-
Δεν θα γίνει μπεστ σέλερ, το όνομα ντάτσια είναι άκρως αποτρεπτικόν για πολλούς.
Για ποιόν;
Το 2019 (το βάζω σαν την τελευταία φυσιολογική χρονιά) ήταν 13η σε πωλήσεις, πάνω από Hyundai/Seat/Kia/Nissan/Volvo/Mazda/Mini/Jeep/Land Rover/Mitsubishi/Honda/Smart/Porsche/Jaguar/Lancia/Chrysler/Lexus και τελευταία και καταιδρωμενη Alfa Romeo..
Νομίζω μερικές χιλιάδες κομπλεξικων Ελλάδα μόνο, δεν θα έπαιρναν Dacia, άλλωστε πολλοί αγοράζουν ούτως ή άλλως, Sandero 7o kai Duster 12o Πανευρωπαϊκά (πάνω από Qasqai, C3, Yaris!). Αν είχε φουλ γκάμα θα ήταν ακόμη ψηλότερα.
-
Ίσως εννοεί ότι όσοι έχουν πρόσβαση σε φόρτιση ώστε να μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικό, έχουν υψηλότερο εισόδημα από τον μέσο όρο. Ε, αυτοί μπορούν να τσινίσουν στο Dacia. Δεν είναι παράλογη σκέψη. Αυτοί μπορούν πάντα να πάρουν μια i3 (με τη μικρή μπαταρία) 7-8 ετών.
-
Αναρωτιέμαι σε εμάς που κλέβουν τα πλαστικά πιατακια που ταιζουμε τις γάτες μέσα στην πυλωτη μας,
Εμένα μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του BMW. Πάει στο διάλο λέω, ήταν μεταλλικά με σηματάκι BMW.
Μετά μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του SEAT. Πάει στο διάλο λέω, ήταν πράσινα.
Τελευταία μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του ποδηλάτου. Λες να ήταν το μόνο αξίας πάνω στο ποδήλατο;
-
https://www.nzherald.co.nz/nz/electric-car-shocks-v8-set/HIP4D3KVOTA7JUYZKSW4PCD3JU/
Μη λοιδορείτε τας μετατροπάς. Ακόμα ενθυμούμαι διάφορα θέματα στο φόρουμ 'Speak EV', όπου μερακλήδες Αγγλάρες, με το μαστοριλίκι στο αίμα τους κι όχι την καφετέρια, άνοιγαν θέματα του τύπου: 'μου κάηκε το μοτέρ στην Ε36, πήρα τουμπαρισμένο Opel Ampera με χίλιες λίρες, θα το φορέσω στη γριά μου, τι να προσέξω;'
-
Dublin wrote:
Αναρωτιέμαι σε εμάς που κλέβουν τα πλαστικά πιατακια που ταιζουμε τις γάτες μέσα στην πυλωτη μας,
Εμένα μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του BMW. Πάει στο διάλο λέω, ήταν μεταλλικά με σηματάκι BMW.
Μετά μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του SEAT. Πάει στο διάλο λέω, ήταν πράσινα.
Τελευταία μου έκλεψαν τα καλύμματα από τις βαλβίδες του ποδηλάτου. Λες να ήταν το μόνο αξίας πάνω στο ποδήλατο;
Πρόσεξε μη σου κλέψουν κανα αυτοκινητο και σου γυρίσουν τι βαλβίδες!!!
Εγω σε πυλωτή έχω πιάσει δύο τρεις φορές συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και οταν τους φώναζα τι δουλειά έχουν εκεί μου ελεγαν πως έχασαν τον δρομο....
Ακομα και σε κλειστά πάρκινγκ φοβάμαι τα βράδια μέχρι να κλείσει η πόρτα.
Παντως, έχουμε δύο κρατούμενα
Υπαρζουν μικρό διαμερίσματα με πάρκινγκ κλειστό, βπ και στα περίχωρα είχαν χτιστεί πολλά το 1990 και πλέον έχουν 'λογικές τιμές' κάποια από αυτά και με κλειστό γκαράζ. Φυσικά πάντα μιλουμε για μεσαια εισοδήματα αλλά όχι άστους όπως τους φαντάζεστε.
Αλλα από την άλλη πραγματικά ο χαλκός μέσα στα καλώδια θα είναι φοβερό μέλι για κάποιους. Εδώ λένε πλέον βγάζουν καταλύτες!!!!
-
Δεν θα γίνει μπεστ σέλερ, το όνομα ντάτσια είναι άκρως αποτρεπτικόν για πολλούς.
Ο αδερφός μου πήγε στο Ισραήλ πριν από δυο χρόνια και είδε ένα σωρό Dacia. Και τελευταίως από φίλους στο ξεωτερικό έχω αρχίσει να ακούω ότι τη σκέφτονται την dacia όταν πρόκειται να αγοράσουν αυτοκίνητο. Το γεγονός ότι την βάζουν μέσα στις υποψήφιες εταιρείες δείχνει ότι έχει αποβάλλει από πάνω της την ρετσινιά του ανατολικού μπλοκ (όπως άλλωστε έχει κάνει και η skoda).
-
Έχω 2 ντστσια εδώ και 6 χρόνια
-
Πρόσεξε μη σου κλέψουν κανα αυτοκινητο και σου γυρίσουν τι βαλβίδες!!!
Μου έχουν κλέψει και το αυτοκίνητο, τα έχω γράψει σε άλλο θέμα...
-
Πω πω, τι να πω; Και μη χειρότερα... Μόνο καλά νέα εύχομαι.
-
Είδα στην τηλεόραση μια εκπομπή για ένα μαγαζί στις ΗΠΑ που μετατρέπει παλιά αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι είχαν σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα υπο-πλαίσιο στο οποίο φόρτωναν ολόκληρο τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης της Tesla και το βίδωναν απ' ευθείας σε Porsche 911 του '70 και του '80. Μετατροπή μια και έξω. Τους κινητήρες τους έβρισκαν από τρακαρισμένα Tesla.
Η πλάκα όμως ήταν που ο ιδιοκτήτης έλεγε πάνω-κάτω:
Δεν το κάνουμε για το περιβάλλον. Το κάνουμε γιατί είμαστε γκαζιάριδες και θέλουμε τα αυτοκίνητά μας να είναι γρήγορα. Το αν είναι καλό για το περιβάλλον δεν μας πολυενδιαφέρει, αλλά το πουλάμε κι αυτό!
Όταν τον ρώτησαν γιατί να αλλοιώνει τον χαρακτήρα των κλασικών αυτοκινήτων σχολίασε ότι οι περισσότεροι πελάτες του θέλουν να βάλουν σύγχρονους V8 με διπλά τούρμπο κλπ. Με τη λύση της Tesla έχουν καλύτερο hotrod και πιο αξιόπιστο!
-
Τους βρήκα και στο YouTube.
-
Όταν τον ρώτησαν γιατί να αλλοιώνει τον χαρακτήρα των κλασικών αυτοκινήτων σχολίασε ότι οι περισσότεροι πελάτες του θέλουν να βάλουν σύγχρονους V8 με διπλά τούρμπο κλπ. Με τη λύση της Tesla έχουν καλύτερο hotrod και πιο αξιόπιστο!
Αν θυμάμαι καλά όμως σε πίστα μόλις πέφτει η μπαταρία από ένα ποσοστό κ κάτω (αρκετά υψηλό) πέφτουν κ οι αποδόσεις. ΤΟ μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, από βιντεάκι στην πίστα του Nürburgring με σύγκριση Tesla Κ άλλα θυριώδη βενζνοκίνητα.
-
Αμερικάνοι είναι, για το dragstrip το θέλουν, όχι για την πράσινη κόλαση!
-
Μου ζητήθηκε να προτείνω ηλεκτρικό τζιπάκι σε κάποιον γνωστό. Με τιμή γύρω στα 30. Από μνήμης, του παρέθεσα τα C4 Cross, 2008 και Opel Mokka, το οποίο αναμένεται.
-
Ξέχασα κάποιο;
-
Βλέπω ότι τα και τα τρία φορούν το ίδιο μοτέρ και την ίδια μπαταρία. 136 ίππους, 50άρα μπαταρία. Κάνω κάπου λάθος;
-
Σε τιμές χωρίς επιδότηση, το C4 είναι στα 34 παρά, το 2008 στα 38 παρά, το Mokka στα 35 παρά. Ως εκ τούτου, το 2008 μάλλον τρώει άκυρο, αφού φεύγει πολύ πάνω από τα 30. Στα υπόλοιπα δύο, πρέπει να τα οδηγήσει, να συγκρίνει εκδόσεις κι εξοπλισμό, αλλά και τι εγγύηση δίνει η κάθε εταιρεία. Και βέβαια, να δει ποιο του αρέσει εμφανισιακά.
-
Μήπως να τον αποπροσανατολίσω από το σουβλίστικο της εμφάνισης και να τον στρέψω σε ID.3/Leaf με μπαταρία για 400+ χιλιόμετρα θεωρητικής αυτονομίας; Στα ίδια χρήματα με τα ψηλωμένα, θα πάρει ένα όχημα με τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα παραπάνω αυτονομίας, κρίσιμα για κάποιον που στα ταξίδια του αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα.
Όποιος έχει γνώμη για τα ερωτήματά μου, παρακαλείται να βοηθήσει. Σας ευχαριστώ!
ΥΓ. Να εμπλουτίσω λίγο την αναζήτηση. Εργένης γύρω στα 40, δεν προβλέπεται οικογένεια αλλά θέλει στοιχειώδεις χώρους, του αρέσει το ψηλόν τού ζητήματος, τα ταξίδια του είναι στα 250-300 χιλιόμετρα το πολύ, σπανίως θα πάει κάπου απρογραμμάτιστα. Γύρω στις 15.000 το χρόνο. Πολύ άνετη οικονομική κατάσταση, αλλά θέλει να βάλει το όριο στα 30. Θα μπορούσε άνετα να είναι 10 παραπάνω.
-
-
Τι να σου πούμε εμείς βρε dimsabas, εσύ πρέπει να μας τα λές που ασχολείσαι
Το mx30 μόνο μου έρχεται που δεν έγραψες, χωρίς να αποκλείεται να μας έχουν ξεφύγει και άλλα. Μόνο tesla ! Αν είναι να μπώ στην πρίζα το λές και vfm to καψερό..
-
Μόνο tesla ! Αν είναι να μπώ στην πρίζα το λές και vfm to καψερό..
Μαζί με το Mustang Mech-E. Μετά, εαν θές κάτι πραγματικά καλό, Taycan...το αυτοκίνητο είναι αλλού!! Το οδήγησε ο κουμπάρος μου (που έχει οδηγήσει και αρκετά Τέσλα και ήθελε ένα) και μου είπε ότι είναι σαφώς ανώτερη η Porsche σε όλα...είναι καλύτερο αυτοκίνητο.
-
Mastoras78 wrote:
Μόνο tesla ! Αν είναι να μπώ στην πρίζα το λές και vfm to καψερό..
Μαζί με το Mustang Mech-E. Μετά, εαν θές κάτι πραγματικά καλό, Taycan...το αυτοκίνητο είναι αλλού!! Το οδήγησε ο κουμπάρος μου (που έχει οδηγήσει και αρκετά Τέσλα και ήθελε ένα) και μου είπε ότι είναι σαφώς ανώτερη η Porsche σε όλα...είναι καλύτερο αυτοκίνητο.
Σίγουρα όσο ανεβαίνουμε σε budget έχουμε αυτοκινητάρες σα το Porche. Η Mustang ακριβή Φάνημ.. δες εδώ
Βασικά όντως σε μεγάλα νούμερα έχεις καλές επιλογές. Κάτω από τα 40κ όμως δεν μου κάνει κάτι 'κούκου'..
-
Σίγουρα όσο ανεβαίνουμε σε budget έχουμε αυτοκινητάρες σα το Porche. Η Mustang ακριβή Φάνημ.. δες εδώ
Βασικά όντως σε μεγάλα νούμερα έχεις καλές επιλογές. Κάτω από τα 40κ όμως δεν μου κάνει κάτι 'κούκου'..
Nαι τις είχα μάθει τις τιμές, όταν πήγα να οδηγήσω το Φιέστα. Από €50.000 θυμάμαι (με την επιδότηση). Εεε κοντά στο Τέσλα....σχεδόν ίδια λεφτά έχουν και μετά πάμε στα €100Κ+ για την Πόρσε. Στα μικρά οι επιλογές είναι ουσιαστικά PSA. Honda & Mazda εχουν αστεία αυτονομία. Ηyunday & VW πάνε €40Κ+ και έχουμε και τις νέες BMW που είναι αξιόλογες. ΜΒ επίσης καλές επιλογές, αλλά όλα πάνω από €40Κ.
-
Πάνε πολύ καλά σε πωλήσεις τα ηλεκτρικά PSA. Κάπου είχα βρει έναν πίνακα με πωλήσεις Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου και 2008/208 ήταν πολύ ψηλά.
Τώρα έχει και C4/Mokka να παίξει. Ότι του κάνει από χώρους και στυλ, γιατί τα τεχνικά είναι τα ίδια.
-
Το 208 είναι πολύ ψηλά σε πωλήσεις, παράλογα ψηλά όταν με τα ίδια χρήματα πλέον αγοράζεις C4 και ID.3. Το 2008 πάει τουλάχιστον ένα τάληρο πάνω από το 208 και ξεφεύγει η τιμή. Αλλά ναι, μόνο C4/Mokka παίζουν ουσιαστικά μέχρι το 30άρι. Το ΜΧ-30 είναι φανταστικό αυτοκίνητο αλλά οι 15 kWh που απέχει από τα γαλλικά, το καταδικάζουν. Επίσης, υπάρχει και το DS3 που είναι το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά πάει ένα δεκάρικο πάνω από τα υπόλοιπα ΚΙ υστερεί και σε χώρους. Ένα exclusivety παρέχει, αλλά με τη διαστημική σχεδίαση του C4, πάει κι αυτό το πλεονέκτημα.
Αυτό που ανακοινώθηκε σε πολύ καλή τιμή είναι το Enyaq. Κάνει τα υπόλοιπα να φαντάζουν πανάκριβα. Έχει 52 kWh ωφέλιμη μπαταρία (εκεί που τα γαλλικά έχουν 45,5), είναι μισό μέτρο μεγαλύτερο όχημα, βγάζει και 12 άλογα παραπάνω. Και παρ' ότι διπλάσιου όγκου, λόγω της μπαταρίας, καταλήγει να έχει λίγο μεγαλύτερη αυτονομία στη βασική του έκδοση. Ξεκινά από τα 29.400, κλοπή λέμε! Αν και δεν έχω δει τι εξοπλισμό θα περιλαμβάνει, ενώ το C4 έχει τα ACC του και πολλά ακόμα καλούδια ενεργητικής ασφάλειας κι άνεσης. Πρότεινα το Enyaq στον υποψήφιο και του φάνηκε μαούνα. Λογικό, ένα κορμί θα φιλοξενείται εκεί μέσα. Κι αυτό όχι πάνω από 1,75.
Με όλα αυτά που ασχολούμαι δυο μέρες τώρα, κάθισα και σκέφτηκα και τα του οίκου μου και σας παρακαλώ να μου πείτε και σεις πώς το βλέπετε:
Σενάριο 1: μένω με το Verso για μια δεκαετία ακόμα, το οποίο έχει σήμερα 257.000 χιλιόμετρα.
Σενάριο 2: το αλλάζω ΣΗΜΕΡΑ με ηλεκτρικό, ας πούμε με την C4 που είναι καλή σε τιμή ΚΑΙ μαζεμένη σε διαστάσεις, παρέχοντας πολύ υψηλή κύλιση κι άνεση (αυτά με νοιάζουν πλέον, όχι τα γκάζια ή τα στριψίματα).
Σενάριο 1: στο τέλος της δεκαετίας, το Verso θα είναι 26 ετών, θα έχει 450.000 χιλιόμετρα (τα 250 με υγραέριο), δε θα πωλείται ούτε 500 ευρώ, θα θέλει τρελά μαζέματα για να έρθει στα ίσια του.
Σενάριο 2: πουλάω το Verso για πέντε χιλιάρικα. Υπολογίζω ότι η **διαφορά **στα καύσιμα για 200Κ χιλιόμετρα θα είναι 13 χιλιάρικα. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι η τιμή τής βενζίνης και του υγραερίου θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το ρεύμα (ειδικά σε μένα που έχω ήδη τριφασικό ρεύμα και δε χρειάζεται να δηλώσω νέο ρολόι), οπότε τα 13 χιλιάρικα θα είναι περισσότερα. Άλλα τρία χιλιάρικα για τα τέλη κυκλοφορίας, 5+13+3=21 χιλιάρικα για να είμαστε στα ίδια, δηλαδή μας λείπουν 7-8 χιλιάρικα. Ε, αυτά είναι όσα θα πιάνει το C4 μετά από 10 χρόνια.
Με απλά μαθηματικά λοιπόν, βλέπετε ότι η μόνη λογική κίνηση είναι να ξεφορτωθώ το Verso το ταχύτερο και να πάρω ηλεκτρικό. Θα μου κοστίσει τα ίδια σε βάθος χρόνου ΚΑΙ θα απολαμβάνω ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο στην ακμή τής τεχνολογίας. Και δεν έχω υπολογίσει καθόλου τις βλάβες και τα έξοδα που θα βγάλει ένα τόσο γερασμένο αυτοκίνητο ΜΕ μετατροπή υγραερίου. Έλα όμως που μερικές φορές δεν μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά την κίνηση που μακροπρόθεσμα είναι πιο οικονομική. Θα αναγκαστώ να κρατήσω ένα γερασμένο αμάξι, με έξοδα μπροστά του, να πληρώσω τα 21 χιλιάρικα που σας ανέφερα παραπάνω ΚΑΙ στο τέλος τής δεκαετίας θα είμαι στο μηδέν. Θα το δώσω για απόσυρση και θα πρέπει να πληρώσω εξαρχής τα 25 (ας πούμε) που θα κοστίζει τότε ένα αντίστοιχο του C4.
Παρακαλώ τις σκέψεις σας.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης