Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2
    • 1
    • 2
    • 957
    • 958
    • 959
    • 960
    • 961
    • 1985
    • 1986
    • 959 / 1986
    Αντίλογος
    117
    39706
    586762
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • L
      lap @fiverg last edited by lap

@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

Επισης τεινω να πιστεψω πλεον οτι οταν εχουμε εισαγομενο πληθωρισμο (ενεργεια) η κσταναλωση μας, οι καταθεσεις μας, το αεπ μας κλπ θα αυξανονται

Πρώτα από όλα έχουμε στασιμοπληθωρισμο. Αυτός είναι ο πιο σωστός ορισμός.

Το φαινόμενο είναι εν εξελίξει. Τώρα κοιτάμε τις πρώτες φάσεις αυτού μετά από ένα lockdown και για αυτό παρατηρούμε μια κάπως διαφορετική συμπεριφορά των καταναλωτών. Γενικα όσον αφορά την λιανική οταν υπάρχει πληθωρισμος η θεωρία λέει πως αγοράζονται ελαστικά προϊόντα, δηλαδή προϊόντα τεχνολογίας, αυτοκίνητα ακόμα και σπίτια διότι οι καταναλωτές προσδοκούν πως είτε δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν στο μέλλον είτε θα κερδίσουν μέσω της διαφοράς μείον την απόσβεση τους.

Άρα πρέπει να χωρίσουμε τα προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες για να δούμε την αγορά πιο ρεαλιστικά. Και φυσικά εάν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός τότε η αγορά θα πέρασεκ σε επόμενες φάσεις του φαινομένου που θα είναι η μείωση του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Και επειδή η κατανάλωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο του ΑΕΠ δεν θεωρώ πως η επιδοματικη πολιτική θα σταματήσει, παρά ίσως να σπάσει κάθε ρεκόρ ακολουθώντας και ξεπερνώντας κατά πολύ τις ίδιες πολιτικές του μισητού εδώ μέσα πολιτικού την δεκαετία του 80.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • A
        andya3 @gatoz last edited by

@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

Οι δουλειές επί ΝΔ έχουν ανοίξει και έχουν δημιουργηθεί και θέσεις εργασίας, που πολλές μένουν ακάλυπτες. Όποιος είναι στην αγορά ή απλώς ζει σ' αυτόν τον κόσμο, βλέπει τι γίνεται γύρω του. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένους οικονομικούς δείκτες για να καταλάβει.

Παραμένει το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών σε σχέση με το κόστος ζωής. Θαύματα όμως δεν μπορεί να κάνει καμιά κυβέρνηση, τα προβλήματα της χώρας είναι γνωστά. Γίνονται πάντως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φαντάζεται κανείς στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον με covid, ενεργειακή κρίση και υψηλό πληθωρισμό να ήταν η χώρα στην κατάσταση που την άφησαν οι Ζαίοι? Ή να έπρεπε οι Ζαίοι να διαχειριστούν όλα αυτά? Με πιάνει ανατριχίλα μόνο και με τη σκέψη...

καλα, ζεις αλλου...
        η μικρομεσαια αγορα δεν ειχε στεναξει ετσι ουτε με το δεκαπανταμελες.
        εγω απορω που ζειτε, σε ποια χωρα ή μαλλον σε ποια σαλονια...
        βγειτε λιγο πεζοδρομιο που παει το κλαμα κορομηλο
        εκτος φυσικα για τα παιδια με τις γνωριμιες, τα μπλε, τα δεξα, το μαντρωμενα

Άσε τις αριστερίστικες κλάψες γάτε. Εξάλλου δεν σε βλέπω να υποφέρεις κιόλας.
        Κανείς δεν είπε ότι γίνεται πάρτυ. Υπάρχουν θέματα πολλά και λόγω της διεθνούς κρίσης γίνονται χειρότερα. Τα πράγματα πάντως τσουλάνε αρκετά. Δεν υπάρχει αυτό το κακό που υπήρχε με τους Ζαίους, που δεν κουνιόταν φύλλο.
        Να μην αναφέρω για ανθρώπους που καταστράφηκαν με τα capital controls, και θα παίζουν σκοποβολή με την εικόνα του Γιάνη (με 1 ν).

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στα οποία θα “δουλέψει” ο σοσιαλισμός: στον παράδεισο, όπου δεν είναι απαραίτητος και στην κόλαση, όπου ήδη τον έχουν.

• F
          fiverg last edited by

Παλι λαμπρα, εγω βαζω πραγματικους δεικτες και μου απαντουν με γκαλοπ.
          Θα συμφωνησω με τον lap οτι ειμαστε στην αρχη και ενδεχεται να ακολουθησει υφεση. Αλλωστε αυτο ακριβως ζουν οι περισσοτερες δυτικες χωρες που κυττουν (φετος) το δικο μας 5-6% με το κυαλι, ποσοστο που αν δεν υπηρχε η υφεση λογω της ενεργειας μπορει να αγγιζε και το 9%.
          Αυτα βεβαια δεν ερχονται μονα τους, εννοειται οτι εχουν συμβαλλει και τα επιδοματα αλλα και οι επενδυσεις.
          Θα δουμε βεβαια πως θα παει και το επομενο ετος, προφανως ειμαστε ακομη πολυ ευθραυστοι ως οικονομια. Παντως lap το θεμα δεν ειναι αν δινεις επιδοματα, αλλα απο που τα δινεις. Αν φροντιζεις να εχεις επενδυσεις και αναπτυξη και τα δινεις απο τα αυξημενα εζοδα της πιτας οκ. Αν το γυρισεις στα νταουλια και το χαρατσωμα των "πλουσιων" εχεις μια τρυπα στο νερο.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • L
            lap last edited by lap

@fiverg.

Γενικά, αυτού του είδους οι πολιτικές στήριξης της εσωτερικής κατανάλωσης στηρίζονται στην διαφορά του επιτοκίου του κρατικού δανεισμού με την επερχόμενη μεγένθυση που θα προκύψει μετά την ύφεση όταν περάσει η οικονομία σε επόμενο αναπτυξιακό κύκλο. Είναι οι λεγόμενες πολιτικές του Κέινς. Είναι πολιτικές για την διαχείριση των καπιταλιστικών κρίσεων, και πλέον είναι εργαλείο στην πολιτική των κεντροαριστερών κυβερνήσεων.

Δηλαδή η ουσία τους είναι πως προσπαθούν την περίοδο δυσκολίας να περισώσουν την εσωτερική κατανάλωση. Οι ζαιοι επιχείρησαν το ίδιο με μια διαφορά. Είχαν μνημόνιο και δεν μπορούσαν να βγουν στις αγορές να δανειστούν όσα χρειάζονται όπως συμβαίνει σήμερα. Ήταν όλα τα δάνεια τους μελετημένα από την συμφωνία που είχαν κάνει με τους θεσμούς. Οπότε τι μένει για να στηρίξεις την λιανική σε περιόδους ύφεσης; Να πάρεις από τις αποταμιεύσεις των μεσαίων, από τις επιχειρήσεις κτλ. Για αυτό και θεώρησαν πως η χώρα πρέπει να έχει αποθεματικά στήριξης και μαξιλάρια διότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι πάντοτε δεδομένη. Αυτό τελικά τους κόστισε τις εκλογές οι οποίες παρεπιπτόντως με τόσα θέματα, με τον κοσμο δυσαρεστημένο για πολλά άλλα και την πολιτική φθορά 4,5 ετών πήραν 32%!

Κατά τα άλλα, να πούμε πως σε πολλά θέματα σήμερα εχουμε καλή στήριξη των αδύναμων. Μπορούν και καλύτερα ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά μη τα μηδενίζουμε όλα, κάτι γίνεται.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• F
              fiverg last edited by

Ηταν τοσο αγαπητοι οι ζαιοι που οι αμεσως προηγουμενοι που ειχαν φυγει κλωτσιδον ως σποτυχοντες πηραν σχεδον 40.
              Μπορω να συμφωνησω σε πολλα για την περιοδο διακυβερνησης τους και το αν μπορουσαν να κανουν κατι αλλο. Αλλα ειλικρινα εχουν αλλαξει σε κατι; Θα ηθελαν να ειναι κεντροαριστερα αλλα απεχουν μιλια. Τους φταιει η εε, το νατο, οι ηπα, το κερδος, το κεφαλαιο και ολος ο ντουνιας. Με αυτα τα μυαλα επενδυσεις στην χωρα δεν ερχονται. Και η αναποφευκτη καταληξη θα ειναι να χαρατσωθουν και παλι οι μεσαιοι γιατι οπως συμφωνουμε η στηριξη της κοινωνιας θα συνεχισει.

• L
                lap last edited by lap

Σε άλλα νέα,

Άκουσα από το 2023 θα μπορείς να πάρεις στεγαστικό δάνειο από ευρωπαϊκές τράπεζες με 1,5-2% επιτόκιο. Ισχύει;

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• V
                  vagkirk last edited by

Παιδιά αν εμβαθύνουμε στα στοιχεία περί αύξησης στη λιανική και αύξησης των καταθέσεων αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα ξεκάθαρα είναι η όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων.
                  Όχι Βουλγαρία όπως είχα πει και εγώ , Μπαγκλαντές τελικά όπως πολύ σωστά είπε ο Πηλίου.

Η μείωση της ανεργίας είναι επίσης μια στατιστική ψευδαίσθηση λόγω των δεκάδων προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας που προέκυψαν μέσα στην πανδημία και συνεχίζουν ακόμη αλλά είναι βραχεία η διάρκεια τους , δεν μπορούν να στηριχθούν οικονομικά για μεγάλο διάστημα.

Αν θυμάμαι καλά ο Duster ανέφερε πως 1/3 νοικοκυριά επιλέγουν το καλάθι του νοικοκυριού, δεν ξέρω πως προέκυψε αυτό το δεδομένο, και με ποια συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις επιλογές αυτού του 1/3 πριν το μέτρο αυτό, αλλά αναρωτηθείτε όλοι όσοι γράφετε και διαβάζετε εδώ μέσα , μπορείτε να ονομάσετε ένα έστω προϊόν που επιλέξατε από αυτό το καλάθι στα ψώνια που κάνατε τις τελευταίες εβδομάδες και ποιο επώνυμο αντικατέστησε και με ποιο όφελος στην τιμή του, και ακόμη καλύτερα ποιο το συνολικό όφελος προέκυψε γενικά στο δικό σας καλάθι προϊόντων αν κάνατε παραπάνω από μια επιλογές από το καλάθι αυτό.

(Εγώ προσωπικά δεν έχω πάρει χαμπάρι στα ράφια κανένα από τα προϊόντα του καλαθιού, και μιας και αναφερθηκα στα ράφια των σουπερμάρκετ, οφείλω να υποβάλλω την απεριόριστη συμπάθεια και συμπόνια μου στους νέους γονείς που αγοράζουν πάνες και παιδικά γάλατα σε σκόνη ειδικά τα εξειδικευμένα για κολικους και παλινδρόμηση κλπ)

Και τέλος συμφωνώ ακριβώς με αυτό που λέει και βλέπει ο γάτος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που χάνουν συνεχώς μερίδια προς τις μεγάλυτερες από την περίοδο της πανδημίας και ειδικά τώρα με την ακρίβεια που δεν μπορούν με τίποτα να τις συναγωνιστούν σε κόστος αγορών και λειτουργιας και άρα σε τελικές τιμές πώλησης.

(Ακούω τελευταία για μια ...Mondelez που έχει πάρει μεγάλο μερίδιο του χονδρεμποριου τροφίμων πάνω της και βάζει ταφόπλακα σε όλους τους μικρούς-μεσαιους και ως μονοπώλιο σχεδόν θα βάλει νέους όρους και στους μικρούς και μεσαίους λιανοπωλητες; Κόλαση παντού , δεν θα γλιτώσει κανείς σε λίγα χρόνια)

• F
                    fiverg last edited by

Δοκιμασα φρεσκο γαλα καλαθιου με 1.12 και μου βγηκε νοστιμοτατο. Οχι private label. Προφανως το πηραν χαμπαρι και αλλοι και ειναι το πρωτο που τελειωνει (ειναι μικρος παραγωγος).
                    Την κυνδινολογια περι των μικρων την ακουω χρονια. Τυγχανει να μενω σε συνοικια με μεγαλο εμπορικο δρομο, τα καλα μαγαζια σε ρουχα και παπουτσια ειναι εκει ακομη τα ιδια απο το 2000. Ο μπακαλης της γεοτονιας υπαρχει ακομη (φερνει ωραια τυρια), ο μαναβης και ο φουρναρης το ιδιο. Αυτα που ανακυκλωνονται ειναι κομμωτηρια, νυχουδες, street food και take away καφεδες.
                    Οσο για το βρεφικο γαλα, οταν το πρωτοπηρα το 2006 ειχε αν δεν κανω λαθος διπλασσια τιμη απο την Γερμανια. Υπαρχουν θεματα στην ελληνικη αγορα που ομως δεν εχουν να κανουν με αισχροκερδια και.μονο.

• piliourits
                      piliourits last edited by piliourits

Εγώ θέλω να γίνω fiver όταν μεγαλώσω, να βγάζω πολλά λεφτά όταν οι άλλοι πτωχευουν, τους παίρνουν τα σπίτια και φεύγουν μετανάστες, να ζω σε μια παραμυθένια γειτονιά που ευημερει, όταν στις άλλες βλέπω λουκέτα και σκυλοκούρ@δα και αριστεία εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν σαλτιμπάγκους...

Για Άντυ δεν το βλέπω, να αγοράσω βαγκ δεν θα το τολμήσω ποτέ!

Mountains all around me, reaching out to heaven...

A F 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                      • A
                        andya3 @piliourits last edited by

@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

Εγώ θέλω να γίνω fiver όταν μεγαλώσω, να βγάζω πολλά λεφτά όταν οι άλλοι πτωχευουν, τους παίρνουν τα σπίτια και φεύγουν μετανάστες, να ζω σε μια παραμυθένια γειτονιά που ευημερει, όταν στις άλλες βλέπω λουκέτα και σκυλοκούρ@δα και αριστεία εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν σαλτιμπάγκους...

Τόλμησες ν' αγοράσεις citroen και θα φοβηθείς τα vag? Αυτή την αναποδιά των αριστερών δεν την αντέχω...

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στα οποία θα “δουλέψει” ο σοσιαλισμός: στον παράδεισο, όπου δεν είναι απαραίτητος και στην κόλαση, όπου ήδη τον έχουν.

• F
                          fiverg @piliourits last edited by

Η φοβερη μου γειτονια ειναι προαστεια πειραια. Εμεις οι ταπεινοι στηριζουμε τους επαγγελματιες μας, δεν παμε τουρ στον βασιλοπουλο.
                          Επισης συμφωνα με τα στοιχεια της ΤτΕ, τα κοκκινα στεγαστικα ειναι για τωρα που μιλαμε στο 10%, καπου αλλα τοσα τα επιχειρηματικα. Ισως η αριστερη κλαψα θα ηταν καλο να ασχοληθει καποια στιγμη οχι με το 10% αλλα με το 90% που αποπληρωνει κανοντας το σκ@το της παξιμαδι...

V 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • L
                            lap last edited by lap

Εντωμεταξυ οι δόσεις δανείων με κυμαινόμενο ανέβηκαν κάνα 100-150 αρι.

Συμφωνώ με τον fiverg στο κομμάτι που πρέπει να σεβόμαστε το ίδιο ή και παραπάνω όσους είναι μισθωτοί, ε.ε με χαμηλά εισοδήματα και συνεχίζουν να πληρώνουν δόσεις στερούμενοι αλλά βασικά αγαθά.

Πόσοι άραγε φέτος θα κρυώσουν για να πληρώσουν την αύξηση των επιτοκίων;

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• C
                              criuser last edited by

Κυριακή του Θωμά λέω...

Θα είναι ωραία...

Με την ψήφο για παρέα...

Αντυα σωστά πήρε σιτροέν ο Πήλιου...

Βάγκ και αυτός όπως και εγώ είχαμε παλιά..

Είναι σαν να τα έχουμε και τώρα...

Δεν άλλαξαν καθόλου...😊

Πολιτική λέτε τα ίδια και βαριέμαι να συμμετάσχω...

Ετσι και αλλιώς δεν θυμάμαι να είχαμε άλλη φορά τέτοια ομογνωμία στις δημοσκοπήσεις των εταιρειών όλη την τετραετία..

Αριστερά στην Ελλάδα 1917 - 2023
                              πόσο κάνει βρε παιδιά ένας φορτιστής τελικά...

• V
                                vagkirk @fiverg last edited by

@fiverg said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:

Η φοβερη μου γειτονια ειναι προαστεια πειραια. Εμεις οι ταπεινοι στηριζουμε τους επαγγελματιες μας, δεν παμε τουρ στον βασιλοπουλο.
                                Επισης συμφωνα με τα στοιχεια της ΤτΕ, τα κοκκινα στεγαστικα ειναι για τωρα που μιλαμε στο 10%, καπου αλλα τοσα τα επιχειρηματικα. Ισως η αριστερη κλαψα θα ηταν καλο να ασχοληθει καποια στιγμη οχι με το 10% αλλα με το 90% που αποπληρωνει κανοντας το σκ@το της παξιμαδι...

Και αυτό το δεδομένο νομίζω θέλει προσοχή στην ανάγνωση του.
                                Αφορά πλέον τις τράπεζες που έχουν ξεφορτωθεί τα κόκκινα δάνεια στα Funds.
                                Διεγράφησαν ως εγγραφές απο τα βιβλία τους, όμως δεν εξαφανίστικαν ως δια μαγείας ούτε ξεπουλήθηκαν - κατασχέθηκαν τα πάντα ακόμη ώστε να κλείσουν οι σχετικές απαιτήσεις.

Το ...Show τώρα αρχίζει σχετικά με αυτά , περιμένουν το επόμενο διάστημα που λήγουν αρκετές δυνατότητες ρύθμισης και συμβιβασμού ώστε να υπάρχει πολιτικά το επιχείρημα "εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε να βοηθήσουμε" ,να αρχίσουν τα ταρατατζουμ οι γνωστοι περι μπαταχτζήδων κλπ. , να προσλάβουν μερικούς - όπως με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή τα παιδιά με τα γαλάζια μπλουζάκια στο κέντρο της Αθήνας - να βγάζουν τον κόσμο απο τα σπίτια.

Γενικά λίγο προσοχή με το τι διαβάζουμε και ακούμε στο ΣΚΑΙ , το είχα ακούσει και εγώ αυτό και η πολύ έμπειρη συντάκτρια του οικονομικού ξερόβηξε την συνέχεια της είδησης αλλά οι παρουσιαστές πήγαν γρήγορα παρακάτω.

• F
                                  fiverg last edited by fiverg

Βεβαιως αν τα κοκκινα δανεια (τα υφισταμενα, δεν ειπα κατι αλλο) ηταν στο 40% (αναλογο της εποχης των μνημονιων), ο δεικτης λιανικης ειχε κανει αρνητικο ρεκορ (αντι για θετικο οπως τωρα), οι επενδυσεις ειχαν πατωσει (ρεκορ και εδω), οι καταθεσεις μειωνονταν (αντι να αυξανονται) καμια προσοχη δεν θα διναμε στην αναγνωση των δεικτων, θα ηταν σιγουρα "αυτονοητοι".
                                  Τωρα που οι δεικτες ειναι ξεροκεφαλοι και δεν στηριζουν το "καταστρεφομαστε απο την λαιλαπα μητσοτακη, πειναμε" θελουν προφανως τρεις και τεσσερις και πεντε μη σου πω αναγνωσεις.

Δλδ τα νοικοκυρια που καταστρεφονται απο την λαιλαπα μητσοτακη, αποπληρωνουν στην γενικη εικονα τα δανεια τους, αυξανουν τις καταθεσεις τους και την καταναλωση τους. Σε δευτερη, τριτη, .... δεκατη αναγνωση θα βγαλουμε βεβαιως αλλα συμπερασματα.

Υπαρχουν πολλα για τα οποια μπορει να ψεξει καποιος την κυβερνηση και να την καταψηφισει, ταπεινη μου αποψη οτι η οικονομια δεν ειναι μεσα σε αυτα. Υπαρχουν μεγαλα προβληματα (χαμηλος κατωτατος, κοστος ζωης, στεγαση νεων) αλλα αυτα δεν θα λυθουν με αριστερες πολιτικες δηθεν σκιαμαχιων με την εε, τον καπιταλισμο και τους επενδυτες και περιστολης της "πιτας".

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                                  • L
                                    lap last edited by lap

Ρε συ fiverg αφού τα είπαμε, επικαλείσαι τα στοιχεία μιας φάσης της εξέλιξης του φαινομένου. Εάν θες να βάλεις τους δείκτες στον διάλογο, και πολυ καλά κάνεις κατά την άποψη μου, τότε θα πρέπει να δεις πως η κατανάλωση καταγράφει υψηλότερα ποσοστά από το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα με ταυτόχρονη τη σταδιακή μείωση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών.
                                    Αυτό τι μας λέει;;
                                    Ότι ακόμα διαβάζουμε την κρίση στις πρώτες φάσεις της εξέλιξης της.
                                    Ότι δηλαδή από την εποχή των lockdown όπου η κατανάλωση έπεσε σε ιστορικά χαμηλά, οι καταναλωτές μπόρεσαν να αποταμίευουν κάποια χρήματα τα οποία πλέον τα ξοδεύουν περίπου στο ίδιο μέγεθος με αυτό της ποσοστιαίας διαφοράς μεταξύ ζήτησης και πραγματικού εισοδήματος. Δηλαδή επέρχεται τέλμα σε αυτήν την συμπεριφορά των καταναλωτών.
                                    Και αυτό το συμπέρασμα δεν προκύπτει μοναχα από την ερμηνεία των δεικτών που αναλύουμε αλλά και από τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών σχετικά με την λιανική αγορά που παρουσίασε μεγάλη πτώση από το 2021

Οπως είπα αυτό που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση κατά την άποψη μου είναι να κρατήσει με νύχια και με δόντια την ιδιωτική κατανάλωση μέσω πολλών επιδομάτων και ελαφρύνσεων ταυτόχρονα με τη χρήση διάφορων εργαλείων, όπως πίεση των τραπεζών για τα επιτόκια καταθέσεων, καλάθια νοικοκυράς, εμπορικούς ελέγχους κτλ. Αυτό είναι το πιο λογικό για να περιορίσει το φαινόμενο μεχρι οι εξωτερικές συνθήκες επιτρέψουν μια αποκλιμάκωση του

Άρα, δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Όπως είπα η πανδημία επηρέασε την φυσιολογική πορεία των αναμενόμενων γεγονότων, κάτι που πλέον ξεφουσκώνει καθως περνούν οι μήνες.

Υ.γ Να πούμε κάτι στο σημείο αυτό. Σε εποχές πληθωρισμου όσοι είναι ε.ε και γενικότερα διαβιούν μεσω των κερδών των εμπορευμάτων που πωλούν τότε αυτοί προσαρμόζονται ταχύτατα στον πληθωρισμο και έτσι όντως οι καταθέσεις τους από τα έσοδα τους είναι πληθωρισμενες και εμφανίζονται μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια του έτους. Στους εργαζόμενους με υπαλληλική θέση αυτό δεν συμβαίνει.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• F
                                      fiverg last edited by

Αυτο που ιελω να πω ειναι σαφες. Απο τους δεικτες δεν προκυπτει η διαφημιζομενη οικονομικη καταστροφη της κοινωνιας. Τιποτε περισσοτερο προς το παρον.

Εννοειται οτι οι δεικτες αποκρυπτουν οτι ενα ποσοστο νοικοκυριων με χαμηλα εισοδηματα πιεζεται πολυ.

Το τι θα γινει ειναι αγνωστο. Αλλωστε μπαινουμε και σε προεκλογικο ετος και αναμενομενα (λογω αβεβαιοτητας μεχρι να υπαρξει παλι καποια κυβερνηση) καποιοι δεικτες οπως οι επενδυσεις φυιολογικα θα χειροτερεψουν.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                      • S
                                        spi_duster last edited by

Παρακληση. Μην ασχολειστε με τους δεικτες τωρα. Δεν απεικονιζουν την πραγματικοτητα που ειχαμε συνηθησει τα προηγουμενα χρονια.

....

• L
                                          lap last edited by

Από την εποχή των Ζαιων το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει βελτιωθεί κατά 5% κατά μέσο όρο. Μιλάμε για μέσο όρο που αυτό εμπεριέχει πολλές ερμηνείες μέσα του. Αλλά ναι κατά μέσο όρο είμαστε στο +5%

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• piliourits
                                            piliourits last edited by piliourits

Ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλει να αγνοήσει το 30% αγοραστικής δύναμης που έχασε και το διαπιστώνει καθημερινά σε κάθε συναλλαγή του και να αφοσιωθεί σε όποιον "δείκτη" επινοήσει η ΝΔ, όπου "η χώρα καλπάζει" μπας και σωθεί πολιτικά ο Κυργιάκος.

Mountains all around me, reaching out to heaven...

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 957
                                            • 958
                                            • 959
                                            • 960
                                            • 961
                                            • 1985
                                            • 1986