Πρόκειται για Πρίους 2 και όχι 3, τέτοιο έχω και εγώ. Η αντικατάσταση μπαταρίας κοστίζει 2.800 ευρώ, με παράδοση της παλαιάς στο συνεργείο, και όχι 6. Στα νεώτερα μοντέλα, π.χ. Πρίους 3, Ώρις κ.α. έχει πέσει κι άλλο η τιμή.
Οι ανακατασκευασμένες μπαταρίες είναι το εξής: Παίρνουμε μια μπαταρία από αντικατάσταση ή από ένα τρακαρισμένο, ή στέλνουμε αυτή που έχει πάνω το δικό μας και έχει 'πέσει'. Η μπαταρία είναι μια συστοιχία 28 επιμέρους στηλών. Κάποιες από αυτές τις στήλες, π.χ. 2,3, ή 5, ή τέλος πάντων όποιο νούμερο τύχει, δεν μπορούν να κρατήσουν το βολτάζ που πρέπει (7,2 Volt και 6,5 Ah) και επηρεάζουν και τις υπόλοιπες. Αλλάζουν μόνο αυτές, και είσαι έτοιμος.
Πλην όμως, μετά από λίγο καιρό αρχίζουν και οι υπόλοιπες στήλες και λένε σιγά σιγά το ποίημα, και μετά από π.χ. 1-2 χρόνια, ανάλογα την περίπτωση, έχεις πάλι πρόβλημα και θες πάλι επέμβαση. Η ολική αντικατάσταση είναι σαφώς αρτιότερη τεχνικά ως λύση, αλλά φαίνεται και ακριβότερη και έτσι αποθαρρύνει αρκετούς. Όταν όμως σκεφτείς ότι με την 100% καινούργια μπαταρία θα περάσεις άλλα π.χ. 8-10 χρόνια, τότε καταλήγει φθηνότερη τελικά.
Η αντικατάσταση μόνο μερικών επιμέρους στηλών είναι προτιμητέα όταν θες να χώσεις το αμάξι αμέσως μετά την επισκευή, και όχι να το κρατήσεις μέχρι ν' αφήσει τα κόκαλά του.
Άμα δε πιάνουν τα χέρια σου, αλλά όμως να πιάνουν πολύ και να έχεις και χρόνο, τότε με 30-40 ευρώ τη μία παίρνεις τσεκαρισμένες (μετάχειρες) στήλες και κάνεις εσύ την αντικατάσταση.Π.χ. τσεκάρεις την μπαταρία σου και βλέπεις ότι θέλουν αντικατάσταση έστω 4 στήλες. Με 200 ευρώ με τα μεταφορικά είσαι ρέντι (λυνξ).
Αλλά όπως είπα, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα θες πάλι αντικατάσταση κάποιων επόμενων στηλών που θα πουν και αυτές με τη σειρά τους το ποίημα.
Στην αγορά εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν και ολοκαίνουργιες στήλες, οι οποίες δεν είναι οι ορίτζιναλ, αλλά κινέζικες συμβατές. Επίσης παλαιότερα έβλεπα και καινούργιες συμβατές στήλες που υπόσχονταν περισσότερα Ah από τα γνήσια, άρα και περισσότερα χλμ. αυτονομίας (βελτίωση), τις έχω χάσει εσχάτως. Κάποτε έκαναν και την εμφάνισή τους και επαναφορτιζόμενες στήλες μεγαλύτερης χωρητικότητας από ένα αμερικάνο. Έπαιρνες τις στήλες του και τις άλλαζες με τις ορίτζιναλ, σου έδινε και κάποια άλλα μαραφέτια (πλακέτες κ.α. σε κιτ) , και το αμάξι μετατρέπετο από απλούν υβρίδιο σε ένα επαναφορτιζόμενο υβρίδιο που φορτιζόταν από το οικιακό ρεύμα και έκανε καμιά 20αριά χλμ. με κάθε φόρτιση με κόστος τρίχες. Εννοείται ότι οι μπαταρίες φορτίζονταν και με τα φρένα κατά την πορεία.
ΥΓ1. Για να το κάνεις σε εθνική να γράψει την κατανάλωση που έκανε στα πόδια της Φαμπιάτου, πρέπει να το πήγαινε με 170+. Εμένα μέσα καίει 5,5 με 6 λίτρα/100 χλμ.. Αλλά και έξω με 120-130 χαω στα ίδια πάει. Στα 150 πάει στα 7,5 και όχι 10, καλό νούμερο για αμάξι αυτόματο, 4,55 μήκος με τεράστιους χώρους καμπίνας και τεχνολογία 2004 .
Αλίμονο αν ένα αμάξι με τόσο χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή, ειδικά λάστιχα, υψηλή συμπίεση στο μοτέρ και υβριδικό (και στην εθνική λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας, και με κρουζ κοντρόλ σε σταθερή ταχύτητα, και χωρίς να αγγίζεις τα φρένα ), πήγαινε 10 λ/100χλμ στα 150.
Απόλυτο ελάχιστο σε εθνική : 4 λ/100 χλμ. σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι Αθήνα - Αίγιο. Δύο άτομα με ρυθμό χελώνας γιατί συνεχώς μίλαγα στο κινητό στη διαδρομή. Πρέπει να πήγαινα συνεχώς με 90-100 χαω.
Επίσης, να τσεκάρει και τα φρένα του εν λόγω, με τα δικά μου πετάγεσαι στο παρμπρίζ άμα δε φοράς ζώνη, σαν παλιό Σιτροέν ΒΧ. Σαφώς καταλαβαίνεις ότι δεν είναι σαν τα συμβατικά, αλλά φρενάρουν αποτελεσματικά, αυτό δεν συζητείται.
ΥΓ.2 Αυπνίες...
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=toyota+prius+1.5+battery+cell&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=toyota+prius+1.5+battery+module&_sacat=0