-
This post is deleted! -
@lap said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Είναι τρύπιος κουμπαρας το ενοίκιο. Χαμένα λεφτά.
Δεν συμφωνώ. Μία αγορά σπιτιού σε δεσμεύει για πάρα πολλά χρόνια ή και για πάντα.
Μία αγορά σπιτιού είναι μεγάλο ρίσκο και δεν ξέρεις αν τελικά άξιζε το κόπο να πετάξεις στα σκουπίδια μία ολόκληρη ζωή, για να έχεις τούβλα και τσιμέντα.Άσε και το άλλο. Αν τσιμεντωθείς μέσα σε ένα σπίτι που αγόρασες, αυτό ήταν. Δεσμεύτηκες. Η αποδέσμευση είναι γολγοθάς. Και αν σκάσει πρόβλημα, άστα χέστα.
Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, 7 χρονάκια, στο 2015 δεν θα έμπαινα σε διαδικασία αγοράς. Μεγάλο λάθος. Τεράστιο. Θα είχα νοικιάσει ένα διαμέρισμα για μερικά χρονάκια και δεν θα ήμουν αλυσοδεμένος να ψάχνω να βρω λύσεις στα προβλήματα που μου έχουν προκύψει.
Άσε που όταν είσαι σε ενοίκιο είσαι και ποιο εγκρατής στην απόκτηση οικοσυσκευών και η φυγή γίνεται ακόμη ποιο εύκολη.
-
Εννοείται ότι διαφωνώ κάθετα.
Σε 5 πολυκατοικίες που έχω κάποια κοινωνική επαφή, με τους ενοίκους, που τις έφτιαξα από το 1988 μέχρι το 2002, όσοι ήθελαν να πουλήσουν, μια χαρά πούλησαν.
Προφανώς την περίοδο 2011-2018 υπήρξε η κρίση και δυσκολία, αλλά και πάλι 1-2 πωλήσεις έγιναν.
Στις προ 30 ετών, έχουν πωληθεί μεγάλο μέρος, λόγω της ηλικιακής αλλαγής των αγοραστών και ότι τα παιδιά τους, μένουν αλλού και οι ίδιοι πήγαν σε μικρότερα σπίτια.
-
Το περίεργο θα ήταν να συμφωνούσες...
-
Σαν ενοικιαστής εδώ και 18 χρόνια συμφωνώ απόλυτα με τον τρύπιο κουμπαρά.
18 χρόνια επί 400 ευρώ επί 12 μηνες= μέχρι τώρα 86.400. συν 2 μετακομίσεις από 1500 περίπου... σύνολο 90.000 και δεν έχω τίποτα να περιμένω , ίσα ίσα μάλλον θα ξοδέψω άλλα τόσα, γεροί να είμαστε.
Με την αγορά, τουλάχιστον θα μείνει και το σπίτι. -
Το θέμα είναι ποια ήταν τα οικονομικά σου πριν 18 χρόνια και αν μπορούσες τότε να αγοράσεις σπίτι.
Και αν μπορούσες τότε, να αγοράσεις σπίτι με 400euro το μήνα.
Γιατί π.χ. εγώ δίνω τώρα το μήνα 500euro δάνειο, αλλά έχω σκάσει και ένα τσουβάλι χρήματα για να συμπληρώσω το δάνειο και άλλο ένα τσουβάλι για ανακαίνιση και κάθε μήνα πληρώνω και ενοίκιο για τα έξοδα διαχείρισης (100euro το μήνα)
Και όλα αυτά γιατί; Για το τίποτα... αφού ιδιοκτήτης στην ουσία δεν είμαι.
Η αγορά σπιτιού δεν είναι απλή υπόθεση. Προφανώς όσοι ασχολούνται επαγγελματικά στο real estate τους φαίνονται όλα ποιο εύκολα και βατά. Για τον μέσο πολίτη όμως είναι λαβύρινθος.
-
Εσύ επενδύεις 500€ το μήνα στο στεγαστικό.
Άλλος ξοδεύει 500€ το μήνα στο νοίκι.
Αν δεν γνωρίζουμε τη διαφορά των δύο λέξεων, κάθε συζήτηση είναι περιττή, κι αποδεικνύεται ξανά πόσο τεμπέληδες και ξύστες ήταν οι δάσκαλοι κι οι φιλόλογοι που μας δίδαξαν ελληνικά, βασική αριθμητική και άλλα μαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο. -
Αν έχεις παιδιά στα οποία θα μείνει το σπίτι σίγουρα αξίζει η αγορά 1.000%.
Αν δεν έχεις, το συζητάμε.... -
@piliourits said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Εσύ επενδύεις 500€ το μήνα στο στεγαστικό.
Άλλος ξοδεύει 500€ το μήνα στο νοίκι.
Αν δεν γνωρίζουμε τη διαφορά των δύο λέξεων, κάθε συζήτηση είναι περιττή, κι αποδεικνύεται ξανά πόσο τεμπέληδες και ξύστες ήταν οι δάσκαλοι κι οι φιλόλογοι που μας δίδαξαν ελληνικά, βασική αριθμητική και άλλα μαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο.Κάτσε να μάθεις πρώτα εσύ μαθηματικά πανέξυπνε τυπίσκε και έλα μετά να κάνεις δωρεάν μαθήματα στο φόρουμ. Άιντε γιατί πολλά σου τα έχω μαζεμένα.
-
@georgemit said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αν δεν έχεις, το συζητάμε....Και παιδιά να μην έχει κάποιος είναι προτιμότερο να αποταμιεύσει τα χρήματα και να τα δώσει στα παιδιά του να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνα θέλουν. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η άποψη: "Δεσμεύω τα παιδιά μου, πιθανά και για την δική μου εξυπηρέτηση χωρίς να τους δίνω δυνατότητα επιλογής".
Θα μου πεις γίνονται αυτά; Στην Ελλάδα γίνονται.
-
Για ποια αποταμίευση μιλάμε;
όσα δίνεις για ενοίκιο, τόσα δίνεις για δάνειο....
-
Άντε πάλι τα ίδια. Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε;
Για να αγοράσεις σπίτι πρέπει να έχεις πολύ μετρητό. Με σκέτο δάνειο δεν αγοράζεις σπίτι. Εμένα το σπίτι που αγόρασα κοστίζει το μήνα ακριβώς 1300euro.
500euro το δάνειο.
420euro από τα χρήματα που μάζευα για να δεχτεί η τράπεζα να μου δώσει δάνειο
380euro τα πάγια έξοδα του σπιτιού κάθε μήνα (διαχείριση, ΕΝΦΙΑ,μερική ανακαίνιση, έξοδα αγοράς)
Σε αυτά δεν υπολογίζω τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να σκάσουν στο σπίτι τα οποία επιβαρύνουν εμένα και όχι τον ιδιοκτήτη αν ήμουν ενοικιαστής.Γίνεται τώρα κατανοητό ή όχι;
Με 1300euro θα νοίκιαζα μία σπιταρώνα (ακόμη και μονοκατοικία) και δεν θα έμενα σε διαμέρισμα κοινοβίου 36ετών.
Και χωρίς όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν.
Φυσικά εγώ εκφράζω άποψη ως απλός πολίτης. Δεν είμαι ούτε μεσίτης, ούτε εργολάβος, ούτε κατασκευαστής, ούτε πολιτικός/αρχιτέκτονας μηχανικός, ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος. -
@storm said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Αν δεν έχεις, το συζητάμε....Και παιδιά να μην έχει κάποιος είναι προτιμότερο να αποταμιεύσει τα χρήματα και να τα δώσει στα παιδιά του να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνα θέλουν. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η άποψη: "Δεσμεύω τα παιδιά μου, πιθανά και για την δική μου εξυπηρέτηση χωρίς να τους δίνω δυνατότητα επιλογής".
Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως,
Αγοράζοντας ένα σπίτι είσαι σχεδόν πάντα κερδισμένος. Ακόμα και παιδιά να μην έχει κάποιος θα το χαρεί για πολλά χρόνια αν το ξεχρεώσει σχετικά γρήγορα βεβαίως βεβαίως.
