-
Απ΄ την άλλη δεν καταλαβαίνω την μανία να τα εξοπλίζουν μόνο με διπλοσύμπλεκτα και δεν έχουν ως επιλογή ένα κλασσικό αυτόματο της προκοπής από τα τόσα άριστα σήμερα. Τόσο πολύ πλύση εγκεφάλου με τα φτηνιάρικα διπλού συμπλέκτη ιδίως στα suv και τα κροσόβερ δεν μπορώ να το καταλάβω.
- Άπειρο...να αγιάσει το στόμα σου!! Άλλη μια από τις καταστρφές της αυτοκίνησης που υπέυθυνο είναι το γνωστό γκρούπ!
Η ΚΙΑ τώρα, επειδή έχει επενδύσει σε DCT δικιάς της κατασκευής (άρα φτηνότερο από ένα ZF or Aisin), προφανώς λόγω μόδας και οικονομίας, πλέον το φοράει σε όλα τα αυτόματα του Ομίλου, πλήν τον πολύ μικρών.
-
Έτσι είναι!
Δοκίμασε να ανεβοκατεβαίνεις δύο φορές την ημέρα σε υπόγειο παρκινγκ με στενή ράμπα σαλίγκαρο αργά-αργά γιατι χωράς ίσα-ίσα με διπλοσύμπλεκτο να δεις πόσο γρήγορα θα το στείλεις αδιάβαστο!
Η να θες να πας αργα και ίσως λίγο πατιναριστος σε δύσκολο κομμάτι σε κάποιο σουβ.
Άχρηστα τελείως!
-
Δηλαδή αν το βάλεις στο μανουαλ δεν θα ανέβεις στον σαλιγγαρο εύκολα;
Δεν έχω εμπειρία από διπλοσυμπλεκτα καθόλου για αυτό ρωτάω.
-
Για ενημερώστε ρε παιδιά γιατί όλοι κοιτάμε για αυτόματα αλλά μάλλον πολύ από εμάς αγνοούμε βασικά πράγματα. Η περιγραφή με την στενή ράμπα ακούστηκε λίγο εφιαλτική...όντως αν το βάλεις στο μανιουαλ δεν παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου; Δεν είναι σαν να βάζεις πρώτη και και να παίζεις λίγο με συμπλέκτη;
Αν το αφήσεις στο αυτόματο τι κάνει ; Έχει την τάση να ανεβάσει στροφές και αλλάζει ταχύτητα χωρίς λόγο ;
-
Δεν λέω αυτό ακριβώς.
Λέω ότι πιθανόν θα κάνει συνεχώς εμπλοκή - απεμπλοκή την πρώτη ταχύτητα αν κινείσαι οριακά αργά (πράγμα πολύ σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις) με κακό αποτέλεσμα για την 'υγεία' του συμπλέκτη. Και τα αποτελέσματα αυτά, δυστυχώς παραμένουν αθροιστικά μειώνοντας την ωφέλιμη ζωή του αφ΄ ενός, κάνοντας ταυτόχρονα τα νεύρα σου ρετάλια αφ΄ ετέρου.
Υπάρχει και σχετικό βιντεο με ένα cona (σύμπτωση έτσι;) τετρακίνητο διπλοσύμπλεκτο που παθαίνει ταράκουλο κυριολεκτικώς...
Η άποψή μου είναι αυτόματο με μετατροπέα ροπής η χειροκίνητο. Εκτός αν μιλάμε για κατηγορία φτερού, τρίτο αυτοκίνητο για να πηγαίνεις λαική ή SM που δεν θα το ζορίζεις με δύσκολες καταστάσεις. Τα διπλοσύμπλεκτα έχουν χειροκίνητη λειτουργία. Εσύ δεν έχεις έλεγχο επάνω τους... πράγμα που δεν σε απασχολεί αν υπάρχει μετατροπέας ροπής.
-
Για ενημερώστε ρε παιδιά γιατί όλοι κοιτάμε για αυτόματα αλλά μάλλον πολύ από εμάς αγνοούμε βασικά πράγματα.
Ειναι πολύ μεγάλη συζήτηση (την έκανα κάποτε με τον Emperor) για τις βασικές αλλά ουσιώδεις διαφορές των διαφόρων τύπων αυτόματων κιβωτίων. Δεν είναι όλα τα αυτόματα ίδια και δεν είναι όλα το ίδιο καλά για όλες τις χρήσεις. Πριν 30 χρόνια τα πράγματα ήταν πιο απλά, αυτόματο κιβώτιο = πλανητικό κιβώτιο με μετατροπέα ροπής για 'συμπλέκτη', κατά 99% (υπήρχαν και 1% τα CVT). Πλέον γίνετια χαμός και έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα χειροκίνητα κιβώτια με αυτοματοποίηση της σύμπλεξης (άρα έχουν συμπλέκτη ή συμπλέκτες) και της επιλογής της σχέσης.
Είναι τεράστια τεχνική κουβέντα και όχι τόσο απλή. Για εμένα το αυτόματο κιβώτιο δεν είναι μόνο η αυτοματοποίηση της επιλογής σχέσης αλλά και ο τρόπος που αυτή γίνεται καθώς και ο τρόπος σύμπλεξης. Οπότε τα αυτοματοποιημένα χειροκίνητα κιβώτια (με 1 ή 2 συμπλέκτες), εγώ δεν τα θεωρώ αμιγώς αυτόματα...απλά έχει αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, αλλά παραμένουν τεχνολογικά χειροκίνητα κίβώτια με την προσθήκη 10άδων σερβομηχανισμών και αισθητήρων.
Να το πω και πιο απλά. Το πλανητικό κιβώτιο είναι εξ' ορισμού αυτόματο, δεν μπορεί (από όσα γνωρίζω) να δουλέψει χειροκίνητα. Είναι εξ αρχής σχεδιασμένο για αυτόματη λειτουργία.
-
- 1000000
Όπως τα λές είναι φίλε μου!
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια με αποτέλεσμα λίγοι να ξέρουν τι πραγματικά ψωνίζουν και τι πραγματικά τους χρειάζεται.
Ά! και τα CVT διαθέτουν μετατροπέα! Είναι κι΄ αυτά αποδεκτά, αν και τελευταία οι κατασκευαστές για λόγους μάρκετινγκ τα κανιβαλίζουν με τεχνητά στέπς στην λειτουργία τους γιατί οι καραάσχετοι χρήστες αισθάνονται άβολα επειδή πιστεύουν οτι πατινάρουν. Τρέχα γύρευε...
-
Ά! και τα CVT διαθέτουν μετατροπέα! Είναι κι΄ αυτά αποδεκτά, αν και τελευταία οι κατασκευαστές για λόγους μάρκετινγκ τα κανιβαλίζουν με τεχνητά στέπς στην λειτουργία τους γιατί οι καραάσχετοι χρήστες αισθάνονται άβολα επειδή πιστεύουν οτι πατινάρουν. Τρέχα γύρευε...
Ναι εννοείται (το CVT το ανέφερα ώς κιβώτιο έναντι του πλανητικού) και όχι ώς τον τρόπο σύμπλεξης. Τα περισσότερα όντως είναι με μετατροπέα. Θυμάμαι το πάλε ποτέ (κάπου τέλη '80 αρχές '90) που η Subaru χρησιμοποιούσε και μαγνητικό συμπλέκτη, αλλά ήταν για κινητήρες με μικρή ροπή.
Και ένα trivia. Η Renault (Williams) είχε καταφέρει το 1993 να φτιάξει **CVT κιβώτιο στην F1 **(!!!) που να αντέχει (για έναν αγώνα) την θηριώδη ροπή και ιπποδύναμη και πέτυχε απίστευτους χρόνους. Με οδηγό τον David Coulthard ο χρόνος του μονοθέσιου μειώθηκε αρκετά δευτερόλεπτα (όχι δέκατα)!! Έτσι το 1994 βγήκε οδηγία της FIA ότι τα κιβώτια έπρεπε να έχουν πεπερασμένες σχέσεις και ρητά απαγορεύτηκαν τα CVT.
To μονοθέσιο υπάρχει σήμερα στο μουσείο της DAF (τον εφευρέτη των κιβωτίων CVT).
-
Στο ιταλικό όπως είπα σε όλα έχει από 5500 και πάνω έκπτωση στα πάντα λεπτομέρειες δεν ξέρω.
Μπήκα στο site και είχε έκπτωση 3000 για απόσυρση + έξτρα έκπτωση που εξαρτάται από το μοντέλο και αν θα αγοραστεί με χρηματοδότηση. (Όχι 5500 και πάνω)
-
Άρα καταλήγουμε στις κλασικές ταχύτητες στον ενδοιασμό dct ή μάνιουαλ προς αποφυγή προβλημάτων λόγω ιδιαιτεροτήτων του dct.
-
Εδώ μέσα, όπως και σε οποιοδήποτε forum, θα ακούσεις πολύ πιο δυνατά μια φωνή δυσαρεστημένου από 10 ευχαριστημένους. Οπότε καλύτερα να το ψάξεις και λίγο παραπάνω, γιατί εδώ το αντί-DSG (και τα συναφή διπλοσύμπλεκτα) κλίμα πάει σύννεφο, σε βαθμό υπερβολικό! Αφού φτάνουμε να λέμε ότι τα CVT (λίγο ή πολύ άθλια στη χρήση κατ' εμέ) είναι πιο ευχάριστα...
Υ.Γ.: Μιλώ ως παλαιός χρήστης DSG επί 3,5 χρόνια και 55.000 Km. Ήταν μάλιστα το πρώτο 6άρι υγρού τύπου. Στα χέρια μου και παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει 250 άλογα και πάνω από 35 κιλά ροπής, δεν έβγαλε τίποτα!
-
Καλησπέρα.
Δεν έθιξα καθόλου το θέμα της αξιοπιστίας. Πιθανόν ένα καλοφτιαγμένο διπλού συμπλέκτη να αντέξει πιό πολύ απ΄ το υπόλοιπο αυτοκίνητο με έναν συντηρητικό οδηγό. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το συγκεκριμένο κιβώτιο μπορεί να είναι καλό αν θέλεις όντως ταχύτατες αλλαγές ή αν απλά κάνεις κέφι να το 'χεις γιατί έτσι αισθάνεσαι ωραία και λίγο χάι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θες κι αυτάκια πίσω απ΄το τιμόνι αλλά μέχρι εκεί.
Αλλά είναι άχρηστο σε ένα αυτοκίνητο του φτιάχνεται για λίγα ζόρια παραπάνω. Έχεις δεί κανένα σοβαρό τετρακίνητο με διπλού συμπλέκτη; Μάλλον όχι. Τα μοντελάκια απ΄ το πάνω - πάνω ράφι γιατί έχουν κλασσικά αλλά εξελιγμένα αυτόματα και όχι τα φτηνιάρικα (επιμένω σ΄αυτό) ημιαυτόματα; Παράδειγμα (νομίζω, δεν το έξω ψάξει και πολύ) τα τετρακίνητα με τους μεγάλους κινητήρες της BMW γιατί εξοπλίζονται μόνο με κλασσικά αυτόματα και τα δικίνητα χαμηλής τιμής (λέμε τώρα) με ημιαυτόματα διπλού συμπλέκτη;
Δεν κρύβω ότι είμαι επηρεασμένος από από την προτίμησή μου σε κάποιο είδος αυτοκινήτων που τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη είναι άχρηστα και μόνο πρόβλημα θα σου δημιουργήσουν.
Τα διπλού συμπλέκτη δεν είναι πανάκεια. Είναι μια φτηνή και με σοβαρά μειονεκτήματα λύση για ένα αστικό αυτοκίνητο.
Όμως υπάρχουν γιατί δεν κοστίζουν για τους κατασκευαστές, είναι φτηνή μόδα που όμως την πληρώνει το κοινό και πουλάει όπως κάποτε πουλάγανε οι τηλεοράσεις με τις καμπύλες οθόνες (απ΄τα μεγαλύτερα παραμύθια του μάρκετινγκ) αλλά ας μην φεύγουμε απ΄το θέμα. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, θα πάρουν την θέση που τους αρμόζει, αρκεί οι αγοραστές των αυτοκινήτων να μην έχουν την νοοτροπία του αγοραστή λευκής οικιακής συσκευής.
-
Τελικά θα καταλήξω στις κλασικές ταχύτητες, ετσι και αλλιώς δεν ήθελα αυτόματο για την γυναίκα μου θα το έπαιρνα να μην ζορίζεται με ταχύτητες μέσα στην πόλη.
Θα κοστίσει και πιο φθηνά μήπως προσθέσουμε και κάποιο εξτραδάκι στην αγορά ή σκέπτομαι και μπαγκαζιέρα για περισσότερο χώρο.
-
γιατί εδώ το αντί-DSG (και τα συναφή διπλοσύμπλεκτα) κλίμα πάει σύννεφο, σε βαθμό υπερβολικό! Αφού φτάνουμε να λέμε ότι τα CVT (λίγο ή πολύ άθλια στη χρήση κατ' εμέ) είναι πιο ευχάριστα...
Σου απάντησα (γιατί σε εμένα πάει αυτό) Χάρη στο άλλο θέμα. Μιλώ για αστική χρήση και αυτοκίνητο πόλης. Τα DSG είναι καλά σε σπόρο κατασκευές που ενδιαφέρει μόνο η ταχύτητα αλλαγών και ο περιορισμός των απωλειών, δεν κάνουν όμως για καθημερινό αστικό αυτοκίνητο, πως να το κάνουμε, είναι θέμα τεχνικής σχεδίασης και τρόπου λειτουργίας. Και ναι, εμένα για κίνηση μέσα στην πόλη πιο πολύ μου άρεσε το Jazz (CVT) έναντι του Polo (DSG). Δεν μίλησα για ανάβαση με στροφές, αλλά για πόλη.
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το συγκεκριμένο κιβώτιο μπορεί να είναι καλό αν θέλεις όντως ταχύτατες αλλαγές ή αν απλά κάνεις κέφι να το 'χεις γιατί έτσι αισθάνεσαι ωραία και λίγο χάι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θες κι αυτάκια πίσω απ΄το τιμόνι αλλά μέχρι εκεί.
Αλλά είναι άχρηστο σε ένα αυτοκίνητο του φτιάχνεται για λίγα ζόρια παραπάνω. Έχεις δεί κανένα σοβαρό τετρακίνητο με διπλού συμπλέκτη; Μάλλον όχι. Τα μοντελάκια απ΄ το πάνω - πάνω ράφι γιατί έχουν κλασσικά αλλά εξελιγμένα αυτόματα και όχι τα φτηνιάρικα (επιμένω σ΄αυτό) ημιαυτόματα; Παράδειγμα (νομίζω, δεν το έξω ψάξει και πολύ) τα τετρακίνητα με τους μεγάλους κινητήρες της BMW γιατί εξοπλίζονται μόνο με κλασσικά αυτόματα και τα δικίνητα χαμηλής τιμής (λέμε τώρα) με ημιαυτόματα διπλού συμπλέκτη;
Τα διπλού συμπλέκτη δεν είναι πανάκεια. Είναι μια φτηνή και με σοβαρά μειονεκτήματα λύση για ένα αστικό αυτοκίνητο.
Όμως υπάρχουν γιατί δεν κοστίζουν για τους κατασκευαστές, είναι φτηνή μόδα που όμως την πληρώνει το κοινό και πουλάει όπως κάποτε πουλάγανε οι τηλεοράσεις με τις καμπύλες οθόνες (απ΄τα μεγαλύτερα παραμύθια του μάρκετινγκ) αλλά ας μην φεύγουμε απ΄το θέμα. Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, θα πάρουν την θέση που τους αρμόζει, αρκεί οι αγοραστές των αυτοκινήτων να μην έχουν την νοοτροπία του αγοραστή λευκής οικιακής συσκευής.
Τα είπες ΟΛΑ σε 3 παραγράφους!!
Μόνο οι Μ (και όχι τα SUV M) έχουν DCT, όλα τα άλλα 8αρι ZF και μιλώντας με ένα συνεργειο μαθαίνεις την διαφορά στην αξιοπιστία. Στα μικρά (προσθιοκίνητα) μπήκε το DCT λόγω (κυρίως) κόστους και μετά λόγω μόδας, το πουλάνε για καλύτερο και ο κόσμος τσιμπάει (έχω ακούσει πωλητή να λέει ότι είναι το ίδιο κιβώτιο που φοράει κι η Μ3 για να πείσει υποψήφιο αγοραστή Χ1).
Το DSG ήταν μια απάτη της VW για να μειώσει το κόστος και το 'επέβαλέ' (όπως τον ημιάκαμπτο) σε πολλές εταιρείες.
-
Κατάφερε να το πουλήσει πολύ καλά πάντως.
Προσωπικά δεν είχα ποτέ αυτόματο, αλλά πριν το DSG όταν άκουγα για αυτόματο το μυαλό μου πήγαινε σε ένα αυτοκίνητο που είναι αρκετά πιο αργό και έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από το αντίστοιχο χειροκίνητο. Με το DSG μου δόθηκε η εντύπωση πως μιλάμε για ένα αυτόματο που βελτιώνει (έστω και οριακά τις επιδόσεις), χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνει την κατανάλωση. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως και οι περισσότεροι αυτή την εντύπωση έχουν για την σύγκριση κλασσικών αυτόματων και DSG.
Για τα CVT δεν το συζητάμε. Εννιά στις δέκα δοκιμές που θα διαβάσεις σε περιοδικά αυτοκινήτου, θα σου πουν για το πατινάρισμα και τον θόρυβο.
-
Προσωπικά δεν είχα ποτέ αυτόματο, αλλά πριν το DSG όταν άκουγα για αυτόματο το μυαλό μου πήγαινε σε ένα αυτοκίνητο που είναι αρκετά πιο αργό και έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από το αντίστοιχο χειροκίνητο. Με το DSG μου δόθηκε η εντύπωση πως μιλάμε για ένα αυτόματο που βελτιώνει (έστω και οριακά τις επιδόσεις), χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνει την κατανάλωση. Μπορεί να κάνω λάθος, **αλλά νομίζω πως και οι περισσότεροι αυτή την εντύπωση έχουν **για την σύγκριση κλασσικών αυτόματων και DSG.
Ακριβώς, είναι θέμα εντύπωσης και όχι πραγματικότητας. Μια χαρά π.χ. ήταν τα 6αρια steptronic της BMW, καλύτερα από τα DSG εκείνης της εποχής. Αλλά τα καλά αυτόματα κιβώτια ήταν ακριβά και εκεί ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Ο περισσότερος κόσμος είχε εμπειρία με παλιά αυτόματα ή με φτηνά και νόμιζε ότι όλα είναι χάλια, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει οδηγήσει ένα! Και εσύ το λές οτι το μυαλό σου πήγαινε στα αρνητικά, χωρίς όμως να έχεις ιδία άποψη...απλα απειδή επικρατούσε αυτός ο μύθος. Το μόνο που ίσχυε ήταν μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης λόγω απωλειών του μετατροπέα, η οποία στα πιο σύγχρονα κιβώτια είχε/έχει εξαλειφθεί.
-
Axel Αυτά που λες συνέβαιναν στο απώτερο παρελθόν και ήταν αλήθεια. Από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στ΄ αυλάκι. Για τα CVT να τα συζητήσουμε!
Εννιά στις δέκα φορές που διαβάζω 'δοκιμή' αυτοκινήτου που είναι εξοπλισμένο με CVT όντως επισημαίνεται πατινάρισμα (!) που δεν είναι πατινάρισμα βεβαίως - βεβαίως... Και συνήθως ο 'ειδικός' δημοσιογράφος έχει τόση σχέση με την μηχανολογία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Πολύ αμφιβάλω, όταν το 'δοκιμάζουν' (οδηγούν θα έλεγα καλύτερα) αν έχουν στο μυαλό τους, συνδυαστικά με την εικόνα του στροφόμετρου, του ταχύμετρου, του ήχου της μηχανής, την αίσθηση γενικότερα, αν φαντάζονται -έστω και κατά προσέγγιση- το CVT να δουλεύει και τι κάνει! Λογικό είναι να γράφουν μπούρδες.
Αν καταλαβαίνεις τι παίζει γιατί έχεις εμπεδώσει πως λειτουργεί και δεν σου αρέσει, είσαι θεός! Απλά δεν είναι για σένα και πας παρακάτω! Αλλά ξέρεις!
Από προσωπική εμπειρία τώρα: Φιλικό μου πρόσωπο, το οποίο έχει με τα αυτοκίνητά του την σχέση που έχει η πλειοψηφία των οδηγών (όχι και πολύ στενή δηλαδή) επισκεπτόταν το σέρβις της μερσεντές κάθε δυό μήνες προσπαθώντας να τους πείσει ότι το καινούργιο αυτόματο άλφα που είχε αγοράσει έχει πρόβλημα στο κιβώτιο (CVT). Περιττό να πώ ότι το αυτοκίνητο πουλήθηκε γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον πείσει, ούτε και εγώ, ότι όλα ήταν εντάξει. Όσο για το CVT του τζαζ (το πρώτο) που αναφέρθηκε πιό πάνω, ήταν λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχουν οι μηχανολόγοι. Αληθινό έργο τέχνης και δεν υπερβάλλω. Ήταν φοβερό το συναίσθημα να βλέπεις το στροφόμετρο σχεδόν 'κολλημένο' στις στροφές της ροπής και το ταχύμετρο να ανεβάζει με μία πρωτόγνωρη ομαλή ροή! Η το πώς το λογισμικό του φρέναρε τον κινητήρα κρατώντας τις στροφές εκεί που πρέπει στις κατηφοριές ανάλογα την ταχύτητα και το πάτημα του γκαζιού! Ήταν περίεργο στην αρχή αλλά μόλις το συνήθιζες το εκτιμούσες όλο και περισσότερο.
Όμως αυτό το διαμαντάκι, όπως ίσως ξέρετε, το σταμάτησαν και αργότερα το επανεμφάνισαν με δαγκωμένο λογισμικό για να δίνει την αίσθηση του χειροκίνητου με 'σκαλωτή' λειτουργία επειδή οι νοικοκυρές δεν μπορούσαν να το εκτιμήσουν! (Είναι αλήθεια το αρνητικό φιντμπακ που είχαν για το κιβώτιο, δεν υπερβάλλω). Το μάρκετινγ ακόμα μια φορά νίκησε τους μηχανικούς και την εξέλιξη. Έχω οδηγήσει και ραβ με cvt και την προαναφερθείσα μερσεντές, άψογα και τα δύο, αλλά σαν το χόντα δεν δούλευε κανένα. Τόσο απίθανο είναι (ήταν)!
-
axel12p wrote:
Προσωπικά δεν είχα ποτέ αυτόματο, αλλά πριν το DSG όταν άκουγα για αυτόματο το μυαλό μου πήγαινε σε ένα αυτοκίνητο που είναι αρκετά πιο αργό και έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από το αντίστοιχο χειροκίνητο. Με το DSG μου δόθηκε η εντύπωση πως μιλάμε για ένα αυτόματο που βελτιώνει (έστω και οριακά τις επιδόσεις), χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνει την κατανάλωση. Μπορεί να κάνω λάθος, **αλλά νομίζω πως και οι περισσότεροι αυτή την εντύπωση έχουν **για την σύγκριση κλασσικών αυτόματων και DSG.
Ακριβώς, είναι θέμα εντύπωσης και όχι πραγματικότητας. Μια χαρά π.χ. ήταν τα 6αρια steptronic της BMW, καλύτερα από τα DSG εκείνης της εποχής. Αλλά τα καλά αυτόματα κιβώτια ήταν ακριβά και εκεί ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Ο περισσότερος κόσμος είχε εμπειρία με παλιά αυτόματα ή με φτηνά και νόμιζε ότι όλα είναι χάλια, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει οδηγήσει ένα! Και εσύ το λές οτι το μυαλό σου πήγαινε στα αρνητικά, χωρίς όμως να έχεις ιδία άποψη...απλα απειδή επικρατούσε αυτός ο μύθος. Το μόνο που ίσχυε ήταν μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης λόγω απωλειών του μετατροπέα, η οποία στα πιο σύγχρονα κιβώτια είχε/έχει εξαλειφθεί.
Φάνη, πάλι μεταφέρεις τις προκαταλήψεις σου ως γεγονός. Εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του 2000) το DSG ήταν σαφώς πιο γρήγορο, δεν επιβάρυνε τις επιδόσεις (ενίοτε τις βελτίωνε μάλιστα) ούτε και την κατανάλωση, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κλασικά αυτόματα (και το 6άρι Steptronic). Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και αποτυπώνεται και στα επίσημα νούμερα επιδόσεων και κατανάλωσης των κατασκευαστών. Μόνο με την εισαγωγή του 8αριού αρκετά αργότερα (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2010 αν δεν κάνω λάθος) κατάφερε η BMW να εξαλείψει ουσιαστικά τα παραπάνω ελαττώματα...
-
Εννιά στις δέκα φορές που διαβάζω 'δοκιμή' αυτοκινήτου που είναι εξοπλισμένο με CVT όντως επισημαίνεται πατινάρισμα (!) που δεν είναι πατινάρισμα βεβαίως - βεβαίως... Και συνήθως ο 'ειδικός' δημοσιογράφος έχει τόση σχέση με την μηχανολογία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Πολύ αμφιβάλω, όταν το 'δοκιμάζουν' (οδηγούν θα έλεγα καλύτερα) αν έχουν στο μυαλό τους, συνδυαστικά με την εικόνα του στροφόμετρου, του ταχύμετρου, του ήχου της μηχανής, την αίσθηση γενικότερα, αν φαντάζονται -έστω και κατά προσέγγιση- το CVT να δουλεύει και τι κάνει! Λογικό είναι να γράφουν μπούρδες.
Αν καταλαβαίνεις τι παίζει γιατί έχεις εμπεδώσει πως λειτουργεί και δεν σου αρέσει, είσαι θεός! Απλά δεν είναι για σένα και πας παρακάτω! Αλλά ξέρεις!
Επειδή τμήμα της μομφής μπορεί να απευθύνεται σε μένα, θα πω ότι γνωρίζω ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας του CVT και συμφωνώ ότι στη θεωρία μπορεί να είναι το τέλειο σύστημα. Ποιός εξάλλου δεν θα ήθελε να έχει ένα αυτοκίνητο με ουσιαστικά άπειρες σχέσεις μετάδοσης; Το πρόβλημα είναι ότι στην πράξη οι υλοποιήσεις τελικά απέχουν από τη θεωρητική τελειότητα...
Ίσως κάποια στιγμή σε αυτοκίνητα με ισχυρούς κινητήρες, με πολύ καλή ηχομόνωση και βέλτιστη διαχείριση του συνόλου κινητήρα και κιβωτίου, να επιτευχθεί η προσέγγιση της τελειότητας. Ως έχει η κατάσταση επί του παρόντος, σε μένα δεν κάνουν!
-
Φάνη, πάλι μεταφέρεις τις προκαταλήψεις σου ως γεγονός. Εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του 2000) το DSG ήταν σαφώς πιο γρήγορο, δεν επιβάρυνε τις επιδόσεις (ενίοτε τις βελτίωνε μάλιστα) ούτε και την κατανάλωση, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κλασικά αυτόματα (και το 6άρι Steptronic).
Δεν είναι θέμα προκατάληψης. το 2007 εγώ είχα το Mini Cooper S με αυτοματο (6αρι Aisin, το ZF της BMW ήταν ακόμα καλύτερο που είχα μετά στην Ζ4) και ο ξάδερφός μου το 140αρι Golf μe το DSG. Δεν ίδια καμία ιδιαίτερη διαφορά στην ταχύτητα των αλλαγών και σαφώς το κιβώτιο του Μίνι ήταν πιο ομαλό και είχε και την 'κλωτσιά' του μετατροπέα. Επίσης, στις ανηφόρες του Λυκαβηττού (εκεί έμενα τότε) με το Μίνι πάρκαρα για πλάκα, με το Golf είχα πρόβλημα (δεν ήταν ομαλό, κλώτσαγε) και μύριζε ο συμπλέκτης. Μετά του έβγαλε και πρόβλημα (κλασσικά) και το έδωσε και πήρε και αυτός ένα Mini.
Kia XCeed - crossover