-
Το πρώτο που οδήγησα από τη λίστα, σήμερα, ήταν το Arona στην έκδοση 1.0 TSI 115ps.
Ερχόμενος, όπως έχω πει από την αρχή, από το γνωστό άριστο «πάτημα» του Focus, και χωρίς άλλη εμπειρία σε SUV/Crossover, πρέπει να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα. Αίσθηση «βάρκας» ακόμα και με μικρές διορθώσεις του τιμονιού.
Σε στροφές τύπου τόξου κύκλου, δε, νόμιζα ότι θα αναποδογυρίσω, μπαίνοντας με σημαντικά μικρότερη ταχύτητα από ό,τι μπαίνω γενικά. Ακόμα και με μικρές ταχύτητες, μόλις στρίψει λίγο το αυτοκίνητο, βυθίζεται πολύ.
-
Θα κρίνεις αυστηρά τα περισσότερα suv συγκρίνοντας τα με το focus.
Μόνο σε kuga ή Χ1 θα βρεις παρόμοια πατήματα. -
Και πάλι το πιο ψηλό δεν θα έχει την συμπεριφορά του χαμηλού αδερφού του. Αν θες σπορ συμπεριφορά πας σε χαμηλό.
-
Ο χρήστης futurist έγραψε:
Το πρώτο που οδήγησα από τη λίστα, σήμερα, ήταν το Arona στην έκδοση 1.0 TSI 115ps.Ερχόμενος, όπως έχω πει από την αρχή, από το γνωστό άριστο «πάτημα» του Focus, και χωρίς άλλη εμπειρία σε SUV/Crossover, πρέπει να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα. Αίσθηση «βάρκας» ακόμα και με μικρές διορθώσεις του τιμονιού.
Σε στροφές τύπου τόξου κύκλου, δε, νόμιζα ότι θα αναποδογυρίσω, μπαίνοντας με σημαντικά μικρότερη ταχύτητα από ό,τι μπαίνω γενικά. Ακόμα και με μικρές ταχύτητες, μόλις στρίψει λίγο το αυτοκίνητο, βυθίζεται πολύ.
Κράτα το παλιό, βγάλε το κάθισμα και κάτσε κάτω να χωράς και βάλε τρέιλερ για τα μπαγκάζια.
Μα είναι δυνατόν να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα;
Τα suv είναι αγαπητά σε πολύ κόσμο γιατί έχουν ζήσει μαζί τους.
Σε λίγο καιρό αρχίζεις να εκτιμάς πράγματα πάνω τους, όπως τα άνετα ταξίδια . Βγαίνεις ξεκούραστος και ας πάς με λιγότερα χλμ.
Το πως στρίβουν δε, σύντομα καταλαβαίνεις οτι ακόμα και αν γέρνουν , υπακούν στην τροχιά που έχεις βάλει στο μυαλό σου.
Προφανώς σε απότομες αλλαγές ,σε στυλ test ταράνδου έχουν μεγαλύτερο βάρος και ψηλότερο κέντρου από ένα μικρό ή μεσαίο.Λακούβες, χωματόδρομοι (που οδηγούν σε όμορφα αλλά πιο δύσβατα μέρη , βλέπε παραλίες) και άλλα σημαντικά ελληνικά οδικά χαρακτηριστικά τα κάνουν ακόμα πιο αξιαγάπητα.
-
Πολλά σχόλια και πολλές απαντήσεις .
Αρχικά για τον τάρανδο . Τα κενά έχουν μήκος ανάλογο με το μήκος του αυτοκινήτου . Προφανώς όταν ένα αμάξι , σου λέει είμαι σπορ και αποτυγχάνει στον τάρανδο , τότε είναι @@ σπορ . Μπορεί να είναι γρήγορο σε ευθείες και σε ανοικτές καμπές , αλλά αυτά λέγονται αλλιώς και όχι σπορ .
Και προφανώς δεν θα μιλήσουμε για υπεραυτοκίνητα , γιατί αυτοί που τα έχουν θέλουν να τους βλέπουν και μάλλον δεν θα κάνουν στροφιλίκια σε ερημικά βουνά...
Οσο για τον φίλο μας , θα πρέπει να δει αλλιώς τα πράγματα . Αφού είναι ερωτευμένος με την οδηγοκεντρική και στημένη λογική του φόκους , η επιλογή των σουβ , θα τον απογοητεύσει και θα πρέπει να το δει αλλιώς .
Αρχικά ας πάει να οδηγήσει τα λεγόμενα οδηγοκεντρικά κούγκα , εκοσπορτ της φόρντ , τα χιουντάι κόνα και στόνικ και τα ατέκα και τ-ροκ .
Αφού δει τι παίζει με αυτά , τότε θα μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς ψάχνει .
Ενας φίλος οδηγοκεντρικός και αυτός , έχει διάφορα αμάξια . Το ένα είναι το φόκους ντίζελ με τον 1,5 που αρκετές φορές με έχει πάει σε κάποιες διαδρομές .
Το αμάξι είναι οδηγοκεντρικό , αλλά για τον συνοδηγό είναι απλά σκληρό . Σε κάθε λακκούβα ή σαμαράκι , ένα χτύπημα στον αυχένα το νοιώθω . Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία που είναι η άσφαλτος κυματιστή , η ενόχληση είναι μεγάλη .
Εγώ θα σου πρότεινα να δεις όσο περισσότερα αμάξια μπορείς . Γιατί οι επιλογές σου μπορεί να αλλάξουν .
Δεν έχω οδηγήσει , αλλά σε αυτά που γράφεις , αφού όμως οδηγήσεις τα οδηγοκεντρικά , θα σου πρότεινα να δεις το σιτροέν κάκτους . Εχει δύο σχεδιαστικά κουσούρια , αφού το έπαιξαν άποψη , παρ΄ όλο το κράξιμο που έφαγαν .
Τα πίσω παράθυρα ανοίγουν με μεντεσέ και δεν έχει στροφόμετρο . Εχει όμως ένα ιδιαίτερο σύστημα ανάρτησης , κάποια εξαιρετικά άνετα καθίσματα , χώρο αποσκευών όσο χρειάζεσαι και είναι ελαφρύ και πολύ γρήγορο . Είναι κροσόβερ , αλλά όχι πολύ ψηλό . Με τιμές στα 17-19000 μπορείς να πάρεις 110-130 άλογα και πλούσιο εξοπλισμό . Οσο για το στρίψιμο του , το είδες .
-
Ο χρήστης futurist έγραψε:
Το πρώτο που οδήγησα από τη λίστα, σήμερα, ήταν το Arona στην έκδοση 1.0 TSI 115ps.Σε στροφές τύπου τόξου κύκλου, δε, νόμιζα ότι θα αναποδογυρίσω, μπαίνοντας με σημαντικά μικρότερη ταχύτητα από ό,τι μπαίνω γενικά. Ακόμα και με μικρές ταχύτητες, μόλις στρίψει λίγο το αυτοκίνητο, βυθίζεται πολύ.
Να πάς άμεσα να οδηγήσεις το Subaru XV...πιστεύω θα σε ενθουσιάσει με το κράτημά του (είναι αργόο το ξαναλέω)...είναι απλά απίστευτο!
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αρχικά για τον τάρανδο . Τα κενά έχουν μήκος ανάλογο με το μήκος του αυτοκινήτου .Ανάλογα με το πλάτος του.
Προφανώς όταν ένα αμάξι , σου λέει είμαι σπορ και αποτυγχάνει στον τάρανδο , τότε είναι @@ σπορ
Ο τάρανδος δοκιμάζει απλά το πόσο ασφαλές-φιλικό είναι στο συγκεκριμένο σενάριο. Δεν έχει να κάνει με σπορτιβνες. Κυρίως την αντίδραση του ESP δείχνει, καθώς μετράει μόνο την ταχύτητα εισόδου και δεν μας λέει με πόσα χλμ βγαίνει το αυτοκίνητο από την δοκιμασία.
Και προφανώς δεν θα μιλήσουμε για υπεραυτοκίνητα , γιατί αυτοί που τα έχουν θέλουν να τους βλέπουν και μάλλον δεν θα κάνουν στροφιλίκια σε ερημικά βουνά...
Αυτά τα αυτοκίνητα τα χαίρεσαι σε πίστες.
Το ένα είναι το φόκους ντίζελ με τον 1,5 που αρκετές φορές με έχει πάει σε κάποιες διαδρομές .
Το αμάξι είναι οδηγοκεντρικό , αλλά για τον συνοδηγό είναι απλά σκληρό . Σε κάθε λακκούβα ή σαμαράκι , ένα χτύπημα στον αυχένα το νοιώθω . Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία που είναι η άσφαλτος κυματιστή , η ενόχληση είναι μεγάλη .
Από τα πιο άνετα μικρομεσαία είναι. Που να μπεις και σε κανένα πραγματικά σφιχτό.
Οσο για το στρίψιμο του , το είδες .
Όπως είπαμε, αυτό που είδε δεν δείχνει συνολικό στρίψιμο.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το ένα είναι το φόκους ντίζελ με τον 1,5 που αρκετές φορές με έχει πάει σε κάποιες διαδρομές .
Έλεος! Από τα πιο άνετα μικρομεσαία είναι. Από πλαστελίνη είσαι φτιαγμένος; Που να μπεις και σε κανένα πραγματικά σφιχτό.
Για να είμαι ειλικρινής κι εμένα μου φαίνεται παράξενη η άποψη του cruiser. Όλες οι γενιές του Focus φημίζονται για το εξαιρετικό πάντρεμα της πολύ καλής οδικής συμπεριφοράς με την εξίσου καλή άνεση. Ειδικά για την απερχόμενη γενιά mk3.5 (η οποία είναι αυτή που μπήκε ο cruiser, καθότι η μόνη με τον 1.5 TDCi) και αποτελεί και το πρσωπικό μου αυτοκίνητο μπορώ να πω ότι προσφέρει ένα πολύ καλό επίπεδο άνεσης. Ενδεικτικά θα πω ότι το Focus 1.5TDCi Titanium με 215/50/17 είναι ΠΟΛΥ πιο άνετο από το παλιό μου 308 mkI 1.6THP με 205/55/16...
-
Το δε Mk3 (όχι το 3.5 που το διόρθωσαν) το έλεγες ως και πλαδαρό, τόσο μαλακό ήταν!
-
Μπορεί ο φίλτατος cruiser με τον τρόπο αυτό να θέλει να στηλιτεύσει πόσο άβολα είναι όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα σε σχέση με τα Γαλλικά
-
Μια λεπτομερεια.
Η ακτιβα μπηκε με 85 χιλιομετρα σταθερη ταχυτητα, με πεντε ενηλικα ατομα και αποσκευες και εναν βαρυ τριλιτρο εξακυλινδρο πανω απο τον μπροστινο της αξονα.Δεν ειχε ηλεκτρονικο συστημα ευσταθιας.
Η εξοδος της δοκιμασιας ηταν σχεδον ιδια διοτι κατα το τεστ το γκαζι ηταν σταθερο και δεν χρησιμοποιησαν τα φρενα.
Μπηκε με 85 χιλιομετρα και μαλιστα οπως διαβασα καπου με αρχοντικο και απολυτα ασφαλες τροπο σαν να κανει βολτα εσπασε ολα τα ρεκορ εως και σημερα. Δεν καταφεραν παραπανω διοτι τα μικρα ελαστικα της δεν αντεχαν, το αυτοκινητο ουτε που καταλαβε τιποτα, αταραχο ηταν. Για πρωινο ειχε τετοιες ταχυτητες.
Το αυτοκινητο στριβει τραπεζι. Αγωνιαρικο τραπεζι, με οριο το μεγεθος και την ποιοτητα του ελαστικου και τον φοβο του οδηγου. Ειχε μια μικρη ανοχη στις μοιρες για να μην λυποθυμησουν οι επιβατες απο τη πλευρικη επιταχυνση και με οσα ερχοσουν εστριβε χωρις φρενο. Το μονο οριο ηταν το ελαστικο και η τριβη του με την ασφαλτο
Και στις ευθειες ειναι πιο ανετο απο ολα τα αυτοκινητα της λιστας εδω και δεκαετιες και λιγο πιο σκληρο απο την απλη ξανθια.
Με 15 αριδες τροχους, με μοναδικη ανεση επιανε λιγο πιο πανω απο το 1 g στα σκιντ παντ για πλακα.
Σημερα με πιο συγχρονα λαστιχα και μεγαλυτερους και φαρδυτερους τροχους μπορει ανετα να χτυπησει σπορ κατασκευες οπως πορσε σε στροφες οι οποιες φυσικα θα εχουν απενεργοποιησει το συστημα ευσταθειας .
Αλλωστε στο εξωτερικο πολυ ιδιοκτητες της διασκεδαζουν στα τρακ ντεϊς με τετοιες περιπτωσεις.
Επειτα γυριζουν σπιτι τους με την ανεση μιας οικογενειακης σιτροεν.Δεν υπαρχει αντιστοιχο συτοκινητο μεχρι σημερα που να κανει οτι κανει η ακτιβα. Το μονο αρνητικο της ηταν πως απο αισθηση οδηγησης ηταν καπως απομονωμενη συγκριτικα με τα καθαροαιμα σπορτιφ αυτοκινητα. Αλλα η ανεση της συγκριτικα με αυτα ηταν 10 φορες ανωτερη.
Για την ιστορια και η τογιοτα ειχε κανει ενα μικρο θαυμα με αυτοκινητο το οποιο ειχε ταυτοχρονα υδροπνευματικη αναρτηση και τετραδιευθυνση νομιζω ομως οχι ενεργες αντιστρεπτικες. Πηγαινε καλυτερα απο ολα τα σουπερκαρς της εποχης.
-
Ο χρήστης Lap έγραψε:
Η εξοδος της δοκιμασιας ηταν σχεδον ιδια διοτι κατα το τεστ το γκαζι ηταν σταθεροΑΝ ισχύει αυτό, εξηγεί κατά πολύ την ταχύτητα αυτήν, καθώς δεν διαταράχθηκε η δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου. Κατά ISO, το γκάζι αφήνεται στην είσοδο (http://www.vehico.com/index.php/en/appl ... hange-test) και όλοι ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει αποσταθεροποίηση τους ουράς. Όπως και να έχει, ένα τεστ δεν καθορίζει την συνολική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου. Άλλο ένα κακό είναι ότι εξαρτάται πάρα πολύ από τον οδηγό, σε αντίθεση με τα αυτοματοποιημένα τεστ της FIA για παράδειγμα.
-
Προσωπικά εγώ αγόρασα το karoq 1.5 TSI και ειδικά η οδική συμπεριφορά είναι το δυνατό του σημείο για την κατηγορία του. Επίσης λένε πως το Ateka (ίδιο αυτοκίνητο στην ουσία) έχει πιο σπορ συμπεριφορά λόγο διαφορετικού στησίματος.
Θα σου πρότεινα να τα οδηγήσεις και τα 2. -
To τι σημαίνει άνετο είναι σχετικό . Για μένα και επειδή είμαι ψηλός και ευρύστερνος , το κάθισμα του φόκους δεν με αγκαλιάζει και το κεφάλι μου είναι πάνω από το προσκέφαλο . Ετσι όταν χτυπάει σε λακούβα , νοιώθω το χτύπημα στον αυχένα .
Γενικά είναι σκληρό , αλλά υπάρχουν και σκληρότερα . Κάνω σύγκριση με το C4 I exclusive που έχω που φοράει 205/50/17 και είναι και σκληρό με τον ημιάκαμπτο πίσω , αλλά τις ίδιες λακούβες και σαμαράκια τις περνάει ένα-δύο κλικ καλύτερα .
Αλλά αυτά είναι γούστα . Αν και καλύτερα είναι να ρωτάτε συνοδηγό και τους πίσω πως τους φαίνεται . Γιατί ο οδηγός βλέπει τον δρόμο , ξέρει και την αντίδραση του αμαξιού και ασυνείδητα προετοιμάζεται για το τι θα νοιώσει . Οι επιβάτες το νοιώθουν αλλιώς .
Και βέβαια από αμάξι που είναι 10 χρόνια νεώτερο , έχεις και άλλες απαιτήσεις .
-
Ψαχνω να βρω πηγη για να τεκμηριωσω την απαντηση μου αλλα δεν βρισκω, οποτε:
Κατα 99,9% κανω λαθος και το τεστ ταρανδου της ακτιβα δεν εγινε με σταθερο το γκαζι αλλα οντως στην εισοδο του τεστ χωρις γκαζι.
Τωρα εγω θυμωμουν πως πριν καποια ετη διαβασα για την ταχυτητα εξοδου του τεστ οπου ηταν στα υψη. Ισως αυτο με παρεσυρε και χωρις επιβεβαιωση, λαθος μου, εγραψα για το σταθερο γκαζι.
Το τεστ οντως εγινε με το ανωτατο βαρος που μπορει να σηκωσει το αυτοκινητο στο εσωτερικο του.Το γεγονος αυτο ομως με κανει να υποκλινομαι ακομα περισσοτερο στην ακτιβα.
Επισης, οντως το να τα παει καλα στο τεστ ταρανδου ενα καρο δεν σημαινει πως ειναι στριφτερο. Η ακτιβα ομως ειναι η βασιλισσα στο τεστ ταρανδου και μαλιστα χωρις συστηματα ευσταθειας, ενω παραλληλα ηταν τρομακτικα στριφτερη. Ειναι η εξαιρεση ολων των κανονων.
Πολυ θα ηθελα να δω αυτοκινητα της λιστας που παιζουν ψηλα να ξανακαναν τη δοκιμη χωρις το συστημα ευσταθειας. Η διαφορα με την ακτιβα θα ταν χαωδης, και η αξια της ολοφανερη
https://teknikensvarld.se/algtest/ -
H activa ήταν ένα ειδικό αμάξι . Θυμάμαι πόση εντύπωση είχε κάνει στο τέστ των 4Τ . Αλλά ήταν ένα ακριβό αμάξι για τα δεδομένα της εταιρείας και της εποχής , ενώ η εταιρεία τότε ψαχνότανε γενικά , ως προς τον ρόλο της .
Από την άλλη όπως και να το κάνουμε όταν το 3άρι αιρκρός που δηλώνει ότι έχει εστιάσει στην άνεση , φτάνει τα 77 χλμ , τότε προφανώς πρέπει να πάρει τα εύσημα , όπως και το 3008 και το Γκράντλαντ , που πάνε ακόμα καλύτερα .
Στο θέμα του κάκτου που επίσης δηλώνει ότι έχει πολυθρόνες σαλονιού για καθίσματα και διπλά αμορτισέρ για άνεση , αλλά ταυτόχρονα περνάει αέρα , πάλι πρέπει να δώσουμε εύσημα .
Μπορεί να έχει σχεδιαστικές εμμονές και να πρέπει να έχει λίγο καλύτερα πλαστικά , αλλά στα 17000 , είτε με την 100άρα ντίζελ , είτε με τον 110 βενζίνης είναι εξαιρετικές επιλογές . Ιδιαίτερα λόγω του μικρού του βάρους .
-
Δυο πραγματα, η ελλειψη στροφομετρου και τα πισω παραθυρα σε στυλ τριπορτου αυτοκινητου. Αν αυτα ξεπερνιουνται τοτε ειναι πολυ καλη προταση η κακτους.
Το στροφομετρο ειναι η μεγαλυτερη πατατα τα τελευταια ετη σε αυτοκινητο της κατηγοριας.
-
Μαλλον μονο εμενα δεν ενοχλει η ελλειψη στροφομετρου!! Ισως επειδη κοιταω μονο αυτόματα οποτε το στροφομετρο δεν εχει ιδιαίτερη ουσία.
Πολυ ενοχλητικες ελλειψεις βρισκω τα πισω παραθυρα με μανταλο και το οτι δεν υπαεχει αεραγωγος στην πλευρα του συνοδηγου...αυτό ειναι τραγικο!
-
Πόμολα εχει απ εξω ή ανοιγουν απο μεσα οι πορτες?
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Μαλλον μονο εμενα δεν ενοχλει η ελλειψη στροφομετρου!!Ναι, μάλλον μόνον εσένα Φάνη. Κάλως ήρθατε στο 1984!!!
Επιλογή SUV/Crossover με την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά