-
@johanndelta said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
#allhlegguh
Σιγά τον μεγάλο εφοπλιστή τον Λασκαρίδη!
άσε που ο ίδιος δεν ήταν μέσα στο καράβι για να λέμε το σωστό, μπορεί τη δουλειά να την είχαν σκαρώσει ένας ναύτης Ιταλός μ' ένα Γραικό λοστρόμο. -
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Μια χαρά ξέρουν τι ψηφίζουν. Μιλάει στην τσέπη τους και στη δουλειά τους η κατάσταση της οικονομίας, δεν περιμένουν να καταλάβουν από τα βιβλία και τους δείκτες τι συμβαίνει.
Γι' αυτό έχει τελειώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραυματική εμπειρία της 4ετούς διακυβέρνησής του. Μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, πορωμένοι αριστεροί και έχοντες ίδια συμφέροντα μπορούν να νοσταλγήσουν την οικονομική κατάσταση επί Ζαίων σε σύγκριση με τις σημερινές συνθήκες.Όλα είναι θεμιτά. Μονάχα ο αμόρφωτος υποβιβάζει τη μόρφωση και τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει η γνώση για την κατανόηση των γεγονότων.
Δηλαδή ένας αμόρφωτος περί οικονομικών δεικτών ψηφοφόρος προσπαθεί να επιβάλει στην ομήγυρη του με την αμορφωσια του το κόμπλεξ και ψυχικό σύμπλεγμα κατωτερότητας που τον διακατέχει, αντί του να πει το πολύ απλο, πως δεν γνωρίζει.Είναι σαν να μας αναλύει ένας ανίδεος περί ιατρικής το πώς να μας προσφέρει θεραπεία.
Συνεπώς, η απάντηση ενός σοβαρού ψηφοφόρου δεν είναι η απαξίωση σε ότι δεν ξέρει αλλά η επιμόρφωση σε αυτό, έστω σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο προκειμένου να έχει μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα πριν πάει να ψηφίσει.
Lap αυτές οι γνώσεις είναι απαραίτητες στον ειδικό που θα κληθεί να φτιάξει την οικονομική πολιτική και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Ο πολίτης κρίνει από την κατάσταση της τσέπης του και από άλλες παραμέτρους. Δεν χρειάζεται να γίνει οικονομολόγος, όπως δε χρειάζεται να γίνει και γιατρός για να καταλάβει αν η θεραπεία που του έδωσε τον κάνει καλά ή όχι.Φυσικά μπορεί σε γενικές γραμμές να παρακολουθήσει και να καταλάβει κάποια απαραίτητα. Αν αυξάνονται οι φόροι, αν τα λεφτά προέρχονται από δανεισμό ή από ανάπτυξη, αν βελτιώνονται οι ανταποδωτικές παροχές του κράτους για τα λεφτά που δίνει.
Η οικονομική κατάσταση είναι απίστευτα βελτιωμένη επί ΝΔ σε σχέση με τη διακυβέρνηση των Ζαίων. Παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο είναι αμφίβολο αν και σε ποιό βαθμό μπορεί να βελτιωθεί από οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση.
Η μικρή μας Ελλαδίτσα έχει χαρακτηριστικά Σοβιετίας με κρατικοδίαιτη οικονομία και σοβαρό έλλειμα ανταγωνιστικότητας που ξεκινάει απ' το Δημόσιο και επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι και μικρή και κλειστή αγορά. Δεν μπορεί να το φτιάξει καμιά κυβέρνηση αυτό, η Ελλάδα τρέχει με 20 και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με 150.
Τι επένδυση να έρθει εδώ και για ποιό λόγο να έρθει κάποιος στην Ελλάδα? Ακόμα και το περιβόητο μορφωμένο εργατικό δυναμικό μεταναστεύει. Οι ανάγκες και οι ελλείψεις στη χώρα είναι όλο και περισσότερο σε ανειδίκευτους, τουριστικά επαγγέλματα, χωράφια, δύσκολες χειρονακτικές εργασίες.Και όσο πιο πολύ κλείνει η οικονομία με αριστερές λογικές επιδομάτων, αύξηση φόρων, αύξηση δημοσίου κλπ τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. Μαζεύεται ακόμα περισσότερο η χελώνα στο καβούκι της.
