-
Νέο νήμα, αφιερωμένο αποκλειστικά στα θέματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πως γίνεται, πόσο κοστίζει, πόσο διαρκεί με κάθε μέθοδο, τι χρειάζεται κάποιος για να το κάνει σπίτι του, τι υποδομές απαιτεί, τι προβλήματα υπάρχουν, κ.ο.κ.
Ξεκινάω θίγοντας ένα ζήτημα που αφορά τις κλοπές στα καλώδια φόρτισης, δυστυχώς καθημερινότητα στα προχωρημένα ως προς την ηλεκτροκίνηση κράτη.
Γιατί συμβαίνει καταρχήν (και ειδική προσοχή στον τελευταίο λόγο) :
Here are the major reasons as to why someone might steal a charging cable:
-Vandalism
-Copper Content
-Other Owners Wanting a Second Charger
-Reselling the Cables
-The Charge is Completed and Someone Wants the Space This is the case where someone is wanting to charge their car and there are zero spaces left. They notice that there is a car that is fully charged but still connected to the charging station. They get frustrated and rip the cable out of the car damaging the entry port and the cable. Perhaps to get rid of the evidence, they might be tempted to dispose of the tore cable.https://plugincarworld.com/how-to-protect-ev-charging-cable-from-theft/
και τι μέτρα έχουν σκαρφιστεί κάποιοι που δεν έχουν κλειστό γκαράζ, ώστε να μην πέσουν θύματα :
https://www.evcableshop.co.uk/how-to-protect-your-ev-charging-cable-from-theft/
-
Νέο νήμα, αφιερωμένο αποκλειστικά στα θέματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πως γίνεται, πόσο κοστίζει, πόσο διαρκεί με κάθε μέθοδο, τι χρειάζεται κάποιος για να το κάνει σπίτι του, τι υποδομές απαιτεί, τι προβλήματα υπάρχουν, κ.ο.κ.
Ξεκινάω θίγοντας ένα ζήτημα που αφορά τις κλοπές στα καλώδια φόρτισης, δυστυχώς καθημερινότητα στα προχωρημένα ως προς την ηλεκτροκίνηση κράτη.
Γιατί συμβαίνει καταρχήν (και ειδική προσοχή στον τελευταίο λόγο) :
Here are the major reasons as to why someone might steal a charging cable:
-Vandalism
-Copper Content
-Other Owners Wanting a Second Charger
-Reselling the Cables
-The Charge is Completed and Someone Wants the Space This is the case where someone is wanting to charge their car and there are zero spaces left. They notice that there is a car that is fully charged but still connected to the charging station. They get frustrated and rip the cable out of the car damaging the entry port and the cable. Perhaps to get rid of the evidence, they might be tempted to dispose of the tore cable.https://plugincarworld.com/how-to-protect-ev-charging-cable-from-theft/
και τι μέτρα έχουν σκαρφιστεί κάποιοι που δεν έχουν κλειστό γκαράζ, ώστε να μην πέσουν θύματα :
https://www.evcableshop.co.uk/how-to-protect-your-ev-charging-cable-from-theft/
-
Καλά έχουμε να γελάσουμε πολύ τα επόμενα χρόνια με την μάστιγα των ηλεκτρικών. Όσο είναι το 2% του στόλου είναι καλά, εαν γενικευθεί η χρήση τους, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα όποια οφέλη.
-
Καλά έχουμε να γελάσουμε πολύ τα επόμενα χρόνια με την μάστιγα των ηλεκτρικών. Όσο είναι το 2% του στόλου είναι καλά, εαν γενικευθεί η χρήση τους, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα όποια οφέλη.
'Μάστιγα' των ηλεκτρικών? ενώ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον στρέφουν την έρευνα τους εκεί κ ανακοινώνουν η μία πίσω από την άλλη οτι αποδεσμέυονται σιγά σιγά με χ χρονικό ορίζοντα από τα θερμικα... κ δεν ειναι μονο οι περιβαλλοντικοί λόγοι.
Καμία τεχνολογία στον πλανήτη γη δεν έχει μονο πλεονεκτήματα, πάντα υπάρχουν κ μειονεκτήματα. Τα προβλήματα με τις φορτήσεις ειναι δεδομένα κ δυστυχώς χωρίς ιδιόκτητο χώρο πάρκινγκ η ηλεκτροκίνηση είναι απλά ασύμφορη.
-
Νέο νήμα, αφιερωμένο αποκλειστικά στα θέματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πως γίνεται, πόσο κοστίζει, πόσο διαρκεί με κάθε μέθοδο,
dtsou ωραία ιδέα, εγώ θα ήθελα κάποιος φίλος αν έχει τεχνικές γνώσεις να μας δώσει κ τα φώτα του για τα wallbox (οικιακά), τριφασικό ρεύμα κτλ. Ενα πράγμα που με απασχολεί κ δεν έχω καταλάβει αν αξίζει ένα wallobx dc (οχι σε κόστος) από την άποψη της καλύτερης φόρτισης κ λειτουργίας της μπαταρίας.
Ως προς το κόστος, τα πράγματα νομιζω είναι απλά- φόρτιση με νυχτερινό ρεύμα. Πολλές εταιρίες επίσης έχουν ειδικά προγράμματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με νυχτερινή φόρτιση που κάνουν την ηλεκτροκίνηση πραγματικά πολύ συμφέρουσα από άποψη κόστους ανά χιλιόμετρο μετακίνησης.
-
Εδώ στην πολυκατοικία φροντίζουμε κάτι γατάκια, και μου είπε ο γείτονας ότι μας κλέβουν τα πιατακια που βάζουμε την τροφή! 3€ το πιατακι και έχουμε πάρει 8 μέχρι στιγμής!
Φανταστείτε τα καλώδια που έχουν εμπορική αξία..και υποτίθεται μένω σε μία ήσυχη γειτονιά με αρκετά καλούς γείτονες και κλειστή με μάντρα πολυκατοικία.
-
'Μάστιγα' των ηλεκτρικών? ενώ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον στρέφουν την έρευνα τους εκεί κ ανακοινώνουν η μία πίσω από την άλλη οτι αποδεσμέυονται σιγά σιγά με χ χρονικό ορίζοντα από τα θερμικα... κ δεν ειναι μονο οι περιβαλλοντικοί λόγοι.
Μάστιγα, σύμφωνα με την προσωπική, υποκειμενική μου άποψη. Ακόμα δεν έχω πεισθεί για κανένα όφελος, πέραν των χρημάτων στα ταμεία των εταιρειών. Προς το παρόν μόνο μειονεκτήματα βλέπω.
Αντικειμενικά στην Ελλάδα όπου το 80% του πληθυσμού μένει σε πολυκατοικία χωρίς δυνατότητα φόρτισης, δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς θα πάρουμε όλοι ηλεκτρικά. Ούτε που θα βρούμε τόσο ρεύμα να φορτίζουμε.
-
Μάστιγα, σύμφωνα με την προσωπική, υποκειμενική μου άποψη. Ακόμα δεν έχω πεισθεί για κανένα όφελος, πέραν των χρημάτων στα ταμεία των εταιρειών. Προς το παρόν μόνο μειονεκτήματα βλέπω.
Αντικειμενικά στην Ελλάδα όπου το 80% του πληθυσμού μένει σε πολυκατοικία χωρίς δυνατότητα φόρτισης, δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς θα πάρουμε όλοι ηλεκτρικά. Ούτε που θα βρούμε τόσο ρεύμα να φορτίζουμε.
Οπότε όλες οι εταιρίες παγκοσμίως στρέφονται στον ηλεκτρικό κ σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο χώρο από εμμονή? αυτες δεν βλέπουν κανένα πλεονέκτημα κ χαλάνε χρήματα από μαζοχισμό?
