-
Ολα καλά , αρκεί να μην την πληρώσουν πάλι τα μυρμήγκια , τώρα που τσακώνονται οι ελέφαντες....
-
Τα μυρμίγκια (ας πούμε Μάλτα) την σκαπουλάρουν. Με τα αρνάκια όπως εμείς τι γίνεται...
-
fiverg wrote:
Τώρα είναι σαφές ότι οι Αμερικάνοι επιστρέφουν για να θυμίσουν σε όλους την ισχύ τους. Δεν υπάρχει χώρα που να ανακατεύτηκαν και να μην την κατέστρεψαν.
Αυτό είναι πάρα πολύ αστείο. Το 2014 οι Ρώσοι πήραν ΠΙΣΩ την δική τους Κριμαία. Τότε ο Biden ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Τους πέρδεψαν μια μάνδρα @@ των Ρώσων οι Αμερικάνοι επί Obama-Biden...
Οι ΗΠΑ είναι μια τελειωμένη δύναμη γεωστρατηγικά. Στην Ευρασία πάντα οι Ρώσοι-Σοβιετικοί έκαναν κουμάντο. Η πτώση της ΕΣΣΔ, έφερε 20 χρόνια στο προσκήνιο την Δύση. Τελείωσε όμως αυτό.
Η παγκόσμια ισχύς παίζεσαι σε στρατιωτικό επίπεδο και σε αυτό το επίπεδο κανείς δεν έχει την ισχύ των Ρώσων. Το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, η ισχυρότερη αεροπορία και ο ισχυρότερος Στρατός Ξηράς, με περίπου 15,000 άρματα. Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρότερο ναυτικό, αλλά αυτό δεν βοηθάει στην Ευρώπη, ειδικά όταν μπορούνε να στο βυθίσουν άνετα. (Θα σας φέρω πηγές αν θέλετε - αναλύσεις Αμερικανών αναφέρουν ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που δύναται να βυθίσει τα αεροπλανοφόρα τους)
Η Κίνα από την άλλη δεν έχει την στρατιωτική τεχνολογία για να αντιπαρατεθεί με τους αμερικάνους, αλλά έχει την οικονομική δύναμη. Επίσης επειδή είναι πλούσια, βασίζεται στο ότι θα αγοράσει υπερσύγχρονα όπλα από τους Ρώσους. Οι Ρώσοι δεν τους δίνουν τα καλύτερα τους όπλα φυσικά, αλλά και τα δεύτερα των Ρώσων είναι εξαιρετικά, είναι σαν να παίρνεις τις δεύτερες μηχανές της Ferrari.
Για αυτό η Δύση (ΗΠΑ και ΗΒ) θεωρούν ως μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή την Ρωσία, αλλά ως μεγαλύτερο ανταγωνιστή (οικονομικά) την Κίνα.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο το αφήνουμε στην άκρη αφού δεν πρόκειται(;) να χρησιμοποιηθεί ποτέ σε περιφερειακές συρράξεις.
Για τον ίδιο λόγο αφήνουμε απ έξω και τα 15000 άρματα τα οποια έτσι κι αλλιώς από την Ρωσία δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού μιας και δεν υπάρχει πρόσβαση μέσω μεταγωγικών πλοίων που να μην ελέγχεται από χώρα του ΝΑΤΟ. Εκτός και αν τα 15000 άρματα φορτωθούν στην Καμτσάτκα και κάνουν τον γύρο της γης για να φτάσουν π.χ. στην Λιβύη.
Για την αεροπορία γελάμε πολύ, έχει παραδοθεί ένα(!) α/φος 5ης γενιάς όλο κι όλο τον περασμένο Δεκέμβρη, άντε να έχουν γίνει τώρα 5 ή 10. Και πάλι όμως, αν μιλάμε για συμβατικές επιχειρήσεις οι Ρώσοι έπρεπε να φτύσουν αίμα για να στείλουν καμιά 30ριά αεροπλάνα στην Συρία την στιγμή που οι αμερικάνοι με 2 αεροπλανοφόρα είχαν στις ακτές 180 α/φη. Οπότε μην λέμε ανακριβειες please. Άλλο το πόσο ισχυρές είναι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο να υπερασπιστούν το ρώσικο έδαφος (ποιος άλλωστε θα το απειλήσει;) και άλλο το πόσο περιορισμένες είναι στο να παρεμβαίνουν όπως οι ΝΑΤΟικοί και οι αμερικάνοι σε περιφερειακές συρράξεις. Εκτός βέβαια και αν διαβάζεις pronews που με βάση τα λεγόμενά του οι Ρώσοι και μόνο αυτοί κατέχουν τα μυστικά της υποβρύχιας τεχνολογίας και τώρα που μιλάμε οι δυτικοί έχουν χάσει ένα ρώσικο υποβρύχιο (ενώ φαντάζομαι οι Ρώσοι γνωρίζουν όλες τις θέσεις των αμερικάνικων...), άρα 'να πως' θα βυθίσουν τον αμερικάνικο στόλο έξω από τις ακτές τις Λιβύης όταν χρειαστει...
Το αν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ μπορούν ή δεν μπορούν να επικρατήσουν, να βυθίσουν ή όχι τον αμερκάνικο στόλο κλπ αυτά φαντάζομαι είναι σενάρια που δεν θέλει να ζήσει κανείς. Το νόημα έχει να λέμε ότι 'θα βυθίσουν τον αμερκάνικο στόλο' όταν δεν θα έχει μείνει κολυμπυθρόξυλο πουθενά; Τώρα το ότι υπάρχουν ένα κάρο εκθέσεις εμπόρων όπλων του πενταγώνου που 'σείουν τον κίνδυνο' μπας και αποσπάσουν το επόμενο συμβόλαιο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΥΓ: Είδα κι ένα ωραίο σήμερα, στρατιωτικές δαπάνες ΗΠΑ για το 2020 κάπου 600+ δις, Ρωσία κάπου 60 δις. Που πας βρε Καραμήτρο; Εσείς εξακολουθήστε να πιστεύετε ότι η Ρωσία είναι η υπερδύναμη του πλανήτη.
-
Ξεκινώντας από το τελευταίο, οι δαπάνες, ειδικά σε Δολάρια - γιατί άλλα πράγματα αγοράζεις με 1 Δολάριο στις ΗΠΑ και άλλα σε άλλες χώρες - δεν λένε τίποτα για την μαχητική ικανότητα και για την αγορά οπλικών συστημάτων. Βλέπουμε για παράδειγμα το τεράστιο κόστος του προγράμματος των F35, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα 'ανάπηρο' μαχητικό. Οπότε πεταμένα λεφτά! Αν είναι να έχεις τέτοια μαχητικά 5ης γενιάς, 1000 φορές καλύτερο να έχεις σωστά μαχητικά 4ης γενιάς, που όμως είναι ανώτερα στην πράξη. Το Su-57 ας μην το βάλουμε στην συζήτηση, είναι πολύ μπροστά από οτιδήποτε Δυτικό, όπως άλλωστε και το άρμα Τ14. Μπορείς να ξοδέψεις πολύ λιγότερα χρήματα και να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. με κρατικές εταιρείες, αντί για εμπορικές, ντόπια τεχνολογία και πρώτες ύλες κλπ). Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δίνουν εντολή στις κρατικές τους εταιρείες κι αυτές αναπτύσσουν ένα οπλικό σύστημα σε τιμή κόστους, δεν έχουν να επιβαρύνουν τις τιμές με δις κέρδη για τους μετόχους, όπως οι Δυτικοί. Μετά κάνουν απόσβεση μέσω των εξαγωγών.
Τα όπλα και τα στρατεύματα μεταφέρονται με πλοία ή μεταγωγικά α/φ σε όλον τον κόσμο. Αλλά ειδικά τα αεροπορικά όπλα, μπορούν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα οπουδήποτε στον πλανήτη. Το μόνο εύκολο είναι να πάνε 10-20-100 μαχητικά ή α/φ κρούσης από την Ρωσία στην Συρία, με 1-2 εναέριους ανεφοδιασμούς ή να σηκωθούν στρατηγικά βομβαρδιστικά να χτυπήσουν και να επιστρέψουν στην βάση τους ή να γίνουν πλήγματα με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς από οποιοδήποτε σημείο (ξηρά, πλοία επιφανείας ή υ/β). Άλλωστε στην Συρία οι Ρώσοι κάνουν κουμάντο και είναι ο λόγος που ο Άσσαντ είναι στην εξουσία, ενώ οι Αμερικάνοι έλεγαν ότι θα τον απομακρύνουν κλπ... We all saw how that went!
-
Τώρα δεν θέλω να κάνω τον περισπούδαστο αναλυτή και δέχομαι καλόπιστα όσα λες αλλά έχω τις εξής απορίες:
Οι Αμερικάνοι λοιπόν ξοδεύουν 10:1 σε σχέση με τους Ρώσους για να έχουν ίδιο αποτέλεσμα επειδή τους τα τρώνε οι εταιρίες. Οι Ρώσοι λοιπόν κατάφεραν το 2020 να παραδώσουν ένα(!) SU57 το οποίο 'εκ προοιμίου' θεωρείται εκπληκτικό και φοβερό την στιγμή που δεν κατάφεραν να του βάλουν κινητήρα 5ης γενιάς, συνεπώς -λέω εγώ- μάλλον είναι σχετικά πιο εύκολο να το δεις 'από πίσω' ή με infra red συσκευές. Εκεί δεν 'έφαγαν' λοιπόν λεφτά οι εταιρείες που έκαναν τέτοια πατατιά; Δεν έχει προβλήματα αυτό το α/φος; Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης έπεσαν 2-3. Ας παραδοθεί λοιπόν πρώτα σε ικανούς αριθμους (=μια μοίρα τουλάχιστον), ας επιχειρήσει κανά-δυο χρόνια και το βλέπουμε. Οι 'άλλοι' έχουν ήδη μια 200ριά F22 εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και σχεδιάζουν ήδη τον αντικαταστάτη τους.
Όχι δεν νομίζω να είναι εύκολο να σηκωθούν 200 ρώσικα α/φη να χτυπήσουν στην Συρία γιατί έχουν να περάσουν από άλλες χώρες. Μόνο να στείλουν κρουζ μέσω Ιράν όπως και έγινε. Αν όμως θέλεις 'τακτική' υποστήριξη επί του πεδίου πρέπει να έχεις α/φη εκεί, γι΄ αυτό και τα πήγαν. Και για να γίνει αυτο φαντάζομαι ότι δεν ήταν κάτι τόσο απλό, έπρεπε πάλι όλοι οι ενδιάμεσοι να συνεναίσουν. Σε μια υποθετική 'κρίση' σε χώρα π.χ. της Αφρικής δεν βλέπω πως θα μπορούσε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Για Νότια Αμερική μην το πιάσουμε καθόλου. Ενώ το αεροπλανοφόρο το στέλνεις στις ακτές και το έχεις διαθέσιμο 'όποτε χρειαστεί' (μαζί με τις ανάλογες αποβατικές δυνάμεις).
Δέχομαι βέβαια και την άποψη ότι πλέον το κέντρο του κόσμου είναι η λεκάνη του Ειρηνικού και εκεί τα αμερικανακια δεν μπορούν να σουλατσάρουν πλέον άνετα όπως παλαιότερα αφού οι Κινέζοι εξοπλίζονται συνεχώς. Από την άλλη όμως έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχή την στιγμή που οι Ρώσοι είναι άφαντοι (στην κυριολεξία, φαντάζομαι μόνο υποβρύχια στέλνουν εκεί πέρα ).
Τέλος πάντω, θεωρητικές συζητήσεις επί φρικιαστικών -κατά βάση- σεναρίων, ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναζήσουμε τέτοιους 'τσαμπουκάδες'.
-
Αν είναι να πιάσουμε τα όπλα ένα προς ένα, πρέπει να πάμε στο δίπλα τοπικο, εδώ είναι κυρίως για γεωπολιτική.
Αλλά θα απαντήσω μόνο σε αυτό που ανέφερες περί Su-57. Έχουν ήδη παραδοθεί κάποια σειριακής παραγωγής, και αντίθετα με τα προπαραγωγής, φέρουν IR shields, ενώ οι IR seekers δεν είναι στάνταρ εξοπλισμός των Δυτικών α/φ (σε αντίθεση με τα ρωσικά). Όμως ακόμα και με τους κινητήρες πρώτου σταδίου έχουν υψηλότερο λόγω ώσης/βάρους σε σχέση με τα F22, ενώ έχουν και 3d vectoring, όταν τα αμερικάνικα περιορίζονται σε 2d. Οι 2ου σταδίου χαρακτηρίζονται ως κινητήρες 6ης γενιάς (με πολύ υψηλότερη ώση) και θα ενσωματωθούν τα επόμενα χρόνια. Συμπερασματικά, το Su-57 είναι ταχύτερο, πιο ευκίνητο και με πιο σύγχρονους αισθητήρες (ραντάρ L Band περιμετρικά - με δυνατότητα 360 μοιρών, ενσωματωμένους IR seekers και jammers) και βλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ είναι παραδοσιακά καλύτερα και στην κλειστή αερομαχία (supermanoeuvrability). Δοκιμάστηκαν σε επιχειρήσεις στην Συρία.
Μα το ίδιο λέμε, έστειλαν εκεί α/φ., άρα δεν χρειάστηκαν αεροπλανοφόρο. Επίσης, να ενημερώσω ότι αρκετές φορές στρατηγικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-160 απογειώθηκαν από την Ρωσία, χτύπησαν στην Συρία και επέστρεψαν στην βάση τους. Για μέρη όπως η Ν. Αμερική (που τι να πάει να κάνει εκεί η Ρωσία, αλλά λέμε τώρα), θα γίνει αυτό που έγινε με Βενεζουέλα και Κούβα, όπου απλά θα μετασταθμεύσουν εκεί τα α/φ και θα κάνουν περιπολίες μάχης τα στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Τσαμπουκάδες με την συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων ζούμε στην Ευρώπη (Αν. Ουκρανία, Κριμέα, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Γεωργία - θυμίζω απλά πρόσφατες συγκρούσεις) και στην Β. Αφρική (Συρία, Λιβύη) και για αυτό επικεντρώνομαι εδώ και όχι στην Χιλή. Εδώ είναι ο κίνδυνος, όχι στα ανοικτά της Μαντζουρίας και για αυτό δεν θεωρώ πρόβλημα την λεκάνη του Ειρηνικού, όπου απλά είναι τεράστιες ωκεάνιες εκτάσεις χωρίς κανένα ενδιαφέρον (όσοι δεν πλησιάζεις τα χωρικά ύδατα κάποιας άλλης χώρας).
-
Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, δες τον χάρτη, για να περάσουν ρώσικα αεροπλάνα και να πάνε οπουδήποτε προς τις περιοχές που λες πρέπει να έχουν την συναίνεση άλλης χώρας (Τουρκία, Ιράν κλπ). Αλλιώς δεν... Στην Συρία πήγαν γιατί φαντάζομαι τους επιτραπηκε. Αν δεν είχε επιτραπεί δεν θα πήγαιναν. Δεν μπορείς να υποστηρίζεις τακτικά τις δυνάμεις σου (φαντάζομαι) με βαριά βομβαρδιστικά και πυραυλους κρουζ από 2000 χλμ μακριά. Άλλωστε και οι πυραυλοι από κάποιο εναέριο χώρο πρέπει να περάσουν. Αν εξαρτάσαι από γεωπολιτικά φεγγάρια μπορεί να έχεις θέμα. Γι' αυτό και υπάρχουν και οι στόλοι.
Σε αντίθεση, οι αμερικάνοι έχουν την δομή και τις δυνατότητες για πιο άμεσες παρεμβάσεις σε οποιαδήποτε θάλασσα του πλανήτη. Επίσης το ΑΕΠ της Ρωσιας υπολείπεται νομίζω ακόμη και της Γερμανίας. Δεν νομίζω οτι μια τέτοια εικόνα συμβαδίζει με 'πλανητάρχες'.
-
Όταν μιλάμε για hard power (σε αντίθεση με soft power), η στρατιωτική ισχύς, η παραγωγική ικανότητα όπλων και η εκπαίδευση του στρατεύματος είναι που μετράνε, όχι το ΑΕΠ. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Γαλλία, αλλά στρατιωτικά δεν υπάρχει καν σύγκριση.
Σχετικά με το άλλο που είπες, έγινε καταννοητό, αλλά πάντα θα υπάρχουν φιλικές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν σε αυτήν την περίπτωση. Αν δεν υπάρχουν, κατευθυνόμενα βλήματα μπορούν να βληθούν από ναυτικές μονάδες. Βέβαια υπάρχουν και χώρες χωρίς θάλασσα, εκεί θα πρέπει να αερομεταφέρεις δυνάμεις.
-
ΓΙα μένα προσωπικά μόνο και μόνο που η Ρωσία ουσιαστικά εχει δικτατορία τα λεει όλα.
Τουλάχιστον στην Αμερική γίνονται κάποιες εκλογές.Υπάρχει κάποιος υποτυπώδης έλεγχος.Στη Ρωσία τίποτα.Όλα σκοτεινά .Να μη μιλήσω τώρα για ανθρώπινα δικαιώματα το ρόλο των ολιγαρχών κτλ..
-
Θεωρητικά και στην Ρωσία και στην Κίνα γίνονται εκλογές. Μάλιστα σε αυτές τις δύο χώρες παίρνει την εξουσία όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους. Θυμίζω ότι στις ΗΠΑ ο Τραμπ βγήκε Πρόεδρος με λιγότερους ψήφους από την Χίλλαρυ. Για να μην μιλήσουμε για το ντου στο Καπιτόλιο, τα καθημερινά περιστατικά με μακελειά, ή ότι σε σκοτώνουν οι μπάτσοι για ψύλλου πήδημα στον δρόμο. Δεν βλέπω καμιά δημοκρατία λοιπόν στις ΗΠΑ... Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ισχύουν όσα ανέφερες Κωστή για την Ρωσία.
-
Προφανώς δεν είπα οτι στις ΗΠΑ είναι όλα ρόδινα αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει καμία σύγκριση με τον απολυταρχισμό της Ρωσίας.Ακόμα και ο Trump αποχώρησε μετά τις εκλογές ενω στη Ρωσία έχουμε ουσιαστικά έναν ισόβιο δικτάτορα που αλλάζει τους νόμους όπως τον βολεύουν .Όσο για την αντιπολίτευση την κανονίζει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο....Χα χα!
Για την προεδρική εκλογή που έγραψες στις ΗΠΑ όλα γίνονται σύμφωνα με τη 12η τροπολογία του συντάγματος απο το 1804.Εχει συμβεί άλλες 5 φορές να εκλέγεται πρόεδρος κάποιος με λιγότερες ψήφους.Η τελευταία πριν τον Trump ήταν η μονομαχία Gore -Bush.Εχει να κάνει με την εκπροσώπηση των πολιτείων στο εκλεκτορικό σώμα .Δε βλέπω πάλι που υπάρχει σύγκριση.
Επίσης εγω δε νομίζω οτι μαθαίνουμε τα πραγματικά νέα και ειδήσεις απο τη Ρωσία μιας και προφανώς ελέγχει όλα τα μεσα ενημέρωσης.Τώρα για δικαιώματα ομοφυλοφίλων , γυναικών πάλι είναι δεκαετίες πίσω.
Τέλος ,προσωπικά, δε με εκπλήσσει μιας και ξέρουμε τη συμπεριφορά της ΕΣΣΔ στην υποδούλωση της μισής Ευρώπης επι 50 χρόνια...
Δε βλέπω καν σύγκριση με τις ΗΠΑ Alex. Όπου προφανώς και πάλι υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα οικονομικά συμφέροντα και τα λόμπυ να ελέγχουν τα πάντα.Ίσως είναι ένας διαφορετικός τρόπος απολυταρχισμού αλλά εγω προφανώς θα προτιμούσα να έμενα και να μεγάλωνα τα παιδιά μου στις ΗΠΑ και όχι στη Ρωσία.
-
Εγώ πάλι ούτε σαν τουρίστας δεν θέλω να πάω στις ΗΠΑ...
-
χαχα, ρε συ αλεξ....
παντως αν και εχω γυρισει απειρα περσοτερο ρωσια, εντος και εκτος πολεων, προτιμω το γιου ες έι. και οι ιδιοι προτιμουν το γιου ες έι.
θα συμφωνησουμε στην προθεση απολυτα και να παλαιψουμε κιολας για αυτη, στη πραξη ειχσμε μεγαλο θεμα καπηλειας της λαικης βουλησης, θες δεν ηταν ετοιμη η κοινωνια, θες μπηκαν στη μεση ανομιες, το αποτελεσμα ηταν αλλο και επεσε βαρυ πανω στα κεφαλια καποιων λαων, εστω και αν ο φοβος του αντιπαλου λειτουργησε θετικα για τα δικα μας κεφαλια και δεν γιναμε γιουσουφακια των μονοπωλιων τοτε και γινομαστε τωρα που δεν υπαρχει πια ο φοβος της αρκουδας
-
Εγώ πάλι ούτε σαν τουρίστας δεν θέλω να πάω στις ΗΠΑ...
Και όμως...έχω πάει (Miami) και έχω περάσει φανταστικά και οικονομικά. Και επίσης οι κάτοικοι μια χαρά περνάνε (στις περισσότερες πολιτείες), ο ξάδερφός μου ήδη 32 χρόνια εκεί (έχει αλλάξει 3 πολιτέιες), τέλεια περνάει...καμία σχέση με Ελλάδα.
-
χαχα, ρε συ αλεξ....
παντως αν και εχω γυρισει απειρα περσοτερο ρωσια, εντος και εκτος πολεων, προτιμω το γιου ες έι. και οι ιδιοι προτιμουν το γιου ες έι.
θα συμφωνησουμε στην προθεση απολυτα και να παλαιψουμε κιολας για αυτη, στη πραξη ειχσμε μεγαλο θεμα καπηλειας της λαικης βουλησης, θες δεν ηταν ετοιμη η κοινωνια, θες μπηκαν στη μεση ανομιες, το αποτελεσμα ηταν αλλο και επεσε βαρυ πανω στα κεφαλια καποιων λαων, εστω και αν ο φοβος του αντιπαλου λειτουργησε θετικα για τα δικα μας κεφαλια και δεν γιναμε γιουσουφακια των μονοπωλιων τοτε και γινομαστε τωρα που δεν υπαρχει πια ο φοβος της αρκουδας
Βρε άσε τα ιδεολογικά, δεν μιλάμε για την ΕΣΣΔ άλλωστε, αλλά για την τωρινή Ρωσία, που δεν είναι Σοσιαλιστική. Στις ΗΠΑ δεν έχω καμιά όρεξη να ζήσω για 1002 λόγους. Σιχαίνομαι την λατρεία που τρέφουν για το χρήμα, την μηδενική κοινωνική πολιτική (αν δεν έχεις λεφτά και αρρωστήσεις, πέθανες... ΕΣΥ (NHS); Τι κομμουνιστικά πράγματα είναι αυτά;), την Προτεσταντική λογική (η δουλειά πάνω από όλα), τα ατελείωτα ωράρια - rat race, την τεράστια διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τους άστεγους απέναντι από τους τύπους με περιουσία μιας μικρής χώρας. ΕΜΕΤΟΣ!!! Να μου έλεγες Καναδά ή Αυστραλία να πω ναι (όχι ότι είναι το ιδανικό, απλά είναι λίγο καλύτερα). Ο λόγος που δεν θα πω 'ναι' ούτε στην Ρωσία (που σήμερα έχει πολλά από αυτά τα προβλήματα και η ίδια, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό) είναι η γλώσσα, ο ίδιος λόγος που δεν θα πήγαινα να ζήσω στην Ιταλία, που λατρεύω.
ΥΓ: Καλή μου φίλη, ελληνοαμαρικανίδα εκ Νέας Υόρκης, ψάχνει τρόπο να έρθει μόνιμα Ελλάδα. Δεν την παλεύει άλλο τις ΗΠΑ και ας γεννήθηκε εκεί...
-
Εγώ δεν ξέρω κανέναν Έλληνα που να έχει μεταναστεύσει στη Ρωσία για να συγκρίνω είναι η αλήθεια.
Αντίθετα ξέρω πάρα πολλούς που έχουν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α και περνάνε πολύ καλά.
Επίσης έχω αρκετούς γιατρούς που έχουν πάει εκεί .Πολύ ευχαριστημένοι.
Για το σύστημα υγείας στη Ρωσία δεν έχω ιδέα,ούτε πληροφόρηση.Δε ξέρω σε τι κατάσταση είναι τα νοσοκομεία .Προφανώς δεν αφήνουν να διαρρεύσουν και πολλά πολλά .Υπάρχει λογοκρισία.
Γενικά οι Ρωσοι γιατροί ούτε σε συνέδρια εμφανίζονται καν,ούτε στις παγκόσμιες επιστημονικές εταιρείες συμμετέχουν ιδιαίτερα.
Οι Η.Π.Α στον ιατρικό τομέα βρίσκονται στη παγκόσμια πρωτοπορία.
-
Δεν μίλησα για ιατρική, μίλησα για μια φίλη που είναι Ελληνο-Αμερικανίδα (πρόσφατα πήρε και το ελληνικό διαβατήριο) και δεν θέλει να ζήσει ούτε άλλη μια ώρα εκεί με τον γιο της.
Δεν ξέρω αν εμφανίζονται οι γιατροί στα συνέδριά σας, ακούω όμως ότι οι Ρώσοι έβγαλαν πρώτοι εμβόλιο για τον Sars-Cov-2, το οποίο εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως διαβάζω. Φαντάζομαι το ίδιο θα λένε και αυτοί για τους Δυτικούς ιατρούς, ότι δεν εμφανίζονται στα δικά τους συνέδρια...
-
Δία, δεν είναι όλες οι ΗΠΑ όπως τις περιγράφεις, μόνο οι πολύ μεγάλες πόλεις, όπως η ΝΥ. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που έφυγε ο ξαδερφός μου από ΝΥ. Πήγε Miami και τώρα Washington DC....καμία σχέση με ΝΥ. Πολύ πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Και εαν πάς και σε πιο 'χωριά', ακόμα καλύτερα περνάς. Έχω φίλο οικογενειάρχη που πήγε στο Σικάγο (έχει αλλάξει πολύ το Σικάγο) και τώρα, 10 χρόνια μετά που σκέφτονται να γυρίσουν τα παιδιά του τα έχουν βάψει μαύρα...περνάνε τέλεια εκεί. Σκέψου πάνε με τα ποδήλατα στο σχολείο με απόλυτη ασφάλεια...για στείλε εδώ το παιδί σου - στην Αθήνα - στο σχολείο με το ποδήλατο...μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ.
Δεν είναι όλες οι ΗΠΑ το ίδιο, έχουν τεράστιες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία. Η ΝΥ είναι κόλαση σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για οικογένεια και πανάκριβη. Εαν πάς σε ποιο οικογενειακές πολιτείες και πόλεις, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και πολύ πιο ανθρώπινα από την Αθήνα, ειλικρινά καμία σχέση! Ο ένας βοηθάει τον άλλο, υπάρχουν γειτονιές κλπ. Και θα μου πεις ΟΚ, μην μένεις Αθήνα. Ελα όμως που στην Ελλάδα το 80% της εργασίας είναι στην Αθήνα...άρα για εμένα είναι δύσκολο να πάω π.χ. στον Βόλο ή σε μια ακόμα πιο μικρή πόλη, ενώ στην Αμερική δεν ισχύει αυτό.
-
Και η Ελλάδα, που τη συγκρίνετε με Αμερική, μια χαρά είναι για πολύ κόσμο. Αρκεί να είσαι στη σωστή κλίκα. Ας έρθει με τις κατάλληλες διασυνδέσεις ένας π.χ. γιατρός στο Βόλο. Θα χει π.χ. ιδιωτικό πάρκινγκ μόνιμο στο υπόγειο του καινούριου νοσοκομείου, που δεν το άνοιξαν ποτέ για το κοινό και το μοίρασαν μεταξύ τους και ψάχνουν οι συνοδοί τα γύρω στενά... Θα βρει ένα γαμ@το διαμέρισμα πρώτο ή δεύτερο στη Παραλία με ενοίκιο που στην Αθήνα έχει δυάρι στο κέντρο, και θα πηγαίνει στη δουλειά του κάνοντας ποδήλατο μέσα στο παραθαλάσσιο πάρκο... Θα κάνει και τα κονέ του με τις Δημαρχιακές δυνάμεις και θα ανοίξουν ένα ωραίο καφέ συνεταιρικό σε δημοτικό κτήριο, με 3€ θα πίνει ο πελάτης καφεδούμπα και ποτάρα σπέσιαλ (που στην Αθήνα ούτε με 13€ δεν απολαμβάνει) και θα ξεπλένει ο ντόκτορ τα φακελάκια της πρωϊνής εργασίας για την εφορία, θα χει τα τσιπουράδικα μέσα στα πόδια του, το χιονοδρομικό του σε 40 λεπτά, σε άλλα τόσα 50 παραλίες που ούτε στα όνειρα του αλλού, σχολείο τα παιδιά μόνα τους με τα πόδια χωρίς να τα πειράξει κανείς κλπ. κλπ.
Τί να κλ@σει το Κονέκτικατ, αν έχεις τα κονέ στο Βόλο...
-
Ασε που και οι Βιεννέζοι αισθάνονται σαν στον τόπο τους....
Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) [Διάσπαση]