Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης
    • 1
    • 2
    • 42
    • 43
    • 44
    • 45
    • 46
    • 906
    • 907
    • 44 / 907
    Περί αυτοκίνησης
    162
    18129
    410793
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • bekiaris
      bekiaris @fanis75 last edited by

1. Μπορεί να σου είναι αδιάφορο για τις επιδόσεις αλλα το επιπλέν βάρος αυξάνει την κατανάλωση και άρα την απαιτούμενη ενέργεια για να κινηθεί το αυτοκίνητο. Είναι πολύ απλό επιπλέον βάρος = επιπλέον ενέργεια.

2. Μεγάλε, συνολικά το βλέπω και είμαι προκατειλημένος ΘΕΤΙΚΑ στα ηλεκτρικά! Δες τι είχα γράψει για την i3 όταν την είχα οδηγήσει (από τοςυ πρώτους στην Ελλάδα) πριν χρόνια, ότι εαν είχα τα χρήματα και την υποδομή θα το αγόραζα εχτές! Όμως αυτό δεν με κάνει να τα βλέπω όλα ρόδινα. Βλέπω τα αντικειμενικά μειονεκτήματα και δεν το δέχομαι. Ως τεχνολογία του μέλλοντος οφείλει να μου βελτιώσει την ζωή και όχι μνα μουν την δυσκολέψει! Άρα εστιάζω στα αρντήτικά ώστε να βελτιωθούν, τα θετικά τα έχουμε πει πολλές φορές. Όμως σε10 χρόνια θέλω να έχω καλύτερο αυτοκίνητο από το σημερινό μου και όχι χειρότερο.

1. Οντως, γιατί δεν αναφέρεις όμως τις απώλεις που έχουν τα θερμικά αυτοκίνητα από την μετάδοση? ένας ηλεκτροκινητήρας έχει ελάχιστες απώλειες.

Ως προβληματισμός είμαι απόλυλα μαζί σου, όμως κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.

Ο μέσος καταναλωτής κάνει λιγότερα από 50 χιλιόμετρα τη μέρα, αρα ένα ηλεκτρικό μπορεί να τον καλύψει, άρα δεν ειναι τοσο προσωπικό το θέμα, ειναι για τους περισσότερους κατοίκους πόλεων.

Με τον λυγνίτη , που φυσικά κ παραπέμπει σε ρεύμα, μολύνουμε το περιβάλλον κτλ, όπως κ με τις βενζίνες πετρέλαια... Οι ΑΠΕ πέρα από το στάδιο της παραγωγής του εξοπλισμού που δεν μπορώ να το κρίνω, ειναι καθαρή ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακίνηση με συνολικό όφελος για το περιβάλλον.

Επειδή το κόστος των ηλεκτρικών ως προς την αγορά ειναι μεγάλο, δεν θα το χαρακτήριζα μόδα, κ σύντομα θα κριθούν όλα αυτά. Εγώ πάντως ποντάρω στο σενάριο, η ηλεκτροκίνηση να μην αποδειχθεί καμία μόδα ή φούσκα κ να παραμείνει για πολλά χρόνια, αντίθετα με τα πετρέλαια κτλ που μας ζάλισαν, είχαν μείωση στην τελική τιμή γύρω στο 30% (με το κόστος αγοράς που ήταν μεγαλύτερο) κ εν τέλει...θα εξαφανιστούν αν προχωρήσουν τα ηλεκτρικά, εκτός φυσικά από αυτούς που κάνουν ταξίδια μόνιμα.

Τέλος, κάθε τεχνολογία εχει πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα. Κοιτάζουμε μπροστά, ο καθένας κρατάει αυτά που θέλει. Συνολικά βλέπω οτι η ηλεκτροκίνηση με το κόστος μετακίνησης κ συντήρησης με καρασυμφέρει, κ θα πάω εκεί σύντομα, να είμαστε καλά. χωρίς φόβο...Αν περιμένω φίλε μου να δω κάτι ιδανικό - ολοκληρωμένο σε αυτή την ζωή, θα γεράσω πριν την ώρα μου, κάθε τεχνολογία έχει στάδια ωρίμανσης κ χρειάζεται χρόνο μέχρι να φτάσει στην κορύφωση της, κ επειδή είμαι ρομαντικός άνθρωπος, θέλω να δω αυτή την εξέλιξη μέσα από την πράξη, κ όχι στη θεωρία. Οσοι πιστοί προσέλθετε.

