-
Υποθέτω ότι κάποια μέλη θα έχουν αγοράσει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ιδιώτες.
Μου ζήτησαν βοήθεια επιλογής ενός φτηνού αυτοκινήτου από ιδιώτη. Το αυτοκίνητο θα πρέπει, εφόσον βρεθεί, να το φορτώσω σε καράβι να φύγει Δωδεκάνησα. Το θέμα δεν αφορά την επιλογή του αυτοκινήτου, αφού ήδη γνωρίζω τι αυτοκίνητο θέλουν.
Εγώ εμπειρία αγοράς από ιδιώτη δεν έχω, οπότε έχουν προκύψει κάποια ερωτήματα περί του ελέγχου.
Βασικά αναζητώ τον ποιο σύντομο τρόπο ελέγχου, γιατί μέχρι στιγμής άκρη σε αυτό το θέμα δεν έχω βγάλει.
Κάποιοι ιδιώτες ήδη μου έχουν πει να οδηγήσω το αυτοκίνητό τους για όσο χρόνο θέλω, για να το δω στο δρόμο.
Από την άλλη δεν θέλω να κλείσω αυτοκίνητο με ένα δικό μου και μόνο έλεγχο.
Μπέρδεμα. Καμιά σκέψη;
-
Υποθέτω ότι κάποια μέλη θα έχουν αγοράσει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ιδιώτες.
Μου ζήτησαν βοήθεια επιλογής ενός φτηνού αυτοκινήτου από ιδιώτη. Το αυτοκίνητο θα πρέπει, εφόσον βρεθεί, να το φορτώσω σε καράβι να φύγει Δωδεκάνησα. Το θέμα δεν αφορά την επιλογή του αυτοκινήτου, αφού ήδη γνωρίζω τι αυτοκίνητο θέλουν.
Εγώ εμπειρία αγοράς από ιδιώτη δεν έχω, οπότε έχουν προκύψει κάποια ερωτήματα περί του ελέγχου.
Βασικά αναζητώ τον ποιο σύντομο τρόπο ελέγχου, γιατί μέχρι στιγμής άκρη σε αυτό το θέμα δεν έχω βγάλει.
Κάποιοι ιδιώτες ήδη μου έχουν πει να οδηγήσω το αυτοκίνητό τους για όσο χρόνο θέλω, για να το δω στο δρόμο.
Από την άλλη δεν θέλω να κλείσω αυτοκίνητο με ένα δικό μου και μόνο έλεγχο.
Μπέρδεμα. Καμιά σκέψη;
-
Spotawheel
-
Μπα, το έψαξα και με την spotawheel και βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Τηλέφωνα επί τηλεφώνων και τελικά άκρη δεν βγήκε.
Spotawheel και αυτοκίνητα ιδιωτών είναι μπερδεμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Οι ιδιώτες αν βρεθεί πελάτης το δίνουν. Ούτε την spotawheel περιμένουν, ούτε κανέναν. Και οι περισσότεροι αγοραστές αγοράζουν πλέον χωρίς έλεγχο. Στα κουτουρού. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνω το τελευταίο διάστημα.
Για αυτό άνοιξα το θέμα. Μπας έχει κανείς εμπειρία αγοράς από ιδιώτη να μας πει πως έκανε τον έλεγχο.
-
Ρίξε μια ματιά κι εδώ.
Κι άλλη μια,Checkyourcar.gr
-
Εγώ χρησιμοποίησα την Spot Mechanics. Είμαι στον Βόλο, τηλεφώνησα, έστειλαν τον μηχανικό, το έλεγξαν στον μαντρά, την επόμενη μέρα είχα την αναλυτική έκθεση τι ήταν καλό και τι να προσέξω. Μετά κατέβηκα στην Αθήνα του έριξα κι εγώ μια ματιά και το πήρα.
Εναλλακτικά κλείνεις ραντεβού με τον πωλητή να στο πάει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Καλύτερα σε κάποιον που δεν ξέρει ο πωλητής 8-) Το κόστος (ανάλογα με την μάρκα) μπορεί και να είναι μικρότερο από την Spot Mechanics.
