-
Ώρες ώρες ρε συ lap διαβάζοντάς σε, νιώθω, ότι περιγράφεις σκηνές από ταινίες - διαμάντια του 80 , όπως "Χούλιγκανς. Κάτω τα χέρια απ' τα νιάτα" , "τα Τσακάλια" και " Φυλακές Ανηλίκων".
Όλα πάντα υπό το πρίσμα των τιμημένων γηρατειών που δεν μπορούν να αντιληφθούν την κατάντια της κοινωνίας.
Παρουσιάζεις μία ωραιοποιημένη κατάσταση των παιδικών σου χρόνων ξεχνώντας ότι τα ναρκωτικά τις δεκαετίες του 80 και του 90 είχαν κάνει την είσοδό τους στην ελληνική νεολαία με ορμή και οι δομές ήταν ανύπαρκτες πχ. Ότι η οπαδική βία θέριζε και τότε , ότι η νεανική εγκληματικότητα ήταν και τότε παρούσα.
Γράφεις για εκρατσισμό του όχλου και αναρωτιέσαι πως και το γιατί όταν ως κοινωνία είχαμε αναδείξει, πολύ πρόσφατα, τα αυγά σε τρίτο κόμμα ! Δε χρειάζεται κανένας άλλος λόγος ούτε αιτία και η αναζήτηση αιτιών σε τραπ και λοιπές αηδίες είναι επιφανειακή ανάγνωση.
Οι εργάτες διάβαζαν βάρναλη επί πασοκ;;;;; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν , να θυμίσω ότι η υπουργάρα ο γιαννόπουλος τα ονόμαζε τα σκυλάδικα, πολιτιστικά κέντρα και τα επιχορηγούσε με κουπόνια εργατικής εστίας; Ποια πασοκάρα; ειλικρινά τώρα; Διαμόρφωσε το σύγχρονο αριστούργημα του Ελληνικού πολιτισμού που ζούμε και το αναπολούμε κιόλας;
Δεν υπήρχε ρατσισμός ενάντια στις σεξουαλικές προτιμήσεις και μας ήρθε τώρα;; Αν δεν υπήρχαν παλαιότερα εκθέσεις επί του θέματος είναι όχι γιατί απουσιάζουν τα φαινόμενα , αλλά γιατί ο πρωτογονισμός της κοινωνίας μας ήταν τέτοιος που δεν υπήρχαν καν οργανώσεις καταγραφής τους.
Πιστεύω ειλικρινά ότι η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα μπροστά στο θέμα τόσο θεσμικά όσο και σε ατομικό επίπεδο. Απόδειξη οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε κάθε τέτοιο φαινόμενο σκοταδισμού.
-
Αφού ΔΕΝ είχαμε τέτοια συμβάντα.
Ποια ναρκωτικά, στα σχολεία ναρκωτικά;;; Ούτε καν....
Το χειρότερο ήταν το κάπνισμα. Και αυτό σε εμάς ήταν 5 άτομα σε ολο το σχολείο. Και μιλαμε για σχολείο με τρία τμήματα ανά τάξη και 30 παιδιά σε κάθε μια.
Η αντε δυο τρεις ενός σχολείου που έκαναν μαύρο και το συζητούσαμε το ποιοι είναι, αλλά ποτέ δε τους είχαμε δει κτλ. Ήταν κάτι σαν αστικός μυθος
Η τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης με τα ρέιβ πάρτυ και τα 'βλέπω κύκλους' οπου μιλαμε για 200-500 άτομα στους 100.000 μαθητές.
Δεν υπήρχαν όλα αυτά τα .......κομματικα ...... που σας λένε.
Ας μην πατήσω το πληκτρολόγιο μου για αυτά που βλέπαμε και μαθαίναμε για τη ζωή από μεταναστες από βαλκανικες χψρες που είχαμε στην τάξη. Άστο.... δεν θα το πάω εκεί. Και αυτοί είχαν μια τάση να μην θέλουν να τα συζητούν.
Δεν ειναι καθόλου ωραιοποιημένη η κατάσταση που περιγράφω, απλά σας την παρουσιάζουν έτσι ότι ήταν σκατα και χάλια.
Φυσικά και κάποιοι εργατες τραγουδούσαν και βαρναλη και καββαδια. Πάνε σε ένα φεστιβάλ του κόμματος και θα δεις πολλούς εργατες με αγαθές ανησυχίες και αγάπη σε σοβαρούς στοίχους που περιγράφουν τη ζωή σε κάθε εκδοχή και εποχή.
Όσο για τον γιαννοπουλο!
Ρε συ εγώ σου μιλάω για το εκπαιδευτικό σύστημα επι εποχής ΠΑΣΟΚ οπου το ξέρω παρα πολύ και γιατί το έζησα. Σου μιλάω για την οργάνωση του σχολείου, για τα όρια που έθεταν οι καθηγητές στην ενδοσχολική βία και ρατσισμό. Για τις πολλές ώρες ανάλυσης σε ποίηση και διαφορα κειμενα πέρα από τα καθιερωμένα τυπικά του μαθήματος και της ύλης.
Τι σχέση έχουν αυτά με τον γιανοπουλο;;; Είναι ο γιαννοπουλος μέτρο σύγκρισης του εκπαιδευτικού συστήματος και του προγράμματος τους υπουργείου παιδείας της εποχής εκείνης;
Μακάρι η κοινωνία να έχει κάνει βήματα μπροστά. Εγώ αυτό που είδα και γενικότερα βλέπω γύρω μου, παρέες να κυκλοφορούν με βλέμματα έτοιμες για καυγά, δεν μου λένε αυτό.
-
μια και εζησα και εγω απο κοντα το εκπαιδευτικο συστημα επι πασοκ, με πατερα λυκειαρχη και μητερα διευθυντρια σε δημοτικο....
διαλυση των παντων εγινε, αποσυνθεση σε καθε εννοια λογικης και πνευμα κλικ-κωστοπουλος απο το νηπιαγωγειο.
μεγαλο πισωγυρισμα
-
@lap said in ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]:
Αφού ΔΕΝ είχαμε τέτοια συμβάντα.
Ποια ναρκωτικά, στα σχολεία ναρκωτικά;;; Ούτε καν....
Το χειρότερο ήταν το κάπνισμα. Και αυτό σε εμάς ήταν 5 άτομα σε ολο το σχολείο. Και μιλαμε για σχολείο με τρία τμήματα ανά τάξη και 30 παιδιά σε κάθε μια.
Η αντε δυο τρεις ενός σχολείου που έκαναν μαύρο και το συζητούσαμε το ποιοι είναι, αλλά ποτέ δε τους είχαμε δει κτλ. Ήταν κάτι σαν αστικός μυθος
Να φανταστω οτι απο Κορυδαλλο, Νικαια, Αιγαλεω, Περιστερι, Πειραια και περιχωρα του δεν περασες ποτε κατα εφηβεια σου.
-
Ήταν δηλαδή τότε η νεολαία σε μεγάλο βαθμό με ρατσιστική βία, και ναρκωτικά;;;;; Και όχι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις;;;; Τέλη του 90 αρχές 2000;;;;
Τι να πω.... εάν δεν ειναι κομματιλλα όλα αυτά, τότε εγώ σε αλλη χωρα μεγάλωσα. Είτε πέτυχα σε εξαιρετική φουρνιά. Είμαι τυχερός..
Γάτε, έχω την αίσθηση πως υπήρχαν κομματικά γυαλιά σε ότι σου έλεγαν. Συγνώμη αλλά δεν.
-
Ήταν δηλαδή τότε η νεολαία σε μεγάλο βαθμό με ρατσιστική βία, και ναρκωτικά;;;;; Και όχι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις;;;; Τέλη του 90 αρχές 2000;;;;
Τι να πω.... εάν δεν ειναι κομματιλλα όλα αυτά, τότε εγώ σε αλλη χωρα μεγάλωσα.
Γάτε, έχω την αίσθηση πως υπήρχαν κομματικά γυαλιά σε ότι σου έλεγαν. Συγνώμη αλλά δεν.
ναι καλα... και οχι, δεν ηταν κκε. η αυτη ακριβως αποψη υπαρχει και απο τον γαμπρο μου που ειναι μεγαπασοκος απο το 81 και την αδερφη μου, τοτε καθηγητες και πλεον διευθυντες στην μεση εκπαιδευση....
το πασοκ υπηρξε ο εθνικος διακορεας συνειδησηςβασικα ειναι προφανες ρε συ γυρε οτι εχεις μεγαλωσει σε επαρχιακη πολη.
-
Τι να σου πω.... στην επαρχια χειρότερα ήταν από όσο μου λένε. Εκει το επαλ με το Γενικό δεν διέφεραν και πολύ.
Εμάς παιδια έτσι ήταν η κατάσταση. Εποχές αρσενη και πιο πριν από αυτόν. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν πριν.
85%+ επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις και στις δυσκολότερες όλων των εποχών πανελλήνιες σε ανώτατες και ανώτερες σχολές. Και δυο τρεις από κάθε φουρνιά μεγάλα μυαλά σε ακαδημαϊκη καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του πλανητη. Βασικά στα 5 πρώτα του πλανητη.
-
Lap & vagkirk, εκτός από το γνωστό Πασοκ - ωραία χρόνια, να σας πω και κάτι άλλο που θα σας στενοχωρήσει...
Απλά μεγαλώσατε...
Τώρα εκεί στα 40 που είσαστε, μπαίνετε σε ηλικίες μπαρμπάδων, οπότε αρχίζουν τα τσ τσ...
Τσ τσ πως είναι σήμερα οι νέοι
Τσ τσ εμείς δεν είμασταν έτσι.
Τσ τσ τι θα γίνουν άμα μεγαλώσουν..Πάντα υπήρχαν παραβατικοί νέοι, από τους τεντυμπόιδες, μέχρι παλιότερα που γίνονταν ληστές στα βουνά...
Το μόνο που θα σχολιάσω από τα λεγόμενα, είναι ότι όντως έχουμε θέμα με τα ναρκωτικά στα γυμνάσια, έχω ένα κοντά μου και υπήρξε θέμα με κάποιον γείτονα που έβαζαν σε σημείο της μάντρας του υλικό και όταν το πήρε χαμπάρι ήρθαν συμμορίες, αλλά και με την περίπτωση της 15χρονης που τσίμπησε η μαμά της πως βρισκόταν με λεφτά.
Γενικά λίγο η τηλεόραση, λίγο οι ταινίες και το διαδίκτυο, κάποια πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από το σπίτι και σε κάποια σπίτια υπάρχει παρκάρισμα των παιδιών και αδιαφορία, η οποία ενίοτε θεωρείται και μαγκιά από ανεγκέφαλους γονείς.
-
Τι να σου πω.... στην επαρχια χειρότερα ήταν από όσο μου λένε. Εκει το επαλ με το Γενικό δεν διέφεραν και πολύ.
Εμάς παιδια έτσι ήταν η κατάσταση. Εποχές αρσενη και πιο πριν από αυτόν. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν πριν.
85%+ επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις και στις δυσκολότερες όλων των εποχών πανελλήνιες σε ανώτατες και ανώτερες σχολές. Και δυο τρεις από κάθε φουρνιά μεγάλα μυαλά σε ακαδημαϊκη καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του πλανητη. Βασικά στα 5 πρώτα του πλανητη.
Ο γαπ ήταν
-
Η διαφορά ήταν ότι το 90 αν σου έκλεβαν το στρογγυλοφάναρο το παπάκι (που θα στο έκλεβαν αν το άφηνες έξω) πιθανότατα τον ήξερες και ή λάδωνες ή με απειλές ( αν είχες " πρόσωπο" ) θα το έπαιρνες πίσω.
Σήμερα μάλλον θα το βρείς πιο δύσκολα....
-
Α ο γαπ. Σωστα!
Ότι και να λέτε, συμμορίες, που κλέβουν, χτυπούν, μαχαιρώνουν κτλ δεν είχαμε.
Ναρκωτικά δεν είχαμε στο σχολείο. Ήταν αδιανοητο!
Να πω και το εξής. Είχαμε κάτι περίεργους τύπους 20 αρηδες, να γυρίζουν έξω από σχολεία όταν σχολουσαμε. Καποιοι από την γνωστή κοινωνική ομάδα.
Αλλά θυμάμαι είχαμε καθηγητές να βγαίνουν έξω καθως και σχολικό τροχονόμο που τους έδιωχναν. Θυμάμαι περιστατικό καθηγητές να διώχνουν έναν τυπά και να φωνάζουν αστυνομία. Εμείς δεν είχαμε καταλάβει το τι συμβαίνει.
Θέλω να πω πως αυτά που βλέπουμε σήμερα στα σχολεία...ότι και αν λέτε δεν τα ζήσαμε.
Οι καθηγητές ενδιαφερόταν για το λειτούργημα τους και έκαναν πολλά πέρα από το καθιερωμένο και τυπικό.
-
Εντάξει τώρα ούτε οι καθηγητές ενδιαφέρονται, ούτε η αστυνομία έχει διάθεση να την βρίζουν ως ρατσιστική αν την πέσει σε τίποτα ευπαθείς...
-
Φυσικά και κάποιοι εργατες τραγουδούσαν και βαρναλη και καββαδια. Πάνε σε ένα φεστιβάλ του κόμματος και θα δεις πολλούς εργατες με αγαθές ανησυχίες και αγάπη σε σοβαρούς στοίχους που περιγράφουν τη ζωή σε κάθε εκδοχή και εποχή.
Αν εννοείς φεστιβάλ της κνε , δεν έχω χάσει κάποιο από βρεφική ηλικία, αν εννοείς το ίδιο φεστιβάλ , ακόμα τραγουδάνε πληροφοριακά, αν εννοείς φεστιβαλ πασοκ , δε ξέρω τι περιγράφεις δε μπορώ να θυμηθώ κάποιο.
Όσο για τον γιαννοπουλο!
έγραψες υποθέτω για τον πολιτισμό της εργατικής τάξης επί πασοκ , σου απάντησα ότι θεσμοθέτησε την επιδότηση των ¨πολιτιστικών κέντρων" ως υπουργός εργασίας! Τι άλλο να γράψει κάποιος....
Δεν είμαστε χθεσινοί , παιδί του 80 είμαι , έζησα τα πάντα . Το πιο απλό για το εκπαιδευτικό σύστημα που θα σου ανταπαντήσει κάποιος είναι ότι το πασοκ κατάργησε το σχολικό επιθεωρητή ( τον πρόλαβα!!), δεν έχω άποψη καλώς ή κακώς....
Κάπου το 2000 θεσμοθετήθηκε ο σχολικός φύλακας ( πλέον δεν υπάρχει) , αν η εικόνα ήταν καλή στην νεανική παραβατικότητα δε θα υπήρχε ανάγκη π.χ.
Τέλος η φράση "Δεν υπήρχαν όλα αυτά τα .......κομματικα ...... που σας λένε." , ούτε ως χιουμοριστική ατάκα στη σελίδα " Πασοκ το ορθόδοξο " δε συναντάται εύκολα.
-
Περιστατικό από μαθηματικό, κομματικό μέλος. Κόκκινος.
Γεωμετρία...μας εξηγούσε την λύση. Άρα λέει έχουμε την κάλυψη αυτού του χώρου.... χωρος....συγχωρώ.... τι σημαίνει συγχωρώ;;;;;
Σημαίνει αφήνω τον άλλον να βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Μόνο αυτό; Μόνο στατικά; Μεταφορικά;;;;
Και εξηγούσε 20 λεπτά τι σημαίνει η συγχώρεση για τον άνθρωπο.Από μαθηματικό!
Γίνονται και σήμερα έτσι τα μαθήματα;
-
Δεν ήταν μονο οι κοκκινοι εργατες με αγάπη για την ποίηση και την καλή μουσική με στοίχους μεγάλων ποιητών με βαθιά νοήματα. Υπήρχαν και αλλων αποχρώσεων.
Γενικώς, η υψηλη κουλτούρα της χώρας εκείνη την εποχή, σε μουσική συγγραφείς κτλ ήταν πιο πολύ στο ΠΑΣΟΚ παρα στο κόμμα. Ιδιαιτερα μετά την πτωση και όσα έβγαιναν στην φορά.
Τα φεστιβάλ τα ανέφερα γιατί προφανώς αυτά θα τα γνωρίζεις.
Το "κομματικά" ειναι η κλασική απαξίωση των πάντων κατα την πρακτική εφαρμογή σε αντιδιαστολή με ενα ιδεώδες. Αν όμως κάποιος κρίνει την πρακτική εφαρμογή αλλων εποχών τότε γίνεται εχθρός....
-
Γενικώς, η υψηλη κουλτούρα της χώρας εκείνη την εποχή, σε μουσική συγγραφείς κτλ ήταν πιο πολύ στο ΠΑΣΟΚ παρα στο κόμμα. Ιδιαιτερα μετά την πτωση και όσα έβγαιναν στην φορά.
![papandreou_gamos.jpg](/assets/uploads/files/171 0326184709-papandreou_gamos.jpg)Στην τελευταία φώτο μάλλον κάνει ζεμπεκιά σε πολιτιστικό ίδρυμα ο αρχηγός....
Και μια και αναφέρθηκε τα ήθη της σεξουαλικότητας επί πασοκ και θυμήθηκα και τον ανδρέα με τη μιμή , κάποιος παλαιότερος μπορεί και να θυμηθεί τη θερμότατη υποδοχή του ζεύγους από τους πράσινους, καθηλωμένους μπροστά από τις τηλεοράσεις για να της κάνει νεύμα να βγεί από το αεροπλάνο, με το σλόγκαν του ότι ο αρχηγός μας είναι "σεξουλιάρης" και άνδρακλας ακόμα και τώρα...
Είπαμε ωραιοποίηση της παιδικής μας εποχής αλλά μέχρι ενός ορίου το κομματικό.
-
Οκ!
Οι κόκκινοι δεν ακούν λαϊκά και δεν χορεύουν ζεΐμπεκικα.
Γενικα, το 90 το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής σκηνής των έντεχνων καλλιτεχνών ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Εξήγησα τους λόγους. Τα υπόλοιπα είναι μακιγιάζ να κρυφτεί η αλήθεια.
-
Οκ!
Οι κόκκινοι δεν ακούν λαϊκά και δεν χορεύουν ζεΐμπεκικα.
Γενικα, το 90 το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής σκηνής των έντεχνων καλλιτεχνών ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Εξήγησα τους λόγους. Τα υπόλοιπα είναι μακιγιάζ να κρυφτεί η αλήθεια.
Γράψε και κανένα όνομα καλλιτέχνη δεν είναι κακό , συνήθως μας βομβαρδίζεις με πηγές.
Εξαιρώ τη Μελίνα, και αν αναγράψεις πηγές λίγο προσοχή , να μην αναφέρεις ανθρώπους που έφυγαν τρέχοντας και μουτζώνοντας πίσω τους ( π.χ. Θάνος ή Βαγενά).
Μέχρι και ο γιωργάκης ο νταλάρας είχε πεί "ότι μπορεί να έκαναν υφυπουργό τη σύζυγο αλλά ψήφιζα πάντα κκε "( όχι ότι τον πιστεύω αλλά λέμε τώρα....) .
Α ναι και ο συμπαθής κελαηδόνης , εξαιρείται.
Κοινώς και στα σοβαρά το πασοκ στη μακραίωνη ιστορία διακυβένρησής του έκανε και αρκετά σοβαρά πράγματα ( και στα δικαιωματικά και στη θέση της γυναίκας ) , στα οποία η Ελληνική πολιτεία ήταν σε πρωτόγονα επίπεδα μέχρι τότε, θα μπορούσε να εστιάσεις σε αυτά για να υπερασπιστείς το πασοκ.
Ο πολιτισμός δεν ήταν ένα από αυτά , και στο κάτω κάτω , ένας πολιτισμός δε σβήνει μέσα σε λίγα χρόνια διακυβέρνησης αντιπάλων , το σήμερα λοιπόν σε πολιτιστικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα και εκείνων των χρόνων.
-
Όλοι αυτοί που είπες, μιλώ για το 90 ! Βάλε και φαραντουρη, και άλλες μεγάλες κύριες του έντεχνου που ήταν πέριξ του ΠΑΣΟΚ του 90 όπως και δημιουργοί, ηθοποιοί, στιχουργοί κτλ
Όλη η αφρόκρεμα της έντεχνης μουσικής της εποχής! Αν κάτσεις και μαζέψεις τα ονόματα εκτός από δυο τρεις όλοι πέρασαν προς το ΠΑΣΟΚ!
Γενικα υπήρχε μια μετάβαση στον χώρο προς το ΠΑΣΟΚ!
Λίγο το ότι ήταν κόμμα εξουσίας, λίγο η πτώση του υπαρκτού, λίγο το νέο όραμα προς την Ευρώπη των λαών κτλ το γύρισαν προς τα εκεί!
Καμία σχέση ο σημερινός πολιτισμός με τον έντεχνο
του 90! Δεν είναι προϊόν του 90 το σημερινό! -
Θες και τη Φαραντούρη ( παρά τις υποστηρικτικές της δηλώσεις υπερ κκε στα θέματα πολιτισμού ) , άντε να στη δώσω...
Κοινώς οι "όλοι αυτοί" είναι 2-3 που ανέφερα εγώ.
Θα πω και κάτι τελευταίο η Μενδώνη , η σημερινή υπουργός πολιτισμού είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του πιο βαθύ πασοκ. Τι άλλο να γράψω...
Σήμερα λοιπόν στην πρωτεύουσα υπάρχουν σοβαρά ιδρύματα που παράγουν πολιτισμό ( Νιάρχος, ίδρυμα μείζονος ελληνισμού και λοιπά) , τα οποία δεν υπήρχαν . Ο.κ. άλλη κουβέντα αν συμφωνώ με τον πολιτισμό του σήμερα....
Θέατρα υπήρχαν ανέκαθεν (καλοκαιρινά και σε εμάς μη νομίζεις κατεβαίναμε από τη στάνη...) , μάλιστα φεστιβάλ Δωδώνης δεν υπήρχε επί πασοκ π.χ. . Το αν το θέατρο θα έπρεπε να χορηγείται , ας αναζητηθούν οι ευθύνες και στην οικονομική διαχείριση του πασοκ.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#10]