Kαι τα ίδια να ρύπαινε συνολικά ένα Τέζλα με ένα συμβατικό ΙΧ, σε πλείστες των περιπτώσεων είναι προτιμητέο. Διότι στην περίπτωση του λιγνιτικού σταθμού ρυπαίνεις σε ένα σημείο απομακρυσμένο, ενώ με τις εξατμίσεις ρυπαίνεις παντού και ιδιαίτερα στο βεβαρυμένο περιβάλλον και μικροκλίμα των πόλεων.
Κάτι άλλο, περί νετ μέτερινγκ, άλλως φ/β διασυνδεδεμένα στα χωριάτικα.
Άμα πεις ότι π.χ. κάνει 10.000 ευρώ να βάλω ένα σύστημα, και θα έχω π.χ. 1.800 ευρώ ρεύμα το χρόνο, τότε 10.000/1.800= απόσβεση σε 5,5 χρόνια! Με αυτό τον λανθασμένο για πολλούς λόγους τρόπο κάνουν τους υπολογισμούς τους οι έμποροι και οι χ''χαρούμενοι πελάτες τους.
Αμ δε που είναι έτσι. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το νετ μέτερινγκ σέρνεται στη χώρα μας εδώ και 4-5 χρόνια και δεν λέει να σηκώσει κεφάλι? Η απάντηση :
Πέραν από χωροταξικούς και ρυμοτομικούς περιορισμούς, ιδιοκτησιακά, σκιάσεις, αισθητική, καθώς και το μείζον θέμα της κρίσης που κάνει όλο τον κοζμάκη να είναι ΄κουμπωμένος', είναι ότι οι αποδόσεις που τάζουν οι σκιτζίδες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα για τις μικρές ισχείς στις κατοικίες.
Έχεις έξοδα συντήρησης, βλάβες σε ινβέρτερ, πτώση της απόδοσης με τον καιρό (έχω δει και 1% το χρόνο!), κεφαλαιουχικό κόστος για τα 10.000 που θα τα είχες κλειστά σε άλλη περίπτωση στην τράπεζα ή σε ένα ομόλογο καλής απόδοσης (εύκολα 3%), κ.α.
Πριν από λίγο καιρό που το τσέκαρα, ένα συγκεκριμένο σύστημα 5Kwhp είχε απόσβεση σε ...14 χρόνια και βάλε, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μάλλον δεν θα κάνεις ποτέ.
Επειδή από το πάουεργουώλ της Τέζλα βέβαια ξεκίνησε η συζήτηση και ξεχείλωσε, είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά να βάλεις κάτι τέτοιο στα μέρη μας (για το μαραφέτι της Τέζλα μιλάω) με αυτές τις τιμές.
Να προσθέσω το εξής: Σε όλο τον πλανήτη η πλειοψηφία των φορτίσεων στα ηλεκτρικά γίνεται κατ΄οίκον το βράδυ με βραδεία φόρτιση (ευτυχώς δηλαδή). Και το νυχτερινό έχει αυτή τη στιγμή 11 λεπτά η Kwh με όλες τις κρατήσεις και Φ.Π.Α. , ενώ το ημερήσιο στην ίδια κλάση κατανάλωσης 17,5. Αυτή η τιμή, τα 11 λεπτά της μπρίζας, δεν παλεύονται εύκολα, χώρια την ευκολία της.
Τα γατόνια της αγοράς βέβαια κάνουν υπολογισμούς απόδοσης μόνο με το κανονικό τιμολόγιο, μώκο για το νυχτερινό ή για εναλλακτικούς παρόχους. Ε ναι, έτσι σου βγάζω και εγώ 5,5 χρονάκια και 14% επιστροφή χρημάτων.