Δεν διαφωνώ, τα έχουμε ξαναπεί η δυνατότητα φόρτισεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κ εκεί έχεις απόλυτο δίκιο. Κ αυτή θα είναι που θα κόψει εν τέλει πολους δυνητικούς αγοράστες. Για το ρεύμα, όταν μιλάμε για το 30% στόχο το 2030, μην σε απασχολεί καθόλου, θα βρεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έτσι κ αλλιώς αγοράζουμε ρευμα από εξωτερικό. Μέχρι να αποκτηθούν ηλεκτρικά που θα υπάρξει θέμα ρεύματος, έχουμε πολύ χρόνο για να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μην κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις. Το ζουμί όπως έχεις σωστά αναφέρει ειναι το βάρος των μπαταριών, το κόστος τους, ο χρόνος φόρτισης κ η αποδοτικότητα τους στο βάθος χρόνου.
-
Φανταστείτε τα καλώδια που έχουν εμπορική αξία..και υποτίθεται μένω σε μία ήσυχη γειτονιά με αρκετά καλούς γείτονες και κλειστή με μάντρα πολυκατοικία.
Δυστυχώς ακόμα κ σε ανοιχτό πάρκινγκ πιλωτής θα υπάρχουν θέματα με τα καλώδια... Ουσιαστικά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από κάθε επιτήδιο πάμε σε κλειστό πάρκινγκ που είναι ακόμα πιο ακριβό + την υποδομή για φόρτιση.
-
Fanis75 wrote:
Οπότε όλες οι εταιρίες παγκοσμίως στρέφονται στον ηλεκτρικό κ σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο χώρο από εμμονή?** αυτες δεν βλέπουν κανένα πλεονέκτημα** κ χαλάνε χρήματα από μαζοχισμό?
Το έχω απαντήσει αυτό, εαν διαβάσεις προσεκτικά.
Όλα για το κέρδος γίνονται....δεν τους έπιασε ξαφνικά η πρεμούρα για το περιβάλλον (το οποίο ενδεχομένως να το καταστρέφουν περισσότερο τα ηλεκτρικά σε βάθος χρόνου...δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες φυσικά).
ΥΓ: Προσωπικά δεν με απασχολεί, έχω μονοκατοικία με κλειστό γκαράζ και ήδη τριφασικό ρεύμα για να μετακομίσω όταν χρειαστεί. Μένει μόνο να δώσω κάνα 800αρι να βάλω εναν φορτιστή. Αλλά είμαι μειοψηφία.
-
Όλα για το κέρδος γίνονται....δεν τους έπιασε ξαφνικά η πρεμούρα για το περιβάλλον (το οποίο ενδεχομένως να το καταστρέφουν περισσότερο τα ηλεκτρικά σε βάθος χρόνου...δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες φυσικά).
Φυσικά κ ισχύει αυτό, το κέρδος ειναι το κίνητρο, κ για να βγάλεις κέρδος, σημαίνει οτι προσφέρεις μία τεχνολογία στους καταναλωτές που ειναι ανταγωνιστική κ βρίσκει έφορο έδαφος στους καταναλωτές. Αν δεν άξιζε, κανένας καταναλωτής δεν θα αγόραζε, οπότε καμία εταιρία δεν θα επένδυε με σκοπό το κέρδος. Για τους περιβαλλοντικούς λόγους είμαστε σύμφωνοι, είναι διφωρούμενες οι απόψεις. Τα κράτη πλέον έχουν αυστηρές νομοθεσίες για τα καυσαέρια κ για αυτό πιέζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες για λιγότερους ρύπους, κ αυτές αναγκαστικα οδηγούνται σε green cars. Tο πόσο μολύνει η παραγωγή του ρευματος είναι μία αλλη κουβέντα κ δεν απασχολεί την αυτοκινητοβιομηχανία.
-
Οι περιβαντολλογικές επιτροπές θέτουν όρια ρύπων και κανονισμούς και πάνω σε αυτά είναι **υποχρεωμένες **οι αυτοκινητοβιομηχανίες να βαδίσουν. Αν δε τους βάζανε όρια αυτή το στιγμή μπορεί να πουλούσαν αυτοκίνητα με 50πλάσιους ρύπους υψηλότερης όμως απόδοσης και να διαφήμιζαν επιδόσεις και δυναμικά χαρακτηριστικά. Οι πωλήσεις και τα κέρδη τους ενδιαφέρουν, όχι η οικολογία. Στους αγώνες πχ προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι χάριν της απόδοσης μέσα στα πλαίσια των κανονισμών.
-
Φυσικά κ ισχύει αυτό, το κέρδος ειναι το κίνητρο, κ για να βγάλεις κέρδος, σημαίνει οτι προσφέρεις μία τεχνολογία στους καταναλωτές που ειναι ανταγωνιστική κ βρίσκει έφορο έδαφος στους καταναλωτές. Αν δεν άξιζε, κανένας καταναλωτής δεν θα αγόραζε, οπότε καμία εταιρία δεν θα επένδυε με σκοπό το κέρδος.
Συμφωνούμε...και όταν ο καταναλωτής δεν πείθεται γιατί δεν υπάρχει πραγματικό όφελος (άρα δεν αξίζει) τότε έρχονται οι νομοθέτες να μας αναγκάσουν...απλά πράγματα!
-
Συμφωνούμε...και όταν ο καταναλωτής δεν πείθεται γιατί δεν υπάρχει πραγματικό όφελος (άρα δεν αξίζει) τότε έρχονται οι νομοθέτες να μας αναγκάσουν...απλά πράγματα!
Ως κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εγώ προσωπικά βλέπω αρκετά οφέλη, κ δεν εννοώ οικονομικά καθαρά. Βέβαια εδώ κάθεται το τι ζητάει ο καθένας οπότε ειναι προσωπικό καθαρά το θέμα. Δεν θεωρώ ούτε θα μπω στην λογική της συννομοσιολογίας της ηλεκτροκίνησης οτι προωθείτε από τα κράτη μέσω της αντίστοιχης νομοθεσίας για να κερδίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Σίγουρα αυτό που αναφέρεις όμως συμβαίνει σε διάφορους τομείς της ζωής μας κ το έχουμε δει πολλάκις.Το αν οι καταναλωτές έχουν πραγματικό όμως όφελος από την ηλεκτροκίνηση, μην βιάζεσαι να το κρίνεις, θα το κρίνει ο χρόνος κ ελπίζω να είμαστε εδώ υγιείς να το ξανασυζητήσουμε. Προσωπικά δεν βιάζομαι να βγάλω συμπέρασμα κ αφήνω τον χρόνο να κρίνει, αν κ φυσικά είμαι φιλικά προσκείμενος στα ηλεκτρικα.
-
αν κ φυσικά είμαι φιλικά προσκείμενος στα ηλεκτρικα.
Και εγώ το ίδιο, μου αρέσουν πολύ σαν αίσθηση (όσα έχω οδηγήσει ή έχω μπεί συνοδηγός). Όμως, πέρα από το novelty, το διαφορετικό και τις πολύ καλές επιδόσεις, αναγνωρίζω (για εμένα) ότι δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος. Μάλλον 'χαμένος' είμαι (βάρος [κανείς δεν μιλάει για αυτό, καταναλώνεται τρομακτική ενέργεια μόνο και μόνο για να μετακινηθούν οι μπαταρίες], άγχος, προγραμματισμός λόγω αυτονομίας και σημείων φόρτισης κλπ.). Για εμένα το ηλεκτρικό έχει νόημα σαν 2-3ο αυτοκίνητο ή όταν αποκτήσει την ευκολία του θερμικού, δλδ. να 'γεμίζει' σε 2-3 λεπτά για μια αυτονομία τουλάχιστον 400χλμ και να υπάρχουν σημεία ανεφοδιασμού με τη συχνότητα των βενζινάδικων. Όσο είναι δέσμιο της φόρτισης στο σπίτι και των τρομακτικά μεγάλων χρόνων φόρτισης είναι ειδική επιλογή, niche market που λένε στο χωριό μου.
-
Νομίζω ότι όσο αυξάνονται οι χωρητικότητες και μειώνεται ο χρόνος φόρτισης, που αυτή δείχνει να είναι η τάση, τόσο τα ηλεκτρικά θα γίνουν η μόνη λογική επιλογή (οι τιμες θα καθορίσουν για τι μέρος του πληθυσμού θα είναι).
Αν για παράδειγμα έχουν αυτονομία 500km και μπορούν να φορτίσουν στο 90% μέσα σε 10-15 λεπτά σε σταθμό φόρτισης δεν χρειάζεται ούτε ιδιωτικό πάρκινγκ.Με τα σημερινά δεδομένα όντως είναι προβληματικά και κακή οικονομοτεχνικά αγορά λόγω της ταχείας αναμενόμενης τεχνολογικής απαρχαίωσης τους.
-
bekiaris wrote:
αν κ φυσικά είμαι φιλικά προσκείμενος στα ηλεκτρικα.
Και εγώ το ίδιο, μου αρέσουν πολύ σαν αίσθηση (όσα έχω οδηγήσει ή έχω μπεί συνοδηγός). Όμως, πέρα από το novelty, το διαφορετικό και τις πολύ καλές επιδόσεις, αναγνωρίζω (για εμένα) ότι δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος. Μάλλον 'χαμένος' είμαι (βάρος [κανείς δεν μιλάει για αυτό, καταναλώνεται τρομακτική ενέργεια μόνο και μόνο για να μετακινηθούν οι μπαταρίες], άγχος, προγραμματισμός λόγω αυτονομίας και σημείων φόρτισης κλπ.). Για εμένα το ηλεκτρικό έχει νόημα σαν 2-3ο αυτοκίνητο ή όταν αποκτήσει την ευκολία του θερμικού, δλδ. να 'γεμίζει' σε 2-3 λεπτά για μια αυτονομία τουλάχιστον 400χλμ και να υπάρχουν σημεία ανεφοδιασμού με τη συχνότητα των βενζινάδικων. Όσο είναι δέσμιο της φόρτισης στο σπίτι και των τρομακτικά μεγάλων χρόνων φόρτισης είναι ειδική επιλογή, niche market που λένε στο χωριό μου.
Το βάρος τελικά δεν είναι και τόσο ανασταλτικός παράγοντας όμως, αν σκεφτείς ότι όση ενέργεια σπαταλάς για να το σπρώξεις άλλη τόση ανακτάς όταν ξεκινάει η διαδικασία του φρεναρίσματος.
Είναι αυτό που βλέπαμε με τις καταναλώσεις κάποιων τεράστιων υβριδικών SUV Lexus που δεν ήταν και τόσο χειρότερες από τα υβριδικά Yaris και αναρωτιόμασταν μα πώς γίνεται; Ε, έτσι γίνεται.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της φόρτισης, πολύ απλά θα δούμε τα βενζινάδικα σταδιακά να μεταμορφώνονται σε... ηλεκτράδικα, ειδικά όταν αρχίσουν να μειώνονται οι υποψήφιοι βενζινοκίνητοι πελάτες εκεί έξω. Όταν οι μπαταρίες φτάσουν στο σημείο με 5 λεπτά φόρτιση να κάνεις 100 χιλιόμετρα και με 10 να κάνεις 200 (δεν είμαστε και τόσο μακριά) αυτό θα είναι αρκετό για τους περισσότερους.
-
Σε ομάδα για Tesla στο ΦουΜπού, έχω δει φωτογραφία από φόρτιση με 781 μίλια την ώρα, ήτοι 1.256 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή ανώτερο από τα 100 χιλιόμετρα σε 5 λεπτά. Και νομίζω ότι η Taycan μπορεί να φορτίσει ακόμα ταχύτερα. Σε 2-3 χρόνια, αυτές οι ταχύτητες θα είναι κοινότυπες και σε φτηνότερα μοντέλα.
-
Καλα ρε!!!!? Πώς σε δέχονται σε ολα τα clubs των ηλεκτρικων με το toyota LPG.
Να βγουμε μαζι βραδακι να παμε οπου εχει πορτα για τους αλλους και να μας ριχνουν εμας κοκκινα χαλια....
-
Σε ομάδα για Tesla στο ΦουΜπού, έχω δει φωτογραφία από φόρτιση με 781 μίλια την ώρα, ήτοι 1.256 χιλιόμετρα την ώρα,
Kάτι άλλο εννοείς, εκτός αν το έχεις δει σε πειραματικό στάδιο. Διότι, ένα μέσο Τέζλα κάνει 5 χλμ,. με ένα Kwh, άρα αυτό που λες ότι είδες σημαίνει ότι 'τράβηξε' 250Kwh από το δίκτυο μέσα σε 5 λεπτά, άρα ήταν συνδεδεμένο με φορτιστή 3000Kw ή αλλιώς 3Megawatt την ώρα! Γιατί μόνο ένας τέτοιας ισχύος φορτιστής είναι δυνατόν να δώσει 250 kw εντός πενταλέπτου.
Και για να σου δώσω μια έννοια σχετικού μεγέθους, οι ανώτεροι φορτιστές Τέζλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγκατεστημένοι είναι ισχύος 250 Kw, ενώ στην Ελλαδίτσα θα λειτουργήσουν οι 10 πρώτοι σταθμοί ισχύος 100kw στο Γκόλντεν χωλλ σε λίγο καιρό, για 250 ούτε κουβέντα ακόμη. Είναι τεράστια διαφορά από το 250 στο 3000kw, πράγμα που σημαίνει ακόμα κάτι, ότι μέχρι να φτιαχτούν τέτοια δίκτυα φόρτισης σε επαρκή αριθμό, πυκνότητα και διασπορά, και να βρεθεί τόσο ρεύμα για να τροφοδοτηθούν, θα περάσουν δεκαετίες. Κυριολεκτικά.
Μήπως είδες κάτι άλλο? Ή τελικά είναι άλλη μια ενημερωτική καμπάνια που λέει τη μισή αλήθεια?, σαν την επόμενη π.χ.:
Λένε π.χ. στα ενημερωτικά τους, 'το τάδε μοντέλο θα είναι ικανό να φορτίζει την μπαταρία του από 20% στο 80% σε π.χ. μισή ώρα'. Αλλά δε λένε το υπόλοιπο στόρυ. Δε λένε π.χ. τι ισχύος πρέπει να είναι ο φορτιστής που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, μπορεί κάλλιστα να είναι κάτι που υπάρχει ακόμη μόνο εργαστηριακά. Ή απλά να μην υπάρχει στην περιοχή σου. Επίσης δε λένε πόση ώρα απαιτείται για το υπόλοιπο 20%, γιατί απλούστατα είναι άλλη τόση, συνήθως είναι περισσότερη. Επίσης, πόση ώρα χρειάζεται το μοντελάκι αυτό να φορτίσει π.χ. από το 65% στο 90%? Παθαίνει κάτι η μπαταρία αν την υποβάλλεις τακτικά σε τέτοιες φορτίσεις? Μώκο, γενικώς.
Τιπ : δείτε τις ανακοινώσεις και τα βίντεα των εργοστασίων συνοδευόμενα πάντα με μια μεγάλη δόση σάλτσας.Και πάντα να σκέφτεστε ότι υπάρχει και μια άλφα διαφορά φάσης της Ελλαδίτσας από τα εργαστήρια των εταιρειών.
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων