-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Χαχα ρε Νάσο, μαϊντανός τελικά....
Το ότι λέει κάτι ο γάτος το κάνει θέσφατο ενώ το ότι λέει κάτι άλλο καποιος άλλος, όχι.
Ο γάτος είναι ο σημερινός αστός που θίγει με όλα τα κομφορ του και πουλάει και πνεύμα μου φαίνεται.
Πέφτει στην ίδια παγίδα του να κατηγοριοποιεί ταξικά τους ανθρωπους και τις ιστορίες τους. Εξαιρούνται οι μικροεργολαβοι, σε αυτό συμφωνώ μαζί του....χαχαχα
βασικα ως φαινεται το θεσφατο ειναι οι συζητησεις που εκανες σε προσωπικες συνεντευξεις με τις προηγουμενες γενεες που προσηλθαν ευχαριστως για να σε βοηθησουν να εχεις αποψη. θα ρωτησω τη μανα μου που ζει ακομη εαν ο παππους μου στο τσαγκαρικο μιλαγε γαλλικα.
-
Δεν ήταν μόνο δικοί μου γηραιότεροι άλλα και άλλων. Και με τις παρέες μου όταν το συζητούμε στις περιπτώσεις που οι πρόγονοι τους όντως κατάφεραν πραγματα οι οποίοι δεν ήταν αστοί όπως φαντάζεσαι, και αυτοί παραδέχονται πως τότε ήταν πιο εύκολα για όποιον εργαζοταν σκληρά μεν και τίμια δε.
Σήμερα τα εγγόνια αυτών ζουν στο εξωτερικό για καλύτερες μέρες, αναγνώριση του κόπου τους μέσω του μισθού και λίγα έχουν μείνει εδώ.
Μάλιστα θυμάστε που σας έλεγα πως στο εξωτερικό αγόρασαν σπίτια. Εγγόνια αυτών είναι, της παρέας του περίγυρου μου που λέμε.Εδώ δεν θα μπορούσαν.
Και τι κόλλημα έχεις με τις σπουδές κάποιων ανθρώπων δεν το καταλαβαίνω. Το τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι δεν το βαζει ο νου σου. Απιστευτες κακουχίες και φοβος. Μόνο σε έργα και σειρές που είναι της μόδας τώρα τελευταία το βλεπεις. Ποιοι αστοι και ποια περιουσία να υποστήριξε τις καλύτερες μέρες των παιδιών τους το 60-70 ή αργότερα το 80-2000. Η μισή Ελλάδα πρόσφυγες είναι που ξεκίνησαν από το μηδέν στην Ελλάδα.
-
Δεν ήταν μόνο δικοί μου γηραιότεροι άλλα και άλλων. Και με τις παρέες μου όταν το συζητούμε στις περιπτώσεις που οι πρόγονοι τους όντως κατάφεραν πραγματα οι οποίοι δεν ήταν αστοί όπως φαντάζεσαι, και αυτοί παραδέχονται πως τότε ήταν πιο εύκολα για όποιον εργαζοταν σκληρά μεν και τίμια δε.
Σήμερα τα εγγόνια αυτών ζουν στο εξωτερικό για καλύτερες μέρες, αναγνώριση του κόπου τους μέσω του μισθού και λίγα έχουν μείνει εδώ.
Μάλιστα θυμάστε που σας έλεγα πως στο εξωτερικό αγόρασαν σπίτια. Εγγόνια αυτών είναι, της παρέας του περίγυρου μου που λέμε.Εδώ δεν θα μπορούσαν.
Και τι κόλλημα έχεις με τις σπουδές κάποιων ανθρώπων δεν το καταλαβαίνω. Το τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι δεν το βαζει ο νου σου. Απιστευτες κακουχίες και φοβος. Μόνο σε έργα και σειρές που είναι της μόδας τώρα τελευταία το βλεπεις. Ποιοι αστοι και ποια περιουσία να υποστήριξε τις καλύτερες μέρες των παιδιών τους το 60-70 ή αργότερα το 80-2000. Η μισή Ελλάδα πρόσφυγες είναι που ξεκίνησαν από το μηδέν στην Ελλάδα.
υμεις οι πασοκοι, ε?
-
Αν ρωτάς, ο ένας από τους φίλους μου ο παππούς του που πέθανε και κατάφερε πράγματα όντας ελεύθερος επαγγελματίας να θυμάμαι καλα, δικός σου ήταν. Έβαζε κόκκινα τραγούδια δυνατά και άκουγε όλη η γειτονιά στα γεράματα του.
Τα παιδιά κεντρώο δεξιό στροφα.
Που κολλάει αυτό; Ποιος είναι αυτός;
-
Αν ρωτάς, ο ένας από τους φίλους μου ο παππούς του που πέθανε και κατάφερε πράγματα όντας ελεύθερος επαγγελματίας να θυμάμαι καλα, δικός σου ήταν. Έβαζε κόκκινα τραγούδια δυνατά και άκουγε όλη η γειτονιά στα γεράματα του.
Τα παιδιά κεντρώο δεξιό στροφα.
Που κολλάει αυτό; Ποιος είναι αυτός;
αυγενακης
σου απανταω με οτι ναναι γιατι και εσυ παντας με οτιναναι
μου φαινεται αδιανοητο να λες οτι η γενια των προπαπουδων σου ηξερε γαλλικα και προοδευσε με τις σπουδες της αντι να κανουν το σκατο τους παξιμαδι και να δουλευουν πηλοφορι -
Χάρη σε αυτόν έχουμε το
ΑυγενακειοΡάλι Ακρόπολις* πίσω! Να πλένεις τον στόμα σου με ροδονερο όταν ομιλείς για τούτο το άξιο τέκνο της πατρίδας!(Επόμενη πίστα εξαπάτησης ενέργειες για να φέρει Moto GP στις Σέρρες. Κριμας που δεν θα προλάβει... )
*Ας μην ήταν ο covid και θα το ξαναβλέπαμε, suuuure.
-
Σου ξαναλέω. Δεν ξέρεις την ιστορία των Ελλήνων. Διάβασε λίγο. Φυσικά και ήξεραν και οι γυναίκες σπούδαζαν. Τα παιδιά τους δε όλα εργαζοταν με σπουδές, πιο τεχνικές, όπως λέει ο ταξιδευτής. Και τα κορίτσια τους τους μάθαιναν απ' μικρά γαλλικά, και καλούς τρόπους, και σπούδαζαν και μετά δούλευαν σε εταιρίες.
Ναι αυτά πριν 60-70 έτη για τις γυναίκες.
Μιλαμε για μια άλλη Ελλάδα με τελείως άλλη φιλοσοφία ζωής, που όταν την κυνήγησαν και ζούσαν στη λάσπη. Κυριολεκτικά στην λάσπη. Κάποτε ψάχναμε να βρούμε το σπίτι που ήρθαν στην ελλαδα κάποιοι παππούδες όντας κυνηγημένοι Έλληνες και κατάφεραν αν χτίσουν αλλά ήταν από λάσπη και έλιωσε.
Και ναι αυτοί μιλούσαν ξένες γλώσσες και είχαν διπλώματα όπως το έλεγαν τότε. Μπορεί όχι με την σημερινή έννοια των σπουδών πολλών ετών. Νομίζω ιατρός ήσουν με 3-4 έτη σπουδών!!!
Ένα θα σου πω έχω δει φωτογραφία με γυναίκες της εποχής πριν το 1920 που φορούσαν παντελόνι και έβγαιναν για καφέ γυνακοπαρεες.
Μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα από τότε.
-
Δεν καταλαβαίνω γιατί η πρόοδος και η αναζήτηση της προόδου και της "καλοπέρασης" , για κάθε νεότερη γενιά είναι κατακριτέα;
Για αυτό δεν αγωνίζεται ο κάθε γονιός; για αυτό δεν παλεύει; Για να πάει ένα σκαλί και για να ζήσει με καλύτερες συνθήκες ο απόγονός του.
Οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο ( όχι πάντα), οι συγκρίσεις δεν πρέπει να γίνονται με το παρελθόν , αλλά με το σήμερα σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη. Ας δεί ένας σημερινός νέος της χώρας τι μπορεί να απολαύσει στο σήμερα με την εργασία του σε σχέση με ένα νέο της Ιταλίας π.χ. και όχι με το πως ζούσε ο γονιός του.
Η σύγκριση με το παρελθόν , έχει νόημα μόνο για την απόδοση σεβασμού και την αναγνώριση των κόπων των γονέων μας .
-
@civil357 said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Δεν καταλαβαίνω γιατί η πρόοδος και η αναζήτηση της προόδου και της "καλοπέρασης" , για κάθε νεότερη γενιά είναι κατακριτέα;
Για αυτό δεν αγωνίζεται ο κάθε γονιός; για αυτό δεν παλεύει; Για να πάει ένα σκαλί και για να ζήσει με καλύτερες συνθήκες ο απόγονός του.
Οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο ( όχι πάντα), οι συγκρίσεις δεν πρέπει να γίνονται με το παρελθόν , αλλά με το σήμερα σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη. Ας δεί ένας σημερινός νέος της χώρας τι μπορεί να απολαύσει στο σήμερα με την εργασία του σε σχέση με ένα νέο της Ιταλίας π.χ. και όχι με το πως ζούσε ο γονιός του.
Η σύγκριση με το παρελθόν , έχει νόημα μόνο για την απόδοση σεβασμού και την αναγνώριση των κόπων των γονέων μας .
ρε συ σιβιλ προφανως και υπαρχει εξελιξη.
αλλα για πες μου, ηξερε ο παπους σου γαλλικα?
εχει παρει ενα κορδονι ο λαπης και το παει αιμα...
ακου σπουδαζαν!
και οι γυναικες λεει! -
Έτσι. Σεβόμαστε τις καταβολές μας, κάνουμε την πορεία μας, διορθώνουμε τυχόν λαθη, θέτουμε βάσεις για την επόμενη γενια και την βοηθαμε στα δικά της βήματα.
-
Ναι ρε συ.!!! Πριν το 1920 σπούδαζαν κάτι που νομίζω το έλεγαν οικοκυρική που είχε γαλλικά, αγγλικά, φιλοσοφία, αρχαία και κάτι αλλά. Μερικές δούλευαν κιόλας σε μαγαζιά εταιρίες, ή νοσοκόμες κτλ υπήρχαν ειδικες σχολές για γυναίκες. Μάλιστα ήταν τιμή για τον πατέρα να σπουδασει η κόρη του σε τέτοιες σχολές. Άλλες τις έστελναν σε καλόγριες για να μάθουν.
Μπα σε καλό σου! Μου αρέσει που μένεις άναυδος! Είπαμε ξέρεις την μισή ιστορία των Ελλήνων. Υπήρχαν δύο Ελλάδες και δεν ήταν αστοί, έστω μικροαστοί με την σημερινή έννοια από το 1920 και μετά.Δηλαδή ιατροί, μικρόνεμποροι, κτλ.
-
Ναι ρε συ.!!! Πριν το 1920 σπούδαζαν κάτι που νομίζω το έλεγαν οικοκυρική που είχε γαλλικά, αγγλικά, φιλοσοφία, αρχαία και κάτι αλλά. Μερικές δούλευαν κιόλας σε μαγαζιά εταιρίες, ή νοσοκόμες κτλ υπήρχαν ειδικες σχολές για γυναίκες. Μάλιστα ήταν τιμή για τον πατέρα να σπουδασει η κόρη του σε τέτοιες σχολές. Άλλες τις έστελναν σε καλόγριες για να μάθουν.
Μπα σε καλό σου! Μου αρέσει που μένεις άναυδος! Είπαμε ξέρεις την μισή ιστορία των Ελλήνων. Υπήρχαν δύο Ελλάδες και δεν ήταν αστοί, έστω μικροαστοί με την σημερινή έννοια από το 1920 και μετά.Δηλαδή ιατροί, μικρόνεμποροι, κτλ.
Πρώτες προσπάθειες να διαπιστωθεί ο αριθμός των αναλφαβήτων έγιναν κατά την απογραφή του 1907. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το ποσοστό έφθασε τότε το 44 %. Στην επόμενη απογραφή (1920 η Ελλάδα με τα σημερινά της όρια, εκτός από τα Δωδεκάνησα) το ποσοστό ήταν 42%. Στην απογραφή του 1961 σε άτομα ηλικίας δέκα ετών και άνω, διαπιστώθηκε ποσοστό 17,7% (1.220.000, από τους οποίους 250.000 άνδρες και 970.000 γυναίκες). Από πρόσφατα στοιχεία υπολογίζεται ότι σήμερα το ποσοστό είναι 3,61% .
-
@gatoz said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
ρε συ σιβιλ προφανως και υπαρχει εξελιξη.
αλλα για πες μου, ηξερε ο παπους σου γαλλικα?
εχει παρει ενα κορδονι ο λαπης και το παει αιμα...
ακου σπουδαζαν!
και οι γυναικες λεει!Και πιάνο μη σου πώ.....( όχι βέβαια!!)
Αλλά εντάξει η προγιαγιά μου ήτο δασκάλα παρακαλώ στο μεσοπόλεμο ( όχι πανεπιστήμιο , κάτι άλλο έκανε μετά το πέρας όλων των βαθμίδων) , αλλά ήταν η εξαίρεση της εξαίρεσης και μετά ήρθε ο πόλεμος και η κατοχή. Γνώρισα ( εξαιρέσεις πάλι) , γνήσια αστική οικογένεια της Ηπείρου , οι οποίοι είχαν Γαλλίδα γκουβερνάντα, το 30, και ο παππούς πράγματι μιλούσε γαλλικά , όταν τον γνώρισα !!!
Να αναφέρω από την άλλη , ότι πρόλαβα εν ζωή γριά στο χωριό που δεν είχε δεί θάλασσα ποτέ στη ζωή της!!! Και μάλλον είμαι πιο κοντά ηλικιακά στο Lap.
Πρόλαβα ατάκες άλλης γριάς ότι " ο γέρος μου ήταν καλός, δε με χτυπούσε συχνά"....
Πρόλαβα τους δημογέροντες να επιλύουν διαφορές στην πλατεία του χωριού ( κατάλοιπα αιώνων!)....
Στα πιο κοντά , επιβεβαιώνω , όπως τα λέει ο ταξιδευτής ήταν, όποιος σπούδαζε κατά 90% δούλευε και μεροκάματα, ζούσε σε πολυπληθείς κοιτώνες και ταξίδευε με πολυτέλεια ( αν είχε έστω και λίγα) με τα τότε ΚΤΕΛ , αλλιώς στα φορτηγά που έκαναν το δρομολόγιο ( καρότσα και πλήρωνε το αγώι με ξεφόρτωμα) .Τέλος στο στρατό , πέτυχα στρατιώτη , όταν τον κατέγραφα στη μονάδα , αναλφάβητο!!!! Όχι ρομά, το τονίζω!
Τα δε πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια , οι πόλεις της Ελλάδας δε διέφεραν πολύ από τις παραγκουπόλεις του τρίτου κόσμου. Ξεσπιτωμένοι κάτοικοι να μένουν όλοι μαζί σε χαμόσπιτα και το φαγητό να είναι δύο κάστανα ( και αν ) . Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει φωτογραφία με παπουτσωμένο παιδάκι ( ενδεικτικές ταινίες " Συνοικία το όνειρο" και όλες οι Αγγελοπουλικές , σύμφωνα με ανθρώπους που έζησαν την εποχή) . Το αν υπήρχαν ελάχιστοι αστοί , αυτό δε σημαίνει κάτι.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν!
-
-
Αλλά εντάξει η προγιαγιά μου ήτο δασκάλα παρακαλώ στο μεσοπόλεμο ( όχι πανεπιστήμιο , κάτι άλλο έκανε μετά το πέρας όλων των βαθμίδων) , αλλά ήταν η εξαίρεση της εξαίρεσης και μετά ήρθε ο πόλεμος και η κατοχή.
Και μάλλον είμαι πιο κοντά ηλικιακά στο Lap.περι του πρωτου, σχολη δημοδιδασκαλων ή διετη ακαδημια ή εκκλησιατικη σχολη
στο 2ο, ποσο? -
Πρώτες προσπάθειες να διαπιστωθεί ο αριθμός των αναλφαβήτων έγιναν κατά την απογραφή του 1907. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το ποσοστό έφθασε τότε το 44 %. Στην επόμενη απογραφή (1920 η Ελλάδα με τα σημερινά της όρια, εκτός από τα Δωδεκάνησα) το ποσοστό ήταν 42%. Στην απογραφή του 1961 σε άτομα ηλικίας δέκα ετών και άνω, διαπιστώθηκε ποσοστό 17,7% (1.220.000, από τους οποίους 250.000 άνδρες και 970.000 γυναίκες). Από πρόσφατα στοιχεία υπολογίζεται ότι σήμερα το ποσοστό είναι 3,61% .
Για αυτό σου λέω πως υπήρχαν δύο Ελλάδες. Μετά το 1920 και τους διαδοχικοθς διωγμούς των Ελλήνων από την Ανατολία ήρθαν στην Ελλάδα μια άλλη γενιά Ελλήνων όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτων όχι μόνο ήξερε γράμματα αλλά και γενικότερα είχε εγκυκλοπαίδικες γνώσεις. Δεν έχεις διαβάσει για το χάσμα σε επίπεδο φιλελευθέρων αντιλήψεων κοινωνικών αντιλήψεων και μόρφωσης των Σμυρναίων και των Πολιτών με τους υπόλοιπους Έλληνες;
Και ξαναλέω δεν μιλάω για μεγάλο αστούς με τεράστιες περιουσίες κτλ. Απλά μικροαστούς με την σημερινή εννοια. Έμποροι, ιατροί, μηχανικοί, τεχνίτες.
-
Για αυτό σου λέω πως υπήρχαν δύο Ελλάδες. Μετά το 1920 και τους διαδοχικοθς διωγμούς των Ελλήνων από την Ανατολία ήρθαν στην Ελλάδα μια άλλη γενιά Ελλήνων όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτων όχι μόνο ήξερε γράμματα αλλά και γενικότερα είχε εγκυκλοπαίδικες γνώσεις. Δεν έχεις διαβάσει για το χάσμα σε επίπεδο φιλελευθέρων αντιλήψεων κοινωνικών αντιλήψεων και μόρφωσης των Σμυρναίων με τους υπόλοιπους Έλληνες;
Και ξαναλέω δεν μιλάω για μεγάλο αστούς. Απλά μικροαστούς με την σημερινή εννοια.
εσυ ξερεις τι παει να πει 'σμυρνια' τοτες?
αμ δεν ξες....
λες θεωριες... -
Γάτε, άσε τα πονηρά σου. Διάβασε και δες τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολίας.
Καμία σχέση με την εδώ Ελλάδα την εποχή εκείνη. Κεντρική Ευρώπη ήταν.Κάποια είναι και διηγήσεις απογόνων. Ένιωθαν σαν εξωγήινοι όταν ήρθαν κατατρεγμένοι μεν αλλά με κάποιες αντιλήψεις τελείως διαφορετικές απο εκεινη την εποχή. Το να μαθαίνει γράμματα η κόρη ήταν κάτι το φυσικό και το σύνηθες για αυτούς.
-
Αλλά εντάξει η προγιαγιά μου ήτο δασκάλα παρακαλώ στο μεσοπόλεμο ( όχι πανεπιστήμιο , κάτι άλλο έκανε μετά το πέρας όλων των βαθμίδων) , αλλά ήταν η εξαίρεση της εξαίρεσης και μετά ήρθε ο πόλεμος και η κατοχή.
Και μάλλον είμαι πιο κοντά ηλικιακά στο Lap.περι του πρωτου, σχολη δημοδιδασκαλων ή διετη ακαδημια ή εκκλησιατικη σχολη
στο 2ο, ποσο?Εκκλησιαστική αποκλείεται , .... θα ρωτήσω να θυμηθώ, αν και υπήρχε η σχολή Βελά π.χ.
41 , αισίως.... -
στο 2ο, ποσο?Εκκλησιαστική αποκλείεται , .... θα ρωτήσω να θυμηθώ, αν και υπήρχε η σχολή Βελά π.χ.
41 , αισίως....εαν δεν ειναι εφηβος σε οιστρο ο γυρος, που δεν το αποκλειω με τις μπαλιτσες που πεταει εξεδρα για αποπροσανατολιΖμο, μαλλον εισαι κοντυτερα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2