-
Εντάξει,ζήλεψα!!! Ομολογώ ότι σε ζηλεύω. Μπράβο και ειλικρινά εύχομαι να ξανακάνεις παρόμοια ταξίδια το συντομότερο. Για μένα το δρομοταξιδι είναι ο ορισμός της αυτοκίνησης. Είναι αυτό που θα έχεις να θυμάσαι.
-
Τι μου θύμησες τώρα! Περίπου το ίδιο ταξίδι έκανα το 2005 και 2006 το καλοκαίρι, με διαφορετικές πόλεις διανυκτέρευσης ανάμεσα στα 2 ταξίδια . Σερβία , Ουγγαρία, Σλοβακία , Αυστρία την πρώτη χρονιά, Κροατία- Σλοβενία-Β. Ιταλία-Δαλματικες ακτές- Κοσοβο(!) σε εμπόλεμη κατάσταση περίπου, την επόμενη !
Όχημα Peugeot 307 SW, περίπου ιδανικό (σ´αυτη την κατηγορία χρημάτων )Τα Βαλκάνια είναι ιδανικά για road-trip, πολύ ασφαλή, οικονομικά, και πολύ ενδιαφέροντα!,
Αντε να τελειώνουμε μ´αυτη τη μ@λ@κία να κάνουμε κανένα ταξιδάκι !
( Σκανδιναβία σου έρχομαι !!!!) -
Και εγώ έχω 12 χρόνια να πάω εξωτερικό και οδικά από το 2006 . Αντε με το καλό να ξαναπάμε... Πήγαινα πάντα μέσω Ιταλίας , αλλά τώρα θέλω να πάω από τα Βαλκάνια . Αθήνα - Βελιγράδι πόση ώρα έκανες ?
-
Και εγώ έχω 12 χρόνια να πάω εξωτερικό και οδικά από το 2006 . Αντε με το καλό να ξαναπάμε... Πήγαινα πάντα μέσω Ιταλίας , αλλά τώρα θέλω να πάω από τα Βαλκάνια . Αθήνα - Βελιγράδι πόση ώρα έκανες ?
Μην το σκέφτεσαι ούτε στιγμή! Εννοείται θα πας από Βαλκάνια! Βελιγράδι, Νοβισαντ, Ζαγκρεμπ, Λιουμπλιάνα, όλα τα λεφτά ! Το Βελιγράδι χωρίς να έχω εμπειρία (έχω βάση Θεσσαλονίκη), πρέπει να είναι 10 ώρες περίπου από Αθήνα!
-
Σκέφτομαι να κάνω στάση στην Νις στο ανέβασμα και Βελιγράδι στο κατέβασμα , αφού όταν γυρίζεις σπίτι σου έχεις πιο εύκολο δρομολόγιο...
-
Σκέφτομαι να κάνω στάση στην Νις στο ανέβασμα και Βελιγράδι στο κατέβασμα , αφού όταν γυρίζεις σπίτι σου έχεις πιο εύκολο δρομολόγιο...
Νις cruiser δε λέει τίποτα, αλλά αν είναι μόνο για έναν ύπνο ok. Κάνε στάση Θεσσαλονίκη, κερνάω τσίπουρο!
-
Θεσσαλονίκη έχω συμφοιτητές να μείνω , που με περιμένουν , αλλά τώρα είναι για απογευματινή βόλτα από πλευράς χρόνου...
Το κακό είναι που δεν έχει 70 λεπτά το καύσιμο όπως τότε....
-
Τι όμορφη εμπειρία και εικόνες.. Μπράβο Grag πάντα τέτοια σου εύχομαι και σε ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας. Ομολογώ ότι ζηλεύω και σχεδόν ντρέπομαι που δεν έχω πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο. Τριγυρνάει στο μυαλό μου από τότε που πήρα το δίπλωμα αλλά δεν το έκανα ποτέ.
Μπαίνει σοβαρά στην λίστα των πραγμάτων που θέλω να κάνω σύντομα ειδικά μετά από τόσο εγκλεισμό.. ελπίζω να το καταφέρω και να μη μείνω στα λόγια.
-
Ταξιδέψτε παιδιά ! Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα road trips ! Με παρέα, οικογένεια ή και μόνοι σας ακόμα! Και κάντε τα νέοι! Οι αντοχές είναι περισσότερες! Βέβαια πάντα γίνονται , απλά όταν μεγαλώνεις λίγο, (είμαι 51), θέλει λίγο καλύτερο και πιο χαλαρό προγραμματισμό .
ι
-
Είμαι 10 χρόνια μεγαλύτερος σου και περιμένω πως και πως να ταξιδέψω ...
Νομίζω ότι είναι θέμα διάθεσης που ή την έχεις ή δεν την έχεις ....
-
Μπραβο σε οσους κανουν τετοια ταξιδια!. Ζηλευω γιατι δεν υπαρχει για εμενα αυτη η δυνατοτητα. Δεν μπορω να φυγω σερί 15 μερες. Αεροπλανακι και αγιος ο θεος. Εχουμε ξεσκιστει στις μονοημερες και στα διημερα ομως
-
Είμαι 10 χρόνια μεγαλύτερος σου και περιμένω πως και πως να ταξιδέψω ...
Νομίζω ότι είναι θέμα διάθεσης που ή την έχεις ή δεν την έχεις ....
Ρε και 'γώ περιμένω πως και πως, απλά τότε πήγα Βουδαπέστη (1200 χλμ περίπου ) με μια 10λεπτη στάση για καφέ και κατούρημα . Τώρα , μόνο τα κατουρήματα να βάλεις ....
-
Αθήνα - Βελιγράδι πόση ώρα έκανες ?
Ξεκινήσαμε στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου από Αθήνα με προορισμό το Βελιγράδι. Τα χλμ. που έπρεπε να διανύσουμε ήταν περίπου 1100 και επιπλέον είχαμε να διέλθουμε από δύο συνοριακά περάσματα.
Το ταξίδι, στο οδικό δίκτυο της χώρας μας μέχρι την διασταύρωση για Ευζώνους, ήταν ιδιαίτερα άνετο, χωρίς κυκλοφοριακό φόρτο και με την δροσούλα του πρωινού να μας συντροφεύει.
Όμως, αφού περάσαμε τα διόδια των Μαλγάρων, τον ποταμό Αξιό και στρίψαμε στη διασταύρωση για τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, συναντήσαμε ένα δρόμο με προδιαγραφές και ποιότητα, τουλάχιστον 4 δεκαετιών πίσω. Υπήρχε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική νησίδα στη μέση και με τραγική ποιότητα ασφαλτοτάπητα. Ο δρόμος είχε συνεχείς ανωμαλίες και η οδήγηση ήταν κουραστική, λόγω των συνεχών αναπηδήσεων του αυτοκινήτου από την κακή του ποιότητα. Εδώ έχω να παρατηρήσω ότι, ενώ δεν καταλάβαμε πως διανύσαμε τα πρώτα 480 χλμ. μέχρι την εν λόγω διασταύρωση, τα επόμενα 60 χλμ. μέχρι τα σύνορα μας φάνηκαν κουραστικά και επικίνδυνα. Αυτό ενισχύθηκε όταν ένας τύπος με μία Mercedes E200 του 1990, βρέθηκε από την αντίθετη κατεύθυνση στο ρεύμα κυκλοφορίας μας, ενώ προσπαθούσε να προσπεράσει αργά και βασανιστικά μια προπορευόμενη νταλίκα.
Συζητούσαμε λοιπόν ότι, αυτός ο κακής ποιότητας εθνικός δρόμος «καλωσορίζει» τον κάθε επισκέπτη στη χώρα μας και αποτελεί την κύρια είσοδο από την κεντρική Ευρώπη. Σίγουρα δεν σε προϊδεάζει για μια καλή συνέχεια. Είναι αυτό που λέμε «η πρώτη εντύπωση».Info:
- Διόδια: Αθήνα - Εύζωνοι 33,05 €.
Γύρω στις 8:00 τελικά φτάσαμε στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Σε κάθε συνοριακό πέρασμα γίνεται διπλός έλεγχος, τόσο από την χώρα εξόδου όσο και από τη χώρα εισόδου.
Στη χώρα μας, ζήτησαν να επιδείξουμε μόνο τις αστυνομικές μας ταυτότητες και η διαδικασία της αναμονής μαζί με τον έλεγχο διήρκεσε 10 λεπτά.Στο συνοριακό έλεγχο των Βορειομακεδόνων, επίσης ζητήθηκαν οι αστυνομικές μας ταυτότητες και επιπλέον η πράσινη κάρτα ασφάλισης του αυτοκινήτου. Η όλη διαδικασία αναμονής και ελέγχου διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.
Info:
-
Αρκεί μόνο η ελληνική αστυνομική ταυτότητα (νέου τύπου) για την είσοδο στην Βόρεια Μακεδονία.
-
Δεν απαιτείται το διεθνές δίπλωμα οδήγησης που εκδίδει η ΕΛΠΑ.
-
Είναι απαραίτητη η πράσινη κάρτα ασφάλισης του αυτοκινήτου προκειμένου να σου δοθεί άδεια διέλευσης των συνόρων. Εάν δεν υπάρχει σε υποχρεώνουν να εκδώσεις επιτόπου. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την ασφαλιστική σου εταιρεία για την έκδοση της πράσινης κάρτας και να ζητήσεις να στην αποστείλει με email. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα ή είναι ημέρα αργίας μπορείς να απευθυνθείς στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης που υπάρχει στα σύνορα, όμως εκεί πληρώνεις για την αντίστοιχη κάρτα της χώρας εισόδου το ποσό των 50 ευρώ. Η εν λόγω κάρτα ισχύει μόνο για την Βόρεια Μακεδονία. Αν πρέπει να συνεχίσεις το ταξίδι σου στα Βαλκάνια θα πρέπει να εκδώσεις νέα κάρτα στην επόμενη χώρα.
Περνώντας λοιπόν τα σύνορα, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι πινακίδες στα ελληνικά που σε καλωσορίζουν και σε προσκαλούν να επισκεφτείς τα καζίνο τους. Υπάρχουν τρία καζίνο στα σύνορα, με αρκετά πιασάρικα ονόματα, το Rendez-Vous the Princess and fly with Flamingo.
Η πιο εντυπωσιακή όμως επιγραφή, είναι μια τεράστια πινακίδα που στα ελληνικά γράφει «ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ». Καλά είχαμε ακούσει για ιατρικό τουρισμό στα Σκόπια, όπου ολόκληρα λεωφορεία μισθώνονται από Ελλάδα για να μεταβούν στα σύνορα και να παρασχεθούν σε πάσχοντες φθηνές, αμφίβολης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες.
Πήραμε λοιπόν τον αυτοκινητόδρομο της «Φιλίας» (Friendship Motorway) και συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Το οδικό δίκτυο της Βόρειας Μακεδονίας είναι αρκετά καλό. Είναι ένας αυτοκινητόδρομος, χωρίς όμως πολλές υποδομές για στάση και ανάπαυλα. Αυτό δεν μας επηρέασε διότι δεν είχαμε σκοπό να σταματήσουμε καθόλου στη γείτονα χώρα, πέρα από την απαραίτητη στάση για ανεφοδιασμό καυσίμων.
Ενώ ταξιδεύαμε, το τοπίο γύρω μας θύμιζε έντονα Ελλάδα, με τις πεδιάδες να εναλλάσσονται με ημιορεινά και ορεινά περάσματα, χωρίς να έχει τίποτα το ιδιαίτερο και αξιόλογο αναφοράς.
Ίσως το πιο όμορφο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου είναι το πέρασμα του ποταμιού Αξιού (Vardar για τους γείτονες) από τις Σιδηρές Πύλες και βρίσκεται 50 χλμ. βορειότερα της πόλης της Γευγελής.Την πρώτη μας στάση την κάναμε μετά από 680 χλμ., σε βενζινάδικο Makpetrol λίγο πριν τα σύνορα με τη Σερβία. Βάλαμε βενζίνη με χρεωστική κάρτα της Εθνικής τράπεζας, που κρατούσε προμήθεια 2% για κάθε πληρωμή σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ. Η αξία του καυσίμου ήταν 2995 MKD (Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας) που αντιστοιχούσε 50,54 €, μαζί με την τραπεζική προμήθεια. Η τιμή του λίτρου βενζίνης ήταν 69,50 MKD, δηλαδή 1,17 €/lt.
Info:-
Όλες οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με χρήση οποιασδήποτε χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Η ισοτιμία είναι η τραπεζική και υπάρχει μια επιπλέον προμήθεια, ανάλογα με την χρέωση των τραπεζικών συναλλαγών της τράπεζας που χρησιμοποιούμε.
-
Τα χλμ. που απαιτούνται να διανύσεις στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας από τα σύνορά μας μέχρι τα σύνορα με την Σερβία, είναι 168, και καλύπτονται σε 1 ώρα και 30 λεπτά.
-
Το κόστος των διοδίων για αυτά τα χλμ. είναι συνολικά 3,50 €. Η πληρωμή των διοδίων γίνεται σε τρείς σταθμούς όπου στους δύο πληρώνεις 40 MKD και στον ένα 60 MKD. Η πληρωμή γίνεται δεκτή και με νομίσματα του ευρώ μεγαλύτερα ή ίσα των 50 λεπτών. Για τα 40 MKD πληρώνεις 1 €, ενώ για τα 60 MKD πληρώνεις 1,50 €.
Έτσι στις 9:30 φτάσαμε στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας - Σερβίας.
Μας ζήτησαν να επιδείξουμε μόνο τις αστυνομικές μας ταυτότητες και η διαδικασία της αναμονής μαζί με τον έλεγχο διήρκεσε 15 λεπτά.Στο συνοριακό πέρασμα της Σερβίας υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα με δύο χέρια έτοιμα να μας αγκαλιάσουν που μας καλωσόριζαν στην χώρα. (Welcome to Serbia).
Ο υπάλληλος αφού έλεγξε τις ταυτότητές, μας ζήτησε να δηλώσουμε τον τόπο του προορισμού μας και τον λόγο του ταξιδιού μας. Η συνεννόηση έγινε με τον παρακάτω διάλογο:
Υπάλληλος: Belgrade? - Απάντηση: Yes.
Υπάλληλος: Tourist? - Απάντηση: Yes.
Υπάλληλος: Νumero Greco? - Απάντηση:??? Του λέω το νούμερο του αυτοκινήτου.
Αυτός επαναλαμβάνει την ερωτοδιαπίστωσή του: Numero Greco? – Οκ! Και μου κάνει νεύμα να φύγω.
Και συνεχίσαμε το ταξίδι μας στη Σερβία. Στον αυτοκινητόδρομο της Σερβίας παίρνεις εισιτήριο εισόδου και πληρώνεις στην έξοδο ανάλογα με τα χλμ. που έχεις διανύσει και τον τύπο του οχήματός σου.
Η διαδρομή, πέρα από τον καλής ποιότητας δρόμο είναι εντελώς αδιάφορη. Κατά μήκος της διαδρομής βλέπεις χωριουδάκια με σπίτια ισόγεια και διώροφα με δίριχτη κεραμοσκεπή, τα οποία έχουν μια επαναλαμβανόμενη τυποποίηση και την ίδια αρχιτεκτονική μορφή. Δεν είναι άσχημα και εναρμονίζονται στο περιβάλλον, αλλά είναι εμφανής η στρατευμένη αρχιτεκτονική που επέβαλε το καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσότερα σπίτια παραμένουν με τα τούβλα και κατοικούνται χωρίς να έχουν αποπερατωθεί εξωτερικά.
Σε κάποια σημεία του δρόμου υπάρχουν χώροι για στάση, με φορητές χημικές τουαλέτες και χωρίς άλλη υποδομή. Ο πρώτος σταθμός εξυπηρέτησης βρίσκεται σε απόσταση 180 χλμ. από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και είναι μετά τη Νις. Είναι το βενζινάδικο Lukoil Autoput, που έχει ένα μικρό market, WC και χώρο παρασκευής καφέ. Εδώ κάναμε μία στάση για να ξεπιαστούμε και να πιούμε δυο καφέδες espresso. Βέβαια γινόταν χαμός από κόσμο και εξαιτίας της πολυκοσμίας γινόταν χαμός στις τουαλέτες, στην αναμονή για καφέ και στο χώρο της στάθμευσης. Πολλές θέσεις τις είχαν καταλάβει Τούρκοι που αποφάσισαν να κάνουν picnic στο μέσο του χώρου στάθμευσης. Η μαντίλα που φορούσαν οι Τουρκάλες πρόδιδε την καταγωγή τους, άλλωστε βρισκόμασταν λίγα μόλις χλμ. από την διασταύρωση του αυτοκινητοδρόμου Α1 με τον Α4 που έρχεται από Σόφια, δρόμο που κατ’ εξοχήν ακολουθούν οι Τούρκοι στη διαδρομή τους για Γερμανία.
Χωρίς άλλη στάση φτάσαμε, στις 14:30 τοπική ώρα, στο Βελιγράδι.Βελιγράδι
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μπαίνοντας στην πόλη από την οδό Kneza Miloša, είναι τα βομβαρδισμένα κτίρια, που αποτελούν σύγχρονα μνημεία της νεότερης ιστορίας της χώρας και αντικατοπτρίζουν πλήρως την βαρβαρότητα του πολέμου. Οι Σέρβοι τα διατηρούν για να κρατούν αναλλοίωτη τη μνήμη τους από τα δεινά που υπέστη η χώρα τους, στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς.
Info:
-
Το κόστος των διοδίων Preševo – Beograd είναι 12,00 €. Η πληρωμή γίνεται σε δύο σταθμούς. Ο πρώτος βρίσκεται πριν τη Νις και πληρώνεις 580 RSD (Δηνάριο Σερβίας), ή 5,00 € και ο δεύτερος βρίσκεται πριν το Βελιγράδι και πληρώνεις 1200 RSD ή 7,00 €.
-
Υπάρχει και εδώ η δυνατότητα πληρωμής με μετρητά σε ευρώ, αλλά και με τη χρήση καρτών σε Δηνάρια.
-
Τι όμορφη εμπειρία και εικόνες.. Μπράβο Grag πάντα τέτοια σου εύχομαι και σε ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας. Ομολογώ ότι ζηλεύω και σχεδόν ντρέπομαι που δεν έχω πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο. Τριγυρνάει στο μυαλό μου από τότε που πήρα το δίπλωμα αλλά δεν το έκανα ποτέ.
Μπαίνει σοβαρά στην λίστα των πραγμάτων που θέλω να κάνω σύντομα ειδικά μετά από τόσο εγκλεισμό.. ελπίζω να το καταφέρω και να μη μείνω στα λόγια.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Εύχομαι να σου δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψεις με το αυτοκίνητό σου στο εξωτερικό. Πραγματικά, από την οργάνωση του ταξιδιού μέχρι την υλοποίησή του είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που θα την θυμάσαι για χρόνια και θα έχεις να την διηγείσαι για καιρό.
-
Σε ευχαριστούμε για την αναλυτική ενημέρωση.
Στο ταξίδι είχες μαζί σου παιδιά;;;αν θες απαντάς.
Είναι ο μοναδικός λόγος που είμαι επιφυλακτικός και δεν έχω κάνει ακόμη κάτι παρόμοιο.
-
πωπω, υπεροχο ποστ...
κριου ετοιμασου, τον ιουλιο παμε στο εξιτ φεστιβαλ που ειναι για πουρογερους με γαλλικα σουβια να μενουμε παρκ χοτελ με τιτο αρχιτεκτονικη και προθυμες ψηλοκαπουλες, εχω 3-4 χρονια να παω σερβια, αν και ποτε με αυτοκινητο - μονο με αεροπλανο ή μετο gtr-1400 μου δηλαδη αεροπλανο επισης. το νοβισαντ αξιζει περισσοτερο απο ολα τα αλλα μερη εκει. να σημειωσω στο πολυ ομορφο ποστ το ποσο ομως χαλαει ο δρομος στην επιστροφη στα σκοπια καθως στο σημειο που εχουν χωριστει τα ρευματα κυκλοφοριας απο ενα σε καθε πλευρα του βουνου, στη καταβαση εχει παραμεινει ο παλιος στενος δρομος. δεν ειναι τυχαιο το ακτωρ-μπομπολας σηματακι παντου γραμμενο στον συγκεκριμενο δρομο.
-
κριου ετοιμασου, τον ιουλιο παμε στο εξιτ φεστιβαλ που ειναι για πουρογερους με γαλλικα σουβια να μενουμε παρκ χοτελ με τιτο αρχιτεκτονικη και προθυμες ψηλοκαπουλες,
Θα με πάρετε μαζί ή είναι αυστηρά για ηλικίες εμβολιασμένων!?!?!
-
Τα αξιολογώτατα ποστ του GREG-CE, τα οποία είναι γεμάτα χρήσιμες και επικαιροποιημένες πληροφορίες καλό είναι να μεταφερθούν στο αντίστοιχο τοπικό Οδικώς στην Ευρώπη-οδηγίες, το οποίο έχει αραχνιάσει από το 2019, συμπτωματικά με ποστ του ιδίου. Εδώ θα χαθούν, και είναι κρίμα.
https://forum.4troxoi.gr/node/51081?page=105
Κάτι άλλο, καλό είναι να γράψει πληροφορίες και για τα υπόλοιπα σκέλη του ταξιδιού μέχρι τη Γερμανία.Του είμαστε ευγνώμονες.
-
πωπω, υπεροχο ποστ...
κριου ετοιμασου, τον ιουλιο παμε στο εξιτ φεστιβαλ που ειναι για πουρογερους με γαλλικα σουβια να μενουμε παρκ χοτελ με τιτο αρχιτεκτονικη και προθυμες ψηλοκαπουλες, εχω 3-4 χρονια να παω σερβια, αν και ποτε με αυτοκινητο - μονο με αεροπλανο ή μετο gtr-1400 μου δηλαδη αεροπλανο επισης. το νοβισαντ αξιζει περισσοτερο απο ολα τα αλλα μερη εκει. να σημειωσω στο πολυ ομορφο ποστ το ποσο ομως χαλαει ο δρομος στην επιστροφη στα σκοπια καθως στο σημειο που εχουν χωριστει τα ρευματα κυκλοφοριας απο ενα σε καθε πλευρα του βουνου, στη καταβαση εχει παραμεινει ο παλιος στενος δρομος. δεν ειναι τυχαιο το ακτωρ-μπομπολας σηματακι παντου γραμμενο στον συγκεκριμενο δρομο.
Τι γαλλικό σουβι προλαβαίνω να πάρω και αρκεί αυτό ώστε να θεωρηθώ ευπρόσδεκτος σε τέτοιο social gathering που λένε και στο χωριό μου?
-
https://www.hotelparkns.com/en/ https://www.hotelparkns.com/en/accommodation/titos-suite/
https://www.peugeot.gr/range/car-selector/suv-peugeot-3008-hybrid.html
αλλα να τιμαμε και το νημα να καμουμε εξαιρεσις...
VW Tiguan 2016