-
Ποιές πιάτσες της Αθήνας ρε και που να κάτσει ο ταριφμαν να βάλει καλώδιο... έχουμε rolling start εμείς... Και σπρωχτό να μη καίει.
-
@diego1960 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Eν τω μεταξύ οι μισές πιάτσες της Αθήνας δεν έχουν χώρο να πέσει οδοντογλυφίδα, όχι να βάζεις φορτιστές όμορφα σε σειρά και να περιμένεις να φορτίσει το τάμπλετ. Είναι αστεία η φάση με τις σημερινές μπαταρίες, εκτός και αν βρεθεί νέα τεχνολογία, και βγει σε ευρεία παραγωγή όπου θα "γεμίζουν" σε 5 λεπτά όπως τα θερμικά και θα μπορούν να βγάλουν αντίστοιχα χιλιόμετρα χωρίς σοβαρή πτώση χωρητικότητας κτλ. Τότε είμαι σίγουρος οτι θα ακολουθήσουν πολλοί ταξιτζήδες ευχαρίστως ακόμα και αν η επιδότηση είναι ελάχιστη και όχι 22,5Κ, τώρα είναι απλά ταλαίπα και άγχος χωρίς λόγο. Στη θέση τους θα κρατούσα τα χρέπια ντήζελ όσο και αν τα σιχαίνομαι.
Μα όταν γίνουν αυτοκίνητα που λύνουν προβλήματα, δεν θα χρειάζεται σκέψη. Θα το αγοράζεις.
Τώρα. Που η ανώριμη τεχνολογία απευθύνεται σε αντίστοιχους αγοραστές. Τώρα μας χρειάζονται οι καλοθελητές να κάνουν το άσπρο μαύρο. Τώρα επιδοτούμε.
Αμα περιμένουμε να γίνει καλό. Θα ψωνίσουν όλοι τότε... -
Πραγματικά, έχω πιάτσα 2 στενά πάνω από το σπίτι μου, ακριβώς όπως το περιγράφεις, ανοιχτή πόρτα και σπρώξιμο του ντήζελ Octavia 1,9 αυστηρά ωστε να μην κάψει. Που και που χαμένο μέσα στον κίτρινο στόλο της Skoda, ένα ξεχασμένο Avensis, μπαρουτοκαπνισμένο με 1Μ χιλιόμετρα πάλι με ίδιες τακτικές. Εν τω μεταξύ χώρος σε πιάτσα δεν υπάρχει πουθενά όσο εχω δει, νομίζω μόνο στη Γλυφάδα κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό που και πάλι, με επιφυλάξεις.
@manast ακριβώς αυτό οπότε αν ήμουν ταξιτζής απλά μακριά. Ασε τους άλλους να φάνε την κρυάδα και να γίνουν early adopters, δε θα ήθελα πειραματισμούς πάνω μου.
-
Μόλις φτιάξει το Επιτελικό Κράτος τις πιατσες σαν αυτή της φωτογραφίας, δε νομίζω να κάθονται να σπρώχνουν οι Έλληνες ταριφες.
Οπότε έχουμε και λέμε, 14.000 ταξιά, ας πούμε 3 ανά φορτιστή ή 5, πόσα;
Μόνο 2-3.000 θέσεις με φορτιστές σαν αυτές στη φωτογραφία στις πιατσες λείπουν στην Αθήνα. -
@piliourits said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
@polo2002 said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Όπως περιγράφονται τα ηλεκτρικά λεωφορεία φαίνονται ιδανικά. Μακάρι να τα δούμε και να είναι καλά. Να γλιτώσουμε και από το μαύρο ντουμάνι των diesel (θυμάται κανείς τα Ikarus ; Πρέπει να έκαιγαν μαζουτ...). Κρατώ μια επιφύλαξη για τη συντήρηση, όπως θα εφαρμοστεί.
Να ελπίζω να επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση και σε φορτηγά τροφοδοσίας εντός πόλης, μπας και γλιτώσουμε και από εκείνα ; Για ταξί δεν το βλέπω, δυστυχώς.Τα ταξί είναι 1 ανά 3000 κατοίκους. Δηλαδή ανά 100.000 κόσμο καμια 350αριά ταξί. 350 οχήματα που κινούνται, αν όχι επι 24ωρο, για 12-15 ώρες, σε τυχαία διαστήματα. Να πάρω παράδειγμα την πόλη μου, το Μονακό της Θεσσαλίας, που εμπίπτει σε αυτά περίπου τα μεγέθη.
ΠΟΥ θα φορτίσουν αυτά τα οχήματα;
Συνολικά σε όλη την πόλη αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχουν καμιά 25αριά φορτιστές, όχι ταχυφορτιστές, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στα υπόγεια γκαράζ κάποιων σουπερ μάρκετ και επί πληρωμή χώρων στάθμευσης!
Αν τα 30 ή 50 ταξί γίνουν ηλεκτρικά, είναι διπλάσια απ' το συνολικό αριθμό διαθέσιμων φορτιστών του νομού.
Κι αν έχοντας κάνει στη βάρδια του 50χλμ ένα ταξί, ζητήσει ένας πελάτης να πάει π.χ. Θεσσαλονίκη, θα του πει ο ταξιτζής «φιλαράκι, να σε πετάξω μέχρι Κατερίνη στο ΚΤΕΛ, και συνεχίζεις με το λεωφορείο;»
Και επιδοτούν καλά λεφτά, τα μισά σχεδόν από το κόστος ενός ηλεκτρικού, αλλά και δώρο να το κάνουν στους ιδιοκτήτες ταξί, με αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να το πάρει κανένας.Το βλέπεις λάθος! Όποιος ταξιτζής έχει δυνατότητα φόρτισης σπίτι του, θα φορτίζει εκεί κάθε βράδυ με κόστος 2 Ευρώ / 100 km. Εγώ πάντως αν ήμουν ταξιτζής και είχα δυνατότητα φόρτισης, τρέχοντας θα αγόραζα ηλεκτρικό, με βαρβάτη επιδότηση και κυρίως με κόστος χρήσς στο 1/4 του ντίζελ.
Και για να προλάβω την επόμενη αντίρρηση, με αυτονομία 300 ή 400 Κm εντός πόλης, άνετα θα ήμουν καλυμμένος με μια φόρτιση κάθε βράδυ.
Και για να προλάβω και τη μεθεπόμενη αντίρρηση, τη μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο που θα μου καθόταν απρογραμμάτιστο ταξίδι από το Βόλο στη Θεσσαλονίκη, θα το έπαιρνα κι ας έχανα 2 ώρες για φόρτιση προ της επιστροφής, βάζοντας 20 Ευρώ παραπάνω στην τσέπη από τη διαφορά ντίζελ με ηλεκτρισμό. Και ακόμη κι αν το ταξίδι ήταν πιο μακρινό και το έχανα, κλάιν μάιν με τα λεφτά που θα γλίτωνα κάθε μέρα.Όλοι εσείς οι ηλεκτροκλάστες (κατά το εικονοκλάστες) αδυνατείτε να δείτε ότι ΟΛΕΣ οι επιλογές έχουν κάποιους συμβιβασμούς. Συμβιβασμοί είναι οι περιορισμοί στην αυτονομία και στην ταχύτητα φόρτισης των ηλεκτρικών, αλλά επίσης συμβιβασμοί είναι η πολύ ψηλότερη κατανάλωση, η ακριβότερη τιμή αγοράς (χωρίς επιδότηση) και το μεγαλύτερο κόστος συντήρησης των θερμικών. Αυτή τη στιγμή και παρά το ότι είναι ακόμη σχετικά "άγουρη" η τεχνολογία, για ένα ταξιτζή που μπορεί να εξασφαλίσει τη νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι του, επιχειρηματικά είναι η καλύτερη επιλογή το ηλεκτρικό.