1 Reply Last reply Reply Quote 3
      • D
        dublin last edited by

Νομίζω ο @Fanis75 τα λέει πολύ ορθολογικά και ρεαλιστικά.

Όλοι θέλουμε καλύτερα και ποιό οικολογικά οχήματα, αλλά να μην πληρώσουμε (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη μετάβαση αυτή σε χρόνο και χρήμα που δεν έχουμε.

Δεν είναι ένα game console ή smartwatch που γίνεσαι και πιονερος, τα κόστη και τα θέματα είναι ποιό μεγάλα και πολύπλοκα

1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • bekiaris
          bekiaris @dublin last edited by

Όλοι θέλουμε καλύτερα και ποιό οικολογικά οχήματα, αλλά να μην πληρώσουμε (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη μετάβαση αυτή σε χρόνο και χρήμα που δεν έχουμε.

χαχα γελάω μαζί σας να ξέρετε... ρεαλιστηκά τα έλεγαν κ όλοι το 2010 για τον Musk που ήθελε να βγάλει ηλεκτρικό άυτοκίνητο, οτι θα πτωχεύσει, οτι δεν έχει κανένα μέλλον, οτι οτι ότι...ανατρέξτε στα σχόλια των αμερικάνικων περιοδικών, πόσο χολή έφαγε αυτός ο ανθρωπος.. επειδή απλά δεν ήταν ρεαλιστής, ήταν ονειροπόλος, έβαλε όλο τον πλανήτη στην πρίζα, άλλαξε την αυτοκινηση κόντρα στα μεγαθύρια toyota bmw mercedes. Βρήκε επενδυτές, ο κόσμος τον πίστεψε κ έβαζε συνέχεια χρήματα στο εγχείρημα, κ σήμερα δικαιώθηκε...είναι 6 χρόνια μπροστά από την toyota με επίσημη δήλωση των μηχανικών της... Η ηλεκτροκίνηση ειναι ένα hot θέμα της εποχής, με τα ρίσκα της, ολόκληρες πόλεις αναπτύσονται πλέον βάσει αυτής της τεχνολογίας. Το αν ήρθε για να μείνει, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Την μετάβαση πάντα την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, αργά η γρήγορα.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • S
            super-t last edited by

Δηλαδή θα πληρώνατε παραπάνω ένα αυτοκίνητο με το σκεπτικό ότι κάνει λιγότερο ζημιά στο περιβάλλον άσχετα αν μπορεί να μην κάνατε απόσβεση τα περισσότερα χρήματα;

• D
              diogenisairetikos last edited by

Ο CEO του ομίλου PSA παραδέχεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ελκυστικά και πως παραμένουν πολύ ακριβά.

Στο έντονο κύμα της ηλεκτροκίνησης υπάρχουν και οι φωνές της λογικής που λένε πως οι δρόμοι του πλανήτη δεν θα γεμίσουν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την μία ημέρα στην άλλη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Carlos Tavares, του προέδρου του ομίλου Peugeot-Citroen, έρχονται για να προσγειώσουν όσους πιστεύουν πως στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν τα PEHV και EV οχήματα.

Ο Tavares είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απλά για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες και όχι για τους πραγματιστές αγοραστές αυτοκινήτων. Επίσης, επισήμανε πως οι πωλήσεις αυτών των «πράσινων» μοντέλων πηγαίνουν καλά σε όποιες αγορές οι κυβερνήσεις δίνουν ισχυρά κίνητρα. Όταν τα κίνητρα αυτά σταματήσουν, όπως έγινε και στην Κίνα, τότε η αγορά των ηλεκτρικών καταρρέει. Μαζί με τις οικολογικές ευαισθησίες…

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι οι περιορισμένες δομές φόρτισης, η μικρή αυτονομία αλλά και η αδυναμία πρόβλεψης του κόστους φόρτισης. Κάτι που ενισχύθηκε πρόσφατα με την απόφαση του δικτύου IONITY να εκτοξεύσει το κόστος φόρτισης έως και 500% πάνω. Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.

• bekiaris
                bekiaris @diogenisairetikos last edited by

Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Ένα ακόμα άρθρο με διαπιστώσεις...κ στο τέλος φυσικά η ίδια κατάληξη!!! Οποιος συμφουρίτης θέλει να τον κάνω βόλτα με το leaf-άκι να μου στείλει pm.

• E
                  evan1969 @dstou last edited by

Έβαν1969, από ακραίο προφίλ χρήστη σε ακόμη πιο ακραίο το πας.

Έχεις 33Κ για να ξοδέψεις σε μετάχειρο ηλεκτρικό, ρίσκαρες για να το φέρεις απ' έξω ενώ εδώ δεν κυκλοφορεί (ακόμη τουλάχιστον), έχεις μόνιμο πάρκινγκ στην εργασία σου και ταχυφορτιστή! με δωρεάν δικαίωμα χρήσης!, έχεις και χώρο στάθμευσης στην κατοικία σου με μπρίζα!, έχεις ΚΑΙ ταράτσα που μπορείς να τοποθετήσεις φ/β και να παράξεις το δικό σου ρεύμα!, αλλά ψάχνεσαι και για net tethering για ποιό οικονομικά! Το μόνο που μένει πλέον να διαβάσουμε σε επόμενο ποστ είναι ότι θα πουλήσεις το μετάχειρο ηλεκτρικό σου και θα πάρεις ένα άλλο ολοκαίνουργιο, εκμεταλλευόμενος τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν (αλήθεια το σκέφτεσαι?, για πες).

Παίζει σε ανάλογη θέση και με τέτοιες αβάντες να βρίσκονται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το πολύ άλλα 10.000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Πραγματικά σε ζηλεύω.

Αλλά παράλληλα, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι αυτό που λένε για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας: ότι με τα σημερινά δεδομένα απέχει παρασσάγκας από το μέσο βαλάντιο.    Kάτι που θα βελτιώνεται βέβαια με το χρόνο και σιγά σιγά.

Γραφεις προσωπικά για εμένα και όχι για την ηλεκτροκινηση....

Εγώ δεν σε ζηλεύω....

www.TESLA.com

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                  • J
                    jobous last edited by

Στην Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο για να πάρουν ένα καλό ποσοστό της αγοράς αυτοκινήτων τα καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στην αρχή θα παίξουν τα mild , τα υβριδικά (χωρίς εξωτερική παροχή, πχ Toyota) ,τα PHEV και μετά όταν θα έρθει ο καιρός τα ηλεκτρικά. Ο λόγος είναι φυσικά το πάγιο κόστος αγοράς , η αυτονομία , το δίκτυο φορτιστών, κτλ. ΟΚ θα δώσουν μια Α επιδότηση αλλά δεν λύνεται το θέμα. Ούτε δίκτυο φορτιστών υπάρχει με συνέπεια να μένει πίσω οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης της ηλεκτροκίνησης (βλέπε το παράδειγμα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα). Βασικά πρώτα πάει το δίκτυο και μετά όλα τα άλλα, αφού το βασικό κομμάτι είναι το 'καύσιμο'.Το θέμα της επιδότησης παίζει παντού στην Ευρώπη, πχ στην Γαλλία θα δώσουν καλές επιδοτήσεις όχι μόνο για οικολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους αλλά για να στηρίξουν και τις δικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες.

Για το θέμα του 'καυσίμου'. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Από τι να ξεκινήσουμε ???

Ταχυφορτιστής στο σπίτι : ίσον τριφασικό ρεύμα. Ξέρετε πόσες κατοικίες έχουν τριφασικό ρεύμα επί του συνόλου των κτηρίων???

Ταχυφορτιστές ή και απλοί φορτιστές παντού : Ρωτήσατε τι και αν μπορεί να σηκώσει το δίκτυο αν το 10% των αυτοκινήτων γίνουν από θερμικά ηλεκτρικά ??

Το κόστος της μονάδας ενέργειας είναι και θα συνεχώς αυξανόμενο (δυστυχώς). Όσο μπαίνουν περισσότερο στο ¨'μίγμα¨ οι ΑΠΕ τόσο θα ακριβαίνει , αφού θα φεύγει ο φθηνός λιγνίτης (συν τα τέλη CO2) και θα μπαίνουν ακριβότερες παραγωγές (φυσικό αέριο και ΑΠΕ).

Μια μικρή αναφορά στον 'κακό' λιγνίτη. Σαν χώρα αποφασίσαμε (δεν είμαι 100% σίγουρος) να πορευτούμε χωρίς πυρηνικά εργοστάσια Π.Η.Ε. (για μένα καλό) που είναι η φθηνότερη παραγωγή ενέργειας παγκόσμια) . Έτυχε να έχουμε πεδία με λιγνίτη και μπορέσουμε με αυτό να φτιάξουμε μεγάλες μονάδες βάσης για να παράγουμε σχετικά φθηνή ενέργεια. Άλλοι δεν έχουν λιγνίτη πχ οι Γερμανοί και χρησιμοποιούν ακόμα λιθάνθρακα. Έχουν όμως πυρηνικά εργοστάσια και κουνιούνται. Επίσης έχουν βρει τα κολπάκια των επενδύσεων ΑΠΕ σε αναπτυσσόμενες αγορές για να μειώνουν το ισοζύγιο στους ρύπους που παράγουν εντός Γερμανίας και να πληρώνουν λιγότερα τέλη για εκπομπές CO2. Μην κατηγορούμε έτσι απλά τον λιγνίτη, αυτός είναι που μας δίνει σαν χώρα μια ενεργειακή ανεξαρτησία τουλάχιστον ως ένα βαθμό.  Είναι το net metering μια λύση που θα εφαρμοστεί μαζί με πολύ εξυπνότερα κτήρια αλλά αυτά θέλουν πολύ χρόνο για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν

Πάντως πραγματικά  η μετάβαση από θερμικούς κινητήρες στην ηλεκτροκίνηση δεν θα μας κάνει ξαφνικά πράσινους !!!!!

Ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει σε βαθμό απόδοσης 50-52% , ίσως και λίγο παραπάνω. Φυσικά παίζουν ρόλο και οι ΑΠΕ αλλά στην εξίσωση μπαίνουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να τους μετρήσεις σε ενεργειακά αποτυπώματα, μπαταρίες , κόστος κατασκευής των ΑΠΕ (έχουν), νέα δίκτυα κτλ.

Ότι και να γίνει προς εκεί πάμε, το πετρέλαιο θα ανεβαίνει άρα και τα παράγωγα του, αλλά και το κόστος του ρεύματος θα ανεβαίνει.  Είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να κάνεις προβλέψεις τι ακριβώς αξίζει και τι δεν αξίζει. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

1 Reply Last reply Reply Quote 4
                    • L
                      lap last edited by

Να πάω κάτι σχετικό με τις ψηλομπουρδες που γράφουν κάποια μέλη.

Η honda ανέφερε πως οι βενζινοκινητήρες έχουν τουλάχιστον 25 με 30 έτη ακόμα.

Για αυτό και σχεδιάζει και επενδύει σε αυτούς.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

1 Reply Last reply Reply Quote 6
                      • bekiaris
                        bekiaris @jobous last edited by

Ότι και να γίνει προς εκεί πάμε, το πετρέλαιο θα ανεβαίνει άρα και τα παράγωγα του, αλλά και το κόστος του ρεύματος θα ανεβαίνει.  Είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να κάνεις προβλέψεις τι ακριβώς αξίζει και τι δεν αξίζει. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

Κατατοπιστηκότατος!!! Νομίζω ότι πιο σοβαρό έχω διαβάσει στα τελευταία Posts. Κανένας δεν ξέρει που θα κάτσει η μπύλια, απλά θεωρώ διόλου ασχημο να κατακρίνουμε μία νέα τεχνολογία προβάλωντας μόνο τα μειονεκτήματα της.Αυτό που αναφέρεις με το δίκτυο, οτι δηλαδή θα αυξηθεί η κατανάλωση κάποιες ώρες που θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά κ αναλογικά θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο ίδιο το δίκτυο/παραγωγή, νομίζω οτι θα πρέπει να αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ηλεκτρικών για να υπάρξει μεγάλο θέμα.

• W
                          wantone @bekiaris last edited by

Diogenisairetikos wrote:

Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Ένα ακόμα άρθρο με διαπιστώσεις...κ στο τέλος φυσικά η ίδια κατάληξη!!! Οποιος συμφουρίτης θέλει να τον κάνω βόλτα με το leaf-άκι να μου στείλει pm.

Eχεις Email. Το Leaf με ενδιαφερι και μενα αν και το κοστος αποκτησης θα πρεπει να πεσει για να μπορεσω να το παρω.

• bekiaris
                            bekiaris @wantone last edited by

Eχεις Email. Το Leaf με ενδιαφερι και μενα αν και το κοστος αποκτησης θα πρεπει να πεσει για να μπορεσω να το παρω.

Ϊσως να περιμένεις λίγο να σταθεροποιηθεί το Id.3, το οποίο εμένα μου αρέσει πιο πολύ(εμφανησιακά), θα ειναι πιο φθηνό, θα έχιε μεγαλήτερη αυτονομία, κ πανω από όλα, θα ειναι πισωκίνητο.... Απλά θα ξεκινήσει να βγαίνει μετά το καλοκαιρι, υπολόγισε κανά χρόνο να φύγουν οι παιδικες ασθένεις κ κάτι ψιλά, κ μετά τσίμπα το.!!! η Nissan βέβαια έχιε εμπειρία από το leaf το 1, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα που δεν το διόρθωσε ουτε στο δυο. Οι μπαταρίες δεν ψυχονται με υγρό, με αποτέλεσμα σε ταξίδια πανω από 600 χιλιόμετρα με ταχυφορτιστές να έχεις λίγο θεματάκι...Πολύ χρήσιμα είνάι επίσης διάφορα καλούδια που έχει για αλλαγή λωρίδας κτλ.

1 Reply Last reply Reply Quote 7
                            • J
                              jobous last edited by

Ο στόλος αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 αυτοκίνητα. Επομένως το 10% είναι 500.000.

Το παραπάνω νούμερο είναι μόνο για να κάνουμε ένα υπολογισμό, και φυσικά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της δεκαετίας που ζούμε !!!

Η φόρτιση έχει όρια απο 2.6 kW (οικιακό, μιλάμε για κατανάλωση 2 split aircon 12.000 btu) μέχρι 3,7 kW έως 22 kW και ταχυφορτιστές μέχρι 44 kW , πάντα για εναλλασσόμενο. Δεν συζητάμε για ενέργεια (kWh).

Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουμε την κατανομή στα παραπάνω φορτία. Να πούμε 25%-35% (με μέση τιμή τα 13 KW) και 40 % ταχυφορτιστές. Το θέμα επίσης είναι ότι δεν τραβάει πάντα την ονομαστική ισχύ. Επίσης να θεωρήσουμε ένα 0,15-0,20 συντελεστή ταυτοχρονισμού (εδώ δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες..., μπορεί να πάει και χαμηλότερα)

Το παραπάνω μας κάνει περίπου ένα 1-1,5 GW δηλαδή ένα 10-15% πάνω από το peak που έχουμε το καλοκαίρι.....

Τα ανωτέρω είναι απλές παραδοχές , χωρίς να έχω κάτι απτό στα χέρια μου. Φυσικά μπορεί και να κάνω τρελό λάθος !!!!

• bekiaris
                                bekiaris @jobous last edited by

Ο στόλος αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5.000.000 αυτοκίνητα. Επομένως το 10% είναι 500.000.

μέχρι όμως να φτάσουμε στο 10% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που εγώ πιστεύω οτι πάει μετά το 25, υπάρχει χρόνος για να πέσουν χρήματα σε υποδομές... εξάλλου φαντάζομαι οτι ο ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο καθώς κ οι πάροχοι, έχουν υπόψιν τους το συγκεκριμένο πρόβλημα, κ καθώς η ζήτηση θα είναι σταθερά αυξανόμενη, θα κάνουν τους ανάλογους σχεδιασμούς. Το μόνο που φοβάμαι ειναι αυτό που αναφέρεις, δηλαδή που θα βρεθεί φθηνή παραγωγή ενέργειας καθώς η ΑΠΕ ειναι ακριβές, το αέριο επίσης το ίδιο, πυρηνικό εργοστάσιο ούτε θα ήθελα ούτε νομίζω να μπορεί να γίνει αμεσα... αρα πάμε στην λύση της αγοράς ρεύματος από το εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται...

• S
                                  super-t last edited by

Κάπως πρέπει να βγάλουν λεφτά και αυτοί που στήνουν ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο.

1 Reply Last reply Reply Quote 9
                                  • fanis75
                                    fanis75 moderator last edited by

Να συμπληρώσω σε όσα έχω γράψει ότι ο ηελκτροκινητήρας ειναι εξαιρετικό μηχανολογικό επίτευγμα και πολύ καλύτερος από οποιονδήποτε θερμικό σε χαρακτηριστικά λειτουργίας, απλότητα και φυσικά βάρος. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο κινητήρας, αλλά το μέσω αποθήκευσης τους ηλεκτρισμού, δηλαδή οι μπαταρίες. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, για εμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν θέμα.

Θα μπορούσε να λυθεί με παραγωγή ενέργειας στο αυτοκίνητο με ηλεκτρόλυση. Ίσως με έναν μικρό θερμικό (100-200κ.εκ) που θα φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες (ακόμα και το βράδυ για όποιον δεν έχει θέση με ρεύμα ή όταν παρκάρει κάποιος στον δρόμο για ένα ραντεβού, κλπ.). Ακόμα και με επαγωγική φόρτιση σε όλη την διάρκεια του ταξιδίου (το σκέφοτονται σε μεγάλες χώρες να εγκαταστήσουν επαγωγική φόρτιση στον δρόμο!) ή έστω σε θέσεις στάθμευσης.

We are one, We are a universe. Forebears of what will be, Scions of the Devonian sea...

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                                    • bekiaris
                                      bekiaris @fanis75 last edited by

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο κινητήρας, αλλά το μέσω αποθήκευσης τους ηλεκτρισμού, δηλαδή οι μπαταρίες. Όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα, για εμένα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν θέμα.

Το πρόβλημα που αναφέρεις, όπως έχεις γράψει κ σε προηγούμενα post, είναι υπαρκτό κ σίγουρα ένα αδύνατο σημείο των ηλεκτρικών. Μία τεχνολογία όμως δεν μπορεί να αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη, θα χρειαστούν χρόνια έρευνας κ ένας θεός ξέρει που θα καταλήξει. Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά, οτι δνε ειναι αποτρεπτικός παράγωντας για να μην αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό οταν κάνει αστικές μετακινήσεις. Εκεί που πραγματικά πονάνε τα ηλεκτρικά για εμένα ειναι στο κόστος το οποίο ειναι 10K πάνω από ενα αντίστοιχο βενζίνης, κ αυτός ναι ειναι ένας σοβαρότερος παράγωντας. Αν όμως καποιος το σκεφτεί μακροπρόθεσμα, κ πάλι συμφέρει διότι μπορείς να κάνεις απόσβεση περίπου σε 4 με 5 χρόνια, εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που κάνεις. πχ εγώ που δίνω 200 ευρώ το μήνα σε βενζίνη, χωρίς συντήρηση αυτοκινήτου σε λιγότερο από 5 χρόνια τα έχω αποσβέσει (με νυχτερινό ρεύμα). Κ τέλος Φάνη, για να μην ξαναλέω τα ίδια κ τα ίδια, επειδή λες τα προφανή, αν περιμένουμε να δούμε τέλεια μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για να πάμε σε ηλεκτιρκό, μπορεί να χρειαστούν κ 20 χρόνια, ουδείς γνωρίζει... όσο ο καταναλωτής ρίχει χρήμα σε μία τεχνολογία (με τα μειονεκτήματα κ τα πλεονεκτήματα κάθε κατάστασης που προσωπικά δεν με αποτρέπουν στην αγορά ηλεκτρικού), ο επενδυτής θα βελτιώνει τις τεχνολογίες. Οσο περιμένει την έτοιμη λύση.... δεν θα σκάσει ποτέ ουρανοκατέβατη... Κάθε πράγμα έχει ρίσκο κ μέσα από αυτό βγαίνουν νέες τεχνολογίες κ βελτίωση της ζωής μας. Σίγουρες λύσεις δεν υπάρχου, κ καμία τεχνολογία δεν τελειοποιήθηκε από την μία ημέρα στην άλλη.

1 Reply Last reply Reply Quote 10
                                      • S
                                        super-t @fanis75 last edited by

...  Ίσως με έναν μικρό θερμικό (100-200κ.εκ) που θα φορτίζει συνέχεια τις μπαταρίες (ακόμα και το βράδυ για όποιον δεν έχει θέση με ρεύμα ή όταν παρκάρει κάποιος στον δρόμο για ένα ραντεβού, κλπ.). Ακόμα και με επαγωγική φόρτιση σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού (το σκέφτονται σε μεγάλες χώρες να εγκαταστήσουν επαγωγική φόρτιση στον δρόμο!) ή έστω σε θέσεις στάθμευσης.

Οπότε περιγράφεις ένα υβριδικό τύπου, i3, jazz*, e-power κ.τ.λ.

Η επαγωγική φόρτιση ενώ είναι μια λύση, έχει αρκετές απώλειες.

1 Reply Last reply Reply Quote 6
                                        • D
                                          dublin last edited by

Βάζω και αυτό εδώ, είναι τα ηλεκτρικά της Γερμανικής αγοράς με τιμές για όσους ενδιαφέρονται, και ως μέτρο σύγκρισης.

Γενικά μιλώντας, η ποικιλία είναι πολύ περιορισμένη, αλλά δείτε και μόνοι σας.

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/kaufen/elektroautos-uebersicht/

και αυτό, συμβουλές για μεταχειρισμένα

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/kaufen/elektroautos-gebraucht-kaufen/

• W
                                            wantone @bekiaris last edited by

jobous wrote:

μέχρι όμως να φτάσουμε στο 10% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που εγώ πιστεύω οτι πάει μετά το 25, υπάρχει χρόνος για να πέσουν χρήματα σε υποδομές... εξάλλου φαντάζομαι οτι ο ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο καθώς κ οι πάροχοι, έχουν υπόψιν τους το συγκεκριμένο πρόβλημα, κ καθώς η ζήτηση θα είναι σταθερά αυξανόμενη, θα κάνουν τους ανάλογους σχεδιασμούς. Το μόνο που φοβάμαι ειναι αυτό που αναφέρεις, δηλαδή που θα βρεθεί φθηνή παραγωγή ενέργειας καθώς η ΑΠΕ ειναι ακριβές, το αέριο επίσης το ίδιο, πυρηνικό εργοστάσιο ούτε θα ήθελα ούτε νομίζω να μπορεί να γίνει αμεσα... αρα πάμε στην λύση της αγοράς ρεύματος από το εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται...

Η καταναλωση ρευματος το βραδυ ειναι χαμηλοτερη το προβλημα ομως της Ελλαδας ειναι οτι δεν εχει υδροηλεκτρικα, πυρηνικα εργοστασια και αλλα που ειναι baseline στην παραγωγη ρευματος οπως εχουν αλλες χωρες (φυσικο αεριο ειναι ακριβο για να παραγεις ρευμα γιαυτο το ανοιγουν μονο οταν εξαντλησουν τις αλλες πηγες).

Ειλικρινα δεν ξερω τι θα γινει με αυτο το θεμα της παραγωγης ρευματος. Μην ξεχναμε πολλα νησια παραγουν ρευμα με πετρελαιο αυτην την στιγμη.

Βεβαια αν καθε σπιτι που μπορει εχει φωτοβολταικα προφανως μπορεις να εχεις δωρεαν ηλεκτρισμο αφου βεβαια πληρωσεις το κοστος για τα φωτοβολταικα.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 42
                                            • 43
                                            • 44
                                            • 45
                                            • 46
                                            • 906
                                            • 907