-
Πολύ απλά χωρίς να χαλάμε τις καρδιές μας.
Αγαπητέ Evan, δεν χαλάμε τις καρδιές μας, εδώ είμαστε για να μιλάμε, να διαφωνούμε κ να βρίσκουμε λύσεις. Από τις διαφημίσεις κτλ δεν πρόκεται ποτέ κανένας να μάθει την πραγματικότητα. Εγώ θέλω πραγματικά να δώ τις εμπειρίες αυτών που έχουν ηλεκτρικά (όπως εσύ φυσικά) κ ποιο ειναι το πραγματικό κόστος. Δεν το συζητάμε οτι γουστάρω την συγκεκριμένη τεχνολογία στο full κ είμαι θετικά προσκείμενος, ωστόσο, δεν έχω πειστεί μέχρι στιγμής ούτε βλέπω οτι το κόστος είναι τόσο απαγορευτικό για μία μέση οικογένεια, όταν πλέον ένα μέσο αυτοκίνητο κοστίζει 25 χιλιάρικα. Σίγουρα το marketing κ η γενικά η ηλεκτροκίνηση είναι wanna be τεχνολογία που τρώει σπρώξιμο, αλλά μην τα ισοπεδώνουμε κ όλα. Βλέπω πολλά θετικά. Σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να δούμε φόρτιση σε 3 λεπτά, ή πολύ αμφιβάλλω αν θα δούμε μπαταρίες με αυτονομία 1000+ κ βάρος 100 κιλά, αυτά ειναι όνειρα θερινής νυκτός στην σημερινή κατάσταση. Παρόλα αυτά, με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν, η ηλεκτροκίνηση για τις πόλεις, που είναι τα κύρια χιλιόμετρα ενός επαγγελματία/οικογενειάρχη, είναι μία πολύ καλή λύση, ακόμα κ την δεδομένη στιγμή.
-
Αν ρωτήσεις πόσο κάνουν τα λάστιχα στις διαστάσεις που φοράνε τα tesla (21' στο perfomance , 19' τα άλλα) βγάζεις επισκευή αντλίας πετρελαίου και DPF και EGR σε ντίζελ εισαγωγής με γυρισμένα χλμ !
Ακόμα μία φορά, κάνουμε ανόμιες συγκρίσεις. Το tesla που αναφέρεις έχει επιδόσεις ferrari...
-
Νομιζω πολύ φαγωμάρα για το τπτ με τα ηλεκτρικά.
Εγω συμπλήρωσα 6,500 χλμ σε 3 μήνες με το ταπεινό μου Leaf των 12,500 ευρώ και την 'αστεία' αυτονομία των 120 χλμ με σχεδόν παροπλισμένα το 2ο αμάξι (μόνο 2-3 ταξιδάκια έκανε όλο το καλοκαίρι) και το μηχανάκι. Υπήρξαν μέρες που έκανα 200+ χλμ, ολα είναι θέμα σωστου προγραμματισμού που προφανώς κάποιους τους αποθαρρύνει γιατί δε θέλουν άλλο ένα μπελά στο κεφάλι τους.
Καταλαβαίνω ότι όταν μπαίνουν στην εξίσωση τα 10-20κ παραπάνω ευρώ σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές και κυριαρχεί το άγχος της απόσβεσης λίγοι θα το αποφασίσουν και είναι απολύτως σεβαστό.
Συμβουλή μου: Τσεκάρετε και τις μτχ επιλογές - απ τη στιγμή που υπάρχει αναλυτικό report για τη κατάσταση της μπαταρίας το ρίσκο μιας τέτοιας αγοράς είναι πολύ μικρότερο απ το να πάρεις ένα αμάξι με 100-150κ χλμ
Στο φινάλε αυτο που μετράει είναι να κάνεις το 70-80% των χλμ σου μ ένα τέτοιο είτε έχει 50 χλμ αυτονομία είτε 500 και φυσικά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-
25000 € για ένα αυτοκίνητο ; παραπάνω δίνω λύση που θα είσαι ο πρώτος στην πόλη και ο πρώτος στο χωριό -τα βλέμματα όταν θα βλέπουν τα δέρματα του volvo- δύο αυτοκίνητα πολύ κάτω από 25000 ...και τα δυο!
-
Εγω συμπλήρωσα 6,500 χλμ σε 3 μήνες με το ταπεινό μου Leaf των 12,500 ευρώ και την 'αστεία' αυτονομία των 120 χλμ με σχεδόν παροπλισμένα το 2ο αμάξι (μόνο 2-3 ταξιδάκια έκανε όλο το καλοκαίρι) και το μηχανάκι.
Καταλαβαίνω ότι όταν μπαίνουν στην εξίσωση τα 10-20κ παραπάνω ευρώ σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές και κυριαρχεί το άγχος της απόσβεσης λίγοι θα το αποφασίσουν και είναι απολύτως σεβαστό.
Μπράβο ρε balex, το έθεσες στην σωστή βάση κ στην ουσία του θέματος. Το οτι υπάρχει αγχος απόσβεσης/ρισκο αγοράς, δεν το συζητάμε, κ καλά τα λες οτι ειναι σεβαστό, μην εκμηδενίζουμε όμως πράγματα κ καταστάσεις.
Η εμπειρία σου μέχρι τώρα ειναι θετική? έχεις μετανιώσει για την αγορα? σε τι κόστος περίπου παίζεις, εννοώ φόρτιση ή ακόμα κ συντήρηση ενόψει μεταχειρισμένου κάποιας ηλικίας/κατάσταση μπαταριών?
-
25000 € για ένα αυτοκίνητο ; παραπάνω δίνω λύση που θα είσαι ο πρώτος στην πόλη και ο πρώτος στο χωριό -τα βλέμματα όταν θα βλέπουν τα δέρματα του volvo- δύο αυτοκίνητα πολύ κάτω από 25000 ...και τα δυο!
Δεν διαφωνώ καθόλου σε όσα λες...όταν όμως γουστάρεις να μυρίσεις το καινούργιο?
-
balex wrote:
Εγω συμπλήρωσα 6,500 χλμ σε 3 μήνες με το ταπεινό μου Leaf των 12,500 ευρώ και την 'αστεία' αυτονομία των 120 χλμ με σχεδόν παροπλισμένα το 2ο αμάξι (μόνο 2-3 ταξιδάκια έκανε όλο το καλοκαίρι) και το μηχανάκι.
Μπράβο ρε balex, το έθεσες στην σωστή βάση κ στην ουσία του θέματος. Το οτι υπάρχει αγχος απόσβεσης/ρισκο αγοράς, δεν το συζητάμε, κ καλά τα λες οτι ειναι σεβαστό, μην εκμηδενίζουμε όμως πράγματα κ καταστάσεις.
Η εμπειρία σου μέχρι τώρα ειναι θετική? έχεις μετανιώσει για την αγορα? σε τι κόστος περίπου παίζεις, εννοώ φόρτιση ή ακόμα κ συντήρηση ενόψει μεταχειρισμένου κάποιας ηλικίας/κατάσταση μπαταριών?
Η εμπειρία μου θετικότατη, κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα. Οι μπαταρίες μου είναι στο 85%, εξ ου και η αυτονομία των 120 χλμ αντι των 143 που είναι η θεωρητική και λογικά θα πέσω στα 100 χλμ σε πέντε χρόνια (ετήσια απώλεια περίπου 2-2.5% )
Τότε πιθανότατα θα υπάρχει κάποια οικονομική λύση για την ανανέωση των μπαταριών και φυσικά θα έχω κάνει 100-120κ χλμ ψιλοτζάμπα (σχεδόν πάντα φορτίζω με το νυχτερινό ρεύμα)
Το μόνο θέμα που αντιμετώπισα είναι με το έτερον ήμισυ όπου δεν μπορούσε στην αρχή να διαχειριστεί την έννοια του ποσοστού φόρτισης (ψυχολογικό καθαρά)
Οσο για ετήσια συντήρηση η εδώ Νισσάν συστήνει εξονυχιστικό ετήσιο έλεγχο με περίπου κόστος 100 ευρώ, στη πράξη απ ότι διαβάζω απο παλιούς χρήστες Leaf κανείς δε το κάνει αν δε περάσουν 2-3 χρόνια
-
Mικρή διόρθωση: τσεκάρετε για μετάχειρα ηλεκτρικά αφού πρώτα εξασφαλίσετε ότι αυτά υποστηρίζονται τεχνικά στη χώρα μας σε σωστή βάση, όχι ξέρω κάποιον στα Πετράλωνα που τα φέρνει και μου είπε ότι ΄οτι ζητήσει φίλε εδώ είμαστε' . Αλλιώς κινδυνεύετε να μείνετε με τον μουντζούρη.
-
Θα στεναχωρήσω τους υπέρμαχους της ηλεκτροκίνησης τώρα (στο μέλλον ίσως αλλάξουν τα δεδομένα), αλλά θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το κόστος φόρτισης με μη οικιακό νυχτερινό ρεύμα. Όλες οι εταιρείες που παρέχουν φορτιστές ή πουλάνε αυτοκίνητα λένε μόνο 'δωρεάν ρεύμα για 12 μήνες ή 20.000 χλμ' για παράδειγμα και κανείς δε λέει ότι εάν κάνεις το λάθος να σταματήσεις για να φορτίσεις στη μέση του ταξιδιού σου, τότε τα 2 ευρώ για 100 χλμ, μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 και τα 30 ευρώ για 100 χλμ και έτσι η κίνηση γίνεται ακριβότερη ακόμα και συγκρινόμενη με αυτοκίνητο βενζίνης.
Είναι λάθος να αναφέρουμε 2 ευρώ για 100 χλμ κόστος φόρτισης (ισχύει για νυχτερινό οικιακό ρεύμα) και στην ίδια φράση να λέμε για φόρτιση σε 45 λεπτά με 2 ώρες, ενώ αυτοί οι χρόνοι επιτυγχάνονται μόνο σε ταχυφορτιστή με κόστος άνω των 20 ευρώ για 100 χλμ και μειώνοντας τη μακροζωϊα της μπαταρίας.
Για εμένα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Citigo, το φθηνότερο ηλεκτρικό. Κόστιζε 9.700 ευρώ με θερμικό κινητήρα (στον τελευταίο κατάλογο της Skoda) και η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε με τον ηλεκτρικό (23.000 ευρώ). Με τα ίδια χρήματα, παίρνεις και Octavia, οπότε κάπου εδώ τελειώνει και το παραμύθι με τους καλύτερους χώρους των ηλεκτρικών.
Αν συνέφεραν τόσο πολύ, όλα τα ταξί θα ήταν ηλεκτρικά. Κάνουν άπειρα χιλιόμετρα, κατά 95% εντός πόλης και πάντα με χαμηλή ταχύτητα. Η πελατεία έχει πέσει, οπότε υπάρχει και το 45λεπτο διάλειμμα για τη φόρτιση.
-
Θα στεναχωρήσω τους υπέρμαχους της ηλεκτροκίνησης τώρα (στο μέλλον ίσως αλλάξουν τα δεδομένα), αλλά θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το κόστος φόρτισης με μη οικιακό νυχτερινό ρεύμα.
Δεν στεναχωρείς κανέναν. Ειπαμε, το κόστος κάτω από 2 ευρώ τα 100 ειναι για οικιακή χρήση με νυχτερινό ρεύμα. Νομίζω η nrg στο δίκτυο της, αν εισια πελάτης ηλεκτρικού, φορτίζεις πλέον δωρεάν. Για ψάξε λίγο για ταξί στο εξωτερικό... αν θες να κάνεις συνέχεια ταξίδια δεν παίρνεις απλά ηλεκτρικό, αν κάνεις δυο τρεις φορτίσεις σε ταχυφορτιστή τον χρόνο με το κόστος που αναφέρεις, μεταξύ μας δεν έγινε κ τιποτα, ούτε για την τσέπη ούτε για την μπαταρία. Η φόρτιση ενός μέσου ηλεκτρικού είναι κοντά περίπου 5-7 ώρες με wallbox στο σπίτι, το αγοράζεις με το συγεκκριμένο δεδομένο, αν δεν σε καλύπτει, απλά δεν το αγοράζεις...
-
Να προσθέσω κάτι ακόμα, ώς τροφή για σκέψη, σχετικά με την συντήρηση. Όλοι ξέρουμε (θέλω να πιστεύω) ότι οι εταιρείες και κατ' επέκταση και οι αντιπροσωπείες/εισαγωγείς έχουν τεράστιο κέρδος - μεγαλύτερο της πώλησης αυτοκινήτου - από τα ανταλλακτικά και το σέρβις. Εαν δείτε κέρδη μιας εμπορίας από πωλήσεις και από συνεργείο, η διαφορά (υπερ του συνεργείου) είναι χαοτική! Πιστεύετε λοιπόν ότι αμφότεροι (έμποροι και κατασκευαστές) είναι διατεθειμένοι να χάσουν αυτό το κέρδος?
Οπότε είτε θα εφευρεθεί κάτι για να συνεχίσει η συντήρηση, είτε θα ενσωματωθεί στην τιμή αγοράς. Όχι τώρα, αλλά όταν τα ηλεκτρικά γίνουν πλειοψηφία...τώρα χρειάζεται το 'τυράκι'. Ακόμα και σήμερα όμως, για ρωτήστε κόστος επισκευής αμαξώματος σε ένα i3 π.χ.
-
Διαβαζω σε πολλα σχολια, σχετικα με το κοστος χρησης των ηλεκτρικων οχηματων, οτι πολλοι εξαιρουν την συντηρηση αυτων των οχηματων. Η εμπειρια απο 3 Tesla μου εχει δειξει το αντιθετο. Τα ηλεκτρικα οχηματα, οπως και ολα τα υπολοιπα, δεν ειναι μονο οι κινητηρες αλλα πολλα ακομα μερη και συστηματα που χρειαζονται συντηρηση και ελεγχο περιοδικα.
Επισης, περα απο το Roadster το οποιο ειχε semislick, στα υπολοιπα η φθορα των ελαστικων ηταν πολυ πιο μεγαλη απο τα υπολοιπα αυτοκινητα τα οποια υπηρχαν διαθεσημα. Λογος, το βαρος των μπαταριων.
Πιστεω, οτι μετα απο τον αρχικο ενθουσιασμο, πολλοι μελλοντικοι χρηστες θα αντιλυφθουν οτι τα ηλεκτρικα δεν ειναι και τοσο φθηνα.
My 2 cents μετα απο εμπεριες με ηλεκτρικα αυτοκινητα αρχης γενομενης απο το 2012.
Έλα ρε έχουν συντήρηση τα ηλεκτρικά; Δεν τα βάζεις απλά στην πρίζα περιμένεις μια μέρα να φορτίσουν και φεύγεις;
Έχουν και λάστιχα , φρενάρουν κιόλας; Μάλιστα....
Άσε τα παιδιά να ζήσουν τον μύθο τους μην τους το χαλάς εδώ μοιράζουμε επιδοτήσεις!
-
Εαν δείτε κέρδη μιας εμπορίας από πωλήσεις και από συνεργείο, η διαφορά (υπερ του συνεργείου) είναι χαοτική! Πιστεύετε λοιπόν ότι αμφότεροι (έμποροι και κατασκευαστές) είναι διατεθειμένοι να χάσουν αυτό το κέρδος?
δεδομένο αυτό που αναφέρεις, αν η παγκόσμια τάση ομως ειναι προς τα εκεί, δεν μπορούν να κάνουν κ διαφορετικά.
-
Άσε τα παιδιά να ζήσουν τον μύθο τους μην τους το χαλάς εδώ μοιράζουμε επιδοτήσεις!
Δεν ζούμε σε κανέναν μύθο, ούτε πέρνουμε προμήθεια από κατασκευαστές, κάνουμε απλή κουβέντα, αν έχεις κάποια αντίθετη άποψη, ειναι σεβαστό κ δικαίωμα σου, στο είπα κ ποιο πάνω, μην αγοράσεις, τέλος. Να ειμαι ειλικρινής, πολύ καλύτερα, γιατί στο δίκτυο της blink φορτίζεις τζάμπα για καιρό ακόμα, όσο ειναι λίγα τα ηλεκτρικά...κ ξέρεις τι σημαίνει να πας την γυναίκα βόλτα τζάμπα στην βουλιαγμένη κ να πληρώσεις μόνο τον καφέ? γλιτώνεις πολλές κρεββατομουρμούρες....
-
panos_ag wrote:
...οτι πολλοι εξαιρουν την συντηρηση αυτων των οχηματων. Η εμπειρια απο 3 Tesla μου εχει δειξει το αντιθετο. Τα ηλεκτρικα οχηματα, οπως και ολα τα ιπα, δεν ειναι μονο οι κινητηρες αλλα πολλα ακομα μερη και συστηματα που χρειαζονται συντηρηση και ελεγχο περιοδικα.
Καλημέρα, αποδεκτό. Αρχικά θα μπορούσες να αναφέρεις συγκεκριμένα ποια ειναι αυτά τα συστήματα για να τα γνωρίζουμε κ εμείς οι υποψήφιοι αγοραστές καθώς το κόστος συντήρησης τους/ενδεχόμενη εγγύηση που έχουν? αυτά τα συστήματα υπάρχουν μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα? τέλος, αναφορικά με τα λάστιχα, δεδομένο οτι το επιπλέον βάρος φέρνει μεγαλύτερη φθορά. Εγώ στο δικό μου (1350 κιλά βάρος) με 205/55/R16 αλλάζω λάστιχα στα 2.5 χρόνια, σε ένα tesla με το επιπλέον βάρος κάθε πότε χρειάζεται να αλλάξεις?
Το Model S χρειαζόταν ελέγχους σε φρένα, σύστημα ανάκτησης ενέργειας, αλλαγή σε υγρά ψύξης της μπαταρίας κάθε 50,00 μίλια, κτλ. Όλα αυτά ήσαν σε πρόγραμμα service (ήταν περίπου 2,000 δολάρια για 4 χρόνια συντήρηση) το οποίο είχε αγοραστεί μαζί με τα αμάξια για να είναι το κεφάλι μας ήσυχο. Επίσης έτρεχαν πολλά διαγνωστικά.
Ως αναφορά τα λάστιχα, σε περίπου 15κ μίλια ήθελαν αλλαγή, με αρκετά συντηρητική οδήγηση. Αντίστοιχα η Χ5 και Mustang, ειχαν την ιδια φθορα κοντα στα διπλα μιλια.
Όλα τα παραπάνω είναι εμπειρίες με βάση κάποια συγκεκριμένα μοντέλα της Τεσλα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις και στα αντίστοιχα τοπικς (Tesla Model S & Roadster) που είχα γράψει αρκετά χρόνια πριν, σχετικά με την συμβίωση με αυτά τα αμάξια, αλλά και πως συγκρίνονταν με τα υπόλοιπα που είχα στην κατοχή μου.
Πανος
-
Το Model S χρειαζόταν ελέγχους σε φρένα, σύστημα ανάκτησης ενέργειας, αλλαγή σε υγρά ψύξης της μπαταρίας κάθε 50,00 μίλια, κτλ. Όλα αυτά ήσαν σε πρόγραμμα service (ήταν περίπου 2,000 δολάρια για 4 χρόνια συντήρηση) το οποίο είχε αγοραστεί μαζί με τα αμάξια για να είναι το κεφάλι μας ήσυχο. Επίσης έτρεχαν πολλά διαγνωστικά.
Ως αναφορά τα λάστιχα, σε περίπου 15κ μίλια ήθελαν αλλαγή, με αρκετά συντηρητική οδήγηση.
500 ευρώ το χρόνο δεν τα λες κ λίγα, βέβαια μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που έχει πάνω από 50.000 ευρώ αξία, οπότε πάμε πάλι σε άλλη κατηγορία από αυτές που μιλάγαμε παραπανώ. Τα 15κ μίλια σίγουρα ειναι μεγάλη επιβάρυνση... Αν κάποιος διαθέτει αυτά τα χρήματα για αυτοκίνητο, δεν νομίζω όμως σκέφτεται τα χρήματα του service, δεδομένου οτι ένα αντίστοιχο βενζίνη/πετρέλαιο τι κόστος συντήρησης έχουν? για τα λάστιχα αποδεκτό, ένα πράγμα που δεν το γνώριζα να είμαι ειλικρινής.
-
Δεν είναι απλά τα πράγματα, καλά τα Tesla αλλά στις ειδικές συνθήκες της Ελλάδας θα υπάρχουν πολλά προβλήματα προς επίλυση...
-
Τι ισχύει μετά τη διετία;
-
Κανεις νεο συμβολαιο αντιστοιχο. Ισως και με μεγαλυτερη μπαταρια.
-
Μου εξηγουσε ενας συνεργατης εκ Γερμανιαε τι ισχυει εκει για επιδοτηση.
Το κρατος δινει εως 6000 ευρω μεχρι 40κ λιανικη και αλλα 3 υποχρεωτικα βαζουν οι εταιρειες.
Επισης παιρνεις κ για μεταχειρισμενο 2019 κ μετα επιδοτηση, αλλα ειναι λιγο χαμηλοτερη.
6 μηνες υποχρεωση να μην πουλησεις.
Το renault zoe της γυναικας του πηγε 10χιλιαρικα νομιζω γιατι η renault δινει 4 χιλιαρικα επιδοτηση+6 το κρατος. Τιμη χωρις μπαταρια την οποια νοικιαζει 80 ευρω το μηνα για 2 ετη.
Εμεις εδω ειμαστε μπανανια. Οπως κ στα leasing, τιμες-παροχες.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης