-
Έβαν1969, από ακραίο προφίλ χρήστη σε ακόμη πιο ακραίο το πας.
Έχεις 33Κ για να ξοδέψεις σε μετάχειρο ηλεκτρικό, ρίσκαρες για να το φέρεις απ' έξω ενώ εδώ δεν κυκλοφορεί (ακόμη τουλάχιστον), έχεις μόνιμο πάρκινγκ στην εργασία σου και ταχυφορτιστή! με δωρεάν δικαίωμα χρήσης!, έχεις και χώρο στάθμευσης στην κατοικία σου με μπρίζα!, έχεις ΚΑΙ ταράτσα που μπορείς να τοποθετήσεις φ/β και να παράξεις το δικό σου ρεύμα!, αλλά ψάχνεσαι και για net tethering για ποιό οικονομικά! Το μόνο που μένει πλέον να διαβάσουμε σε επόμενο ποστ είναι ότι θα πουλήσεις το μετάχειρο ηλεκτρικό σου και θα πάρεις ένα άλλο ολοκαίνουργιο, εκμεταλλευόμενος τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν (αλήθεια το σκέφτεσαι?, για πες).
Παίζει σε ανάλογη θέση και με τέτοιες αβάντες να βρίσκονται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το πολύ άλλα 10.000 άτομα σε όλη τη χώρα.
Πραγματικά σε ζηλεύω.
Αλλά παράλληλα, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι αυτό που λένε για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας: ότι με τα σημερινά δεδομένα απέχει παρασσάγκας από το μέσο βαλάντιο. Kάτι που θα βελτιώνεται βέβαια με το χρόνο και σιγά σιγά.
-
-
Το μόνο κίνητρο που δεν έχουν οι επιδοτήσεις είναι το περιβάλλον, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Πόσο μολύνει η παραγωγή ρεύματος και η παραγωγή μπαταριών? Τι ζημιά προκαλέι σε βάθος χρόνου η εξόρυξη των μετάλλων που απαιτούνται για τις μπαταρίες? Τι ζημιά θα προκαλέσει σε 15-20 χρόναι η μαζική απόσυρση των μπαταριών? Και άλλα πολλά τέτοια ερωτήματα που φυσικά δεν έχουν απαντηθεί.
-
Τεχνολογία ηλεκτρικών δεν υπάρχει από το 1970 αλλά 100 χρόνια πιο πρίν, το πρώτο αυτοκίνητο ήταν ηλεκτρικό και όχι θερμικό. Αλλά το πρόβλημα των μπαταριών παραμένει 100+ χρόνια μετά, χωρίς να υπάρχει λύση. Όπως είπε ο Jorge, εαν υπήρχε άμεση παροχή, τότε αλλάζει όλο το θέμα και η κατάσταση.
Φάνη, σε όσα αναφέρεις αρχικά συμφωνώ ως προς τα υλικά των μπαταριών καθώς κ την δυνατότητα ανακύκλωσης των μπαταριών. Βέβαια, επειδή νομίζω οτι κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο ρυπογόνες ειναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες, κ μην μου δείξεις βιντεάκια που ενδεχομένως έχουν προωθηθεί από πετραιλαικές ή αυτοκινητοβιομηχανίες που χάνουν μερίδια αγοράς... Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, κ ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια, οπότε μην είσαι απόλυτος. Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ? γιατί δεν την αναφέρεις? ή απο φυσικό αέριο που ειναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα πετραίλαια /βενζίνες. Για τον λυγνίτη κ την καταστροφή που έχει επιφέρει στην Ελλάδα δεν ανέφερε όμως φυσικά τιποτα.Συμφωνώ για τις χρονοβόρες διαδικασίες φόρτισης κτλ, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, καθώς κάνω τα ταξίδια πυο κάνω με καλύπτουν.
Επίσης, η τεχνολογία των μπαταριών έχει βελτιωθεί αρκετά, παράδειγμα η πολλά υποσχόμενη Τέσλα, κ θα βελτιώθεί κ αλλο.
Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών δείχουν όμως την τάση, καθώς κ οι επενδύσεις των εταιριών. Δηλαδή όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πλέον στην ηλεκτροκίνηση από μόδα??? δεν νομιζω μεγάλε, δες το πιο συνολικά κ από όσο καταλαβαίνω είσαι αρκετά προκατηλημένος κατά της ηλεκτροκίνησης. Κάθε κατάσταση έχει πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα. Εστιάζεις στα αρνηντικά κ οχι στα θετικά.
-
-
Ο μόνος λογος για ηλεκτρικό αυτή τη στιγμή είναι το κέντρο, όπου πάω σε 15-20 λεπτά με το Μέτρο, έχω μηχανές, και μερικές φορές το χρόνο (Άνοιξη - Φθινόπωρο που οι συνθήκες είναι καλύτερες) κατεβαίνω με το ποδήλατο.
Ένα Citroen Amy στο μέλλον ίσως να με εξυπηρετεί για τα υπόλοιπα. Θα δούμε.
Υπενθυμίζω εδώ
Φανταστείτε ότι δεν κράτησαν τα προσχήματα ούτε τώρα που η διείσδυση των ηλεκτρικών είναι ακόμη αστεία ως συνολικό ποσοστό, σκεφτείτε σε 5-10 χρόνια που θα είναι μονοπώλιο.
Επίσης για να πάρεις 'έκπτωση' πρέπει να πληρώσεις για συνδρομή, και ότι συνεπάγεται αυτό (ΜΗ έκπτωση σε άλλες υπηρεσίες, κόστος καπέλο, περισσότερος χαμένος χρόνος, ανελευθερία επιλογών - σαν να 'αναγκάζεσαι' τώρα να επιλέγεις ΜΟΝΟ μια συγκεκριμένη εταιρία βενζίνης, κ.α).
Επίσης για το φίλο που έχει φορτιστή στην πυλωτή, δεν θα ήθελα να μένω στην πολυκατοικία του, και να πληρώνω τα κοινόχρηστά του.
Επίσης Φ/Β στην ταράτσα; Πόσο είναι το κόστος για αυτό; κ ποιό το επιπρόσθετο οικολογικό αποτύπωμα;
Ποιά ηλεκτρικά έχουν σε φυσιολογικές συνθήκες 400-500χλμ αυτονομία; Εδώ για το Leaf διαβάζω 277 πραγματικά χλμ.
Επίσης το επιχείρημα 'κάθομαι και μια 30-60 λεπτά στο ταξίδι μου να φορτίσω ειναι αστείο', συνειδητοποιούν πόσα δις € κοστίζει στην χωρας η μείωση των αποστάσεων σε έναν αυτοκινητόδρομο; Δηλαδή κάναμε Ριο - Αντίρριο, ένα θαύμα της μηχανικής, για να φορτίζεις στο φερρυ μποτ το μισάωρο που περιμένεις (παράδειγμα εξοικονόμησης χρόνου φόρτισης); Τελικά πολύ χαζό αυτό το κράτος!
Και αν ο σταθμός φόρτισης έχει 5 θέσεις, και είσαι 8ος με 'ηλεκτρική Ρεζέρβα' τι κάνεις; πας στον επόμενο στα 80χλμ μετα; ή περιμένεις εκεί κάνα 2ωρο;; Μήπως θες και ένα power bank για έξτρα 20-30χλμ, μήπως και;..
Έχουμε ακόμη πολύ ψωμί για τα ηλεκτρικά. Πιστεύω σε καμιά 5ετια που οι αγορές θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυνατότητα των υποδομών, θα σκάσει μία μινι-φούσκα χρηστικότητας, και στη δεκαετία θα έχει ωριμάσει το πράγμα περισσότερο πιστεύω.
Ελλάδα έχουμε εκατομμύρια οχήματα, πότε θα μπορεί συνολικά η χώρα να υποστηρίξει ηλεκτροκίνηση 100%; δεν τολμώ ούτε να προβλέψω..
Σε πρώτη φάση, ταξί - λεωφορεία, και βλέπουμε.
Καλή κίνηση με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αν και αυτά που κοιτάω κανουν ηλιθιοδως 2.5 - 3 και 4 χιλιάρικα..παλι δηλαδή σκέφτομαι να μείνω στο κλασσικό ποδήλατο - μηχανή όπως κινούμαι τώρα στα δικυκλα.
Μάλλον θα πάω με τη δεύτερη φάση σε κάνα 3-4 χρόνια. Αυτή η φάση είναι αστεία με λίγες επιλογές, τεχνολογία ακόμη στα σπάργανα, και πρόγραμμα με αστείο προϋπολογισμό, χωρίς ΚΑΜΙΑ υποδομή!
-
5 372 991 Ι.Χ.
1 359 341 φορτηγά
26 479 λεωφορία
-
Ειναι συνθετο το θεμα. Για την ανακυκλωση των μπαταριων τι γινεται με τα δις εκατομυρια μπαταριες των κινητων;
Προφανως τα ηλεκτρικα θα τεριαξουν σε αυτους που εχουν γκαραζ με πριζα ή δωρεαν φορτιση στην δουλεια κλπ.
Φανταστειτε τι θα γινει αν αυξηθουν τα ηλεκτρικα και περιμενεις ωρες στην σειρα σε φορτιστες να φορτισεις σε ταξιδι...
βεβαια οταν μιλαμε για επαρχια και πολλα εξοχικα και σπιτια καποια πριζα θα βρεθει για φορτιση.
Οποτε ο μονος τυπος που δεν θα παρει ειναι καποιος που νοικιαζει ενα μικρο διαμερισμα, παρκαρει στον δρομο και δεν εχει σπιτι γονεων/εξοχικο. Αυτοι θα μεινουν με θερμικα. Οι αλλοι μπορουν και με ηλεκτρικο.
Για τον φιλο Εβαν με το Κονα, 6 μηνες χρησης δεν ειναι αντιπροσωπευτικη. Περιμενε να δεις και την αξιοπιστια του αμαξιου.
-
5 372 991 Ι.Χ.
1 359 341 φορτηγά
26 479 λεωφορεία
Μάλλον δεν θα υπάρχει καν Ελλάδα όταν όλα αυτά γίνουν ηλεκτροκίνητα!
Άσχετο, κοίταγα οτι η Ελλάδα είναι 8η από τον πάτο σε μείωση πληθυσμού παγκοσμίως! Δεν δίνουν κάνα επίδομα σε 3 - πολύτεκνους καλύτερα..
-
Ειναι συνθετο το θεμα. Για την ανακυκλωση των μπαταριων τι γινεται με τα δις εκατομυρια μπαταριες των κινητων;
Για τον φιλο Εβαν με το Κονα, 6 μηνες χρησης δεν ειναι αντιπροσωπευτικη. Περιμενε να δεις και την αξιοπιστια του αμαξιου.
Πολύ ωραία τα λες φίλε, ανέκαθεν ο Έλληνας βλέπει το δένδρο, κ δεν βλέπει το δάσος... κ δεν ειναι μόνο τα κινητά, κ πόσα αλλα δεν ξέρουμε...κανένας δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει αν κερδίσεις πχ απο ρυπους σε πετρέλαιο βενζίνη, αλλά χάνεις απο την διαδικασία παραγωγής μπαταριών, ειναι πολύ σύνθετα κ προσωπικά θα απέφευγα να πάρω θέση. Αναφορικά με την αξιοπιστία, επίσης συμφωνώ, κ για αυτό μόλις πουλήσω το δικό μου βενζινοκίνητο, θα αγοράσω ηλεκτρικό με leasing.... για να κοιμάμαι ήσυχος....
-
Πάντως αν πάρουμε παράδειγμα τις μπαταρίες των κινητών που σου λένε κρατάει 1 μέρα 2 χωρίς φόρτιση και στο 8ωρο είσαι στο 20% σκέφτειτε να γίνει κάτι τέτοιο στα αυτοκίνητα ή αν τον φορτίζεις συνέχεια να πέφτει η απόδοση τότε κυριολεκτικά ο καθένας θα έχει τον 'ΓΕΡΜΑΝΌ' του. Τεσπα και γω συμφωνώ πως η ηλεκτροκινηση είναι το μέλλον αλλά είμαστε τουλάχιστον 10ετια πίσω. Δεύτερον κάπου διάβασα πως για τα εταιρικά θα υπάρχει κάποια μείωση και για υβριδικά (όχι mild) για ποιο λόγω δεν το κάνανε και για τα ιδιωτικά, θα πηγαίναμε στα σίγουρα και θα χαμε την ησυχία μας.
-
-
Αδιάφορο το βάρος. Η Ροπή του ηλεκτρικού ΚΟΝΑ τεράστια, 40.15 kg ροπή και 204 άλογα, το θερμικό turbo 27 Kg ροπή και 177άλογα. Η διαφορά των 200 κιλών παραπάνω του EV δεν φαίνονται.
-
Παραμύθι μέγα, με 64kWh μπαταρία και αυτονομία 420χλμ. στην εθνική και 550χλμ στην πόλη είμαι υπέρ-καλυμένος. Για ένα ταξίδι 800χλμ χρειάζεσαι μια στάση 34΄σε 100kW φορτιστή. Εγώ πάντα κανω στάση στα 800χλμ.
-
Μπορεί να σου είναι αδιάφορο για τις επιδόσεις αλλα το επιπλέν βάρος αυξάνει την κατανάλωση και άρα την απαιτούμενη ενέργεια για να κινηθεί το αυτοκίνητο. Είναι πολύ απλό επιπλέον βάρος = επιπλέον ενέργεια.
-
Δεν έχουμε 100kwh ταχυφορτιστές στην Ελλάδα. Θεσσαλονίκη δεν πάς χωρίς στάση για φόρτιση. Άρα 30' στάση στην καλύτερη και εαν έχει αναμονή για φόρτιση μπορεί η στάση να είναι και 1 και 2 ώρες.
Φάνη, σε όσα αναφέρεις αρχικά συμφωνώ ως προς τα υλικά των μπαταριών καθώς κ την δυνατότητα ανακύκλωσης των μπαταριών. Βέβαια, επειδή νομίζω οτι κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο ρυπογόνες ειναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες, κ μην μου δείξεις βιντεάκια που ενδεχομένως έχουν προωθηθεί από πετραιλαικές ή αυτοκινητοβιομηχανίες που χάνουν μερίδια αγοράς... Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, κ ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια, οπότε μην είσαι απόλυτος. Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ? γιατί δεν την αναφέρεις? ή απο φυσικό αέριο που ειναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα πετραίλαια /βενζίνες. Για τον λυγνίτη κ την καταστροφή που έχει επιφέρει στην Ελλάδα δεν ανέφερε όμως φυσικά τιποτα.Συμφωνώ για τις χρονοβόρες διαδικασίες φόρτισης κτλ, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, καθώς κάνω τα ταξίδια πυο κάνω με καλύπτουν.
Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών δείχουν όμως την τάση, καθώς κ οι επενδύσεις των εταιριών. Δηλαδή όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πλέον στην ηλεκτροκίνηση από μόδα??? δεν νομιζω μεγάλε, δες το πιο συνολικά κ από όσο καταλαβαίνω είσαι αρκετά προκατηλημένος κατά της ηλεκτροκίνησης. Κάθε κατάσταση έχει πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα. Εστιάζεις στα αρνηντικά κ οχι στα θετικά.
-
Ακριβώς κανείς δεν γνωρίζει. Δεν λέω ότι γνωρίζω, τα ερωτηματικά τα θέτω ως προβληματισμούς μου και δεν υπάρχει απάνητηση. Σε όσα ρωτάω δεν υπάρχει επαρκής έρευνα, για αυτό τα θέτω.
-
Ο λυγνίτης είναι για παραγωγή ρεύματος.
-
Το ότι εσένα δεν σε ενδιαφέρει η αυτονομία δεν σημαίνει ότι δεν είναι μειονέκτημα. Απλά δεν είναι για εσένα και τις ανάγκες σου.
-
Προφανώς οι εταιρείες επενδύουν στην 'μόδα', αφού θέλουν να πουλήσουν, άρα επενδύουν σε ό,τι πουλάει και τους φέρνει κέρδη. Επίσης είναι αναγκασμένες λόγω νόμων.
-
Μεγάλε, συνολικά το βλέπω και είμαι προκατειλημένος ΘΕΤΙΚΑ στα ηλεκτρικά! Δες τι είχα γράψει για την i3 όταν την είχα οδηγήσει (από τοςυ πρώτους στην Ελλάδα) πριν χρόνια, ότι εαν είχα τα χρήματα και την υποδομή θα το αγόραζα εχτές! Όμως αυτό δεν με κάνει να τα βλέπω όλα ρόδινα. Βλέπω τα αντικειμενικά μειονεκτήματα και δεν το δέχομαι. Ως τεχνολογία του μέλλοντος οφείλει να μου βελτιώσει την ζωή και όχι μνα μουν την δυσκολέψει! Άρα εστιάζω στα αρντήτικά ώστε να βελτιωθούν, τα θετικά τα έχουμε πει πολλές φορές. Όμως σε10 χρόνια θέλω να έχω καλύτερο αυτοκίνητο από το σημερινό μου και όχι χειρότερο.
-
-
-
Μπορεί να σου είναι αδιάφορο για τις επιδόσεις αλλα το επιπλέν βάρος αυξάνει την κατανάλωση και άρα την απαιτούμενη ενέργεια για να κινηθεί το αυτοκίνητο. Είναι πολύ απλό επιπλέον βάρος = επιπλέον ενέργεια.
-
Μεγάλε, συνολικά το βλέπω και είμαι προκατειλημένος ΘΕΤΙΚΑ στα ηλεκτρικά! Δες τι είχα γράψει για την i3 όταν την είχα οδηγήσει (από τοςυ πρώτους στην Ελλάδα) πριν χρόνια, ότι εαν είχα τα χρήματα και την υποδομή θα το αγόραζα εχτές! Όμως αυτό δεν με κάνει να τα βλέπω όλα ρόδινα. Βλέπω τα αντικειμενικά μειονεκτήματα και δεν το δέχομαι. Ως τεχνολογία του μέλλοντος οφείλει να μου βελτιώσει την ζωή και όχι μνα μουν την δυσκολέψει! Άρα εστιάζω στα αρντήτικά ώστε να βελτιωθούν, τα θετικά τα έχουμε πει πολλές φορές. Όμως σε10 χρόνια θέλω να έχω καλύτερο αυτοκίνητο από το σημερινό μου και όχι χειρότερο.
- Οντως, γιατί δεν αναφέρεις όμως τις απώλεις που έχουν τα θερμικά αυτοκίνητα από την μετάδοση? ένας ηλεκτροκινητήρας έχει ελάχιστες απώλειες.
Ως προβληματισμός είμαι απόλυλα μαζί σου, όμως κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.
Ο μέσος καταναλωτής κάνει λιγότερα από 50 χιλιόμετρα τη μέρα, αρα ένα ηλεκτρικό μπορεί να τον καλύψει, άρα δεν ειναι τοσο προσωπικό το θέμα, ειναι για τους περισσότερους κατοίκους πόλεων.
Με τον λυγνίτη , που φυσικά κ παραπέμπει σε ρεύμα, μολύνουμε το περιβάλλον κτλ, όπως κ με τις βενζίνες πετρέλαια... Οι ΑΠΕ πέρα από το στάδιο της παραγωγής του εξοπλισμού που δεν μπορώ να το κρίνω, ειναι καθαρή ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακίνηση με συνολικό όφελος για το περιβάλλον.
Επειδή το κόστος των ηλεκτρικών ως προς την αγορά ειναι μεγάλο, δεν θα το χαρακτήριζα μόδα, κ σύντομα θα κριθούν όλα αυτά. Εγώ πάντως ποντάρω στο σενάριο, η ηλεκτροκίνηση να μην αποδειχθεί καμία μόδα ή φούσκα κ να παραμείνει για πολλά χρόνια, αντίθετα με τα πετρέλαια κτλ που μας ζάλισαν, είχαν μείωση στην τελική τιμή γύρω στο 30% (με το κόστος αγοράς που ήταν μεγαλύτερο) κ εν τέλει...θα εξαφανιστούν αν προχωρήσουν τα ηλεκτρικά, εκτός φυσικά από αυτούς που κάνουν ταξίδια μόνιμα.
Τέλος, κάθε τεχνολογία εχει πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα. Κοιτάζουμε μπροστά, ο καθένας κρατάει αυτά που θέλει. Συνολικά βλέπω οτι η ηλεκτροκίνηση με το κόστος μετακίνησης κ συντήρησης με καρασυμφέρει, κ θα πάω εκεί σύντομα, να είμαστε καλά. χωρίς φόβο...Αν περιμένω φίλε μου να δω κάτι ιδανικό - ολοκληρωμένο σε αυτή την ζωή, θα γεράσω πριν την ώρα μου, κάθε τεχνολογία έχει στάδια ωρίμανσης κ χρειάζεται χρόνο μέχρι να φτάσει στην κορύφωση της, κ επειδή είμαι ρομαντικός άνθρωπος, θέλω να δω αυτή την εξέλιξη μέσα από την πράξη, κ όχι στη θεωρία. Οσοι πιστοί προσέλθετε.
