Φίλε dstou καταρχήν χαίρομαι επειδή κινείσαι από θετική σκέψη.
Σε αυτό το σημείο θα σου πω για να ξέρεις ότι αν μένεις μόνο στα νούμερα (τεχνικά ή και προδιαγραφές) κάποια στιγμή θα μπερδευτείς (λόγω λογικών αδιεξόδων). Τον πρώτο καιρό (πριν χρόνια) έπαιζα μεταξύ προδιαγραφών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Καταλαβαίνοντας κάπως καλύτερα (δεν μιλάω απόλυτα, κανείς δεν τα ξέρει όλα) με την πάροδο του χρόνου και από το πολύ διάβασμα τί εστί ποιοτική λιπαντική βάση, ποιοτικά χημικά πρόσθετα και προσεγμένες ισορροπημένες συνθέσεις κατέληξα ότι παρατηρώντας μόνο τα τεχνικά και τις προδιαγραφές είναι το ίδιο με το να κρίνω ένα αυτοκίνητο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του. Παίρνω την εικόνα μεν αλλά ποτέ την ουσία. Στην πράξη πολλές φορές τα τεχνικά χαρακτηριστικά χάνουν στο νήμα από τα ισορροπημένα χαρακτηριστικά. Εξίσου συχνά τα εντυπωσιακά τεχνικά δεν έχουν διάρκεια κατά την χρήση. Εκκινούν ψηλά και κάποια στιγμή κάποιο χημικό στοιχείο για Χ λόγο εκλείπει και κατόπιν απουσία του καταρρέει η χημική ισορροπία. Επίσης, υπάρχουν και τεχνικά που δεν ανακοινώνονται. Ήδη αναφερόμαστε κατά καιρούς σε τεχνικά (αυτά που εξάγονται μετά από εργαστηριακά τεστς) που δεν ανακοινώνει κανείς (ή μάλλον σχεδόν κανείς) όπως πχ το NOACK Volatility.
Για να σου δώσω (και σε όσους μας διαβάζουν από ενδιαφέρον) να καταλάβεις πόσο μπορεί να τραβηχτεί το πράγμα όταν μπλεκόμαστε με τα νούμερα (που πιστεύω ότι έχω κατανοήσει αρκετά αλλά τελικά τα έχω ξεπεράσει κιόλας γιατί μέχρι εκεί αξίζει να τα πιάνουμε) διάβασε τί σου απαντάω σε κάποιο σημείο παρακάτω (μαζί με ένα-δύο που έθιξες και θέλω να τα απαντήσω). Εννοείται ότι χαίρομαι που σκαλίζεις τα θέματα και που σε βλέπω εδώ μέσα να γεμίζεις τις σελίδες με θετικούς προβληματισμούς και θετικές απόψεις (για να μη νομίσεις ότι προσπαθώ να σε αποθαρρύνω ή οτιδήποτε τέτοιο).
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το γνωστό Heavy Duty Diesel 5W-30, ειδικά σχεδιασμένο για κινητήρες πριν από το 2007 και για πετρέλαια με πολύ θείο, αν δεις τα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχει κινηματικό ιξώδες στους 100 βαθμούς Κελσίου, 11,4 cSt και HTHS 3,4 cSt.
Ένα λιπαντικό για να καθοριστεί ως 5W-30 πρέπει το ιξώδες του στους 100 βαθμούς να είναι από 9,3 - 12,5cSt ενώ ένα 40άρι από 12,5-16,3 cST. Άρα είναι 30άρι, αλλά αν υπήρχε ενδιάμεση κλίμακα (υπήρχε μερικές φορές στο παρελθόν η sae καταρτίζει λίστες ιξώδους από το 1911), αυτό το λάδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 35άρι περίπου.
BTW ο κινητήρας σου είναι για το HTHS που έχει το λάδι αυτό?
Το 'για πετρέλαια με πολύ θείο' μπορεί να εννοείται αλλά εσύ το τονίζεις περισσότερο από την AMSOIL. Το πριν το 2007 το αναφέρει για να διαχωρίσει την χρονιά που εμφανίστηκαν οι πρώτοι κινητήρες που απαιτούν την κάλυψη των API SM/CJ-4. Γι αυτούς τους κινητήρες προωθεί το άλλο εξίσου υπέροχο λιπαντικό της το DEO 5W40 (επίσης για την αγορά των diesel μόνο που καλύπτει όχι μόνο την API CJ-4 αλλά και την αυστηρότατη ως προς τους ρύπους SM).
Το τμήμα μάρκετινγκ της AMSOIL το προωθεί για την αγορά diesel, γι αυτό και στην σύντομη περιγραφή το σπρώχνει σε αυτόν τον αγοραστικό στόχο, αλλά αν το μελετήσεις λίγο παραπάνω θα καταλάβεις ότι απλά το συγκεκριμένο λάδι είναι τεχνολογικά 'άπιαστο'. Χρησιμοποιώντας ελάχιστα από τα καθιερωμένα αντιτριβικά πρόσθετα (πχ το Moly λείπει) στο HDD έχει επιτευχθεί (και με την χρήση ενώσεων εστέρων διβασικών και πολυόλης) σύνθεση με δυναμικά χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τις ανάγκες ενός οποιουδήποτε βενζινοκινητήρα. Υπάρχει αφιερωμένη σελίδα γι αυτό το λιπαντικό από τον παρασκευαστή του που δεν στέκεται σε μία μόνη από τις δυνατότητες χρήσης του.
Υπόψιν ότι το HDD για τους βενζινοκινητήρες αρκετών από εμάς εγώ και μόνο το έχω προτείνει (κατόπιν κατανόησης του μάρκετινγκ της AMSOIL) και όχι η AMSOIL που με την σειρά της προτείνει ένα εκ των SSO, ASL, ASM, XLF, XLT, AFL, λιπαντικά καθόλα ποιοτικά που καλύπτουν τους περισσότερους από εμάς (πλην όσους με VAG απαιτούν αποκλειστικά την VW504.00).
Πολύ ενδιαφέρουσα όμως είναι η περίπτωση του 0w-20 της ίδιας εταιρείας το οποίο έχει κινηματικό ιξώδες στους 100 βαθμούς Κελσίου, 9 cSt και HTHS 2,8 cSt.
Ένα λιπαντικό για να καθοριστεί ως 5W-30 πρέπει το ιξώδες του στους 100 βαθμούς να είναι από 5,6 - 9,3cSt ενώ ένα 30άρι από 9,3-12,5 cST.
http://www.infineum.com/information/viscosity.html
Άρα το εν λόγω λιπαντικό κατηγοριοποιείται ως 20άρι πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά το ιξώδες των 9cST είναι πολύ κοντά, εσκεμένα και όχι συμπτωματικά, στο ιξώδες που έχει το 30άρι (θυμίζω 9,3 μίνιμουμ). [b]Έτσι αν υπήρχε ενδιάμεση κλίμακα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 29άρι, περίπου[/b].
Πολύ γατιά οι μηχανικοί (συγγνώμη οι μαρκετίαρς ήθελα να πω) της εταιρείας. Βέβαια το κάνουν και άλλες εταιρείες αυτό.
Προσέξτε και το δείκτη HTHS. Μόνο 2,8. Κάποιοι απαιτούν >3,5 για να μην παθαίνουν μεγάλη φθορά οι βάσεις των κινητήρων, και το γράφουν ρητά στα ψιλά γράμματα των εγγυήσεων τουλάχιστον στην Αμερική.
Εδώ, το ξεκινάς σωστά και μπράβο σου, αλλά τα έχεις μπερδέψει κάπως με τις κλίμακες. Ξεχνάς ότι το πάνω όριο του 20ριού είναι το κάτω όριο του 30ριου. Πέραν του ότι δεν είναι ομοιόμορφα κλιμακούμενες. Άρα δεν μπορεί το 9cSt να αντιστοιχεί σε 29.
Εξηγώ, γιατί ακόμη δεν θα κατάλαβες το λογικό σφάλμα (και οι άλλοι το ίδιο):
Το 20 αντιστοιχεί στο μέσον της κλίμακας μεταξύ 5.6 και 9.3 cSt δηλ. ακριβώς στο 7.45cSt.
Το 30 παρομοίως αντιστοιχεί ακριβώς στο 10.9cSt.
Το 40 αντιστοιχεί ακριβώς στο 14.3cSt.
To βήμα από το 20 έως το 30 είναι 0.345cSt, άρα το ASM 0W20 με 9cSt αντιστοιχεί σε 24,5άρι λιπαντικό.
Παρομοίως αποκαλύπτεται ότι το HDD αντιστοιχεί σε 31.5άρι λιπαντικό. Και δεν έχω κάνει αυστηρά τον υπολογισμό γιατί δεν συμπεριέλαβα τις μικροδιαφορές λόγω ανομοιομορφιών στο μήκος των κλιμάκων. Αλλά το αποτέλεσμα στα 20ρια και 30ρια δεν θα διαφέρει πολύ γιατί το βήμα της κλίμακας είναι σχεδόν ίδιο.
Δηλαδή, εάν συνυπολογίσω την διαφορά μήκους στις κλίμακες θα υπολογίσω το βήμα για το 20ρι και 30ρι στους 0.32cSt. Έτσι το ASM θα αντιστοιχεί σε 24,85άρι και το HDD σε 31.9άρι. Αυτός ο δεύτερος -πιο σύνθετος- υπολογισμός μοιάζει ορθότερος πάντως. Όποιον και να διαλέξεις οι διαφορές είναι κοντινές και επί της ουσίας πρόβλημα ουδέν.
Τώρα που το σκέφτομαι, αν νομίζετε ότι σας είναι χρήσιμο (προσωπικά δεν το βλέπω ρεαλιστικά χρήσιμο) μπορώ να κάνω μία απόπειρα να προσθέσω σε κάθε λιπαντικό της λίστας μου την ακριβή αντιστοίχιση κλίμακος κατηγορίας ιξώδους (βάση του 'καλού' -πιο σύνθετου- υπολογισμού). Έχω ήδη έτοιμο προγραμματάκι για τους υπολογισμούς.
Τέλος, όπως έχω γράψει και παλαιότερα ο δείκτης HTHS με την εξέλιξη της μεταλλουργίας έπαψε να είναι πανάκεια. Χρειαζόμαστε μέχρι ένα σημείο, παραπάνω δεν βοηθάει, και πολύ παραπάνω βλάπτει κιόλας ('παρασφίγγει' την κίνηση των μετάλλων, δυσκολεύει την ροή σε δύσβατα και απομακρυσμένα σημεία - μέσα στα πολύ λεπτά διάκενα - εδώ η προσθήκη αντιτριβικών προσθέτων αποτελεί διορθωτική κίνηση).