-
https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/14_12_OT_XREOS22.png
Εδώ ένα ωραίο γράφημα. Έχει και ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ, οπότε υπολογίζει και την αύξηση του ΑΕΠ.
Βέβαια ο κίνδυνος του χρέους είναι πως σε περίπτωση κρίσεων το ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, ιδιαίτερα με την υποτίμηση του νομίσματος, το χρέος όμως έχει ήδη εγγραφεί.
Ο Ανδρέας αύξησε το χρέος της χώρας και το μοίρασε κυρίως όχι όμως απόλυτα σε αύξηση της εσωτερικής αγοραστικής δύναμης. Το λάθος του ήταν 1 που δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις προστιθέμενης αξίας (τις έκανε το πασοκ στην επόμενη φάση διακυβέρνησης του) και 2. Έκανε μια πολιτική που ήταν διαδεδομένη και επαληθευμενη στην πράξη αλλά σε μια οικονομία που άνοιγε τα σύνορα της με ελάττωση και έπειτα μηδενισμό τω δασμών. Δηλαδή δανειζόταν και τα χρήματα έφευγαν έξω στο αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
Ένα σημείο διαφοροποίησης ήταν πως έκανε αρκετά και εσωτερικό δανεισμό. Και αυτό ήταν μια σημαντική διαφοροποίηση από τα επόμενα δάνεια της χώρας.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως την εποχή εκείνη το ελληνικό κεφάλαιο δεν επενδύει. Οι επενδύσεις του ελληνικού κεφαλαίου ήταν 5 φορές κάτω από τα άλλα μεσογειακά κράτη. Ενώ πριν ήταν έως και ανώτερες. Δηλαδή ξαφνικά οι επενδύσεις σταμάτησαν και χιλιάδες εργαζόμενοι είτε θα έμεναν στον δρόμο είτε θα απολύονται.
Να σημειώσω πως αν θυμάμαι σωστά παράλληλα και στα υπόλοιπα νεοφερμένα κράτη της Ευρώπης ανέβαινε το δημόσιο χρέος και οι μισθοί. Τον βαθμό είναι η αλήθεια πως δεν τον θυμάμαι, πρέπει να το ψαξω. Οπότε αυτός ο παράγοντας δεν εμπόδισε τα ιδιωτικά κεφάλαια στις άλλες χώρες να επενδύσουνΤο φαινόμενο αυτό της πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων εκεινη την εποχή που συνεχίστηκε μετά ως παράδοση πρέπει να αναλυθεί περισσότερο.
Μια γρήγορη και βιαστική απάντηση είναι το είδος των επιχειρηματιών στην Ελλάδα και των κεφαλαίων που αναζητούν άμεσα κέρδη σε αντίθεση με το εξωτερικό εκείνη την εποχή, και όπως σας έχω πει τον χαμηλότερο βαθμό απόδοσης της βιομηχανίας συγκριτικα με τις τότε αναδυόμενες υπηρεσίες. Δηλαδή τα κεφάλαια άλλαξαν ξαφνικά κατεύθυνση.
-
@piliourits said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Μέγα ερώτημα είναι, οι Ευρωπαίοι Καπιταλιστες στις χώρες αυτές που δεν έχουν διαβρωθεί απ την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς όπως η Ελλάδα, αφού βρίσκουν τόσο κόσμο στην ανάγκη, που θα πήγαινε να δουλέψει εκεί και με λιγότερα, γιατί πιάνονται κορόιδα κι ανεβάζουν τον βασικό του ανειδίκευτου στα 2 χιλιάρικα;
Mήπως γιατί εκεί το κόστος διαβίωσης είναι αν όχι διπλάσιο,τουλάχιστον 1μησι φορά παραπάνω, για σπίτι/νοίκι,πληρωμή λογαριασμών,ενέργεια,ασφάλειες,διατροφή κ.τ.λ.;
Γι αυτό κι αρκετοί από Ελλάδα ενώ λένε θα την κάνουνε για να παίρνουν διπλάσιο και τριπλάσιο μισθό, μετά υπολογίζοντας κάποια έξοδα κάνουνε πίσω;
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/14_12_OT_XREOS22.png
Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως την εποχή εκείνη το ελληνικό κεφάλαιο δεν επενδύει. Οι επενδύσεις του ελληνικού κεφαλαίου ήταν 5 φορές κάτω από τα άλλα μεσογειακά κράτη. Ενώ πριν ήταν και ανώτερο. Δηλαδή ξαφνικά οι επενδύσεις σταμάτησαν και χιλιάδες εργαζόμενοι είτε θα έμεναν στον δρόμο είτε θα απολύονται.
Το φιανομενο αυτό της πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων εκεινη την εποχή που συνεχίστηκε μετά ως παράδοση πρέπει να αναλυθεί περισσότερο.
Γιατί να επενδύσουν Lap, όταν ο Αντρίκος "προμοτάριζε" το δημόσιο ως την καλύτερη και με μεγαλύτερη προοπτική θέση εργασίας;
Ποιος τρελός θα ήθελε να εργασθεί με ιδωτική σύμβαση,όταν ανοιγόταν μπροστά του ο "παράδεισος" του δημοσίου;
Ακόμη κι οι ίδιοι οι ιδιώτες "επενδυτές" είδαν ότι είναι καλύτερο και πιο ασφαλές να είναι κρατικοδιαίτοι,από το να επενδύουν με δικά τους κεφάλαια. -
ΧΑ! Καλό!
Χεχεχε...
Γενικά δεν χρειάζεται να αγιοποιουμε κανέναν ούτε τον Ανδρέα με τις εμμονές του και τον λαϊκισμό του αν θέλεις αλλά ούτε και τα κεφάλαια.Γιατί πίσω από τον γενικό και αόριστο όρο κεφάλαια κρύβονται άνθρωποι με εμμονές, συντεχνίες, φιλίες κτλ.
Η αλήθεια είναι στη μέση. Και φταίνε οι πολιτικές και φταίνε τα κεφάλαια που επέλεξαν τον εύκολο δρόμο κρατικοδιαιτων συντεχνιών και όχι του διεθνούς ανταγωνισμού.
-
Εγώ είμαι αισιόδοξος. Η χώρα μας έμαθε. Βέβαια με κόστος ένα μεγάλο χρέος. Αλλά έχουμε μάθει. Καμία κυβέρνηση δεν ξεφεύγει πλέον από στόχους. Οι προϋπολογισμοί δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όπως το παρελθόν.
Κάθε χώρα μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο. Είναι νομοτελειακό. Πόσες ιστορίες καταστροφής έχουμε ακούσει πριν την αναγέννηση μιας χώρας. Ετσι και εμείς πιάσαμε πάτο, μάθαμε να δεχόμαστε μια μέση λύση στα πράγματα και όχι ακραίες πολιτικές είτε δεξιές είτε αριστερές και θεωρώ πως θα πάμε καλά.
Μη μου το χαλάτε με την απαισιοδοξία σας.
Ας μιλήσουμε για πιο πρακτικά θέματα.
Το σχέδιο για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την δημιουργία σύγχρονων εστιών με ενοίκιο ας πούμε 150 ευρώ για στέγαση, διατροφή τη βρίσκω μια εξαιρετικά καλή και ρεαλιστικη ιδέα.
Εάν κάποιοι δεν μπορούν οκ να υπάρχουν και δωρεάν παροχές.
Αλλά με 150 ευρώ ανά μήνα για όσα έτη σπουδάζεις και μετά να φεύγεις για να μπει κάποιος άλλος είναι πολύ καλό θεωρώ.
Με τον τρόπο αυτό θα πέσουν και τα ενοίκια των διαμερισμάτων. Θα μπορούν να τα νοικιάζουν νέα ζευγάρια, και θα ηρεμήσουν και οι πολυκατοικίες από τα ζωαδια φοιτητές που ουρλιάζουν σαν λυκάνθρωποι τα βράδια.
-
Let's see some other parts of the song that Andreas Pantazis wrote...
Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα
Τα ρούχα μου παλιώσανε και δεν αντέχουν
τρύπες στα γόνατα από τις υποκλίσεις
τσέπες ξηλωμένες απ' τα κέρματα
χαλασμένα φερμουάρ, χάσκουν χρεοκοπία
...Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα
Τα ρούχα μου παλιώσανε και πέφτουν
Σαν χρεοκοπημένες κυβερνήσεις
Γέρασα μ' ένα παιδικό παντελονάκι
Και το πλοίο δε φάνηκε ακόμηΣε σφίγγω πιο πολύ γιατί κρυώνω
το κορμί μου δρόμος, που εκτελούνται δημόσια έργα
Κομπρεσέρ μ' ανοίγουν και με κλείνουν
Τράβα λίγο τη κουρτίνα να με δεις
έγινα διάδρομος για στρατιωτικά αεροπλάνα
Και το μυαλό μου, αποθήκη, για ραδιενεργά κατάλοιπα
Μέτρα ασφαλείας πήρανε, για την αναπνοή μου
και σε πολυεθνικό μονόδρομο,
το μέλλον μου δώσαν αντιπαροχήΦοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα
ΝΤΟΝ'Τ ΛΕΤ ΔΑΤ ΧΑΠΕΝ ΤΟΥ ΓΙΟΟ ΤΖΕΝΕΡΕΗΣΟΝ, ΜΑΔΑΦΑΚΑΖ!...
(χι όλσο ριπλέησντ α "for me" γουίδ α "to me" το οποίο και τόνισε εμφατικά, αλλά τί Αγγλικά να μάθεις άμα σε στείλει ο πατέρας σου σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο αντί για Εγγλέζικο...
για το επίπεδό του, και σε σύγκριση με τον Τσίπρα, μια χαρά τα είπε...) -
Για το τελευταίο που θα σχολίαζα αρνητικά τον Τσίπρα είναι τα Αγγλικά του. Για τις απόψεις του και γι΄αυτό που πρεσβεύει ναι.
Οι Φρίτσιδες κατηγορούσαν τους Άγγλους, γιατί ειρωνευόντουσαν τους ξένους που δεν μιλούσαν καλά Αγγλικά. Ενώ σύμφωνα με τη δική τους νοοτροπία, τη Γερμανική, θα έπρεπε να νοιώθουν περήφανοι που όλος ο κόσμος προπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα τους.
Γενικά η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης που έχει ένας λαός είναι σημαντική και για την ανάπτυξη και την πρόοδό του. Και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται και από τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Όταν ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού έχει σαν όνειρο ζωής να διοριστεί στο Δημόσιο και αντιμετωπίζει φοβικά και εχθρικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυτό αντανακλά και στους πολιτικούς και στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Πιθανότατα και στους ίδιους τους επενδυτές. Με τα γνωστά Ελληνικά αποτελέσματα... -
Τι ήταν αυτό; Δοκίμαζες το πληκτρολόγιο;
Άσχετο.... -
Λαπ αντί να μας βάζεις τα γραφήματα και τα τσιτάτα, που σας μάθαιναν στις ολομέλειες της ΠΑΣΠ, να ακούσεις εμάς που τα ζήσαμε.
Δεν έχω χρόνο για σεντόνια, ούτε θα πω ότι η ΝΔ ήταν αμέτοχη των διορισμών, αλλά όταν ο αντίπαλος είχε την εξουσία και διόριζε και όριζε τους κανόνες του παιχνιδιού, θυμήσου εκλογικούς νόμους Σκανδαλίδη με μπόνους στο δεύτερο κόμμα, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την ΝΔ να μην διορίσει.
Αρα το πρόβλημα έγκειται σε αυτό που είπε ο Πάγκαλος.
Δανειζόμαστε, μας ψηφίζατε και σας διορίζαμε, άρα μαζί τα φάγαμε.Αυτό όμως που έχει εξοργίσει τον κόσμο της εργασίας, είναι ότι τελικά αυτά που έφαγαν μαζί πολιτικοί και ξύστες, τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν, αυτοί που πληρώνουν πάντα.
Οσοι δεν σιτίζονται στο πρυτανείο....
-
Δεν ήμουν ποτέ σε καμία ΠΑΣΠ. Σε καμία παράταξη δεν ήμουν. Ήθελα να φύγουν τα κόμματα από τις σχολές.
Τα γραφήματα είναι η απεικόνιση μιας περιόδου χρέους με αριθμούς.
Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα. Αυτό βλέπω εγώ, αυτό λεω
Όλα τα άλλα τα περί της εργασίας κτλ συμφωνώ αλλά να σου τονίσω ότι της εργασίας άνθρωποι είναι πολλοί που δεν ήταν εργολάβοι σε εποχές αντιπαροχής, δεν έβγαζαν μαύρα χρήματα με το τσουβαλι. Οπότε χαμηλά η μπάλα του ποιος είναι της εργασίας και ποιος όχι. Όλοι έγιναν εργατικοί σε αυτήν την χώρα και νομοταγείς
-
Λαπ, μην ξεχνάς :
Ψέματα, μεγαλύτερα ψέματα, στατιστικές...
Σου είπα τα έζησα...
Είχαμε πληθωρισμό τότε, είχαμε ομόλογα που έσκαγαν στους επόμενους και πολλά ακόμα...
-
Δηλαδή από το πρωί ως το βράδυ ακούμε για την αύξηση κατά 30% ποσοστιαία μεταβολή του χρέος επί το ΑΕΠ της μαύρης δεκαετίας του 80.
Που όλοι όσοι πέρασαν καλά είναι χαραμοφάηδες και τεμπέληδες. Και ο κόσμος της εργασίας δεν κοιτά την μεταβολή κατα 200% σε λιγότερα από 10 έτη,με ευρώ ως νόμισμα.
Και οδηγούμαστε σε συζητήσεις περί ψυχολογίας μάζας, ανάδρομα φεγγάρια και παπαριές.
Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα.
Όποιος αγαπάει τον τόπο του, τα βλέπει σφαιρικά και κρίνει πρώτα την αφεντια του. Όλα τα άλλα είναι χαβαλες καφενείου
-
Σε τσάντισα ?
Σου είπα τα έζησα και ο πίνακας είναι ψευδής.
Να σου θυμίσω δανεισμό 3-5 % ΤΟΝ ΜΗΝΑ...
-
Λάθος κάνεις γύρε. Υπάρχουν πολιτικά δεδομένα πίσω από τα νούμερα.
Ξέχασες μου φαίνεται το μπαμπά Μητσοτάκη, που προειδοποιούσε για το χάος και προσπαθούσε να μειώσει τα τεράστια ελλείματα του ΠΑΣΟΚ. Θυμάσαι τι έγινε όταν προσπάθησε να ιδιωτικοποίησει π.χ. τα λεωφορεία? Ή ήσουν μικρός? Δεν τα έδινε στους κακούς ιδιώτες. Στους οδηγούς τα χάριζε, πάρτε τα τους έλεγε τζάμπα. Σεισμός έγινε στη χώρα. Χειρότερα απ' τους αγανακτισμένους του Αλέξη.
Δεν θέλω ν' ανοίξω παρελθοντολογία. Δεν έχει και νόημα άλλωστε. Έγραψα για νοοτροπία, τρόπο σκέψης και πολιτικές πεποιθήσεις. Ο Ελληνικός λαός επέλεξε και πήρε αυτό που ήθελε, και από τη ΝΔ φυσικά, δεν είναι μυστικό. Γι' αυτό μιλάμε για μπλε ΠΑΣΟΚ.
-
Απόλυτα σωστός ο Αντυα...
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Απόλυτα σωστός ο Αντυα...
φυσικα λησμονειτε τον εθναρχη και τις ορδες δημοσιων με εντυπη συναινεση στη δεξιοφροσυνη και την υποταγη στις οικογενειες και τα τζακια την ιδια ωρα που διαολοστελνατε οποιον δεν σας εγλυφε γονυπετης
και στη περιπτωση της εασ οτι τοτε ο μπαμπας εδωσε πλην των οδηγων, που τους εδινε απο μισο και με μισο εκατομμυριο, και σε ολα τα δεξια κολληταρια πληρωμενα λεωφορεια και υποδομες απο τον φορολογουμενο
απλα ο αγπ το πηγε σε επιπεδο phd τη πασοκολαμογιεν κουλτουρα μεχρι που ηρθε ο χοντρος της ραφηνας και το απογειωσε με τον πακι και το μπατε δεξοι και μπασοκ να διοριστειτε και λεφτα υπαρχουν -
Γιατί είναι λάθος το διάγραμμα; Δεν κατάλαβα.
Τα χρέη δεν εμφανίζονται ξαφνικά . Είναι εγγεγραμμένα. Απλά οι προϋπολογισμοί των επόμενων ήταν λανθασμένοι. Δεν γίνεται να μην εγγραψεις τα χρέη στον προϋπολογισμό σου, απλά τα ισοσκελιζεις με μπαρουφες περί μείωσης κόστους και ανάπτυξης από εξωγήινους.
Αυτό ήταν το πρόβλημα με την τρόικα που είχαμε. Γελούσαν με αυτά που ισοσκελιζαμε. Έτσι πορευόμασταν.Όχι δεν θύμωσα αλλά βαρέθηκα να ακούω τις ίδιες ανακρίβειες συνέχως με πασπαλιση σοφίας ταξιτζή
-
Βρε καλά σας λέω. Όλοι σας δύο μέτρα και δύο σταθμά είστε στην αυτοκριτική σας.
Μιλάνε και οι εργολάβοι για εκφυλισμό της εργασιακής ηθικής.... Έχουν κλέψει και παρανομησει όσο κανένας άλλος. Μετά έρχονται οι γιατροί. Άλλοι ηθικολόγοι και αυτοί.
-
Γάτε το μετεμφυλιακό κράτος, ήταν κράτος υπόδειγμα για μετεμφυλιακό και τόσο αίμα που είχε χυθεί.
Απόδειξη ότι μόλις 9 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου, η ηττημένη αριστερά, βγήκε αξιωματική αντιπολίτευση.
Αλλά το ποσοστό των ΔΥ τότε ήταν πολύ μικρό.
Μετά την χούντα ο ΚΚ Ι επίσης δεν είχε πολλούς διορισμούς, αλλά μην ξεχνάμε ότι η νδ δεν είχε κομματικό μηχανισμό και διόριζε πασόκους και αριστερούς και τα βλέπαμε στις συνδικαλιστικές εκλογές που τότε είχαν μεγάλη συμμετοχή.Λαπ το πασοκ το 80-90 πέρα από τα δάνεια, έφαγε και 2 πακέτα Ντελόρ και άπειρες επιδοτήσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν.
Επίσης έκανε κάτι παιχνιδάκια, (σουάπ ?) και 10ετή ομόλογα που έσκαγαν στους άλλους, ενώ ο δανεισμός ήταν εξωτερικός σε συνάλλαγμα και η δραχμή έπεφτε συνέχεια, οπότε το χρέος ανέβαινε ονομαστικά...Σαν ένα φίλο που δανείστηκε για ακίνητο σε ελβετικό και όλο το ξοφλάει και όλο ανεβαίνει το δάνειο, αφού υποτιμήθηκε το ευρώ έναντι του ελβετικού.
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Βρε καλά σας λέω. Όλοι σας δύο μέτρα και δύο σταθμά είστε στην αυτοκριτική σας.
Μιλάνε και οι εργολάβοι για εκφυλισμό της εργασιακής ηθικής.... Έχουν κλέψει και παρανομησει όσο κανένας άλλος. Μετά έρχονται οι γιατροί. Άλλοι ηθικολόγοι και αυτοί.
Και ΝΑΙ Θύμωσες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2