-
@babisstinson said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
@dimitris04 said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
@tesa54 said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Αν έχεις ουδέτερο πάτημα, δοκίμασε και τα Saucony Speed 3, τα Hoka Clifton 8-9, Mizuno Wave Sky 5-6, Brooks Glycerin. Είναι σαν τα αυτοκίνητα πρέπει να δοκιμάσεις πολλά μοντέλα για να καταλήξεις πιο σου ταιριάζει. Λένε πως όλα βγάζουν το πολύ 1000 χλμ
Ουδέτερο πάτημα εννοείς να μην υπάρχουν θέματα υγείας με το πόδι πχ πλατυποδία, υπερπρινισμός που διαβάζω και κάτι τέτοια;
Πήγαινε σε ένα κατάστημα με είδη τρεξίματος να κάνεις πελματογράφημα άμεσα. Αυτό είναι το πιο βασικό, θεώρησα ότι το έχεις κάνει ήδη, αλλά μάλλον δεν έχεις κάνει.
Να δεις τι πόδι έχεις (ουδέτερο, με υπερπρηνισμό, υποπρηνισμό), πώς πατάει το πόδι σου την ώρα που τρέχεις, αν το φέρνεις εντελώς μπροστά, αν πατάς με κλίση, κλπ. Εγώ πχ που έχω πολύ ίσια καμάρα, έπαιρνα λανθασμένα για κάποια χρόνια παπούτσια για υπερπρηνισμό. Μετά το πελματογράφημα με εξειδικευμένο προσωπικό, άρχισα να παίρνω για ουδέτερα πόδια και είδα το φως το αληθινό, τέρμα οι πόνοι στα γόνατα κλπ.Τα παπούτσια με πολύ αφρό κλπ μετά από κάποια χιλιόμετρα θέλουν αλλαγή σίγουρα γτ χάνει τις απορροφητικές ιδιότητές του το υλικό.
Δεν έχω κάνει ποτέ μου πελματογράφημα. Προβλήματα με γόνατα, γάμπες μύιες κτλ δεν είχα. Το μόνο που αντιμετωπίζω είναι κάποιοι κάλοι στην πατούσα τους οποίους τους τρίβω όσο μπορώ με ελαφρόπετρα και κρέμες αλλά όταν φτάνω στο αμήν τους αφαιρώ με ξυραφάκι.
Το κλασσικό θέμα που έχω φυσικά είναι όταν το παπούτσι χρειαστεί άλλαγμα, με ποιάνει τσούξιμο σε διάφορα μέρη της πατούσας και κάτω από τα δάχτυλα, το οποίο όσο δεν προχωρώ και καθυστερώ την αλλαγή του παπουτσιού τόσο εντονότερο γίνεται και μπορεί να θέλει και μέρες για να φύγει.Για το πελματογράφημα θα το κοιτάξω σίγουρα πάντως να κάνω ένα.
-
@antonakis said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Επίσης προτιμότερα είναι αυτά που γίνεται έλεγχος βαδίσματος σε διάδρομο.
Κάποια καταστήματα έχουν και επαγγελματίες δρομείς για συμβουλές.Πολύ σωστ, αυτό πολύ σημαντικό, βασικά αυτό εννοώ κι εγώ ως πελματογράφημα: Και ανάλυση του ποδιού αλλά και του τρόπου τρεξίματος!
Φίλε να πας να κάνεις άμεσα να δεις τι παπούτσια σου ταιριάζουν. Πολύ πιθανόν να εκπλαγείς. -
Όσοι τρέχετε τι μάρκες παπουτσιών προτιμάτε;
Τα παπούτσια είναι πάρα πολύ προσωπικό θέμα. Τόσο τι θα σε βολεύει, όσο και πόσο θα κρατήσει.
Τα nimbus που λες είναι από τα καλύτερα νομίζω. Ειδικά για αρχάριους. Όπου αρχάριος κάποιος με λίγα κιλά παραπάνω και όχι σωστό βάδισμα. Συγχωρεί το παπούτσι και δεν χτυπάς γόνατα. Για ποιο λίγα κιλά και Mizuno μπορείς να δεις.
Προσωπικά με κιλά 85-90 έβγαζα 2 ζευγάρια off κάθε χρόνο. Ήτοι ~2.000χλμ το χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε 2 μαραθώνιους με τα προγράμματα προπόνησης τους...
Όταν σταμάτησα μαραθώνιους λόγω τραυματισμού και COVID, το έριξα σε φθηνότερα ζευγάρια Nike/New balance αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένος. Θα ξαναγυρίσω σε nimbus, αν χάσω λίγα κιλά ακόμα.
Θα ξανακατέβω στον κλασικό φέτος, έτσι για τον τερματισμό.
Αυτά τα ζευγάρια με 2000 χλμ μ.ο το έτος, περίπου πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς για προπόνηση και τρέξιμο; Π.χ 3 φορές την εβδομάδα;
2 ζευγάρια, το πιο παλιό στις καθημερινές προπονήσεις 3-4 φορές τη βδομάδα, το πιο καινούργιο στα κυριακάτικα long run.
Τα ASICS γενικά πρώτα μου φθειροταν η γλώσσα της φτέρνας, μετά το ύφασμα μπροστά στα δάχτυλα και μετά το ένιωθα στα γόνατα. Συνήθως εκεί στα 700-800χλμ πέταμα.
-
Για αλλαγή παπουτσιών, παίζει ρόλο περισσότερο το χρονικό διάστημα που τα έχεις ή τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί?
Για παράδειγμα, έχω ένα ζευγάρι Reebok (νομίζω floatride energy) 3 χρόνια με περίπου 800 χλμ, χωρίς εμφανείς φθορές.
Πάνε για πέταμα?
-
@antoniokon said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Για παράδειγμα, έχω ένα ζευγάρι Reebok (νομίζω floatride energy) 3 χρόνια με περίπου 800 χλμ, χωρίς εμφανείς φθορές.
Πάνε για πέταμα?Αν ήταν leasing τα πόδια, θα στα είχαν αλλάξει
Η κυριότερη φθορά είναι στην απόσβεση στις σόλες, προφανώς ξεραίνονται με τον χρόνο.Προσωπικά, αν τα τρεξίματα είναι <5km, δε νομίζω να κάνει διαφορά (εκτός αν πχ σε πονάνε αρθρώσεις μετά).
-
@antoniokon said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Για αλλαγή παπουτσιών, παίζει ρόλο περισσότερο το χρονικό διάστημα που τα έχεις ή τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί?
Πάνε για πέταμα?
Η φθορά δεν είναι απαραίτητη, άμα εμφανίσει πόνους και ενοχλήσεις όμως θέλουν άλλαγμα.
-
@antoniokon ένα ειναι το σωστό το τεστ για να διαπιστώσεις ότι ήρθε ο καιρός της αλλαγής!
Το πιάνεις με τα χέρια σου, το φέρνεις στο ύψος της μύτης σου, βάζεις τη μύτη μέσα στο παπούτσι και παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Εάν ξυπνήσεις με κόσμο γύρω σου να σε κοιτάζει με αγωνία πρέπει να τα αλλάξεις.
-
Το Ninbus που αναφέρθηκε ήταν για χρόνια ένα πολύ μέτριο παπούτσι για τρέξιμο,κατάλληλο μόνο για χαλαρούς ρυθμούς.Πούλαγε σαν ζεστό ψωμί βέβαια λόγω ονόματος και marketing.Η εταιρεία πούλαγε σαν κυριο χαρακτηριστικό το gel το οποίο ήταν ένα ποκυ μικρό κομμάτι και δεν είχε καμμία σχεδόν συνεισφορά στην συμπεριφορά του παπουτσιού.Σε κάποια είχε πολυ καλα υλικά σε κάποια μέτρια.
Είχε ξεπεραστεί όμως σε τεχνολογία από όλες σχεδόν τις μεγάλες του χώρου αλλά και σε ορισμένα μοντέλα και από μικρότερες.Το glycerin πχ ήταν πολύ κοντά σε αυτό που πούλαγε η ASICS ,υλικά και άνεση.
Τα λέω σαν κάτοχος κάθε χρόνο του μοντέλου,τώρα είμαι στο 24 με το knit,έχω πάρει ακομα και το 20 με το logo του Tokyo marathon από το εξωτερικό.Διαστροφή δίκη μου ,κόλλημα με τα Japan και πολύ ωραία σχέδια και χρώματα,δεν έτρεχα όμως με αυτά παρά ελαχιστα στον διάδρομο.
Το καινούριο 25 φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά και είναι ένα φοβερό παπούτσι ,θα ξέρω σε λίγο που θα το πάρω. -
Κατά τη γνωμη μου δεν υπάρχει καλό και κακό παπούτσι για τρέξιμο.Ειδικά τα ακριβά μοντέλα όλων των εταιρειών ,μικρών και μεγάλων έχουν πολλά θετικα και διαφορετικές ιδιότητες και καινοτομίες.
Ακόμα και ίδια μοντέλα έχουν μεγάλες διάφορες από το ένα στο άλλο είτε στη σολα είτε στο upper.
Οι μικρές σχετικά έχουν βγάλει πολύ καλά μοντέλα,ειτε μόνες του ειτε με αφρό από τις μεγάλες,όπως η Reebok με σχετικά λογικές τιμές,η Under Armour και η Scechers που βγάζει κάποια εξαιρετικά δρομικά παπούτσια.
Η δοκιμή και η αγορά πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον σωματότυπο και με τον τρόπο που θέλει να προπονηθεί ο καθένας και πάλι υπάρχουν εξαιρέσεις.
Ένας βαρύς σχετικά δρομέας που τρέχει με αργό ρυθμό θα βρει το kinvara για παράδειγμα κακό παπούτσι,το ίδιο μάλλον και ένας ελαφρύς δρομέας με γρήγορο ρυθμό για παπούτσια πχ της Hoka.Σε κάποιους ρυθμούς τρεξίματος η carbon πλάκα πχ δεν προφέρει σχεδόν καθόλου,σε άλλους δίνει την έξτρα ώθηση για να βελτιώσει κάποιος χρόνους .Γενικα υπάρχουν παπούτσια πολύ καλά για όλους,απλά όπως έχει ήδη ειπωθεί από συμφορουμιτες θέλει αρκετές δοκιμές και ψάξιμο. -
@antonmone said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Το καινούριο 25 φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά και είναι ένα φοβερό παπούτσι ,θα ξέρω σε λίγο που θα το πάρω.
Εγώ τα έπαιρνα φανατικά τα nimbus ειδικά χρόνια πριν 15/16 που τα έβρισκες κάτω από 90-100€.
Μετά άρχισα δοκιμές σε αλλά μοντέλα/μάρκες αλλά ποτέ δεν ευχαριστήθηκα τόσο.
Και εγώ λέω να δοκιμάσω το 25 πάλι, αν και η τιμή είναι παράλογη πλέον.Άλλοι γνωστοί την έχουν δει επαγγελματίες ερασιτέχνες και πάνε για παπούτσια με carbon plate κλπ, αλλά νομίζω ξεφεύγει για κάποιον που τρέχει για χόμπι.
Έχεις δίκιο για το συνδυασμό δρομέα παπούτσι. Κάποτε δοκίμασα ένα Mizuno με τέλειες κριτικές. Φίλος το εξυμνούσε. Αυτός 75 κιλά, εγώ τότε 85...
2-3 βδομάδες το χρησιμοποίησα, ένιωθα λες και φορούσα κομπρεσέρ... Το παπούτσι έκανε 72χλμ τρέξιμο σύνολο και μετά πλύθηκε και έγινε καθημερινό... -
Συνονόματε όπως θα ξέρεις αφού τα αγόραζες και εσυ,τα nimbus κάθε χρόνο ξεκινάνε από τα 185 περίπου,στις ενδιάμεσες εκπτώσεις τα αγόραζα εγώ στα 130 ,δύσκολα θα τα βρεις παρακάτω πλέον τα νορμαλ νούμεραΤο 25 πρέπει να ειναι ένα τελείως διαφορετικό παπούτσι με τον καινούριο αφρό της εταιρείας,έχω διαβάσει ότι ειναι πολύ καλό ,θα περιμενω να πω την άποψη μου όταν το πάρω.
Μπορείς να δοκιμάσεις το brooks,σε κάτι ανάλογο,η κάτι σε Nike με τον react,που ειναι μια χαρα για χαλαρό τρέξιμο.Τα ride της scechers επισης μου έκανε εντυπωση όταν τα πηρα ,ο αφρός είναι της δικός τους.Μια εταιρεία που την έχουμε όλοι στο μυαλό μας για casual παπούτσια ,βγάζει καλά δρομικά για όλες τος περιπτώσεις.
Γενικα θέλει δοκιμές,το μόνο παπούτσι που δεν μου άρεσε για καμμία δραστηριότητα,ούτε καν για βόλτα είναι τα boost της adidas!
-
Επαφή από κοντά χτες με το 25 nimbus.Τελείως διαφορετικό παπούτσι,ακόμα και από το 24. Αρκετα πιο ψηλό ,πιο μαλακό,γενικα ριζικές αλλαγές παντού.
Μόνο το πάνω μέρος δεν μου άρεσε αλλά έχω το μοντέλο με το knit ,όποτε δεν το συγκρίνω εκεί.
Περισσότερα σε λίγες μέρες που θα γίνει η αγορά,φαίνεται όμως ικανό για πολλά πράγματα ,ακόμα και για ανθρώπους που περπατάνε πολύ η έχουν ορθοστασία στην εργασία τους. -
@antonmone said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
ακόμα και για ανθρώπους που περπατάνε πολύ η έχουν ορθοστασία στην εργασία τους.
Για ανθρώπους με ορθοστασία προτείνω Salomon. Τα πρότειναν και δύο ορθοπαιδικοι που μιλούσα.
-
Δεν έχω καθόλου άποψη για τη μάρκα.Για trail ,έχω πάρει terra kiger,wild horse και ένα της ASICS.Για ορθοστασία και περπάτημα ειδικά δεν ξέρω καν αν βγάζει μοντέλα η Salomon.Για trail βγάζει από τα καλύτερα ,δεν έχω αγοράσει όμως ποτέ.
-
Είχα πάρει ένα ζευγάρι Salomon για μια φορά που χτύπησε μπιέλα ο εγκέφαλος και ανέβηκα Όλυμπο για μαραθώνιο.
Ακόμα και τα trail παπούτσια τους είναι πολύ καλά για καθημερινά. Πολύ καλή στήριξη πλευρικά και μαλακά. Μερικά και αδιάβροχα. -
Είχα πάρει ένα ζευγάρι Salomon για μια φορά που χτύπησε μπιέλα ο εγκέφαλος και ανέβηκα Όλυμπο για μαραθώνιο.
Ακόμα και τα trail παπούτσια τους είναι πολύ καλά για καθημερινά. Πολύ καλή στήριξη πλευρικά και μαλακά. Μερικά και αδιάβροχα.Με αυτά που γίνονται όλοι με Salomon θα κυκλοφορούμε σε λιγο.Salomon και Speedo για τους μερακληδες
-
Ένα ελληνικό site τρεξίματος με αξιολογήσεις υποδημάτων που δεν βασίζονται στις διαφημίσεις https://gorun.gr/category/reviews/ και με σχόλια από άλλους δρομείς.
Υ.Γ. γιατί κάποιοι δήμοι χρεώνουν τους ετεροδημότες για τρέξιμο στο στίβο π.χ. Αργυρούπολη, Ίλιον, Βουλιαγμένη κλπ -
@tesa54 said in Τρέξιμο, παπούτσια κτλ:
Υ.Γ. γιατί κάποιοι δήμοι χρεώνουν τους ετεροδημότες για τρέξιμο στο στίβο π.χ. Αργυρούπολη, Ίλιον, Βουλιαγμένη κλπ
Σε στίβο πρώτη φορά το ακούω. Σε κολυμβητήρια μόνο.
Επίσης, τρέχω σχεδόν αποκλειστικά σε δρόμο/πάρκα πλέον, οπότε ας χρεώνουν ότι θέλουν. -
Ότι σας είναι βολικό καλύτερα, δεν υπάρχουν κανονισμοί.
-
Salomon
Για πείτε βρε παιδιά ποιά Salomon συγκεκριμένα;
Βλεπω τα nimbus 24 kai 25 που λέτε και είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές τους , αλλά αν αξίζουν γιατί όχι.Εν τω μεταξύ δεν μιλάω κάθολου για αθλητικές δραστηριότητες αλλα για την καθημερινότητα και το... κυνηγητό των μικρών σε πλατείες και πάρκα.
Λόγω φτώχειας Κούλη τα τελευταία χρόνια αγοράζω σύνεχεια σε προσφορές κάτι καθημερινά casual , και sneakers τύπου pepe jeans , la martina , και φθηνά H&M , Zara μποτάκια κλπ
Δεν με ικανοποιει κανένα , άθλιες κινεζιές χωρίς καμία πρόβλεψη για σωστό περπάτημα. Θέλω να τα πετάξω όλα , και αν αθροίσω τι έχω πληρώσει σε όλα αυτά μαζί ξεπερνώ τα 700-800 ευρώ.
Οπότε τώρα σκέφτομαι να σκάσω χρήματα για ενα - δύο καλά ζευγάρια timberland (ένα μπότάκι και ένα χαμηλό) ένα καλό ζευγάρι αθλητικά running και ίσως ένα καλό μπασκετικό και να μην ξανασχοληθώ 3-4 χρόνια με αγορά παπουτσιών.
Τρέξιμο, παπούτσια κτλ