Αν δεν έχει παιδιά και χρεωθεί μεχρι τα 80 του, ας το αφήσει καλύτερα.
Αν έχει παιδιά, τους αφήνει ένα σπίτι. Δεν είναι και λίγο. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει. Μπορούν να το πουλήσουν ή να το νοικιάσουν αν δε θέλουν να μείνουν. Κανέναν δε χάλασε ένα σπιτάκι. -
Για να αγοράσεις σπίτι πρέπει να έχεις πολύ μετρητό. Με σκέτο δάνειο δεν αγοράζεις σπίτι. Εμένα το σπίτι που αγόρασα κοστίζει το μήνα ακριβώς 1300euro.
500euro το δάνειο.
380euro τα πάγια έξοδα του σπιτιού κάθε μήνα (διαχείριση, ΕΝΦΙΑ,μερική ανακαίνιση, έξοδα αγοράς)
Σε αυτά δεν υπολογίζω τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να σκάσουν στο σπίτι τα οποία επιβαρύνουν εμένα και όχι τον ιδιοκτήτη αν ήμουν ενοικιαστής.Γίνεται τώρα κατανοητό ή όχι;
Με 1300euro θα νοίκιαζα μία σπιταρώνα (ακόμη και μονοκατοικία) και δεν θα έμενα σε διαμέρισμα κοινοβίου 36ετών.
Φυσικά εγώ εκφράζω άποψη ως απλός πολίτης. Δεν είμαι ούτε μεσίτης, ούτε εργολάβος, ούτε κατασκευαστής, ούτε πολιτικός/αρχιτέκτονας μηχανικός, ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος.Ίσως να μην έκανες σωστή επιλογή. Εγώ είμαι 100% ικανοποιημένος από την επιλογή μου, έχω δόση 340€ το μήνα σε νεόδμητο και σε 8 χρόνια το ξεχρεώνω στα 51 μου.
-
Αγοράζοντας ένα σπίτι είσαι σχεδόν πάντα κερδισμένος. Ακόμα και παιδιά να μην έχει κάποιος θα το χαρεί για πολλά χρόνια αν το ξεχρεώσει σχετικά γρήγορα βεβαίως βεβαίως.
Αν έχει παιδιά, τους αφήνει ένα σπίτι. Δεν είναι και λίγο. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει. Μπορούν να το πουλήσουν ή να το νοικιάσουν αν δε θέλουν να μείνουν. Κανέναν δε χάλασε ένα σπιτάκι.Πάντα φιλικά έτσι. Σε τι πράγμα είσαι κερδισμένος;
Εγώ κάνω σύγκριση την δική μου ζωή (50+) με την ζωή που κάνει ένας φίλος και συνάδελφος που έχουμε κοινή επαγγελματική πορεία από την εποχή του 1998.
Εγώ μπήκα στο τρυπάκι να αγοράσω σπίτι, εκείνος προτίμησε να παραμείνει στο ενοίκιο.Οι διαφορές στην ποιότητα ζωής μεταξύ των δυο μας είναι χαοτικές.
-
500euro το δάνειο.
Φυσικά εγώ εκφράζω άποψη ως απλός πολίτης. Δεν είμαι ούτε μεσίτης, ούτε εργολάβος, ούτε κατασκευαστής, ούτε πολιτικός/αρχιτέκτονας μηχανικός, ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος.Ίσως να μην έκανες σωστή επιλογή. Εγώ είμαι 100% ικανοποιημένος από την επιλογή μου, έχω δόση 340€ το μήνα σε νεόδμητο και σε 8 χρόνια το ξεχρεώνω στα 51 μου.
Εννοείται ότι ήταν λάθος επιλογή η αγορά σπιτιού. Δεν έπρεπε να αγοράσω σπίτι. Δεν μου προσφέρει απολύτως τίποτα. Μόνο τσακωμούς, νεύρα, θυμό και σοβαρά προβλήματα υγείας.
-
Πάντως αν το θελήσεις, μπορείς να το πουλήσεις αυτό το σπίτι σήμερα εύκολα με τιμές 2-2500 το τμ, ανάλογα με την θέση του και την κατάσταση του, που βάζοντας και αυτό το υπέρογκο για μένα ποσό των 380 τον μήνα, αφού ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώνεις πάνω από 30-40 τον μήνα.
Οπότε υπολογίζοντας πόσο το αγόρασες και πόσο μπορείς να το πουλήσεις, μάλλον επένδυση θα το έλεγες όλο αυτό.
Σε σπίτια που δεν καπνίζουν οι ένοικοι, βγάζουν χαλαρά 20 χρόνια, ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ.
Το βλέπω σε όλα που έχω επαφές.
-
Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.
Εύκολα πουλιέται ή αγοράζεται ένα αυτοκίνητο.
Ένα σπίτι που είναι σε δάνειο η διαδικασία είναι τεράστια. Απαιτεί πολύ ελεύθερο χρόνο, πολλά χρήματα στην άκρη και φυσικά ένα άλλο σπίτι για μετακόμιση.Εγώ δεν έχω καθόλου (μα καθόλου) διαθέσιμο χρόνο τις καθημερινές και τα πρωινά, δεν έχω πλέον χρήματα στην άκρη (αφού όλα πάνε στο δάνειο και στα έξοδα του σπιτιού) και φυσικά ούτε άλλο σπίτι να μετακομίσω.
-
Βρε @storm μου τα 480 μην τα υπολογίζεις σαν κόστος , ούτε τα έξοδα ανακαίνισης , βελτίωσης κλπ. Αυτά τα έχεις μέσα στο περιουσιακό στοιχείο που κατέχεις , όποτε θες πουλάς και τα παίρνεις πίσω.
Έξοδα είναι οι τόκοι του δανείου , ο φόρος αγοράς , συμβολαιογράφος, ασφάλεια , ΕΝΦΙΑ , έκτακτα μερεμετια κλπ.
Και από αυτά υπάρχει περίπτωση να τα ανακτήσεις όλα πίσω αν ανέβει και η αξία του σπιτιού!
Στην χειρότερη και Ουκρανία να γίνουμε πάλι κάτι θα πάρεις πίσω σε σχέση με το 0 αν νοικιαζες.
Εγώ στη θέση σου θα το νοίκιαζα σε άλλον και θα πήγαινα να νοικιάσω αλλού όπου γουστάρω και με ικανοποιεί.
Εκεί ίσως να έχεις κάποιο επιπλέον κόστος -ποσο; 100- 200-300;; - αλλά το όφελος της ψυχικής σου ηρεμίας πόσο το κοστολογείς;
Και πάλι κερδισμένος θα είσαι. -
Αν έχει παιδιά, τους αφήνει ένα σπίτι. Δεν είναι και λίγο. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει. Μπορούν να το πουλήσουν ή να το νοικιάσουν αν δε θέλουν να μείνουν. Κανέναν δε χάλασε ένα σπιτάκι.Πάντα φιλικά έτσι. Σε τι πράγμα είσαι κερδισμένος;
Εγώ κάνω σύγκριση την δική μου ζωή (50+) με την ζωή που κάνει ένας φίλος και συνάδελφος που έχουμε κοινή επαγγελματική πορεία από την εποχή του 1998.
Εγώ μπήκα στο τρυπάκι να αγοράσω σπίτι, εκείνος προτίμησε να παραμείνει στο ενοίκιο.Οι διαφορές στην ποιότητα ζωής μεταξύ των δυο μας είναι χαοτικές.
Εννοείται πάντα φιλικά, μου είσαι συμπαθής.
Είσαι κερδισμένος από την άποψη ότι τα χρήματα επενδυονται. Το σπίτι στην Ελλάδα ήταν και είναι επένδυση. Το πουλάς οπότε θέλεις και τα τρως σε ταξίδια. Εκεί να δεις ζωαρα σε σχέση με τον συνάδελφο.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!