-
Εντάξει το όριο των 30000 χλμ το χρόνο για ντίζελ είναι πολύ υπερβολικό. Το aircross καίει λίγο περισσότερο από το κανονικό για ντίζελ 1.5. Τα περισσότερα όταν κινείσαι με σύνεση κυμαίνονται από 5.7 ως 6.5. Τα αντίστοιχα σε βενζίνη 7.5 με 9. Οπότε μια μέση διαφοφα των 2 λτ είναι γεγονός. Οπότε 600-650 ευρώ κέρδος από το ντιζελ έχεις και στα χειρότερα με 20000 χλμ το χρόνο. Στα 30000 φτάνεις τα1000 το χρονο κέρδος. Από εκεί και μετά ο καθένας κάνει τους υπολογισμούς του και βλέπει τι τον συμφέρει. Οι τιμές βενζίνη και ντίζελ στον PSA είναι παραπλήσιες οπότε το όφελος του ντίζελ είναι άμεσο. Εγώ πχ με τα 20000 που κάνω αν εξοικονομούσα ένα 700 αρι το χρόνο από καύσιμο και τέλη θα ήμουν οκ. Άλλος το θεωρεί μικρό το όφελος μπροστά στο 'ρίσκο' του ντίζελ. Προσωπικά από το 2014 που έχω ντιζελ έχω χαρεί τα χιλιαρικα που έχω ξοδέψει αλλού και όχι στον βενζινα με την επιλογή μου.
Και όπως έχουμε ξαναγράψει τα 2 λτ διαφορά στην κατανάλωση είναι όταν δεν ζορισεις την βενζίνη. Με φορτωμενο αμάξι το καλοκαίρι η διαφορά πάει στα 3-4 λτ. Καθώς το ντίζελ θα τσιμπήσει μισό λτ σε αυτές τις συνθήκες ενώ η βενζίνη 2.
-
-
Εντάξει το όριο των 30000 χλμ το χρόνο για ντίζελ είναι πολύ υπερβολικό.
-
Και όπως έχουμε ξαναγράψει τα 2 λτ διαφορά στην κατανάλωση είναι όταν δεν ζορισεις την βενζίνη. Με φορτωμενο αμάξι το καλοκαίρι η διαφορά πάει στα 3-4 λτ. Καθώς το ντίζελ θα τσιμπήσει μισό λτ σε αυτές τις συνθήκες ενώ η βενζίνη 2.
+1000
Το ίδιο θα συμβεί και με κίνηση στο κολλημένο κέντρο πόλεως. Ήδη το c3 με 82 άλογα, 200 χιλιόμετρα με πολυ κίνηση με μέσο όρο ταχύτητας 26χμ, έχει 7,3 μέση.
-
-
Με το ντίζελ που κινουμε 5.5 χρόνια ανεξάρτητου συνθηκών καταναλώνω από 4.7 ως 5.8 με το scross με αντίστοιχο βενζίνης οι αυξομειώσεις έχουν εύρος πάνω από 3 λτ πάντα για τους μέσους όρους.
-
Δεν είναι όμως μικρές οι διαφορές με το ντίζελ . Είναι 2500 οπότε μιλάμε για 60-80000 χλμ για να ισοφαρίσεις τις διαφορές ...
-
Εντάξει το inspire έχει μόνο 1900 διαφορά . Με 2 λτ διαφορά (που είπαμε υπό συνθήκες γίνονται 3-4 ) αποσβενεις σε 60.000 και δεν έχεις και το άγχος ότι στις ανηφόρες για να τραβήξει πρέπει να καίει τον κωλο του.
Πόσοι από τους κατόχους δεν φτάνουν τα 60000? Ούτε 5/100....
-
Δεν έχει σημασία πόσοι φτάνουν τα 60000 χλμ που στην ουσία εξαρτάται από τις εποχές και μόνο . Για παράδειγμα τα αμάξια που αγοράζαμε από το 50 μέχρι τα τέλη του 80 που μπήκε η απόσυρση τα κρατάγαμε 10 χρόνια τουλάχιστον και έκαναν πολλά χλμ με φτηνά καύσιμα .
Από τα τέλη του 80 μέχρι την αρχή της κρίσης τα αλλάζαμε κάθε 3-4-5 το πολύ χρόνια και από 50-80000 χλμ και με καύσιμο στα 0,70 €.
Μετά ξαναγυρίσαμε στα παλιά . Το μέλλον αλλάζει , αλλά οι τιμές των καυσίμων και οι φόροι θα καθορίσουν πολλά .
Από την άλλη αν θέλεις 60000 χλμ για να ισοφαρίσεις , τι διαφορά θα έχεις στο σέρβις και στην συντήρηση μέχρι τότε και τι θα έχεις μέχρι τα 120000 χλμ .
Προσωπικά σκέφτομαι ότι το 1.2 στην feel είναι κοντά στο 2008 130 allure , αλλά έχουμε μεγάλη διαφορά στο αμάξι και στον εξοπλισμό .
Και πάντα όλα αυτά με την λογική ότι οι τιμές των καυσίμων δεν θα εξισωθούν γιατί αν συμβεί αυτό , τότε με 2 λίτρα κατανάλωση δηλαδή 3 ευρώ διαφορά το πολύ , εύκολα φτάνει στα 100000 χλμ το όριο που είναι πιθανό να το έχεις δώσει το αμάξι .
-
Καλά ότι οι τιμες των καυσίμων θα εξισωθούν το ακούμε όσα χρόνια ακούμε ότι καταργείται το ντίζελ! Τα ντίζελ νέας τεχνολογίας έχουν πολλά καλά αλλά πάνε κόντρα στα θέλω και πρέπει της αυτοκινητοβιομηχανίας και για αυτό θάβονται από όλους.
-
Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι ένα πυροτέχνημα από τον ειδικό τύπο για προμοτάρσμα της βενζίνης. Μια α΄αύξησή στο ντίζελ θα έχει αλυσιδωτές αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί, στα είδη των S/M στις οδικές μεταφορές κ.α. Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξει αύξηση του ντίζελ κίνησης και ειδικά όταν είναι η διαφορά είναι περίπου 20 σέντς, αν ήταν μέχρι 5-7 σέντς κάτι θα γινόταν.
Πέρα απο αυτό οταν η διαφορά στην κατανάλωση(στην πράξη) είναι κατά μέσο όρο 20-25% υπέρ του ντίζελ και ίδια τιμή να έχουν πάλι κερδισμένος θα είναι ο αγοραστής του ντίζελ. Ειδικά στην Ελλάδα που το αυτοκίνητο αλλάζεται πάνω από την 12-13 χρόνια.
-
Οχι πλεον σε πολλα αυτοκινητα η διαφορα καταναλωσης βενζινης ντιζελ ειναι της ταξης του 5 με 10% υπερ του ντιζελ..Αν βαλεις μεσα τον φοβο και για νωθεια (αντλια), μυκητες, κτλ οταν και αν ποτε εξισωθουν οι τιμες ντιζελ βενζινης, δεν τιθεται θεμα.
Εχουν βελτιωθει αισθητα τα βενζινοκινητα.
-
Δλδ υπάρχουν ντίζελ πχ με κατανάλωση 6.5 και το αντίστοιχο βενζίνης 6.1?! Μάλιστα ενδιαφέρον! Ποια είναι αυτά ; Και με ποιες συνθήκες; Με 100 στην ευθεία με ένα άτομο; Τραβά με το aircross 1.2 σε ανηφόρα φορτωμενο το καλοκαίρι να δούμε τι διαφορά θα έχουν οι εκδόσεις και για πότε η βενζίνη θα πιάσει το 10-11 και το ντίζελ θα μείνει στο 7! Τα ίδια και αν είσαι σε κίνηση από φανάρι σε φανάρι.
-
Οχι πλεον σε πολλα αυτοκινητα η διαφορα καταναλωσης βενζινης ντιζελ ειναι της ταξης του 5 με 10% υπερ του ντιζελ..Αν βαλεις μεσα τον φοβο και για νωθεια (αντλια), μυκητες, κτλ οταν και αν ποτε εξισωθουν οι τιμες ντιζελ βενζινης, δεν τιθεται θεμα.
Εχουν βελτιωθει αισθητα τα βενζινοκινητα.
Το Kuga που αγόρασα πρόσφατα σε 1.5 ντίζελ καίει στα πρώτα του 760χλμ. μικτά 6,5-6,7 λίτρα που ο κινητήρας είναι άστρωτος θεωρείς οτι το π.χ. 3008 1.2 που καιει μικτά 8-8.5 λίτρα εμπίπτει στον υπολογισμό που αναφέρεις;
Γιατι στο παράδειγμα που σου ανέφερα μιλάμε για πραγματικές καταναλώσεις και η διαφορά δεν είναι 20-25% που έγραψα πιο πρίν αλλά 30% πραγματική. Το δίλιτρο 4χ4 ντίζελ Kuga Mk1 που είχα πριν έκαιγε οσο και το Peugeot αλλά καμιά σχέση το ενα αυτοκίνητο με το άλλο φυσικά. Πρακτικά λοιπόν αυτές οι συγκρίσεις που διαβάζω στο forum μεταξυ καταναλώσεων βενζίνης και ντίζελ από μη κατόχους ντίζελ δεν υφίστανται και είναι στη σφαίρα της φαντασίας.
Θεωρώ μετα απο 11 χρόνια κάτοχος ντίζελ και σε ταξίδια Ελλάδα και Ευρώπη με μετρήσεις αρκετών χιλιάδων χιλιόμετρων οτι ποτέ η βενζίνη δεν θα καταφέρει να φτάσει το ντίζελ σε οικονομία και τα σενάρια περί ζημιών και προβλημάτων είναι κουβέντες για να έχουμε να λέμε. Αν είσαι απρόσεκτος ή βενζίνη έχεις ή πετρέλαιο η τσέπη απο ζημιές θα αδειάσει απλά το ντίζελ θέλει λίγο περισσότερο προσοχή.
-
Δλδ υπάρχουν ντίζελ πχ με κατανάλωση 6.5 και το αντίστοιχο βενζίνης 6.1?! Μάλιστα ενδιαφέρον! Ποια είναι αυτά ; Και με ποιες συνθήκες; Με 100 στην ευθεία με ένα άτομο; Τραβά με το aircross 1.2 σε ανηφόρα φορτωμενο το καλοκαίρι να δούμε τι διαφορά θα έχουν οι εκδόσεις και για πότε η βενζίνη θα πιάσει το 10-11 και το ντίζελ θα μείνει στο 7! Τα ίδια και αν είσαι σε κίνηση από φανάρι σε φανάρι.
τείνουμε να συγκρίνουμε στις επιλογές της Ελλάδας και σε ίσως ιδανικές περιπτώσεις.
-
Οχι παιδια δεν ισχυουν αυτα που λετε.
Εξηγουμε.
'Από το 2010, η πυκνότητα του πετρελαϊκού ντίζελ είναι περίπου 0,832 kg/l (6,943 lb/US gal), περίπου 12% περισσότερο από βενζίνη χωρίς αιθανόλη, που έχει πυκνότητα περίπου 0,745 kg/l (6,217 lb/US gal). Περίπου το 86,1% της μάζας του καυσίμου είναι άνθρακας και όταν καίγεται παράγει μια καθαρή θερμογόνο τιμή 43,1 MJ/kg σε αντίθεση με τη 43,2 MJ/kg για βενζίνη. Όμως, λόγω της υψηλότερης πυκνότητας, το ντίζελ παρέχει μια υψηλότερη ογκομετρική πυκνότητα ενέργειας 35,86 MJ/L (128.700 BTU/US gal) συγκρινόμενο με 32,18 MJ/L (115.500 BTU/US gal) για τη βενζίνη, κάπου 11% περισσότερο, που πρέπει να υπολογιστεί κατά τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας του καυσίμου ανά όγκο. Οι εκπομπές CO2 από το ντίζελ είναι 73,25 g/MJ, ελαφρώς χαμηλότερα από τη βενζίνη που είναι 73,38 g/MJ.[22] Το ντίζελ, γενικά, είναι πιο απλό στη διύλιση από πετρέλαιο παρά η βενζίνη και περιέχει υδρογονάνθρακες που έχουν σημείο βρασμού στην περιοχή των 180–360 °C. Η τιμή του ντίζελ παραδοσιακά ανεβαίνει κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών καθώς αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, που διυλίζεται περίπου με τον ίδιο τρόπο. Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην ποιότητα του καυσίμου, απαιτείται περισσότερη διύλιση για την αφαίρεση του θείου, που κάποιες φορές συνεισφέρει σε υψηλότερο κόστος.'
Πηγη: https://el.m.wikipedia.org/wiki/Καύσιμο_ντίζελ
Τωρα παμε στους κινητηρες... Να το πουμε πολυ χοντρικα , ακριβως λογω της ιδιοτητας του καυσιμου, αυτο μπορει να λειτουργει σε υψηλοτερη συμπιεση μεσα στον θαλαμο καυσης δινοντας την δυντοτητα να παραγει εργο εχοντας μεγαλυτερο ποσοστό αερα εναντι καυσιμου, απο οτι οι βενζινοκινητηρες.
Με τα ετη ομως οι βενζινοκινητηρες αρχιζουν να πλησιαζουν αισθητα την συμπιεση καυσης των diesel και τη αποσδοση τους. Υπαρχει ομως οριο....λογω 95 οκτανιων και των παραδοσιακων τεχνολογικων λυσεων, εξου και τα υβριδικα συστηματα που καλυπτουν την διαφορα.
Πλεον μικροι ατμοσφαιρικοι λειτουργουν με συμπιεση 14 κατι προς 1 (!!!) καθως και μεσω των πολυ αποτελεσματικων ψεκασμων (πιλοτ, και ποστιν ψεκασμων, διπλα μπεκς, αμεσου ψακασμου υψηλης πιεσης, κτλ) του τροπου λειτουργιας και εναλλαγης οπως otto -atkinson αλλω και αλλων μη πολυ γνωστων, και ετσι σε συνδιασμο με το μικροτερο βαρος του αυτοκινητου (τα diesel εχουν πιο πολλα αντιρυπαντικα συστηματα και πιο βαρια μεταλλα στον κινητηρα) αρχιζει η ψαλιδα να κλεινει αισθητα.
Τωρα αν μια εταιρια δεν εχει πολυ αναπτυγμενο βενζινης κινητηριο συνολο συγκριτικα με το diesel της....δεν σημαινει αυτο οτι γενικα οι βενζινοκινητηρες δεν κλεινουν πλεον την ψαλιδα αισθητα.
Υ.γ παντως μιας και αναφερεστε σε αυτοκινητο σαν το c5, εδω εχει πραγματικες καταναλωσεις απο το 3008 turboβενζινης.
http://www.fuelly.com/car/peugeot/3008/2019?engineconfig_id=30&bodytype_id=&submodel_id=
-
Δευτερο παραδειγμα...
Ενα diesel c segment με 150 αλογα...τι καταναλωσεις πιανει συγμριτικα με τον 1,5 tsi
-
Ωραία η ανάλυση σου αλλά τα νούμερα λένε ότι αυτό το 5-10% διαφορά που ανέφερες μεταξύ των δύο κινητήρων δεν υφίσταται. Όταν δεν ζοριζονται και οδηγούμε κοντά στις ιδανικές συνθήκες η διαφορά είναι 2-2.5λτ όταν όμως τα ζοριζουμε η διαφορά πηγαίνει στα 3-4 λτ.
Και φυσικά θα μιλήσουμε και για τις συνθήκες τις Ελλάδας με τις απότομες αλλαγές κλισης ακόμα και σε λίγα χλμ. Οι επαρχιακές διαδρομές με αναβάσεις ευνοούν την αύξηση της μέσης κατανάλωσης στους βενζινοκινητήρες σε σχέση με τους άλλους.
Τέλος και τα βαριά κορμιά των suv τύπου aircross ζητούν τους ντίζελ. Ιδανικά φυσικά του μεγάλους διλιτρους.
-
Ξεχνάτε ότι εδώ και λίγα χρόνια έχουμε γεμίσει αυτοκινητόδρομους , οπότε οι επαρχιακοί είναι λίγοι . Στους αυτοκινητόδρομους εγώ με την C5 μου δίλιτρη αρχαία χειροκίνητη με 5τάχυτο κιβώτιο έχω 7-8,5 λ/100 με ταχύτητες 110-150 , ανάλογα με το φορτίο. Θεωρώ ότι με καινούργιο 6τάχυτο θα έχω 6-7 .
Αντίθετα στην πόλη βλέπω 9,5-11 ανάλογα με το μποτιλιάρισμα . Εκεί λίγο η τεχνολογία , λίγο το στάρτ και στοπ , λίγο ο μικρός κινητήρας , θα είμαι στο 8-9 .
Το ντίζελ το βλέπω 2 λίτρα κάτω σε κάθε περίπτωση , αλλά σε λεφτά είμαστε στα 3-4 € .
-
Ετσι οπως πας εσυ ταξιδευτη θα εχει ιδια καταναλωση με ολα τα καυσιμα
Παντως αυτό που λες για τους αυτοκινητοδρομους...εχεις απολυτο δικιο....τ
Ταξιδευα προχτες. Μονιμα με 130 πηγαινα.... κλειδωμενα... ειτε ντιζελ ειτε βενζινη, ειτε 120 ειτε 500 αλογα... με 130 πηγαινα
-
Ναι βρε Lap αλλα στο ίδιο άρθρο παρακάτω λέει ότι οι οικονομίες των πετρελαιοκινητήρων είναι τις τάξεως του 20 - 40 % στα αυτοκίνητα σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.
Συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανομίες τεχνολογίες απο άλλα ετη άλλα μην ξεχνάμε ότι καρπούς προόδου έχουν πάρει και οι πετρελαιοκινητήρες που βγήκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Η αγορά του πετρελαίου δεν είναι καθόλου αμελητέα με βάση και την οικολογική διάσταση, και οι κινητήρες του 2019 είναι οικονομικότεροι και πιο eco friendly από τους προηγούμενους.
Θα συμφωνώίσω γενικά με το wikipedia και αυτή είναι και η αίσθηση μου οτι οι διαφορές σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτω απο το 20 - 40 % .
-
Εγω παντως πηγα ταξιδακι με το grandland x και μαλιστα το οδηγουσα καπως προσεκτικα....
Diesel.
Λοιπον 6 λιτρα στα 120 130 , παντα με ανοιχτο το κλιμα, και οποτε λιγο το πατουσαμε, ευκολα στα 8 λιτρα. Αντε το βενζινης να ηταν 1 λιτρο παραπανω.
Στην πολη χωρις να κοιταω την καταναλωαη απο 8.5 εως 10 λιτρα
Αν δεν κινησε με το ποδι στο πατωμα, αλλωστε με τα τουρμπατα δεν χρειαζεται, με ενα συγχρονο βενζινης πλησιαζεις παρα πολυ το πετρελαιο...
Απλα, το κοστος του καυσιμου στο πρατηριο κανει στην ουσια ολη την αισθητη διαφορα κόστους
-
Εγω παντως πηγα ταξιδακι με το grandland x και μαλιστα το οδηγουσα καπως προσεκτικα....
Diesel.
Λοιπον 6 λιτρα στα 120 130 , παντα με ανοιχτο το κλιμα, και οποτε λιγο το πατουσαμε, ευκολα στα 8 λιτρα. Αντε το βενζινης να ηταν 1 λιτρο παραπανω.
Στην πολη χωρις να κοιταω την καταναλωαη απο 8.5 εως 10 λιτρα
Αν δεν κινησε με το ποδι στο πατωμα, αλλωστε με τα τουρμπατα δεν χρειαζεται, με ενα συγχρονο βενζινης πλησιαζεις παρα πολυ το πετρελαιο...
Απλα, το κοστος του καυσιμου στο πρατηριο κανει στην ουσια ολη την αισθητη διαφορα κόστους
Γύρε, δεν μας τα λες καλά και γι' αυτό θα είμαι σκληρός στην κριτική μου...
Η ανάλυση σου είναι απλώς χονδροειδέστατη και οι παραδοχές σου τελείως στον αέρα. Αφού έχεις μέση κατανάλωση 6lt/100Km σε ταξίδι με 120-130 (λογικό για SUV) τι νόημα έχει το 8 που αναφέρεις μόλις λίγο το πατούσατε; Στιγμιαία κατανάλωση; Αυτή μπορεί να δείξει με φουλ γκάζι και 15 σε diesel (όταν σε βενζίνη θα δεις 20+).
Το 'άντε το βενζίνης να ήταν ένα λίτρο παραπάνω' είναι σοβαρά τεκμηριωμένο;
Στην πόλη πως ξέρεις το 8,5-10, αφού δεν μετρούσες την κατανάλωση; Στον αέρα πέταξες ένα νούμερο;
Επίσης λες ότι με ένα σύγχρονο βενζινοκινητήρα με τούρμπο μπορείς να ρίξεις την κατανάλωση, με ελαφρύ πόδι. Στο diesel δεν ισχύει το ίδιο; Ή θα συγκρίνεις την πλέον οικονομική οδήγηση σε βενζίνη με την πλέον αντιοικονομική οδήγηση σε diesel;
Γενικά όλα όσα γράφεις πιο πάνω είναι στο περίπου και ατεκμηρίωτα. Θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι πολύ περισσότερο η έκφραση των προτιμήσεων και προκαταλήψεων σου παρά ουσιαστικές και τεκμηριωμένες καταγραφές...
NEO CITROEN C5 AIRCROSS