-
-
Νομίζω ο @Fanis75 τα λέει πολύ ορθολογικά και ρεαλιστικά.
Όλοι θέλουμε καλύτερα και ποιό οικολογικά οχήματα, αλλά να μην πληρώσουμε (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη μετάβαση αυτή σε χρόνο και χρήμα που δεν έχουμε.
Δεν είναι ένα game console ή smartwatch που γίνεσαι και πιονερος, τα κόστη και τα θέματα είναι ποιό μεγάλα και πολύπλοκα
-
Όλοι θέλουμε καλύτερα και ποιό οικολογικά οχήματα, αλλά να μην πληρώσουμε (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη μετάβαση αυτή σε χρόνο και χρήμα που δεν έχουμε.
χαχα γελάω μαζί σας να ξέρετε... ρεαλιστηκά τα έλεγαν κ όλοι το 2010 για τον Musk που ήθελε να βγάλει ηλεκτρικό άυτοκίνητο, οτι θα πτωχεύσει, οτι δεν έχει κανένα μέλλον, οτι οτι ότι...ανατρέξτε στα σχόλια των αμερικάνικων περιοδικών, πόσο χολή έφαγε αυτός ο ανθρωπος.. επειδή απλά δεν ήταν ρεαλιστής, ήταν ονειροπόλος, έβαλε όλο τον πλανήτη στην πρίζα, άλλαξε την αυτοκινηση κόντρα στα μεγαθύρια toyota bmw mercedes. Βρήκε επενδυτές, ο κόσμος τον πίστεψε κ έβαζε συνέχεια χρήματα στο εγχείρημα, κ σήμερα δικαιώθηκε...είναι 6 χρόνια μπροστά από την toyota με επίσημη δήλωση των μηχανικών της... Η ηλεκτροκίνηση ειναι ένα hot θέμα της εποχής, με τα ρίσκα της, ολόκληρες πόλεις αναπτύσονται πλέον βάσει αυτής της τεχνολογίας. Το αν ήρθε για να μείνει, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Την μετάβαση πάντα την πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, αργά η γρήγορα.
-
Δηλαδή θα πληρώνατε παραπάνω ένα αυτοκίνητο με το σκεπτικό ότι κάνει λιγότερο ζημιά στο περιβάλλον άσχετα αν μπορεί να μην κάνατε απόσβεση τα περισσότερα χρήματα;
-
Ο CEO του ομίλου PSA παραδέχεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ελκυστικά και πως παραμένουν πολύ ακριβά.
Στο έντονο κύμα της ηλεκτροκίνησης υπάρχουν και οι φωνές της λογικής που λένε πως οι δρόμοι του πλανήτη δεν θα γεμίσουν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την μία ημέρα στην άλλη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Carlos Tavares, του προέδρου του ομίλου Peugeot-Citroen, έρχονται για να προσγειώσουν όσους πιστεύουν πως στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν τα PEHV και EV οχήματα.
Ο Tavares είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απλά για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες και όχι για τους πραγματιστές αγοραστές αυτοκινήτων. Επίσης, επισήμανε πως οι πωλήσεις αυτών των «πράσινων» μοντέλων πηγαίνουν καλά σε όποιες αγορές οι κυβερνήσεις δίνουν ισχυρά κίνητρα. Όταν τα κίνητρα αυτά σταματήσουν, όπως έγινε και στην Κίνα, τότε η αγορά των ηλεκτρικών καταρρέει. Μαζί με τις οικολογικές ευαισθησίες…
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι οι περιορισμένες δομές φόρτισης, η μικρή αυτονομία αλλά και η αδυναμία πρόβλεψης του κόστους φόρτισης. Κάτι που ενισχύθηκε πρόσφατα με την απόφαση του δικτύου IONITY να εκτοξεύσει το κόστος φόρτισης έως και 500% πάνω. Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.
-
Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.
Ένα ακόμα άρθρο με διαπιστώσεις...κ στο τέλος φυσικά η ίδια κατάληξη!!! Οποιος συμφουρίτης θέλει να τον κάνω βόλτα με το leaf-άκι να μου στείλει pm.
-
Έβαν1969, από ακραίο προφίλ χρήστη σε ακόμη πιο ακραίο το πας.
Έχεις 33Κ για να ξοδέψεις σε μετάχειρο ηλεκτρικό, ρίσκαρες για να το φέρεις απ' έξω ενώ εδώ δεν κυκλοφορεί (ακόμη τουλάχιστον), έχεις μόνιμο πάρκινγκ στην εργασία σου και ταχυφορτιστή! με δωρεάν δικαίωμα χρήσης!, έχεις και χώρο στάθμευσης στην κατοικία σου με μπρίζα!, έχεις ΚΑΙ ταράτσα που μπορείς να τοποθετήσεις φ/β και να παράξεις το δικό σου ρεύμα!, αλλά ψάχνεσαι και για net tethering για ποιό οικονομικά! Το μόνο που μένει πλέον να διαβάσουμε σε επόμενο ποστ είναι ότι θα πουλήσεις το μετάχειρο ηλεκτρικό σου και θα πάρεις ένα άλλο ολοκαίνουργιο, εκμεταλλευόμενος τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν (αλήθεια το σκέφτεσαι?, για πες).
Παίζει σε ανάλογη θέση και με τέτοιες αβάντες να βρίσκονται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ το πολύ άλλα 10.000 άτομα σε όλη τη χώρα.
Πραγματικά σε ζηλεύω.
Αλλά παράλληλα, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι αυτό που λένε για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας: ότι με τα σημερινά δεδομένα απέχει παρασσάγκας από το μέσο βαλάντιο. Kάτι που θα βελτιώνεται βέβαια με το χρόνο και σιγά σιγά.
Γραφεις προσωπικά για εμένα και όχι για την ηλεκτροκινηση....
Εγώ δεν σε ζηλεύω....
-
Στην Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο για να πάρουν ένα καλό ποσοστό της αγοράς αυτοκινήτων τα καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Στην αρχή θα παίξουν τα mild , τα υβριδικά (χωρίς εξωτερική παροχή, πχ Toyota) ,τα PHEV και μετά όταν θα έρθει ο καιρός τα ηλεκτρικά. Ο λόγος είναι φυσικά το πάγιο κόστος αγοράς , η αυτονομία , το δίκτυο φορτιστών, κτλ. ΟΚ θα δώσουν μια Α επιδότηση αλλά δεν λύνεται το θέμα. Ούτε δίκτυο φορτιστών υπάρχει με συνέπεια να μένει πίσω οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης της ηλεκτροκίνησης (βλέπε το παράδειγμα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα). Βασικά πρώτα πάει το δίκτυο και μετά όλα τα άλλα, αφού το βασικό κομμάτι είναι το 'καύσιμο'.Το θέμα της επιδότησης παίζει παντού στην Ευρώπη, πχ στην Γαλλία θα δώσουν καλές επιδοτήσεις όχι μόνο για οικολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους αλλά για να στηρίξουν και τις δικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες.
Για το θέμα του 'καυσίμου'. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Από τι να ξεκινήσουμε ???
Ταχυφορτιστής στο σπίτι : ίσον τριφασικό ρεύμα. Ξέρετε πόσες κατοικίες έχουν τριφασικό ρεύμα επί του συνόλου των κτηρίων???
Ταχυφορτιστές ή και απλοί φορτιστές παντού : Ρωτήσατε τι και αν μπορεί να σηκώσει το δίκτυο αν το 10% των αυτοκινήτων γίνουν από θερμικά ηλεκτρικά ??
Το κόστος της μονάδας ενέργειας είναι και θα συνεχώς αυξανόμενο (δυστυχώς). Όσο μπαίνουν περισσότερο στο ¨'μίγμα¨ οι ΑΠΕ τόσο θα ακριβαίνει , αφού θα φεύγει ο φθηνός λιγνίτης (συν τα τέλη CO2) και θα μπαίνουν ακριβότερες παραγωγές (φυσικό αέριο και ΑΠΕ).
Μια μικρή αναφορά στον 'κακό' λιγνίτη. Σαν χώρα αποφασίσαμε (δεν είμαι 100% σίγουρος) να πορευτούμε χωρίς πυρηνικά εργοστάσια Π.Η.Ε. (για μένα καλό) που είναι η φθηνότερη παραγωγή ενέργειας παγκόσμια) . Έτυχε να έχουμε πεδία με λιγνίτη και μπορέσουμε με αυτό να φτιάξουμε μεγάλες μονάδες βάσης για να παράγουμε σχετικά φθηνή ενέργεια. Άλλοι δεν έχουν λιγνίτη πχ οι Γερμανοί και χρησιμοποιούν ακόμα λιθάνθρακα. Έχουν όμως πυρηνικά εργοστάσια και κουνιούνται. Επίσης έχουν βρει τα κολπάκια των επενδύσεων ΑΠΕ σε αναπτυσσόμενες αγορές για να μειώνουν το ισοζύγιο στους ρύπους που παράγουν εντός Γερμανίας και να πληρώνουν λιγότερα τέλη για εκπομπές CO2. Μην κατηγορούμε έτσι απλά τον λιγνίτη, αυτός είναι που μας δίνει σαν χώρα μια ενεργειακή ανεξαρτησία τουλάχιστον ως ένα βαθμό. Είναι το net metering μια λύση που θα εφαρμοστεί μαζί με πολύ εξυπνότερα κτήρια αλλά αυτά θέλουν πολύ χρόνο για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν
Πάντως πραγματικά η μετάβαση από θερμικούς κινητήρες στην ηλεκτροκίνηση δεν θα μας κάνει ξαφνικά πράσινους !!!!!
Ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει σε βαθμό απόδοσης 50-52% , ίσως και λίγο παραπάνω. Φυσικά παίζουν ρόλο και οι ΑΠΕ αλλά στην εξίσωση μπαίνουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να τους μετρήσεις σε ενεργειακά αποτυπώματα, μπαταρίες , κόστος κατασκευής των ΑΠΕ (έχουν), νέα δίκτυα κτλ.
Ότι και να γίνει προς εκεί πάμε, το πετρέλαιο θα ανεβαίνει άρα και τα παράγωγα του, αλλά και το κόστος του ρεύματος θα ανεβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να κάνεις προβλέψεις τι ακριβώς αξίζει και τι δεν αξίζει. Έχουμε καιρό μπροστά μας.
-
Να πάω κάτι σχετικό με τις ψηλομπουρδες που γράφουν κάποια μέλη.
Η honda ανέφερε πως οι βενζινοκινητήρες έχουν τουλάχιστον 25 με 30 έτη ακόμα.
Για αυτό και σχεδιάζει και επενδύει σε αυτούς.
-
Ότι και να γίνει προς εκεί πάμε, το πετρέλαιο θα ανεβαίνει άρα και τα παράγωγα του, αλλά και το κόστος του ρεύματος θα ανεβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να κάνεις προβλέψεις τι ακριβώς αξίζει και τι δεν αξίζει. Έχουμε καιρό μπροστά μας.
Κατατοπιστηκότατος!!! Νομίζω ότι πιο σοβαρό έχω διαβάσει στα τελευταία Posts. Κανένας δεν ξέρει που θα κάτσει η μπύλια, απλά θεωρώ διόλου ασχημο να κατακρίνουμε μία νέα τεχνολογία προβάλωντας μόνο τα μειονεκτήματα της.Αυτό που αναφέρεις με το δίκτυο, οτι δηλαδή θα αυξηθεί η κατανάλωση κάποιες ώρες που θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά κ αναλογικά θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο ίδιο το δίκτυο/παραγωγή, νομίζω οτι θα πρέπει να αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ηλεκτρικών για να υπάρξει μεγάλο θέμα.
-
Diogenisairetikos wrote:
Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα εστιάσει σε πιο οικονομικές λύσεις με μείωση του κόστους κατασκευής. Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά Peugeot e-208, Opel Corsa-e είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ευρώ.
Ένα ακόμα άρθρο με διαπιστώσεις...κ στο τέλος φυσικά η ίδια κατάληξη!!! Οποιος συμφουρίτης θέλει να τον κάνω βόλτα με το leaf-άκι να μου στείλει pm.
Eχεις Email. Το Leaf με ενδιαφερι και μενα αν και το κοστος αποκτησης θα πρεπει να πεσει για να μπορεσω να το παρω.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης