-
Τα μαθς μας χωλαίνουν. Πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα, μπορεί να απαντήσει κανείς;
Πολύ σωστό αυτό που λες. Ότι στα ηλεκτρικά μπορείς να έχεις τη 'δική' σου παραγωγή. Άντε να το κάνεις αυτό με τα ορυκτά καύσιμα.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Ρε παιδιά, πόσο κάνει η κιλοβατώρα;
Τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΗ που έλαβα, αναφέρει τις εξής 2 τιμές:
Ημερήσιο: 0,09460 / KWh (δλδ. 9,5 λεπτά)
Νυχτερινό: 0,06609 / KWh (δλδ. 6,6 λεπτά)Σε αυτά προσθέτουμε 0,00527 / KWh για ΑΔΜΗΕ και 0,02130 / KWh για ΔΕΔΔΗΕ, άρα το νυχτερινό πηγαίνει συνολικά 0,09266 (δλδ. 9,3 λεπτά). Δεν ξέρω όμως εάν αυξηθεί η κατανάλωση, εάν αλλάζει κλίμακα η τιμή.
-
Αυτό δεν έχει επιπλέον επιβάρυνση ΦΠΑ 13%;
-
Ξαναβάζω το επίσημο τιμολόγιο Γ1Ν της ΔΕΗς:
https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/ ... -nuxterino
Διαβάστε το, έχει και αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού με όλες τις επιβαρύνσεις.
Για να μην το στριφογυρίζουμε κι άλλο, βάλτε πρόχειρα 10 λεπτά σύνολο το κιλοβατώριο το νυχτερινό και 17 το ημερήσιο, καθώς και 3.000 κιλοβατώρια κατανάλωση το χρόνο ένα ηλεκτρικό τουτού για 15.000 χλμ., και κάντε τους λογαριασμούς σας.
-
ή αλλιώς, το Kona καίει 17KWh για να κάνει 100χλμ, άρα με νυχτερινό, είναι στα €1.7, στρογγυλά €2.
Οπότε, εάν φορτίζουμε μόνο με νυχτερινό σπίτι (εφικτό με αυτονομία 400χλμ), το κόστος για 15.000 ετησίως είναι €300. Εάν κάνουμε και μια παραδοχή ότι θα φορτίσουμε και με ρεύμα ημέρας ή εκτός σπιτιού τα €300 μπορεί να γίνουν €400 ή στην χειρότερη €500.
Ένα Kona diesel θα θέλει περί τα €1.400 το έτος για καύσιμα για τα ίδια χιλιόμετρα και ένα βενζίνης περί τα €2.000 (χοντρικά, δεν ξέρω ακριβώς τις καταναλώσεις τους). -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ξαναβάζω το επίσημο τιμολόγιο Γ1Ν της ΔΕΗς:https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/ ... -nuxterino
Διαβάστε το, έχει και αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού με όλες τις επιβαρύνσεις.
Για να μην το στριφογυρίζουμε κι άλλο, βάλτε πρόχειρα 10 λεπτά σύνολο το κιλοβατώριο το νυχτερινό και 17 το ημερήσιο, καθώς και 3.000 κιλοβατώρια κατανάλωση το χρόνο ένα ηλεκτρικό τουτού για 15.000 χλμ., και κάντε τους λογαριασμούς σας.
Δηλ. αν υπολόγισα σωστά, για 15.000 κόστος 300-400 ευρώ (αν υποθέσουμε πως δε θα φορτίζει μόνο με νυχτερινό)
Xοντρικά υπολογίζοντας, βενζίνη (με 7.5lt/100km) ~1600 ευρώ/15.000χλμ., diesel (με ας πούμε 5.5lt/100km) ~1150 ευρώ/15000χλμ, υβριδικά (με 4.0-4.5/100km) ~600-1000 ευρώ/15000χλμ. και φ.α. (με 3,5kg/100km) ~470-500ευρώ/15000χλμ.
-
Α ρε φυσικό αέριο, ποιος να συγκριθεί μαζί σου;
Μόνο φωτοβολταϊκά στην ταράτσα και τσάμπα ρεύμα στο όχημα. Αλήθεια, πόσο κοστίζει μια τέτοια εγκατάσταση; Όχι μπλεξίματα με τη ΔΕΗ. Είμαι λαρτζ και βάζω στο σπίτι για να φορτίζω το αμάξι. -
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Αυτά συμβαίνουν αν δεν έχεις λίγο βασικές γνώσεις μαθηματικών, φυσικής και λίγο κοινή λογική.Εσύ δεν έχεις ξεχάσει ποτέ να βάλεις το κινητό σου να φορτίσει το βράδυ;
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Α ρε φυσικό αέριο, ποιος να συγκριθεί μαζί σου;
Μόνο φωτοβολταϊκά στην ταράτσα και τσάμπα ρεύμα στο όχημα. Αλήθεια, πόσο κοστίζει μια τέτοια εγκατάσταση; Όχι μπλεξίματα με τη ΔΕΗ. Είμαι λαρτζ και βάζω στο σπίτι για να φορτίζω το αμάξι.Είπαμε το πρόβλημα του Φ.Α είναι η διαθεσιμότητα μοντέλων...ουσιαστικά δεν υπάρχουν επιλογές και το πιο σημαντικό, ελάχιστα είναι αυτόματα (βασικό για κίνηση μέσα στην πόλη) ενώ όλα τα ηλεκτρικά είναι αυτόματα!
Τα ΦΒ στον σπίτι δεν συμφέρουν, για τους εξής λόγους:
-
Ένα σύστημα 10 KW κοστίζει περί τις €10.000. Άρα με κόστος ρεύματος €300-500/έτος για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κάνεις απόσβεση σε 20 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Εκτός εάν βάλεις κάτι μικρό (π.χ. 2-3KW).
-
Η απόδοσή τους είναι όσο έχει ήλιο (προφανώς) όμως το αυτοκίνητο λείπει τις περισσότερες ώρες με ήλιο, αφού το χρησιμοποιείς για να πάς στην δουλειά σου. Άρα, ελάχιστες ώρες τις ημέρας (εκτός από ΣΚ ίσως) θα μπορείς να φορτίσεις από τα ΦΒ.
-
Έχουν αρκετές φθορές και πτώση απόδοσης με τα χρόνια. Άρα η απόσβεση στην 20ετια μπορεί να πάει και πιο μακριά.
-
Εάν θες να αποθηκεύσεις ενέργεια για να φορτίζεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, το κόστος ανεβαίνει πάρε πολύ.
-
Με την παλιά τιμολόγηση συνέφερε να πουλάς το ρεύμα στην ΔΕΗ, αλλά πλέον εάν θυμάμαι σωστά ούτε αυτό συμφέρει.
-
-
Άρα αξίζει μόνο για τον λεφτά που θέλει να κάνει οικολογία στο φουλ. Ενίοτε ονειρεύομαι ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι κι ας κοστίζει παραπάνω. Τα όνειρα είναι δωρεάν άλλωστε, από την 355 πριν 25 χρόνια μέχρι σήμερα.
Δεν μπορώ να βρω το μπλογκ ενός ωραίου τύπου από την Καλιφόρνια. Έχει 3-4 ηλεκτρικά (Tesla, Leaf, iMiEv κι ένα μικρό, σαν όχημα του γκολφ) και όλο το σπίτι είναι αυτόνομο ηλεκτρικά.
-
Tα μπερδεύετε. Για να έχεις φ/β για την πάρτη σου και να φορτίζεις το ιχ σου όταν σου καπνίσει, πρέπει να βάλεις και μπαταρίες που θα αποθηκεύουν το ρεύμα που θα παράγεις = πολύ ακριβή λύση.
Το πιο απλό και φθηνό, και το μόνο που έχει κάποια απόσβεση (όχι αυτή που υπόσχονται οι παραμυθάδες για να πουλήσουν, π.χ. 'σε 5 χρόνια τελείωσες' ), αλλά κάποια απόσβεση σε 10-12 χρόνια σίγουρα την πετυχαίνεις*), είναι να βάλεις φ/β στη σκεπή ή στον κήπο, και να συνδεθείς με το δίκτυο μέσω ενός μετρητή.
https://www.oleng.eu/net-metering/
Εγώ π.χ. καίω 3.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Άλλες 3.000 ένα ηλεκτρικό ιχ = 6.000. Με 6 χιλιαρικάκια μπορώ να βάλω ένα τέτοιο σύστημα (θέλει πρόχειρα καμιά 50 τ.μ. χώρο ) και κάνω 25ετές συμβόλαιο με τη ΔΕΗ. Σε μερικά χρόνια το αποσβένω και μετά αρχίζει το πραγματικό κέρδος και η (σχεδόν) δωρεάν μετακίνηση.
Αλλά αν το κάνεις τώρα μόνο δωρεάν δεν θα είναι, θα το πληρώσεις σε ένα πανάκριβο ηλεκτρικό ιχ πρώιμης τεχνολογίας και μειωμένης αυτονομίας.*εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω χρόνο, τα πολύ μικρά συστήματα δεν κάνουν απόσβεση ποτέΣ, μην ακούτε τις σειρήνες.
-
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
Αυτά συμβαίνουν αν δεν έχεις λίγο βασικές γνώσεις μαθηματικών, φυσικής και λίγο κοινή λογική.
Εσύ δεν έχεις ξεχάσει ποτέ να βάλεις το κινητό σου να φορτίσει το βράδυ;
Πολλές φορές το ξεχνάω.
Αλλά ο φορτιστής χωράει στην τσάντα, οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι έχουν πρίζα και δεν με περιορίζει η παροχή του δικτύου. Στην ανάγκη πετάω και ένα power bank και λύνεται και το θέμα αν δεν υπάρχει πρίζα. -
Power bank υπάρχει και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάπου το είχα δει... Ήταν μια γεννήτρια σε μπαγκαζιέρα. Την κότσαρες στον κοτσαδόρο ώστε να πας μακρινό ταξίδι. Έκαιγε βενζίνη ή πετρέλαιο και τροφοδοτούσε την μπαταρία. Στο βιντεάκι, την είχαν προσαρμόσει σε μια Ζωή.
-
Τι γενιας euro ηταν η γεννητρια;
Η ζωη μου φαινεται μολυνε με αυτον τον τροπο πολυ περισσοτερο απο ενα αρονα φυσικου αεριουΕδω βρηκα αυτο. Νεες μπαταριες που σε ενα μεσαιου μεγεθους αυτοκινητο, σε 5 λεπτα φορτιζουν στο 100%.
Οι εξελιξεις τρεχουν γρηγορα στην ηλεκτροκινηση. Βασικα το μονο που μενει ειναι η αναπτυξη των μπαταριων τους.
Εγω ως φοβητσιαρης σκεφτομαι το ηλεκτρομαγνητικο πεδιο που θα δημιουργηται γυρω απο περιοχες υψηλου ηλεκτρικου φορτιου και πως θα το μονωσουν αποτελεσματικα.
Για να μην πω και για τις καρδιακες προσβολες των περαστικων που θα κινησε πισω τους και θα πατας την κορνα.
Γαϊδαρο να μου χαριζαν, στα δοντια θα τον κοιταγα
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Tα μπερδεύετε. Για να έχεις φ/β για την πάρτη σου και να φορτίζεις το ιχ σου όταν σου καπνίσει, πρέπει να βάλεις και μπαταρίες που θα αποθηκεύουν το ρεύμα που θα παράγεις = πολύ ακριβή λύση.Μα αυτό ακριβώς έγραψα στο ποστ μου παραπάνω στα σημεία 2 & 4. Το Φ/Β φορτίζει μόνο την ημέρα αλλιώς θες πανάκριβες μπαταρίες. Και στο σημείο 5 έγραψα αυτό ακριβώς, να συνδεθεί με την ΔΕΗ και να 'πουλάς' το ρεύμα.
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Αυτά συμβαίνουν αν δεν έχεις λίγο βασικές γνώσεις μαθηματικών, φυσικής και λίγο κοινή λογική.
Εσύ δεν έχεις ξεχάσει ποτέ να βάλεις το κινητό σου να φορτίσει το βράδυ;
Πολλές φορές το ξεχνάω.
Αλλά ο φορτιστής χωράει στην τσάντα, οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι έχουν πρίζα και δεν με περιορίζει η παροχή του δικτύου. Στην ανάγκη πετάω και ένα power bank και λύνεται και το θέμα αν δεν υπάρχει πρίζα.Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ! Ότι το να ξεχάσεις να φορτίσεις το κινητό σου με κάποιο τρόπο λύνεται. Το να ξεχάσεις να φορτίσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο ή να το χρειαστείς αιφνιδίως ενώ είναι αφόρτιστο, είναι ένα πρόβλημα που ΔΕΝ λύνεται. Κι επειδή αυτές είναι καταστάσεις που όλοι έχουμε ζήσει με το κινητό μας (το οποίο για πολλούς είναι εξίσου απαραίτητο με το αυτοκίνητο τους ή και περισσότερο) είναι βέβαιο ότι θα την πατήσουμε αντίστοιχα και με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο...
-
Ναι, κάποια στιγμή θα σου τύχει. Στατιστικά θα συμβεί. Και σήμερα μπορεί να σου συμβεί. Έκτακτη βλάβη, το αυτοκίνητο στον μάστορα και δε σου έχει δώσει αντικατάστασης. Ειδικά τα συνοικιακά, ζήτημα είναι να έχουν κάνα κουρέλι Saxo.
Προφανώς και θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι και δε θα το αφήνουμε ξεφόρτιστο. Όσο για το έκτακτο, εκεί θα έχουμε πρόβλημα.
-
Πάντως εγώ δεν έχω ξεχάσει ποτέ να φορτίσω το κινητό τα τελευταία 5 χρόνια (έχω ξεχάσει όμως να το πάρω μαζί μου...αχαχα)...το έχω 'καταχωρήσει' στον εγκέφαλό μου στα πράγματα που κάνω πριν ξαπλώσω.
Επίσης, με το ηλεκτρικό μόλις το παρκάρεις το βάζεις στην πρίζα και έχει timer να ξεκινάει να δίνει ρεύμα με το νυχτερινό. Υπάρχουν λύσεις, απλά είναι θέμα προσαρμογής μας (μπορεί στην αρχή να μείνουμε χωρίς αυτοκίνητο μια μέρα...θα πάθουμε και θα μάθουμε!) στη νέα πραγματικότητα.
-
Και βέβαια, αν γυρίσεις σπίτι κι είναι ξελιγωμένο, θα το κουμπώσεις να γεμίσει λίγο, μήπως και τύχει κάτι έκτακτο.
-
Παντως φαινεται να υπαρχει initiative για interchangeable battery interface, αλλα θα παρει χρονια να γινει (εννοω για να μπορεις να αλλαζεις τις μπαταριες σου με φορτισμενες σε σταθμο, αντι να περιμενεις να φορτισεις τη δικη σου).
Ηδη μια εταιρεια με σκουτερακια εχει υλοποιησει ενα τετοιο συστημα και εχει χτυπησει 40% market share των πωλησεων σκουτερ στην Ταιβαν, οπου υπαρχει σταθμος ανταλλαγης μπαταριων σχεδον σε καθε χιλιομετρο.
Βεβαια στο αυτοκινητο ειναι πολυ πιο περιπλοκο γιατι οι μπαταριες ειναι πολυ πιο δυσκολο να αλλαχτουν on the fly (μιλαμε για 1 τονο μπαταριες )
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης