-
Γιατί να μην ασχολούμαστε; .... Εγω μια χαρά περνάω. Τι να κάνουμε δηλαδή στο forum; να προωθούμε ομίλους εταιριών;
-
Είναι το etg 6. Εγώ δεν θα το έλεγα μπούρδα. Βαρύς χαρακτηρισμός.
Δίκιο έχεις, δεν είναι μπούρδα....είναι μεγάλη μπούρδα! Ό,τι πιο άχρηστο σε κιβώτιο...δεν κάνει τίποτα καλά και σωστά και θέλει συνεχώς ρυθμίσεις.
-
Διαφωνώ το εχω δοκιμάσει σε αρκετα psa. Απλά πρέπει να ξέρεις ότι δεν οδηγεις πλήρως αυτοματο. Για παράδειγμα σε ανηφόρες όταν ξεκινάς μόλις αλλάζει ταχύτητα πρέπει ελαφρώς να σηκώσεις το πόδι από το γκαζι για να διευκολύνεις την αλλαγή, τοτε ολα γίνονται σαν βούτυρο.
Αν το οδηγεις σαν απλό αυτοματο τότε δεν αποδίδει τα μέγιστα.
-
Θυμάστε τα παλιά ημερολόγια; Εκείνα που κάθε μέρα έσκιζες τη σελίδα και στο πίσω μέρος είχε ένα αστείο απόφθεγμα ή ένα χωρίο από το Ευαγγέλιο; Ε λοιπόν, λέω να τυπώσω το δικό μου αντίστοιχο ημερολόγιο. Στο πίσω μέρος, θα αναγράφει το κόλλημα της ημέρας. Την Τετάρτη ήταν η 216 Active Tourer. Χτες ήταν η C4 Grand Picasso. Γρήγορα όμως μου πέρασε, αφού ο συνδυασμός γαλλικό + αυτόματο + πολλοί αυτοματισμοί με έκαναν να το ψάξω λίγο παραπάνω. Όσα διάβασα, δε με ενθουσίασαν ακριβώς. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα:
'We really wanted to love our 2 year old C4 Grand Picasso. It is a lovely car to drive and very spacious for our family. However, it is not safe! in the course of one year I have been left on the side of the motorway 5 times with my children waiting for the RAC. No-one can work out what's wrong with it and every time we think it's fixed it goes and breaks down again. This last time was on holiday in France, causing us to miss our Ferry home! It's not a safe car for a family and my husband has lost so many work days due to problems with it that it has cost us a fortune. The only question now is how to get rid of it without passing the problem on to another poor unsuspecting family!'
'From day one front windows squeaky, (channels needed replacing,screen got ghost lines ( new screen fitted) and finally belt frayed and came off runners ( in repairs at present. The first two took months to be replaced! My second Citëron 7 seater. First one I had for 5years I had no problems. The one I have now has only covered 15,031 and I'm having all these problems so I'm not happy!'
' I have to put a comment about a problem encountered @ just 17,000 miles. Firstly let me say the car is a dream to drive and covering long trips down south is no problem - it's quiet, smooth, comfortable, roomy and economical. The knock to the confidence came while driving home and stopped at traffic lights. I applied the electric handbrake and at this point one of the parking brake motors failed in the brake 'on' position. As well as being stranded in the middle of a main road with a locked on handbrake I now discover there is NO manual override to release the brakes and so it is totally immobilised and had to be uplifted rear wheels up and towed! Technicians tell me the only way to release brakes is to remove motors then manually release calipers. '
'I collected our 2015 C4 Grand Picasso Exclusive Plus on Monday 9th Feb 2015 from one of the largest multi-make dealers in N. Ireland, Charles Hurst, who have everything from Kia to Ferrari, Bentley, Aston Martin and lots more of the normal persons cars. On Tuesday 10th the 'engine management' light came on then on Wednesday 11th the digital dashboard, where the speedo, fuel, temp, sat nav and reversing camera are displayed, stopped working! Bring back our Seat Alhambra!'
Ένα ποτ-πουρί από εδώ: https://www.carbuyer.co.uk/citroen/citroen-c4-picasso/owner-reviews
Προσθέστε στα παραπάνω και την όλη εμπειρία Automarin και καταλαβαίνετε ότι το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Αλλά ας πούμε ότι βρίσκω ένα αυτοκίνητο από ιδιώτη ή φέρνω κάτι από το εξωτερικό μόνος μου. Και πάλι, το αυτοκίνητο είναι πολύ επίφοβο. Μία λύση θα ήταν να πάρω με χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά τότε ποιος ο λόγος να δώσω τα τριπλά από το Verso; Μόνο για το ACC και για τους λίγο μεγαλύτερους χώρους; Και να φορτωθώ ένα πετρέλαιο που ούτε το συμπαθώ, ούτε ξέρω πώς θα πωληθεί στο μέλλον; Εντάξει, είναι και λίγο πιο ασφαλής στις στούκες, αλλά όχι όσο τα καινούρια μοντέλα. (86% στην προστασία πεζών στο Euro NCAP, εκεί που το Kamiq έχει 96%).
-
Θυμάστε τα παλιά ημερολόγια; Εκείνα που κάθε μέρα έσκιζες τη σελίδα και στο πίσω μέρος είχε ένα αστείο απόφθεγμα ή ένα χωρίο από το Ευαγγέλιο; Ε λοιπόν, λέω να τυπώσω το δικό μου αντίστοιχο ημερολόγιο. Στο πίσω μέρος, θα αναγράφει το κόλλημα της ημέρας. Την Τετάρτη ήταν η 216 Active Tourer. Χτες ήταν η C4 Grand Picasso. Γρήγορα όμως μου πέρασε, αφού ο συνδυασμός γαλλικό + αυτόματο + πολλοί αυτοματισμοί με έκαναν να το ψάξω λίγο παραπάνω. Όσα διάβασα, δε με ενθουσίασαν ακριβώς. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα:
'We really wanted to love our 2 year old C4 Grand Picasso. It is a lovely car to drive and very spacious for our family. However, it is not safe! in the course of one year I have been left on the side of the motorway 5 times with my children waiting for the RAC. No-one can work out what's wrong with it and every time we think it's fixed it goes and breaks down again. This last time was on holiday in France, causing us to miss our Ferry home! It's not a safe car for a family and my husband has lost so many work days due to problems with it that it has cost us a fortune. The only question now is how to get rid of it without passing the problem on to another poor unsuspecting family!'
'From day one front windows squeaky, (channels needed replacing,screen got ghost lines ( new screen fitted) and finally belt frayed and came off runners ( in repairs at present. The first two took months to be replaced! My second Citëron 7 seater. First one I had for 5years I had no problems. The one I have now has only covered 15,031 and I'm having all these problems so I'm not happy!'
' I have to put a comment about a problem encountered @ just 17,000 miles. Firstly let me say the car is a dream to drive and covering long trips down south is no problem - it's quiet, smooth, comfortable, roomy and economical. The knock to the confidence came while driving home and stopped at traffic lights. I applied the electric handbrake and at this point one of the parking brake motors failed in the brake 'on' position. As well as being stranded in the middle of a main road with a locked on handbrake I now discover there is NO manual override to release the brakes and so it is totally immobilised and had to be uplifted rear wheels up and towed! Technicians tell me the only way to release brakes is to remove motors then manually release calipers. '
'I collected our 2015 C4 Grand Picasso Exclusive Plus on Monday 9th Feb 2015 from one of the largest multi-make dealers in N. Ireland, Charles Hurst, who have everything from Kia to Ferrari, Bentley, Aston Martin and lots more of the normal persons cars. On Tuesday 10th the 'engine management' light came on then on Wednesday 11th the digital dashboard, where the speedo, fuel, temp, sat nav and reversing camera are displayed, stopped working! Bring back our Seat Alhambra!'
Ένα ποτ-πουρί από εδώ: https://www.carbuyer.co.uk/citroen/citroen-c4-picasso/owner-reviews
Προσθέστε στα παραπάνω και την όλη εμπειρία Automarin και καταλαβαίνετε ότι το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Αλλά ας πούμε ότι βρίσκω ένα αυτοκίνητο από ιδιώτη ή φέρνω κάτι από το εξωτερικό μόνος μου. Και πάλι, το αυτοκίνητο είναι πολύ επίφοβο. Μία λύση θα ήταν να πάρω με χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά τότε ποιος ο λόγος να δώσω τα τριπλά από το Verso; Μόνο για το ACC και για τους λίγο μεγαλύτερους χώρους; Και να φορτωθώ ένα πετρέλαιο που ούτε το συμπαθώ, ούτε ξέρω πώς θα πωληθεί στο μέλλον; Εντάξει, είναι και λίγο πιο ασφαλής στις στούκες, αλλά όχι όσο τα καινούρια μοντέλα. (86% στην προστασία πεζών στο Euro NCAP, εκεί που το Kamiq έχει 96%).
Άντε δάσκαλε,
Καλοτάξιδο το Picasso! -
Το είχε ένας γείτονας για περίπου 6μηνες, όπου έζησε περίπου την ίδια φάση με τον Άγγλο.
Περισσότερες φορές ήταν στο συνεργείο παρά στο σπίτι του.
-
Μη λέτε κακά λόγια για τον όμιλο.
Μόνο καλά λόγια παιδιά. Μόνο καλά!!!
Παντως και το acc διαβαζα (έψαχνα για να συμβούλεψω τον Ζικο) έβγαλε σε καποιους θεματακια και οηγαιναν όλο σε συνεργεια.
Αλλα να πουμε πως και αλλου υπήρχαν θεματακια. Πολλές φορές το θεμα στα acc είναι οι λάσπες και τα μυγάκια. Με ένα καλό καθάρισμα στον αιαθητηρα μπροστά ξαναφτιαχνει. Και στα vag το ιδιο θέμα και στην Κουλα που πρώτη είχε στην κατηγορία της. Τα καθάριζαν και έφτιαχνε.
Μη φοβάσε όμως Ζικο, αν έχει κάποια δυσκολία το σύστημα, έχει σύστημα ελέγχου λειτουργικότητας και στο βγάζει σε μήνυμα, δηλαδή δεν υπολειτουργει. Τουλάχιστον αυτό ξέρω μέχρι σήμερα.
-
Μην πάρεις το Ioniq...θα βρίζεις και τώρα και σε 2 χρόνια!
Επίσης να τα οδηγήσεις, εαν μπορείς. Γιατί τώρα έβλεπα το review tou Matt για την Mustang Mach-E και λέει ότι όπως όλα τα ηλεκτρικά, έχει περίεργη ανάρτηση λόγω βάρους. Είναι πολύ jitery, σαν να έχουν πιει redbull λέει...αχαχα! Οπότε δεν ξέρω εαν ισχύει και στα πιο φτηνά/μικρά. Ξέρω π.χ. ότι στην Taycan που οδήγησε ο κουμπάρος μου (έβαλε η Πορσε Ελλάς ένα φοβερό ταχυφορτιστή) είναι απίστευτη στον δρόμο, μακράν και από Τέσλα.
-
E όχι δα, να δώσω δέκα χιλιάρικα για να φορτωθώ ένα κινητό πρόβλημα. Καλύτερα να κάτσω λίγο ακόμα με τον σούπερ αξιόπιστο Ιάπωνα ή να αναζητήσω την τύχη μου αλλού. Και λέγοντας αυτό, σήμερα επικοινώνησα με τον πιο έμπιστο εισαγωγέα ηλεκτρικών οχημάτων τής πατρίδας μας. Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ΔΕ βρίσκεται σε μεγάλη πόλη αλλά στη Ρόδο. Η οποία Ρόδος είναι εξαιρετικά εξηλεκτρισμένο νησί. Με περί τους 20 φορτιστές, με ταχυφορτιστή, με εταιρίες που νοικιάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με ντόπιους που ψηφίζουν ηλεκτρικά (https://www.facebook.com/1205196547/videos/10224902205041462/). Ο εν λόγω κύριος έχει πολύ καλή φήμη, επιβεβαιωμένη από πολλούς ιδιοκτήτες ηλεκτρικών, που ψώνισαν από αυτόν. Μα κι οι αγγελίες του στο car ξεχωρίζουν. Τα Leaf του έχουν μακράν την καλύτερη αναλογία τιμής προς κατάσταση μπαταρίας από όσα πωλούνται.
Τον κάλεσα λοιπόν για να τον ρωτήσω με πόσα μπορώ να έχω ένα Leaf δεύτερης γενιάς ως κανονικό οικογενειακό αυτοκίνητο. Δεδομένων των 200+ χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο, θεώρησα ότι αν η τιμή ήταν καλή, θα μπορούσε να γίνει κατιτίς. Ναι, προφανώς θα είναι πισωγύρισμα σε χώρους, αλλά άλματα μπροστά σε όλα τα άλλα. Η πρότασή μου με εξέπληξε: μου πρότεινε το Hyundai Ioniq. Πολύ καλύτερη κατανάλωση, πολύ μικρότερη πτώση μπαταρίας (γενικώς Hyundai-Kia είναι πολύ ανώτερες από την Nissan στα ηλεκτρικά) και χαμηλότερη τιμή. Τα Leaf θα παραδοθούν στην πόρτα μου με περίπου 21,5 (για προσεγμένο μοντέλο με λίγα χλμ), ενώ έχει ένα Ioniq στην Ρόδο ετοιμοπαράδοτο.
Τούτο δω: https://www.car.gr/classifieds/cars/view/30925805-hyundai-ioniq
Η μπαταρία είναι λίγο μικρότερη από του Leaf, αλλά επιμένει ότι λόγω μικρότερης κατανάλωσης, ξεπερνάει τα 200 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο. Βλέποντας ξένες δοκιμές, φαίνεται ότι όντως αληθεύουν τα λεγόμενά του.
Θυμίζω ότι αρχική σκέψη ήταν να αποκτηθεί ένα όχημα που θα κόστιζε το ίδιο (ή και λιγότερο σε βάθος χρόνου) προσφέροντας μοντέρνα στοιχεία ασφάλειας, ενεργητικής και παθητικής. Το Ioniq όντως είναι σε καλή τιμή, είναι πάρα πολύ καλό στο δρόμο κι όντως έχει ACC (και μάλιστα σε προηγμένη μορφή, όχι το απλό), μπορεί να προσφέρει ασύλληπτη ποιότητα στην οδήγηση, όντας πάρα πολύ αγχολυτικό. Σε κρατάει στο κέντρο τής λωρίδας, στρίβει το τιμόνι στις καμπές, φρενάρει αυτόματα. 'Μα καλά, δε θες να οδηγείς;' Όχι, δε θέλω να οδηγώ, τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεών μου. Έχω κάνει πολλά χαριτωμένα για να απολαμβάνω την απλή μετακίνηση, μάλλον αγγαρεία θα την ονόμαζα.
Ioniq λοιπόν. Πισωγύρισμα σε χώρους, πισωγύρισμα στο μπες-βγες (αυτό είναι το πιο δυσάρεστο γιατί είμαι μεγάλο σκαρί), αυτά είναι τα μεγάλα μειονεκτήματα. Εντάξει, θα προτιμούσα να είχε και μεγαλύτερη αυτονομία. Για να πάω και στα δύο εξοχικά, θέλω οπωσδήποτε δύο στάσεις (χοντρικά η μία 20' κι η άλλη 10-12΄) για την Πλαστήρα και σίγουρα μία χορταστική (δηλαδή να πάει οπωσδήποτε στο 80%, ήτοι μισάωρο) στην Κεφαλονιά. Δεν είναι κάτι τραγικό, ίσα-ίσα. Μιλάμε για μισή ώρα αθροιστικά κι αυτό 3-4 φορές τον χρόνο. Όμως, με φοβίζει λίγο το τι θα συμβεί αν ένας από τους ταχυφορτισές είναι χαλασμένος. Όχι στο Αθήνα-Πάτρα, που έχω επιλογές, αλλά στη διαδρομή προς Καρδίτσα. Καλά, αυτό βέβαια δε θα είναι πρόβλημα σε λίγους μήνες, με τις επενδύσεις που θα γίνουν. Γενικά όμως, είναι ένα πρόβλημα που δε θα είχα με το Kona, το οποίο φτάνει και στα δύο εξοχικά υπεράνετα χωρίς στάση. Όπως και να το κάνουμε, μου ταιριάζει πολύ καλύτερα. Ψηλό, με άνετο μπες-βγες και με υπερδιπλάσια μπαταρία. Αλλά δεν μπορώ να το φτάσω χρηματικά, παρ' ότι έπεσε ένα χιλιάρικο. https://www.car.gr/classifieds/cars/view/36826970-hyundai-kona
Είναι και το άλλο. Σκέφτομαι ότι σε δύο χρόνια, στα χρήματα του Ioniq θα μπορώ να αγοράσω Kona 64, που θα είναι πολύ πιο κατάλληλο. Ενώ αν βιαστώ με το Ioniq, με σκοπό να το κρατήσω 10 χρόνια, σε 2 χρόνια θα βρίζω τη βιασύνη μου και στα επόμενα 8 θα υποφέρω. Αμαρτία δεν είναι;
-
Το θα βρίζω τώρα, το εννοείς για τους χώρους, έτσι;
Και όχι μόνο. Και για την αυτονομία και γιατί οι εξελίξεις τρέχουν πολύ στα ηελκτρικά και σύντομα θα δούμε πολλά νέα μοντέλα και με μεγαλύτερες αυτονομίες. Άρα πιστεύω ότι θα χαλαστείς να έχεις δώσει τόσα χρήματα και να έχεις κάτι σχετικά 'ξεπερασμένο'. Καθαρά προσωπική άποψη, γιατί εαν εσένα σου κάνει...εύχομαι καλοτάξιδο!! Προσωπικά, πιστεύω ότι σε 3-5 χρόνια, εαν όλα είναι καλά θα έχουν βγεί πολλά ενδιαφέροντα και με καλή αυτονομία και θα κάνω την κίνηση.
-
Κοίτα, αν θέλω ηλεκτρικό τώρα και να δώσω ανθρώπινα χρήματα και να χωράει κι όλη την οικογένεια, κάπου θα χάσω. Αλλά γενικώς, συμφωνώ σε όσα λες. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι τις 355 μέρες τού έτους, θα φορτίζει το βράδυ στην πυλωτή, όσο κοιμόμαστε. Τις 10 μέρες των ταξιδιών, θα κάνω 1-2 στάσεις εκεί που δε θα έκανα. Δε χάθηκε ο κόσμος. Βέβαια, ο αντίλογος λέει ότι και τις στάσεις μου θα κάνω ΚΑΙ θα πρέπει να κινούμαι συγκρατημένα σε κάποιες πιο οριακές διαδρομές. Και θα έχω και το άγχος μου. Και αυτό θα γίνεται χειρότερο όσο περνούν τα χρόνια. Δηλαδή μετά από 5 χρόνια και 100Κ χλμ, οι άλλοι θα πηγαίνουν αβίαστα με 140 κι εγώ θα πηγαίνω με 100 και θα πρέπει να σταματήσω και δύο φορές. Ναι, δε λέει, είναι ξενέρωμα. Από την άλλη μεριά τής ζυγαριάς όμως, θα έχω 5 ηλεκτρικά χρόνια αντί για 5 χρόνια με το Verso.
Άρα; Τι είναι το ιδανικό; Παίρνω το Ioniq τώρα και σε 5 χρόνια, το πασάρω ως δεύτερο στην κυρά κι αγοράζω καινούριο. Ωραία αλλά ακριβή λύση. Τι; Ο Dublin καλεί στο ψυχιατρείο για να με μαζέψουν; Όχι ρε παιδιά, απλώς σκεφτόμουν δυνατά, μην το κάνετε θέμα. Χαχαχα!Εν τω μεταξύ Φάνη μου, ξέρεις ποιο είναι το θέμα; Αν δε λήξει ο κορονοϊός, ώστε να αρχίσουμε να κάνουμε κανονικά χιλιόμετρα, δεν υπάρχει καμία λογική στο να αλλάξω αυτοκίνητο. Αν αντί για 17Κ, κάνω 5Κ, γιατί να αλλάξω όχημα; Ούτε οικονομικά βγαίνει η εξίσωση, οπότε μάκια. Τσάμπα σας παιδεύω τόσο καιρό.
-
Προς τιμήν τού εμπόρου, με έφερε σε επαφή με τον μοναδικό κάτοχο Ioniq στην Αθήνα. Πελάτη του. Και προς τιμήν και του δεύτερου, δέχθηκε να μου το δείξει από κοντά. Δεν ξέρω αν θα το οδηγήσω, αλλά σίγουρα θα κάτσω στη θέση τού οδηγού. Να δω πώς μπαίνω-βγαίνω, αλλά κι αν χωράω στο ύψος.
Το θα βρίζω τώρα, το εννοείς για τους χώρους, έτσι; Όσο για το οδηγικό κομμάτι, σίγουρα είναι καλή κι η οδήγηση. Θυμάμαι ότι το ID.3 ήταν σαφώς καλύτερο από το Leaf, κυρίως λόγω πισωκίνησης. Η Taycan είναι το απόλυτο, αλλά κοστίζει και τα διπλάσια (από ένα αντίστοιχο Model S) και τριπλάσια-τετραπλάσια από το 3 Performance. Εν τω μεταξύ, και Taycan να είχα πάρει, πάλι θα έβριζα. Γιατί μόλις παρουσιάστηκε η στέισον κι είναι πολύ πιο όμορφη. Αμάν πια με το τρεχαλητό των ηλεκτρικών, κάθε λίγους μήνες έχουμε ανατροπές. Να δεις και που σε 2-3 χρόνια, πάλι θα γίνεται τέτοιο ποδοβολητό που δε μπορούμε να ψωνίσουμε. Και θα μου κάνει καζούρα ο Dublin και θα έχει και δίκιο.
-
Κρατήσου.... Έχω κάνει 3.000 χλμ/ετος και αν.... Ξέρεις τι κόστος καυσίμου βγάζω το ετος;;; ποια ηλεκτρικά και ποια αερόστατα
-
Από την άλλη μεριά τής ζυγαριάς όμως, θα έχω 5 ηλεκτρικά χρόνια αντί για 5 χρόνια με το Verso.
Άρα; Τι είναι το ιδανικό; Παίρνω το Ioniq τώρα και σε 5 χρόνια, το πασάρω ως δεύτερο στην κυρά κι αγοράζω καινούριο. Ωραία αλλά ακριβή λύση. Τι; Ο Dublin καλεί στο ψυχιατρείο για να με μαζέψουν; Όχι ρε παιδιά, απλώς σκεφτόμουν δυνατά, μην το κάνετε θέμα. Χαχαχα!Εν τω μεταξύ Φάνη μου, ξέρεις ποιο είναι το θέμα; Αν δε λήξει ο κορονοϊός, ώστε να αρχίσουμε να κάνουμε κανονικά χιλιόμετρα, δεν υπάρχει καμία λογική στο να αλλάξω αυτοκίνητο. Αν αντί για 17Κ, κάνω 5Κ, γιατί να αλλάξω όχημα; Ούτε οικονομικά βγαίνει η εξίσωση, οπότε μάκια. Τσάμπα σας παιδεύω τόσο καιρό.
Αχαχαχα....κλαίω με το ψυχιατρείο...αλλά όλοι για εκεί είμαστε!!
Σε παίρνει να πάρεις καλύτερο ηλεκτρικό τώρα με δόσεις? Αλλιώς θα έλεγα να μην περιμένεις 5 χρόνια, αλλά 1-1.5 χρόνο, πιστεύω θα έχει αλλάξει αρκετά η αγορά. Η δικιά μου σκέψη είναι κρατάω το μαζού τώρα και σε 2-3 χρόνια ηλεκτρικό ή υβριδικό τώρα και σε 3-5 χρόνια ηλεκτρικό.
Από χιλιόμετρα, έχω πέσει και εγώ αλλά όχι τόσο χάλια. Από τα 15Κ τον χρόνο περίπου, τώρα είμαι στα 10-12Κ/χρόνο. Απλά έχουν αλλάξει οι διαδρομές μου και τα περισσότερα έχουν γίνει εντός Αττικής. Γενικά όμως δεν κάνω σοαβρά ταξίδια, πάω συχνά Χαλκίδα (αλλά δεν μετράει ως ταξίδι, σαν να πηγαίνω Σούνιο ειναι!) και 1-2 φορές τον χρόνο να κάνω πιο μεγάλα ταξίδια των 300-350χλμ. με άλλα τόσα επιστροφή.
-
Βρέθηκα για δουλειές στη Γλυφάδα, οπότε είπα να κάνω ένα τουρ στις αντιπροσωπείες, έτσι για να πω ότι έκλεισε ηρωικά και με πληρότητα η απόπειρά μου να αλλάξω αυτοκίνητο. Γιατί ναι, κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες μου και να μην απαιτεί ένα κάρο συμβιβασμούς. Οπότε προς ώρας, βγάζω ρίζες στη Versάρα κι έχω τα μάτια μου ανοιχτά. Άλλωστε, είπαμε ότι αν ΔΕΝ τελείωσουν οι καραντίνες κάθε είδους, τα χιλιόμετρα είναι τόσο μειωμένα που δεν έχει νοήμα να αλλάξω αμάξι.
Το λοιπόν, ξεκινώ από την Toyota. Αρχικά μπαίνω στην Corolla. Είχα ξαναμπεί, είχα απογοητευτεί, είπα να της δώσω μία ακόμα ευκαιρία. Τζίφος. Παραδόξως, ούτε αυτή μεγάλωσε, ούτε εγώ μίκρυνα, οπότε τι περίμενα; Μικρό άνοιγμα πόρτας, πολύ χαμηλή ώστε να σκύβω πολύ για να μπω, περιορισμένο εσωτερικό ύψος. Πίσω; Επίσης, χάλια.
Μπαίνω στο CHR. Είχα σταμπάρει και κάποια μεταχειρισμένα υβριδικά 2-3 ετών, ήλπιζα μέσα μου ότι ίσως κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Χάλια κι εδώ! Αστείος χώρος για τον οδηγό για αμάξι που θέλει να θυμίζει *τζιπάκι, *αλλά το μεγάλο γέλιο ήταν πίσω. Έχετε πάει στο κελί τού Κολοκοτρώνη στο κάστρο στο Ναύπλιο; Εκεί που έμεινε κάμποσους μήνες; Εντάξει, ας μην παραπονιέμαι όμως, στο CHR είχε λιγότερη υγρασία. Πέραν της πλάκας, δεν μπορώ να φανταστώ να έχεις παιδιά και να τα στριμώχνεις εκεί. Πέρα από τους απαράδεκτους χώρους, δε βλέπεις τίποτα έξω από τα παράθυρα. Σαν πολεμίστρες, να σου τος πάλι ο Γέρος του Μοριά.
Επόμενος σταθμός το Yaris. Έτσι, για να πάρω μια ιδέα για το πώς θα είναι το Yaris Cross. Λοιπόν, δεδομένης τής κατηγορίας του, το Yaris ήταν το πιο σωστό χωροταξικά από όλα. Ναι, προφανώς δε χωρούσα άνετα, αλλά ήταν το πιο συμβατό με τις εξωτερικές του διαστάσεις. Αν μάλιστα ήταν ψηλότερο, ώστε να μπαινοβγαίνω πιο άνετα, θα μπορούσα ακόμα και να το σκεφτώ. Μέχρι που έκατσα πίσω. Αν ο διάδοχος έχει πάρει λίγα από τα γονίδιά μου, δεν τον κόβω να χωράει πίσω μου πάνω από τα 14 του. Μήπως να κάνω ένα τεστ DNA πριν αγοράσω αυτοκίνητο;
Πηγαίνω στην Hyundai, μπαίνω στο Kona και σοκάρομαι!!! Άντε να έχεις παραγγείλει στον συμπαθέστατο έμπορο από τη Ρόδο, να σου φέρει ένα Kona electric από την Ολλανδία. Να έχεις πληρώσει 25-30 χιλιάρικα, να στο παραδώσουν και να μπεις για πρώτη φορά εκεί μέσα. Και να φας τη φρίκη τής ζωής σου! Πάνε με τα καλά τους; Μεγάλα και ψηλά οχήματα κι έχουν τέτοιους χώρους; Είμαστε με τα καλά μας; Ούτε εκεί χωρούσα φυσιολογικά. Όταν μάλιστα έκανα το λάθος να κάτσω πίσω μου, απορούσα με το επίτευγμα: σε πολλά αμάξια, όταν κάθομαι πίσω μου, ακουμπάει το κεφάλι στην οροφή. Ή ακουμπάνε τα γόνατά μου μπροστά. Αλλά σε λίγα ακουμπάει ΚΑΙ το κεφάλι ΚΑΙ τα γόνατα! Μπράβο Hyundai, ήθελε τσαγανό για να καταφέρεις κάτι τέτοιο!
Ήθελα να φύγω, είχα απογοητευτεί, γιατί η αλήθεια είναι ότι το ηλεκτρικό Kona το γλυκοκοίταγα. Έστω κι ως μελλοντική επιλογή μεταχειρισμένου, όταν θα είναι 5ετίας. Γιατί μπορεί ένα ηλεκτρικό 5ετίας να θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά τα 400+ χιλιόμετρα που βγάζει στον αυτοκινητόδρομο δε θα είναι διόλου ξεπερασμένα.
Βρε, δεν μπαίνω στο Tuscon; Δόξα τω Θεώ, αυτό ήταν ό,τι καλύτερο έκανα αυτή την εβδομάδα. Έχοντας ξεψαχνίσει τόσες αγγελίες, έχοντας απορρίψει τόσα μοντέλα, έχοντας καθίσει μέσα κι απογοητευτεί από τόσα νέα αμάξια, ήθελα κάτι που να πω επιτέλους, μάλιστα, αυτό είναι αυτοκίνητο! Ε, και το είπα. Θέλετε χώρους, Θέλετε το εσωτερικό που βλέπεις γύρω σου; Θέλετε η όλη αρχοντιά που εξέπεμπε; Ναι, αυτό ήταν ένα αυτοκίνητο που θα μου άρεσε να είμαι κάτοχός του. Έχοντας μάλιστα διαβάσει τόσα θετικά σχόλια στις δοκιμές, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να δει πολύ σοβαρά, όποιος ψάχνει καινούριο αυτοκίνητο.
Ζήτησα μια προσφορά για αυτόματο πετρέλαιο με ACC. 33-34 χιλιάρικα για δικίνητο και 37-38 για τετρακίνητο. Πολλά λεφτά. Ίσως βέβαια να είναι αντίστοιχα καλό ένα βενζίνης στα 150 άλογα. Έχει λέει ένα παράξενο χειροκίνητο, με drive by wire πεντάλ συμπλέκτη (εντάξει, κουφάθηκα με τούτο δω), που βάζει νεκρά ή σβήνει το μοτέρ όποτε αφήνεις το πεντάλ τού γκαζιού. Οπότε, με 25 χιλιάρικα (συν ένα για το ACC) είναι μια καλή περίπτωση. Μετά όμως, υπολόγισα ότι με 9 λίτρα βενζίνης κατανάλωση, θα ήθελα κοντά στα 15 χιλιάρικα σε καύσιμο για την επόμενη 5-6ετία. Ε, έχουμε μπει στα χωράφια του Tesla Model 3 με τέτοια νούμερα, οπότε το πράγμα γίνεται περίπλοκο.
Τέλος πάντων, είχα αρχίσει να καίω εγκεφαλικά κύτταρα (πάντα το παθαίνω αυτό όταν ξεπετάγεται στο άσχετο η λέξη Tesla και τα κάνει όλα μαντάρα), οπότε πήγα δίπλα στην Kia για να ηρεμήσω. Μπήκα αρχικά στο e-Niro, το οποίο πάντα θεωρούσα ότι είναι ένα πολύ καλό οικογενειακό. Έχει τα μηχανικά μέρη τού Kona, είναι λίγο μεγαλύτερο σε όλες τις διαστάσεις, οπότε χάνει λίγο σε αυτονομία. Χαλάλι όμως, γιατί εδώ καθόμουν κανονικά. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν πλουσιοπάροχο σε χώρους όπως το Tuscon, αλλά καθόμουν ανθρώπινα. Kona, κλαις; Αν είναι να πάρω κάποιο, θα είναι το Kia, sorry.
Βέβαια, όταν μου είπε την τιμή προ επιδότησης, κάτι για 47 χιλιάρικα ψέλλισε, πάλι αυτή η ρημαδολέξη Tesla ήρθε και τα έκανε όλα σμπαράλια. Για να μην την ακούω να στροβιλίζεται μες στον εγκέφαλό μου, μπήκα γρήγορα στο Sportage. Μάστορα, τρέχει καμιά σοβαρή έκπτωση, τώρα που είναι πια γερασμένο μοντέλο; Ο πωλητής ξεροκατάβηξε κάμποσες φορές, *ε όχι και γερασμένο, δε θα αλλάξει πριν περάσουν 1,5-2 χρόνια, *οπότε βγήκα άρον-άρον. Φαινόταν ξεκάθαρα μια γενιά πίσω από το Tuscon στην εικόνα τού εσωτερικού του, οι χώροι ήταν μικρότεροι, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο μοντέλων (κάπου στα 3 χιλιάρικα για αυτόματο πετρέλαιο με ACC) είναι μικρότερη από τη διαφορά στην απαξίωση μετά από 3-4-5 χρόνια, οπότε πρέπει να είσαι πολύ απελπισμένος για να αγοράσεις το Kia αντί για το Tuscon.
Στα θετικά νέα τής ημέρας, στέλεχος μεγάλης εισαγωγικής έπεσε πάνω στο blog μου, φαίνεται να εκτίμησε τη δουλειά μου και την πένα μου και με προσέγγισε, ώστε να μου παραχωρηθεί ηλεκτρικό μοντέλο δοκιμής για κάτι παραπάνω από ένα μισάωρο στα κλεφτά. Θέλω να ελπίζω ότι το 'κάτι παραπάνω' θα περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Ή ακόμα καλύτερα, Σαββατοκύριακο. Αλλά ας μη μεγαλοπιάνομαι, για να μην προσγειωθώ απότομα.
-
Την έχω κάνει και εγώ αυτή την βόλτα και έχω τα ίδια συμπεράσματα .
Σκέψου ότι πάω με το Αιρκρος που κάθεται το 1,75 άνετα πίσω μου και πάω να μπω στο Κόνα . Ασε που ήταν χάλια και σε μάσκα , φτηνό εσωτερικό κλπ . Το Στόνικ είναι πιο άνετο και όμορφο.
Το Τιγκουάν έχει κάποια αισθητικά που με ενοχλούν , όπως κάτι καγκούρικα νίκελ στο πλάι προς τα πίσω και τα 40 κουμπάκια αφής στην κονσόλα .
Ανετους χώρους έχει το GLB αλλά με 47000 για τον 1.3 με τα 163 άλογα .
-
Το Stonic, ε; Και δεν του το χα. Θέλει όμως γερό σκύψιμο για να μπεις, είναι χαμηλό αμάξωμα. Αλλά τι συζητάμε τώρα; 21+ για μπενζίνα αυτόματη; Και λογικά θα θέλει κάνα χιλιάρικο ακόμα για το ACC. ID.3 θα λέμε και θα κλαίμε. Με την ανηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές τών καινούριων θερμικών, σε λίγο θα είναι παράλογο να μην πας σε ηλεκτρικό. ΚΑΙ για οικονομικούς λόγους. Για όσους μπορούν, προφανώς, μην τα ξαναλέμε.
-
Δεν νομίζω ότι έχει ACC το Stonic. Μάλλον απλό έχει...
-
Επειδή έχεις φάει τον παπά με τα ηλεκτρικά, δες λίγο και το παρακάτω βιντεάκι...
ΥΓ1: Δεν φταίνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εσύ είσαι γίγαντας και δεν χωράς σε κανένα νορμάλ αυτοκίνητο...
ΥΓ2: Tesla δεν θα έπαιρνα ποτέ! Είναι τουλάχιστον επικίνδυνη η 'εργονομία' τους... Θεωρώ το ID3 το καλύτερο οικογενειακό ηλεκτρικό σε νορμάλ λεφτά. -
Με αυτές τις ταχύτητες το Αιρκρος θα με πάει με 6 λίτρα/100 . Δηλαδή 9 ευρώ/100 . Αν είχαν λιγότερα τα διόδια για τα ηλεκτρικά θα υπήρχε μία λογική. Για τώρα προτιμώ να δίνω 10 ευρώ παραπάνω , έχω την δυνατότητα να πάω από το φέρι και να είμαι πάλι πιο γρήγορος σε χρόνο και το κόστος θα πέσει στα 4 ευρώ διαφορά για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι...
Αστείο νούμερο.
Αν μάλιστα πάω από την άλλη πλευρά της Θεσσαλίας , δεν ξέρω πόσο εύκολα θα πήγαινε το ηλεκτρικό στις ανηφόρες και πόσο γρήγορα θα τελειώνε η μπαταρία .
Δεν βάζω στην εξίσωση το ντίζελ , επειδή μπορεί να έχει θέματα στο μέλλον για τους ρύπους.
Μαζούτ, μπαλαντέζα ή πορδές;