-
Μόνον ο Μητσοτάκης, Μπουμπούκος και ο andya τα βλέπουν όλα καλύτερα...
-
Όσοι δεν περιμένουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ή να δωθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για να βελτιωθεί το εισόδημά τους, ξέρουν πολύ καλά πως ήταν η οικονομική κατάσταση επί Ζαίων και πως είναι επί ΝΔ.
-
Andya3 δεν συγκρίνονται οι δύο εποχές.
Στην μια περίπτωση είχες μια οικονομία υπό αυστηρή εποπτεία για κάθε οικονομικό θέμα και αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Με λίγα λόγια μνημόνιο το οποίο και ήρθε λόγω του τεράστιου ελλείμματος της χώρας το 2009-2010.
Στην άλλη δεν έχεις πλέον αυστηρή εποπτεία, έχεις σχεδιασμένο και συμφωνημένο ( από τους ζαιους )με τους δανειστές σε βάθος δεκαετιών τις αποπληρωμές των δανείων της χώρας χωρίς εκπλήξεις και έξτρα κόστη, δεν έχεις πλέον δημοσιονομικό έλεγχο για πρωτογενη πλεονάσματα, και λόγω πανδημίας, μεγάλες σπατάλες του κράτους για στήριξη της ζήτησης οπου ο δανεισμός ξεπέρασε σε 1,5 έτος τα 50δις. Μέρος του δανεισμού ήταν σε εποχές πλήρους λειτουργίας της οικονομίας. Δηλαδή, το κράτος ξόδευε περισσότερα από όσα παρήγαγε η οικονομια και έτσι επωφελήθηκε την χαλαρότητα στην Ευρώπη και δανειζόταν, κάτι που επί Ζαιων ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης του ήταν τελείως αδύνατον.
Όσα δηλαδή δανείστηκε η χωρα όλη τη δεκαετία του 80 το δανείστηκε μέσα σε 1,5 έτος. Άλλα μεγέθη βέβαια τότε και άλλα σήμερα. Αλλά ως μέγεθος είναι περίπου ισάξιο με τα έσοδα του κράτους από φόρους.
-
@andya3 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Όσοι δεν περιμένουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ή να δωθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για να βελτιωθεί το εισόδημά τους, ξέρουν πολύ καλά πως ήταν η οικονομική κατάσταση επί Ζαίων και πως είναι επί ΝΔ.
μωρε του εκατσε ο κορωνης του δικου σου και την γλυτωσε.... πηρε αναστολη πεουρισματος και απο πανω και χαρτζηλικια να μοιρασει στους εργολαβοι και πινατς για τους παντελιΖΖΖ.
ε-ε-ερχεται ομως η 'προσαρμογη'
ειτε ερθει #koouli ειτε #cheaprus -
Αν ισχύει αυτό που λες και είναι τόσο απλό όσο το λες, δηλ. έπεσαν 50δις ξαφνικά και υπήρχε επίπλαστη ανάπτυξη. Τώρα που τελείωσαν όλα αυτά και σφίγγουν πάλι τα ζωνάρια, πρέπει η οικονομία να "σκάσει" πάλι.
Όχι lap μην ξεκινάς το γνωστό σου ξέπλυμα.
Οι Ζαίοι μας έσκισαν στους φόρους, έκλεισαν τις τράπεζες και πάγωσαν κάθε ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα συνειδητά, αυτό πιστεύουν σαν καλό και σωστό και έτσι κινούνται.
Άσε που από πολιτικής απόψεως η ΝΔ θα ακολουθούσε το δρόμο που χάραξε ο ΚΚII, θα την έκανε μ' ελαφρά πηδηματάκια και θ' άφηνε τους Ζαίους να τσουρουφλιστούν και να εξαφανιστούν από το χάρτη μια και καλή.Η χώρα παρά τα προβλήματά της και τις δυσκολίες είναι στο σωστό δρόμο από οικονομικής απόψεως. Οι Ζαίοι μόνο οπισθοδρόμηση με αποτυχημένες αριστερές συνταγές του παρελθόντος μπορούν να φέρουν.
-
Τώρα μη γράφεις υπερβολές σαν φανατικός.
Υπήρξαν οικονομικές δραστηριότητες, επενδύσεις εγχωριες και μη κτλ μάλιστα πολλές από αυτές δεν ήταν αγορές πολυτελών διαμερισμάτων αλλά πραγματικών επενδύσεων με προστιθέμενη αξία.
Στον πίνακα οι αμεσες ξένες επενδύσεις
Υπήρξε μεγάλη φορολογία διότι κάθε 3μηνο έπρεπε να αποπληρώσουν τόκους πρόσφατων δανείων, μάντεψε ποιών ήταν τα δάνεια αυτα.
Όχι ότι δεν έφτασαν στην υπερβολή αλλά να ξέρουμε τι λέμε.
-
Lap δεν θα μπω σ' αυτή την κουβέντα μαζί σου. Είσαι γνωστό πλυντήριο πια. Όπως γνωστό είναι και το τι έκαναν οι Ζαίοι σε όσους τα έζησαν. Και επίσης γνωστό το τι έκανε και κάνει η ΝΔ σε όσους τα ζουν.
Το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα από δω και πέρα είναι τα κόκκινα δάνεια. Η οικονομία έχει μπει σε σειρά.
Τώρα γι' αυτούς που περιμένουν ότι θα βρεθούν λεφτά για να φτιαχτεί το ΕΣΥ και ο ΟΣΕ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα προσλάβει και την άλλη μισή Ελλάδα στο Δημόσιο, ας περιμένουν. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. -
Για αυτό στις γιορτές μου στέλνουν ευχές 119 κατασκευαστές πλυντηρίων; Είμαι ο 120 ος της παρέας τους;
Και τους έβριζα τους καημένους. Δεν το ήξερα.
Σοβαρεψου andya3. Βγάζω επίσημα στοιχεία στα ανιστορητα τσιτατα που γράφονται.
Επειδή εγώ πλερω φόρους ξέρω τι έκαναν και τι δεν έκαναν. Μάλιστα, ήμουν από αυτούς που έχασαν την εργασία τους λόγω των capital controls, ενώ στην εργασία μου τότε ήμουν τοπ. Σε απόδοση είχα 120-150% των στόχων μου, και έφτασα μέχρι και 300%. Μου ζητούσαν να χαλαρώσω διότι δεν θα μπορούν να συγκρίνουν τους υπόλοιπους!!!! Σε ένα έτος έγινα επικεφαλής ομαδας. Στο λέω για να μην νομίζεις ότι έφταιγε κάτι άλλο που απολύθηκα. Οι πελάτες της επιχείρησης δεν είχαν πρόσβαση σε δάνεια, αλλά και μαζεύτηκαν λόγω φοβίας και έτσι έχασα την εργασία μου σε λίγους μήνες.
-
Οι Ζαίοι έκαναν ότι ακριβώς έπρεπε βάση των σχεδίων που είχαν στο μυαλό τους για την κοινωνία και την οικονομία. Επεδίωξαν κάποιου είδους βίαιο μετασχηματισμό της κατάστασης, δεν έχω καταλάβει σε τι, πιθανόν ούτε και οι ίδιοι, ένα χάος γενικά.
Αναλογικά είναι κάτι αντίστοιχο μ' αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία, τους αφήνει να φτωχοποιηθούν πλήρως, για να γίνουν λέει ελκυστική χώρα για βιομηχανικές επενδύσεις.
Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, δεν είναι μόνο ο άκρατος λαικισμός, είναι κι ένας συνδυασμός ασχετοσύνης, μεγαλομανίας, ξετσιπωσιάς και έλλειψης μέτρου παντού.
-
Επικίνδυνοι είναι οι νεοφιλελευθεροι αυταρχικοι (κάποιοι εκ των οποίων κρυφογιορτάζουν σήμερα*) δηθεναριστοι που έχουν διαλύσει και χαίρονται γι'αυτό τη δημόσια υγεία και παιδεία. Αλλά, όπως πάντα προσαπτουν στους άλλους αυτό που είναι οι ίδιοι γιατί πάνω απ' όλα τους αρέσει (και πρέπει για την πολιτική τους επιβιωση) να κακοποιούν τις έννοιες.
Παντού "μπαλωθιες με nerf", aka αριστεία.
*Πλήκτρα λανθάνοντα από τον 6μηνιτη αντιστασιακό, θα του εχει μείνει "από την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών" που έγραφε και ξαναεγραφε σαν τιμωρια το "τιμούμε" για να το συνηθισει. Το τρίο στουτζες aka Καρατζαφλοκια;
-
Πριν καμμια ωρα εφτασε ο Κουλης στο Elite στην Καλαματα.Ολα τα αυτοκινητα της συνοδειας του ηταν Range rover, πλην μιας ασφαλιτικης X1. Απο χτες μεχρι και 10 λεπτα πριν φτασουν οι αστυνομικοι ηταν χαρα Θεου. Ξαφνικα τρελη συννεφια και αερασ στη θαλασσα! Ειναι να μη σου βγει το ονομα τελικα!
-
Διάβασε τι σημαίνει ο δείκτης αυτός .
Να πούμε πως ο δείκτης δεν μπορεί να απεικονίσει τον πλούτο από το μαύρο χρήμα -
Μιλάμε για μεταβολή κόστους σε παραγωγικούς συντελεστές... Εκτίθεσαι.
-
Μιλάμε για μεταβολή κόστους σε παραγωγικούς συντελεστές... Εκτίθεσαι.
-
Καλέ μου άνθρωπε, το κόστος ενέργειας κινείται σε ένα εύρος τιμής για κάθε χώρα για χ/ψ λόγους.
Εγώ εστιάζω στο πως ανταποκρίνονται στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης οι πολιτικές για την τύχη της χώρας.
Η μεταβολή λοιπόν στην χώρα μας ήταν η υψηλότερη για τους παραγωγικούς συντελεστής οικονομίας.
Αυτό έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας -
@pgp737ng said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Γιατί οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων έχουν γνώση περί οικονομίας ή έχουν επιχειρήσεις ή βιοτεχνίες;
Εγώ λέω πως οι περισσότεροι είναι άσχετοι περί οικονομικών και κομματικών προγραμμάτων.
Δεν έχουν ιδέα καν γιατί ψηφίζουν ότι ψηφίζουν.
Ενώ εσυ ξέρεις και τι ψηφίζεις και γιατί και τι θα κάνουμε και ποτέ και γιατί…
Είσαι ο παντογνώστης ο πανταχού παρόν!
Λαπη… μαζέψου… μην ανοίγεις το κουτάκι με τις βλακείες!
Επειδή οι άλλοι δεν σου μιλάνε δεν σημαίνει ότι μπορείς να λες ότι σου καπνίσει.Σε παρακαλώ βάλε το μυαλό σου και την σκέψη σου σε μια τάξη. Εκτός του γεγονότος πως δεν καταλαβαίνεις το θέμα συζήτησης, δεν μπορείς να κατανοήσεις τις πηγές που βάζω. Δηλαδή αν δεις οι πηγές έχουν και υπομερη. Κάνεις κλικ πάνω τους και διαβάζεις.
Πάρε βαθιά ανάσα και ΔΙΑΒΑΣΕ όλη την πηγή που έβαλα. Παρακάτω θα δεις τον πίνακα που μου έκανε εντύπωση και έθιξα στην συζήτηση.
Η μεταβολή του κόστους ενέργειας είναι τεράστιο ζήτημα για μια επιχείρηση ή βιομηχανία. Η αβεβαιότητα που προκύπτει συνολικα για τους κλάδους της οικονομίας αποτυπώνεται σε πολλούς δεικτες. Κοινώς το επιχειρείν βλάπτεται. Καταλύτης αυτης της συνθήκης είναι το κόστος ενέργειας. Η μεγαλύτερη μεταβολή αυτού στο χρονικό διάστημα που εξετάζει το άρθρο της Ε.Ε είναι στην Ελλάδα.
Θα σου πω κάτι, δεν ξέρω τι φαντάζεσαι, αλλά για να απαντήσεις σε θέματα με πηγές και τεκμηριωμένα στοιχεία πρέπει να ενημερωθείς καταλλήλως. Εύκολο είναι απλά απαιτεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο. Ειδάλλως, πίστεψέ με, τα ποστ σου φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από την προπαγανδιστική προσπάθεια που κάνεις. Είναι εμφανέστατη η ένδεια επιχειρημάτων και η σαλατοποιηση των δεδομένων.
Είχαμε έναν αριστερό προπαγανδιστή που του άρεσε η σαλατοποιηση των θεμάτων αποκτήσαμε και δεξιο τώρα.Όσο για το αν ξέρω τι ψηφίζω η απάντηση είναι όχι. Αμφιταλαντευομαι εντόνως. Αυτό που κάνω είναι να βάζω τα προεκλογικά προγράμματα κάτω, να τα εξετάζω, να εντοπίζω την πολιτική φιλοσοφία πίσω από αυτά, να ψάχνω ιστορικά δεδομένα για αυτά σε άλλες χώρες και αν λειτούργησαν και να συγκρίνω σε τεχνικό επίπεδο (ερασιτεχνικά) τις προτάσεις τους. Φυσικά έχω παγιωμένη άποψη και κοσμοθεωρία η οποία έχει ως αφετηρία το περί δικαίου αίσθημα μέσα μου, αλλά αυτό δεν με σταματά από το να εξετάζω αυτά που σου ανέφερα.
-
Καλό είναι πάντως οι άνθρωποι που δεν πάνε στα τυφλά να ψηφίσουν Κούλη δαγκωτό σήμερα, Άδωνη δαγκωτό αύριο, Σαμαρά δαγκωτό προχθές κλπ. πάνω απ τα προεκλογικά προγράμματα, που στην Ελλάδα είναι αόριστες υποσχέσεις κι ελπίδες βασισμένες σε μαντεψιες για το μέλλον, να βλέπουν τα πεπραγμένα και το ιστορικό του κάθε υποψήφιου.
Για τους καμένους Νεοδημοκράτες δεν υπάρχει ελπίδα έτσι κι αλλιώς. -
@pgp737ng said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Κάτι μου λέει ότι εσυ είσαι ο εορταζόμενος σήμερα!!! Από την μαύρη πλευρά!
Χρόνια σου Πολλά και καλά!Και με αυτό νομίζω ότι επήλθε μια τάξη επειδή είχανε ξεσαλώσει σημερα, οι αριστεροί φίλοι, που έλειπα όλη την ημέρα!
Λαρωσε τυπε...έχεις ξεφυγ'! Μια χαρά ρεζίλι γίνεστε κάθε τέτοια μέρα, μόνοι σας τα παθαίνετε. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλους τους ΝΔ αλλά σε όσους "το ζητάνε":
Και πού 'σαι, δεν κλαιγομαι για κάτι που προέκυψε τυχαία και το έκανα πιο πολύ "για να αλλάξω τον αέρα μου" και αποτελεί κλάσμα της δουλειάς μου. Ίσα-ισα μέσα από αυτο επιβεβαίωσα τα καραγκιοζιλικια της ιδιωτικής μετα-σχολικης παιδείας (οι ξένες γλώσσες -για πτυχία παντα- είναι άλλη υπόθεση και δεν μπορούν να διδαχθούν στο δημόσιο σχολείο). Το ότι δεν πλήρωνε η ΝΔουλα σου τα ΚΕΚ ήταν το μπόνους!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2