-
Κόψε την tv. Θα δεις άμεση βελτίωση.
-
Ψήφισε Κουτσουμπα . Τα λέει ορθά, σταρατα και αντρικά.
-
Μιλώντας για το απίθανο ελληνικό φως σε άλλο νήμα και το πως αλλάζει τα πάντα.....
Να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από Σεφερη και το γράμμα σε έναν ξένο φίλο.
Πόσοι αλήθεια κρυμμένη σε λίγες γραμμές...
''Συχνά όταν πηγαίνω στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, μου είναι δύσκολο να αποφασίσω αν ο Θεός που κηδεύεται είναι ο Χριστός ή ο Άδωνης. Είναι το κλίμα, είναι η φυλή, δεν το ξέρω. Κατά βάθος νομίζω πως είναι το φως. Κάτι πρέπει να υπάρχει μέσα στο φως που μας κάνει έτσι. Είναι κανείς στην Ελλάδα πιο φίλος, πιο οικείος με το σύμπαν; Είναι δύσκολο να το εκφράσω. Μια ιδέα γίνεται πράγμα με μια καταπληκτική ευκολία. Θαρρείς πως σαρκώνεται φυσιολογικά πάνω στην αράχνη του ήλιου. Όπως, αντίθετα, καμιά φορά δεν μπορείς να πεις αν το απέναντι βουνό είναι πέτρα ή χειρονομία. Ο μη ενσαρκωμένος λόγος είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνάμεις μας, και η φρίκη όταν πέσει στον τόπο μας παίρνει τη μορφή μιας μηχανής ακριβείας. Ίσως αυτά να εξηγούν κάποιες όψεις του χαρακτήρα μας που ξαφνίζουν τον ξένο, και ίσως έχουν κάποια σχέση με την οργάνωση της παλιάς τραγωδίας.''
-
Mαλακιες
Ο Σεφερης και αλλοι δουλευαν σε γραφειο και ηταν φραγκατοι. Στον καιρο των ποιητων του ελληνικου φωτος
ο πατερας μου μου ειχε πει πως πεθαιναν ο κοσμος απο θερμοπληξια στον αλωνισμο .
Σιγα μην τους ενοιαζε το ελληνικο φως και το μαλακιζειν εστι φιλοσοφειν.
Εδω με 41 υπο σκιαν ο μεν οδηγος εχει κλιματισμο αλλα οι οδηγοι των παμπαλαιων φορτηγων τα ειχαν φτυσει , ασε για ελεγχο και μικροεπισκευες . προσπαθησε εκει μεσα στην αλωνιστικη να αλλαξεις ιμαντα .
Παραγωγη ουτε τα εξοδα , η τελευταια βροχη ηταν 10mm τις αποκριες , ετησια βροχοπτωση 120mm ολη γεναρη φλεβαρη , χιονια γιοκ .
Αποζημιωση απο ελγα γιοκ , να τα ποτιζες λεει , ελα που τα ποταμια δεν ειχαν νερο.
Τιμες τρελλη πτωση τις 2 τελευταιες βδομαδες , αν πιασουμε τα 30 λεπ θα ειναι πανηγυρι . Παλι βγηκε η τουρκια με τα εκατομυρια τονους ρωσικα σταρια .
30λεπ πουλαγαμε το 2010 , περιμενετε η πτωση της τιμης θα περασει στο ψωμι και στα προιοντα μακαρονια κτλ
Αν και ψωμι τρωτε απο το ουκρανικο μαλακο με καισιο που ειναι και υποβαθμισμενο και για πεταμα .
Σορυ για το οφ τοπικ. -
Σωστός otso
-
Άραγε οι ταλαιπωρίες των αγροτών ακυρώνουν αυτό που απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι;
-
Έλα ντε....
Διπολική οπτική του κόσμου. Οπτική που οδηγεί σε απαξίωση των πάντων και εν τέλη του ίδιου τους του εαυτού.
Άνθρωπος που απαξιώνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να κατανοήσει είναι καταδικασμένος στην αιώνια αφάνεια και σκιά (μιας και μιλάμε για φως) στον κόσμο τούτο.
Η ιστορία μίλησε για το τι ήταν ο Σεφέρης και τι όχι. Η ιστορία τον επέλεξε για κάποιον λόγο.
-
Ερώτηση, πεζή και επιπέδου οτσο...
Ένας αγρότης σε κλιματιζόμενο μηχάνημα που πίνει καφέ καθώς αλωνίζει ταλαιπωρείται περισσότερο από έναν διπλωμάτη στην Αφρική σε θερμοκρασίες σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου και σε κτήρια χωρίς καμία μόνωση και κλιματισμό στα μέσα του 20ου αιώνα;;;
Φέρουν την ίδια ευθύνη στους ώμους τους;;; εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες;;;;Τέλος, έχει την πνευματική ικανότητα ο ίδιος αγρότης να βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ ή ο Σεφέρης να χειριστεί καλά το αγροτικό μηχάνημα;;;
Έχει κάποια συνοχή η σκέψη αυτή ή είναι μια προβολή παράνοιας;
-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Ερώτηση, πεζή και επιπέδου οτσο...
Ένας αγρότης σε κλιματιζόμενο μηχάνημα που πίνει καφέ καθώς αλωνίζει ταλαιπωρείται περισσότερο από έναν διπλωμάτη στην Αφρική σε θερμοκρασίες σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου και σε κτήρια χωρίς καμία μόνωση και κλιματισμό στα μέσα του 20ου αιώνα;;;
Φέρουν την ίδια ευθύνη στους ώμους τους;;; εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες;;;;Τέλος, έχει την πνευματική ικανότητα ο ίδιος αγρότης να βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ ή ο Σεφέρης να χειριστεί καλά το αγροτικό μηχάνημα;;;
Έχει κάποια συνοχή η σκέψη αυτή ή είναι μια προβολή παράνοιας;
Σιγουρα η δουλεια του διπλωματη ειναι κουραστικη , εξ αλλου ειναι γνωστο οτι ο μεσος ορος ζωης του ελληνα διπλωματη ειναι 50 χρονια . Οτι ειναι κλειστο κυκλωμα και φουλ γλυφτες γιατι ζωαρα επισης γνωστο . Επισης γνωστο τα παρασκηνια για τα νομπελ και το τι ειχε γινει με τους ελληνες ποιητες επισης γνωστο .
Τωρα επεσες στην περιπτωση καθως ο ανιψιος μου ειναι παντρεμενος με την μορφωτικη ακολουθο της γαλλιας στην αυστραλια , οποτε εχω απο πρωτο χερι πληροφοριες για το αγχος και το τρεξιμο για το μεροκαματο του τρομου .
Ειδικα ο νομπελιστας εκανε και αντισταση επι χουντας , μια δηλωση απ το παρισι , τον ενδιεφερε περισσοτερο το φως απ τις ζωες των ανθρωπων της χωρας που λατρευε.
Και τωρα μια δικη μου ερωτηση , τι εχει μεγαλυτερη αξια τα ποιηματα ενος ανθρωπου που τα γνωριζει μια δρακα αλλων ανθρωπων η τα δημοτικα τραγουδια ; Αντε λογω λαπ τα ηπειρωτικα που ειναι βγαλμενα μεσα απο μοχθο και την πραγματικη ζωη ;
Ακουγα μικρος τον θειο μου να τραγουδαει στο διπλανο χωραφι και συγκλονιζομουνα , και εχω ακουσει την μανα μου και ολη την αργατια να τργουδαει ενω μαζευαν μπαμπακι , βεβαια σαν ελληνες μας ενδιεφεραν περισσοτερο τα τραγουδια των μαυρων του μισσισιπη .
Kι επειδη οι καιροι αλλαζουν μπονους ενα μπλουζ απο κοντοχωριανους στα εδαφη μου.
Youtube Video -
Ε γράψε ρε οτσο και εσυ ποίηση, ζήσε σε 50 βαθμούς Κελσίου χωρίς κλιματισμό και κάνε ζωάρα.
Θα σε βραβεύσουν και με Νόμπελ στα σίγουρα. Αν δεν το πάρεις κατηγόρησε τους για παράγκα.
Οτσο... από την αρχαιότητα ως τώρα υπήρχε αυτο το είδος ανθρώπων, ανεξαρτητου φυλής. Είναι καταγεγραμμένο σε κείμενα. Σήμερα έχει την μορφή που διαβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα.
Απαξίωση, πεζή κατανόηση του κόσμου γύρω τους και ισοπέδωση μπροστά στον φοβερό αγώνα που ρίχνει η αφεντιά τους.
Η ιστορία τους κατέγραφε ως όχλο αλλά οι επόμενες γενιές τους απαξίωσαν και τους διέγραψαν από την συλλογική μνήμη.Ποιος θυμάται κάποιον αγρότη την εποχή του Ομήρου;;;;
Ποιος θυμάται κάποιον κτηνοτρόφο την εποχή του Αισχύλου;;;
Ποιος θυμάται κάποιον ψαρά την εποχή του Αριστοτελη ;;;;Όλοι αυτοί ήταν μια διαχρονική κλίκα ενάντια στον εργαζόμενο λαό;;
Και τότε και αυτοί έλεγαν τα ίδια με εσένα. Απαξίωναν την καλλιέργεια του πνεύματος του ανθρώπου. Την θεωρούσαν περιττή. Το τι είμαστε όμως σήμερα ως πολιτισμός και πνεύμα το χρωστάμε σε αυτούς τους ποιητές. Και όχι μονάχα εμείς αλλά όλος ο δυτικός πολιτισμός τον οποίο επικαλούνται και οι επικριτές του πνεύματος. Το ότι επιβιώσαμε βιολογικά ως είδος στους αγρότες,κτηνοτρόφους και ψαράδες. Ο καθένας έχει έναν ρόλο στην κοινωνία καθόλα σημαντικό.
Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι μέχρι το τέλος του κόσμου όσα και αν πουμε εμεις και όσα likes και αν κάνουμε.
Υ.γ Δηλάδη μας λες πως οι αγρότες στην περιοχή σου έκαναν αντίσταση επι χούντας και δεν ζητούσαν περισσότερα χρήματα ως επιδότηση επι των κιλών για την παραγωγή τους από την χούντα;;;
Εάν ρωτήςεις τους φίλους σου τους αγρότες, είσαι σίγουρος το τι απάντηση θα σου δώσουν για εκείνες τις εποχές;;
Ρε τους αγρότες, τους αντιστασιακούς ...
-
Και ποιος σου ειπε οτι δεν γραφω ; Απλα δεν πιστευω ουτε ειμαι τοσο εγωιστης ωστε να αναγκασω τον κοσμο να διαβασει τις δικες μου αρλουμπες η να περιφερομαι σε κλειστους κυκλους και να αυτοθαυμαζομαστε .
Γραφω μονο για τους ανθρωπους που αγαπω σαν παρακαταθηκη στα παιδια μου και σαυτους που θα ερθουν μετα απο μενα και δεν θα με εχουν γνωρισει ωστε τα βιωματα μου και οι εμπειριες μου να τους διδαξουν οσο ειναι αυτο δυνατον κατι .
Η γνωμη μου για τους ποιητες και λογιους της καθε εποχης ειναι οτι ηταν οι κατεξοχην πονηριδιδες ωστε να σιτιζονται απο τους αρχοντες της καθε εποχης .
Κοιτα τι γινεται στην ελλαδα εδω και χρονια , σφαζονται ολοι για τις επιχορηγησεις του υπουργειου πολιτισμου ,
ολα επιδοτουμενα , συναυλιες , θεατρα , κινηματογραφος.
Που ειναι και εργο που παρηγαγαν οι πνευματικοι ανθρωποι με ολη αυτη την κριση που περναει η ελλαδα .
Υποτιθεται οτι σε κρισιμους καιρους θα επρεπε να εχουμε οργασμο πνευματικης δημιουργιας . Εμεις τι βγαλαμε ; μια χρησιιδα δημουλιδου κραταει ορθια την πνευματικη σημαια της χωρας.
Και ναι μου αρεσουν οι παραμυθαδες αλλα πριν διαβασω εργο τους διαβαζω για την ζωη τους και κρινω αν εχουν προσωπικα βοιωματα κι αν εχουν εργαστει και το οικογενειακο τους μπακραουντ.
Εχω αυτην την κακη συνηθεια οπως και να κρινω ανθρωπουσ αναλογα με το που υπηρετησαν , οκ πεφτω και εξω αλλα ειναι το κουσουρι μου .
Και να κανουμε και λιγο διαφημηση , εχω και ανιψιο συγγραφεα παραμυθα .
-
Προφανώς εχεις λάθος σε πολλά επίπεδα.
Πρώτα από όλα η τέχνη που παράγει πολιτισμό απευθύνεται στην κοινωνία. Εξού και η ετυμολογία της λέξης πολιτισμός.
Εάν δεν εξάγεις στο κοινό προς κρίση και αξιολόγηση την τέχνη σου, απλώς γράφεις ένα βιογραφικό ημερολόγιο για προσωπική χρήση. Αυτό δεν είναι πολιτισμός. Η ποίηση που είναι η τέχνη του να βάζεις συγκεκριμένες λέξεις σε συγκεκριμένη σειρά προκαλώντας το συναίσθημα και προβληματισμό για υψηλές έννοιες, στον αναγνώστη, είναι μια μορφή τέχνης.
Όταν λοιπόν αυτή την τέχνη την δοξάζουν παγκοσμίως Έλληνες αλλά και ξένοι και νιώθουν μια ανάταση ψυχής και έναν προβληματισμό με την ανάγνωση της καθως την αναπαράγουν συνεχώς, τότε αυτές οι λέξεις διασκορπισμένες στο χαρτί παύουν να είναι απλώς μια τέχνη μιας κλίκας ή τέχνη για την τέχνη και μετουσιώνονται σε πολιτισμό.
Συνεπώς, οι άνθρωποι του πνεύματος κάθε τέχνης περνούν ίσως την δυσκολότερη αξιολόγηση από τα περισσότερα επαγγέλματα του κόσμου. Την αξιολόγηση του πολιτισμού ως έννοια αποδοχής και υιοθέτησης καθώς και της ιστορίας.
Βγες λοιπόν από το καβούκι σου και δες αν μπορείς να παράξεις πολιτισμό πέρα από γεωργικά προϊόντα και μετά κρίνε αυτούς που το κατάφεραν έτσι απαξιωτικά .
-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Υ.γ Δηλάδη μας λες πως οι αγρότες στην περιοχή σου έκαναν αντίσταση επι χούντας και δεν ζητούσαν περισσότερα χρήματα ως επιδότηση επι των κιλών για την παραγωγή τους από την χούντα;;;
Απο ιστορια σκραπας , η χουντα διεγραψε χαρισε τα χρεη των αγροτων .
Δεν υπηρχαν επιδοτησεις επι χουντας .
Το 10% των επιδοτησεων το φαγανε οι χαρτογιακαδες που παρεμβαλονται για να κανεις την αιτηση .
Το 60% των επιδοτησεων παει σε ετεροεπαγγελματιες , ε ολη η ελλαδα εχει χωραφακια στο χωριο .
Πιο πριν επι πασοκ τις επιδοτησεις το 50% μοιραζοταν ο εργαστασιαρχης εμπορος , αστυνομια για προστασια , γεωπονοι κρατικοι που πιστοποιουσαν οκατα τοπους εισαγγελεας και το θυμαμαι σαν τωρα οταν πηδησαν μεσα στο φαγοποτι και οι εφοριακοι , αυτοι ηταν τα μεγαλυτερα καθαρματα , ε εμεναν και κατι ψυχουλα για τους αγροτες. Καταδικαστηκε ενας γυφτος απ το ρωμεικο που του ειχαν παρει την δηλωση.
Η ΕΕ αναγκαστηκε να αλλαξει ολο το συστημα .
Αν δεν το γνωριζετε αυτη την στιγμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ που ειναι υπευθυνος για τις επιδοτησεις ειναι υπο επιτροπεια απ την ΕΕ και εχουν πηδηξει μεσα ευρωπαιοι εισαγγελεις , εχει γινει η μεγαλυτερη ρεμουλα ακομη και απο του πασοκ .
Αρκει ενα για να καταλαβετε επιδοτηση σε βοσκοτοπια χωρις προβατα .
Αυτοι που τα περνουν δεν ειναι γεωργοι . -
Είσαι σίγουρος; Διότι έχω πρόχειρο σε pdf τους ισολογισμούς του κράτους τις δεκαετίες από το 60 έως το τέλος του 70.
Όταν έχω χρόνο θα το ψάξω.
-
Βαλε τον κρουζερ να κουβαλαει ενα βιβλιο του σεφερη και να τους διαβαζει ποιηματα και το βραδυ να βαζει πουλμαν να τους πηγαινει επιδαυρο για να ανεβει η παραγωγικοτητα τους .
Α στο παρισι εχω πιασει κουβεντα με τον Dali αντιθετα απ οτι θα νομιζε κανεις η κουβεντα πηγε στον Ronten που θαυμαζαμε και οι 2 και οχι στην ζωγραφικη .
Λαπ απο τεχνη και διαβασμα εκτος ισολογισμων πως πας; -
Κάθε πράγμα έχει τον σκοπό και την ωρα του. Όπως δεν θα βάζεις έναν αναγνώστη να διαβάσει ποίηση ακούγοντας κομπρεσέρ να σπάνε πλακάκια έτσι δεν θα διαβάσεις Σεφερη όταν εργάζεστε σε οικοδομή. Το 24ωρο έχει .....24 ώρες.
Μια προσπάθεια σαν αυτήν θα ήταν επιτηδευμένα παρανοϊκή. (Οκ ο Νταλί θα το έκανε αυτό στα πλαίσια του να βιώνει τον Νταλί)
Μιας και σου αρέσουν οι Γάλλοι ένα από τα αποφθέγματα του Σαρντεν θα σου δώσει τη απάντηση μου : Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα που βιώνουν μια πνευματική εμπειρία. Είμαστε πνευματικά όντα που βιώνουν μια ανθρώπινη εμπειρία.
Περί τεχνης Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.
Πως ορίζεις την τέχνη όταν αυτή έχει σκοπό την ανατροπή της φόρμας;;; Οέο;;;;
-
Μιας και μιλάς για γλύπτες για να το ενώσω με το αρχικο ποστ περί ελληνικού φωτός
Το ελληνικό φως είναι, όπως λένε όλοι, κάτι που δεν μπορείς να το φανταστείς προτού το βιώσεις. Στην Αγλλία, το μισό φως, κατά κάποιο τρόπο, απορροφάται μέσα στο αντικείμενο, όμως στην Ελλάδα το αντικείμενο μοιάζει να αναδίδει φως σαν να φωτίζεται το ίδιο από μέσα.
https://www.fosonline.gr/plus/politismos/article/234292/o-xenri-moyr-kai-to-elliniko-fos
-
Τα λέει και ο Κραουνάκης
Πως μου αρεσει αυτός ο ήλιος όταν βγαίνει το πρωί και είναι βάσανο ο φίλος που φωνάζει εκδρομή...
-
-
@otso said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Εδω με 41 υπο σκιαν ο μεν οδηγος εχει κλιματισμο ...
Κάποτε ανέβηκε πάνω στην κομπίνα ενας πελάτης να κάνουμε τις προσκεφαλιές , ο καργι@λης κάπνισε μισό πακέτο marlboro σε μισή ώρα ! Τον κατέβασα κάτω γιατί δήθεν με ενοχλούσε με τα χειριστήρια του λουλά και στα πέντε λεπτά πήρε μια πέτρα στα μαχαιριά με γ@μησε να την βγάλω ... απο την επόμενη σεζόν οδηγό και για την κομπίνα και εγω στο αγροτικό.
Παραγωγη ουτε τα εξοδα
Αποθήκη και ξηραντήριο otso έχουμε κάνει και παραγωγικές επενδύσεις οχι μόνο στα σκυλάδικα
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]