-
Dublin wrote:
Συγνώμη, αλλά τα ίδια λες τουλάχιστον 1 χρόνο τώρα που θυμάμαι. Οπότε πάει ο ένας από τους 3.. μείνανε 2, και μετράμε..
Λάθος κάνεις, ανέφερα πάντα για την ηλεκτροκίνηση κ την αποδχή της για το 25, δεν έχω ξαναμιλήσει για ρύπους/τέλη/φόρους που θα επιβλυθούν στα θερμικα....μην λέμε οτι να ναι.ΤΟ ξαναλέω, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας κ τις πληρώνουμε κ θα τις πληρώσουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον, θα περάσουν σιγά σιγά (2-3) στα θερμικά.
Μα δεν διαφωνεί κανείς, αφού έχουν επιβάλει ΤΕΛΟΣ στους θερμικούς, δεν είναι αυτονόητο αυτό, ότι κάποια στιγμή θα γίνει mainstream;! Είναι σαν να ψηφιστεί νόμος να μην πουλιούνται jean παντελόνια, και να λες 'προβλέπω ότι δεν θα πουλιούνται jean παντελόνια', μα (θα) είναι νόμος!!
Τώρα για τα 2-3 χρόνια που λες, επιχειρηματολογισα πριν μερικά ποστ. Νομίζω είναι υπερβολικά νωρίς.
Η σταθερή μου άποψη από το 2020 που γράφω σε αυτό το νήμα, αν κάποιος δεν ανήκει στην ευρύτερη οικονομική ελίτ, και συνήθως αυτοί δεν γράφουν σε φόρουμ, τότε η ηλεκτροκίνηση όπως την εννοείτε, μέχρι το 2025 είναι κενός τόπος. Από τότε θα δούμε τι ευκαιρίες και προσφορές θα υπάρχουν, τι τεχνολογικές εξελίξεις, και τι υποδομές.
Πρώτα περιμένω να δω επιτυχίες τύπου Ami κ.λ.π και μετά mainstream οχημάτων.
-
Tιποτα δραστικο δεν θα γινει. Αν καποιος εχει οριζοντα 3-4 χρονων για αμαξι, αλλαζει συχνα δηλ αγοραζεις και θερμικο σημερα. Αν καποιος εχει οριζοντα 10-15 χρονια (οπως εγω) δεν αγοραζεις τιποτα περιμενεις να πεσουν σε 1-2 χρονια τα ηλεκτρικα μηπως παρεις κατι τετοιο η εστω υβριδιο. Για την ωρα καλυτερα να μεινει καποιος με οτι εχει.
Για την δικη μου υποθεση δεν αναμενω ουτε αλλαγες στο κοστος της βενζινης ουτε στα τελη, Αν τυχη και τα ανεβασουν πολυ τοτε απλα θα το παρκαρω και θα το κινω μερικους μηνες τον χρονο. Ελπιζω να μην συμβει κατι τετοιο βεβαια.
Οι πωλησεις ηλεκτρικων θα αυξανονται με αργους ρυθμους εκτος και πεσουν δραστικα οι τιμες. Με τις σημερινες τιμες δεν βλεπω μαζικη αποδοχη.
Ειναι γεγονος οτι ενα τυπικο αυτοκινητο εχει απο 25 μεχρι 50 χρονια ζωη αναλογα ποσο καλο σασσι και μεταλλα εχει. Και καλα μεταλλα να εχει πολλα τα αφηνουν γιατι δεν υπαρχουν ανταλλακτικα. Οποτε βλεπω σταδιακα να μειωνονται αρκετα τα θερμικα αλλα μιλαμε για αλλα 40 χρονια ακομα για να δουμε αλλη εικονα στους δρομους.
-
Η *άλλη εικόνα *φαίνεται ήδη. Παλιά έβλεπες κάνα i3 μια στο τόσο, τώρα βλέπω συνέχεια. Όπως και Tesla (πολύ σπάνια θα βγω από το σπίτι και ΔΕ θα δω), κάποια ηλεκτρικά 208/Leaf, λίγο πιο σπάνια EQC/i-Pace. Μέχρι και Ecocar έχουν πάρει 2 στενά από το σπίτι μου, ήμαρτον με τον κουβά. Και δε μιλάμε για αλλαγή σε σχέση με πριν 5 χρόνια, αλλά με πέρσι. Βέβαια, αυτό που θα κάνει το μπαμ θα είναι ένα καθημερινό χρηστικό όχημα πόλης, όπως το Spring. Ελπίζω μόνο να έρθει σε φυσιολογική τιμή.
Επίσης, θα έκανε μεγάλη διαφορά αν πληρωνόταν κατευθείαν η επιδότηση στην αντιπροσωπεία. Όταν ρώτησα (με πραγματικό ενδιαφέρον) για την e-C4, με την προκαταβολή που έβαλα, η δόση έβγαινε στα 410 ευρώ (ΜΕ επιδότηση) και 550 (ΧΩΡΙΣ). Στην πρώτη περίπτωση, ίσως και να το σκεφτόμουν, δεδομένου ότι τα 200 θα τα γλίτωνα από καύσιμα, τέλη, συντήρηση. Αλλά τα 550 ήταν υπερβολικά πολλά για την τσέπη μου. Κι εφόσον ήμουν ήδη μήνες στην αναμονή για να πάρω την επιδότηση για το ποδήλατο, πόση ανοχή κι εμπιστοσύνη να δείξω στο ελληνικό κράτος;
-
Πώς βλέπεις παντού ηλεκτρικά;! Αφού τα θερμικά είναι 5.300.000 περίπου, και τα ηλεκτρικά πόσα; 3-4.000;;!! Θα μας τρελάνεις ρε συ!;
Και εγώ κυκλοφορώ συνέχεια σε όλη την Αθήνα και βόρεια προάστια και βλέπω ένα στο τόσο..και δηλαδή είδες ένα Tesla, πόσα θερμικά είδες πριν και μετά; Τα έχεις μετρήσει;
Δηλαδή βλέπεις περισσότερα ηλεκτρικά από 2008 και Puma;! Εγώ αυτά βλέπω συνέχεια από καινούργια, και Yaris και 208 και C-HR.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα.
Πρίν 5 χρόνια το ποσοστό τους ήταν 0,000002 αυτό θα συζητάμε τώρα; Ότι έχουν αύξηση από το απόλυτο τίποτα;!
-
Επίσης, θα έκανε μεγάλη διαφορά αν πληρωνόταν κατευθείαν η επιδότηση στην αντιπροσωπεία. Όταν ρώτησα (με πραγματικό ενδιαφέρον) για την e-C4, με την προκαταβολή που έβαλα, η δόση έβγαινε στα 410 ευρώ (ΜΕ επιδότηση) και 550 (ΧΩΡΙΣ). Στην πρώτη περίπτωση, ίσως και να το σκεφτόμουν, δεδομένου ότι τα 200 θα τα γλίτωνα από καύσιμα, τέλη, συντήρηση. Αλλά τα 550 ήταν υπερβολικά πολλά για την τσέπη μου. Κι εφόσον ήμουν ήδη μήνες στην αναμονή για να πάρω την επιδότηση για το ποδήλατο, πόση ανοχή κι εμπιστοσύνη να δείξω στο ελληνικό κράτος;
Είναι αυτό που έχω ξαναγράψει.Δεν πρόκειται να προχωρήσει οτιδήποτε στην Ελλάδα (από ηλεκτροκίνηση ως αγορά οδοντογλυφίδων..),αν στην όποια επιδότηση λειτουργεί ως μεσάζοντας το αιώνια απατεωνίστικο ελληνικό δημόσιο.Όταν με την 'ψωμόλυσσα' που έχει -και θα έχει πάντα- το κράτος σου κρατά τα λεφτά ενός ποδηλάτου των 700-800 ευρώ για 10 μήνες και βλέπουμε,δεν υπάρχει περίπτωση η πλειοψηφία του κόσμου να σκάσει προκαταβολικά 5-6.000 ή 10.000 επιπλέον για να τα πάρει πίσω όταν κι εφ'όσον δεήσει το ελλ. κράτος... Βασικά,η πλειοψηφία δεν τα έχει αυτά τα χρήματα μπροστά,οπότε αυτοί που θα τα δώσουν είναι αυτοί που θα έδιναν έτσι κι αλλιώς (δηλ.ένα μικρό ποσοστό).Το να φτηνούν κατά περίπου 30% τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα,δεν το βλέπω και πολύ πιθανό σενάριο στην επόμενη 3-4ετία, ειδικά για την Ελλάδα.
-
Πάντως σε αντιστοιχία με το κράτος που υιοθετεί (με θέρμη) ευρωπαϊκές κανονιστικές αποφάσεις και οδηγίες εκτός τόπου και χρόνου για την Ελλάδα, εδώ μέσα υπάρχουν χρήστες που ζουν εκτός πραγματικότητας θεωρώντας ότι ο μέσος Έλληνας :
α. αλλάζει αυτοκίνητο σαν τα πουκάμισα
β. δίνει τουλάχιστον 35-45.000 για ένα μεσαίο και 25-30.000 για ένα μικρό
γ. μένει σε μονοκατοικία
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική με τον μέσο πολίτη να κρατά το αυτοκίνητο (που δεν έχει δώσει πάνω από 20-25.000) για 10-20 χρόνια. Βλέπω δεκάδες οικογενειάρχες στα 40+ να κινούνται ακόμα και να κάνουν ταξίδια με μικρά αυτοκίνητα και με τις αποσκευές μέχρι την οροφή.
Υπάρχει η πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση. Για να συγκλίνει η 2η με την 1η απαιτείται αύξηση του μέσου εισοδήματος, γενναίες επιδοτήσεις και δημιουργία υποδομών. Καθώς το πρώτο δεν πρόκειται να γίνει, ελπίζω στα άλλα δύο σε βάθος 10ετίας. -
Τέλος πάντων, κακώς το αναγάγουμε σε σφοδρή αντιπαράθεση. Ας το κρατήσουμε σε επίπεδο φιλικής κόντρας... θα ήμουν αδιάκριτος να ρωτήσω σε ποια γειτονιά μένει ο καθένας που είναι γεμάτη ηλεκτρικά. Γιατί εγώ σε πόλη των 100,000+ κατοίκων είχα δει ένα ηλεκτρικό Audi πριν 3 χρόνια (Γερμανού που κάνει διακοπές εδώ) και φέτος νομίζω είδα κάπου ένα Τεσλα. Ά, και κάτι σαν το Zoe σε ένα πεζοδρόμιο μια φορά.
Δηλαδή μέχρι και xCeed έχω δει προχθές (τώρα που ανοίγει ο καιρός και ξεκινάνε οι παραθεριστές τις βόλτες) αλλά τα ηλεκτρικά είναι πιο σπάνια κι απ αυτά!
Να τη συνοψίσουμε την προφητεία, σε τι περίπου ποσοστό, με μεγάλη απόκλιση, θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα το 2025? Προσοχή όμως, δε λέμε σε ποιο βαθμό θα έχει εξηλεκτριστεί η Δροσιά ή έστω η Κηφισιά, αλλά η Ελλάδα γενικότερα.
-
Παίδες, είπα κάτι πολύ απλό κι όποιος κατέχει από κατανόηση κειμένου, το αντιλαμβάνεται: πριν ένα χρόνο, το να δω ηλεκτρικό, ήταν η είδηση του μήνα. Ένα χρόνο μετά, βλέπω σε κάθε μου βόλτα. Κι ενίοτε δύο και τρία. Σάββατο βράδυ, βόλτα στην πλατεία τής Βουλιαγμένης είδα 500e, Enyaq (βλέπε φωτογραφία σε άλλο θέμα) κι ένα Tesla στο Εν Πλω.
