-
Αυτό ακριβώς συμβαίνει
-
Σχετικά με το θέμα της βέλτιστης χωρητικότητας ανά κύλινδρο, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την αναφορά του Φάνη περί των 330 κ.εκ. Όπως όμως σωστά αναφέρει αυτό πιθανώς ίσχυε παλαιότερα και δεν ισχύει τώρα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και των υλικών. Είμαι σχεδόν βέβαιος όμως ότι είναι μια πολύ πιο πρόσφατη μελέτη της BMW που προσδιόρισε ως ιδανικό μέγεθος τα 500 κ. εκ., πιθανώς ταυτόχρονα με την παρουσίαση του τρικύλινδρου 1500άρη. Και βεβαίως λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο και οι οικονομίες κλίμακας, που σωστά ανέφερε ο Δίας. Προφανώς βεβαίως δεν θα συμπέσουν όλοι οι κινητήρες στη βέλτιστη χωρητικότητα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι ΟΛΟΙ οι δίλιτροι που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά (κυβισμός που αποτελεί τον κατεξοχήν πιο εμπορικό για την Ευρώπη) είναι τετρακύλινδροι και όλοι οι τρίλιτροι εξακύλινδροι.
REALZEUS wrote:
harisma23 wrote:
500 κ.εκ. ανά κύλινδρο θεωρείται η βέλτιστη χωρητικότητα
Μια θεωρία μιας γερμανικής μελέτης που ενστερνίστηκαν κάποιοι Γερμανοί κατασκευαστές, καθαρά για λόγους οικονομίας κλίμακας (με 3 κυλίνδρους βγάζεις 1500 κυβικά, με 4 2000 και με 6 3000). Οι μετρ του είδους Ιταλοί μοτερίστες δεν το ασπάζονται απόλυτα (αν και μερικά συμπίπτουν τυχαία), αλλά ούτε καν οι ίδιοι οι Γερμανοί στα μεγαλύτερα τους μοτέρ.
Σε σύνέχεια του παραπάνω, κάποτε πριν πολλά πολλά χρονια (τότε που η BMW έβγαζε 2λιτρο 6κύλινδρο) είχα διαβάσει στους 4Τ (από τον ΚΚ γραμμένο) ότι η βλελτιστη χωριτικότητα κυλίνδρου είναι 330 κ.εκ. Βέβαια από τότε έχουν αλλάξει πολλά σε τεχνολογία, αλλά είπα να το αναφέρω.
-
H BMW όντως είχε πει ότι σύμφωνα με μελέτη της τα 500 κ. εκ είναι το βέλτιστο. Αλλά είχε να κάνει κυρίως με την ευκολία (modularity) της κατασκευής κινητήρων. Έχει έναν κύλινδρο και ανάλογα εαν χρησιμοποιήσει 3-4-6-8 έχει και τ ααντίστοιχα κυβικά. Το όλο εγχείρημα έγινε για να μειώση το κόστος και να αυξήση την παραγωγικότητα των εργοστασίων που κατασκευάζουν κινητήρες. Ενώνει 2 3-κύλινδρους και κάνει τον 6-κύλινδρο. Ενώνει 2 4-κύλινδρους και κάνει τον V8! Σταμάτησε πλέον να έχει 10 διαφορετικά κυβικά (1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, 3.0, 4.0, 4.4, 5.0, 6.0) με τεράστιο κόστος.
-
Η ευκολία που αναφέρεις (οικονομία κλίμακος τηη είπε ο Δίας) είναι προφανής. Αν δεν κάνω λάθος όμως, η BMW μίλησε και για βέλτιστη αποδοτικότητα του μεγέθους των 500 κ. εκ.
-
Η ευκολία που αναφέρεις (οικονομία κλίμακος τηη είπε ο Δίας) είναι προφανής. Αν δεν κάνω λάθος όμως, η BMW μίλησε και για βέλτιστη αποδοτικότητα του μεγέθους των 500 κ. εκ.
Ναι μίλησε και για αυτό (λίγο διπλωματικά), αλλά ποσωπικά δεν το πιστεύω. Είμαι σίγουρος ότι κατά 99% έγινε λόγω κόστους (βλ. και τελευταία νέα για απολύσεις 5-6.000 υπαλλήλων) και κατά 1% για μηχανολογικούς λόγους. Κάποτε η BMW ήταν η εταιρεία των μηχανικών....εδώ και δεκαετίες έχει γίνει οι εταιρεία των λογιστών και του Marketing.
-
Έχει να κάνει με την αναλογία συνολικής επιφάνειας / όγκου του κυλίνδρου. Στα 500 cc αυτή η αναλογία είναι ιδανική, δηλαδή το κλάσμα μικρό οπότε και οι τριβές μικρότερες. Θέμα απόδοσης αφ΄ενός, ιδιαίτερα βολικό κατασκευαστικά αφ΄ ετέρου.
-
Το 500 απλά βολεύει. Σήμερα δεν υπάρχουν δίλιτροι εξακύλινδροι και ένας λόγος που προτιμούνται οι 4 κύλινδροι, εκτός από το ότι είναι φτηνότεροι, είναι και οι χαμηλότερες τριβές τους, πράγμα πολύ σημαντικό στην σημερινή εποχή που έχει ψύχωση με το τελευταίο γραμμάριο CO2. Ποιος δεν θα ήθελε όμως ένα εξακύλινδρο, με το ζύγισμα και την 'μεταξένια' λειτουργία του;
Οι μεγάλοι V8-10-12 όμως έχουν περισσότερα από 500 ανά κύλινδρο.
-
Τα μεγάλα μοτέρ μπαίνουν συνήθως σε αμάξια που δεν νοιάζει ιδιαίτερα η κατανάλωση/απόδοση. Τα 500κεκ πλησιάζουν στην ιδανική αναλογία επιφάνειας/όγκου ανά κύλινδρο, ενώ όσο αυξάνονται οι κύλινδροι σε αριθμό αυξάνονται κι οι τριβές. Άρα για δεδομένη συνολική χωρητικότητα τείνουν να έχουν την μέγιστη ιδανική χωρητικότητα και τον ελάχιστο αριθμό κυλίνδρων.
-
Σε ολα αυτα παιζει ρολο και η διαμετροςΧδιαδρομη. Δεν ειναι μονο η χωρητικοτητα
-
Κάπου σε άλλο thread αναφέρθηκε ένα βίντεο από το youtube στο οποίο συγκρίνονται τα 0-100 του Focus και του Civic Sport.
To βίντεο δείχνει τα κοντέρ μόνο (ούτε καν τον δρόμο) και παρουσιάζει το Civic να φτάνει τα 100 αρκετά πιο γρήγορα από το Focus:
Μιλάμε για διαφορά πάνω από δευτερόλεπτο παρά του ότι οι μηχανές έχουν ίδια άλογα και ίδια ροπή. Κάτι δεν μου κολλούσε λοιπόν και έψαξα και άλλες δοκιμές, καθώς το δικό μου Focus (και μάλιστα station wagon) μου φαίνεται αρκετά πιο γρήγορο σε 0-100 από το βίντεο.
Βρήκα λοιπόν διάφορα, αλλά πιο έγκυρο θεωρώ το παρακάτω, αφού είναι από αρκετά αξιόλογο κανάλι και γίνεται μέτρηση με ειδικό μηχάνημα. Το αποτέλεσμα, 7.7 για 0-60 (μίλια), αριθμός ο οποίος είναι πιο μικρός από τα 8 που δηλώνει η εταιρία. Να σημειωθεί ότι δεν έχει απενεργοποιήσει και το TRC:
Όχι ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία τα 0-100 και τα νούμερα σε αυτά τα αυτοκίνητα, αλλά επειδή είχαμε την κουβέντα και την σύγκριση με τον Sabas_Thess, αλλά και με άλλους σχετικά με επιδόσεις 3/4 κυλίνδρων, ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε ένα βίντεο και πόσο μάλλον όταν δεν δίνει όλες τις πληροφορίες (δοκιμάζονται στον ίδιο δρόμο; σε ίδια κλίση; με την ίδια συμπεριφορά από τον οδηγό; είναι ΟΝΤΩΣ ίδιες εκδόσεις;). Καλό θα είναι πρώτον να έχουμε άποψη από κάποια δοκιμή που κάναμε οι ίδιοι, εφ' όσον είναι δυνατό και έπειτα να ψάχνουμε πολλές πηγές και απόψεις.
Δεν το γράφω όλα αυτά για να μειώσω το Civic. Είναι και αυτό φοβερό αυτοκίνητο, με τρομερό κινητήρα, στήσιμο, επιδόσεις κτλ. Απλά στην ουσία οι επιδόσεις αυτές είναι πολύ κοντά μεταξύ των 2 και δεν μπορούμε να μιλάμε για 'πολύ καλύτερο VTEC έναντι του Ecoboost'.
-
Κοίταξε, μεγάλες διαφορές δεν έχουν- και πως θα μπορούσαν άλλωστε. Είναι φοβεροί κινητήρες.
Εγώ επειδή τα έχω ψάξει πολύ αυτά τα δύο μαζί και με το Leon 1.8 180 ps έχω διαπιστώσει ότι το φοβερό με τον κινητήρα του Civic είναι ότι είναι γρηγορότερος και από τους 2 αυτούς (έστω και ελάχιστα - αν και μετά τα 100 χλμ αρχίζει και 'διαολίζεται' και ανοίγει και άλλο την ψαλίδα) ενώ είναι και οικονομικότερος παράλληλα!
Τώρα πέρα από αυτές τις μικροδιαφορές, είμαι σίγουρος ότι στην καθημερινότητα θα είναι και οι 3 το ίδιο απολαυστικοί!
-
Για του Leon δεν ξέρω, πάντως από το Focus με τα 182 δεν νομίζω να είναι γρηγορότερος. Πιο πολύ ίδιους τους βλέπω στις δοκιμές, στα πλαίσια διαφορών λόγω 'φυσιολογικού λάθους' του οδηγού. Πότε το ένα πιο γρήγορο πότε το άλλο.
Επίσης για την οικονομία, επίσης δεν ξέρω κατα πόσο είναι οικονομικότερος του Honda, καθώς η απενεργοποίηση κυλίνδρων κάνει τρομερή δουλειά. Σε αυτό όμως δεν επιμένω γιατί δεν το έχω ψάξει αρκετά.
Προσοχή, μιλάω για Ecoboost 182 και όχι 150. Έχει διαφορά.
-
@dimitriscsd
Στο carwow το μετράει μέχρι τα 60 μίλια/ω που είναι 96.5 χλμ/ω, ίσως για αυτό να προκύπτει η διαφορά στο χρόνο. -
@dimitriscsd
Στο carwow το μετράει μέχρι τα 60 μίλια/ω που είναι 96.5 χλμ/ω, ίσως για αυτό να προκύπτει η διαφορά στο χρόνο.Ναι όντως, γι αυτό γράφω μίλια στη παρένθεση. τα 100 χμ είναι περίπου 62 μίλια. Μη νομίζεις όμως ότι είναι καμιά τρελή διαφορά. Άντε αντί για 7.7 να είναι 7.8. Επαναλαμβάνω με traction control ανοιχτό!
-
Αυτά με τις απενεργοποιήσεις κυλίνδρων είναι ωραία για τις μακέτες, ίσως είναι ωραία και για τις εργαστηριακές μετρήσεις του CO2 αλλά δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζουν στην πραγματική ζωή. Δες παρακάτω:
Honda civic average consumption (manual + automatic): 6.70
Ford focus average consumption (manual + automatic): 7.85
Άστο σου λέω, μην το ψάχνεις. Ο κινητήρας του civic είναι αλλού!
-
Άντε αντί για 7.7 να είναι 7.8. Επαναλαμβάνω με traction control ανοιχτό!
Συνήθως είναι 2-3 δέκατα (σε αυτό το εύρο επιδόσεων, σε ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο μειώνεται κι άλλο) και εξαρτάται και από το αν πέσει πάνω σε αλλαγή.
Όπως και να έχει, δεν λέμε έναν κινητήρα 'πιο γρήγορο' από έναν άλλον. Ο συνδυασμός κινητήρα-βάρους αμαξώματος-αεροδυναμικής-σχέσεων κιβωτίου-συμπλέκτη-πρόσφυσης ελαστικών-ικανότητας οδηγού είναι πιο γρήγορος ή αργός.
-
Δε ξέρω για τις μακέτες πάντως στην εθνική όταν πέφτει σε 2 κυλίνδρους και πάω με καμιά 100χμ βλέπω κάτι στιγμιαίες 2 με 2.5
Εξαρτάται πως οδηγεί και κανείς. Χωρίς να προσπαθώ καθόλου για οικονομία και με αρκετή πόλη και μερικά ανοίγματα, έχω μέσο όρο 7.7
-
Αυτές οι κουβέντες για δεκατάκια σε οικογενειακά αυτοκίνητα είναι μάλλον αδιάφορες... Μπορεί να είμαστε στην Ελλάδα της κρίσης και όντως αυτά τα αυτοκίνητα να είναι στο top 10% των επιλογών του Έλληνα σε κόστος κι επιδόσεις, όμως δεν παύουν να είναι μεσαίες εκδοχές οικογενειακών αυτοκινήτων (να μιλούσαμε για ST vs Type R να το καταλάβω...) για τα οποία δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα να μπουν σε κουβέντα 'φαναριού' και 'κόντρας'.
-
ρε παιδια τι παιζει με το start stop? ξερω οτι οι μπαταριες ειναι ειδικες για αυτον τον σκοπο αλλα το πρωι που πηζω στην κινηση και κανω λιγα μετρα καθε λιγα δευτερολεπτα πραγματικα το λυπαμαι το αυτοκινητο να το ταλαιπωρω ετσι αναψε σβησε.
-
ρε παιδια τι παιζει με το start stop? ξερω οτι οι μπαταριες ειναι ειδικες για αυτον τον σκοπο αλλα το πρωι που πηζω στην κινηση και κανω λιγα μετρα καθε λιγα δευτερολεπτα πραγματικα το λυπαμαι το αυτοκινητο να το ταλαιπωρω ετσι αναψε σβησε.
Γιατί δεν το απενεργοποιείς όταν είσαι σε τέτοια κίνηση; Ένα κουμπί πατάς απλά.
Ford Focus MK4