-
Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, δες τον χάρτη, για να περάσουν ρώσικα αεροπλάνα και να πάνε οπουδήποτε προς τις περιοχές που λες πρέπει να έχουν την συναίνεση άλλης χώρας (Τουρκία, Ιράν κλπ). Αλλιώς δεν... Στην Συρία πήγαν γιατί φαντάζομαι τους επιτραπηκε. Αν δεν είχε επιτραπεί δεν θα πήγαιναν. Δεν μπορείς να υποστηρίζεις τακτικά τις δυνάμεις σου (φαντάζομαι) με βαριά βομβαρδιστικά και πυραυλους κρουζ από 2000 χλμ μακριά. Άλλωστε και οι πυραυλοι από κάποιο εναέριο χώρο πρέπει να περάσουν. Αν εξαρτάσαι από γεωπολιτικά φεγγάρια μπορεί να έχεις θέμα. Γι' αυτό και υπάρχουν και οι στόλοι.
Σε αντίθεση, οι αμερικάνοι έχουν την δομή και τις δυνατότητες για πιο άμεσες παρεμβάσεις σε οποιαδήποτε θάλασσα του πλανήτη. Επίσης το ΑΕΠ της Ρωσιας υπολείπεται νομίζω ακόμη και της Γερμανίας. Δεν νομίζω οτι μια τέτοια εικόνα συμβαδίζει με 'πλανητάρχες'.
-
Όταν μιλάμε για hard power (σε αντίθεση με soft power), η στρατιωτική ισχύς, η παραγωγική ικανότητα όπλων και η εκπαίδευση του στρατεύματος είναι που μετράνε, όχι το ΑΕΠ. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Γαλλία, αλλά στρατιωτικά δεν υπάρχει καν σύγκριση.
Σχετικά με το άλλο που είπες, έγινε καταννοητό, αλλά πάντα θα υπάρχουν φιλικές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν σε αυτήν την περίπτωση. Αν δεν υπάρχουν, κατευθυνόμενα βλήματα μπορούν να βληθούν από ναυτικές μονάδες. Βέβαια υπάρχουν και χώρες χωρίς θάλασσα, εκεί θα πρέπει να αερομεταφέρεις δυνάμεις.
-
ΓΙα μένα προσωπικά μόνο και μόνο που η Ρωσία ουσιαστικά εχει δικτατορία τα λεει όλα.
Τουλάχιστον στην Αμερική γίνονται κάποιες εκλογές.Υπάρχει κάποιος υποτυπώδης έλεγχος.Στη Ρωσία τίποτα.Όλα σκοτεινά .Να μη μιλήσω τώρα για ανθρώπινα δικαιώματα το ρόλο των ολιγαρχών κτλ..
-
Θεωρητικά και στην Ρωσία και στην Κίνα γίνονται εκλογές. Μάλιστα σε αυτές τις δύο χώρες παίρνει την εξουσία όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους. Θυμίζω ότι στις ΗΠΑ ο Τραμπ βγήκε Πρόεδρος με λιγότερους ψήφους από την Χίλλαρυ. Για να μην μιλήσουμε για το ντου στο Καπιτόλιο, τα καθημερινά περιστατικά με μακελειά, ή ότι σε σκοτώνουν οι μπάτσοι για ψύλλου πήδημα στον δρόμο. Δεν βλέπω καμιά δημοκρατία λοιπόν στις ΗΠΑ... Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ισχύουν όσα ανέφερες Κωστή για την Ρωσία.
-
Προφανώς δεν είπα οτι στις ΗΠΑ είναι όλα ρόδινα αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει καμία σύγκριση με τον απολυταρχισμό της Ρωσίας.Ακόμα και ο Trump αποχώρησε μετά τις εκλογές ενω στη Ρωσία έχουμε ουσιαστικά έναν ισόβιο δικτάτορα που αλλάζει τους νόμους όπως τον βολεύουν .Όσο για την αντιπολίτευση την κανονίζει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο....Χα χα!
Για την προεδρική εκλογή που έγραψες στις ΗΠΑ όλα γίνονται σύμφωνα με τη 12η τροπολογία του συντάγματος απο το 1804.Εχει συμβεί άλλες 5 φορές να εκλέγεται πρόεδρος κάποιος με λιγότερες ψήφους.Η τελευταία πριν τον Trump ήταν η μονομαχία Gore -Bush.Εχει να κάνει με την εκπροσώπηση των πολιτείων στο εκλεκτορικό σώμα .Δε βλέπω πάλι που υπάρχει σύγκριση.
Επίσης εγω δε νομίζω οτι μαθαίνουμε τα πραγματικά νέα και ειδήσεις απο τη Ρωσία μιας και προφανώς ελέγχει όλα τα μεσα ενημέρωσης.Τώρα για δικαιώματα ομοφυλοφίλων , γυναικών πάλι είναι δεκαετίες πίσω.
Τέλος ,προσωπικά, δε με εκπλήσσει μιας και ξέρουμε τη συμπεριφορά της ΕΣΣΔ στην υποδούλωση της μισής Ευρώπης επι 50 χρόνια...
Δε βλέπω καν σύγκριση με τις ΗΠΑ Alex. Όπου προφανώς και πάλι υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα οικονομικά συμφέροντα και τα λόμπυ να ελέγχουν τα πάντα.Ίσως είναι ένας διαφορετικός τρόπος απολυταρχισμού αλλά εγω προφανώς θα προτιμούσα να έμενα και να μεγάλωνα τα παιδιά μου στις ΗΠΑ και όχι στη Ρωσία.
-
Εγώ πάλι ούτε σαν τουρίστας δεν θέλω να πάω στις ΗΠΑ...
-
χαχα, ρε συ αλεξ....
παντως αν και εχω γυρισει απειρα περσοτερο ρωσια, εντος και εκτος πολεων, προτιμω το γιου ες έι. και οι ιδιοι προτιμουν το γιου ες έι.
θα συμφωνησουμε στην προθεση απολυτα και να παλαιψουμε κιολας για αυτη, στη πραξη ειχσμε μεγαλο θεμα καπηλειας της λαικης βουλησης, θες δεν ηταν ετοιμη η κοινωνια, θες μπηκαν στη μεση ανομιες, το αποτελεσμα ηταν αλλο και επεσε βαρυ πανω στα κεφαλια καποιων λαων, εστω και αν ο φοβος του αντιπαλου λειτουργησε θετικα για τα δικα μας κεφαλια και δεν γιναμε γιουσουφακια των μονοπωλιων τοτε και γινομαστε τωρα που δεν υπαρχει πια ο φοβος της αρκουδας
-
Εγώ πάλι ούτε σαν τουρίστας δεν θέλω να πάω στις ΗΠΑ...
Και όμως...έχω πάει (Miami) και έχω περάσει φανταστικά και οικονομικά. Και επίσης οι κάτοικοι μια χαρά περνάνε (στις περισσότερες πολιτείες), ο ξάδερφός μου ήδη 32 χρόνια εκεί (έχει αλλάξει 3 πολιτέιες), τέλεια περνάει...καμία σχέση με Ελλάδα.
-
χαχα, ρε συ αλεξ....
παντως αν και εχω γυρισει απειρα περσοτερο ρωσια, εντος και εκτος πολεων, προτιμω το γιου ες έι. και οι ιδιοι προτιμουν το γιου ες έι.
θα συμφωνησουμε στην προθεση απολυτα και να παλαιψουμε κιολας για αυτη, στη πραξη ειχσμε μεγαλο θεμα καπηλειας της λαικης βουλησης, θες δεν ηταν ετοιμη η κοινωνια, θες μπηκαν στη μεση ανομιες, το αποτελεσμα ηταν αλλο και επεσε βαρυ πανω στα κεφαλια καποιων λαων, εστω και αν ο φοβος του αντιπαλου λειτουργησε θετικα για τα δικα μας κεφαλια και δεν γιναμε γιουσουφακια των μονοπωλιων τοτε και γινομαστε τωρα που δεν υπαρχει πια ο φοβος της αρκουδας
Βρε άσε τα ιδεολογικά, δεν μιλάμε για την ΕΣΣΔ άλλωστε, αλλά για την τωρινή Ρωσία, που δεν είναι Σοσιαλιστική. Στις ΗΠΑ δεν έχω καμιά όρεξη να ζήσω για 1002 λόγους. Σιχαίνομαι την λατρεία που τρέφουν για το χρήμα, την μηδενική κοινωνική πολιτική (αν δεν έχεις λεφτά και αρρωστήσεις, πέθανες... ΕΣΥ (NHS); Τι κομμουνιστικά πράγματα είναι αυτά;), την Προτεσταντική λογική (η δουλειά πάνω από όλα), τα ατελείωτα ωράρια - rat race, την τεράστια διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τους άστεγους απέναντι από τους τύπους με περιουσία μιας μικρής χώρας. ΕΜΕΤΟΣ!!! Να μου έλεγες Καναδά ή Αυστραλία να πω ναι (όχι ότι είναι το ιδανικό, απλά είναι λίγο καλύτερα). Ο λόγος που δεν θα πω 'ναι' ούτε στην Ρωσία (που σήμερα έχει πολλά από αυτά τα προβλήματα και η ίδια, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό) είναι η γλώσσα, ο ίδιος λόγος που δεν θα πήγαινα να ζήσω στην Ιταλία, που λατρεύω.
ΥΓ: Καλή μου φίλη, ελληνοαμαρικανίδα εκ Νέας Υόρκης, ψάχνει τρόπο να έρθει μόνιμα Ελλάδα. Δεν την παλεύει άλλο τις ΗΠΑ και ας γεννήθηκε εκεί...
-
Εγώ δεν ξέρω κανέναν Έλληνα που να έχει μεταναστεύσει στη Ρωσία για να συγκρίνω είναι η αλήθεια.
Αντίθετα ξέρω πάρα πολλούς που έχουν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α και περνάνε πολύ καλά.
Επίσης έχω αρκετούς γιατρούς που έχουν πάει εκεί .Πολύ ευχαριστημένοι.
Για το σύστημα υγείας στη Ρωσία δεν έχω ιδέα,ούτε πληροφόρηση.Δε ξέρω σε τι κατάσταση είναι τα νοσοκομεία .Προφανώς δεν αφήνουν να διαρρεύσουν και πολλά πολλά .Υπάρχει λογοκρισία.
Γενικά οι Ρωσοι γιατροί ούτε σε συνέδρια εμφανίζονται καν,ούτε στις παγκόσμιες επιστημονικές εταιρείες συμμετέχουν ιδιαίτερα.
Οι Η.Π.Α στον ιατρικό τομέα βρίσκονται στη παγκόσμια πρωτοπορία.
-
Δεν μίλησα για ιατρική, μίλησα για μια φίλη που είναι Ελληνο-Αμερικανίδα (πρόσφατα πήρε και το ελληνικό διαβατήριο) και δεν θέλει να ζήσει ούτε άλλη μια ώρα εκεί με τον γιο της.
Δεν ξέρω αν εμφανίζονται οι γιατροί στα συνέδριά σας, ακούω όμως ότι οι Ρώσοι έβγαλαν πρώτοι εμβόλιο για τον Sars-Cov-2, το οποίο εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως διαβάζω. Φαντάζομαι το ίδιο θα λένε και αυτοί για τους Δυτικούς ιατρούς, ότι δεν εμφανίζονται στα δικά τους συνέδρια...
-
Δία, δεν είναι όλες οι ΗΠΑ όπως τις περιγράφεις, μόνο οι πολύ μεγάλες πόλεις, όπως η ΝΥ. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που έφυγε ο ξαδερφός μου από ΝΥ. Πήγε Miami και τώρα Washington DC....καμία σχέση με ΝΥ. Πολύ πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Και εαν πάς και σε πιο 'χωριά', ακόμα καλύτερα περνάς. Έχω φίλο οικογενειάρχη που πήγε στο Σικάγο (έχει αλλάξει πολύ το Σικάγο) και τώρα, 10 χρόνια μετά που σκέφτονται να γυρίσουν τα παιδιά του τα έχουν βάψει μαύρα...περνάνε τέλεια εκεί. Σκέψου πάνε με τα ποδήλατα στο σχολείο με απόλυτη ασφάλεια...για στείλε εδώ το παιδί σου - στην Αθήνα - στο σχολείο με το ποδήλατο...μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ.
Δεν είναι όλες οι ΗΠΑ το ίδιο, έχουν τεράστιες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία. Η ΝΥ είναι κόλαση σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για οικογένεια και πανάκριβη. Εαν πάς σε ποιο οικογενειακές πολιτείες και πόλεις, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και πολύ πιο ανθρώπινα από την Αθήνα, ειλικρινά καμία σχέση! Ο ένας βοηθάει τον άλλο, υπάρχουν γειτονιές κλπ. Και θα μου πεις ΟΚ, μην μένεις Αθήνα. Ελα όμως που στην Ελλάδα το 80% της εργασίας είναι στην Αθήνα...άρα για εμένα είναι δύσκολο να πάω π.χ. στον Βόλο ή σε μια ακόμα πιο μικρή πόλη, ενώ στην Αμερική δεν ισχύει αυτό.
-
Και η Ελλάδα, που τη συγκρίνετε με Αμερική, μια χαρά είναι για πολύ κόσμο. Αρκεί να είσαι στη σωστή κλίκα. Ας έρθει με τις κατάλληλες διασυνδέσεις ένας π.χ. γιατρός στο Βόλο. Θα χει π.χ. ιδιωτικό πάρκινγκ μόνιμο στο υπόγειο του καινούριου νοσοκομείου, που δεν το άνοιξαν ποτέ για το κοινό και το μοίρασαν μεταξύ τους και ψάχνουν οι συνοδοί τα γύρω στενά... Θα βρει ένα γαμ@το διαμέρισμα πρώτο ή δεύτερο στη Παραλία με ενοίκιο που στην Αθήνα έχει δυάρι στο κέντρο, και θα πηγαίνει στη δουλειά του κάνοντας ποδήλατο μέσα στο παραθαλάσσιο πάρκο... Θα κάνει και τα κονέ του με τις Δημαρχιακές δυνάμεις και θα ανοίξουν ένα ωραίο καφέ συνεταιρικό σε δημοτικό κτήριο, με 3€ θα πίνει ο πελάτης καφεδούμπα και ποτάρα σπέσιαλ (που στην Αθήνα ούτε με 13€ δεν απολαμβάνει) και θα ξεπλένει ο ντόκτορ τα φακελάκια της πρωϊνής εργασίας για την εφορία, θα χει τα τσιπουράδικα μέσα στα πόδια του, το χιονοδρομικό του σε 40 λεπτά, σε άλλα τόσα 50 παραλίες που ούτε στα όνειρα του αλλού, σχολείο τα παιδιά μόνα τους με τα πόδια χωρίς να τα πειράξει κανείς κλπ. κλπ.
Τί να κλ@σει το Κονέκτικατ, αν έχεις τα κονέ στο Βόλο...
-
Ασε που και οι Βιεννέζοι αισθάνονται σαν στον τόπο τους....
-
Ασε που και οι Βιεννέζοι αισθάνονται σαν στον τόπο τους....
Wurst βραστό με τσιτσίραβλα τουρσί, ο καλύτερος τσιπουρο-μεζές!
-
Δεν μίλησα για ιατρική, μίλησα για μια φίλη που είναι Ελληνο-Αμερικανίδα (πρόσφατα πήρε και το ελληνικό διαβατήριο) και δεν θέλει να ζήσει ούτε άλλη μια ώρα εκεί με τον γιο της.
Δεν ξέρω αν εμφανίζονται οι γιατροί στα συνέδριά σας, ακούω όμως ότι οι Ρώσοι έβγαλαν πρώτοι εμβόλιο για τον Sars-Cov-2, το οποίο εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως διαβάζω. Φαντάζομαι το ίδιο θα λένε και αυτοί για τους Δυτικούς ιατρούς, ότι δεν εμφανίζονται στα δικά τους συνέδρια...
Ούτε εγω μίλησα μόνο για ιατρική.Εχω φίλους και συγγενείς που δουλεύουν σε πολύ ετερόκλητες θέσεις σε όλες τις ΗΠΑ.Η θεία μου δουλεύει σε σχολείο στη Νεα Υορκη και η κόρη της είναι καθηγήτρια επίσης σε σχολείο.Εχω φίλο από τη Κω που είναι χρηματιστής στη ΝΥ και ένα συμμαθητή που είναι καθηγητής στο Ηarvard ενώ άλλος συγγενείς από τη Λιβαδειά έχει ανοίξει εστιατόριο στη North Carolina κ.ο.κ.Τωρα δεν είναι και δόκιμο να απαριθμώ πόσοι Έλληνες μένουν στις ΗΠΑ όταν απο την άλλη πλευρά βλέπω ότι όσοι Έλληνες( και οχι μόνο,) γεννήθηκαν στη ΕΣΣΔ έσπευσαν να επαναπατριστούν ή να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.Προσωπικά δε βλέπω καμία σύγκριση .
Όπως έγραψα βεβαια δεν είναι όλα ρόδινα ,αλλά δεν είναι σε όλες τις ΗΠΑ το ιδιο .Το οτι ακόμα και σήμερα μεταναστευει τόσος κόσμος εκεί ,κάτι σημαίνει.
Kαι οι Κινέζοι έφτιαξαν εμβόλιο (πριν από τους Ρώσους μάλιστα ,αυτοι ήταν πρώτοι)και τα νοσοκομεία τους και οι γιατροί τους είναι χάλια.Δε λέει κάτι αυτό.Ασε που το εμβόλιο είναι περισσότερο θέμα εργαστηρίου και όχι Ιατρικής.Και με το ερώτημα αν ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες δοκιμών σωστά και με τους κανόνες FDA πχ.
Τα συνέδρια δεν είναι δικά μας ...Είναι των παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών .Όταν δεν εμφανίζεσαι ενώ συμμετέχει όλος ο κόσμος κάτι λέει αυτό.Άλλωστε φαίνεται και στις επιστημονικές δημοσιεύσεις...
-
Δία και μένα Ιταλία (που σπούδασα 7χρόνια) και Καναδάς (πριν 13 χρόνια βρέθηκα για 5-6 μέρες,συγκεκριμένα Μόντρεαλ) είναι μέρη που μου άρεσε η ζωή εκεί.Κι αν στην Ιταλία,(ήμουν Νότο κι έχει τα συν και τα μείον που μοιάζουν με εδώ,αλλά ως μεγαλύτερη χώρα,έχεις περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους διατηρώντας και τη μεσογειακή αύρα),το Μόντρεαλ ήταν φοβερή πόλη! Άνεση,άπλα,αλλά φάνηκε και πιο ανθρώπινη κι 'ευρωπαϊκή' από την υπόλοιπη Αμερική.Σκέψου είχε και το ευρωπαϊκό/γαλλικό κομμάτι της πόλης με τα καλντερίμια διατηρημένο πλήρως,ταυτόχρονα και ταιριαστά με τις μεγάλες πλατείες για βόλτες και τις καθημερινές οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους χωρίς πανικό και ρδελομπού που γίνεται εδώ.Ωραία πόλη από τις μη ευρωπαϊκές που έχω πάει, έμενα χαλαρά εκεί!
-
Ούτε εγω μίλησα μόνο για ιατρική.Εχω φίλους και συγγενείς που δουλεύουν σε πολύ ετερόκλητες θέσεις σε όλες τις ΗΠΑ.Η θεία μου δουλεύει σε σχολείο στη Νεα Υορκη και η κόρη της είναι καθηγήτρια επίσης σε σχολείο.Εχω φίλο από τη Κω που είναι χρηματιστής στη ΝΥ και ένα συμμαθητή που είναι καθηγητής στο Ηarvard ενώ άλλος συγγενείς από τη Λιβαδειά έχει ανοίξει εστιατόριο στη North Carolina κ.ο.κ.Τωρα δεν είναι και δόκιμο να απαριθμώ πόσοι Έλληνες μένουν στις ΗΠΑ όταν απο την άλλη πλευρά βλέπω ότι όσοι Έλληνες( και οχι μόνο,) γεννήθηκαν στη ΕΣΣΔ έσπευσαν να επαναπατριστούν ή να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.Προσωπικά δε βλέπω καμία σύγκριση .
Kαι οι Κινέζοι έφτιαξαν εμβόλιο (πριν από τους Ρώσους μάλιστα ,αυτοι ήταν πρώτοι)και τα νοσοκομεία τους και οι γιατροί τους είναι χάλια.Δε λέει κάτι αυτό.Ασε που το εμβόλιο είναι περισσότερο θέμα εργαστηρίου και όχι Ιατρικής.Και με το ερώτημα αν ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες δοκιμών σωστά και με τους κανόνες FDA πχ.
Τα συνέδρια δεν είναι δικά μας ...Είναι των παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών .Όταν δεν εμφανίζεσαι ενώ συμμετέχει όλος ο κόσμος κάτι λέει αυτό.Άλλωστε φαίνεται και στις επιστημονικές δημοσιεύσεις...
Κωστή μου όλοι οι Έλληνες έχουμε κι έναν μετανάστη σε Αμερική/Γερμανία/Αυστραλία, οπότε όλοι μας έχουμε ακούσει και κάτι. Στην δική μου περίπτωση ήταν ο μακαρίτης ο αδελφός της μητέρας μου, που είχε εστιατόριο στο Σικάγο, ο οποίος είχε παντρευτεί μάλιστα και Αμερικανίδα (εξ' Αγγλοσαξονικής γενιάς). Όταν ήταν εκεί έλεγε στους Αμερικανούς τι ωραία είναι η Ελλάδα και όταν ήταν εδώ, έλεγε τι ωραία είναι η Αμερική. Διχασμένοι άνθρωποι γενικά οι μετανάστες και το βίωσα κι εγώ που σπουδασα κι έζησα για χρόνια στην Αγγλία. Με την διαφορά ότι δεν μου έλειπε η Ελλάδα... Χαχα! Έχω και κάτι μακρινούς στην Αυστραλία, αλλά δεν τους μετράω γιατί δεν έχω πλέον επαφές.
Πρώτο έγκριση πήρε το Sputnik V και από ότι διαβάζω σε δυτικές μελέτες τα πάει πολύ καλά. Δεν προσπαθώ φυσικά να μπω στα χωράφια σου, δεν είμαι ιατρός, αλλά αυτό γράφουν οι δημοσιεύσεις.
Σχετικά με τα συνέδρια που λες, δεν γνωρίζω φυσικά τι συμβαίνει στα ιατρικά συνέδρια και περιοδικά, αλλά στις δικές μου επιστήμες (στρατιωτική και HR) είναι καθαρά θέμα εντοπιότητας. Άλλα συνέδρια κάνουν οι Δυτικοί, άλλα οι Ανατολικοί, άλλες δημοσιεύσεις οι μεν, άλλες οι δε. Ένα απλό παράδειγμα: Η Γερμανία ζητάει να δωθεί άδεια στο Sputnik V και ο ΕΜΑ λέει ότι δήθεν δεν πήρε τα δεδομένα, ενώ ένα σωρό χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη παραγγείλει. Το ίδιο μπάχαλο και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι καθαρά πολιτικά αυτά τα θέματα!
-
Δία και μένα Ιταλία (που σπούδασα 7χρόνια) και Καναδάς (πριν 13 χρόνια βρέθηκα για 5-6 μέρες,συγκεκριμένα Μόντρεαλ) είναι μέρη που μου άρεσε η ζωή εκεί.Κι αν στην Ιταλία,(ήμουν Νότο κι έχει τα συν και τα μείον που μοιάζουν με εδώ,αλλά ως μεγαλύτερη χώρα,έχεις περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους διατηρώντας και τη μεσογειακή αύρα),το Μόντρεαλ ήταν φοβερή πόλη! Άνεση,άπλα,αλλά φάνηκε και πιο ανθρώπινη κι 'ευρωπαϊκή' από την υπόλοιπη Αμερική.Σκέψου είχε και το ευρωπαϊκό/γαλλικό κομμάτι της πόλης με τα καλντερίμια διατηρημένο πλήρως,ταυτόχρονα και ταιριαστά με τις μεγάλες πλατείες για βόλτες και τις καθημερινές οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους χωρίς πανικό και ρδελομπού που γίνεται εδώ.Ωραία πόλη από τις μη ευρωπαϊκές που έχω πάει, έμενα χαλαρά εκεί!
Ναι, ο Καναδάς είναι η εξευγενισμένη και πιο ανθρώπινη εκδοχή των ΗΠΑ. Θα έμενα κι εγώ εκεί, αλλά σε αγγλόφωνη περιοχή μόνον. Το παραδέχομαι ότι η βαρεμάρα μου με αποτρέπει από το να μάθω την γλώσσα του τόπου, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να μιλάς μια γλώσσα περίπου σαν μητρική για να νιώθεις άνετα κάπου. Για να μάθεις σε αυτό το επίπεδο μια γλώσσα, πρέπει να σπουδάσεις και να ζήσεις για χρόνια σε ένα τέτοιο μέρος. Ειδικά με τους Ιταλούς και τους Γάλλους, που δεν μιλάνε γρι Αγγλικά, δεν θα έβγαζα άκρη. Ένα αστείο παράδειγμα πριν 25 χρόνια περίπου στο Παρίσι: Σε ένα μπιστρό πάω στο μπαρ και ζητάω στα αγγλικά - με βρετανική προφορά κιόλας (μου βγήκε αυθόρμητα, όταν έτσι έχεις μάθει μια ζωή) ένα ποτήρι νερό. Ο π**στης ο Γάλλος μπάρμαν απλά με κοιτούσε και χαμογελούσε, ενώ είμαι σίγουρος ότι κατάλαβε. Αναγκάστηκα να το ζητήσω με τα σπαστά γαλλικά μου (σαν παιδάκι τα μιλούσα γιατί στα γαλλικά μιλούσα με την Βελγίδα γιαγιά μου, αλλά τα είχα ήδη ξεχάσει τότε) για να ξεδιψάσω. Ακόμα εκεί θα ήμουν, ένας σκελετός που πέθανε από αφυδάτωση...Χαχα! Bloody frogs που λέμε και στην Αγγλία...
-
Μου έχουν πει για Βανκούβερ ότι είναι πολύ καλά να ζεις...Δε ξέρω.Τοροντο που έχω πολλούς συγγενείς μου λένε ότι είναι σαν τις ΗΠΑ.
Γενικά και εγώ με τις νέες γλώσσες δε το έχω πολύ.Εκτος από Αγγλικά και Τσέχικα που τα μιλάω σαν τα ελληνικά για διαφορετικούς λόγους τη καθεμία ,όλες οι προσπάθειες μου για γερμανικά και γαλλικά έπεσαν στο κενό...
Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) [Διάσπαση]