-
Το λες και flame baiting, το λες και trolling το λες και ΠΑΡΑΛΟΓΟ... αυτό σχετικά με το 'αφήγημα' που έχει πλαστεί μέσα σε κάποια μυαλά. Κι εφόσον τα νούμερα είναι όντως αμείλικτα...
Αν κ προκαλείς, αυτό για το αμείλικτα νούμερα...δεν μου το έχει αποδείξει κανένας, περα από αοριστολογίες οτι ένα θερμικό δνε χαλάει ποτε... κ οτι δεν αλλάζεις τακάκια ποτέ, κτλ... για τα κουβαδάκια του super market...εσύ ήσουν που με πέρασες χθές με 200 στην Αθηνών Πατρών? κ πόσο έκαιγε εκείνη την ώρα?????
-
balex wrote:
Μοναδική μου ένσταση, μην υποτιμάς την 'ταπεινή' αυτονομία των 100 χλμ - αν έχεις δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι σου και καβάτζα δεύτερο όχημα standby
balex πάντα θα σου τύχει μία έκτακτη διαδρομή που θα σε βγάλει εκτός προγράμματος κ θα πηγαίνεις στο σπίτι με την ταυτότητα στο στώμα... αν υπάρχει δίκτυο φορτιστών επαρκές, που φορτίζεις όπου γουστάρεις, θα ήταν διαφορετικά κ ακόμα κ με αυτή την αυτονομία... δν θα υπήρχε θέμα.
μερικά ποστ πιο πίσω κοίτα τι έγραψες.
μόλις κάποιοι σου βάζουν τα υπαρκτά και αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγο νεότητας η ηλεκτροκίνηση (και που όλοι γράφουν ότι θέλουν να λυθούν), μετατρέπεσαι σε ΠΑΣΟΚο της δεκαετίας του 80 που του έβρισαν τον Αντρέα.
-
μόλις κάποιοι σου βάζουν τα υπαρκτά και αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγο νεότητας η ηλεκτροκίνηση (και που όλοι γράφουν ότι θέλουν να λυθούν), μετατρέπεσαι σε ΠΑΣΟΚο της δεκαετίας του 80 που του έβρισαν τον Αντρέα.
Μα δεν αρνήθηκα ποτέ τα προβλήματα, ειπα, με συγκεκριμένες προυποθέσεις συμφέρει. Τεσπα είναι σαφές οτι υπάρχει διχογνωμία, το έχω ξαναπει, μην αγοράζεται., δεν συμφέρει... ..εγώ αγορασα κ όχι με χρήματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά της ΝΔ, κ πραγματικά, δεν το έχω μετανιώσει καθόλου, ακόμα κ οικονομικα...
-
Τον τελευταίο μήνα, είχα την ευκαιρία να οδηγήσω τρία ηλεκτρικά μοντέλα. Το Peugeot e-208, το Nissan Leaf 40kWh (αμφότερα καινούρια ως test drive σε αντιπροσωπεία) κι ένα Citroen C-Zero του 2012 ως μεταχειρισμένο. Πριν από αυτά, δεν είχα καν μπει ως επιβάτης σε ηλεκτρικό κι η θετική προδιάθεση προς τα ηλεκτρικά βασιζόταν σε όσα έχω διαβάσει κι έχω δει από άλλους δοκιμαστές παγκοσμίως.
Οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές κι από τα τρία αυτοκίνητα κι αφορούν κυρίως στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης και λιγότερο στα μοντέλα καθεαυτά. Όσα διθυραμβικά διάβαζα τόσα χρόνια στα άρθρα στα περιοδικά κι έβλεπα σε βιντεάκια στο YouTube, τα επιβεβαίωσα από πρώτο χέρι. Συγκεκριμένα, μιλάμε για μια πολύ ανώτερη μορφή αυτοκίνησης. Όλα γίνονται αθόρυβα, πολιτισμένα, ακαριαία, χωρίς κανέναν κραδασμό, χωρίς δράματα και χωρίς την αίσθηση ότι κάτι ζορίζεται, κάτι φθείρεται. Θυμηθείτε την πρώτη φορά που οδηγήσατε αυτόματο αυτοκίνητο, πόσο χαζοί νιώσατε για την κουτάλα που ανακατεύατε τόσα χρόνια. Ε, άλλο τόσο μεγάλο άλμα είναι κι η μετάβαση στα πλήρως ηλεκτρικά. Γιατί τα αυτόματα πάλι έχουν αλλαγές ταχυτήτων, πάλι κάποιος ανακατεύει την κουτάλα, απλά δεν είναι ο οδηγός. Εδώ, όλα γίνονται ένα τεράστιο μαγικό χαλί, όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός θόρυβος και κραδασμός, μόνο ένα τεράστιο κύμα ροπής που σε παρασέρνει. Η οδήγηση είναι πανεύκολη, αβίαστη, έχεις να παίξεις με ένα πετάλι, κανένας θόρυβος, κανένας κραδασμός, κανένα σκορτσάρισμα στην εκκίνηση, καμία άβολη κι άκομψη κίνηση του κορμιού του συνοδηγού σε αλλαγή από 1η σε 2α. Κι όταν μάλιστα το σανιδώνεις, ακούς ένα υπόκωφο ηλεκτρικό βούισμα, που θυμίζει λίγο απογείωση αεροπλάνου. Το κύμα ροπής επίσης επιτείνει αυτό το φαινόμενο, θυμηθείτε το κόλλημα στην πλάτη κατά την απογείωση, κάτι αντίστοιχο.
Στα μοντέλα καθεαυτά, το 208 ήταν ένα υπέροχο μικρό αυτοκινητάκι. Πολύ όμορφο απ' έξω, πολύ ξεχωριστό μέσα, με τρομερή ροπή που όμως ερχόταν σε δύο δόσεις κι αυτό με ξενέρωσε λίγο. Δηλαδή πατάς το γκάζι τέρμα, νιώθεις το πετάλι να τερματίζει. Αν βάλεις λίγη δύναμη ακόμα, κάνει ένα κλικ και συνεχίζει κάποια χιλιοστά ακόμα. Μετά, είναι η ροπή. Δεν έρχεται όλη σαν κουτουλιά, όχι. Σου δίνει ένα μεγάλο ποσοστό, ας πούμε 20% και μετά έρχεται το υπόλοιπο σε ένα δεύτερο κύμα, με μια μικρή καθυστέρηση μερικών δεκάτων του δευτερολέπτου. Αυτό θα έχει γίνει για λόγους προστασίας του οδηγού, γιατί μιλάμε για ΠΟΛΛΗ ροπή! Όποτε το σανίδωσα σε στενό με ταχύτητα μέχρι τα 50, πρώτα ακούστηκε μια στριγγλιά από τα λάστιχα και μετά μπήκε το antispin. Ο πωλητής επέμενε ότι η ενημέρωση που έχουν από τα κεντρικά στη Γαλλία είναι ότι όσα χρήματα έχουν χάσει από τη μηδαμινή συντήρηση των ηλεκτρικών, τα έχουν ρεφάρει και με το παραπάνω από μικροστούκες που γίνονται από ατζαμείς οδηγούς, κοπελίτσες, νιούμπηδες. Δηλαδή πάει η άλλη να ξεπαρκάρει στην ανηφόρα, το σανιδώνει για να μην την πάρει πίσω γιατί έτσι έκανε με το Yaris 20ετίας λέω-'γώ-τώρα και πάει και κοπανάει στο κολονάκι απέναντι.
Χρηματικά, η διαφορά είναι στα 8 χιλιάρικα σε σχέση με την αντίστοιχη αυτόματη έκδοση βενζίνης. Δε βάζω το πετρέλαιο, για να υπάρχει μία κάποια συμβατότητα σε πολιτισμένη απόδοση και απλωμένο εύρος στροφών. Δεδομένης της οικονομίας των ηλεκτρικών, τα χρήματα θα αποσβεστούν σε περίπου 100.000 χιλιόμετρα, έχοντας ένα πολύ ανώτερο αυτοκίνητο. Με τους σαφείς περιορισμούς του όμως, που κανείς δεν τους αρνείται και που πρέπει να ληφθούν υπόψη σαφέστατα πριν την αγορά.
-Έχεις να φορτίσεις καθημερινά στο σπίτι ή έστω στη δουλειά;
-Έχεις δεύτερο όχημα για τις μακρινές αποστάσεις; Αν όχι, τα εξοχικά σου ή οι συνήθεις προορισμοί σου είναι σε απόσταση εμβέλειας; Αν όχι, είσαι διατεθειμένος να υποστείς μια κάποια χρονική επιβάρυνση στα ταξίδια σου; Κι έναν στοιχειώδη προγραμματισμό βέβαια.
Πλάκα είχε κι η ένδειξη αυτονομίας. Ξεκινάμε, λέει 120 χιλιόμετρα. Ανεβαίνουμε καμιά 250αριά υψομετρικά (Peugeot Καλλιαντάσης στην λ. Βουλιαγμένης μέχρι το νεκροταφείο στο Πανόραμα της Βούλας) και πάει στα 80. Αρχίζει η κατάβαση, όλο γέμιζε την μπαταρία, πάει στα 200. Κάνω κάποια πατήματα στη λεωφόρο, το όχημα γάζωνε με ένα πωρωτικό υπόκωφο βουητό, σκέτο boeing σε απογείωση, έπεσε στα 180. Η πλάκα ήταν ότι η μπαταρία δεν είχε αλλάξει ένδειξη καθόλου, μόνο η αυτονομία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχω ΚΑΙ στο ηλεκτρικό μου ποδήλατο. Αντί να υπάρχει μια ποσοστιαία ένδειξη της διαθέσιμης μπαταρίας, υπάρχει μια εικασία για αυτονομία που είναι σχεδόν πάντα αναληθής και πλασματική και δε σου προσφέρει τίποτα στο κάτω-κάτω.
Ποτέ δε συμπαθούσα τα Leaf και πήγα με αρνητική διάθεση, όμως με κέρδισε. Καταρχάς, φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένο εξαρχής ως ηλεκτρικό. Έχει μια κρεμαγιέρα που κόβει πάρα πολύ, το όχημα παρκάρει κι ελίσσεται ανάρμοστα για τις διαστάσεις του. Ύστερα, έχει πολύ πιο σωστή λειτουργία στο πώς δίνει τη δύναμή του. Το γκάζι έχει γραμμική λειτουργία κι η ροπή έρχεται όλη, αν αυτό ζητήσεις. Κάτι που θεωρώ πολύ πιο σωστό: όταν πατάω το γκάζι τέρμα, θέλω όλη τη δύναμη κι όχι σε δόσεις. Και μιλάμε για ΠΟΛΛΗ ροπή, κάποια στιγμή πήγε να με κλείσει ένας ταρίφας που ήταν στο πλάι μου. Αστραπιαία το πόδι στο πάτωμα, βρέθηκε τρία αμάξια μπροστά στο επόμενο δευτερόλεπτο. Άρα λοιπόν η άμεση ροπή έχει την αξία της σε θέματα ασφάλειας, όχι μόνο για κοντρίδια και λοιπά ανάρμοστα που έτσι κι αλλιώς δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία των ηλεκτρικών.
Η οδήγηση με το ένα πετάλι είναι φανταστική, πολύ πιο σωστή από του 208 και πραγματικά αναβαθμίζει πολύ την όλη εμπειρία. Ένα αυτοκίνητο απόλυτα ήσυχο, χωρίς το σώμα του συνοδηγού να πηγαίνει μπροστά-πίσω στα στενά, στα σταμάτα-ξεκίνα, στις αλλαγές ταχυτήτων, μια αγχολυτική εμπειρία χωρίς προηγούμενο.
Τι με χάλασε; Η αίσθηση των φρένων, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το πατάς ελάχιστα. Κυρίως όμως:
-το τιμόνι που δε ρυθμίζεται μέσα-έξω. Στα δικά μου κυβικά, δεν μπόρεσα ποτέ να κάτσω σωστά. Τρελή τσιπιά για μοντέλο του 2020, ανεξαρτήτως τιμής και κατηγορίας.
-το ποδόφρενο, που έκανε όλο το αμάξι να τραντάζεται κατά την απεμπλοκή του. Και που ήταν στη θέση του foot-rest, δυσκολεύοντας το βόλεμα του αριστερού ποδιού. Σε ωθεί στο να δώσεις τρία χιλιάρικα για την επόμενη έκδοση που έχει ηλεκτρονικό χειρόφρενο και κάποια έξτρα ακόμα που δεν τα θυμάμαι τώρα.
Και πάμε στα ουσιαστικά:
-στην αναντιστοιχία αμαξώματος κι αυτονομίας. Έχεις ένα όχημα με διαστάσεις οικογενειακού κι όχι μοντέλου πόλης και του δίνεις αυτονομία για πόλη. Δηλαδή και να έχω ένα μεγάλο αμάξι μες στην Αθήνα ΚΑΙ να μην μπορώ να βγω εύκολα από αυτήν. Η έκδοση με την 62άρα μπαταρία κοστίζει 4 χιλιάρικα παραπάνω και θα είναι πολύ πιο σωστή. Θα πηγαίνει Αθήνα-Θεσσαλονίκη με μια στάση 30-35', δηλαδή ένα κλικ μεγαλύτερη από αυτήν που θα έκανε έτσι κι αλλιώς ένας οικογενειάρχης. Ενώ το 40άρι θα χρειάζεται δύο στάσεις, σαφώς καλύτερο προγραμματισμό κι υπομονή.
-οι αερόψυκτες μπαταρίες, πρόβλημα το οποίο ευθύνεται για την πτώση στις μπαταρίες του Leaf πρώτης γενιάς κι η οποία έχει σπηλώσει τη φήμη των ηλεκτρικών, με αποτέλεσμα να διαβάζουμε διάφορα ανακριβή (όπως παραπάνω, ότι ένα ηλεκτρικό με 300.000 χιλιόμετρα, θα έχει αυτονομία 60 χιλιόμετρα αντί για 300. Όχι, η εμπειρία μας με όλα τα ΥΔΡΟΨΥΚΤΑ μπαταριάτα δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι τελείως αναληθές. Μπορεί τα 300 χιλιόμετρα να γίνουν 250, μπορεί 230, αλλά 60 με τίποτα. Κι αυτό ΔΕΝ είναι διαπραγματεύσιμο, εδώ μιλάμε με πραγματικές καταστάσεις που ήδη υπάρχουν, όχι με φαντασίες κι εικασίες).
Το C-Zero θα μπορούσε να με απασχολήσει στα αλήθεια, γιατί 28-30 χιλιάρικα ΔΕΝ έχω για αυτοκίνητο, είτε ηλεκτρικό είτε θερμικό. Ένα μεταχειρισμένο μικρό όμως στα 7,5 χιλιάρικα θα μπορούσε να απασχολήσει το σύστημα. Καταρχάς, μιλάμε για ένα μοντέλο που έχει σχεδιαστεί αυστηρά ως ηλεκτρικό κι αυστηρά ως αυτοκίνητο πόλης. Στενό, ψηλό, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, πολύ ευάερο κι ευήλιο, είναι πραγματικά ιδανικό για αυτοκίνητο πόλης και χαμάλη φροντιστηρίων και κολυμβητηρίων. Βέβαια, η αίσθηση είναι τενεκεδένια. Κοιτάς την πόρτα και θυμίζει Hyundai Atos. Δύο φορές κατά την οδήγησή του πίεσα τα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, ακουγόταν η κίνηση του δρόμου και νόμιζα ότι έχει ξεχαστεί το παράθυρο 2 χιλιοστά ανοιχτό. Φευ, όχι, έχει όντως τόσο κακή ηχομόνωση. Οι δοκιμές πρόσκρουσης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο τενεκές, είχε βαθμολογηθεί με τέσσερα αστέρια στο μακρινό παρελθόν (πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011).
Στα της οδήγησης, το μικρό ήταν τέλειο. Πάρα πολύ ωραία αίσθηση, πολύ σωστό ζύγισμα του δεξιού πεντάλ, τόσο στο γκάζωμα όσο και στο φρενάρισμα. Πολύ χαριτωμένη ροπή, όχι το ξεμπάζωμα των άλλων δύο αλλά υπεραρκετή (κι άμεση παρεχόμενη) για την πραγματική ζωή.
Παρ' οτι φουλαρισμένο, η ένδειξη αυτονομίας ήταν ένα σοκ: 85 χιλιόμετρα! Βέβαια, ήταν εντελώς ανακριβής, αφού μετά από μισή ώρα οδήγησης, αντί να πέσει, είχε φτάσει στα 87. Και με αρκετά ανοίγματα τέρμα γκάζι από μέρους μου. Θα το αγόραζα; Δύσκολα. Αν δεν είχα τα 7,5 χιλιάρικα κι έπρεπε να τα βάλω δόσεις, θα πήγαινα στο παλιό. Αν τα είχα μετρητά, θα τα έδινα προκαταβολή για καινούριο και τα υπόλοιπα σε μια χαμηλή δόση που να μην ζορίζει. Όταν το Citigo κοστίζει 10 χιλιάρικα πάνω κι είναι πιο αυτοκίνητο, με αυτονομία 260 χιλιόμετρα κι εγγύηση 8 ετών, δε σου πάει η καρδιά να πας στο Citroen.
Ακόμα χειρότερα για αυτό, περιμένεις 6-9 μήνες, να έρθει το Dacia Spring, που θα έχει διαστάσεις αντίστοιχες με του Fiat Panda. Με αστική αυτονομία 295 χιλιόμετρα, στενό και ψηλό και τιμή που θα είναι δέλεαρ. Ήδη πωλείται στην Ουγγαρία με τιμή κάτω από 11 χιλιάρικα. Η αρχική όμως είναι 17κάτι, οπότε δε βγάζεις άκρη πόσο θα κάνει εδώ. Κάπου στα 13-14 θεωρώ και θα είναι μια πάρα πολύ αξιόλογη πρόταση.
Μεγάλο κομμάτι της κριτικής που γίνεται στα ηλεκτρικά είναι άδικη και παράλογη. Φαίνεται ότι όλοι επικεντρώνονται στα οικονομικά ζητήματα, το οποίο είναι εντελώς μονόπλευρη θεώρηση των πραγμάτων, τη στιγμή που μιλάμε για ένα πολύ ανώτερο προϊόν. Να δώσω ένα θερμικό παράδειγμα: Seat Arona. Έκδοση CNG με 90 ίππους, ασθενικές επιδόσεις, οι κάτοχοι διαμαρτύρονται για δυσκολία στην εκκίνηση (ο κινητήρας είναι ψόφιος κάτω από τις 1800 σαλ). Αναγκαστικά συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο. Κινείται όμως με 3,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει κι η έκδοση 1.5 DSG, με αυτόματο που γαζώνει (ενίοτε και την τσέπη του ιδιοκτήτη), μοτέρ 150 ίππων με πλούσια ροπή. Είναι ακριβότερο στην αγορά και θέλει 10+ ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα. Με τη λογική των περισσότερων για τα ηλεκτρικά, το 150άρι αποτελεί εντελώς παράλογη αγορά, αφού κοστίζει περισσότερο να το αγοράσεις και πολύ περισσότερο να το κινήσεις. Παραβλέπουν δηλαδή τελείως ότι μιλάμε για ένα σαφώς ανώτερο αυτοκίνητο, με επιδόσεις τελείως αλλού σε σχέση με το φυσικό αέριο, με ένα αυτόματο που είναι ποίημα σε σχέση με την κουτάλα, είτε μιλάμε για μποτιλιάρισμα είτε για σπορ οδήγηση. Κι όμως, τώρα που αναφέρομαι σε θερμικά μοντέλα, κανείς δε θα θεωρήσει λανθασμένη τη δυνατή έκδοση: είναι ένα πληρέστερο αυτοκίνητο κι αναμενόμενα κοστίζει περισσότερο. Ε, αυτό συμβαίνει με τα ηλεκτρικά, οδηγήστε ένα και θα καταλάβετε αμέσως πόσο ανώτερο αυτοκίνητο είναι. Με μία μικρή διαφοροποίηση: εδώ, η διαφορά στο κόστος κίνησης είναι υπέρ του ακριβότερου ηλεκτρικού, δηλαδή σαν το 150άρι να κοστίζει 3,5 ευρώ στα 100 και το φυσικό αέριο 10+.
Το έχει αναφέρει κι ο Bekiaris αλλά μερικοί δε θέλετε να το πιστέψετε: ο Ήρων προσφέρει ένα απίστευτα ανταγωνιστικό πακέτο χρεώσεων, ειδικά σε κατόχους ηλεκτρικών. O Evans με το Kona electric του (είχε γράψει παλιότερα κι εδώ μέσα) αναφέρει για κόστος κίνησης 2,5 ευρώ για 500+ αστικά χιλιόμετρα. Μιλάμε για λιγότερο από μισό ευρώ στα 100 για χιλιόμετρα στο μποτιλιάρισμα. Ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο να το πιστέψετε και προτιμάτε να επικεντρώνεστε στις ληστρικές χρεώσεις του φορτιστή της Αταλάντης για να μη σας χαλάει το αφήγημα που έχετε φτιάξει στο μυαλό σας, αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε.
Εν κατακλείδι, μιλάμε για έναν θαυμαστό νέο κόσμο. Είστε λάτρεις της χαλαρής και ξεκούραστης οδήγησης; Θα το λατρέψετε. Είστε γκαζοφονιάδες; Θα λατρέψετε μεν την πλούσια κι ακαριαία ροπή, οι σφήνες θα αποκτήσουν άλλη δυναμική. Όμως, ένα πωρωτικό βενζινοκίνητο έχει άλλη χάρη με την ένταση των συναισθημάτων που προκαλεί το στροφάρισμα, οι καρφωτές αλλαγές κι η ηχητική πανδαισία. Προφανώς αναφέρομαι σε Μ3 Ε46 κι όχι σε C3 diesel, που αφορά την πλειοψηφία των οδηγών.
Άρα τα ηλεκτρικά είναι πανάκεια κι είναι για όλους; Σίγουρα όχι! Καταρχάς, όποιος δεν έχει πρόσβαση σε καθημερινή φόρτιση, απλώς τα ξεχνάει. Τελείως! Μερικοί θα σας πουν για μεσοβέζικες λύσεις (π.χ. δωρεάν φόρτιση στην πλατεία της Βούλας ή το MyMarket της Βάρης, λέω δύο παραδείγματα σε πολύ κοντινές μου περιοχές, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις αμάξι με αυτή την προοπτική).
Δεύτερον, αν έχετε ένα μόνο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά. Ενδεχομένως, με τον ρυθμό που εξαπλώνονται οι φορτιστές, σε ένα χρόνο να μη συζητάμε καν για την έλλειψη υποδομών στους αυτοκινητοδρόμους. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, το ηλεκτρικό ΔΕΝ κάνει για όλους.
Τρίτον, να είστε ήδη σε αναζήτηση ακριβού θερμικού, ώστε να αξίζει να κοιτάξετε τα ηλεκτρικά. Όταν οι περισσότεροι κρατάμε τα παλιά μας μέχρι να λιώσουν (και σε αυτούς ανήκω κι ΕΓΩ με το υγραέριο 15ετίας), δε συζητάμε για να δώσουμε 18 και πάνω για καινούριο ηλεκτρικό. Όμως, εμείς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε μεταχειρισμένα πρώτης γενιάς. Εισάγονται χωρίς δασμούς, έχουν απαξιωθεί τελείως στις ευρωπαϊκές αγορές γιατί η αυτονομία τους μοιάζει αστεία μπροστά στα νέα μοντέλα. Ποιος θα κρατήσει ένα Leaf με πραγματική αυτονομία 110-120 χιλιόμετρα όταν με 300 ευρώ leasing μπορεί να έχει το Kona με την 64άρα μπαταρία;
Αν ήμουν κυβέρνηση, ΔΕ θα επιδοτούσα καθόλου τα καινούρια ηλεκτρικά ή θα το έκανα πολύ λίγο. Θα διπλασίαζα την επιδότηση των 8.000 ευρώ στα ταξί, θα απαγόρευα τις εισαγωγές μεταχειρισμένων ταξί πετρελαίου, θα έφτιαχνα υποδομές στις πιάτσες. Θα άλλαζα σιγά-σιγά όλα μου τα λεωφορεία και θα κυνηγούσα τα φορτηγά που βγάζουν τον άμπακο.
Θα συνέχιζα τις επιδοτήσεις στα ποδήλατα, εκεί μιλάμε για πραγματικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για μηδενικό κόστος μετακίνησης. Με τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπει το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας.
Αν μου το επέτρεπαν οι Ευρωπαίοι, θα έδινα επιδότηση και σε εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ. Να γεμίσουν τα αστικά κέντρα με Zoe και Leaf και C-Zero. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι θέλουν να πουλήσουν τα καινούρια αυτοκίνητά τους, οπότε μάλλον απίθανο να μας επιδοτούσαν για τα παλιά. Ίσως όμως και να το έκαναν, αφού θα ξεφορτωνόντουσαν τα παλιά τους μοντέλα.
Εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να οδηγήσω ένα Tesla (αρκετά πιθανό στο άμεσο μέλλον) και μια Taycan (εντελώς απίθανο...).Εκεί θα χάσω τελείως την μπάλα.
-
Άρα τα ηλεκτρικά είναι πανάκεια κι είναι για όλους; Σίγουρα όχι! Καταρχάς, όποιος δεν έχει πρόσβαση σε καθημερινή φόρτιση, απλώς τα ξεχνάει. Τελείως! Μερικοί θα σας πουν για μεσοβέζικες λύσεις (π.χ. δωρεάν φόρτιση στην πλατεία της Βούλας ή το MyMarket της Βάρης, λέω δύο παραδείγματα σε πολύ κοντινές μου περιοχές, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις αμάξι με αυτή την προοπτική).
Δεύτερον, αν έχετε ένα μόνο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά. Ενδεχομένως, με τον ρυθμό που εξαπλώνονται οι φορτιστές, σε ένα χρόνο να μη συζητάμε καν για την έλλειψη υποδομών στους αυτοκινητοδρόμους. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, το ηλεκτρικό ΔΕΝ κάνει για όλους.
Τρίτον, να είσε ήδη σε αναζήτηση ακριβού θερμικού, ώστε να αξίζει να κοιτάξετε τα ηλεκτρικά. Όταν οι περισσότεροι κρατάμε τα παλιά μας μέχρι να λιώσουν (και σε αυτούς ανήκω κι ΕΓΩ με το υγραέριο 15ετίας), δε συζητάμε για να δώσουμε 18 και πάνω για καινούριο ηλεκτρικό. Όμως, εμείς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε μεταχειρισμένα πρώτης γενιάς. Εισάγονται χωρίς δασμούς, έχουν απαξιωθεί τελείως στις ευρωπαϊκές αγορές γιατί η αυτονομία τους μοιάζει αστεία μπροστά στα νέα μοντέλα. Ποιος θα κρατήσει ένα Leaf με πραγματική αυτονομία 110-120 χιλιόμετρα όταν με 300 ευρώ leasing μπορεί να έχει το Kona με την 64άρα μπαταρία;
Θα συνέχιζα τις επιδοτήσεις στα ποδήλατα, εκεί μιλάμε για πραγματικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για μηδενικό κόστος μετακίνησης. Με τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπει το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας.
Αν μου το επέτρεπαν οι Ευρωπαίοι, θα έδινα επιδότηση και σε εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ. Να γεμίσουν τα αστικά κέντρα με Zoe και Leaf και C-Zero. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι θέλουν να πουλήσουν τα καινούρια αυτοκίνητά τους, οπότε μάλλον απίθανο να μας επιδοτούσαν για τα παλιά. Ίσως όμως και να το έκαναν, αφού θα ξεφορτωνόντουσαν τα παλιά τους μοντέλα.
Εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να οδηγήσω ένα Tesla (αρκετά πιθανό στο άμεσο μέλλον) και μια Taycan (εντελώς απίθανο...).Εκεί θα χάσω τελείως την μπάλα.
Δεν ξέρω για τα πόρτσε (& tesla model S) γιατί είμαι κοινός θνητός και ουχί φραγκάτος, αλλά το tesla 3 είναι άλλη υπόθεση.
Πραγματικά το εξωτερικό/εσωτερικό δεν προϊδεάζουν τις επιδόσεις, ακόμη και στην βασική. Ο μινιμαλισμός, η scifi οθόνη και οι επιταχύνσεις δίνουν πολύ διαφορετική αίσθηση από κάθε άλλο καθημερινό αμάξι.
Όποιος το οδηγήσει θα καταλάβει γιατί φεύγουν τόσο ενώ σε αυτές τις τιμές αγοράζεις πολύ χλιδέ γερμανικά αμάξια.|
Όσο για τα άλλα, τα ηλεκτρικά είναι απόλυτα βιώσημα στο εξωτερικό. Εάν έχεις την ίδια πυκνότητα ηλεκτρικών παροχών, ιδίως σε εθνικές με fast-charge, τότε δεν σε επηρεάζει πολύ. Φυσικά σε πολλές χώρες της Β.Ευρώπης έχουν παντού ηλεκτρικά φις (πάρκινγκ, δουλειές κ.ο.κ) γιατί έχουν ηλεκτρικούς προθερμανστήρες στα περισσότερα αμάξια.
-
Πολύ ωραίο το Post σου, ευχαριστούμε! Προσωπικά θεωρώ τα ηλεκτρικά οχήματα ώς την καλύτερη επιλογή για αστικές/περιαστικές μετακινήσεις. Όμως, υπό την σκοπιά της εμπειρίας οδήγησης, η απουσία ήχου και κραδασμών απο τον κινητήρα μόνο σαν αρνητικό μπορώ να το δώ. Ναι, αυτή τη μια φορά το μήνα που θα θέλω να οδηγήσω, θέλω να ακούω το μοτέρ να ανεβοκατεβάζει στροφές όπως θέλω και να αλλάζω με το χεράκι μου τις ταχύτητες.
-
Ευχαριστούμε για το ποστ dimsabas και ελπίζουμε να βρούμε τα 40 που μας λείπουν για το βασικό Tesla 3, γιατί από εκεί και πέρα ξεκινά ο διθύραμβος. Πιο κάτω υπάρχουν τα γνωστά 'αλλά' (τελική/αυτονομία)...
Το ξαναλέμε: Ωραία τα paddles και κάθε τεχνολογία που θα σε πάει πιο γρήγορα (από τη σκοπιά του πραγματικού οδηγού).
Θυμόμαστε όλοι μας στα κιβωτια τα selespeed/tiptronic πόσο κουκουρούκου ήταν. Βιώσιμα, αλλά όχι αυτό που ζητούσε ο οδηγός. Κάπου 15-20 χρόνια αργότερα δεν υπάρχει supercar με χειροκίνητο κιβώτιο.
Κάτι τέτοιο θα γίνει και εδώ. ΤΩΡΑ είναι ακόμα νωρίς, ΑΥΡΙΟ θα είναι καθημερινότητα. Για τους πραγματικούς οδηγούς τουλάχιστον, έχουμε μέλλον...
-
Περιεκτικό ποστ, λάηκ από μένα.
Δυο τρεις παρατηρήσεις, επειδή γράφεις σε κάποιο σημείο αυτό :
Το έχει αναφέρει κι ο Bekiaris αλλά μερικοί δε θέλετε να το πιστέψετε: ο Ήρων προσφέρει ένα απίστευτα ανταγωνιστικό πακέτο χρεώσεων, ειδικά σε κατόχους ηλεκτρικών.
- Θα κάνω μια τελευταία, ελπίζω, προσπάθεια να εξηγήσω για άλλη μία φορά το εξής: Όταν κάνεις συμβόλαιο με τον κάθε Ηρωνα, πληρώνεις δύο λογαριασμούς. Πρώτον, αυτόν του Ήρωνα και δεύτερον τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του κανονικού λογαριασμού της ΔΕΗ οι οποίες 'τρέχουν' κανονικά παρά το γεγονός ότι άλλαξες πάροχο, και προσαυξάνουν την τελική τιμή της κάθε kwh. Το σύνολο δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από το να είσαι στη ΔΕΗ. Σε δικιά μου σύγκριση αντί για π.χ. 1.000 ευρώ το χρόνο σε ένα απλό διαμέρισμα, θα σου πάει π.χ. 960. Ευπρόσδεκτο, αλλά δεν κάνει την μεγάλη διαφορά.
Μην κοιτάτε λοιπόν τι χρεώνει ο κάθε Ήρωνας μόνο, αλλά δείτε το σύνολο. Προς επίρωσιν, βάζω το λινκ του εν λόγω. Κλίκαρέ το, πήγαινε στο κάτω μέρος της σελίδας, στα γνωστά 'ψιλά γράμματα' και πάτα το πονηρό εικονίδιο που λέει τιμοκατάλογος ρυθμιζόμενων και λοιπών χρεώσεων. Φρόντισε να κάθεσαι σε μία καρέκλα και να έχεις και έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό της επάρατης Δεης στο ένα σου χέρι για να δεις και εκεί τον σχετικό πίνακα και να συγκρίνεις, ή μπες στο λινκ της επάρατης, τα γράφει και εκεί και κάνε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια σωστή συνολική σύγκριση τιμών kwh.
- Δίνεις μεγάλη σημασία στο πόσα πληρώνεις για καύσιμο, αν είναι π.χ. 2,5 ευρώ τα 100χλμ. ή 2,58, ενώ δεν θάπρεπε. Τα κόστη της αυτοκίνησης είναι πολλά και διαφορετικά, ένα τμήμα των οποίων είναι το καύσιμο, το αυτό ισχύει και για το cng, όπως και με ένα σωρό άλλα καύσιμα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο. Άμα καις βενζίνη και θες π.χ. 10 ευρώ ανά 100 χλμ. και πας σε ηλεκτρικό και κατέβεις π.χ. στα 2,8, έχεις ήδη κάνει μια σημαντική οικονομία, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν πας π.χ. στα 2,72 που θα μπορέσεις ίσως να έχεις με ένα πακέτο τύπου ΗΡΩΝΑ. Ένα μεγάλο, οικονομικής φύσεως, πρόβλημα με τα ηλεκτρικά είναι το ΤΕΡΑΣΤΙΟ αρχικό κεφάλαιο που πρέπει να ακουμπήσεις μπροστά ή, ακόμη χειρότερα, να χρεωθείς με τόκο για την αγορά τους. Το αν θα πας στον Ηρωνα εξαιτίας των χρεώσεων που σου υπόσχεται ή θα μείνεις στη ΔΕΗ είναι τρίχες περμανάντ για το μέσο χρήστη που κάνει 1.000 χλμ. το μήνα, αλλά όχι για π.χ. τον ταρίφα που κάνει 100.000-200.000 χλμ. το χρόνο.
Και αν επιμένεις ακόμη με το πόσο χρεώνει ο καθένας την κάθε Kwh, σου έχω μια καλή πρόταση: πήγαινε σε ένα τεχνικό γραφείο και ρώτα πόσο κάνει να εγκαταστήσεις φωτοβολταικά στην ταράτσα ή στη σκεπή σου. Αν έχεις. Εκεί θα δεις μεγάλη διαφορά προς τα κάτω, πολύ μεγαλύτερη από το να φύγεις από την 'κακιά' ΔΕΗ και να πας στον κάθε Ήρωνα.
- Τέλος, υπάρχουν κάποια άλλα προβλήματα με τα ηλεκτρικά αυτή τη στιγμή, πολύ πιο σοβαρά, όπως : η υποχρεωτική τους ακινητοποίηση για ώρες προκειμένου να επαναφορτιστούν, η ανυπαρξία ικανού αριθμού μοντέλων, η αβεβαιότητα της μπαταρίας, η αβεβαιότητα έναντι της μελλοντικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το κράτος απέναντί τους, οι ληστρικές χρεώσεις στους φορτιστές δημοσίας χρήσεως, τυχόν κρυφές χρεώσεις και 'κουστούμια' που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο, κ.α. Συνολικά, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά αυτή τη στιγμή για να τα αντέξει ο κοζμάκης της διπλανής πόρτας αδιαμαρτύρητα. Γι΄αυτό και η αστεία διείσδυσή τους στην αγορά, παρά το γεγονός ότι με π.χ. 2-3 ευρώ κάνεις 100 χλμ.
Σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιώνεται. Θα πάρει χρόνια, αλλά κάποτε θα πάρουμε ΟΛΟΙ ηλεκτρικά.
https://heron.gr/energy/electricity/gia-to-spiti/nyxterini-xreosi-247/
-
Δίνεις μεγάλη σημασία στο πόσα πληρώνεις για καύσιμο, αν είναι π.χ. 2,5 ευρώ τα 100χλμ. ή 2,58, ενώ δεν θάπρεπε.
Σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιώνεται. Θα πάρει χρόνια, αλλά κάποτε θα πάρουμε ΟΛΟΙ ηλεκτρικά.
ακόμα κ 10 λεπτά διαφορά στο ρεύμα για κάποιον που κάνει 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο, ειναι 20 ευρώ...κ εδώ γελάμε. Σκέφτεσαι τι λέει ο τρελός. Τόσο ειναι όμως το κόστος μετακίνησης 20 ημερών όμως. Σκέψου αν πληρώνεις 35 ευρώ το μήνα ρευμα για το αυτοκίνητο max, ακόμα κ το 20αρικο μετράει...σίγουρα όμως δεν έχει καμία αξία αν το σκεφτείς συνολικά οπως το θέτεις εσυ. Προσωπικά το έχω ξανα αναφέρει φορτίζω στην δουλειά κτλ, κ δεν πληρώνω ούτε ένα ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για το forum, είναι ένας λόγος που προχώρησα την συγκεκριμένη αγορά για μένα. Από εκεί κ πέρα, από το 25 κ μετά τα ηλεκτρικά στο εξωτερικό θα είναι πάνω από το 30%, στην Ελλάδα λόγω οικονομικής κατάστασης πάμε για το 30. Κ τέλος να ξαναπώ, το αρχικό κόστος που το βλέπεται τόσο ψηλά, με την επιδότηση του κούλη δεν ειναι κ τόσο μεγάλη η διαφορά, απλά άλλοι παράγοντες σας κάνουν να ν μην τα γουστάρετε. εγώ προσωπικά πάω με 90 στην εθνική κ δεν έχω θέμα αν πάω στο χωριό με 4 ευρώ, όταν τώρα θέλω 50.
-
Πάμε για άλλη μία φορά:
Όταν από τα π.χ. 10 ευρώ ανά 100 χλμ. μπορείς να πας π.χ. στα 2,58 έχει πετύχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ μείωση στο κόστος καυσίμου. Όταν μετά πας π.χ. στα 2,5 η μείωση συγκρτικά είναι πολύ μικρή. Ευπρόσδεκτη, και αν μπορείς να την εξασφαλίσεις κάνε τη, εννεοείται, αλλά πολύ μικρή για να ανακηρυχθεί μια κίνηση ματ στα οικονομικά της αυτοκίνησή σου όταν κάνεις π.χ. 1.000 χλμ. το μήνα.
Άν όμως βάλεις φ/β στην ταράτσα σου, αν έχεις τέτοια ταράτσα και μπορείς, τότε μπορεί να κατέβεις στα π.χ. 0,8 ευρώ ανά 100 χλμ. Είναι πολύ πιο σοβαρή αυτή η διαφορά. Όχι σαν την πρώτη που πήγες από τα 10 στα 2,5, αλλά πολύ μεγαλύτερη από τη δεύτερη που πήγες από τα π.χ. 2,58 στα 2,5. Είναι μια διαφορά που στην πορεία δεν μπορείς να την αγνοήσεις εύκολα. Επιπλέον, συμβάλλεις και στο περιβάλλον και στην ευστάθεια του δικτύου με τις δυνάμεις σου.
**Τι ΔΕΝ καταλαβαίνετε? **
-
Πάμε για άλλη μία φορά:
Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεσαι, οποιος κατάλαβε κατάλαβε...το κόστος των φωτοβολταικών στην στέγη πάει κανά 10αρικο κ κάτι ψιλά για τα kwh νομίζω. Επίσης η πώληση στην ΔΕΗ δεν συμφέρει πλέον κ τόσο (απόσβεση στην 10ετία κ άν) οπως στις αρχικές τιμές, το net meeterting επίσης ειναι αρκετά μπερδεμένο, στο οποίο ότι περνάει στο δίκτυο κ το καταναλώνεις μετά, αυτόματα χρεώνεσαι το κόστος Kwh του δικτύου κ τις παράλληλες χρεώσεις του. Για μπαταρίες δεν το συζητάμε καν...
-
Δε νομίζω να μιλάει για πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ αλλά για κατευθείαν φόρτιση από το Φ/Β.
Πάντως το να μιλάμε για €20 σε αυτοκίνητα αξίας €30.000+ είναι τουλάχιστον αστείο!!
-
Έχω ένα φιλαράκι από το στρατό που είναι σε δίλημμα τι να πάρει. Παναμέρα Βε8 προς 250 καφετιά ή Ταυκάν με 200? Χρήση μέσα και πέριξ των βορείων προαστείων μια δυο φορές τη βδομάδα, και μια-δυο φορές το χρόνο στο εξοχικό στο Πόρτο Χέλι. Τι θα τον συμβουλεύατε? Οικογενειάρχης είναι ο άνθρωπος με δύο παιδιά μικρά.
-
Δε νομίζω να μιλάει για πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ αλλά για κατευθείαν φόρτιση από το Φ/Β.
Πάντως το να μιλάμε για €20 σε αυτοκίνητα αξίας €30.000+ είναι τουλάχιστον αστείο!!
ισχύει, είνια αστειο...αλλά όπως έχουν αναφέρει κάποιοι σωστά, αγοράζεις κάτι ακριβό με σκοπό να έχεις χαμηλό μηνιαίο κόστος...κ όταν καλομάθεις, ακόμα κ το 20αρικο σε χαλάει. Πέρασα από το βενζινάδικο να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο της μάνας μου, κ με είδε ο βενζινας κ με ρώτησε που χάθηκα...οταν έσκαγα τα 250αρια το μήνα δεν υπολόγιζα το 20αρικο, τώρα όμως...προτιμώ να το χαλάω αλλου... τα φωτοβολταικά δεν μπορούν να αποδώσουν το βράδυ που φορτίζεις το αυτοκίνητο, καθώς δεν έχει ήλιο...άρα πας σε μπαταρίες, που το κόστος κ η πολυπλοκοτητα εκτοξέυεται...
-
Καλά, κ μένα ο πετρελαιας μία φορά το μήνα με βλέπει, άντε 2 όταν κάνω συνεχόμενα ταξίδια (που αν φορτιζα θα ήθελα 4 μέρες φόρτιση για να κάνω τα χιλιόμετρα).
Διαβάζω όλα τα επιχειρήματα, αλλά βλέπω πολλά 'ΑΝ', και τα 'αν' αυτά καθορίζουν τις εξελίξεις. Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο μπορεί κ να κινούμασταν με συσκευές αντιβαρύτητας, σε αυτόν που ζούμε αυτή τη στιγμή, κ σε αυτή τη χώρα, τα ηλεκτρικά αφορούν ένα πολύ μικρό κομματι. Ας τα χαρούν οι ιδιοκτήτες, και ας αφήσουν κ εμάς να χαρούμε τα δικά μας βρώμικα, θερμικά με την κουτάλα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διεξάγεται ιερός πόλεμος πάλι, για ένα άσχετο θέμα. Όταν θελήσουμε κ μας βολεύει θα πάρουμε, αυτή τη στιγμή ούτε καν ηλεκτρικό scooter δεν με βολεύει, το έψαξα και το προσπάθησα, ούτε καν ποδήλατο. Θα συνεχίσω με βενζινουλα και πετρελαιακι για μερικά χρόνια ακόμη, και όταν βγουν τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες μου το επαναξιολογω.
Τώρα να βλέπεις τις ειδικές περιπτώσεις (ιδιόκτητη μονοκατοικία, φωτοβολταϊκά στην ταράτσα, το αφεντικό και ο γείτονας με αφήνουν να φορτίζω τσάμπα, ταξιδεύω ΜΟΝΟ με 90χλμ την ώρα, δεν με πειράζει να κάνω και 40λεπτα διάλειμμα στο ταξίδι μου), σαν κανονικότητα, στερείται σοβαρότητας νομίζω και είναι απλά ένα δείγμα λανθάνοντα ελιτισμου και υποβαθμίζει τον ουσιαστικό και ρεαλιστικό διάλογο.
-
αλλά όπως έχουν αναφέρει κάποιοι σωστά, αγοράζεις κάτι ακριβό με σκοπό να έχεις χαμηλό μηνιαίο κόστος...κ όταν καλομάθεις, ακόμα κ το 20αρικο σε χαλάει.
Does not make sense που λένε και στο χωριό μου. Αγοράζεις κάτι ακριβό α) για να το χαρείς (αφού κατά 99% θα είναι καλύτερο από κάτι πιο φτηνό, όπως ορίζει ο καθένας το 'καλύτερο') και β) γιατί έχεις τα χρήματα. Τα άλλα απλά είναι 'δικαιολογίες' στον εαυτό μας για να αισθανόμαστε καλύτερα με την αγορά, κάτι που δεν θα χρειάζεται εαν πήραμε αυτό που θέλαμε και είχαμε και τα χρήματα.
τα φωτοβολταικά δεν μπορούν να αποδώσουν το βράδυ που φορτίζεις το αυτοκίνητο, καθώς δεν έχει ήλιο...άρα πας σε μπαταρίες, που το κόστος κ η πολυπλοκοτητα εκτοξέυεται...
Θα φορτίζεις την ημέρα. Εφόσον έχεις ηλεκτρικό έχεις συνηθίσει τους περιορισμούς, οπότε τι πειράζει άλλος ένας? αχαχα. Άσε που εαν έχεις χρήμα και χρόνο για ηλεκτρικό μάλλον δεν θα δουλεύεις αυστηρό ωράριο, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να δουλεύεις και από το σπίτι και επίσης να φορτίζεις και ΣΚ.Το δε καλοκαίρι έχουμε ήλιο 12+ ώρες. Για μπατρίες δεν το συχητάω, δεν συμφέρει με τίποτα.
-
Καλά, κ μένα ο πετρελαιας μία φορά το μήνα με βλέπει, άντε 2 όταν κάνω συνεχόμενα ταξίδια (που αν φορτιζα θα ήθελα 4 μέρες φόρτιση για να κάνω τα χιλιόμετρα).
Διαβάζω όλα τα επιχειρήματα, αλλά βλέπω πολλά 'ΑΝ', και τα 'αν' αυτά καθορίζουν τις εξελίξεις. Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο μπορεί κ να κινούμασταν με συσκευές αντιβαρύτητας, σε αυτόν που ζούμε αυτή τη στιγμή, κ σε αυτή τη χώρα, τα ηλεκτρικά αφορούν ένα πολύ μικρό κομματι. Ας τα χαρούν οι ιδιοκτήτες, και ας αφήσουν κ εμάς να χαρούμε τα δικά μας βρώμικα, θερμικά με την κουτάλα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διεξάγεται ιερός πόλεμος πάλι, για ένα άσχετο θέμα. Όταν θελήσουμε κ μας βολεύει θα πάρουμε, αυτή τη στιγμή ούτε καν ηλεκτρικό scooter δεν με βολεύει, το έψαξα και το προσπάθησα, ούτε καν ποδήλατο. Θα συνεχίσω με βενζινουλα και πετρελαιακι για μερικά χρόνια ακόμη, και όταν βγουν τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες μου το επαναξιολογω.
Τώρα να βλέπεις τις ειδικές περιπτώσεις (ιδιόκτητη μονοκατοικία, φωτοβολταϊκά στην ταράτσα, το αφεντικό και ο γείτονας με αφήνουν να φορτίζω τσάμπα, ταξιδεύω ΜΟΝΟ με 90χλμ την ώρα, δεν με πειράζει να κάνω και 40λεπτα διάλειμμα στο ταξίδι μου), σαν κανονικότητα, στερείται σοβαρότητας νομίζω και είναι απλά ένα δείγμα λανθάνοντα ελιτισμου και υποβαθμίζει τον ουσιαστικό και ρεαλιστικό διάλογο.
Καλά όλα τα άλλα, αλλά από που προκύπτει ότι τα 90χλμ είναι το όριο και θέλεις ντε και καλά 40 λεπτά σε κάθε ταξίδι για φόρτιση;
-
Καλά όλα τα άλλα, αλλά από που προκύπτει ότι τα 90χλμ είναι το όριο και θέλεις ντε και καλά 40 λεπτά σε κάθε ταξίδι για φόρτιση;
Από τις περιγραφές και τα λεγόμενα ιδιοκτήτη ηλεκτρικού Leaf εδώ μέσα και μάλλον απ΄ την εμπειρία της πραγματικής ζωής, κι όχι τις προδιαγραφές στα χαρτιά. Και τα 40 λεπτά ή μισή ώρα, τώρα που κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτρικά ώστε αν φτάσεις σε φορτιστή να βρίσκεις πάντα έναν απ' τους λίγους μη κατειλημένο, κι όχι όταν πολλαπλασιαστουν τα αυτοκίνητα και πρέπει να περιμένεις μέσα στο κρύο ή τη μπέμπελη μέσα σε σβηστό όχημα, για να τελειώσουν τη φόρτιση οι προηγούμενοι...
-
RNGMhtsos wrote:
Από τις περιγραφές και τα λεγόμενα ιδιοκτήτη ηλεκτρικού Leaf εδώ μέσα και μάλλον απ΄ την εμπειρία της πραγματικής ζωής, κι όχι τις προδιαγραφές στα χαρτιά. Και τα 40 λεπτά ή μισή ώρα, τώρα που κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτρικά ώστε αν φτάσεις σε φορτιστή να βρίσκεις πάντα έναν απ' τους λίγους μη κατειλημένο, κι όχι όταν πολλαπλασιαστουν τα αυτοκίνητα και πρέπει να περιμένεις μέσα στο κρύο ή τη μπέμπελη μέσα σε σβηστό όχημα, για να τελειώσουν τη φόρτιση οι προηγούμενοι...
Δηλαδή σχόλιο-μπιχτή, εντάξει κατάλαβα.
Πάντως από ότι είδα και διάβασα για τα ηλεκτρικά στην Ελλάδα, τα bold μάλλον υπερβολή είναι. Σε πολλαπλά βίντεο από γιουτουμπερς Έλληνες που έκαναν roadtrip με ηλεκτρικά, όλοι είχαν βρει τα ελάχιστα σημεία διαθέσιμα. Ή δεν βρήκαν διαθέσιμα όχι λόγω ηλεκτρικών αμαξιών που φόρτιζαν, αλλά από κάφρους που απλά πάρκαραν εκεί.
-
Γιατί σχόλιο-μπηχτή;
Kι ας υποθέσουμε πως τώρα βρίσκεις φορτιστή ελεύθερο. Η φόρτιση δε διαρκεί όντως μισάωρο; Yπάρχουν φορτίσεις του 5λέπτου και που;
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης