-
Ο χρήστης elvet έγραψε:
Π.χ εγώ που συνήθως παραγγέλνω λαγάνα με διπλό σουβλάκι, τυροκαυτερή, πάπρικα και μπούκοβο, υπάρχει περίπτωση να παραγγείλω σε 1 γυράδικο στην Αθήνα και να μου δώσουν να φάω;Θα σε δώκουν και λεμονίτα για να χωνέψεις
-
Το μόνο που παραδέχομαι στην Αθήνα είναι ότι βρίσκεις ντόνερ κεμπάπ. Α και το ότι τα 'σουβλάκια' τους είναι μικρά σε μέγεθος και πιο φτηνά και έτσι μπορείς να φας πιο ελαφριά από ότι εδώ. Από εκεί και πέρα καμία σύγκριση σε ποικιλία και επιλογές...
ΥΓ: Μοσχαρίσιος γύρος;
-
To ντονέρ κεμπάπ τι σημαίνει?
-
Ντονέρ γύρος ή πολίτικος είναι 50% αρνί και 50% μοσχάρι, δεν έχει φυσικά χοιρινό.
-
Όλο αυτό το φολκλόρ είναι πολύ χρήσιμο, με 1-2 απλές ερωτήσεις ή αντιδράσεις βλέπεις αν ο άλλος είναι μικρόψυχος κομπλεξικός μπάρμπας.
-
Ντονέρ γύρος ή πολίτικος είναι 50% αρνί και 50% μοσχάρι,
Για 100% μοσχάρι εγώ το ξέρω.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ντονέρ γύρος ή πολίτικος είναι 50% αρνί και 50% μοσχάρι,
Για 100% μοσχάρι εγώ το ξέρω.
Είμαι σίγουρος οτι τελευταία παίζει και άλογο.
Όλο αυτό το φολκλόρ είναι πολύ χρήσιμο, με 1-2 απλές ερωτήσεις ή αντιδράσεις βλέπεις αν ο άλλος είναι μικρόψυχος κομπλεξικός μπάρμπας.
Είναι ενδιαφέρουσα η διαφορά στις διατροφικές συνήθειες ανα την ελλάδα
Σιλάνς μαρή.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Όλο αυτό το φολκλόρ είναι πολύ χρήσιμο, με 1-2 απλές ερωτήσεις ή αντιδράσεις βλέπεις αν ο άλλος είναι μικρόψυχος κομπλεξικός μπάρμπας.Που ακριβως ειναι χρησιμο;
-
Είμαι σίγουρος οτι τελευταία παίζει και άλογο.
Όχι σε γύρο, είναι ακριβό και παίζει ως γκουρμεδιά αλλά μόνο σε κρύα σάντουιτς.
-
Ε καλά τί λέμε τώρα?
Πίτα γύρος, πίτα σουβλάκι, πίτα μπιφτέκι και πάει λέγοντας. Άκου καλαμάκι... !!!
Οι λόγοι εξηγήθηκαν πολύ σωστά από τους προηγούμενους δεν υπάρχει αντίλογος περι 'καλαμακίων', είναι μόνο μια πρωτευουσιάνικη λέξη που μαρτυράει ανωτερότητα, επίπεδο και διαχωρισμό του πρωτευουσιάνου με τον χωριάτη.
Πωπω φωτιά εβαλα μιλάμεεεεεεεεεεε
-
Ζητάς ένα καλαμάκι για την Coca Cola και σου φέρνουν σουβλάκι σε πίτα, μαγεία...
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Π.χ εγώ που συνήθως παραγγέλνω λαγάνα με διπλό σουβλάκι, τυροκαυτερή, πάπρικα και μπούκοβο, υπάρχει περίπτωση να παραγγείλω σε 1 γυράδικο στην Αθήνα και να μου δώσουν να φάω;
Θα σε δώκουν και λεμονίτα για να χωνέψεις
Τώρα μάλιστα, πιάσαμε και τα αναψυκτικά, άλλη συνεννόηση εκεί οταν είναι εμφιαλωμένο με ανθρακικό (και λίγο λεμόνι) πρέπει να λέγεται λεμονΙΤΑ (αλλά προσοχή όχι λεμονάδα!!) αλλά το αντίστοιχο με πορτοκάλι λέγεται πορτοκαλΑΔΑ. Οταν ζήτησα στην Αθήνα λεμονάδα μου έφεραν sprite-lemon lime! γιατί το άλλο έπρεπε να το πω λεμονιιίτα ή φαντα λεμόνι, κατά το milko, που ονομάζονται όλα τα σοκολατούχα γάλατα κλπ, κλπ
-
Δεν θα ξεχασω την ατακα που ακουσα στην πρωτη μου επισκεψη σε σαντουιτσαδικο στην Β.Ελλαδα:
-Κρεμμυδάκι δεν με εβαλες (φωνη παραπονιαρικη απο πελατη)
-'Δεν με ειπες' λεει με αυστηροτητα αλλά και συγκαταβαση ο master chef
-Ε,βάλε με και κρεμμυδάκι!Μετα αρχισε μια συζητηση για το τυρί και το κασέρι, αλλα αυτη ειναι μια αλλη ιστορία ισως σας την διηγηθω μαζι με την ιστορια του προπατζη που επινε μπύρα ΠΑΟΚ
-
Μια μικροδιαφορά παίζει και στη χρήση των ρημάτων.
Το μίλ-αγα,αγάπαγα,πέρναγα ευδοκιμούν περισσότερο απο τα μιλούσα, αγαπούσα και περνούσα.
Δεν βλέπω κάτι λάθος, απλά διαφορετική συνήθεια όπως και στα υπόλοιπα.
Κατα τα άλλα όποιος στέκεται σοβαρά στις μικροδιαφορές, χάνει ποικιλοτρόπως.
-
Τωρα μιλαμε για θεμα που ειναι πιο δυσκολο να λυθει απο το αραβοισραηλινο, ετσι?.
Οταν ημουν μικρος μεναμε σε μια κατεξοχην προσφυγικη συνοικια, της Νικαιας, την Κοκκινιά. Οι περισσοτεροι εκει ηταν προσφυγες ειτε απο τα βαθη της Μικρας Ασιας, ειχε και πιο προσφατους απο κωνσταντινουπολη νομιζω.
Εκει λοιπον υπηρχαν κατι τρυπες 2χ2 με κατι γερους μεσα, Αρμενηδε συχνα, που πουλουσαν ΚΕΜΠΑΠ. Μόνο. Ουτε καλαμακια ουτε σουβλακια ουτε γυρους και γιρλαντες. Καθαρα ανατολιτικα πραγματα.
Μιλαμε για μιγμα απο κιμαδες (σιγουρα ειχε και αρνισιο μεσα) ψημενο σε καρβουνα, με πιτα κλασικη απ έξω. Μεσα ειχε κρεμμυδι και μαιντανο, ντοματα, τζατζικι και ΣΑΛΤΣΑ. Ουτε τηγανητες πατατες, ουτε ουγγαρεζικη, ουτε σως ουτε μουσταρδα και κετσαπ.
Στο μυαλο μου αυτο ειναι το φαγητο το 'αυθεντικο'. Η λεξη 'καλαμακι' δεν επαιζε γιατι δεν ηταν τοσο διαθεσιμο, λεγαμε 'χτες εφαγα 2 κεμπαπ'.Επιστρεφοντας στην ιστορια, σιγα σιγα εμφανιζοντουσαν στην περιοχη και περισσοτερα οβελιστηρια (για να ξερουμε και πως λεγονται) που επειδη ειχαν περασμενα τα κρεατα στις σουβλες εμειναν στην λαικη ορολογια ώς σουβλατζιδικα.
Σε αλλα μερη, που οι καταβολες δεν ηταν 90% προσφυγικες, επαιζε πολυ μεγαλη σουβλα με κρεατα για το σπιτι και μικρη σουβλα (καλαμακι) για γρηγορα σνακ με καρφωμενο ψωμι γιατο δρομο. Βλεπε και τη γνωστη Λειβαδια στην Αθηνα. Στο προσφυγικο μερος, επαιζε σιγα σιγα και το καλαμακι τυλιγμενο με πιτα. Στο τελος σιγα σιγα φτασαμε, εφοσον πηγαινες στο σουβλατζιδικο (κεμπαμπτζίδικο παλιοτερα), αυτο που αγοραζες να το ονομαζεις σουβλάκι. Οπως πας στο βενζιναδικο για βενζινη και στο μαρμαραδικο για μαρμαρα και ο μπογιατζης μπογιατιζει. Δεν ειναι απολυτα σωστο, αλλα εχει μεινει πλεον στην καθομιλουμενη.Με τα χρόνια, οτιδηποτε μαλακια μπορουσε να μπει μεσα, εμπαινε. Οτι ζηταγε ο πελατης. Εβλεπες λοιπον και παιδακια που ζητουσαν πιτα με πατατες. Αμυλο με Αμυλο. και γαμω.
'Καλαμακια' λοιπον όπως πολυ σωστα αναφερθηκε παραπανω, καλουνται τα μικρα κομματια απο καλαμι που συγκρατουν το κρεας στη θεση του.
Το καλαμακι για να πινουμε το αναψυκτικο, πηρε το ονομα του απο το γεγονος οτι εχει γυρω γυρω υλικο στερεο και στη μεση τρυπα, σα σωληνας, όπως τα κανονικα φυσικα καλαμια στα ποτάμια.
Ιδιο ονομα, διαφορετικη σημασια. Το ενα εχει να κανει με το υλικο, και το αλλο με τη λειτουργια που επιτελει.
Αυτα λοιπον που λεγονται με Αθανασιο Διακο που τον 'καλαμακωσαν' κλπ, δεν ειναι επιχειρηματα, ειναι σουπερ μαλακιες για να εχουμε κατι να λεμε. Αυτοι που κοροιδευουν το 'σουβλακι', και λενε για τον Αθανασιο Διακο, ας παρουν 'σαντουιτς' (εντελως ξενη λεξη, που αφορα κρεας αναμεσα σε δυο κομματια ψωμι, και δεν εχει σχεση ουτε κατα διανοιαν με αυτο που τελικα αγοραζεις).Αν σε ολα υτα προσθεσουμε και το εμφυτο τελεντο των Ελληνων να θαωρουν οτιδηποτε 'ξενο' με τις τοπικες συνηθειες ως περιεγο και κακο, φτανουμε σε τετοια τοπικα.
Α και η πιτα να διορθωσω, ΤΥΛΙΓΕΙ το οποιο κρεας, δεν τη 'γεμιζουμε' με αυτο.Οποιος εχει αντιρρηση, να παθει φούιτ, και η γκομενα του να μη ξαναψωνισει οζα.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Α και το ότι τα 'σουβλάκια' τους είναι μικρά σε μέγεθοςΑυτό Αλέξανδρε είναι και λίγο μύθος
Σίγουρα το πιο κτήνος σουβλάκι που έχω φάει ποτέ το έφαγα στη Θεσσαλονίκη, όμως τα περισσότερα ήταν εξίσου μικρά και σε σχέση με μερικά που τρώω εδώ και μικρότερα
Και ναι το φαγητό που ξέρουμε σαν γύρος είναι παραλλαγή του ανατολίτικου ντονερ που σημαίνει επίσης το ίδιο (γύρος ή γυριστο ψητό από όσο θυμάμαι)
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Οποιος εχει αντιρρηση, να παθει φούιτ, και η γκομενα του να μη ξαναψωνισει οζα.Είμαστε γαλλομαθείς. Problem officer? ;D
-
Ο χρήστης Bayern7 έγραψε:
Οποιος εχει αντιρρηση, να παθει φούιτ, και η γκομενα του να μη ξαναψωνισει οζα.
Είμαστε γαλλομαθείς. Problem officer? ;D
Λογικα θα επρεπε να πεις 'problème, officier?' η κατι τετοιο...
-
Λογικά θα έπρεπε να πει: Τρέιχ τιπτα φιλαράικ;
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Οταν ημουν μικρος μεναμε σε μια κατεξοχην προσφυγικη συνοικια, της Νικαιας, την Κοκκινιά. Οι περισσοτεροι εκει ηταν προσφυγες ειτε απο τα βαθη της Μικρας Ασιας, ειχε και πιο προσφατους απο κωνσταντινουπολη νομιζω.
Εκει λοιπον υπηρχαν κατι τρυπες 2χ2 με κατι γερους μεσα, Αρμενηδε συχνα, που πουλουσαν ΚΕΜΠΑΠ. Μόνο. Ουτε καλαμακια ουτε σουβλακια ουτε γυρους και γιρλαντες. Καθαρα ανατολιτικα πραγματα..Θα λες για το Σάκη στη Μπελογιάννη.
Τον Έντυ στην Κονδύλη.
Θυμήθηκα και τον Αγανιάν τώρα.
Καλαμάκι ή Σουβλάκι <<Father of all topics>>