Φυσικά οι πωλητές δεν περιμένουν. Το πρώτο βήμα όμως είναι να δεχτούν να σου φέρουν το αυτοκίνητο σε εξουσιοδοτημένο ή να τους πάει επίσκεψη η μηχανικός. Αν δεν δεχτούν τον έλεγχο, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις.
ΥΓ Spot Mechanics είναι η εταιρία που κάνεις τους επιτόπιους ελέγχους. Αν βρουν ένα αμάξι πολύ καλό, μπορεί να αναλάβουν να το πουλήσουν αυτοί και τότε λέγονται Spot-a-Wheel. Παρεπιπτώντως, όταν έψαχνα το καλοκαίρι, είδα 3 αυτοκίνητα στην Spot-a-Wheel και τα τρία ήταν κουκλιά. Οι τιμές ήταν στο άνω όριο για τα αυτοκίνητα αυτά, αλλά σου δίνουν και εγγύηση (η οποία στα τριετίας είναι πολύ καλή).
-
Ο ποιο σύντομος τρόπος είναι να το πας σε ένα έμπιστο συνεργείο, σε ένα ΚΤΕΟ και μετά στην αντιπροσωπία για ελέγχους.
Εγώ δύσκολα θα αναλάμβανα να κάνω έλεγχο για κάποιον άλλο πόσο μάλλον αν δε σκαμπάζει γρι από αγορά μεταχειρισμένου. Δηλαδή θέλει μεταχειρισμένο σε κατάσταση καινούργιου και τιμή μεταχειρισμένου.
-
Αρχικα δες μονος σου τι θεματα βγαζει το εν λογω αυτοκινητο.Το συνεργειο ειναι μια καλη επιλογη που θα εχεις αποψη για αναλωσιμα(αναρτησης) και ισως μια συμπιεση.Απο κει και περα δοκιμαζεις τα παντα να δουλεψουν και οσο περισσοτερο μιλας με τον πωλητη τοσα περισσοτερα θα του ξεφυγουν.
Ιμαντες κτλ. ελπιζω μην πιστευεις οτι τα αλλαξε και στα φορτωνει στην τιμη.
Υ.Γ. Σε καμια περιπτωση μην διαλεξεις ΕΣΥ αμαξι για γνωστο σου,οι ανθρωποι ειναι παραξενοι.....
-
Ρε σεις νόμιζα ότι είχε διαγραφεί το θέμα! Το άνοιξα στην ενότητα της 'Περί Αυτοκίνησης' και δεν μου έκοψε ότι μπορεί να είχε μεταφερθεί!
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Με τα συνεργεία εγώ άκρη δεν έχω βγάλει. Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να πάω για έλεγχο αυτοκίνητο και τελικά μόνο μία τα κατάφερα. Και αυτή τη μία φορά μου έκαναν χάρη επειδή πήγα το αυτοκίνητο πριν ανοίξει το συνεργείο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν τα έχω καταφέρει. Και οι ιδιώτες που πουλάνε δεν έχουν και διάθεση να τρέχουν πέρα/δώθε άσκοπα.
Η περίπτωση του ΚΤΕΟ είναι μία πολύ καλή λύση γιατί μπορείς να πας κατευθείαν με τον ιδιοκτήτη χωρίς ραντεβού κλπ...
**Αρκεί άραγε ένας καλός έλεγχος σε ΚΤΕΟ για να βγούνε κάποια συμπεράσματα; **
-
Υ.Γ. Σε καμια περιπτωση μην διαλεξεις ΕΣΥ αμαξι για γνωστο σου,οι ανθρωποι ειναι παραξενοι.....
Δεν αφορά περίπτωση γνωστού. Ευτυχώς. Το αυτοκίνητο αφορά τη οικογένεια.
-
Καλά, και σε αντιπροσωπεία να το πας μη νομίζεις ότι κάνουν σοβαρό έλεγχο. έχω περίπτωση γνωστού που πήγε opel corsa OPC σε αντιπροσωπεία για έλεγχο πριν την αγορά. Του είπαν όλα οκ, πάρτο. Μετά αποδείχτηκε ότι το αμάξι είχε πάνω άλλη μηχανή!! από κλεμμένο!. Ούτε καν τον αριθμό μηχανής δεν τσεκαρανε να δούνε αν ταίριαζε με τον αριθμό πλαισίου.
-
Πετάχτηκα σε ένα ΚΤΕΟ που έχω κοντά στην νέα εργασία μου. Μου είπαν για τον εκούσιο έλεγχο. Όταν αφορά αγορά μεταχειρισμένου κοιτάνε και άλλα πράγματα και ενημερώνουν τον υποψήφιο αγοραστή. Κοιτάνε τα χιλιόμετρα, τα ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, μηχανικά, αριθμούς πλαισίου, καυσαέρια, σύγκλιση/απόκλιση τροχών, φρένα, βαφές κλπ...
Στην ουσία γίνεται ολικός έλεγχος, εκτυπώνεται και ένα χαρτί με παρατηρήσεις κλπ... Αυτό που δεν ελέγχουν είναι τα εσωτερικά της μηχανής, δεν ανοίγουν καπάκια. Παρόλο αυτά αν η μηχανή έχει πρόβλημα το αναφέρουν.
Αν προσκομισθεί στον εκούσιο έλεγχο και το χαρτί του προηγούμενου ΚΤΕΟ τότε ελέγχουν και το ιστορικό του αυτοκινήτου.
Το κόστος είναι 35euro και δεν χρειάζεται ραντεβού, δεν έχει καν χρόνο αναμονής. Πας πρωί και κατευθείαν μπαίνει το αυτοκίνητο για έλεγχο.
Εμένα αυτά με καλύπτουν. Άλλωστε όποιος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου δεν επιθυμεί έλεγχο σε ΚΤΕΟ δείχνει ότι κάτι τρέχει με το αυτοκίνητό του.
Πάντως σε ένα συνεργείο που πήγα για έλεγχο ένα αυτοκίνητο, τέτοιο έλεγχο όπως του ΚΤΕΟ δεν έκαναν.
-
Καλό ακούγεται.Στα υπ'όψιν.
-
Θα το κάνω και θα σας πω εντυπώσεις!
-
Το ότι δεν έχετε ένα σοβαρό συνεργείο (δεν μιλάω για νέους χρήστες που αγοράζουν πρώτη φορά αμαξι) με καλό μηχανικό τόσο καιρό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Φυσικά και ένα σοβαρό συνεργείο θα σου κάνει ενδελεχή έλεγχο μπροστά στα μάτια σου, επεξηγώντας σου, και θα φωνάξει και έναν φανοποιο που συνεργάζεται να δει τα περί λαμαρίνας.
Επίσης καμιά εμπιστοσύνη σε αντιπροσωπειες,τσιμπάνε το 60αρι και απλά πίνουν καφέ. Ατέλειωτα παραδείγματα με φίλους που έκαναν έλεγχο σε αντιπροσωπειες και τους βγάλαν οκ αμάξια ρημαδια.
-
Πρέπει όμως να μπαίνει και ένα κόσκινο γιατί αν όλα τα αυτοκίνητα που σε ενδιαφέρουν πάνε για έλεγχο χρεοκόπησες! Για αυτό πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε μερικά πράγματα μόνοι μας .
Γυαλιά ηλίου με πολωτικά κρύσταλλα κάνουν θαύματα στην αποκάλυψη βαμμένων επιφανειών ιδίως σε μεταλλικά χρώματα , απλά κοιτάς στον ήλιο το αυτοκίνητο και εννοείτε ότι τα αυτοκίνητα τα ελέγχουμε ημέρα και καλή μέρα , εξαιρούνται τα κάμπριο που αν τα δούμε βροχερές μέρες και μπάζουν νερά η μυρωδιά της μούχλας κάνει μπάμ με το που ανοίγουμε την πόρτα .
Σοβαρά κτυπήματα προχειροεπισκευασμένα μπορούν να αποκαλυφθούν με έναν οπτικό έλεγχο για ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά , επίσης ύποπτο κατά την γνώμη μου είναι να βλέπεις ακριβά αυτοκίνητα με ολοκαίνουργια kormoran ή ακόμα χειρότερα άγνωστα κινέζικα.
Το να βλέπεις αν δουλεύουν οι ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές ,τα ηλεκτρικά παράθυρα και το A/C δεν έχει κόπο και μπορεί να αποκαλύψει πολλά όταν θα προσπαθούν οι πωλητές να δικαιολογήσουν δυσλειτουργίες.
Το κυριότερο όμως είναι πως στο youtube υπάρχουν αμέτρητα βίντεο -οδηγοί με τα σημεία που πρέπει να ελέγξεις για σχεδόν κάθε μοντέλο της αγοράς ,δείχνουν τα πάντα και αν αφιερώσεις μισή - μιά ώρα πας διαβασμένος και ο πωλητής συνήθως κόβει τις βλακείες και σοβαρεύεται .
-
Αυτά που έχω σημειώσει εγώ για το θέμα ελέγχου αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ιδιώτη είναι τα εξής:
-
Θα έπρεπε το car.gr να είχε φίλτρα με πεδία: (α) 'Δεκτός τοπικός έλεγχος' και (β)'Δεκτός έλεγχος σε συνεργείο' . Η συντριπτική πλειοψηφία πωλητών ΔΕΝ θέλει κανέναν έλεγχο. Ειδικά όταν ακούνε 'έλεγχος σε ΚΤΕΟ' βγάζουν σπυριά. Φοβούνται. Θέλουν απευθείας πώληση με οπτικό έλεγχο. Αν είχε τα παραπάνω φίλτρα το car.gr τότε θα μπορούσε να συμμαζευτεί λίγο η κατάσταση και να μην σπαταλάγαμε άπειρες ώρες πάνω στα τηλέφωνα.
-
Όσον αφορά τα συνεργεία. Πολλοί έχουν δικούς τους μηχανικούς που είναι φίλοι, ξαδέλφια, αδέλφια κλπ...κλπ... Εγώ δεν έχω κανέναν. Που σημαίνει ότι αν βρω τρία αυτοκίνητα στο car.gr που με ενδιαφέρουν και συμφωνούν να τα πάμε για έλεγχο, θα πρέπει να γίνει ένας ολόκληρος συντονισμός και προγραμματισμός με κάποια (άγνωστα) συνεργεία. Επειδή το έχω προσπαθήσει πολλές φορές, το σενάριο αυτό δεν περπατούσε. Κάποιες φορές δεν ήρθε ποτέ ο πωλητής, άλλη φορά δεν είχε μπάρα το συνεργείο, πολλές φορές πουλήθηκε το αυτοκίνητο επειδή εμφανίστηκε κάποιος άλλος μετά από μένα και το αγόρασε χωρίς κανέναν έλεγχο. Είναι τόσες οι παράπλευρες παράμετροι, που τελικά μπλέκουν αυτούς τους ελέγχους.
Ακόμη θυμάμαι περίπτωση με αυτοκίνητο στο Φάληρο, πήγα το είδα πρωί/πρωί, συμφωνήσαμε για έλεγχο, έκλεισα ραντεβού την επομένη ημέρα σε συνεργείο και μία ώρα πριν το ραντεβού με πήρε τηλέφωνο ο πωλητής και μου είπε ότι το πούλησε σε μία γιαγιά που εμφανίστηκε με έναν μηχανικό έξω από το σπίτι του, δύο ώρες μετά από μένα. Μαζί με τον μηχανικό πήγαν και έκαναν την μεταβίβαση επιτόπου. Εγώ ήθελα στην καλύτερη δύο μέρες...
Το ίδιο ακριβώς έπαθα και τον Αύγουστο που μας πέρασε με την Auto Value. Πάω κάνω test drive Peugeot 308, κλείνω ραντεβού εκείνη την στιγμή σε συνεργείο και εμφανίστηκε άλλος μετά από μένα και το αγόρασε χωρίς κανέναν έλεγχο... Παράνοια!!!!!! Με πήραν από την Auto Value και μου ζητούσαν συγνώμη για την ταλαιπωρία και το τρέξιμο.
- Και τέλος από τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει διαπιστώνω μέχρι στιγμής ότι κανένας δεν διαθέτει κάποια από τα χαρτιά που θέλω να δω. Για παράδειγμα το χαρτί πληρωμής τελών της εφορίας, το βιβλίο service (παρόλο που το αναφέρουν στην αγγελία) ή και το χαρτί του ΚΤΕΟ. Αν κάποιος θέλει να πουλήσει υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει κάποια χαρτιά. Αλλιώς μεταβίβαση δεν γίνεται.
-
-
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που ανέφερες , ζήτησα από έναν να πάμε για έλεγχο μια slk που μου άρεσε και άρχισε τα εγώ δουλεύω όλη μέρα και δεν μπορώ καλά του λέω όποτε θα έχεις ρεπό ,δυο μήνες μετά ρεπό δεν πήρε αλλά την αγγελία την ανανεώνει δυο φορές την ημέρα στο car .
Υπάρχει όμως και η περίπτωση πράγματι πολυάσχολου ανθρώπου , όπως στην περίπτωση της BMW που αγοράστηκε πρόσφατα από συγγενικό πρόσωπο που** όμως ήθελε να πουλήσει** ,μόνος του πήρε τηλέφωνο όταν ήταν έτοιμος για έλεγχο και μείωσε και ένα 500άρικο την τιμή στο μεσοδιάστημα , κάναμε ενα μήνα να τελειώσουμε την δουλειά αλλά το αμάξι ικανοποιούσε για μένα τα σημαντικότερα κριτήρια ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Ελληνικό
πρώτος ιδιοκτήτης
Φουλ αρχείο service στην επίσημη αντιπροσωπεία ακόμα και μετά το πέρας της εγγύησης .
Ατρακάριστο και μπόνους το άβαφο (με τις μικρογρατσουνιές και 'αράχνες' 12 ετών βέβαια) .
-
Για τον έλεγχο τρακαρίσματος υπάρχουν μηχανάκια που μετράνε το πάχος της βαφής, υπερβολικό πάχος βαφής σημαίνει ότι από κάτω υπάρχει στόκος. για τον έλεγχο των μηχανικών μερών ένα συνεργείο άμα θέλει βρίσκει την κατάσταση του αυτοκινήτου μετά από σωστό ψάξιμο.
-
Προ 3 εβδομάδων έδωσα και εγώ το αυτοκίνητο μου και κατάλαβα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να συντονίσεις αγοραστές, με τους ελέγχους που θέλουν να κάνουν όταν και όποτε μπορούν να το κάνουν.
Γενικά είναι μια κατάσταση δράμα.
Η Spotmechanic είναι ουσιαστικά η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε τον έλεγχο μεταχειρισμένων παράγοντας πιστοποιημένη αναφορά με έλεγχο σε πολλά δομικά σημεία του αυτοκινήτου. Όταν είχα κάνει πρώτη φορά έλεγχο στο αυτοκίνητο μου, βρήκαν (με το μηχανηματάκι που αναφέρθηκε παραπάνω) ότι το αριστερό φτερό ήταν στοκαρισμένο πράγμα που εγώ ως μοναδικός ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου μου δεν το γνώριζα. Πιθανώς να ήταν εργοστασιακή αστοχία ή να μου το είχαν χτυπήσει και παράλληλα φτιάξει αυθημερόν σε κάποιο parking.
Γενικά αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει, την καταγραφή δηλαδή κάποιου αντικειμενικού ελέγχου υπό την προυπόθεση το αυτοκίνητο βρίσκεται στις 4-5 μεγαλύτερες πόλεις (νομίζω) της Ελλάδας.
Η Spotawheel αναλαμβάνει είτε να σου βρει αυτοκίνητο συγκεκριμένο που ψάχνεις είτε να σου πουλήσει κάποιο που ήδη έχει, παρέχοντας την σχετική έγγραφη πιστοποίηση. Το όφελος, όπως το είδα εγω τουλάχιστον, είναι ότι δεν χρειάζεται να εμπλακείς καθόλου στην όλη διαδικασία πράγμα το οποίο είναι αρκετά ψυχοφθόρο...
Επίσης έχοντας ελέγξει πολλά αυτοκίνητα, στατιστικά και μόνο, ξέρει λογικά τι πρέπει να προσέξει σε κάθε μοντέλο. Στο δικό μου τουλάχιστον αυτό έγινε. Αμφιβάλλω αν το κάθε συνεργείο έχει ελέγξει ικανό αριθμό ίδιων αυτοκινήτων τηρώντας την ίδια τυποποιημένη διαδικασία ώστε να ξέρει να παρατηρεί στοχευμένα πιθανές αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν λόγω φυσιολογικής φθοράς / χρήσης.
Αυτά από την σύντομη επαφή μου με την SpotMechanic / awheel
Tρόποι ελέγχου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου