-
Κανένα σασπένς δεν έχει το roadtrip στην Ευρώπη, εκτός κι αν εννοείς Κόσοβο, Αλβανία και Μαυροβούνιο. Αν εννοείς Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, είναι όσο ξένοιαστο είναι και με βενζίνη, απλώς πιο χρονοβόρο. Δες τον χάρτη με τους ταχυφορτιστές της Tesla και μη δημιουργείς εντυπώσεις.
-
Όχι, μόνος σου συμφώνησες. Εγώ έγραψα ότι το Tesla των 41 χιλιάδων βγαίνει φθηνότερο από το 3008 των 35. Όπως φθηνότερο βγαίνει το ID.3 των 25 χιλιάδων από το Kia Rio 1.0 auto των 18 (19 στην έκδοση GT) χιλιάδων. Επίσης, ότι το Tesla δε θα κάνει οικονομία σε σχέση με καινούριο Corsa πετρέλαιο και 12ετίας με υγραέριο.
Εσύ γενίκευσες, εγώ στηρίζομαι σε σαφή νούμερα.
Εγώ μπήκα να πω καλημέρα και να μην νομίζεις πως δεν γουστάρω τα ηλεκτρικά ή έχω κάτι μαζί σου όταν γράφω λίγο πιο γλαφυρά. Τα ηλεκτροκίνητα επανεφευρίσκουν το 'αυτοκίνητο'. Αλλά ακόμη δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με την οικονομία μετακίνησης ούτε με την οικολογία.
Βλέπω όμως πως 'πέρασες στην αντεπίθεση' με 'απτά γεγονότα' όπως ένας άλλος γνωστός μου... έψαξες δηλαδή τους τιμοκαταλόγους για άκυρες περιπτώσεις τιμολόγησης συμβατικών που ζήτημα είναι να χουν πουληθει κανα δυο, για να συγκρίνεις με προϊόντα πολυτελείας όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Τα 12-14-15 χιλιάρικα που αγοράζει όλος ο κόσμος τα μικρά, τα 22 των Κορολα κλπ. δεν υπάρχουν...
Εγώ τα γουστάρω τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως τεχνολογικά επιτεύγματα περισσότερο απ όσους τα βλέπετε ως lifestyle & Californication, το ότι παραμένουν προϊόντα πολυτελείας και αδύνατο να χρησιμοποιεί ο μεσος Έλλην είναι το απτό γεγονός.
-
Στο βασίλειο του diesel , τα roadtrip , δε χωράει πάντως κανένα ηλεκτροκίνητο ακόμα, όσο και αν είναι εφικτό το ταξίδι με αυτό , όπως σωστά μας αποδεικνύεις. Επιμένω λίγο ότι το θέμα είναι ηλεκτροκίνηση και οχι μόνο tesloκίνηση και κάποιος ο οποίος κατάφερε να αγοράσει c3 aircross diesel, θα φτάσει, ατσαλάκωτος, πιθανόν με μία μόνο στάση πετρελαίου με τη μηχανή να γυρνάει γύρω στις 2.000 στροφές χωρίς να αγχώνεται για το που θα βρει ταχυφορτιστή, για το αν τον φτάνει το 'ζουμί' να κάνει μια παράκαμψη για να δεί ένα αξιοθέατο γιατί κάτι του 'γυάλισε' στιγμιαία (αυτή η φαντασίωση ότι θα καταφέρεις να δεις τα πάντα στο ταξίδι είναι και η ουσία του roadtrip, αλλιώς πάρε αεροπλάνο καλύτερα), για τον αν θα κάνουν έργα και θα αναγκαστεί να κάνει παράκαμψη, για το αν θα βάλει κλιματισμό, για τον αν ανεβαίνει τις ανηφόρες με σωστή ταχύτητα και πολλά άλλα αν.
Αυτός λοιπόν, ο κάτοχος αν έπαιρνε tesla στην τριπλάσια τιμή θα μπορούσε να γλυτώσει 50 ευρώ μέχρι το Παρίσι και έχεις δίκιο θα έχει ταξιδέψει first class. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως αυτός που έχει δυνατότητα να πάρει tesla δε τον νοιάζει τα 100 ευρώ που θα γλυτώσει ( ναι έχεις δίκιο θα κάνει το ταξίδι με αμαξάρα , αλλά σε αυτά τα χρήματα και τα μεκ μια χαρά αυτοκίνητα έχουν) και όπως περιέγραψα στο δικό μου παράδειγμα , αυτόν τον οποίο τον νοιάζει η οικονομία , τα ηλεκτρικά που μπορεί να αγοράσει καταργούν την όποια έννοια roadtrip.
Υποθέτω ότι η όλη αναφορά στα περί μη πραγματοποίησης του συγκεκριμένου ταξιδιού με τη συμβία, στηρίζεται στο γεγονός ότι το ευχάριστο κλίμα των roadtrip μπορεί να μετατραπεί σε επεισόδιο του κόκκινου κύκλου και τούμπαλιν, για ασήμαντη αφορμή σε κλάσματα δευτερολέπτων λόγω της κούρασης των χλμ, άντε τώρα να μείνεις και από ζουμί Κυριακή μεσημέρι με 38 βαθμούς και να περιμένεις το Luigi με τη γεννήτρια, θρίλερ!
-
Με τη συμβία πριν παντρευτείς τέτοια ταξίδια είναι γαμ@τα, μετά από κάποια χρόνια γάμου, να δεν καταστούν Ε.Φ. μπορεί να είναι και γ@ματα... και όχι δεν ομιλώ ως παθών, μεγαλοπαντρεύτηκα εγώ
Μπαίνω όμως πανεύκολα στη θέση του μέσου έλληνος, στη πράξη είμαι, αντίθετα με άλλους ανθρώπους που είτε δυσκολεύονται είτε απέχουν πολύ...
-
Με τη συμβία πριν παντρευτείς τέτοια ταξίδια είναι γαμ@τα, μετά από κάποια χρόνια γάμου, να δεν καταστούν Ε.Φ. μπορεί να είναι και γ@ματα... και όχι δεν ομιλώ ως παθών, μεγαλοπαντρεύτηκα εγώ
Μπαίνω όμως πανεύκολα στη θέση του μέσου έλληνος, στη πράξη είμαι, αντίθετα με άλλους ανθρώπους που είτε δυσκολεύονται είτε απέχουν πολύ...
-
Για αυτό σας λέω αν είναι να πάρεις tesla πάρε το σούπερ γρήγορο. Να ευχαριστιεσαι ωμή επιτάχυνση και να ρεζιλευεις καγκουρια πριν πας για καφεδάκι κάτω προς Γλυφάδα η πάνω στα ΒΠ. Βασικά εκεί θα μένεις αν έχεις tesla οπότε, τζάμπα τα λεφτά.....Οποτε πάρτε ένα sandero lpg βασική έκδοση και τα υπόλοιπα κάντε τα επενδύσεις.
Και για ταξιδια πάρτε κάτι άλλο όπως για παράδειγμα θαλάσσιο ποδήλατο.
-
Για αυτό σας λέω αν είναι να πάρεις tesla πάρε το σούπερ γρήγορο. Να ευχαριστιεσαι ωμή επιτάχυνση και να ρεζιλευεις καγκουρια πριν πας για καφεδάκι κάτω προς Γλυφάδα η πάνω στα ΒΠ. Βασικά εκεί θα μένεις αν έχεις tesla οπότε, τζάμπα τα λεφτά.....Οποτε πάρτε ένα sandero lpg βασική έκδοση και τα υπόλοιπα κάντε τα επενδύσεις.
Και για ταξιδια πάρτε κάτι άλλο όπως για παράδειγμα θαλάσσιο ποδήλατο.
Άϊ απρούβ δις μέσατζ.
-
Φαγωθήκατε, 18 δις σε ΑΠΕ (Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με projects 18 δισ.) σημαίνει ταυτόχρονα κ αναβάθμιση δικτύου...από πράσινη ενέργεια θα γεμίσουμε, από ηλεκτρικά δεν ξέρω...
-
Kαθημερινα βλεπω ολο και περισσοτερα ηλεκτρικα, Τεσλα ειναι παντου πια. Ειμαι πολυ υπερ των ηλεκτρικων, το προβλημα που εχω ειναι οι αποψεις του τυπου δινω 60 χιλ ευρω για να κανω οικονομια στην βενζινη.
Οταν θα μπορεις να παρεις ενα 208 ηλεκτρικο στην ιδια τιμη με ενα 208 βενζινης με παρομοιες επιδοσεις τοτε θα ειναι καλες οι συγκρισεις.
-
Για να κατανοήσουμε, όσο γίνεται, τα μεγέθη και την κλίμακα κατασκευής και των εργασιών που λαμβάνουν χώρα (άνοιγμα δρόμων, περιφράξεις κ.α.), καθώς έχουν αδειοδοτηθεί ήδη εκατοντάδες τέτοιες κατασκευές σε κορυφογραμμές ελληνικών βουνών, πολλά νησιά, προστατευόμενες περιοχές, 'αναδασωταίες' καμμένες εκτάσεις...
-
το προβλημα που εχω ειναι οι αποψεις του τυπου δινω 60 χιλ ευρω για να κανω οικονομια στην βενζινη.
Οταν θα μπορεις να παρεις ενα 208 ηλεκτρικο στην ιδια τιμη με ενα 208 βενζινης με παρομοιες επιδοσεις τοτε θα ειναι καλες οι συγκρισεις.
Συμφωνώ 100% και στα 2!! Το έχω γράψει πολλές φορές, σήμερα ΔΕΝ παίρνεις ηλεκτρικό για να κάνεις οικονομία. Άλλοι είναι οι λόγοι, εξίσου (ή και περισσότερο) σημαντικοί.
-
Ναι, ένα ηλεκτρικό 208 είναι πολύ ταχύτερο, πολύ πιο αγχολυτικό κι ήσυχο και ξεκούραστο, δε μολύνει τον αέρα γύρω σου, το κάνεις απόσβεση σε 5-6-7 χρόνια (ανάλογα με τον αριθμό ετήσιων χιλιομέτρων) αλλά πρέπει ΚΑΙ να κοστίζει τα ίδια σε αρχική τιμή. Είναι σα να λέμε ότι καλή η Μ4 αλλά όταν κοστίζει όσο η 420d, τότε θα είναι η ώρα της.
Τα ηλεκτρικά δεν τα αγοράζεις μόνο για την οικονομία αλλά γιατί είναι πολύ ανώτερα προϊόντα. Όμως, ότι δεν κάνεις και οικονομία, από τη στιγμή που φαίνεται από τα νούμερα, δεν το δέχομαι. Μετρημένα κουκιά.
Συμφωνώ με τον Πήλιου ότι υπάρχει ένα κενό στα μικρά φθηνά αυτοκίνητα, οπότε αυτός που θέλει το φθηνότερο δυνατό γιατί τον νοιάζει μόνο η οικονομία, δε θα καλυφθεί ακόμα με ηλεκτρικό. Το κενό αυτό δε θα υφίσταται σε λίγα χρόνια, αρχής γενομένης από το Dacia Spring. Γιατί υπάρχει αυτό το κενό; Δύο εξηγήσεις μπορώ να φανταστώ:
Πρώτον, η τεχνολογία είναι καινούρια, άρα ακριβή, άρα απευθύνεται σε πιο χοντρά πορτοφόλια. Πιο εύκολα φουσκώνεις ένα χιλιάρικο την τιμή σε ένα μοντέλο των 30Κ παρά σε ένα των 12Κ.
Δεύτερον, αφού δεν υπάρχει ακόμα φόρτιση των 5 λεπτών, σε ποιον απευθύνονται τα ηλεκτρικά; Σε αυτούς που μπορούν να τα φορτίζουν κάθε βράδυ στο σπίτι τους. Και ποιοι είναι αυτοί; Η μεσαία τάξη και πάνω, η οποία αγοράζει πιο ακριβά μοντέλα. Άρα τέτοια θα βγάλουμε.
Από εκεί και πέρα, το σενάριο με το να φύγω από την Αθήνα με την μπαταρία σε ό,τι κατάσταση να ναι, να οδηγήσω χωρίς περιορισμό στην ταχύτητα και να πάω στο Παρίσι, δεν έγινε για να μου πεις ότι ένα πετρέλαιο πάει καλύτερα. Χαίρω πολύ, κανείς δε λέει ότι υπάρχει καύσιμο που μπορεί να χτυπήσει το πετρέλαιο στα πάρα πολλά χιλιόμετρα. Έγινε για να δείξω ότι ακόμα κι ένα σενάριο που δεν αντανακλά ούτε στο 1% των αγοραστών (ποιος ξυπνάει ένα πρωί και πετάγεται στο Παρίσι, 1.500 χιλιόμετρα παραδίπλα?) μπορεί να βγει με λιγότερες από δύο ώρες στάσης. Που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν για φαγητό, φουλάρισμα, ξεμούδιασμα. Δηλαδή στην πράξη, η συνολική χρονική επιβάρυνση δεν είναι ούτε μισάωρο! Δε λέω ότι η Ελλάδα έχει ακόμα τις υποδομές για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σενάριο. Η Δύση όμως το κάνει ήδη. Δείτε λίγο πόσοι ταχυφορτιστές βρίσκονται στας Ευρώπας για να καταλάβετε ότι όλα τα επιχειρήματα περί άγχους για την μπαταρία (που φαίνονται λογικά στην πατρίδα μας), είναι απλώς αστεία εκεί:
Για να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι κάτοχοι:
-
Αν και νόμιζα πως θα διαβάσω ένα αντβετόριαλ-προωθητική ενέργεια, τελικά ήταν μια ιστορία βγαλμένη απ τη ζωή, που με δικά του λόγια περιγράφει τον καθημερινό του κάματο ένας ευρωπαίος πολύτεκνος.
Αλήθεια πόσο κάνει αυτό;
Έχει βγάλει κι η Φεράρι 7θεσια για πολύτεκνους;
Κάντε ρε παιδιά ένα VIP thread να τρώμε πόρτα εμείς οι πλεμπαίοι γιατί θα τα βγάλουμε κρεμαστάρια τα Τεσλα και καλύτερες τις φεραρι, αν και δεν κυκλοφορούν πολύ...
-
Γιατί; Ένας ιδιώτης που θα το κρατήσει για 10 χρόνια και 180.000 χλμ, δε θα έχει διαφορά; Δε λέω αν έχει να φορτίζει καθημερινά ή αν θα πρέπει να προγραμματίζει το ταξίδι του και να περιμένει κατά τη διάρκεια της φόρτισης, εδώ μιλάμε καθαρά με οικονομικούς όρους.
Στα εταιρικά, είναι σχεδόν χάρισμα τα ηλεκτρικά.
-
, σήμερα ΔΕΝ παίρνεις ηλεκτρικό για να κάνεις οικονομία.
Υπό συνθήκες το παίρνεις κ για οικονομία.
Εγώ πήρα το id3 με τιμή 37.500 με την εταιρική έκπτωση,
Στα 4 έτη με επιδότηση, υπεραποσβέσεις κτλπ θα μου έχει κοστίζει 25 χιλιάρικα και έχω συμπεριλάβει ασφάλεια, λάστιχα. σέρβις κτλπ. Δεν έχω υπολογίσει κανένα όφελος από την διαφορά στο κόστος κίνησης(ρεύμα), στο μηδενικό σχεδόν κόστος συντήρησης, την δωρεάν στάθμευση για 2 έτη σε όλες τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης κτλπ κτλπ.
Ένα γκολφ τόσο κοστίζει και θα έβγαζε και τεκμαρτό εισόδημα, θα πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας κτλπ.
Άρα αν έχεις εταιρεία, αξίζει, αν είναι ιδιώτης, προφανώς και δεν υπάρχει ουσιατικό όφελος πέρα από την χαρά της τεχνολογίας...
Υ.Γ: Μετά από 1000 χιλ με το id3 έχω να αναφέρω τα εξής: Υπερευχαριστήμένος από χώρους(σαν passat είναι στην καμπίνα), εντός αστικού ιστού και με ταχύτητες μέχρι 90 βγάζει παραπάνω από τα 420 χιλ που δίνει ο κατασκευαστής. 450-480 βγάζεις. Το ac τρώει περίπου 7% της μπαταρίας. Αν κινείσαι με 120-130 εθνική βγάζεις κάπου 320 με ac. Υποθέτω κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρικά. Γενικά όλα καλά.
-
Δεν ξέρω αν θα είναι συμφέρουσα αγορά για ιδιώτη σε σχέση με ένα golf tdi πχ.
Πιστεύω δεν θα είναι.
-
Τα ηλεκτρικά δεν τα αγοράζεις μόνο για την οικονομία αλλά γιατί είναι πολύ ανώτερα προϊόντα. Όμως, ότι δεν κάνεις και οικονομία, από τη στιγμή που φαίνεται από τα νούμερα, δεν το δέχομαι. Μετρημένα κουκιά.
Δεν κάνεις οικονομία, διότι την έχεις προπληρώσει. Αυτό λέω, ναι κάνεις οικονομία αλλά τα χρήματα που κερδίζεις τα έχει προκαταβάλει κατά την αγορά. Άρα τελικά net δεν έχει διαφορά, δεν κάνεις οικονομία επί της ουσίας.
Υπό συνθήκες το παίρνεις κ για οικονομία.
Εγώ πήρα το id3 με τιμή 37.500 με την εταιρική έκπτωση,
Ναι για εταιρικό συμφέρει κάργα! Μιλάω για ιδιώτη καθαρά που θα το αγοράσει. Και εγώ θέλω ηλεκτρικό, αλλά όχι για την οικονομία γιατι δεν κάνω!
Γιατί; Ένας ιδιώτης που θα το κρατήσει για 10 χρόνια και 180.000 χλμ, δε θα έχει διαφορά;
Δεν θα έχει όπως είπα παραπάνω, την οικονομία την έχει προπληρώσει.
-
Κάνει απόσβεση σε 5-6-7 χρόνια. Αν το κρατήσει παραπάνω, κάνει οικονομία. Αν το πουλήσει, θα πιάσει περισσότερα άρα πάλι έχει κέρδος.
-
Κάνει απόσβεση σε 5-6-7 χρόνια. Αν το κρατήσει παραπάνω, κάνει οικονομία. Αν το πουλήσει, θα πιάσει περισσότερα άρα πάλι έχει κέρδος.
Συμφωνούμε, αλλά θεωρητικά. Γιατί πρακτικά δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να βγάλει ένα ηλεκτρικό σε 7 χρόνια ή εαν θα θέλει κάποια ακριβή συντήρηση. ή π.χ εαν στα 10-11 χρόνια θέλει μπαταρία και όλη η οικονομία πάει περιπατο.
-
Συμφωνούμε, αλλά θεωρητικά. Γιατί πρακτικά δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να βγάλει ένα ηλεκτρικό σε 7 χρόνια ή εαν θα θέλει κάποια ακριβή συντήρηση. ή π.χ εαν στα 10-11 χρόνια θέλει μπαταρία και όλη η οικονομία πάει περιπατο.
Φάνη, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, η απόσβεση με την επιδότηση μπορεί να έρθει κ πριν από τα 6 χρόνια, εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που κάνει κάποιος. Η συντήρηση σίγουρα βγαίνει πιο φθηνά, αυτό που αναφέρει όμως με την μπαταρία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα...κ εδώ κολλάει η τιμή μεταπώλησης, τα χρήματα που θα έχεις γλιτώσει στο ενδιάμεσο (αν αποσβένουν δηλαδή το κόστος της μπαταρίας), καθώς κ το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας σε 10 κ βάλε χρόνια, το οποίο σίγουρα θα ειναι αρκετά μικρότερο από σημερα, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια. Συνολικά, δέχομαι οτι ειναι μία ριψοκίνδυνη αγορά που με καθαρά οικονομικούς όρους δεν μπορεί να εκτιμηθεί (κ φυσικά εξαρτάται από τα καθημερινά χιλιόμετρα κ υποδομές του καθενός) αλλά οπως κ να το κάνεις το ηλεκτρικό ειναι ανώτερο προιόν από ενα αντιστοιχο θερμικό (εκτός αν κάνεις ταξίδια) για αστική μετακίνηση.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης