-
Όταν κάτι είναι τόσο διαφορετικό απ' ότι έχουμε συνηθίσει τότε είναι λογικό να ελκύει σχόλια και εξ' ου και ο όλος ντόρος. Οι περισσότεροι γκρινιάζουν με ένα μπες-βγες σε αντιπροσωπεία όταν στην πραγματική χρήση το έχεις συνηθίσει σε λίγες μέρες αν όχι ώρες. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που γκρινιάζουν ΔΕΝ είναι κάτοχοι.
Πάντως σε ότι αφορά το επιχείρημα των πωλήσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει μία βάση γιατί μιλάμε για τη θέση οδήγησης. Δεν είναι κάτι αισθητικό να πούμε αρέσει-δεν αρέσει.
-
Τώρα στο θέμα μου είμαι ανάμεσα στο allure των 130 ίππων ή στο puma st line x. Σε τιμή είμαστε στα ίδια επίπεδα.
Τι να κάνω τελικά ρε παιδιά? Χεχε τέτοια διλήμματα να έχουμε μόνο στην ζωή!
To 125αρι ή το 155αρι Puma?
Οδήγησέ τα και τα 2, αρκετή ώρα και να πάρεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο!
Προσωπικά θα πήγαινα στο Puma με τους 155 ίππους. Μόνο 2 στοιχεία εξοπλισμού του λείπουν (ηλιοροφή & ηλεκτρική πόρτα αποσκευών) και μετά είναι φούλ, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το 2008 στην allure έκδοση θέλει πάρα πολλά έξτρα ακόμα για να ειναι πλήρες. Φυσικά αυτό είναι δικιά μου άποψη που μου αρέσει ο εξοπλισμός.
-
Ο Ιταλο-πιθηκός σωματοτυπος εχει πολυ μεγαλη αγορα, ειδικα στην Ελλαδα.
Σκεψου οτι τα αυτοκίνητα του 80 αντιμετωπιζαν αυτοκίνητα του 80.
Εχει περασει πολυ καιρος απο τότε, και εμεις ειχαμε Lancia Fulvia κ οταν ημουν μικρος ηταν για μενα το φοβεροτερο αυτοκινητο που υπήρχε, δηλαδη συγκρινεται με οποιαδηποτε θεση οδηγησης του σημερα; και ασφαλεια, και ποιοτητα κύλισης, και αξιοπιστία, και άνεση, και και..δεν καταλαβαινω τι ειδους επιχειρημα ειναι αυτο. ενω το αλλο, οτι κατι πετυχημενο πουλαει, δεν σας φαινεται λογικο..οκ..
Δεν λεω οτι η θεση οδηγησης δεν ειναι περίεργη, αλλα σε οσους ταιριάζει, τη λατρεύουν, και ειναι πολλοί, και αυτο ειναι το μονο τεκμηριωμένο γεγονος.
-
Αυτή τη στιγμή έχω φέρει να δοκιμάσω το νέο Corsa. Ε προτιμώ any day of the week τη θέση οδήγησης του 208. Και είναι το ίδιο αμάξι σε όλα τα άλλα, έτσι? Ίδια πεντάλ, στην ίδια θέση ο λεβιές, ίδια απόσταση το χέρι από την πόρτα κτλ κτλ.
-
@ stefan147: Το πρώτο θέμα που βάζεις, έχεις δίκιο! Γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δημιουργούν μια άποψη για το τι είναι σωστό, με βάση τις εμπειρίες τους. Άμα η μαμά τους ψιλοέκαιγε το φαγητό, αυτοί το προτιμούν καψαλισμένο. Άμα το αυτοκίνητο τους είχε φρένα σαν διακόπτης on-off, τα αυτοκίνητα που έχουν προοδευτικό φρενάρισμα τους φαίνονται ότι έχουν αδύναμα φρένα κ.ο.κ.
Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα θέμα αν εμένα π.χ. μου αρέσει να κάθομαι πιο ψηλά ή πιο όρθιος και η σχεδίαση του αυτοκινήτου με αναγκάζει να αλλάξω θέση οδήγησης για να βλέπω όλο τον πίνακα οργάνων.. Αν ήθελα ρε φίλε κάποιο να αποφασίζει για μένα τι μου αρέσει ή μου χρειάζεται, θα αγόραζα και iphone...
Τελειώνοντας ξαναλέω ότι το επιχείρημα των πωλήσεων δεν στέκει! Οι ιταλοί είχαν άθλιες θέσεις οδήγησης στη δεκαετία του 80 και μια χαρά πουλούσαν τα αυτοκίνητα τους. Γενικότερα πολύς κόσμος δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει μια κακή θέση οδήγησης (δεν μιλάω για το 2008, αλλά γενικά), η οποία συχνά φαίνεται μετά από κάποια ώρα οδήγησης και όχι σε ένα σύντομο test drive.
@ Dublin: Το επιχείρημα ότι αν κάποιο αυτοκίνητο έχει κάποιες εργονομικές 'παραξενιές' όσον αφορά τη θέση οδήγησης, δεν θα πουλούσε, το έβαλες εσύ και όχι εγώ. Και σου έγραψα ότι δε στέκει φέρνοντας ως παράδειγμα τα ιταλικά αυτοκίνητα με την απαράδεκτη θέση οδήγησης. Υπάρχει αντίρρηση επ' αυτού; Όλα τα άλλα περί κάποιων που τους αρέσει ή τους ταιριάζει αυτή η θέση, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν θα κάνουμε και τη νύχτα μέρα, μετατρέποντας ένα σαφές και πανθομολογούμενο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα...
-
Τώρα στο θέμα μου είμαι ανάμεσα στο allure των 130 ίππων ή στο puma st line x. Σε τιμή είμαστε στα ίδια επίπεδα.
Με κερδίζει το puma διότι σε αυτή την τιμή δίνει περισσότερα από το 2008
Έχει και το mild hybrid, το οποίο μελλοντικά πχ θα μπορεί να φύγει ευκολότερα πιστεύω. Αν δεν είχε mild hybrid ίσως το έριχνα κορώνα γράμματα για το πιο θα αγοράσω τελικά.
(Έχω συμψηφίσει όλα τα ατού και τα κατά του κάθε οχήματος). Το λέω σε περίπτωση που πει κάποιος για τους χώρους του 2008 ή ότι το Puma εχει περισσότερο εξοπλισμό!
και εγώ ανάμεσα στα 2 είμαι αλλά με το peugeot 2008 blueHDI 100 ή το puma st-line 155. Μου αρέσουν και τα 2 αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους! (οπότε και δεν μπορώ να αποφασίσω ακόμα).
Είναι και τα 2 στα ίδια χρήματα αλλά η αλήθεια είναι ότι το 2ο βγαίνει στο όριο της κλίμακας και δεν μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο έξτρα ή κάποιο από τα πιο ακριβά χρώματα (κόκκινο ή μπλε) που μου αρέσουν. Σκέφτομαι να πάω στο 125 , εκεί βάζει και χρώμα και πόρτα ηλεκτρική και είσαι στα ίδια με το 155. Το μόνο που με χαλάει στο 125 είναι τα ταμπούρα πίσω (ολίγον απαράδεκτο για 25000 ευρώ αυτοκίνητο)
-
@ stefan147: Το πρώτο θέμα που βάζεις, έχεις δίκιο! Γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δημιουργούν μια άποψη για το τι είναι σωστό, με βάση τις εμπειρίες τους. Άμα η μαμά τους ψιλοέκαιγε το φαγητό, αυτοί το προτιμούν καψαλισμένο. Άμα το αυτοκίνητο τους είχε φρένα σαν διακόπτης on-off, τα αυτοκίνητα που έχουν προοδευτικό φρενάρισμα τους φαίνονται ότι έχουν αδύναμα φρένα κ.ο.κ.
Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα θέμα αν εμένα π.χ. μου αρέσει να κάθομαι πιο ψηλά ή πιο όρθιος και η σχεδίαση του αυτοκινήτου με αναγκάζει να αλλάξω θέση οδήγησης για να βλέπω όλο τον πίνακα οργάνων.. Αν ήθελα ρε φίλε κάποιο να αποφασίζει για μένα τι μου αρέσει ή μου χρειάζεται, θα αγόραζα και iphone...
Τελειώνοντας ξαναλέω ότι το επιχείρημα των πωλήσεων δεν στέκει! Οι ιταλοί είχαν άθλιες θέσεις οδήγησης στη δεκαετία του 80 και μια χαρά πουλούσαν τα αυτοκίνητα τους. Γενικότερα πολύς κόσμος δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει μια κακή θέση οδήγησης (δεν μιλάω για το 2008, αλλά γενικά), η οποία συχνά φαίνεται μετά από κάποια ώρα οδήγησης και όχι σε ένα σύντομο test drive.
@ Dublin: Το επιχείρημα ότι αν κάποιο αυτοκίνητο έχει κάποιες εργονομικές 'παραξενιές' όσον αφορά τη θέση οδήγησης, δεν θα πουλούσε, το έβαλες εσύ και όχι εγώ. Και σου έγραψα ότι δε στέκει φέρνοντας ως παράδειγμα τα ιταλικά αυτοκίνητα με την απαράδεκτη θέση οδήγησης. Υπάρχει αντίρρηση επ' αυτού; Όλα τα άλλα περί κάποιων που τους αρέσει ή τους ταιριάζει αυτή η θέση, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν θα κάνουμε και τη νύχτα μέρα, μετατρέποντας ένα σαφές και πανθομολογούμενο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα...
Το τι είναι εργονομικό ή όχι δεν το κρίνουμε με βάση τι έχουμε μάθει και τι μας βολεύει, τα κριτήρια αυτά καθορίζονται από συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα. Και μένα μου αρέσει να κάθομαι 'χυμένος' στην καρέκλα στο γραφείο. Είναι εργονομικά σωστό; όχι βέβαια.
την συγκεκριμένη υλοποίηση οι Γάλλοι δεν την έχουν κάνει από κάποια παραξενιά αλλά επειδή έχουν μια συγκεκριμένη σκέψη, δεν είναι χαζοί. Ότι όταν τα χειριστηρία είναι μπροστά και ψηλά τότε ο οδηγός μπορεί να τα ελέγχει χωρίς να αποσπάται 100% η προσοχή του από τον δρόμο. Το ιδιο και με την οθόνη infotainment και τους καθρέπτες τα οποία βρίσκονται όλα σε μια ευθεία νοητή γραμμή με τα όργανα. Όποιος έχει οδηγήσει για καιρό με το i-cockit καταλαβαίνει τι εννοώ. Με τα άλλα αυτόκινητα κατά το (ελάχιστο;) χρονικό διάστημα που ελέγχεις τα όργανα είσαι εντελώς 'τυφλός'. Με το icockpit η περιφερειακή σου όραση βλέπει πάντα τον δρόμο ώστε σε περίπτωση ανάγκης (πχ απότομο φρενάρισμα του μπροστινου) να μπορείς να αντιδράσεις πιο άμεσα. Μάλιστα κάπου είχα διαβάσει ότι αυτό οι μηχανικοί της το έχουν υπολογίσει σε 0,4-0,6 δευτ. ή κάτι τέτοιο το οποίο δεν είναι αμελητέο γιατί αναλόγως την ταχύτητα μπορεί να είναι και αρκετά μέτρα στο φρενάρισμα.
Τώρα δεν ξέρω αν η θεωρία συμβαδίζει με την πράξη, όσων αφορά τα νούμερα, τυχαία πάντως δεν έχει σχεδιαστεί.
Εγώ πάντως από όσους γνωστούς έχω με πεζώ κανένας δεν μου είπε μετά από 1 μήνα το αλλάζω το αμάξι δεν το μπορώ με τίποτα. Η κριτική συνήθως γινεται από αυτούς που το οδηγούν για λίγο σε τεστ ντραιβ ή το βλέπουν στις εκθέσεις.
-
Προσωπικα ειναι το ποιο απολαυστικο τιμονι που ειχα ποτε. Το βαζω στα μεγαλα συν του αυτοκινήτου. Δηλαδή το i-cockpit το θεωρω πλεονεκτημα για ενα αυτοκίνητο οπως καποιοι θεωρουν 10 αλογα παραπανω, κ απο την εμπειρια μου ειναι η καλυτερη υλοποίηση i-cockpit to date.
Τωρα σε οποιον δεν του αρεσει παιρνει ισως C3/C5 Aircross ή Sportage ή καποιο αλλο με ποιο ορθια θεση οδήγησης, ή οτιδηποτε θελει τελοςπαντων, αλλα μαλλον αρεσει σε πολλούς γιατι η Peugeot πουλαει περισσοτερο απο τις περισσοτερες μάρκες.
-
Δεν χτυπάει το πόδι σας στο κάτω πλαϊνό μέρος του τίμονιου;;
-
Εμένα οχι. αυτό ομως που εχω παρατηρησει στο νεο 2008 οτι (μαλλον λογω του μικροτερου υψους;λογω της πιο crossover αισθησης) η θέση έχει σχεδιαστεί να καθεσαι χαμηλότερα. Οπότε αυτο παρασυρει και το τιμονι. Εγω επιχειρησα να βαλω το καθισμα στο υψος που καθομαι στο προηγούμενο μοντελο και τοτε βρισκουν οχι μονο τα ποδια μου στο τιμόνι αλλά και το κεφάλι μου στην ηλιοροφή (1.83 υψος).
αν βαλω το καθισμα 2 κλικ πιο κατω τοτε οκ. Εδω θα συμφωνησω με τον dublin (αν θυμαμαι καλα) που έγραψε οτι η θεση του 2008 δεν ειναι για να κάθεσαι 'πάνω απο το τιμονι' οπως ισως στα υπολοιπα suv. Ειναι πλεον καθαρο crossover
-
hountalas wrote:
To 125αρι ή το 155αρι Puma?
Οδήγησέ τα και τα 2, αρκετή ώρα και να πάρεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο!
Προσωπικά θα πήγαινα στο Puma με τους 155 ίππους. Μόνο 2 στοιχεία εξοπλισμού του λείπουν (ηλιοροφή & ηλεκτρική πόρτα αποσκευών) και μετά είναι φούλ, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το 2008 στην allure έκδοση θέλει πάρα πολλά έξτρα ακόμα για να ειναι πλήρες. Φυσικά αυτό είναι δικιά μου άποψη που μου αρέσει ο εξοπλισμός.
Για το 125 έλεγα που βγαίνει 24.200 περίπου με άσπρο ή το γκρι ματ (grey matter) χρώμα που ζαχαρώνω.
Ο φίλος που λέει για τα ταμπούρα, πολλά ακόμα οχήματα της κατηγορίας έχουν ταμπούρα πίσω στις αρχικές εκδόσεις. Τραγικό βέβαια αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Το st line δίσκους έχει πίσω.
Και ένα σχόλιο για τον ντόρο με το τιμόνι των Γάλλων. Αναφέρετε πως το κατηγορούν όσοι δεν έχουν αγοράσει πεζω. Ε και όσοι έχουν αγοράσει τους φαίνεται νορμάλ....Μια η άλλη. Εγώ στην πρώτη μου επίσκεψη και αφού έβαλα κάθισμα και τιμόνι στις δικές μου προτιμήσεις και αναλογίες, είδα ότι δεν βλέπω το καντράν. (να κάνω ένα σχόλιο εδώ, οι γάλλοι νομίζω το πάνε ένα βήμα μακρύτερα το θέμα. Βγήκανε τα ψηφιακά καντράν , βγάλανε το 3d i cockpit ΜΑ ΜΟΥ ΘΒ ΣΨ ΧΜ aka φαλακρός πράκτωρ. Σε πρώτη φάση με ζάλισε λίγο όταν το πρωτοείδα...και δεν είμαι κάνας μανιαμούνιας υπόψιν. Αφήστε το κάτω μέρος φλατ μόνο ρε τι μου βάζετε και το πάνω? Αν ήταν τοσο προχώ, τότε θα αντέγραφαν και άλλες μάρκες?! ) Τέσπα δεν ακυρώνω το αμάξι επειδή δεν βλέπω το καντράν, αλλάζω το τιμόνι τέρμα κάτω και λίγο πάνω την θέση και όλα καλά. Δεν παυει όμως να είναι ένα ελλάτωμα το οποίο θέλουμε να δούμε ως πλεονέκτημα όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα σχόλια.
Αντίστοιχα στο puma με έχουν φοβίσει μερικοί λέγοντας για τους χώρους. Εγώ θυμάμαι ότι μια χαρά κάθησα πίσω.. Βέβαια θα ξαναπάω να το δω γιατί μου δημιουργήσατε ανασφάλεια!!
Προσπαθώ να δω τι θα είναι καλύτερο για εμένα. Δεν κολλάω σε μικροπράγματα, ούτε ψάχνω το τέλειο. Επιμένω στο puma διότι δεν έχω βρει άλλο όχημα της ίδιας ή και hatchback κατηγορίας να μου δώσει περισσότερα για τα θέλω μου. Απλά επειδή δεν βιάζομαι το σκέφτομαι καλά. Λογικά βολεύομαι και με το allure χωρίς τον έξτρα εξοπλισμό, με ένα chr cluv έκδοση ή με ένα t roc advance....
Όλα δείχνουν Ford Puma 125hp st line x.
Θα δείξει!
-
Fanis75 wrote:
hountalas wrote:
Ο φίλος που λέει για τα ταμπούρα, πολλά ακόμα οχήματα της κατηγορίας έχουν ταμπούρα πίσω στις αρχικές εκδόσεις. Τραγικό βέβαια αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Το st line δίσκους έχει πίσω.
St-line x δεν ειναι η αρχική έκδοση είναι η ανωτερη.
απλά έχουν επιλεξει να βαλουν δισκοφρενα μονο στην έκδοση με τα 155 αλογα -
Παιδια τι λετε; πηγαινετε παρτε οτι θελετε, αλλα το i-cockpit ειναι οδηγική εμπειρία στη mainstream κατηγορία, σέβομαι οτι δεν σας αρεσει, αλλα οχι σωνει και καλα να μου αφαιρείτε την εμπειρια! Ελεος..
Τα οργανα του 2008 ειναι ισως τα ποιο πρωτοτυπα με διαφορετικες χρησεις απο καθε αλλο mainstream σύστημα.
Ολα ειναι θεμα γουστου, αλλα παρακαλω μην ακυρωνετε τις προσωπικες μας προτιμησεις.
-
@ costasar: Το ότι έχουν ένα σκεπτικό οι Γάλλοι πίσω από το μικρό τιμόνι και το i-cockpit δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο σωστό ή ότι θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου (με την υιοθέτηση του και από τους άλλους κατασκευαστές). Γενικά οι γάλλοι είναι καινοτόμοι σχεδιαστές και κατασκευαστές, αλλά αυτό αποβαίνει κάποιες φορές σε βάρος της κατασκευαστικής απλότητας και πιο σπάνια ακόμη και της λογικής. Μιλάμε για τους ανθρώπους που επί δεκαετίες επέμεναν να τοποθετούν την κόρνα σε μοχλοδιακόπτη αντί για το κέντρο του τιμονιού. Και τότε κάποιο σκεπτικό είχαν, αλλά ήταν εργονομικά λάθος! Επίσης τα παλαιότερα γαλλικά αυτοκίνητα ήταν συχνά πολύ πιο πολύπλοκα στη συντήρηση από τα αντίστοιχα γερμανικά ή ιαπωνικά, λόγω σχεδίασης και χωρίς κανένα προφανές πλεονέκτημα. Κοινώς, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από κακές ιδέες. Χωρίς να κατατάσσω το i-cockpit σε αυτές, αλλά κάνοντας γενική κουβέντα και αντικρούοντας κάποια επιχειρήματα που δεν στέκουν.
@ Dublin: Μην συγχύζεσαι, δεν προσβάλλουμε το αυτοκίνητο σου ούτε ακυρώνουμε τις προτιμήσεις - επιλογές σου. Εμένα προσωπικά μου αρέσει το i-cockpit, αλλά όπως και να το κάνουμε θέτει κάποιους εργονομικούς περιορισμούς. Στην ουσία σου επιβάλλει συγκεκριμένες θέσεις οδήγησης. Αυτό και μόνο είναι το θέμα που έθεσα και εσείς το τεντώσατε. Μπορεί το i-cockpit να είναι η μορφή των πραγμάτων που έρχονται; Δεν το ξέρω, το μέλλον θα το δείξει.
-
Δεν βολευεσαι εύκολα στην θέση οδήγησης του 208 (στο 2008 παραδόξως είναι πιο άνετο λογω υψους) και αν βολευτεις, τελείωσε, την παντρεύεσαι αυτήν την οριοθέτηση του καθίσματος. Δεν μπορείς π.χ σε ταξίδι να το πας πιο ξαπλωτά κτλ.
Δεν μπορεί να βγεις άνετα χωρίς να χτυπήσεις με τα γόνατα την κολώνα του τιμονιού.
Επίσης αν έχεις ψηλά πόδια δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει το τιμόνι στα πόδια κατα την οδήγηση , αλλά και να βλέπεις και το καντράν ολόκληρο. 99% δεν γίνεται. Πρέπει να οδηγείς τέρμα πίσω το κάθισμα και σε κάθετη θέση την πλάτη σαν να έχεις λουμπαγκο.
Ο πίνακας οργάνων είναι ωραιότατος, μοναδικός και παιρνει άριστα 10.
Χωρίς πλάκα τώρα και άλλα αυτοκίνητα έχουν μικρουτσικο τιμονακι. Π.χ το swift έχει 1,5 εκ το πολύ μεγαλύτερη διάμετρο από του 208. Σαν παιχνίδι είναι.
Δηλαδή και αλλού παίρνεις αυτήν την αίσθηση παιχνιδιού
Στο puma το τιμόνι ειναι μεγαλύτερο με πολύ πιο χοντρη στεφάνη, πολύ σπορτιφ στοιχείο αυτό σε αίσθηση, αλλά η κολώνα του τιμονιού είναι πάρα πολύ λεπτή. Με αποτέλεσμα ακόμα και τέρμα κάτω και καθετα να έχεις το τιμονι, δεν χτυπούν τα γόνατα σου όταν βγαίνεις από το αυτοκίνητο,
Αυτο 3 κατασκευαστές το έχουν κατά κόρον. Vag group, BMW, Ford
Υ,γ επειδή το καταλαβαίνω ότι αναζητάτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα suzuki, να πω πως στο swift η κολώνα του τιμονιού είναι πιο παχιά και χανει από το fiesta διότι όταν πας να βγεις χτυπάς τα γόνατα σου, αν την είχε λεπτή σαν του fiesta, θα ήταν το καλύτερο ολων επειδή θυμίζει αυτό του 208-2008 χωρίς πρόβλημα με το καντράν αλλά έχει παράλληλα και αρκετά χοντρή στεφάνη στα άκρα του τιμονιού μαζί και με flat στο κάτω μέρος.
Οπότε το καλύτερο τιμόνι σε θεση οδηγησης........puma-fiesta..
Υ.γ μ@@@Σ σουζουκαιοι χάσατε στην λεπτομέρεια.
-
Εγω πάντως δεν λέω οτι σωνει και καλά οι γαλλοι εχουν δικιο. Ισα ισα που εγραψα οτι στο νεο 2008 δεν βολευομαι το ιδιο καλα με τωρα.
η αντιθεση μου ειναι στο να λεγεται οτι η συγκεκριμενη επιλογη ειναι σχεδιαστικη παραξενιά. Δεν ειναι, ανεξαρτητα απο το αν ειναι σωστη ή οχι.
επαναλαμβανω οτι η εργονομια δεν ειναι κατι υποκειμενικο. Απλα οταν σχεδιαζεις κατι με το οποιο πρεπει να καλυψεις ενα μεγαλο ευρος πληθυσμου με διαφορετικά χαρακτηριστικα και εχεις φυσικους περιορισμους (πχ διαστάσεις) ειναι αδυνατον να τους ικανοποιήσεις όλους.
-
@ costasar: Το ότι έχουν ένα σκεπτικό οι Γάλλοι πίσω από το μικρό τιμόνι και το i-cockpit δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο σωστό ή ότι θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου (με την υιοθέτηση του και από τους άλλους κατασκευαστές). Γενικά οι γάλλοι είναι καινοτόμοι σχεδιαστές και κατασκευαστές, αλλά αυτό αποβαίνει κάποιες φορές σε βάρος της κατασκευαστικής απλότητας και πιο σπάνια ακόμη και της λογικής. Μιλάμε για τους ανθρώπους που επί δεκαετίες επέμεναν να τοποθετούν την κόρνα σε μοχλοδιακόπτη αντί για το κέντρο του τιμονιού. Και τότε κάποιο σκεπτικό είχαν, αλλά ήταν εργονομικά λάθος!
@ Dublin: Μην συγχύζεσαι, δεν προσβάλλουμε το αυτοκίνητο σου ούτε ακυρώνουμε τις προτιμήσεις - επιλογές σου. Εμένα προσωπικά μου αρέσει το i-cockpit, αλλά όπως και να το κάνουμε θέτει κάποιους εργονομικούς περιορισμούς. Στην ουσία σου επιβάλλει συγκεκριμένες θέσεις οδήγησης. Αυτό και μόνο είναι το θέμα που έθεσα και εσείς το τεντώσατε. Μπορεί το i-cockpit να είναι η μορφή των πραγμάτων που έρχονται; Δεν το ξέρω, το μέλλον θα το δείξει.
Ενταξει, ηρεμησα τωρα!
Περα απο την πλακα, η αντιδραση μου ηταν στο σχολιο του @hountala 'Δεν παυει όμως να είναι ένα ελλάτωμα το οποίο θέλουμε να δούμε ως πλεονέκτημα όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα σχόλια', δηλαδη κατι που μου αρεσει και με ευχαριστει, μου το χρεωνει σαν λαθος μου! Ευχαριστω πολυ, εχω δικη μου κριση και αισθητηρια οργανα και 2 χρονια το ξεψαχνισα για να κανω εμπεριστατωμενη προσωπικη επιλογη και κανεις δεν μου επεβαλε το i-cockpit, απλα η προσωπικη μου εμπειρία ειναι οτι ειναι το καλυτερο συστημα (2 οθονες, τιμονι, χειριστήρια) που εχω δοκιμασει ποτε.
Προφανως επειδη εχω συνολο 4 Γαλλικα αυτη τη στιγμη, μου ταιριαζει το στυλ περισσότερο, αλλοι θελουν VAG, αλλοι ακομη εκθειαζουν Fiat, αλλοι μονο Γιαπωνεζικα, εμας μας κερδιζουν στην τελικη επιλογη τα Γαλλικα (και 2 Ford, Focus παλιοτερα και B max ακομη).
Αν θες το πιστευεις, με το Saxo ειχα τρελαθει στα κορναρισματα, τωρα βαριεμαι καν να προσπαθησω για κορνα. Το σκεπτικο πισω απο τις λειτουργιες πλαγιως του τιμονιου, ειναι οτι παντα εχεις τους 2 αντιχειρες στο τιμονι και επιλεγεις με μεσο, δεικτη κ παραμεσο, αναλογα.
Το 2008 εχει κρατησει του Cruise control στην αριστερη πλευρα, και με μεγαλη μου λυπη, δεν εχει τα αντίστοιχα πλεον του συστηματος ραδιο κλπ στη δεξια. Μου λειπει απίστευτα σε σχεση με το C3... Επισης με 2 αντιχειρες στο τιμονι χειριζεσαι τα παντα ετσι. Ελαχιστοι το κανουν (μονο groupe Renault? Γαλλοι κ αυτοι, αλλα με λιγο ποιο ακομψο τροπο) αλλα εγω θα το θεωρουσα συν αν ειχε ακομη του ραδιο.
Άλλο ενα συν που ηθελα να σας πω, ειναι τα ελαχιστα κουμπια στο τιμονι. Ειναι τοσα λιγα κ διαφορετικα (κουμπια, περιστρεφομενοι επιλογεις) που ειναι ευχρηστα, σε αλλα αυτοκινητα εχει τοσα πολλα στο τιμονι που πρεπει να τα δω για να θυμηθώ. Συνηθως μαθαινω μονο το volume. Ας πουμε στο Ford που το οδηγω συχνα πυκνά, ακομη μπερδευομαι με το cruise μετα απο τοσα χρονια.
Επισης αλλοι εχουν τα φωτα σε ξεχωριστο διακόπτη κατω χαμηλα, ποιο ευκολο κ λογικο δεν ειναι στο αριστερο χειριστηριο της κολωνας, με τα ματια στο δρομο;
Επισης ΟΛΑ τα infotainment που ειναι χαμηλα, ή κατω απο τους αεραγωγους, δεν με εχει βολεψει ΚΑΝΕΝΑ. Παιρνεις τα ματια σου απο το δρομο. Με το icockpit εχεις το GPS στο καντραν μαζι με αλλες ζωτικες για το αυτοκινητο πληροφοριες, δηλαδη τι ποιο λογικο και χρησιμο;
Τωρα για το τιμονι, σε μεγαλα ταξιδια σχεδον δεν κουραζομαι καθολου. Δεν ειναι τυχαιο οτι στα καρτ κ πολυ γρηγορα αυτοκίνητα εχουν μικρο τιμονι. Μαλλον η υπαρξη πίνακα οργανων εχει μεγαλωσει τα τιμονια, οταν η Peugeot το έλυσε αυτο, εκανε οτι τιμονι ηθελε. Δεν ξερω γιατι πρεπει να βρω κατι αρνητικο, προσπαθω αλλα δεν μπορω! Απο αλλα μου σχολια ξερετε οτι δεν μασαω να κατακρινω τις επιλογες της Peugeot σε σχεση με την τιμη του αυτοκινητου, αλλα εχει και σοβαρα και καινοτομα συν, και για μενα, το icockpit ειναι ενα απο αυτα, στην καλυτερη και ποιο συγχρονη μορφη του.
Ειμαι σιγουρος στο επομενο 3008 θα ειναι ακομη καλυτερο το 3D καντραν, και με περισσότερες ιντζες, αν μου λειπει κατι ειναι 2-3 ιντζες διαγωνίου.
Τα περισσοτερα αλλα ψηφιακα ειναι ακομη σε βασικη μορφη. Δηλαδη γιατι να εχω ενα κλασσικο στροφομετρο - ταχυμετρο, αλλα σε ψηφιακη μορφη; ή απλα να αλλαζει χρώματα; κραταω κ τα απλα των Κορεατικων/Γαλλικων με την οθονιτσα 4-6' που εχουν στη μεση και λενε τις δυναμικες πληροφοριες. Σε αυτο ειναι πολυ μπροστα η PSA, σε αλλα πισω, σε αλλα στο μεσο ορο, γενικα ειναι προς τα πανω παντως και σε ανοδο. Δηλαδη οταν ειχαμε το Focus, δεν θα επαιρνα τοτε C4, μετα αντι για το C3 Picasso, το B Max ηταν ετη μπροστά - και ακομη, δεν εχω δει καλυτερο ανοιγμα θυρων - επισης μικρο τιμονι. Στα μικρα ομως, 206 και Saxo μας καλυψαν απολυτα και ακομη υπαρχουν, B suv τωρα 2008, και αν πηγαινα C suv θα προτιμούσα C5 Aircross. Επιλογες ειναι αυτές, ο καθενας κανει τις δικες του.
-
Dublin ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος για την κόρνα στο φλας.
Ήταν τόσο εύκολο στην χρήση, που αν το συνηθίσεις θα το λατρεψεις..
Το καλύτερο ήταν το cruise των renault .....ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...Δεν λέω τίποτα άλλο.
-
Μετά το τεράστιο facepalm όταν ψαχνωντας την κόρνα σε citroen και μου είπαν πως ήταν στον αριστερό μοχλό , μέσα σε πέντε λεπτά κατάλαβα πως ήταν απίστευτα εργονομικό , χωρίς να παίρνεις τα χέρια σου από την στεφάνη του τιμονιού , αλλά η συνήθεια του μ.ο των ανθρώπων είναι ο νόμος για το μάρκετινγκ οπότε καταλαβαίνω γιατί δεν υιοθετήθηκε ποτέ και από άλλους.
Το ίδιο για τα χειριστήρια πίσω από το τιμόνι στο 307 για τον έλεγχο του cruise και του ηχοσυστήματος. Ενώ στην αρχή έπρεπε να πατάω ότι βρίσκω για να καταλάβω τι κάνει μόλις τα μάθεις δεν παίρνεις τα μάτια σου από το δρόμο και τα χέρια από το τιμόνι.Εκτος από τις φωνητικές εντολές δεν νομίζω να υπάρχει κάτι ανώτερο. 12 χρόνια στο γκολφ ασυνείδητα μια κλέφτη μάτια την ρίχνω για να ...ανεβάσω την ένταση από το τιμόνι για να μην πατήσω κάτι άλλο. Αλλά και πάλι εδώ ο μέσο όρος δυσκολεύεται με κάτι που στην αρχή είναι πολύπλοκο οπότε η λύση είναι φωτάκια και σύμβολα εκεί που τα βλέπεις. Γενικά οι Γάλλοι ήταν πάντα πολύ μπροστά από τον μέσο όρο σε αυτά ίσως και από άποψη και συνήθως υπερέβαλαν.
Πάντως και εγώ από την εμπειρία των 308 και 208 (δεν έχω μπει στα νέα 2008 3008) θεωρώ τις θέσεις οδήγησης τις καλύτερες ακόμη και αν δεν βλέπεις πλήρως τον πίνακα οργάνων (10% που με μια μικρή προσπάθεια αρκεί αν χρειαστεί να δεις κάτι που σου λείπει) καθώς συνδυάζουν άνεση αλλά και συμμετοχή , επίσης και το Leon βάζω στην ίδια κατηγορία με υπέροχη θέση οδήγησης, ανώτερα και από BMW (πάντα για τα δικά μου γούστα )
-
Ήταν τόσο εύκολο στην χρήση, που αν το συνηθίσεις θα το λατρεψεις..
Μεγαλύτερη μακακία δεν έχει υπάρξει. Το είχα χρόνια σε Skoda Workman και φυσικά ποτέ δεν το συνήθισα. Θεωρούσα απλά ότι σε περίπτωση ανάγκης δεν είχα κόρνα...
Γενικά οι Γάλλοι είναι ψυχανώμαλοι σε θέματα εργονομίας και μηχανολογικής πολυπλοκότητας χωρίς λόγο. Τρανό παράδειγμα αυτό (ο κύβος του Ρούμπικ σε αυτοκίνητο):
PEUGEOT 2008 (Μοντέλο 2019)