-
Έχεις βάλει δύο ιφ στο συλλογισμό σου: αν ήσουν ταρίφας και είχες δυνατότητα φόρτισης σπίτι σου. Πρέπει να βάλεις και ένα τρίτο, και μάλιστα δύσκολο: αν το ταξί το δουλεύεις 100% εσύ. Τότε ναι, το ηλεκτρικό δείχνει σχετικά καλή επιλογή με τα εικοσιτόσα χιλιάρικα πριμ . Έλα μου όμως που τα αθηνέζικα και θεσνικιώτικα ταξιά δουλεύουν 2 βάρδιες 365 μέρες το χρόνο, στην πλειοψηφία τους. Άρα δεν μπορεί να γίνει βραδεία φόρτιση, γιατί θα ζημιωθούν οι οδηγοί αφού θα ακινητοποιηθεί το όχημα για ώρες. Ούτε ταχυφόρτιση σε σοβαρό φορτιστή δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν υπάρχουν ακόμη σε επάρκεια.
Επιπλέον, αν είσαι ταρίφας σε επαρχία, και το δουλεύεις μόνος σου, αρκετά σύνηθες αυτό, και έχεις πάρκινγκ, τότε θα μπορούσες να το κάνεις αυτό. Αλλά οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν για δύο λόγους: τα ηλεκτρικά ιχ δεν τα σερβίρουν ακόμη οι αντιπροσωπείες στην επαρχία (γνωρίζω κάτοχο ληφ μκ2 στο Αίγιο που η εκεί νισσάν δεν το αναλαμβάνει, ακόμη) και βου: στην επαρχία τα πήγαινε-έλα Αθήνα και Θεσνίκη πάνε σύννεφο, και ο ταρίφας δε ρισκάρει να χάνει πελάτες κάθε 3 και λίγο, παίρνει πετρέλαιο και βγάζει 800χλμ. Με τη μία.
Να γιατί οι ταρίφες, όλοι, ακούνε ηλεκτρικό και τρέχουνε μακρυά. -
Κάτι μου λέει πως θα γίνει πάταγος με τα νέα Τέσλα ως ταξί
Ανακοίνωσαν μπαταρία στο άμεσο μέλλον με άπειρους κύκλους φόρτισης σε ταχυφορτιστη. Σε 1,5 ώρα φορτιζεις 600 χλμ μεσα στην πόλη.
Όσο για την μπαταρία και το οποιο κόστος σε επισκευή άνετα θα μπορέσουν να κάνουν σωματείο που θα βάζουν 1 ευρώ σε κάθε κούρσα για να κάνουν ταμείο ώστε να τις παρέχουν ως leasing
Solved, next problem please.
-
@lap said in Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης:
Κάτι μου λέει πως θα γίνει πάταγος με τα νέα Τέσλα ως ταξί
-
Ποτε κληρώνει τζόκερ;
-
1,5 ώρα φόρτισης για 600km είναι εντυπωσιακό! Αλήθεια το πιο φτηνό χρέπι θερμικό των 2000 ευρώ ξέρω 'γω πόση ώρα θέλει για ανεφοδιασμό με ντήζελ ας πούμε για τόσα χιλιόμετρα; Ρητορικό ειναι, μην μπείς στον κόπο. Δεν είναι η ώρα για ηλεκτρικά ταξί, και το ξέρουμε όλοι.
Επίσης το 1 ευρώ ανα κούρσα οταν δουλεύουν 12ωρα και με το ζόρι τα βγάζουν πέρα φαντάζομαι θα τους το προτείνεις εσυ. Καλά θα πάει αυτό.
-
1,5 ώρα φόρτισης για 600km είναι εντυπωσιακό! Αλήθεια το πιο φτηνό χρέπι θερμικό των 2000 ευρώ ξέρω 'γω πόση ώρα θέλει για ανεφοδιασμό με ντήζελ ας πούμε για τόσα χιλιόμετρα; Ρητορικό ειναι, μην μπείς στον κόπο. Δεν είναι η ώρα για ηλεκτρικά ταξί, και το ξέρουμε όλοι.
Επίσης το 1 ευρώ ανα κούρσα οταν δουλεύουν 12ωρα και με το ζόρι τα βγάζουν πέρα φαντάζομαι θα τους το προτείνεις εσυ. Καλά θα πάει αυτό.
Άντε πάλι, έχεις ταλέντο!!!
Το κσοτος ανά 100 χλμ το πιο λογικό είναι να είναι υποπολλαπλάσιο από ότι με το diesel. Οπότε αν τώρα το κόστος ανά 100 χλμ είναι 14-20 ευρώ και με τα ηλεκτικα είναι 4-5, αν βάζουν άλλο 1-2 ευρώ σε έναν κουμπαρά ( σύνολο 5-6 ευρώ) ανά 100 χλμ ( μάλλον υπερβολή μου το ανά κούρσα) για να διατηρούν ένα κλαδικο ταμείο για τις μπαταρίες και τους φορτιστές τους και πάλι κερδισμένοι είναι.
Όσον αφορά το 1,5 ώρα. Κάποια στιγμή θα κάνουν ένα διάλειμμα. Ο λόγος που δεν κάνουν σήμερα είναι το μικρο περιθώριο κέρδους. Αν όμως έχουν μεγαλύτερο θα έχουν την ευχέρεια να κάνουν και ένα διάλειμμα ανά αλλαγή βάρδιας.
Και αυτά σήμερα. Αύριο θα έχουν φορτιστές με επαγωγική φόρτιση. Απλά θα παρκάρουν σε πιάτσες και από κάτω θα φορτίζουν αυτά.
-
Οχι δεν είναι γιατί μεταχειρισμένο ντήζελ παίρνεις με ελάχιστα και πληρώνεις και ελάχιστα σε συνεργεία για ταξί + εχουν διάρκεια ζωής οι μηχανές περισσότερο από τη βενζίνη και τις μπαταρίες. Έχει πατέρας φίλου μου ταξί και εχω ακούσει διάφορα. Ούτε για αστείο δεν ακούνε για ηλεκτρικό και είναι απόλυτα λογικό. Δεν υπάρχει τώρα η τεχνολογία για κάτι τέτοιο, σε μερικά χρόνια ίσως. Πίστεψέ με όταν βγαζει οικονομικά νόημα θα τρέχουν και θα κάνουν ουρές στις αντιπροσωπείες ασχετα αν υπάρχουν ή οχι οι επιδοτήσεις. Ευρώ απο την τσεπη τους επαναλαμβάνω θα βάλουν πολύ δύσκολα. Οι μισοί δεν εχουν καν ταξί ιδιόκτητο και το νοικιάζουν 50 ευρώ τη μέρα οπότε δουλεύουν 12ωρα για ελάχιστα χρήματα στο τέλος.
Το διάλειμμα που θα κάνουν θα είναι αναγκαστικό στην περίπτωση του ηλεκτρικού γιατί πρέπει να διαμορφώσουν τις συνήθειές τους γύρω από αυτό. Όταν φτάσει να γεμίζει σε ίδιο χρόνο με το θερμικό το βλέπουμε. Όσο για τα επαγωγικά αν και όταν μπουν κάπου και δίνουν σοβαρή αυτονομία το συζητάμε. Τώρα εχει ίδιο νόημα να μιλάμε για αυτό όπως και για τις @@ριες του Musk για επικοισμό του Άρη. Οι φήμες και τα όνειρα και οι ευσεβείς πόθοι δε με αφορούν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια εφαρμογή οπότε δεν έχει και κανένα νόημα μια τέτοια κουβέντα. Διαλειμμα κάνουν μόνο όσο περιμένουν να έρθει η σειρά τους στην πιάτσα, αν ήταν στο χέρι τους θα δούλευαν συνέχεια για να βγάλουν χρήματα.
Αν ήταν τωρα τόσο καλή η περίπτωση των ηλεκτρικών ταξί, θα είχαν τρέξει να το εκμεταλλευτούν, προς το παρόν το "κινούμαι ηλεκτρικά" πιο πολύ πέραση έχει στα πατίνια λολ.
Για μένα το ιδανικό ταξί θα ήταν ένα Kodiaq ντήζελ, και χώροι, και καλή μηχανή και αυτόματο κιβώτιο αν και...DSG. Τουλάχιστον υγρού τύπου από όσο ξέρω. Εχω δεί μερικά Kodiaq αλλά ήταν τα 1.4 αν θυμάμαι καλά.
-
Καλά εντάξει,
Οταν θα βλέπουν τον συνάδελφο τους να έχει €4/100 χλμ με ελάχιστο κόστος για σέρβις ανά έτος, χωρίς λάδια, χωρίς αλλαγή τακακιων, διότι θα φρενάρουν με τον ηλεκτροκινητήρα, χωρίς επισκευές και συντήρηση σασμάν, χωρίς χωρίς χωρις...θα δεις πως θα παραμιλανε.
Σήμερα έχουν κόστος €20-25€/100χλμ και εσύ μου λες ένα όφελος στην τσέπη τους της τάξης των €15-10/100χλμ θα το αρνηθούν επειδή θα περιμένουν να φορτίσουν 1,5 ώρα; Η καλύτερη τους να αράζουν στο ίντερνετ καθώς φορτίζει και να βγάζουν περισσότερα χρήματα από το ταξί
Ιδιαίτερα για το Kodiaq, άστο. Μέσω γνωστών μου έμαθα για ταξί ev kodiaq. O ταξιτζής κάνει το σταυρό του. Αύξησε το κέρδος του. Απλά το θέμα είναι η φοβία για την μπαταρία και αυτό είναι σημαντικό. Για αυτό είπα πως πρέπει να δημιουργήσουν ένα ειδικό ταμείο που να τους παρέχει μια ασφάλεια.
Η επόμενη γενιά των μπαταριών όπως μας λένε θα έχουν απόδοση 99% ακόμα και μετά από 4 εκ χιλιόμετρα και φόρτιση σε ταχυφορτιστες!!!!
Και στο τέλος της ζωής του οχήματος, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.
-
Πάλι όλα ρόδινα τα βλέπεις, στο τέλος θα μας πείς να τρέχουμε στα λιβάδια με ξέπλεκες πλεξούδες στην εποχή της ηλεκτροκίνησης τρώγοντας sustainable σταφίδες και μυρίζοντας τις μαργαρίτες. Δεν υπάρχουν αυτά πουθενά, δεν είναι έτσι όμορφα όλα όπως τα φαντάζεσαι. Και το σέρβις τους θα κάνουν τα ηλεκτρικά, και τακάκια θα χρειαστούν, και φίλτρα καμπίνας και υγρά φρένων και σίγουρα λάστιχα θα αλλάξουν που καταπονούνται πολύ κτλ. Πέρα από τα μηχανικά μέρη που δεν έχουν αρα δεν υπάρχει αυτή η συντήρηση (προφανώς αυτό είναι συν), κάποτε θα έρθει και η λυπητερή για τη μπαταρία, έστω και cells να αλλάζει κάπου θα την φάνε.
Προφανώς δε θα έπαιρνα ηλεκτρικό Kodiaq αν ήμουν στο επάγγελμα! Μόνο κάποιος μαζόχας θα έπαιρνε σε αυτή τη φάση την ηλεκτρική καρούτα για να ταλαιπωρείται με το χρόνο φόρτισης, το που θα βρεί, το πόσο θα στοιχίσει η μπαταρία. Είπαμε τους πειραματισμούς ας τους υποστούν όποιοι θέλουν, εγώ προβλέπω όσο υπάρχει παράταση να κυκλοφορούν με τα ίδια χρέπια ταξί με πιο πολλά χιλιόμετρα από το χρέος της χώρας σε εκατομμύρια γιατί αυτά βγάζουν νόημα και οικονομικά καθότι ήδη αγορασμένα.
Για χιλιοστή φορά, κάποια φαση θα το καταλαβεις δε μπορεί, δε με ενδιαφέρει κατι που ΔΕΝ έχει βγει σε παραγωγή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μπαταρίες με 99% απόδοση σε 4Μ χιλιόμετρα αλλά μπαταρίες που σε κάποια (6-8-10 χρόνια whatever) έχουν χάσει το 25-30% της χωρητικότητάς τους. Δεν υπάρχουν solid state μπαταρίες σε οχήματα ευρείας χρήσης, δεν υπάρχει ανεφοδιασμός σε 5 λεπτά χωρίς να βγάλει πρόβλημα μετά από 1-2-100 φορές. Με βάση αυτά κρίνουμε όχι με βάση αυτά που θέλουμε να ονειρευόμαστε. Αλλιώς και εγώ θα ακούω φήμες για το Yaris GR με ΚΕΚ υδρογόνου και θα βαράω παλαμάκια, που όμως ΔΕΝ υπάρχει σε παραγωγή αλλά μόνο σε πρωτότυπο, αρα good for nothing. Αν και όταν βγει κάτι τέτοιο το συζητάμε. Ως τότε ειναι όνειρα θερινής νυκτός.
Επίσης δε με ενδιαφέρει η μελλοντική χρήση των μπαταριών ως αποθήκευση ενέργειας, τα έχω διαβάσει και αυτά, όπως και οι ανοησίες τύπου "σε περίπτωση blackout θα δίνει ρεύμα το αυτοκίνητο στο σπίτι".
-
Πάλι όλα ρόδινα τα βλέπεις, στο τέλος θα μας πείς να τρέχουμε στα λιβάδια με ξέπλεκες πλεξούδες στην εποχή της ηλεκτροκίνησης τρώγοντας sustainable σταφίδες και μυρίζοντας τις μαργαρίτες. Δεν υπάρχουν αυτά πουθενά, δεν είναι έτσι όμορφα όλα όπως τα φαντάζεσαι. Και το σέρβις τους θα κάνουν τα ηλεκτρικά, και τακάκια θα χρειαστούν, και φίλτρα καμπίνας και υγρά φρένων και σίγουρα λάστιχα θα αλλάξουν που καταπονούνται πολύ κτλ. Πέρα από τα μηχανικά μέρη που δεν έχουν αρα δεν υπάρχει αυτή η συντήρηση (προφανώς αυτό είναι συν), κάποτε θα έρθει και η λυπητερή για τη μπαταρία, έστω και cells να αλλάζει κάπου θα την φάνε.
Εγώ σου μιλάω με πραγματικό γεγονός. Ο ταξιτζής κάνει τον σταυρό του και λέει πως σώθηκε. Η μπαταρία είναι σοβαρό θέμα και συμφωνώ. Άλλωστε μονάχα με αυτές ααχολουμε και εγώ. Διότι το υπόλοιπο πακέτο των ηλεκτρικών είναι ανώτερο σε κάθε τομέα και πολύ πιο αξιόπιστο.
Προφανώς δε θα έπαιρνα ηλεκτρικό Kodiaq αν ήμουν στο επάγγελμα! Μόνο κάποιος μαζόχας θα έπαιρνε σε αυτή τη φάση την ηλεκτρική καρούτα για να ταλαιπωρείται με το χρόνο φόρτισης, το που θα βρεί, το πόσο θα στοιχίσει η μπαταρία. Είπαμε τους πειραματισμούς ας τους υποστούν όποιοι θέλουν, εγώ προβλέπω όσο υπάρχει παράταση να κυκλοφορούν με τα ίδια χρέπια ταξί με πιο πολλά χιλιόμετρα από το χρέος της χώρας σε εκατομμύρια γιατί αυτά βγάζουν νόημα και οικονομικά καθότι ήδη αγορασμένα.
Περίμενε να δεις τι έχει να γίνει, όταν οι μισοί ταξιτζήδες θα έχουν ως κέρδος πάνω από τα διπλάσιο από τους υπόλοιπους. Εαν μάλιστα καταφέρουν να έχουν την μπαταρία σε μιθσωση όπως leasing, μονάχα ένας μαζοχας, μη πω τίποτα άλλο, δεν θα έχει ηλεκτρικό ταξί
Για χιλιοστή φορά, κάποια φαση θα το καταλαβεις δε μπορεί, δε με ενδιαφέρει κατι που ΔΕΝ έχει βγει σε παραγωγή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μπαταρίες με 99% απόδοση σε 4Μ χιλιόμετρα αλλά μπαταρίες που σε κάποια (6-8-10 χρόνια whatever) έχουν χάσει το 25-30% της χωρητικότητάς τους. Με βάση αυτά κρίνουμε όχι με βάση αυτά που θέλουμε να ονειρευόμαστε. Αλλιώς και εγώ θα ακούω φήμες για το Yaris GR με ΚΕΚ υδρογόνου και θα βαράω παλαμάκια, που όμως ΔΕΝ υπάρχει σε παραγωγή αλλά μόνο σε πρωτότυπο, αρα good for nothing. Αν και όταν βγει κάτι τέτοιο το συζητάμε. Ως τότε ειναι όνειρα θερινής νυκτός.
Και όμως υπάρχει, το 2025 λένε να θα βγει στην παραγωγή. Ως τότε θα λέμε ιστορίες.
Επίσης δε με ενδιαφέρει η μελλοντική χρήση των μπαταριών ως αποθήκευση ενέργειας, τα έχω διαβάσει και αυτά, όπως και οι ανοησίες τύπου "σε περίπτωση blackout θα δίνει ρεύμα το αυτοκίνητο στο σπίτι".
Προφανώς θα στοιχεία της μπαταρίας θα έχουν μεγάλη ζωή οπότε ο ωφέλιμος χρόνος ζωής τους πολλαπλασιάζεται, άρα μπορεί να πωληθεί σε δευτερογενείς αγορές. Αυτό αλλάζει τον ρυθμό απαξίωσης της. Να σκέφτεσαι σύνθετα.
-
Αν κάνεις 3-4 παραδοχές αντίθετες στην πραγματικότητα, όλα τα προβλήματα λύνονται στο πιτσ φυτιλι, δεν υφίστανται καν.
Ας πούμε αν ένας παντρεμένος 40αρης με παιδιά και βασικο μισθό, ήταν εργένης 25χρονος που μόλις είχε απολυθεί από φαντάρος, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τον απασχολεί...Ομοίως κι αν ο Ταξιτζής έχει μεζονέτα με πάρκινγκ και φωτοβολταϊκά για να φορτίζει φθηνά το ταξί και το δουλεύει μόνο σε ακτίνα 15 χλμ, και εμβέλεια θα έχει και φθηνά θα φορτίζει και γιατί να μη δώσει 50 χιλιάρικα να πάρει ηλεκτρικό αντί για 15 χιλιάρικα για μεταχειρισμένο Οκταβια που αν κάποιος πχ του το τρακάρει, θα του αλλάξει μηχανή με 2-3 χιλιάρικα; Ή γιατί να δώσει τα μισά απ το ηλεκτρικό για μια καινούρια αυτόματη Κορόλα που θα καίει 10€ στα 100χλμ, κορόιδο είναι να μην πάρει Τέσλα, κι αν στουκάρει με ένα μηχανάκι, καθώς δεν μπορεί να έχει μικτή ασφάλεια, το πετάει το Τέσλα και παίρνει το επόμενο μοντέλο να πηγαίνει γιαγιάδες στο γιατρό και να φέρνει φοιτητές απ το ΚΤΕΛ...
Όοοταν θα δίνουν λίζινγκ τα Τέσλα για ταξί σε λογικό κόστος, όπως στους τσεους, και γεμίσουν οι πιατσες ταχυφορτιστες όπως στη φωτογραφία, μόνο κίτρινα Τέσλα θα βλέπουμε...
-
Αυτό λέμε,
Σήμερα η renault προσφέρει με leasing την μπαταρία των zoe ακόμα και σε ιδιώτες.
Το κράτος τους δίνει επιδότηση 22,5Κ για ένα ev, οπότε στην πρώτη φάση το κόστος είναι μικρό για τους επαγγελματίες. Το όφελος για την κοινωνία σημαντικό από τη μείωση της ρύπανσης.
-
Εγώ θεωρώ παράξενο που οι ταξιτζήδες δεν παίρνουν ηλεκτρικά να κάνουν ουρές στους προς το παρόν τσάμπα φορτιστές.
Σιγά σιγά πάντως, βλέπω όλο και περισσότερα delivery van να γυρνάνε στο ηλεκτρικό.
-
Σου λέω ο άλλος έκανε τον σταυρό του. Σώθηκε έλεγε. Τώρα βέβαια τι λογαρισμαο θα βγάλει η μπαταρία θα δείξει. Οπότε το αναφέρουμε και αυτό για να είμαστε αντικειμενικοί. Αλλά μέχρις στιγμής έλεγε πως τζάμπα το πείρε το όχημα, διότι με την διαφορά του κόστους το πληρώνει και βάζει και στην τσέπη του άλλα τόσα.
-
Διαβάζουμε διάφορες αντιρρήσεις των ηλεκτροκλαστών, οι περισσότερες ανούσιες ή ανεδαφικές. Πάμε λοιπόν:
α) Δεν συγκρίνουμε νέο ηλεκτρικό ταξί με χρέπι Octavia καναδυό εκατομμυρίων χιλιομέτρων! Το δίλημμα της αγοράς ηλεκτρικού ταξί τίθεται μόνο σε αυτόν που έχει αποφασίσει να αγοράσει νέο ταξί και η σύγκριση γίνεται μεταξύ καινούριο ηλεκτρικού και καινούριου θερμικού,
β) Οι πιο πολλοί από αυτούς που αγοράζουν νέο ταξί (αυτοκίνητο και όχι άδεια), δεν το δουλεύουν διπλοβάρδια, αλλά μόνοι τους. Το ενοίκιο της δεύτερης βάρδιας έχει πέσει και πολλοί προτιμούν να μη δώσουν το αμάξι τους σε άλλο.
γ) Οι κούρσες της επαρχίας δεν έχουν διπλοβάρδια, αλλά όντως μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια. Αυτοί όντως, ανάλογα με την απόσταση, μπορεί να χάνουν κάποιες μακρινές κούρσες. Αλλά π.χ. για τα ταξί Κορινθίας, Αργολίδας ή Θήβας, μια χαρά βγαίνουν οι κούρσες για Αθήνα, χωρίς ανάγκη φόρτισης. Προφανώς κάποιος που έχει σχεδόν καθημερινά τέτοια κούρσα δεν θα αγοράσει ηλεκτρικό, αλλά πόσοι είναι αυτοί;
δ) Κι ερχόμαστε στον no pasaran επαναστάτη της καρδιάς μας, όπου δεν θέλει να καταλάβει ότι η μοναδική ουσιαστική παραδοχή που απαιτείται για ένα ταξιτζή ώστε να αγοράσει ηλεκτρικό, είναι η δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι του (δηλαδή η ύπαρξη ιδιόκτητης θέσης στάθμευσης). Όταν το κόστος χρήσης είναι τόσο συντριπτικά μικρότερο, οι υπόλοιποι συμβιβασμοί είναι ασήμαντοι.
ε) Εμείς εδώ καυλαντίζουμε με τα αυτοκίνητα και συζητάμε τα γούστα μας. Αν γουστάρουμε το βρυχηθμό των θερμικών μοτέρ, τα "αντρικά" κατεβάσματα ταχύτητας ή την αποστειρωμένη αίσθηση του ηλεκτρικού κτλ. Η επιλογή όμως αυτοκινήτου για ένα ταξιτζή πρέπει να γίνεται με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Και εκεί (τηρουμένης της μοναδικής ουσιαστικής προϋπόθεσης που ανέφερα) υπολογίζοντας τι κερδίζει και τι χάνει κάποιος, η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ του ηλεκτρικού. Για να το κάνω πιο απλό: αν και οπαδός του Παναθηναϊκού από 3 ετών, αν έπρεπε να ανοίξω μια μπουτίκ, του Ολυμπιακού θα άνοιγα! Άλλο τα γούστα και άλλο ο βιοπορισμός.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης