-
Αντιγράφω από άλλο ελληνικό φόρουμ την οδηγική εμπειρία που είχε μέλος με το Kona Electric στο Λονδίνο:
Ο χρήστης gto250swb έγραψε:
Το μελλον ειναι εδω! KONA electric
Πρεπει να εχω ενθουσιαστει με αυτοκινητο τοσο πολυ απο τον καιρο που οδηγησα focus RS MK1,
Πρωτη επαφη με ηλεκτρικο αυτοκινητο, πολυ ενθουσιασμος και απο τον ιδιοκτητη, συναδελφος Κινεζος γαμω τα παιδια, το παρελαβε πριν κανα μηνα, το 'τεστ drive' το εκανα πριν καμια εβδομαδα.Ο φιλος το χρησιμοποιει για καθημερινες μετακινησεις και λογω μη περιορισμων-διοδιων ερχεται και στη δουλεια.(κεντρικο Λονδινο). Η πρωτη ερωτηση ηταν γιατι καθεται και πληρωνει καθε μερα για σταθμευση (πανακριβη μεσα στη πολη) και μου απαντα, το κοστος για ηλεκτρικο αυτοκινητο ειναι 18p το 4ωρο , εμεινα παγωτο. Το κοστος δλδ του commuting του ειναι 2-3λιρες. Για εμενα με την oyster δεν πεφτει κατω απο 8 λιρες καθημερινα. Μονο ποδηλατο πιο φθηνα αλλα με τρελο βαθμο επικινδυνοτητας.
Πρωτες εντυπωσεις, κλασικα φθηνα πλαστικα (καμια εκπληξη) αλλα δεν εκανε τσικ. Χωροι νορμαλ μπροστα, πισω απελπιστικα μικροι. Χωρις πλακα αυτος στη θεση οδηγησης και εγω πισω δεν χωραμε (και οι δυο ειμαστε 6ft).
Παταει το κουμπι εκινησης, αναβουν οι οθονες (μια μπροσταστον οδηγο, μια στο ταμπλω) πολυ καλη ευκρινεια και καλη πληροφορηση. Η εμπλοκη-απεμπλοκη του 'αυτοματου πιλοτου' δεν εχει ομως καλη ενδειξη, εγω δεν επαιρνα χαμπαρι αν ειχε ενεργοποιηθει ή οχι. (λιγο αγχωτικο στην αρχη). Πολυ πλακα και το HUD.Ξεκιναμε, καμια αδρανεια ,κανενας θορυβος, οδηγω λες και πιανω τιμονι πρωτη φορα, ακομα και μετα απο μερικα χλμ αυτη η αισθηση του αποκοσμου φουτουριστικου ενθουσιασμου-φοβου παραμενει. Το πιο εντυπωσιακο (η επιταχγυνση ειναι καλη αλλα επιπεδου gti οχι κατι τρελο) ειναι το φρεναρισμα με φουλ επαναφορτιση, απλα δεν χρειαζεται να φρεναρεις. .
Ο ιδιοκτητης ορκιζεται οτι πιανει με επαναληψιμοτητα τη προβλεπομενη αυτονομια, και δεν εχω κανενα λογο να τον αμφισβητησω, εγω το πηρα απο warren street μεχρι paddington, γυρω-γυρω απο το regents park (με αρκετα drag test 0-40mph) και πισω στο γραφειο. Ηταν στο 80% και επεσε στο 76% ή κατι τετοιο κλάιν, μετα απο λιγο δεν δινεις καν σημασια.
Η τιμη του ηταν καιτ παραπανω απο 30κ αλλα με την κρατικη επιχορηγηση του ηρθε το pcp(ή leasing) 300 λιρονια το μηνα. Not bad...
Μαγκες, λιγα τα ψωμια του φορουμ, μας βλεπω να του αλλαζουμε ονομα. παω να παρω τεσλα 3 γαμα το RS και τα hothatch. :s_bye
Υ.Γ.Oταν βεβαια ολοι παρουν ηλεκτρικα τοτε η μετακινηση στο κεντρο θα ξαναγινει κολαση και οι τιμες σταθμευσης θα επανελθουν στις φυσιολογικες τιμες. (αλλα τουλαχιστον θα εχουμε γλυτωσει απο τα σκατοντιζελ)
Το πλήρες λινκ είναι εδώ: https://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?f=8&t=58&start=2415
-
Το οποίο μοντέλο, με ένα πάνελ φωτοβολταϊκών στην οροφή του, σε μία χώρα με τη δική μας ηλιοφάνεια, παίζει να κάλυπτε τις ήπιες ημερήσιες μετακινήσεις (μέχρι 20 χιλιόμετρα ας πούμε?) χωρίς να μπαίνει στην πρίζα.
Λαπ, τρέχω στην αντιπροσωπεία να ακυρώσω την παραγγελία. Θα το πάρω σε δύο χρόνια, να έχει μπει το φωτοβολταϊκό στην ταράτσα, όχι ακόμα.
http://www.zougla.gr/automoto/news/arti ... dai-ke-kia
-
Του χρονου κατα το δευτερο εξαμηνο θα ανοιξουν οι παραγγελιες για αυτο.
https://sonomotors.comΤωρα ειναι καπως πρωτοτυπο.
Τιμη; λενε θα ξεκινα απο τα 16000 € και θα φτανει τα 20.000€. Πωλουν την μπαταρια του ξεχωριστα ή την ενοικιαζουν.
Δηλαδη με προωθητικη επιδοτηση σε καποιες χωρες, ποσο θα κοστιζε; 10.000€; πλακα θα χεΑυτονομια; 250 χιλιομετρα και ισως παραπανω.
Χωροι; τεραστιοι. Κυριολεκτικα τεραστιοι, χωρα ποδηλατο στο πορτπαγκαζ σιγουρα χωρις να βγει η ροδα.
Μηκος; 4,10μ
Μηχανικα μερη και εξαρτηματα; αναφερουν πως εχουν δανιστει απο το ι3 της μπεμβε αλλα και απο αλλους κατασκευαστες.
Επιδοσεις; απλες αλλωστε ο κινητηρας παραγει 109 αλογα.Η πρασιναδα στο ταμπλο χρησιμοποιηται για να παρεχει την απαραιτητη υγρασια στο συστημα του κλιματισμου
Φωτοβολταϊκα; Παντου.
Μπορει με λιακαδα να διανησει 30 χιλ αποστασης χωρις να μπει στην μπριζα.
Σαν το τεσλα του φτωχου μου μοιαζει.
Και αν εχει συννεφια και δεν εχει ηλιο, βαλτε του τοτε νερακι.
https://www.autoevolution.com/news/car- ... 27999.html
Τωρα, αν σχολιασω θα πω πως οντως ειμαστε μπροστα σε τερασιες αλλαγες στην αυτοκινηση. Δηλαδη, αν εξελιχθουν πρακτικες μπαταριες σαν αυτες που φουλαρουν με νερο μεσα σε ενα λεπτο και τα καρα κοστιζουν 20.000 €, τοτε θα ζησουμε και αλλες πολυ θετικες εξελιξεις. Οι οποιες θα τρεχουν με εκθετικο βαθμο.
https://www.newsit.gr/kosmos/kleinei-i- ... s/2651972/
Ηδη εχουν εμφανιστει θετικα αποτελεσματα σε περιβαλλοντικους τομεις, καθως η τρυπα του οζοντος κλεινει και ο πλανητης σιγα σιγα θα ερθει στα συγκαλα του. Ιδιαιτερα για την χωρα μας, το 2030 το οζον θα ειναι στα επιπεδα του 1980 και ο ηλιος δεν θα ειναι πια τοσο επικινδυνος οπως πριν λιγα ετη.
Η μεγαλη ομως προκληση ειναι να σταθεροποιηθει το κλιμα προκειμενου να μην χανονται ανθρωπινες ζωες αλλα και καθε ειδους ζωντανα, και να σταματησει αυτο που ζουμε τα τελευταια ετη. Αυτο θα επιτευχθει σε μεγαλο βαθμο, συμφωνα με τους επιστημονες, με το να καταφερουμε να σταματησουμε την αυξηση της μεσης θερμοκρασιας στον πλανητη και να ελλατωσουμε το φαινομενο του θερμοκηπιου.
Τα ηλεκτρικα αυτοκινητα με τις επερχομενες νεες και φοβερες μπαταριες ισως δωσουν τη λυση, σε ενα ρεαλιστικο και πρακτικο επιπεδο, και ετσι το κλιμα να επανελθει ως ενα βαθμο στην προτερη κατασταση του.
Αυτο ισως συντελεστει πολυ πιο γρηγορα απο οτι περιμενουν οι επιστημονες, οπως συνεβη δηλαδη και με την τρυπα του οζοντος.
Ποιος αραγε δεν θα θελε την χωρα μας οπως πριν λιγα ετη με αυτο το υπεροχο απαλο μεσογειακο κλιμα, με το υπεροχο φως και τον γλυκο ηλιο ακομα και τον χειμωνα; -
Φ/β στην οροφή του ιχ είχα πρωτοδεί σε ένα πρωτότυπο της ...Σάαμπ πριν από πολλά χρόνια, μπορεί να ήταν και μοντέλο των λέιτ σέβεντις. Χαίρομαι που πάει να γίνει πράξη, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Στην αρχική σύλληψη βέβαι το φ/β έδινε ρεύμα στην μπαταρία έτσι ώστε αυτή να έχει αρκετή ισχύ για να λειτουργεί για 2-3 λεπτά ανά μισάωρο το σύστημα αερισμού και να ανανεώνει τον αέρα στο εσωτερικό του ιχ και παράλληλα να μειώνει την θερμοκρασία του στον δυνατό ήλιο, κάτι σαν λάιτ κλιματισμός.
Στην συνέχεια υπήρχαν και άλλες υλοποιήσεις, με ποιό γνωστές αυτές με τα αγωνιστικά ηλιακά αυτοκίνητα, όπου όλο το πάνω μέρος ήταν ένα φ/β πάνελ. -
Ο χρήστης Lap έγραψε:
https://www.newsit.gr/kosmos/kleinei-i- ... s/2651972/
Ηδη εχουν εμφανιστει θετικα αποτελεσματα σε περιβαλλοντικους τομεις, καθως η τρυπα του οζοντος κλεινει και ο πλανητης σιγα σιγα θα ερθει στα συγκαλα του. Ιδιαιτερα για την χωρα μας, το 2030 το οζον θα ειναι στα επιπεδα του 1980 και ο ηλιος δεν θα ειναι πια τοσο επικινδυνος οπως πριν λιγα ετη.
Η μεγαλη ομως προκληση ειναι να σταθεροποιηθει το κλιμα προκειμενου να μην χανονται ανθρωπινες ζωες αλλα και καθε ειδους ζωντανα, και να σταματησει αυτο που ζουμε τα τελευταια ετη. Αυτο θα επιτευχθει σε μεγαλο βαθμο, συμφωνα με τους επιστημονες, με το να καταφερουμε να σταματησουμε την αυξηση της μεσης θερμοκρασιας στον πλανητη και να ελλατωσουμε το φαινομενο του θερμοκηπιου.
Η ιστορία με την αραίωση του όζοντος πράγματι αποδεικνύει πόσο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα όταν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται.
Ωστόσο, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου σχετικά με τα συγκαλά του πλανήτη. Ίσα ίσα. Πλέον, ο στόχος για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς πρέπει να κατέβει στον 1.5. Αυτή η αλλαγή, marginally, σημαίνει πολλά περισσότερα βήματα και προσπάθειες, με πυλώνα τη μείωση των εκπομπών στο 50% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν δουμε τί σημαίνει αυτό στην πράξη και σε κλαδικό επίπεδο, τότε νομίζω ότι χρειάζεται πολύ δουλειά με τις εκτιμήσεις να μην είναι υπερ μας.Το μόνο σίγουρο είναι πως με εξαίρεση ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, ένα μεγάλο μέρος των ηγετών του κόσμου (δεν ξέρω αν είναι η πλειοψηφία), αλλά και η διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων/οργανισμών, αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή όχι ως μια αόρατη απειλή που θα αφήσει σημάδια μετά από 3-4 γενιές, αλλά ως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί;
-
Ολα σκονταφτουν στο πρακτικο του θεματος. Δηλαδη, αν φτιαχτουν μπαταριες που φορτιζουν αμεσα με νερο στο ντεποζιτο ή οτιδηποτε παρομοιο, τοτε θα υπαρξει κατακλυσμος αλλαγης των κινητηρων εσωτερικης καυσης με ηλεκτρικα.
Αν μαλιστα, κρατησουν ενα κοστος οσο ενα καλα εξοπλισμενο και γρηγορο γκολφ, και με την προοπτικη της σχεδον τζαμπα μετακινησης, οι εταιριες θα χτιζουν εργοστασια ανα τη γη για να προλαβαινουν τη ζητηση.
Η οικονομια του κλαδου θα εκτιναχθει, τεχνικοι του κλαδου θα βρουν δουλεια και το σημαντιμοτερο θα υπαρξει κατακλυσμιαια μειωση των λεγομενων καυσαεριων του θερμοκηπιου. Εκθετικη πιστευω.
Ως τωρα οι μειωσεις αυτων των καυσαεριων ηταν μικρα ποσοστα ανα δεκαετια. Με τα ηλεκτρικα με συγχρονες μπαταριες θα ειναι μαζικα μηδενικες.
Θα υπαρχει σοκ καθαρης ατμοσφαιρας στον πλανητη.
Φυσικα θα υπαρχουν εργοστασια κτλ, αλλα δισεκατομυρια αυτοκινητα φορτηγα και λεωφορεια θα παψουν να εκπεμπουν καυσαερια. Ασε που θα εχουν ακαριαια ολη τη ροπη τους. Δηλαδη τα φορτομενα φορτηγα και λεωφορεια θα αλλαξουν τον τροπο μετακινησης τους προς το καλυτερο.Ολα κολλουν στο ποτε θα μπουν σε μαζικη παραγωγη οι μπαταριες που φορτιζουν σε 1 με 2 λεπτα ειτε με νερο ειτε με οποιονδηποτε αλλο τροπο. Υπαρχουν ηδη σε πειραματικο σταδιο και οι επιστημονες αναφερουν πως ειναι αρκετα φθηνες στην παραγωγη τους. Τα καλωδια στις πολεις δεν τα βρισκω πρακτικα
-
Tα Φ/Β υπάρχουν χρόνια τώρα σε οροφές σκαφών αναψυχής και πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν τα βάζουν και στα αυτοκίνητα. Θυμάμαι κάποτε μια ηλιοροφή (της Hollandia νομίζω) που είχε Φ/Β γυαλί και λειτουργούσε ένας ανεμιστήρας για να ρίχνει την θερμοκρασία στο σταθμευμένο όχημα!
-
Γιατί η ενέργεια που παράγουν είναι ελάχιστη γενικά.
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Γιατί η ενέργεια που παράγουν είναι ελάχιστη γενικά.Σαφώς και είναι ελάχιστη. Αλλά αθροιστικά (π.χ. 8 ώρες σταθμευμένο στο ήλιο ~ 1KW, ίσως και παραπάνω), φορτίζει αρκετά μια μπαταρία υβριδικού ή ηλεκτρικού, ώστε να καλύψει μια μέση απόσταση σπίτι-γραφείο. Δηλαδή, φτάνεις στο γραφείο, παρκάρεις και όταν φύγεις έχεις φορτίσει αρκετά ώστε να επιστρέψεις σπίτι με την ενέργεια που φόρτισες.
-
Καλα ο ηλιος μετακινηται κατα την διαρκεια της ημερας και θα υπαρχουν σκιες, οπως επισης υπο γωνια θα προσφερει λιγοτερη ενεργεια, αρα αντι για 30 χιλ που λεει η εταιρεια εγω βαζω 10χιλ πραγματικα. Δεν ειναι λιγα βεβαια.
Θα πλακωνεται ο κοσμος να παρκαρει στον ηλιο. Θα πεσουν και οι τιμες στις θεσεις σε υπογεια παρκινγκ. Να κατι καλο
Λετε να κοβουν στα κρυφα δεντρακια και κλαδια στις πολεις τα βραδια, για να μην υπαρχει σκια και να φορτιζουν τζαμπα. Να γυριζουν διαφοροι τυποι τα ξημερωμαρα με πριονια στα χερια
-
Έχει γίνει ήδη αυτό με τα φ/β πάνελ στην οροφή από την Τουότα στο Πρίους του 2010, τώρα το είδα. Η ενέργεια ήταν για το κλιματιστικό και μόνο. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και σε ένα τωρινό Πρίους, και αποθηκεύει την ενέργεια στην μπαταρία και τη χρησιμοποιεί για την κίνηση του αυτοκινήτου.Είναι ψίχουλα βέβαια, αλλά κάτι μπορεί να τσοντάρει.
https://electrek.co/2016/06/20/toyota-prius-plug-prime-solar-panel/
-
Σημαντικο ομως οτι δεν περνα τα στανταρτ ασφαλειας η οροφη και οτι το ψαχνουν το θεμα. Το καταφεραν εν τελη;
Να και ενα ακομα προβληματακι που προκυπτει και εμποδιζει την πρακτικη εφαρμογη
-
Στο αμέρικα δεν περνάει τις νόρμες, στον υπόλοιπο κόζμο κυκλοφοράει κανονικά.
-
Δείτε λίγο την τιμή του συγκεκριμένου Prius και πείτε μου...
-
Αν αφήσεις το ΙΧ στον ήλιο, ο,τι γλιτώσεις σε φόρτιση θα το ξοδέψεις για κλιματισμό, νομίζω. Γενικά τα Φ/Β θέλουν μεγάλη επιφάνεια, κατάλληλη κλίση, όχι σκιές κ.λ.π. Βλέπω φίλο που έχει βάλει στο σπίτι, πόσο τον επηρεάζει η εποχή αλλά και ένας γείτονας που τον σκιάζει το πρωϊ...
Ζω για την εποχή που θα κάθομαι πίσω από φορτηγό κλπ και δεν θα πνίγομαι... -
Καλά, ήλιος δεν υπάρχει μόνο το καλοκαίρι. Στις υπόλοιπες τρεις εποχές του χρόνου, μια χαρά θα μπορείς να φορτίζεις. Επίσης, ακόμα και το καλοκαίρι, δε σημαίνει ότι θα μπεις μέσα καταμεσήμερο. Μπορεί να πας για μπάνιο στη μία και να φύγεις στις οκτώ, όπου η καμπίνα θα έχει δροσίσει.
Στο κάτω-κάτω, πάντα ανοίγεις πόρτες και παράθυρα να φύγει η πολλή ζέστη.
Για ήπιες μετακινήσεις, όπως οι δικές μου που οι καθημερινές είναι κάτω από 20 χιλιόμετρα αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, θα είναι ταμάμ.Κάτι άλλο ωραίο που έχουν τα ηλεκτρικά είναι ο έλεγχος από το απλικέισο στο κινητό. Χειμώνας; Ένα εικοσάλεπτο πριν, το βάζεις να βγάλει φουλ ζέστη, ώστε να το βρεις λουκούμι.
Καλοκαίρι; Το ανάποδο. -
Για κάθε πράμα το θέμα είναι αν υπάρχει ανταπόδοση ή όχι. Π.χ. η πανελοοροφή στο εν λόγω Πρίους πάει +2.000. Τι θα μου αποδώσει στον κύκλο ζωής του οχήματος? Αν το ισοζύγιο είναι θετικό, πάει καλά. Αλλιώς, γιοκ.
-
Δεν πάνε όλα με τα χρήματα (είπε ο μισθωτός εν μέσω κρίσης χαχαχα). Εγώ θα γούσταρα φωτοβολταϊκά στο σπίτι ώστε να το τερματίσω οικολογικά. Αλλά εκεί ανεβαίνει το κόστος γιατί χρειάζεται και μπαταρία που θα αποθηκευτεί η ενέργεια. Οπότε, αν είχα 35-40 χιλιάρικα για Kona ή Kia Niro, θα έδινα άλλα δύο για το φωτοβολταϊκό οροφής. Ακόμα κι αν ήθελα 20 χρόνια για να τα αποσβέσω.
-
Tesla powerwall και σύνδεση ηλεκτρικού οχήματος = δωρεάν φόρτιση.
10Kwh/$3500.
Plus PVs και λοιπά για την εγκατάσταση
Youtube Video -
Είναι απλά πανάκριβο σαν λύση, δε νομίζω ότι έχει σοβαρή ανταποδοτικότητα, το κράζουν στα ξένα φόρα.
Γενικά ισχύει το εξής: η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου είναι πολύ φθηνότερη από οποιοδήποτε ηλιακό ή αιολικό σύστημα. Και άμα τα συστήματα αυτά έχουν και μπαταρίες, τότε είναι ακόμη πιο ακριβά.Με άλλα λόγια : η μπρίζα καρασυμφέρει.
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης