-
Το πρόβλημα με όλα αυτά που κατά καιρούς διαβάζουμε είναι ότι οι προτάσεις δεν είναι αυτό που λέμε και στο χωριό μου 'parametric' με αποτέλεσμα να αποτελούν αόριστες και hyped 'λυσεις'. Π.χ. Σε αυτό που λέει ο @dstou, parametric είναι να πεις, αναμένουμε Χ αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με hydrogen ετήσια, η κατανάλωση αυτών απαιτεί παραγωγή Υ ενέργειας από ΑΠΕ που θα προέλθει κατά Ζ%100 από τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες Ε% από ηλιακή ενέργεια και δεν ξέρω και εγώ τι αλλά. Στο τέλος όμως πρέπει να καταλήγει στο ότι βγαίνουν οι αριθμοί.
Αν δεν παρέχονται αριθμοί πρόκειται ενδεχομένως για zero emission παπατζες που κάποιος πρέπει να ψάξει αν βγαίνουν ή όχι οι αριθμοί.
-
Αυτά που λέει ο dstou είναι σωστά, αλλά μάλλον παρακολουθεί την κουβέντα μόνο πρόσφατα, κι αυτά που λέει ο JamesD σωστά επίσης: είναι τόσο παπαντζα να πεις πως τα οχήματα θα κινούνται με υδρογόνο ή βιοαεριο ( κι όμως πλήρως εφικτες λύσεις με 0 ισοζύγιο διοξειδίου) όσο παπαντζα είναι ότι σε 5-10 χρόνια θα έχουμε όλοι μπαταριοκίνητα, κι αυτό θα γίνει 'για το καλό του περιβάλλοντος', τσιμεντώνοντας περιοχές Natura για να μην αναπνέουν πολλά NOx στο Μπουρνάζι και την Πολιτεία...
-
Τα nox τα αναπνέουν σε όλες τις γειτονιές. Και σε όλες τις γειτονιές ζουν άνθρωποι είτε πλούσιοι είτε μεσαίοι είτε φτωχοί. Όλοι είναι άνθρωποι και η υγεία όλων έχει σημασία.
-
Το ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη δεν παίζει και κάνα σημαντικό ρόλο κατά τ' άλλα.
-
Γενικά τα nox είναι η ονομασία για μια σειρά ρύπων που έχων βάση το άζωτο. Τα No2 (σημαντικός ρύπος και υποκατηγορία της γενικότερης κατηγορίας που ονομάζουμε Nox, μαντέψτε δε ποιο καυσιμο τον παραγει κατά κόρον με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα) αντιδρά με τον αέρα και τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και παραγει το όζον της τροπόσφαιρας που το αναπνέει ο άνθρωπος, επίσης αντιδρά με ελεύθερες ρίζες στην ατμόσφαιρα όπου επηρεάζεται η ατομική του σύσταση και ξαναγίνεται No και έπειτα ξανά αντιδρά με τις υπεριώδεις ακτίνες και ξαναγίνεται No2. Δηλαδη, ο ιδιος ρύπος ανακυκλώνετε μόνος του. Κατά μέσο όρο το κανει αυτο 5 φορες μέχρι να εξασθενήσει. Δηλαδη η μόλυνση είναι πολλαπλή και διαρκής από την ονομαστική καταγραφή, κατά την παραγωγή του ρυπου.
-
Λαπ, και γω μαζί σου. Ξεχνα το ντηζελ, επειδή έτυχε και βρήκα γω ένα ντίζελ σε καλή τιμή πρόσφατα, δεν είμαι οπαδός του. Τα NOx που ενημερώνεις κι αυτούς που δεν ξέρουν, είναι παράγωγα ΚΑΘΕ καύσης.
Ο κύκλος ΕΞΟΡΥΞΗΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ πρώτων υλών και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ και ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ανεμογενητριών και μπαταριών και καινούριων οχημάτων για 500 εκατομμύρια κόσμο (σε τόσους περίπου αφορά, τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια ακόμη αγωνίζονται να σιγουρέψουν τροφή και στέγη) είσαι σίγουρος πως δίνει αρνητικό ισοζύγιο; Δηλαδή θα μειωθεί η μόλυνση, ή απλά θα μεταφερθεί αλλού;
Το λεγόμενο 'μακριά από τον κ..... μας, κι όπου θέλει ας μπει' ; Για κάποιους σαν εμένα είναι πασιφανές πλεον πως πρόκειται απλά για μπίζνες ας γιούζουαλ, βάλτε τώρα που γυρίζει να κονομήσουμε για κάνα δυο δεκαετίες και ποιος ζει ποιος πεθαίνει...
-
Το nox είναι έως και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα στα ακατανομαστα συγκριτικά με τα βενζινης σε γρ/χλμ.
Δηλαδη 1 ακατανομαστο =δεκάδες βενζινης
Δεν γνωριζω τι γίνεται και πως στις αλλαγές τις τεχνολογίες. Δεν το έχω ψάξει.
-
-
Το ότι υπάρχουν ΝΟχ δείχνει πόσο καλύτερη καύση κάνει το ακατανόμαστο, αφού καίει και το άζωτο του αέρα.
-
Ρε, είχα νίτρο και δεν το ήξερα;
-
-
Για θέαση τις ξένοιαστες ώρες του Σαββατοκύριακου...
Μια και εδώ αναλύουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καυσίμων, ας δούμε και τί γίνεται παγκοσμίως σε τομείς πέρα απ' το καρούλι που αγοράζει ο καθένας μας.
Και υπάρχουν και μερικές λαμπρές στιγμές της Ελληνικής Ναυτιλίας και της σχέσης της με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Στο 32:40 άλλη μια ιστορική στιγμή οφ δα Mitsotakis Administration που κάνει τον γύρο του κόσμου...
-
Εγώ ρε παιδιά δεν μπορώ να καταλάβω ποια επιλογή καυσίμου είναι η καλύτερη. Ήμουν αποφασισμένος να αγοράσω diesel καινούργιο ή μεταχειρισμένο αλλά από την άλλη λέω μήπως ένα υβριδικό.....Δεν ξέρω , έχω χάσει την μπάλα γιατί είναι και ο παράγοντας οικονομία μέσα στην συνάρτηση. Δεν είναι ότι κάνω πολλά χιλιόμετρα (10000-15000 εκει γύρω επειδή μένω κυκλάδες ) αλλά επειδή η αγορά θα γίνει για να καλύπτει τις ανάγκες μιας οικογένειας 4 ατόμων για τα επόμενα σίγουρα 10έτη , είναι πολύ σημαντικός ο παράγοντας οικονομία. Σκεφθείτε ότι εδώ έχουμε 1.72 βενζίνη , 1,48 πετρέλαιο και 0,95 υγραέριο....
-
To diesel είναι ιδανικό στον αυτοκινητόδρομο, ενώ σε μικρές διαδρομές που δεν προλαβαίνει να θερμανθεί ο κινητήρας και η εξαγωγή μπορεί να έχει φθορές (ακριβές).
για νησί, όπου μιλάμε για μικρές διαδρομές εγώ θα έπαιρνα υβριδικό (ή και αμιγώς ηλεκτρικό αν υπάρχει δυνατότητα χώρου στάθμευσης-φόρτισης).
αλλιώς και το υγραέριο είναι πολύ καλή λύση για οικονομία. Δες τα εργοστασιακά υγραέρια της Renault (Clio/Captur)
-
Εγώ ρε παιδιά δεν μπορώ να καταλάβω ποια επιλογή καυσίμου είναι η καλύτερη. Ήμουν αποφασισμένος να αγοράσω diesel καινούργιο ή μεταχειρισμένο αλλά από την άλλη λέω μήπως ένα υβριδικό.....Δεν ξέρω , έχω χάσει την μπάλα γιατί είναι και ο παράγοντας οικονομία μέσα στην συνάρτηση. Δεν είναι ότι κάνω πολλά χιλιόμετρα (10000-15000 εκει γύρω επειδή μένω κυκλάδες ) αλλά επειδή η αγορά θα γίνει για να καλύπτει τις ανάγκες μιας οικογένειας 4 ατόμων για τα επόμενα σίγουρα 10έτη , είναι πολύ σημαντικός ο παράγοντας οικονομία. Σκεφθείτε ότι εδώ έχουμε 1.72 βενζίνη , 1,48 πετρέλαιο και 0,95 υγραέριο....
Πώς κάνεις τόσα πολλά χιλιόμετρα σε νησί;!
Τα νησιά πάντως θα είναι τα πρώτα μέρη που τα ηλεκτρικά έχουν τεράστια πλεονεκτήματα, ειδικά αν έχεις μονοκατοικία και φωτοβολταϊκά!
Αν δεν βγαίνεις συχνά ηπειρωτική Ελλάδα θα έλεγα ηλεκτρικό θα είναι must (αλλά θα πρέπει να περιμένεις κάνα 4αρι χρόνια για καλύτερες τιμές/περισσότερες επιλογές). Έπειτα υβριδικά (=Toyota) συμφέρουν πολύ.
Η μετριότερη, και συχνά σωστότερη, λύση μπορεί να είναι απλά ένας σύγχρονος βενζινοκινητήρας, που σου δίνει επιλογές σχεδόν σε ΟΛΑ τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και μπορεις να πέσεις και στα 16.000 για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, οπότε και η αύξηση στην κατανάλωση θα σου απλωθεί σε βάθος δεκαετίας και δεν θα σου φανεί, αν θες π.χ 5-15.000 περισσότερο για υβριδικό και ηλεκτρικό (προφανώς θες κάνα 30αρι για οικογενειακό ηλεκτρικό).
-
Πλέον με τα παιδιά τα δρομολόγια θα πολλαπλασιαστούν αλλιώς θα ήμουν γύρω στα 10000. Το ηλεκτρικό το καλοκοιτούσα γιατί μένω σε μονοκατοικία και έχω δυνατότητα να φορτίζω και στον χώρο εργασίας αλλά η γυναίκα με κοιτούσε καλά καλά Δεν θα δώσουμε λέει 30000 για να πάρουμε ηλεκτρικό και αν θέλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι να μην μπορούμε ! Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν οι μπαταρίες δλδ αν προκύψει προβλημα με αυτές μετά την εγγύηση την έκατσες...... Το υβριδικό από την άλλη σε toyota δεν ξέρω δεν μου γεμίζει το μάτι κάποιο ίσως το yaris αλλά με δύο παιδιά και μικρό πορτ μπαγκαζ δεν μας καλύπτει από την άλλη το yaris cross δεν μου φαίνεται να έχει κάποιο φοβερό όφελος σε θέμα ΄χωρων.
-
Capture lpg;
-
Το είχα δει το capture αλλά μου φάνηκε πολύ φτωχό μέσα και δεύτερον με το υγραέριο εδώ στα 0,95 αξίζει ?
-
Πλέον με τα παιδιά τα δρομολόγια θα πολλαπλασιαστούν αλλιώς θα ήμουν γύρω στα 10000. Το ηλεκτρικό το καλοκοιτούσα γιατί μένω σε μονοκατοικία και έχω δυνατότητα να φορτίζω και στον χώρο εργασίας αλλά η γυναίκα με κοιτούσε καλά καλά Δεν θα δώσουμε λέει 30000 για να πάρουμε ηλεκτρικό και αν θέλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι να μην μπορούμε ! Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν οι μπαταρίες δλδ αν προκύψει προβλημα με αυτές μετά την εγγύηση την έκατσες...... Το υβριδικό από την άλλη σε toyota δεν ξέρω δεν μου γεμίζει το μάτι κάποιο ίσως το yaris αλλά με δύο παιδιά και μικρό πορτ μπαγκαζ δεν μας καλύπτει από την άλλη το yaris cross δεν μου φαίνεται να έχει κάποιο φοβερό όφελος σε θέμα ΄χωρων.
Διάλεξε ότι αυτοκίνητο σου αρέσει και σε βολεύει, και κοιτάς τι επιλογές σου δίνει από καύσιμα, και αποφασίζεις.. απλή τίμια βενζινουλα σε κόβω!
-
Αν το οικονομικό κομμάτι είναι σφιχτό, βάλε χαρτί και μολύβι με μια ρεαλιστική εκτίμηση κατανάλωσης για 10ετια (με σημερινές τιμές βέβαια) επί π.χ. 10.000χλμ το χρόνο, για κάθε μοντέλο που θεωρείς πως σου κάνει και σου αρέσει. Πρόσθεσε τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλιση δεν διαφέρει πολύ, και μετά προσθεσε την συγκεκριμένη τιμή που θα πάρεις προσφορά για το καθένα (όχι τι λένε τα περιοδικά).έτσι θα χεις μια καλή προσέγγιση για το συνολικό κόστος, ακόμη κι αν κάποιος παραγοντας αλλάξει στο μέλλον, και θα δεις το συνολικό κόστος.
Μετά παίζουν ρόλο τα υπόλοιπα, π.χ. εγγύηση, μικροδιαφορές εξοπλισμού, προσωπικά γούστα και προφανώς διαθεσιμότητα: άλλο ένα αμάξι που ετοιμοπαράδοτο κι άλλο ένα σε 6 μήνες και βλέπουμε...
Και αν πρόκειται για χρηματοδότηση, το νου σου κι εκεί, μπορεί η διαφορά τόκων να είναι ΠΟΛΛΑ χιλιάρικα.
-
Στα toyota παίζεις μόνο με αυτοματο κιβωτιο οπότε η σωστή σύγκριση για να έχεις ίδια αίσθηση οδήγησης είναι να συγκρίνεις σε αυτόματες εκδόσεις και τα άλλα υποψήφια.
Σε καθε περίπτωση δεν ξέρω ίσως αν έπρεπε να ανοίξεις ξεχωριστό νημα ώστε να ρωτήσεις και δεις τις προτάσεις των υπολοίπων.
-
Εγώ θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά το ηλεκτρικό για τέτοια χρήση. Οι μπαταρίες δεν θα πάθουν τίποτα, το καύσιμο θα είναι το φτηνότερο και το σέρβις θα είναι επίσης πιο άνετο.
-
Γιατί όχι ένα plug in hybrid;
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά