-
Σωστά αλλά τα παραπάνω αλλά εντελώς άσχετα με το θέμα που προέκυψε: αν χρειάζεσαι βύσμα για να αγοράσεις ένα σωστό μεταχειρισμένο ή μια ευκαιρία. Έχουμε πολλά προσωπικά παραδείγματα ότι ΔΕ χρειάζεται.
-
Παρακουλουθώ από την αρχή το θέμα, σκέφτηκα να γράψω πιο νωρίς αλλά λέω τι το θες το κόλλημα, είναι κόλλημα και για τις δυο απόλυτες απόψεις που εκφράζονται.
Έχω αγοράσει στα σχεδόν σαράντα χρόνια που οδηγώ και καινούργια όπως citroen bx 1.4 cat. 106 1.6 rallye 8v, 106 1.6 rallye16v, clio mKII 1,4 16v, clio MK4 1.5 dci, rx8 192, corsa D κ.α, καθώς και μεταχειρισμένα ciroen visa 600 cc, lancia Y10, mercedes sport coupe 230 1,8 kompr, slk 200 r171, mx5 sporty, sirion 1,0 κά.
Για εσάς τους νεοσσούς που είστε αναφανδόν υπέρ των καινούργιων για πείτε μου με 12.500 Ε που είχε το 106 rallye to 98, βάλτε και τον πληθωρισμό-αποπληθωρισμό θα έλεγα εγώ (αυτό που έχει σημασία είναι πόσους βασικούς μισθούς αντιστοιχεί το ποσό αγοράς) τι αντίστοιχο αγοράζετε σήμερα (μιλάμε για οδηγική ευχαρίστηση επιδόσεις μια και γράφουμε στο 4Τ φόρουμ) , τίποτε, θέλεις 18 και αν (μιλάμε με το κλειδί στο χέρι) αντίστοιχα με τα 21000 του RX8 2008 τι αντίστοιχο πισωκίνητο με την τεχνολογία του που βγάζει μάτια ακόμη και σήμερα μπορείς να αγοράσεις σήμερα, τίποτε, θέλεις 40 χιλιάρικα και βάλε. Σήμερα για να πάρεις ένα σωστό κουβαδάκι μεγέθους Β θέλεις μιν 16 χιλιάρικα (με το κλειδί στο χέρι).
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, αν έχω 8-10-12 χιλιάρικα και δεν θέλω να πάρω κουβαδάκι με ρόδες γιατί να μη βρω ένα ελληνικό, ατρακάριστο, προσεγμένο και με σχετικά λίγα ΚΜ (κάτω από 100-120 χιλιάδες) με φουλ έξτρα, πενταετίας η και δεκαετίας με πολύ ψάξιμο – έλεγχο που θα έχει πιθανόν αλλάξει ο κάτοχός του τα βασικά αναλώσιμα ( πχ αμορτισέρ, φρένα, δίσκους, λάστιχα, ιμάντα χρονισμού) δεν θα ζητάει σοβαρά σέρβις και ανταλλακτικά, που καινούργιο θα είχε τουλάχιστο διπλή ή και τριπλή τιμή και που στην ουσία δεν απέχει τόσο πολύ όσο μερικοί νομίζετε ούτε στην παθητική ασφάλεια ούτε και στην κατανάλωση (η δικιά μου SLK 200 με LPG θέλει 6 λεπτά το ΚΜ, έχει κατανάλωση αντλίας 7.3 λίτρα υγραέριο στα 100ΚΜ).
Να βάλω επίσης και μια ακόμη παράμετρο για εμάς, τους αντικερί, ότι οι περισσότεροι από εμάς ασχολούνται εδώ και δεκαετίες με τα αυτοκίνητα, έχουμε μάθει πλέον την πιάτσα των μαστόρων και ανταλλακτικών, έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία να φτιάχνουμε, πολύ οικονομικά, μόνοι μας το 60-70% των σέρβις (λαδόξιδα, , δίσκους τακάκια φρένα, βασικές διαγνώσεις και ηλεκτρικά κά) και δεν πάμε σχεδόν καθόλου στα εξουσιοδοτημένα παρά μόνο στα δύσκολα σε κανένα φίλο μαστοράκο, να πω ότι εγώ στις αντιπροσωπείες πήγαινα μόνο όσο είχα την βασική δίχρονη εγγύηση μόνο και μόνο για την σφραγίδα στο βιβλίο σέρβις αν και δεν μου χρειάστηκε ποτέ, να πω επίσης αν και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, έχω κάνει και πολύ σοβαρές μετατροπές μόνος μου στην αυλή μου από αλλαγές μηχανών κιβωτίων citroen gsa, visa (από δικύλινδρο 600άρι αερόψυκτο το έκανα 1.100) και στο πρώτο, μου ένα ταπεινό Zastava 1100 έβαλα μόνος μου κινητήρα lancia delta το 1986, να μην αναφέρω για 106 και mx5.
Συμπέρασμα αν δω μια μεγάλη ευκαιρία που με καλύπτει, είτε σε καινούργιο (όπως πέρσι η alfa romeo giulietta 1.6 βενζίνης που δυστυχώς δεν πρόλαβα) είτε σε μεταχειρισμένο δεν έχω πρόβλημα και κόλλημα να το χτυπήσω άλλα όχι να δώσω και +20 χιλιάρικα να πάρω ένα κλιό της σειράς ήμαρτον δηλαδή.
-
Πεστα, γιατι βαριεμαι να γραφω . Εσυ εχεις ενα μχ5 τωρα αν δεν κανω λαθος?
-
Πεστα, γιατι βαριεμαι να γραφω . Εσυ εχεις ενα μχ5 τωρα αν δεν κανω λαθος?
Όχι το έδωσα, το είχα πάρει αν θυμάμαι καλά 7.800 το κράτησα κοντά δύο χρόνια, έκανα το κόρτε μου και το έδωσα 7.000.
Τώρα έχω μια slk r 171
Υπάρχει βέβαια και ένα σημείο στα μεταχειρισμένα που η απομείωση της τιμής τους σταματάει να φθήνει απότομα και είναι ένα καλό χρονικό σημείο να αγοράσεις γιατί τα χρήματα που θα χάσεις με την μελοντική πώληση του είναι λίγα.
-
Για να μεινουμε στο θεμα και να ξεφυγουμε απο τις πολλες υποκειμενικες αποψεις η διαφορα ειναι τεραστια απο τα παλια στα καινουρια με ενα μειον ομως οτι οι παλαιοτεροι ατμοσφαιρικοι κινητηρες ειχαν καλυτερες αποδοσεις χαρακτηριστικα και ηχο απο τους μοντερνους μικρους τουρμπατους. Επισης μεγαλη προοδο εχει γινει στα αυτοματα κιβωτια.
Σασσι, ηλεκτρονικα αναρτησεις κλπ μεγαλη διαφορα. Παντως εχω παρατηρησει οτι στο μοντερνο αυτοκινητο πηγαινω με χαμηλοτερες ταχυτητες απο παλαιοτερα ακριβως στους ιδιους δρομους και το αποδιδω στο αυξημενο βαρος που μεγεθος που το κανει δυσκολοδηγητο και νωθρο στους στενους παλαιοτερους δρομους. Σε μεγαλους αυτοκινητοδρομους εκει σιγουρα η διαφορα ειναι χαωδες υπερ του καινουριου γιατι μπορει να διατηρει υψηλες μεσες ταχυτητες με μηδενικο θορυβο πολυ ξεκουραστα, ενω στα παλαιοτερα λογω κοντων κιβωτιων και ελλειψης 6ης το ταξιδι ηταν κουραστικο πολυ.
Επισης ναι μεν ενα Fiesta St Line ειναι 18000 ενω το Σαξοραλλο ηταν 12500 αλλα αυτα που σου δινει το Φιεστα σε ηλεκτρονικα, αεροσακους κλπ δικαιολογει την αυξηση στην τιμη.
-
Το st line fiesta είναι σαν δύο κατηγορίες αυτοκινητο ανωτερο του ραλλακι. Απλά δεν υπάρχει πρόταση σαν το ραλλακι 8v , ίσως ένα swift με βάρος 860 κιλα και 90 αλογα, σκληρή ανάρτηση αλλά και πάλι έχουν κάποιες διαφορές στην αίσθηση τιμονιού .
Δεν σημαίνει ότι ακρίβυναν τόσο πολύ. Απλά δεν υπάρχει ίδια πρόταση.
-
Τωρα που το προσεχω καλυτερα, το 106 rallye (1,6 8V) ειχε 10,500€ , οχι 12,5. Καπου στα 3,500,000 δρχ
Τωρα με τοσα, δεν παιρνεις τιποτα. Ισως το 1000αρι Sandero (75αλογα) στην βασικη εκδοση
-
Βαλε και κάποιον πληθωρισμό από τότε. Βγαίνει όπως το gl ή gl+ swift 90hp (το προ fl)
-
Τωρα που το προσεχω καλυτερα, το 106 rallye (1,6 8V) ειχε 10,500€ , οχι 12,5. Καπου στα 3,500,000 δρχ
Τωρα με τοσα, δεν παιρνεις τιποτα. Ισως το 1000αρι Sandero (75αλογα) στην βασικη εκδοση
Ναι τόσο είχε το δεύτερο 106 rallye ΜΚΙΙ (πρώτο το ΜΚΙ με τον 13άρι), κάπου στα 3.600.000 δραχμές, στα 5 εκατομύρια ήταν το gti και κάπου ενδιάμεσα στα 4 και κάτι ψηλά το φτωχό gti που κακώς λέγεται rallye, αυτοκίνητα σαν τα παραπάνω και κάποια ακόμη όπως 306 gti, clio MKi 1.8W, clio MKII, MKIII 2.0 δεν θα ξαναβγούνε, απλώς, νέοι ποντικαράδες, είστε γκαντέμιδες να καβαλάτε απο-στειρωμένα κουτάκια.
-
Αφελης η συγκριση, περα απο την αξια του χρηματος τοτε πρεπει να υπολογισεις και το μεσο μισθο που επαιζε τοτε. Παντως αν υπολογισουμε τιμες αυτοκινητων εκει που οι τιμες ηταν υψηλες ηταν στο 2004-2009 δηλ στα καλυτερα οικονομικα χρονια της Ελλαδας που το χρημα ερρεε αυθονο. Μετα το 2012 οι τιμες ξεφουσκωσαν αλλα λογω των συνθηκων αρχισαν να ξαναναιβενουν απο το 2018 και μετα.
-
Πάντως εγώ δε θα άντεχα αυτό το συνεχές πούλημα - αγορά που κάνουν πολλοί. Δηλαδή αγοράζω ένα αυτοκίνητο, το κρατώ 4-5 χρόνια και μετά το δίνω και παίρνω ένα άλλο κ.ο.κ. Βαριέμαι πάρα πολύ να μιλώ με τον καθένα, να λέω συνεχώς τα ίδια πράγματα, να απολογούμαι για τα μειονεκτήματα παζάρια κλπ.
-
Αφελης η συγκριση, περα απο την αξια του χρηματος τοτε πρεπει να υπολογισεις και το μεσο μισθο που επαιζε τοτε.
Ευχαριστω για το ευγενες σχολιο σου . Αλλά για πες μας, ποσο ηταν ο μεσος μισθος τοτε? Μηπως πολυ κοντα με τωρα?
-
Τα οδηγήσαμε τα περισσότερα από αυτα
Ως μεταχειρησμενα κάποια και άλλα ως φίλων. Το βγάλαμε το άχτι μας και σκασαμε τα πενιχρα λεφτουδακια μας.
Για εμενα το 306gti μοιάζει το υπέρτατο χατς της εποχής εκείνης.
Μιλούσα με μέλος στ chat εδώ στο forum και θα πω αυτό που διαπίστωσα και συζητούσαμε.
Τα ραλλακια παιρνουν νέα νιότη. 3η γενιά τα ξανά αγοράζει ως μεταχειρησμενα μπορεί και ως πεμπτο χέρι!!! . Βλέπεις 20 αριδες με ραλλακι και μαλιστα τα εχουν τουλάχιστον εμφανισιακά... Κουκλιά... Καγκουρια βέβαια... Αλλα κουκλιά
-
Πάντως εγώ δε θα άντεχα αυτό το συνεχές πούλημα - αγορά που κάνουν πολλοί. Δηλαδή αγοράζω ένα αυτοκίνητο, το κρατώ 4-5 χρόνια και μετά το δίνω και παίρνω ένα άλλο κ.ο.κ. Βαριέμαι πάρα πολύ να μιλώ με τον καθένα, να λέω συνεχώς τα ίδια πράγματα, να απολογούμαι για τα μειονεκτήματα παζάρια κλπ.
Και πολλά λες, συνήθως αυτό που αγοράζεις καινούργιο,το πουλάς όσο κρατάει η μπογιά του και πριν την μεγάλη κατηφόρα απομείωσης της τιμής του που συνήθως αρχίζει εκεί γύρω στα 3-5 χρόνια, αν έχεις στην άκρη χρήματα συμπληρώνεις και πας για το επόμενο με την προϋπόθεση ότι θα είναι καλύτερο στους τομείς που βάζεις σε προτεραιότητα, από όλα τα αυτοκίνητα που είχα, το ρεκορ το έχει το κόκκινο ραλάκι (16β) που το κράτησα έξι χρόνια και το έχω δει κάποιες φορές στον ύπνο μου (δεν κάνω πλάκα), μάλιστα πριν κάποιους μήνες πουλιόταν στο καρ (από τον ίδιο που του πούλησα με το όνομα της γυναίκας του ) και ήμουν στο τσακ να πάρω τλφ, μετά την καψούρα με το ραλάκι δεν καταλαβαίνω θεό, τα δίνω δρόμο και πάμε για άλλο (καινούργιο ή μεταχειρισμένο).
Υ,Γ
Εντάξει εγώ τους καλοκαιρινούς μήνες κάθομαι όλη μέρα και τότε με πιάνουν τα διαόλια για να αλλάξω αυτοκίνητο
-
Το σαξοραλλο πρέπει να έχει κλουβί.
Άπαξ και το έχεις οδηγήσει σε αγώνα δεν το ξεχνάς ποτέ. Πάντα αναπολώ το 13αρι μου και αν δεν ήμουν μόνο πιστακιας δε νομίζω να το είχα δώσει ποτέ ή σίγουρα θα το είχα κρατήσει πολύ περισσότερο.
-
Άπαξ και το έχεις οδηγήσει σε αγώνα δεν το ξεχνάς ποτέ...
Σίγουρα ναι, για αγωνιστική χρήση, ασορτί με κράνος και ζώνες 4 σημείων και ψαλιδάκι στην καβάντζα διαφορετικά στον δρόμο χωρίς τα παραπάνω είναι πιο επικίνδυνα, τρελαίνομαι όταν βλέπω αυτοκίνητα δρόμου που βγάζουν το μανίσιο τιμόνι - αερόσακκο
-
Νάτοι πετάγονται ένας ένας....
Α ρε σαξοραλλα... Θα σε τραγουδουσε ο Μητροπανος αν ζούσε.
Πόσα αγόρια ακούμπησαν το χαρτζιλίκι τους;;;
Το οποίο είχε υποδοχή για να μπει το κλουβί κάτω από την μοκέτα στο b pillar.!!!!!
-
Άπαξ και το έχεις οδηγήσει σε αγώνα δεν το ξεχνάς ποτέ. Πάντα αναπολώ το 13αρι μου και αν δεν ήμουν μόνο πιστακιας δε νομίζω να το είχα δώσει ποτέ ή σίγουρα θα το είχα κρατήσει πολύ περισσότερο.
Το αγρίμι, μαζι με τον παππου 205 ραλι, το 106 ΜΚΙ ραλί το 106 16S άντε και το σαξο η ιστορία των ελληνικών αγώνων θα ήταν πολύ φτωχώτερη, με 15 χιλιάρικα έτρεχες Ν
-
Είχα κλασσικό μπλέ 106 Rallye 8v mk2 την εποχή που ψωνίζαμε με δραχμές κάπου στα 3 600 000 το πήρα καινούργιο με ηλεκτρικά παράθυρα και υδραυλικό τιμόνι. Ήταν το 2ο μου αυτοκίνητο έπειτα απο το Τσιγκολελέτο σπόρτινγκ..
Το συγκεκριμένο αμάξι έγινε 8v gr N και έπειτα μεταμόσχευση από saxo 16v μοτέρ που το κάναμε προδιαγραφών Gr A. Έσπασε μια φορά τη δεύτερη βγήκε καλύτερο. Στα 3-4 χρόνια που το είχα κατανάλωσα κάπου 15 σέτ λάστιχα σε πίστες και δρόμους. Α ρε Yokohamαρα A520 άξιζες το κάθε ευρώ.. Όσο συμβιώσαμε πρέπει να μου κόστισε όσο ένα Impreza της εποχής σε μετατροπές,αναλώσιμα,καύσιμα,κλήσεις και φανοποιεία.
Πέρα από τις οδηγικές συγκινήσεις, τις κηδείες και τα 'έβγα' που ζήσαμε παρέα ως αμάξι δεν έχει καμία επαφή με τα αντίστοιχα σύγχρονα. Πλέον τα καινούργια super mini είναι μεγαλύτερα,πιο άκαμπτα,πιο γρήγορα,ικανά και κατα πολύ ασφαλέστερα τόσο σε παθητική όσο και σε ενεργητική ασφάλεια. Γι' αυτό και είναι άλλωστε βαρύτερα, απείρως πολυπλοκότερα και κατά συνέπεια πιο ακριβά.
Το Rallye εδολοφονήθει από Hyundai Accident που παραβίασε stop και με εμβόλισε κάπου στο Περιστέρι. Πήρα 1 800 000 από την ασφαλιστική, την προίκα του στον πάτο μου και τις ανεπανάληπτες οδηγικές αναμνήσεις για πάντα μαζί μου.
Έχω αλλάξει πολλά αυτοκίνητα, ταχύτερα, καλύτερα/χειρότερα καινούργια και μεταχειρισμένα αλλά αυτό παραμένει το αμαξάκι που με σημάδεψε περισσότερο απ' όλα οδηγικά και μή. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σαφώς δε μπορεί να συγκριθεί με ένα καινούργιο...
-
wantone wrote:
Αφελης η συγκριση, περα απο την αξια του χρηματος τοτε πρεπει να υπολογισεις και το μεσο μισθο που επαιζε τοτε.
Ευχαριστω για το ευγενες σχολιο σου . Αλλά για πες μας, ποσο ηταν ο μεσος μισθος τοτε? Μηπως πολυ κοντα με τωρα?
Παρακαλω. Μπορεις να το ψαξεις αν θελεις να μαθεις περισσοτερα (γιατι εγω εγραψα οτι απλα υποθετεις χωρις στοιχεια). Εγω θυμαμαι οτι τελη 90ς ο στανταρ μισθος που εδιναν σε ιδιωτικη εταιρεια για καποιον με πανεπιστημιακο πτυχιο και 2-5 χρονια εμπηρεια ηταν 180 χιλ δρχ τον μηνα. 400 χιλ δρχ ηταν ενας πολυ πολυ καλος μισθος (υπηρχαν και αυτοι αλλα ηταν λιγοι). Μιλαμε για Αθηνα. Για μαθητευομενο εδιναν και 60 χιλ δρχ τον μηνα. Σημειωνω να βρεθει δουλεια τοτε ηταν το ιδιο δυσκολο με τωρα. Βεβαια η μεγαλη διαφορα ηταν οτι τα καθημερινα κοστη σε δραχμες ηταν χαμηλοτερα αρκετα απο τα τωρινα και ετσι καποιος μπορουσε να περιμενει. Οι συνταξεις γονεων ηταν χαμηλοτερες απο σημερα (οι αποδειξεις που εχω δει ειναι οτι οι συνταξεις σημερα ειναι στο επιπεδο του 2002). Αυτη ειναι η δικη μου εικονα.
Επισης θυμαμαι περιπτωση να εχει επιστρεψει καποιος με μεταπτυχιακο απο Αγγλια το 1990 (τοπ φοιτητης απο πολυτεχνειο) και να βρισκει με τα δεδομενα της εποχης σουπερ δουλεια στην πληροφορικη με 220 χιλ δρχ. Μετα απο μερικους μηνες μετακομισε στην Βουλα σε μεζονετα.
Καινούργια vs παλιά αυτοκίνητα. Που είναι η βελτίωση;