Ενδεχομένως, σε ένα χρόνο να βλέπω τα διπλάσια από σήμερα. Ήδη ελάχιστοι φωτογραφίζουν πλέον Tesla στα Carspotting, είναι κοινό θέαμα.
Έχουν λοιπόν σαφή χειροπιαστή αύξηση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Θα πρέπει να γκρινιάξουμε και να βγάλουμε τον άλλο ψεύτη ακόμα και για τα προφανή;
-
Εγω μένω σε ημιαστικό προάστιο με περίπου 250-300 οικοιγένειες όπου σχεδόν όλοι έχουν 2 αυτοκίνητα. Πριν ένα χρόνο δεν υπήρχε κανένα ηλεκτρικό, τώρα βλέπω 2 leaf MK1 (το δικό μου κι άλλο ένα), ένα Tesla κι ένα i3
-
Οι επαρχιώτες θα είναι από τους τελευταίοι που θα αγοράσουν ηλεκτρικά. Στην Αθήνα βλέπεις κάμποσα. Ανάλογα και που μείνεις βέβαια, προφανώς όχι στη Νίκαια ή στη Ζοφριά. Θες ότι είναι καινούργια, θες ότι ο ιδιοκτήτης είναι και φιγουρατζής σε ορισμένες περιπτώσεις και το κυκλοφορήσει αβέρτα, θες ότι είναι τζάμπα τα καύσιμα, , θες ότι κάποια είναι εντελώς νέα σχήματα ή μάρκες, ξεχωρίζουν στο εξαρτημένο μάτι.
-
Εγω μένω σε ημιαστικό προάστιο με περίπου 250-300 οικοιγένειες όπου σχεδόν όλοι έχουν 2 αυτοκίνητα. Πριν ένα χρόνο δεν υπήρχε κανένα ηλεκτρικό, τώρα βλέπω 2 leaf MK1 (το δικό μου κι άλλο ένα), ένα Tesla κι ένα i3
Ολοι οι Ελληνες δεν έχουν λεφτά...κ όλοι πάνε διακοπές 2 εβδομάδες minimum....οι περισσότερες οικογένειες έχουν τουλάχιστον 1 ιδιόκτητο σπίτι κ 2 αυτοκίνητα ανά οικογένεια. Τα 25 χιλιάρικά ειναι πολλά για αυτοκίνητο, αλλά καινούργιο αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας με λίγο καλό εξοπλισμό πας πάνω από 20.... κ ο κόσμος αγοράζει μόνο μεταχειρισμένα αλλά οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων εν μέσω καραντίνας έχουν αυξηθεί κ οι αντιπροσωπείες δεν πιστεύουν στα μάτια τους...Οι αντιφάσεις στο Ελλαδιστάν είναι απλά τρόπος ζωής ανέκαθεν, ειναι στο dna μας. Το ίδιο θα συμβεί κ με τα ηλεκτρικά αργά η γρήγορα...
-
Όλοι συμφωνούμε ότι η ηλεκτροκίνηση θα επικρατήσει, σε βάθος χρόνου. Πώς θα γίνει αυτό; Θα τα βρέξει ο Θεός σα μάννα εξ ουρανού στους Ισραηλίτες στην έρημο; Ή από μηδέν θα γίνουν τέσσερα, του χρόνου δέκα, του παραχρόνου είκοσι για να φτάσουμε σε χ χρόνια να είναι η πλειοψηφία; Εγώ ψηφίζω το δεύτερο.
-
Αν κάθε χρόνο τα 4 ηλεκτρικά διπλασιάζονται σε 10 χρόνια θα έχουν γίνει ....4096!!! Και παράλληλα θα κυκλοφορήσουν μερικά εκατομμύρια συμβατικά...
-
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα διπλασιάζονται ή θα πολλαπλασιάζονται. Αλήθεια, η αύξηση από 0 σε 4 πώς απεικονίζεται στατιστικώς;
-
Ταξιδι με Telsa απο Τοροντο σε Μοντρεαλ με αρκετους superchargers σε διαφορα σημεια στην διαδρομη απο 5.5 ωρες εγινε σε 7 γιατι θελει 3 στασεις να φορτισει (3 επι 30 λεπτα). Με θερμικο επηδη τα ορια ταχυτητας ειναι αυστηρα δεν μπορεις να πας πανω απο 120 χμω χωρις ρισκο αλλοιως θα ηταν λιγοτερο απο 5 ωρες. Συμπερασμα ακομα και σημερα σε μερος με υποδομη δεν κανει ηλεκτρικο για ταξιδι.
Για οποιον απορει ειμαστε Αθηνα βορεια προαστεια και νοτια προαστεια, βλεπω Τεσλα 3 καθε μερα και επισης βλεπω iPace και ETron συχνα. Τα iPace ειναι και σβελτα κατεβαινουν και ανεβαινουν την Κηφισιας με γρηγορους ρυθμους.
Εχω δει και αρκετα ε208. Στη γειτονια εχουμε ενα ωραιο μαυρο RS3 και αρκετα ακριβα SUV αλλα δεν εχουμε ηλεκτρικο ακομα (οι πολυκατοικιες γυρω μου γιατι λιγο ποιο περα εχουμε γραφεια με αρκετα ηλεκτρικα να παρκαρουν).
-
Μένει λοιπόν να δούμε αν θα διπλασιάζονται ή θα πολλαπλασιάζονται. Αλήθεια, η αύξηση από 0 σε 4 πώς απεικονίζεται στατιστικώς;
Όχι όπως υπόθεση και πολύ καλή για τα ηλεκτρικά είναι ότι κάθε χρόνο θα ... διπλασιάζονται! Ξέρεις εκεί σε ...17-18 χρόνια από τώρα όσοι ζούμε θα πρέπει από +500.000 σε 12 μήνες να γίνουν 1.000.000! Δλδ να πωλούνται 41000 το μήνα ηλεκτρικά!
-
4 στα 600 στατιστικώς απεικονίζεται ως 0.666%
Τα πρώτα σημάδια της Προφητείας!!1!
(επιτρέψτε μου να αστειευτώ με το θέμα λίγο, ΟΚ?)
-
Δλδ πριν ένα χρόνο στο προάστιο σου τα ηλεκτρικά ήταν 0-600 με τα συμβατικά και μετά από 12 μήνες προπαγάνδας από παντού η αναλογία έγινε 4-596! Του χρόνου τέτοιο καιρό αν τα 4 έχουν γίνει 8 θα δείχνει ξεκάθαρα φαντάζομαι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πηγαίνει στην ηλεκτροκίνηση; Θα μιλάμε για 100% αύξηση σε ημιαστικο προάστιο στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά!
Κινήθηκα Χαλκιδική το τριήμερο. Φοβερό μποτιλιάρισμα παντού και ευκαιρία να δεις τι κυκλοφορεί ο κόσμος γύρω από αμάξια. Τα 50% που έβλεπα ήταν αμάξια του 1998-2003!
Από τα υπόλοιπα 50% που ήταν ας πούμε νεοκοπα, σχεδόν ότι ήταν μεγάλο τζιποειδες της τελευταίας πενταετίας είχε σκοπιανες , βουλγαρικές, σερβικές ή ρουμανικές πινακίδες.
Και εμείς μιλάμε για στροφή στην ηλεκτροκίνηση....στην ελλαδα βλέπεις αμαξι του 2010 και λες να ενα καινουργιο αμαξι!
-
Να είμαστε καλά στην υγεία μας πρωτα, και το 25 οταν θα βλέπουμε αυτό το θρέντ, κάποιοι απο εσας που ορκιζεστε αιώνια αγάπη στους θερμικούς, η μοναδική σας αμφιβολία θα είναι οχι αν θα πάρετε ηλεκτρικό, αλλά ποιό. Αν χάσω σας κερνάω όλους μπυρες
-
Ούτε ο Elon δε θα τολμούσε τόσο γενναιόδωρη προσφορά...
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης