-
Χαιρετώ το φόρουμ!
Θα ήθελα τις γνώμες σας σχετικά με την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Ο πατέρας μου 70 χρονών συνταξιούχος, ήσυχος οδηγός, ζεί σε επαρχιακή πόλη και έχει ένα γερασμένο Citroen Xantia 1.6 εικοσαετίας το οποίο θέλει να αλλάξει. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το αυτοκίνητο, πέρα από το να τον πηγαίνει υπεράνετα από το σημείο Α στο σημείο Β, να έχει άνετους χώρους και πορτμπαγκάζ (αλλά να μην είναι sedan γιατί βαρέθηκε τον όγκο του), να είναι όσο γίνεται αξιόπιστο γιατί θα το κρατήσουμε μέχρι τέλους, και να μην βγάζει συνέχεια βλάβες γιατί με το Xantia ήταν συνέχεια στο συνεργείο και του είχε σπάσει τα νεύρα (και την τσέπη).
Toν κύριο λόγο στην επιλογή μοντέλου θα τον έχω εγώ. Στην οικογένεια υπάρχει ακόμη ένα Ibiza 1.2 TSI του '12 το οποίο το έχω εγώ που ζω στην Αθήνα. Σκέφτομαι οτι, αφού υπάρχει ήδη ένα μικρό, να προσανατολιστούμε σε κάτι μεγαλύτερο σε χώρους και δύναμη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανετότερης μεταφοράς 4 ατόμων και ταξιδιών ανάλογα με τις ανάγκες π.χ. αν θέλω εγώ να πάω ένα ταξίδι να παίρνω το μεγαλύτερο και να αφήνω το ibiza στον πατέρα μου κλπ.
Το διαθέσιμο ποσό είναι μέχρι 8000€, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ισχυρά και βάσιμα επιχειρήματα για να αυξηθεί.Προσανατολίζομαι σε μεσαίο hatchback, βενζινοκίνητο, 1400-1600 κ.εκ., θα πρέπει να έχει όσο μεγαλύτερη ισχύ γίνεται για άνετα ταξίδια φορτωμένο, και ηλικίας από 2008 και έπειτα.
Παραθέτω τα μοντέλα που έχω ψάξει και τους προβληματισμούς μου σχετικά με το καθένα.
Fiat Bravo 1.4 T-Jet 150hp Μου αρέσει πάρα πολύ σχεδιαστικά, δυνατό, μεγάλο και άνετο σε χώρους. Διαβάζω τα καλύτερα για ποιότητα και αξιοπιστία. Δεν βρίσκω κάποιο μείον, υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προσέξω;
Lancia Delta 1.4 150hp Και η δέλτα μου αρέσει πάρα πολύ, έχω σχεδόν καταλήξει μεταξύ αυτής και του bravo. Χώροι, δυνατός κινητήρας και, απ'όσα διαβάζω, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Μόνος μου ενδοιασμός οτι η Lancia έχει κλείσει...θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αυτό μελλοντικά (υποστήριξη, service, ανταλλακτικά, οτιδήποτε) ;
Ford Focus 1.6 Ti-VCR 115hp Μεγάλο, άνετο, καλή ποιότητα κύλισης, είναι το νο 3 υποψήφιο αλλά το σοβαρό του μείον είναι ο 1.6 (μεγαλύτερα τέλη και σχετικά αδύναμος) και οτι δεν με τρελαίνει εμφανισιακά.
Τοyota Auris 1.6 116hp στα μείον ο κινητήρας αλλά το απορρίπτω λόγω χάλια εργονομίας, λεβιές ταχυτήτων στο ταμπλό, ανύπαρκτες θέσεις για μικροπράγματα μπροστά.
VW Golf 1.4 TSI 122hp Υπάρχει μια αντιπάθεια στην οικογένεια προς τα golf, αδιάφορο σχεδιαστικά, δεν μου αρέσει! Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να το προτιμήσω;
Opel Astra 1.4 140hp Τα ίδια με το golf αλλά μου αρέσει σχεδιαστικά, φαίνεται ευρύχωρο και με καλό κινητήρα...Όμως έχω μια μικρή προκατάληψη σχετικά με την αξιοπιστία της opel και γενικά δεν διαβάζω τα καλύτερα. Ισχύουν;
Seat Leon 1.4 TSI 122hp Δεν μου αρέσει καθόλου εμφανισιακά, μικρότεροι χώροι. Απορρίπτεται.
Peugeot 308 1.6 120hp Πολύ καλό σε χώρους και άνεση, αδύναμος κινητήρας. Σοβαρό μείον οτι ο πατέρας μου δεν θέλει να ξαναδεί γαλλικό μετά τις νίλες που έχει πάθει τόσα χρόνια με το Xantia. Δεν νομίζω οτι μπορώ να του σβήσω αυτή την προκατάληψη, οπότε απορρίπτεται κι αυτό.
Renault Megane 1.4 TCe 130hp Μου αρέσει πολύ, εκτός από το ταμπλό του. Αλλά ισχύουν ο,τι και για το 308 (όχι γαλλικό) οπότε δυστυχώς απορρίπτεται.
Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή. Προς το παρόν έχω καταλήξει σε Delta vs Bravo, αλλά θα ήθελα να ακούσω τυχόν
παρατηρήσεις, ή αν υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο που μου διαφεύγει για να το δω κι αυτό.Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!
-
Χαιρετώ το φόρουμ!
Ο πατέρας μου 70 χρονών συνταξιούχος, ήσυχος οδηγός, ζεί σε επαρχιακή πόλη και έχει ένα γερασμένο Citroen Xantia 1.6 εικοσαετίας το οποίο θέλει να αλλάξει. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το αυτοκίνητο, πέρα από το να τον πηγαίνει υπεράνετα από το σημείο Α στο σημείο Β, να έχει άνετους χώρους και πορτμπαγκάζ (αλλά να μην είναι sedan γιατί βαρέθηκε τον όγκο του), να είναι όσο γίνεται αξιόπιστο γιατί θα το κρατήσουμε μέχρι τέλους, και να μην βγάζει συνέχεια βλάβες γιατί με το Xantia ήταν συνέχεια στο συνεργείο και του είχε σπάσει τα νεύρα (και την τσέπη).
Toν κύριο λόγο στην επιλογή μοντέλου θα τον έχω εγώ. Στην οικογένεια υπάρχει ακόμη ένα Ibiza 1.2 TSI του '12 το οποίο το έχω εγώ που ζω στην Αθήνα. Σκέφτομαι οτι, αφού υπάρχει ήδη ένα μικρό, να προσανατολιστούμε σε κάτι μεγαλύτερο σε χώρους και δύναμη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανετότερης μεταφοράς 4 ατόμων και ταξιδιών ανάλογα με τις ανάγκες π.χ. αν θέλω εγώ να πάω ένα ταξίδι να παίρνω το μεγαλύτερο και να αφήνω το ibiza στον πατέρα μου κλπ.
Το διαθέσιμο ποσό είναι μέχρι 8000€, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ισχυρά και βάσιμα επιχειρήματα για να αυξηθεί.Προσανατολίζομαι σε μεσαίο hatchback, βενζινοκίνητο, 1400-1600 κ.εκ., θα πρέπει να έχει όσο μεγαλύτερη ισχύ γίνεται για άνετα ταξίδια φορτωμένο, και ηλικίας από 2008 και έπειτα.
Παραθέτω τα μοντέλα που έχω ψάξει και τους προβληματισμούς μου σχετικά με το καθένα.
Fiat Bravo 1.4 T-Jet 150hp Μου αρέσει πάρα πολύ σχεδιαστικά, δυνατό, μεγάλο και άνετο σε χώρους. Διαβάζω τα καλύτερα για ποιότητα και αξιοπιστία. Δεν βρίσκω κάποιο μείον, υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προσέξω;
Lancia Delta 1.4 150hp Και η δέλτα μου αρέσει πάρα πολύ, έχω σχεδόν καταλήξει μεταξύ αυτής και του bravo. Χώροι, δυνατός κινητήρας και, απ'όσα διαβάζω, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Μόνος μου ενδοιασμός οτι η Lancia έχει κλείσει...θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αυτό μελλοντικά (υποστήριξη, service, ανταλλακτικά, οτιδήποτε) ;
Ford Focus 1.6 Ti-VCR 115hp Μεγάλο, άνετο, καλή ποιότητα κύλισης, είναι το νο 3 υποψήφιο αλλά το σοβαρό του μείον είναι ο 1.6 (μεγαλύτερα τέλη και σχετικά αδύναμος) και οτι δεν με τρελαίνει εμφανισιακά.
Τοyota Auris 1.6 116hp στα μείον ο κινητήρας αλλά το απορρίπτω λόγω χάλια εργονομίας, λεβιές ταχυτήτων στο ταμπλό, ανύπαρκτες θέσεις για μικροπράγματα μπροστά.
VW Golf 1.4 TSI 122hp Υπάρχει μια αντιπάθεια στην οικογένεια προς τα golf, αδιάφορο σχεδιαστικά, δεν μου αρέσει! Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να το προτιμήσω;
Opel Astra 1.4 140hp Τα ίδια με το golf αλλά μου αρέσει σχεδιαστικά, φαίνεται ευρύχωρο και με καλό κινητήρα...Όμως έχω μια μικρή προκατάληψη σχετικά με την αξιοπιστία της opel και γενικά δεν διαβάζω τα καλύτερα. Ισχύουν;
Seat Leon 1.4 TSI 122hp Δεν μου αρέσει καθόλου εμφανισιακά, μικρότεροι χώροι. Απορρίπτεται.
Peugeot 308 1.6 120hp Πολύ καλό σε χώρους και άνεση, αδύναμος κινητήρας. Σοβαρό μείον οτι ο πατέρας μου δεν θέλει να ξαναδεί γαλλικό μετά τις νίλες που έχει πάθει τόσα χρόνια με το Xantia. Δεν νομίζω οτι μπορώ να του σβήσω αυτή την προκατάληψη, οπότε απορρίπτεται κι αυτό.
Renault Megane 1.4 TCe 130hp Μου αρέσει πολύ, εκτός από το ταμπλό του. Αλλά ισχύουν ο,τι και για το 308 (όχι γαλλικό) οπότε δυστυχώς απορρίπτεται.
Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή. Προς το παρόν έχω καταλήξει σε Delta vs Bravo, αλλά θα ήθελα να ακούσω τυχόν
παρατηρήσεις, ή αν υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο που μου διαφεύγει για να το δω κι αυτό.Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!
-
Χαιρετώ το φόρουμ!
-
Civic?
Στάλθηκε από το Redmi 3S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Το civic 1.8 140hp δυστυχως ειναι...1800 (ανεβαινουν τα τελη χωρις λογο) και επισης το τετραπορτο εχει περιορισμενο χωρο, ειδικα για τους πισω επιβατες, οποτε οχι..
-
Για το Bravo διαβάζω και εγώ καλές κριτικές. Για την Opel άλλοι γράφουν καλά, άλλοι όχι και τόσο καλά πράγματα. Προσωπικά από ένα Corsa C δεν έχω παράπονο. Οδηγικά δεν προσφέρει κάτι αξιόλογο από όσο διαβάζω γενικά η Opel. Το Ford πιστεύω είναι μία επίσης καλή επιλογή.
-
Σε αυτήν την περίπτωση, bravo από μένα.
Στάλθηκε από το Redmi 3S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Αφού του έβγαζε βλάβες γιατί την κράτησε 20 χρόνια ? Μάλιστα για πολλά χρόνια είχαμε απόσυρση που θα έπαιρνε και αμάξι φτηνότερα και θα γλύτωνε τις βλάβες .
Επειδή έχω και εγώ μια ΧΑΝΤΙΑ του 98 και τα τελευταία 15 χρόνια την έχει η μάνα μου , το αμάξι ζητάει ελάχιστα .
Αντίθετα άλλος συγγενής ήταν αυτοκινητοφάγος . Αμάξι μου 7 ετών με 50000 χλμ , το έφαγε μέσα σε 2 χρόνια χωρίς να του κάνει χλμ και δεν ήταν το πρώτο που είχε φάει...Δες λοιπόν εσύ τι αμάξι θα βολέψει τον πατέρα σου , ανάλογα με τον χαρακτήρα του και κυρίως ότι μεγαλώνει και θα θέλει να ασχολείται λιγότερο .
Στα λεφτά που ψάχνεις θα δυσκολευτείς γιατί η αγορά κυριαρχείται από εμπόρους με νοικιάρικα και εισαγωγής . Ισως να έπρεπε να κάνεις την υπέρβαση στα χρήματα και να πας σε ένα καινούργιο , μια και το δεύτερο αμάξι διανύει ήδη τον 6ο χρόνο και το αμάξι θα το κρατήσετε για χρόνια , ενώ θα γλυτώσεις και τα χρήματα από τυχόν επισκευές .
-
Πουλά την xantia, δωσε στον πατέρα το δικό σου και παρε εσυ άλλο.
Sent from my Coolpad 8675-A using Tapatalk
-
στην ιδια θεση βρεθηκε ο πατερας μου στα 70 στην Κρητη μετακομιζοντας
πηρε ενα Nissan Navara 4χ4 diesel 174 HP extra Cab 26.700 euro και ενα Hyundai Accent κατω απο 10.000 euro ολα καινουργια
στα 8 χρονια σχετικα κοντα στη θαλασσα εκανε σκουρια το πατωμα του Navara και πεταξε φουσκωματα η οροφη, χωρις να γρατσουνιστει ποτε και το φτιαξαμε στην αντιπροσωπια!
ενω το Accent εχει γρατσουνιστει στο πατωμα πολλες φορες, εχει πολλα περισσοτερα χιλιομετρα, ειναι 10 ετων, σταθμευει διπλα στο αγροτικο και συνεχιζει ασκουριαστο και ακαθεκτο με μικρη καταναλωση. Τα τσιμουχακια των βαλβιδων ξεραθηκαν και αρχισε να καιει λαδια και αλλαχθηκαν με μικρο κοστος χωρις να ανοιξει το καπακι! Τωρα δε μαυριζει καν τα λαδια και δεν καιει καθολου. Παρτε καινουργιο Hyundai Kia για φθηνα ανταλλακτικα και τρομερη αντοχη.
Ή ακομα καλυτερα να παρει το δικο σου που το ξερει οτι ειναι καλο και ψαξε εσυ να βρεις ο,τι θες αφου και μεταχειρισμενο να ειναι θα μπορεις να τρεχεις να το επισκευαζεις -
Καλωσόρισες στο forum! Αλλά γιατί ''Trompa ladiou'';
Τα 8 χιλιάρικα γι'αυτά που ζητάτε είναι αξιοπρεπές ποσό.Απορρίπτεται λόγω budget η Giulietta,πιθανότατα και το Α3(βρίσκεις κάποια αλλά δεν ξέρω αν αξίζει το ρίσκο) και για άλλους λόγους Mito,RX8 τα οποία θα μπορούσες να βρεις σε καλές τιμές.Εξ όσων διαβάζω στο πρώτο post,μάλλον δίνεις από μόνος σου την απάντηση...κάνε μια καλή έρευνα και προχώρα άφοβα στο πρώτο καλό Bravo που θα πετύχεις -
RX8 για 70 χρονών άνθρωπο??
-
Έγραψα ότι το rx8 απορρίπτεται για διάφορους λόγους(κόστη,συντήρηση,ρίσκα,χώροι,''ήσυχος οδηγός''), σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες.Και η ηλικία του ανθρώπου γιατί να είναι λόγος να απορριφθεί;Ο άνθρωπος που του πούλησα το δικό μου είναι 45 και πιο συχνά το οδηγεί ο 72χρονος πατέρας του παρά αυτός.Το ίδιο και άλλοι 65ρηδες ή 70ρηδες που οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα.Άλλωστε όσες ''τρέλες'' μπορεί να κάνει με ένα rx8 των 192 ίππων, τις ίδιες ή παρόμοιες (λόγω κίνησης στους μπροστινούς τροχούς) θα μπορούσε να κάνει και με κάποια από τα υπόλοιπα αμάξια των 150 ίππων που σκέφτεται.
Εγώ απλά αναφέρθηκα και σε κάποια ακόμα αμάξια(εκτός των sedan και των ψηλών) δεκαετίας -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αφού του έβγαζε βλάβες γιατί την κράτησε 20 χρόνια ? Μάλιστα για πολλά χρόνια είχαμε απόσυρση που θα έπαιρνε και αμάξι φτηνότερα και θα γλύτωνε τις βλάβες .Επειδή έχω και εγώ μια ΧΑΝΤΙΑ του 98 και τα τελευταία 15 χρόνια την έχει η μάνα μου , το αμάξι ζητάει ελάχιστα .
Αντίθετα άλλος συγγενής ήταν αυτοκινητοφάγος . Αμάξι μου 7 ετών με 50000 χλμ , το έφαγε μέσα σε 2 χρόνια χωρίς να του κάνει χλμ και δεν ήταν το πρώτο που είχε φάει...Στις περισσοτερες περιπτωσεις που ακουω δυσαρεστημενο με xantia ,συνηθως ειχε πεσει σε σκιτζη μαστορα ή περασε σε xantia μετα απο κανα αμαξι της σειρας και πολυ υποδεεστερο και δεν εμαθε ποτε για τις τις ιδιαιτεροτητες-διαφορετικοτητες του εκ κατασκευης. Φυσικα ξερω και αυτοκινητα που εβγαζαν, εχωντας κυριολεκτικα τεραστιο δειγμα απο κατοχους xantia λογω ενασχολησης με τα κοινα.. ,αλλα ηταν πραγματικα ελαχιστα ή οπως ειπες σε σιδεροφαγο κατοχο.
Π.χ. billaras, με -2 1η πριν σηκωθει και αλλαγη στο κοφτη (μπροστα στα ματια μου ,κυριολεκτω ) , κοντρες, φαγωμενο γραναζι 5ης , 150-0 με ολοκαινουργια τακακια να νομιζω οτι εχουμε παρει φωτια, να σκαλιζει νυχτα τα ντιζακια του σασμαν για τη τρελα του, να προσπαθω να τον πεισω να το αφησει ησυχο, τελικα να καταφερνει να κοψει τη μπιλια απ το ντιζακι και ταιριαζουμε ντιζακι απο bx gti μες τη νυχτα (φυγαμε με το λεβιε να κοιταει στη Καπερναουμ αλλα τις κουμπωνε ) και αλλα κουφα και απιστευτα που τελειωμο δεν εχουν.... -
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Αφού του έβγαζε βλάβες γιατί την κράτησε 20 χρόνια ? Μάλιστα για πολλά χρόνια είχαμε απόσυρση που θα έπαιρνε και αμάξι φτηνότερα και θα γλύτωνε τις βλάβες .
Επειδή έχω και εγώ μια ΧΑΝΤΙΑ του 98 και τα τελευταία 15 χρόνια την έχει η μάνα μου , το αμάξι ζητάει ελάχιστα .
Αντίθετα άλλος συγγενής ήταν αυτοκινητοφάγος . Αμάξι μου 7 ετών με 50000 χλμ , το έφαγε μέσα σε 2 χρόνια χωρίς να του κάνει χλμ και δεν ήταν το πρώτο που είχε φάει...Στις περισσοτερες περιπτωσεις που ακουω δυσαρεστημενο με xantia ,συνηθως ειχε πεσει σε σκιτζη μαστορα ή περασε σε xantia μετα απο κανα αμαξι της σειρας και πολυ υποδεεστερο και δεν εμαθε ποτε για τις τις ιδιαιτεροτητες-διαφορετικοτητες του εκ κατασκευης. Φυσικα ξερω και αυτοκινητα που εβγαζαν, εχωντας κυριολεκτικα τεραστιο δειγμα απο κατοχους xantia λογω ενασχολησης με τα κοινα.. ,αλλα ηταν πραγματικα ελαχιστα ή οπως ειπες σε σιδεροφαγο κατοχο.
Π.χ. billaras, με -2 1η πριν σηκωθει και αλλαγη στο κοφτη (μπροστα στα ματια μου ,κυριολεκτω ) , κοντρες, φαγωμενο γραναζι 5ης , 150-0 με ολοκαινουργια τακακια να νομιζω οτι εχουμε παρει φωτια, να σκαλιζει νυχτα τα ντιζακια του σασμαν για τη τρελα του, να προσπαθω να τον πεισω να το αφησει ησυχο, τελικα να καταφερνει να κοψει τη μπιλια απ το ντιζακι και ταιριαζουμε ντιζακι απο bx gti μες τη νυχτα (φυγαμε με το λεβιε να κοιταει στη Καπερναουμ αλλα τις κουμπωνε ) και αλλα κουφα και απιστευτα που τελειωμο δεν εχουν....Είναι κυριολέκτικά απίστευτο πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένας άσχετος μάστορας σε αυτοκίνητο όπως το ξάντια.
Επιβεβαιώνω. Μετά από 2-3 χρόνια συντήρησης σε ηλίθιο, μας πήρε πολύ να τη συνεφέρουμε (αλλά το πετύχαμε) -
Πράγματι παιδιά, το xantia δυστυχώς εξ'αρχής δεν συντηρούνταν σωστά. Το πήγαινε ο πατέρας σε γνωστά του μαστόρια που δεν ήξεραν (επαρχία τώρα ξέρετε Μαστρομήτσος σέρβις κι έτσι) και πάντα κάτι έβγαζε. Και μετά ο πατέρας πλήρωνε και το ξανάφτιαχνε και έπεφτε στη λούμπα 'αφού έδωσα και το έφτιαξα, γιατί να το δώσω;'. Φύγανε πολλά λεφτά τζάμπα σε αυτό το αυτοκίνητο αλλά ο,τι έγινε έγινε.
Το δίλημμα είναι Bravo ή Delta. Κάποια ένσταση για τη Delta;
Αγορά μεταχειρισμένου (μετά το Xantia, τι;)