-
Οποίος μιλάει για θέματα ασφαλείας σε CNG είναι τουλάχιστον άσχετος με τον χώρο. Αν είναι και σχετικός τότε αγγίζει τα όρια του γραφικού. Τα λέω έτσι γιατί όταν έχεις φάει τα χρόνια σου σε πολυτεχνεία και έχεις δουλέψει χρόνια ως μηχανικός δεν ανέχεσαι την κάθε μπαρούφα που πετάει ο κάθε ημιμαθής. Δεν την συνεχίζω την κουβέντα αυτή γιατί δεν θεωρώ ότι υπάρχει καν λόγος. Είμαστε κάποιοι εδώ μέσα, με σπουδές και χρόνια στο επάγγελμα. Θελουμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας και εσείς το παίζετε ξερόλες. Μάθετε να ακούτε, καλό θα σας κάνει. Το ίδιο κάνω κι εγώ σε ανάλογες περιπτώσεις.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Θα μπορούσε κάποιος να πεί : ένα χ αυτοκίνητο βενζίνης καίει 5 lt στα 100 χλμ και ένα ψ αυτοκίνητο φυσικού αερίου καίει 5 kg στα 100 χλμ. Εκ πρώτης όψης λες άρα το ίδιο (εγκέφαλος είναι αυτός και συγκρίνει το 5 με το 5)
Για να έχεις όμως σωστή εικόνα, θα πρέπει το νούμερο να το πολλαπλασιάσεις με την τιμή πώλησης του συγκεκριμένου καυσίμου.
Αν ένα βενζινοκίνητο και ένα φ.α. έχουν και τα 2 κατανάλωση 5 ανά 100χλμ, τότε
το βενζινοκίνητο κοστίζει 5 x 1.6 ευρώ = 8 ευρώ
το φυσικού αερίου κοστίζει 5 χ 0,95 = 4,75 ευρώ -
Αναφορικά με το γιατί οι πωλήσεις φ.α. είναι ακόμα μικρές, να προσθέσω και τη δική μου εμπειρία.
Πριν 1,5 χρόνο που έψαχνα για το όχημα που θα αγοράσω, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν οχήματα φ.α.
Κάποια στιγμή μου λένε : ψάξε και για όχημα φ.α. είναι πολύ φθηνό το καύσιμο.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι εννοεί το υγραέριο. Ε μετά κοιτώντας site αντιπροσώπων έπεσα στο πρώτο όχημα φ.α. έψαξα λίγο και στα φόρουμ και κάπως έτσι ενημερώθηκα. Λίγους μήνες πριν κάνω αγορά δεν είχα ξανακούσει για CNG.Επίσης μετά την αγορά του οχήματος CNG, μιλώντας με φίλους - συναδέλφους κτλ, το 80% (μην πω παραπάνω), δεν έχει πραγματικά καμία ιδέα ότι υπάρχουν οχήματα φ.α. και σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως στο πρώτο άκουσμα αντιλαμβάνονται αυτόματα το υγραέριο.
Εκτιμώ ότι το 70-80% των αγοραστών φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, έμαθε για την συγκεκριμένη επιλογή από φίλο - γνωστό, ο οποίος απέκτησε όχημα φ.α. ή το άκουσε από δικό του φίλο - γνωστό. Αφήνω το υπόλοιπο 20-30% στην διαφήμιση και τις αντιπροσωπείες και το ίντερνετ (αν και πιστεύω ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πραγματικό ποσοστό)
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μέχρι σήμερα έχει γίνει γνωστή κυρίως στόμα με στόμα (με ότι ταχύτητες μετάδοσης γνώσης συνεπάγεται αυτό) καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη διαφήμιση - προώθηση.
Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πωλούν οχήματα φ.α., αντιλαμβάνεσαι ότι σήμερα όποιος πάει σε αντιπροσωπεία ή μπεί σε site Peugeot - Nissan - Toyota - KIA - Hundai κτλ δεν θα μάθει ποτέ τη συγκεκριμένη επιλογή.
-
Διάλειμμα για διαφημίσεις: σήμερα το πρωί μού επιβεβαίωσε συνάδελφος ότι τελικά έπεισα τον σύζυγό της να προτιμήσει αυτοκίνητο φυσικού αερίου έναντι μοτοσικλέτας. Εμ, το επιχείρημα του μισού κόστους κίνησης ήταν πολύ δραστικό. Συν η επιπλέον ασφάλεια, δεν παίζεις με αυτό όταν έχεις τρία παιδιά.
Συνεχίστε! -
Έχοντας πτυχίου πολυτεχνείου, έχοντας εδώ και χρόνια ΜΕΚ και ΜΕΕΠ στα η/μ, έχοντας εταιρεία επί σειρά ετών που έκανε η/μ έργα σε λεβητοστάσια, έχοντας φάει πολύ μουτζούρα κάνοντας σέρβις σε λέβητες, έχοντας κάνει μελέτες εγκατάστασης δικτύου φ.α. σε οικοδομές από το 1994, και τέλος, έχοντας κάνει πολλές εγκαταστάσεις φ.α. σε κτίρια συνολικής ισχύος άνω των 10 MW, έχω να πω το εξής:
Στην μακρά μου επαγγελματική εμπειρία έχω συναντήσει ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ που δεν διανοούνται να βάλουν φ.α. στο σπίτι τους για θέρμανση ή και για άλλες χρήσεις γιατί απλούστατα δεν το εμπιστεύονται. Και επειδή δεν ασχολούμαι με το να μεταπείσω κάποιον που επιμένει μέχρι βλακείας στις απόψεις του, τους προσπερνούσα χωρίς χρονοτριβή. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέφυγαν σε δικαστικά μέτρα ενάντια γειτόνων ή άλλων ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες όταν οι τελευταίοι αποφάσισαν να τοποθετήσουν λέβητα φ.α. στα σπίτια τους (μέχρι που βγήκε ο σχετικός νόμος και τελείωσαν αυτά τα παρατράγουδα).
Αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατόν να βάλουν φ.α. κάτω από το πίσω κάθισμα του ιχ τους? Εκεί που κάθονται τα παιδιά και οι μανάδες τους?
Η αβίαστη απάντηση είναι όχι.Δεν έχει σημασία αν έχουν δίκιο ή όχι, έτσι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και αυτό δεν αλλάζει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Γιατί σημασία δεν έχει η αλήθεια, αλλά το πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Από την αντίληψη αυτή προκύπτουν οι αποφάσεις του. Δεν το εμπιστεύονται όλοι το φ.α.,από εκεί προκύπτουν και οι καχυποψίες τους αυτή είναι η αλήθεια, και ο έχων ομμάτια διαβάζειν, διαβαζέτο που λένε και οι γραφές.+_
-
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτό που λες.
-
Σκεφτομαι και εγω σοβαρα να παρω αυτοκινητο με φ.α. μιας και ανοιξε πρατηριο στα 200μετρα απο το σπιτι μου στην Ηλιουπολη,και απ'οτι βλεπω εχει και στη Λαμια,και στα Τρικαλα που ειναι κοντα στο χωριο μου,ισως μετα την εκθεση αυτοκινητου να κανω κινηση...
-
Το θέμα της αγοράς αυτοκινήτου Φ.Α. νομίζω ότι είναι κουτό να αντιμετωπίζεται με απόλυτο τρόπο, σωστό ή λάθος! Έχω λεφτά, αγοράζω ένα πανάκριβο SUV ή ένα επίσης πανάκριβο σπορ αυτοκίνητο και ελάχιστα με ενδιαφέρει αν είναι πετρέλαιο ή βενζίνη! Δεν έχω αρκετά χρήματα και το πλησιέστερο πρατήριο με φ.α. απέχει πάνω από 20-25 χιλιόμετρα από εμένα, αγοράζω ένα χιλιάρι βενζίνης και κάνω την δουλειά μου! Έχω πρατήριο Φ.α. κοντά στο σπίτι μου και κοντά στο πατρικό μου (Η δική μου περίπτωση) αγοράζω αυτοκίνητο Φ.Α. Και έχω ένα χαμόγελο να κάθε φορά που φουλάρω με 12 ευρώ! Τώρα στα 2-3 ταξίδια τον χρόνο που πιθανώς να κάνω σε μέρη που δεν έχει πρατήρια Φ.Α ή θα σταματώ κάθε 100-120 χιλιόμετρα για βενζίνη ή θα ανταλαξω το αυτοκίνητο μου για δέκα μέρες με του γιού μου που είναι βενζίνης!! (έχει περισσότερα λεφτά από εμένα και δεν τον νοιάζει να καίει 10 ευρώ/ 100 χιλιόμετρα) Πάντα υπάρχουν λύσεις, ας μην στεναχωριόμαστε!!
-
Θα μπορούσαν απλά να φροντίσουν να παρέχουν Φ.Α. κάποιοι σταθμοί ΣΕΑ πάνω στην εθνική οδό σε 24ωρη βάση κι από ένας σε κάθε αστικό κέντρο και το πρόβλημα 'λύθηκε'.
Στη 'βαθιά' επαρχιακή Ελλάδα, μακριά από τις πρωτεύουσες, προφανώς το ΦΑ δεν θα είναι ποτέ σοβαρή πρόταση.
πάντως η Ελλάδα είναι χώρα που έχει τις συνθήκες να 'ανθίσει' η αυτοκίνηση με CNG.Sent from my SM-G930F using Tapatalk
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Δεν το εμπιστεύονται όλοι το φ.α.,από εκεί προκύπτουν και οι καχυποψίες τους αυτή είναι η αλήθεια, και ο έχων ομμάτια διαβάζειν, διαβαζέτο που λένε και οι γραφές.+_Ακόμα γερός σεισμός δεν εχει γίνει σε αστικό κέντρο μετα την μαζική χρήση του Φ.Α για θέρμανση ,οι οικοδομές γενικά εχουν πολύ μπετό και σίδερο και δεν τις φοβάμαι , τις φωτιές απο τις διαρροές και τους χαζούς που θα ανάβουν αναπτήρες και κεριά για να δουν ...τι μυρίζει φοβάμαι περισσότερο
Αλήθεια τα αυτοκίνητα Φ.Α εχουν περιορισμούς σε φέρυ ή υπόγεια γκαράζ;
-
Ο χρήστης MONMAN2 έγραψε:
Δεν το εμπιστεύονται όλοι το φ.α.,από εκεί προκύπτουν και οι καχυποψίες τους αυτή είναι η αλήθεια, και ο έχων ομμάτια διαβάζειν, διαβαζέτο που λένε και οι γραφές.+_
Ακόμα γερός σεισμός δεν εχει γίνει σε αστικό κέντρο μετα την μαζική χρήση του Φ.Α για θέρμανση ,οι οικοδομές γενικά εχουν πολύ μπετό και σίδερο και δεν τις φοβάμαι , τις φωτιές απο τις διαρροές και τους χαζούς που θα ανάβουν αναπτήρες και κεριά για να δουν ...τι μυρίζει φοβάμαι περισσότερο
Το ΦΑ είναι ελαφρύτερο απ' τον αέρα και δεν συσσωρεύεται για να κάνει έκρηξη.
Στην Ελλάδα βάζουμε (λάθος) τους λέβητες εξωτερικά, οπότε μην φοβάσαι κανένα... ειδικά αν δεν φοβάσαι να έχεις μισό τόνο βενζίνη παρκαρισμένο ανα διαστήματα στη βάση της πολυκατοικίας.Sent from my SM-G930F using Tapatalk
-
Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας έχει φυσικο αεριο? Το κοιτουσα αλλά δεν ειδα κάτι.
-
Ναι, έχει, αλλά όχι της Fisikon.
-
Ο χρήστης MONMAN2 έγραψε:
Δεν το εμπιστεύονται όλοι το φ.α.,από εκεί προκύπτουν και οι καχυποψίες τους αυτή είναι η αλήθεια, και ο έχων ομμάτια διαβάζειν, διαβαζέτο που λένε και οι γραφές.+_
Ακόμα γερός σεισμός δεν εχει γίνει σε αστικό κέντρο μετα την μαζική χρήση του Φ.Α για θέρμανση ,οι οικοδομές γενικά εχουν πολύ μπετό και σίδερο και δεν τις φοβάμαι , τις φωτιές απο τις διαρροές και τους χαζούς που θα ανάβουν αναπτήρες και κεριά για να δουν ...τι μυρίζει φοβάμαι περισσότερο
Όχι, δεν έχουν περιορισμό. Για τα LPG έχω δει κατά καιρούς κάποιες απαγορεύσεις σε φέρυ και υπόγεια πάρκινγκ.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
να αναφέρω αντικειμενικά και το καλό του και το σκατό του.
Εγώ π.χ. θα αγόραζα ΑΥΡΙΟ ιχ φ.α. ΑΝ με βόλευαν τα πρατήρια.
Εγώ δεν είδα πουθενά να γράφεις τα καλά του (στις τελευταίες σελίδες τουλάχιστον), τα οποία
παρεμπιπτόντως είναι περισσότερα και σίγουρα πιό ουσιαστικά. Αντιθέτως είδα να γράφεις τα
σκατά του όπως λες, διανθισμένα με μπόλικες σάλτσες (υποθέσεις - κακυποψίες - λόγοι διαφορετικοί που
ενάγονται τελικά σ΄έναν/αυτόν της περιορισμένης πρόσβασης σε ανεφοδιασμό).
Αυτό όμως που μ' ενόχλησε περισσότερο είναι το «καχυποψία ότι το κράτος θα τα τιμωρήσει επιβάλλοντας δασμούς στο φ.α.** (εδώ που τα λέμε πρέπει να το κάνει άμεσα)**»
το οποίο ευθέως να σου πω ότι το θεωρώ μικρόψυχο εκ μέρους σου αφού εντάσσεται στο δόγμα του Έλληνα
να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.Τώρα, για κάποιον που μας διαβάζει και ενδιαφέρεται για την αγορά οχήματος Cng, εγώ ως κάτοχος
έχω να πω ότι εφ' όσον έχει πρατήριο σε μία λογική απόσταση από εκεί όπου συνήθως κινείται και τον
καλύπτει κάποιο από τα διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς, να το πάρει με χίλια.
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε -
Εγω εχω διαπιστωσει οτι η κατάσταση με τους ΕΦΚ είναι παγιωμενη και στη χειρότερη θα ανεβασουν λίγο τον ΕΦΚ όπως εκαναν με το υγραεριο. Παρά τη καταστροφολογια με το υγραεριο και την 'άνοδο' της τιμής εγω φουλαρω στη μισή και μικροτερη τιμή αυτής της βενζίνης. Δεν νομίζω ότι ο dstou το είπε κακοπροαιρετα.
Δεδομενης της κατάστασης θα θεωρουσα πιο πετυχημένο η fisikon κτλ να εδιναν επιδότηση για μετατροπή πάρα για νεο αυτοκίνητο, λογω ύψους επιδότησης και διαθεσιμων επιλογών. -
Εγώ δεν είδα πουθενά να γράφεις τα καλά του (στις τελευταίες σελίδες τουλάχιστον), τα οποία
παρεμπιπτόντως είναι περισσότερα και σίγουρα πιό ουσιαστικά.
...
.Δεν πρέπει να παρακολουθείς ενδελεχώς τη συζήτηση, γιατί το ερώτημα ήταν γιατί δεν προχωράει το φ.α. και δεν μπαίνουν και άλλοι κατασκευαστές στην αγορά. Προφανώς σε ένα τέτοιο ερώτημα απαντάς προβάλλοντας με τα μείον του και όχι τα αβαντάζ του. Αλλιώς, αν σε ρωτήσουν π.χ. γιατί δεν τραβάει το λευκό τυρί Δανίας σε σχέση με τη φέτα, και ενώ ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα απαντούσε : διότι είναι άγευστο και στα λεφτά που έχει βρίσκεις καλύτερες εναλλακτικές, εσύ απάντα : διότι είναι φρέσκο και πολύ θρεπτικό.
Κατά τα άλλα, διάβασε το πρώτο ποστ αυτού του νήματος που άνοιξα εγώ άλλωστε, και εδώ και στο ακατανόμαστο γειτονικό φόρουμ.Αυτό όμως που μ' ενόχλησε περισσότερο είναι το «καχυποψία ότι το κράτος θα τα τιμωρήσει επιβάλλοντας δασμούς στο φ.α. (εδώ που τα λέμε πρέπει να το κάνει άμεσα)»
το οποίο ευθέως να σου πω ότι το θεωρώ μικρόψυχο εκ μέρους σου αφού εντάσσεται στο δόγμα του Έλληνα
να ψοφήσει η κατσίκα του γείτοναΧμμ, ωραία πάσα, ευχαριστώ.
Η λιανική τιμή των καυσίμων αποτελείται από 2 μέρη, στη μια μεριά τα διάφορα κόστη (αγορά αργού πετρελαίου, μεταφορά με τάνκερ ή αγωγούς, κόστος δυίλισης, κόστος διανομής στα πρατήρια, κέρδη πρατηριούχου και εμπλεκομένων κ.α.) και πάσης μορφής ΦΟΡΟΙ.
Με τους φόροι το κράτος πληρώνει το χρέος, τις συντάξεις, τους μισθούς των δυ, τα επιδόματα αλληλεγγύης, τα νοσοκομεία, τα Φάντομ, τη συντήρηση των δρόμων κ.ο.κ., και χωρίς φόροι το ίδιο το κράτος και η οποιαδήποτε μορφή πρόνοιας θα κατέρρεαν αυτοστιγμή.Έστω τώρα ο χ Φίτσουλας της διπλανής πόρτας που μπαίνει μέσα στο βενζινoκίνητο ιχ του και κάνει μια διαδρομή 100 χλμ. Για τη διαδρομή αυτή θα κάψει περί τα 7 λίτρα καυσίμου και θα ακουμπήσει στο κράτος 7 ευρώ φόρους.
Αντίστοιχα ένας πετρελαιοκίνητος κάνει την ίδια διαδρομή και καίει έστω 7,5 λίτρα καυσίμου, για τια οποία οι διάφοροι φόροι είναι χοντρικά 7* 0,8= 5,6 ευρώ.
Προσπερνάμε το LPG γιατί απλά βαριέμαι να κάνω πράξεις και πάμε στο φ.α.
Ο ίδιος Φίτσουλας αν επιλέξει ιχ φ.α. για την ίδια απόσταση θα κάψει 4 κιλά και (τυχαία, και έστω ότι το 50% της λιανικής τιμής στο φ.α. είναι φόροι και το υπόλοιπο το συνολικό κόστος του, αν έχει κάποιος τα ακριβή νούμερα με χαρά να τα δούμε) θα ακουμπήσει στο κράτος 4* 0,45 = 1,8 ευρώ!
Στην ερώτηση γιατί το κράτος ζητάει περισσότερους φόρους στη βενζίνη από ότι στο πετρέλαιο κίνησης, η επίσημη- διαχρονική και υπερκομματική-απάντηση είναι ότι : 'διότι αν αυξήσουμε τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης θα επιβαρυνθούν οι μεταφορές αγαθών και η εθνική οικονομία και θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και στον πληθωρισμό'.
Για ποιό λόγο όμως παίρνει μόνο τόσα λίγα από το φ.α.? Και, εξόχως : πόσο σωστό είναι αυτό? Αναγνωρίζω ότι ένα ιχ φ.α. εκπέμπει μερικούς λιγότερους ρύπους από ένα βενζίνης ή πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπέμπει τον αγλέορα και συμβάλλει (well to wheel) εξίσου στο διαβόητο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, αλλά έλεος! σε όλα τα άλλα είναι το ίδιο.Ας του κάνουμε μια εκπτωσούλα λοιπόν επιβραβεύοντας τους συμπολίτες μας που το επέλεξαν , ρυπαίνουν λιγότερο και παράλληλα τρέχουν να βρουν και πρατήριο για ανεφοδιασμό, και τέλος.
Με την παρούσα άνιση φορολόγηση στο φ.α. πάνε περίπατο όλες οι αρχές ισονομίας και ίσης φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Γιατί αυτό το χάσμα? Είναι λογικό και ηθικό? Πόσο ηθικό είναι π.χ. ο Φίτσουλας της Χίου να πληρώνει 1,8 ευρώ τη βενζίνη και να μην έχει ποτέ στη ζωή του τη δυνατότητα να δει πρατήριο φ.α. στο νησί του?
Κατ' εμέ το φορολογικό χάσμα μεταξύ του φ.α. και των λοιπών καυσίμων πρόκειται για απαράδεκτο χάσμα σοβαρότητας, λογικής διακυβέρνησης, ισονομίας και ισοπολιτείας.OVERNIGHT ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ
α. άμεσα η βενζίνη πάει στα π.χ. 0.9 ευρά το λίτρο. Με σύνολο κόστους 0,6 ευρώ έχουμε φόρους 0,3 ευρώ το λίτρο, άρα στο παράδειγμά μας ο βενζινοκίνητος ακουμπάει 2,1 ευρώ στο κράτος για τη λειτουργία του για κάθε 100 χλμ. που διανύει.
Ο γιωταχής φ.α. συνεχίζει και ακουμπάει 1,6 ευρώ φόρους για την ίδια απόσταση, η εκπτωσούλα που λέγαμε.β. άμεσα το φ.α. πάει στο 1,65 ευρώ το κιλό, άρα φόροι 1,2 ευρώ το κιλό, άρα για 100 χλμ. σύνολο φόρων 4*1,2 = 4,8 ευρώ, έναντι 7 του βενζινοκίνητου, να η εκπτωσούλα επιβράβευσης που λέγαμε (-30%).
γ. Κάτι το ενδιάμεσο, π.χ. η βενζίνη πάει στο 1,1 λιανική, άρα για 100 χλμ. ακουμπάμε 3,5 ευρώ φόρους. Αντίστοιχα το φ.α. πάει π.χ. 1,1 λιανική, άρα 1,05 - 0,45 = 0,6 ανά λίτρο σε φόρους, άρα για 100 χλμ. ακουμπάμε 4*0,6 = 2,4 (η γνωστή εκπτωσούλα του π.χ. 30%).
Βαριέμαι να υπολογίσω πόσο θα πρέπει να πάει το πετρέλαιο ή το υγραέριο σε κάθε περίπτωση, το πιάσατε πιστεύω το νόημα το οποίο είναι: ίση κατά το δυνατόν κατανομή των φορολογικών βαρών με παράλληλη επιβράβευση των 'καθαρών' ιχ με μια έκπτωση στο πιασοκώλιασμα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη σττιγμή, το (έστω) 1,8 ευρώ φόροι του φ.α. είναι κάτι κοντά στο τίποτα και, παράλληλα, τα 7 ευρώ φόροι του άτυχου βενζινοκίνητου είναι με άλλα λόγια : 'εσένα θα σε γαμήσω πατόκορφα'.
Είναι για μένα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης και όχι να ψοφήσει η γίδα του γείτονα.+_ΥΓ. Όβερ εντ άουτ, ο η/υ θα ξανανοίξει την Τρίτη, έχω υποσχεθεί 3ήμερο αποτοξίνωσης.
-
Και είπε ο σοφός γέροντας: όποιος αγοράζει Fiat πληρώνει φόρο 1.600 ευρώ, ενώ όποιος αγοράζει Ferrari πληρώνει 24.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι άδικο για τον φουκαρά τον αγοραστή της Ferrari! Τι είναι δίκαιο και ισονομία; Μα φυσικά να πληρώσουν και οι δύο 24.000 φόρο!!! Ή άντε να πληρώσουν από 18.000 ευρώ φόρο γιατί είμαι και καλός!!!!
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Βαριέμαι να υπολογίσω πόσο θα πρέπει να πάει το πετρέλαιο ή το υγραέριο σε κάθε περίπτωση, το πιάσατε πιστεύω το νόημα το οποίο είναι: ίση κατά το δυνατόν κατανομή των φορολογικών βαρών με παράλληλη επιβράβευση των 'καθαρών' ιχ με μια έκπτωση στο πιασοκώλιασμα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη σττιγμή, το (έστω) 1,8 ευρώ φόροι του φ.α. είναι κάτι κοντά στο τίποτα και, παράλληλα, τα 7 ευρώ φόροι του άτυχου βενζινοκίνητου είναι με άλλα λόγια : 'εσένα θα σε γαμήσω πατόκορφα'.
Είναι για μένα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης και όχι να ψοφήσει η γίδα του γείτονα.+_Σύμφωνα με τους υπολογισμούς σου και τα τυροπαραδείγματα λογικά όταν κυκλοφορήσουν ευρέως και τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα εύχεσαι - προτείνεις στα πλαίσια της ισονομίας να επιβαρυνθεί η κιλοβατώρα με 1€ ΕΦΚ και να εκτοξευτεί συνολικά στο 1,2€. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωσή 300 -400 kw/h θα πληρώνει 360 -480€ μηνιαίως για ρεύμα. Ωραία λογική!
Και μην πεις ότι δεν είναι ίδιο παράδειγμα γιατί το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, επειδή και το φ.α είναι από τη στιγμή που έχει εισαχθεί στα νοικοκυριά για πλείστες χρήσεις. Επίσης το ρεύμα παράγεται και από το φ.α.Άκου λοιπόν γιατί το φυσικό αέριο έχει χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ :
Έστω ότι το κράτος έχει προϋπολογίσει έσοδα 2δις από τον ΕΦΚ. Έστω χονδρικά ότι αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στη χώρα μας 6 εκατομμύρια βενζινοκίνητα οχήματα, 1 εκατομμύριο πετρελαιοκίνητα, 300.000 υγραεριοκίνητα και 2000 φυσικού αερίου. Αν αυξηθεί ο ΕΦΚ φυσικού αερίου στα επίπεδα της βενζίνης, το κέρδος είναι τόσο αμελητέο που είναι παντελώς ανάξιο λόγου. Αντιθέτως η ζημιά θα είναι βαρύτατη και πολλαπλάσια αφού :Πρώτον Θα εξαϋλώσει την ήδη υποτονική πώληση οχημάτων Cng
και δεύτερο και το κυριότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναμένεται να επιβαρύνει πρόσθετα τη βιομηχανία αλλά και την ηλεκτροπαραγωγή. Η ΔΕΗ αλλά και ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου καταναλώνουν το 65% του συγκεκριμένου καυσίμου.
Ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011. Ο συντελεστής του καθορίστηκε σε 1,5 ευρώ ανά GJ Μικτής Θερμογόνου Δύναμης (5,4 €/MWh) για όλες τις χρήσεις. Το επίπεδο του συντελεστή είναι δεκαπλάσιο από το ελάχιστο που ορίζει η Οδηγία 2003/96/ΕΚ για τη θερμική επιχειρηματική χρήση και πενταπλάσιο έναντι του ελάχιστου συντελεστή για τη μή επιχειρηματική χρήση.
Μία αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις εξαγωγές των προϊόντων αφού το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων -βαριά βιομηχανία- θα εκτιναχθεί.
Ήδη αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού κόστους μιας επιχείρησης ενεργειακής εντάσεως. Αντίθετα, (σύμφωνα με το ΙΟΒΕ) αν ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις έπεφτε στα κατώτατα κοινοτικά επίπεδα, δηλαδή στο 0,15 ευρώ ανά GJ Μεικτής Θερμογόνου Δύναμης και η ηλεκτροπαραγωγή απαλλασσόταν από τον φόρο τότε το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 754 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω πιστεύω να καλύπτουν τις απλοϊκές σου σκέψεις και υπολογισμούς που σε οδηγούν σε αυτό το αίσθημα του αδικημένου και άνισα φορολογούμενου πολίτη.
Το γιατί δεν προχωράει το φ.α. κίνησης στη χώρα μας ενάγεται σε 4-5 λόγους, οι εξής αποκλειστικά δύο:
-
Το περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων ( ο κάτοικος της Κρήτης και του Διδυμοτείχου ούτε καν θα το σκεφτούν ν' αγοράσουν τέτοιο αυτοκίνητο ακόμη και αν τους το έδιναν δωρεάν)
-
Η μηδενική κυριολεκτικά διαφημιστική του προβολή. Ας πέταγαν οι εταιρείες που τα εμπορεύονται καθημερινά spots με τα πλεονεκτήματά του και θα βλέπαμε πως θα πήγαιναν οι πωλήσεις σε τοποθεσίες που υπάρχουν τουλάχιστον πρατήρια.
Τέλος, για την δυσκολία μεταπώλησης που έθεσες, προ διμήνου συνάδελφός μου αφού τον πήγα σε μία διαδρομή κι ενώ το αυτοκίνητο είχε ήδη 3.000km, βλέποντας τις καταναλώσεις ιδίοις όμμασι μετά από λίγες ημέρες μου ζήτησε να το αγοράσει στη τιμή αντιπροσωπείας. Όπως μου εξήγησε ήταν τόσο ενθουσιασμένος που δεν μπορούσε να περιμένει 3-4 μήνες για την παραλαβή του κι εκτός αυτού, ήξερε για το δικό μου πως είχε και γαμ@ τα στρωσίματα.
Αυτά. Over and out τουλάχιστον για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, γιατί υπάρχει και αληθινή ζωή εκεί έξω
Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους, με πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα χαράς και διασκέδασης -
-
Σχεδόν έχω αποφασίσει την αγορά του fiat panda cng. Έχετε ακούσει τίποτα για προβλήματα;; Όσοι είναι κάτοχοι περίπου τη κατανάλωση παρατηρούν;
Να σημειώσω ότι είμαι κάτοχος ενός υγιέστατου fiat panda 1.2 lpg 2005 με 350.000χλμ όποτε οι προκαταλήψεις για τα ιταλικά δεν με ακουμπάνε.
Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Αεριοκίνηση , CNG vehicles