-
Χαιρετώ την τετράτροχη παρέα!
Είμαι ο Ευγένιος, κοντεύω τα 40 και πολύ σύντομα θα γίνω μπαμπάς. Η ανάγκη για ένα αυτοκίνητο το οποίο θα καλύπτει τις νέες μας ανάγκες με έχει φέρει σε δύσκολη θέση καθότι ποτέ ως τώρα δεν είχα επιλέξει και αγοράσει αυτοκίνητο. Πάντα χρησιμοποιούσα τα αυτοκίνητα που αγόραζε η φαμίλια και χρησιμοποιούνταν από κοινού.
Έχω ήδη ψάξει αρκετά, εκτός κι εντός ίντερνετ και έχω καταλήξει στο Terios καθότι καλύπτει τις ανάγκες μας, η αγορά του είναι οικονομικά εφικτή και μου αρέσει και προσωπικά μιας κι έχω γράψει πάρα πολλά χιλιόμετρα σε ένα Suzuki SJ410 [ααααχ, έρωτας] κι ένα Vitara JLX 16V και θεωρώ εαυτόν αθεράπευτο λάτρη των τζιποειδών. Αρέσει και στην σύζυγο βέβαια πολύ.
Πιο συγκεκριμένα τα σημαντικότερα «θέλω» μας:
-
10Κ-15Κ χιλιόμετρα τον χρόνο, 50% αστικά, 30% περιαστικά και 20% εκδρομές/ταξιδάκια.
-
Παρκάρισμα στο κέντρο. Ευκολία εύρεσης θέσης και αποφυγή βανδαλισμών. Εδώ γύρω τα καίνε τα φανταχτερά.
-
Χρήση από την σύζυγο η οποία στο Vitara έμαθε να οδηγεί και το κουμαντάρει. Η τετρακίνηση εδώ είναι ένα συν στην ασφάλεια.
-
Κίνηση εκτός δρόμου και σε δυσμενείς συνθήκες. ΟΚ, σκληρό εντούρο κάνω με το μηχανάκι αλλά θα ήθελα οι οικογενειακές βόλτες και εκδρομές να είναι περιπετειώδεις. Οι περιορισμοί στην άσφαλτο δεν με πολυπειράζουν καθότι δεν ψάχνομαι καθόλου για σπορ οδήγηση [στην άσφαλτο].
-
Αξιοπιστία και χαμηλό κόστος χρήσης καθώς το αυτοκίνητο θα μείνει για όσο περισσότερο γίνεται.[/list]
Λόγω της απειρίας μου στην αγορά αυτοκινήτων, αλλά και των κενών γνώσης στην μέχρι τώρα έρευνα μου, σας παραθέτω μερικές ερωτήσεις και ό,τι μπορεί ο καθένας ας συνεισφέρει.
-
Καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Παίζουν καινούργια SX τα οποία δίνουν για 17Κ. Αξίζει τον κόπο ρε παιδιά να δώσει κανείς 5-6Κ παραπάνω τέτοια εποχή για καινούργιο Terios και μάλιστα για το βασικό μοντέλο; Το SX Plus το δίνουν 20Κ.
-
Αν αγοραστεί μεταχειρισμένο καλύτερα από ιδιώτη ή από έμπορο;
-
Το Vitara να το πουλήσω ή να το αποσύρω. Είναι Full Extra που λένε, με 92Κ πραγματικά χιλιόμετρα, μηχανικά άριστο αλλά κάπως ταλαιπωρημένο εξωτερικά λόγω παρκαρίσματος στο κέντρο. Κάποιος που ψάχνει φθηνό αλλά υπερμάχιμο άνετο τζιπάκι να αντέξει για πολλά χρόνια ακόμα σε σκληρή χρήση θα το αγόραζε πιστεύω.
-
Έχω ακούσει ότι 8/10 μεταχειρισμένα Terios είναι εταιρικά ή από leasing. Πρέπει να τα αποφύγω αυτά; Πως θα τα καταλάβω;
-
Αλήθεια, πόσα χλμ. πρέπει να έχει ένα μεταχειρισμένο για να θεωρείται άριστο; Αρχικά κοίταγα για 30Κ αλλά βλέποντας τις τιμές αναρωτιέμαι αν τα 50Κ-60Κ είναι ΟΚ.
-
Ποια είναι η τυπική διαδικασία ελέγχου ενός μεταχειρισμένου είτε αυτό αγοραστεί από έμπορο είτε από ιδιώτη; Παίζει να το πάω σε εξουσιοδοτημένο;
-
Χρονολογικά υπάρχουν διαφορές εκτός από ένα facelift το οποίο έγινε στα φώτα[;] σε κάποια φάση;
-
Κάτι ιδιαίτερο να προσέξω; Πονάει κάπου το Terios;
-
SX ή SX Plus; Εκτός από τις αλουμινένιες ζάντες και κάνα-δύο αερόσακους παραπάνω έχει να προσφέρει τίποτε άλλο το Plus; Έχω διαβάσει ότι ούτως ή άλλως λάστιχα με διάσταση 215 είναι καλύτερα για το Terios οπότε το bling του αλουμινίου δεν με πολυαπασχολεί. Παίζει κάτι περισσότερο;
-
Δέκα το καλό! Εναλλακτικές προτάσεις; Τίποτε δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή οπότε είμαι διατεθειμένος να δοκιμάσω την ισχύ της απόφασης μου. Ας μην γίνει όμως μπάχαλο το τόπικ, με μέτρο please. Έχω κοιτάξει ας πούμε και τα ASX, Qashqai και ίσως και το Juke. 16Κ-17Κ περίπου για αγορά καινούργιου. 11Κ-12Κ για οποιοδήποτε άλλο μεταχειρισμένο. Ακόμα και μη τζιποειδές, τι να κάνουμε, αν δεν βγαίνει η υπόθεση θα γίνουν οι οικογενειακές εκδρομές λίγο λιγότερο περιπετειώδεις, κάπου διάβασα εδωμέσα ας πούμε για καινούργιο C4 diesel με 14Κ.
Σόρι για το σεντόνι κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!
-
-
Είμαι ο Ευγένιος, κοντεύω τα 40 και πολύ σύντομα θα γίνω μπαμπάς. Η ανάγκη για ένα αυτοκίνητο το οποίο θα καλύπτει τις νέες μας ανάγκες με έχει φέρει σε δύσκολη θέση καθότι ποτέ ως τώρα δεν είχα επιλέξει και αγοράσει αυτοκίνητο. Πάντα χρησιμοποιούσα τα αυτοκίνητα που αγόραζε η φαμίλια και χρησιμοποιούνταν από κοινού.
Έχω ήδη ψάξει αρκετά, εκτός κι εντός ίντερνετ και έχω καταλήξει στο Terios καθότι καλύπτει τις ανάγκες μας, η αγορά του είναι οικονομικά εφικτή και μου αρέσει και προσωπικά μιας κι έχω γράψει πάρα πολλά χιλιόμετρα σε ένα Suzuki SJ410 [ααααχ, έρωτας] κι ένα Vitara JLX 16V και θεωρώ εαυτόν αθεράπευτο λάτρη των τζιποειδών. Αρέσει και στην σύζυγο βέβαια πολύ.
-
10Κ-15Κ χιλιόμετρα τον χρόνο, 50% αστικά, 30% περιαστικά και 20% εκδρομές/ταξιδάκια.
-
Παρκάρισμα στο κέντρο. Ευκολία εύρεσης θέσης και αποφυγή βανδαλισμών. Εδώ γύρω τα καίνε τα φανταχτερά.
-
Χρήση από την σύζυγο η οποία στο Vitara έμαθε να οδηγεί και το κουμαντάρει. Η τετρακίνηση εδώ είναι ένα συν στην ασφάλεια.
-
Κίνηση εκτός δρόμου και σε δυσμενείς συνθήκες. ΟΚ, σκληρό εντούρο κάνω με το μηχανάκι αλλά θα ήθελα οι οικογενειακές βόλτες και εκδρομές να είναι περιπετειώδεις. Οι περιορισμοί στην άσφαλτο δεν με πολυπειράζουν καθότι δεν ψάχνομαι καθόλου για σπορ οδήγηση [στην άσφαλτο].
-
Αξιοπιστία και χαμηλό κόστος χρήσης καθώς το αυτοκίνητο θα μείνει για όσο περισσότερο γίνεται.[/list]
Λόγω της απειρίας μου στην αγορά αυτοκινήτων, αλλά και των κενών γνώσης στην μέχρι τώρα έρευνα μου, σας παραθέτω μερικές ερωτήσεις και ό,τι μπορεί ο καθένας ας συνεισφέρει.
-
Καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Παίζουν καινούργια SX τα οποία δίνουν για 17Κ. Αξίζει τον κόπο ρε παιδιά να δώσει κανείς 5-6Κ παραπάνω τέτοια εποχή για καινούργιο Terios και μάλιστα για το βασικό μοντέλο; Το SX Plus το δίνουν 20Κ.
-
-
Το Vitara να το πουλήσω ή να το αποσύρω. Είναι Full Extra που λένε, με 92Κ πραγματικά χιλιόμετρα, μηχανικά άριστο αλλά κάπως ταλαιπωρημένο εξωτερικά λόγω παρκαρίσματος στο κέντρο. Κάποιος που ψάχνει φθηνό αλλά υπερμάχιμο άνετο τζιπάκι να αντέξει για πολλά χρόνια ακόμα σε σκληρή χρήση θα το αγόραζε πιστεύω.
-
Έχω ακούσει ότι 8/10 μεταχειρισμένα Terios είναι εταιρικά ή από leasing. Πρέπει να τα αποφύγω αυτά; Πως θα τα καταλάβω;
-
Αλήθεια, πόσα χλμ. πρέπει να έχει ένα μεταχειρισμένο για να θεωρείται άριστο; Αρχικά κοίταγα για 30Κ αλλά βλέποντας τις τιμές αναρωτιέμαι αν τα 50Κ-60Κ είναι ΟΚ.
-
Ποια είναι η τυπική διαδικασία ελέγχου ενός μεταχειρισμένου είτε αυτό αγοραστεί από έμπορο είτε από ιδιώτη; Παίζει να το πάω σε εξουσιοδοτημένο;
-
Χρονολογικά υπάρχουν διαφορές εκτός από ένα facelift το οποίο έγινε στα φώτα[;] σε κάποια φάση;
-
-
SX ή SX Plus; Εκτός από τις αλουμινένιες ζάντες και κάνα-δύο αερόσακους παραπάνω έχει να προσφέρει τίποτε άλλο το Plus; Έχω διαβάσει ότι ούτως ή άλλως λάστιχα με διάσταση 215 είναι καλύτερα για το Terios οπότε το bling του αλουμινίου δεν με πολυαπασχολεί. Παίζει κάτι περισσότερο;
-
Δέκα το καλό! Εναλλακτικές προτάσεις; Τίποτε δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή οπότε είμαι διατεθειμένος να δοκιμάσω την ισχύ της απόφασης μου. Ας μην γίνει όμως μπάχαλο το τόπικ, με μέτρο please. Έχω κοιτάξει ας πούμε και τα ASX, Qashqai και ίσως και το Juke. 16Κ-17Κ περίπου για αγορά καινούργιου. 11Κ-12Κ για οποιοδήποτε άλλο μεταχειρισμένο. Ακόμα και μη τζιποειδές, τι να κάνουμε, αν δεν βγαίνει η υπόθεση θα γίνουν οι οικογενειακές εκδρομές λίγο λιγότερο περιπετειώδεις, κάπου διάβασα εδωμέσα ας πούμε για καινούργιο C4 diesel με 14Κ.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Καταρχάς έχε κατα νού ότι νέα daihatsu από του χρόνου τέλος στην Ευρώπη.
Θεωρητικά το Aftersales θα παραμείνει αλλά εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου.
Επίσης προσωπική μου εικόνα ανταλλακτικά φανοποιίας πανάκριβα με μεγάλο χρόνο αναμονής ακόμη και σε βασικά ανταλλακτικά.1.Αν υπάρχουν καινούρια με 17.000 είναι άψογη τιμή, απλά να ξέρεις ότι μάλλον είναι euro4 και μάλλον έχουν κανά 2χρονο τελωνείο/αποθήκη.
2-4.Προτίμησε ιδιώτη με ένα καλό έλεγχο στο αυτοκίνητο. Υπάρχει κομμάτι εταιρικών/νοικιάρικων.
-
Τι χρονιάς? Αν και καλύτερα πούλημα. Περισσότερα θα πιάσει μάλλον από απόσυρση.
-
Ανάλογα τι χρονιάς. Με κατά μέσο όρο 12-15.000 το χρόνο είναι καλό για μεταχειρισμένο.
-
Οι έμποροι συνήθως δεν αφήνουν έλεγχο/οδήγηση. Για ιδιώτη πας πρώτα σε ένα συνεργείο (εξουσιοδοτημένο ή μη) αλλά να έχει και φανοποιία και του λές θα σου φέρω ένα μεταχειρισμένο για έλεγχο. Μπορείς να το ελέγξεις? Η σε κάποιο γνωστό έμπιστο ακόμη καλύτερα. Του δίνεις και τίποτα ψιλά και είσαι οκ.
-
Σε όλα τα μοντέλα συνήθως τα facelift έχουν και μικροβελτιώσεις που δεν βλέπουμε. Αρα τα προτιμάς.
-
Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο κλασσικό ζήτημα. Η αξιοπιστία είναι δυνατό κομμάτι του. Αλλά ας γράψουν περισσότερα και κάτοχοι.
-
Δεν γνωρίζω τις επακριβείς εξοπλιστικές τους διαφορές.
10.Θα κοίταζα σίγουρα το Duster 1.5 Dci 4x4 αν δεν σε ενοχλεί το σήμα, πέρα από αυτά που αναφέρεις. Νομίζω πληρεί τα κριτήρια σου.
-
-
συμφωνο σε αυτο που λεει ο φιλος οτι η daihatsu απο τον Φεβρουαριο του 2013 τελος στην Ευρωπη!
οποτε θα εχεις ενα θεματακι με τα ανταλλακτικα και το after sales service εχω ακουσει οτι για μια 5ετις το πολυ θα μεινει... ισως και πολυ λενε...
απλα να καλυψουν θελουν τα αυτοκινητα τα οποια θα εχουν εγγυηση που θα πουλησουν ακομα μεχρι τοτε!για εμενα ειναι σημαντικο μειωνεκτιμα αυτο... αλλιως απο αξιοπιστια μια χαρα ειναι!
γιατι δεν κοιτας για suzuki ξανα??
το duster εχει μεγαλες διαστασεις σχετικα...
απο μοτερ ειναι οκ, εχει reunault, στα αλλα ομως? -
Ευχαριστώ κύριοι για τις απαντήσεις!
Είμαι ενήμερος για το θέμα της απόσυρσης της Daihatsu από την Ευρώπη αλλά θέλω να πιστεύω, ίσως επειδή μ΄αρέσει το Terios και το θέλω, ότι λόγω σχέσης με την μαμά Toyota δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο after sales.
Τουλάχιστον έτσι γράφουν στο Terios Forum.Το Duster μ΄αρέσει και δεν έχω πρόβλημα με το σήμα [ποια είναι η μαμά του είπαμε;], όπως δεν θα είχα και πρόβλημα με το Yeti. Απλώς είναι όλα τους πολύ μεγάλα για να ψάχνω να τα παρκάρω στο κέντρο. Είναι και το θέμα της γυναικός η οποία θα δυσκολεύεται περισσότερο μιας κι έχει συνηθίσει με το Vitara [μοντέλο 96 νομίζω αλλά με 91Κ πραγματικά χλμ].
Δέχομαι ότι το Terios ήταν και ακόμη είναι υπερτιμολογημένο, απλώς το άτιμο έρχεται κουτί στο σενάριο χρήσης μας.
Έχει μήκος 4 μέτρα και όλα τ΄άλλα είναι καμιά 30αριά πόντους μακρύτερα.
Όσον αφορά στο νέο Vitara θέλουμε 5 πόρτες και το 5θυρο είναι στα 2 λίτρα, εκτός budget και πολύ ογκώδες.
Το καινούργιο Terios είναι Euro 4, αυτό συνεπάγεται περισσότερα τέλη;
Στο car πουλάνε Terios τα οποία είναι Euro 5.... ή τουλάχιστον έτσι λένε...
ΥΓ. Παρεμπιπτόντως επειδή όταν διαβάζω τις ερωτήσεις μου με πιάνει πονοκέφαλος δεν είναι απαραίτητο να τις απαντάτε όλες!
-
Δεν θα ασχοληθώ με τις εναλλακτικές που υπάρχουν και πρέπει να μελετήσεις. Και εσύ μόνο μπορείς να αποφασίσεις αν κάποιο άλλο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου (οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, επιδόσεις, χώροι, τετρακίνηση, αξιοπιστία κλπ). Από αυτά που έχεις πει δεν ξεχωρίζεις ακόμα κάτι.
Κάποιες εκδόσεις του Τεριος δεν είχαν LSD πίσω αλλά είχαν ESP. Νομίζω δεν μπορούσες να έχεις και τα δύο. Οι καλές είχαν ζάντες, προέκταση φτερών και ESP. Οι πιο φτηνές δεν είχαν ESP αλλά είχαν LSD πίσω, δεν μπορούσες να έχεις και τα δύο. Αρχικά (δεν ξέρω αν αυτό καλύφθηκε αργότερα) δεν υπήρχε εταζέρα/κάλυμα του χώρου αποσκευών.
Υπάρχει και σε αυτόματο δυστυχώς τετρατάχυτο αλλά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Φίλοι μου όταν τους είχα πει για το Terios κατέληξαν στην οικογένεια με 2 τέτοια.
Η μόνιμη τετρακίνηση ίσως σημαίνει κάποια αυξημένη κατανάλωση αλλά και ασφάλεια. Αυξημένη όχι ως προς το Vitara....
Από εξωτερικές διαστάσεις πολύ βολικό για πόλη και από χώρους μέσα νομίζω πολύ καλούς για το μήκος του.
Ιαπωνικής προέλευσης,αξιόπιστα σκυλιά, ακριβά ανταλλακτικά.
Το αυτοκίνητο σε άλλες χώρες κυκλοφορεί σαν Toyota η οποία ελέγχει την Daihatsu οπότε πιστεύω ότι η συνέχιση της κάλυψης θα είναι ομαλή και πιθανόν και πιο συμφέρουσα.
Θα έλεγα να πας να δεις και να οδηγήσεις όσα περισσότερα μπορείς.
Κουβάλα και το καροτσάκι του μωρού μαζί.... υπάρχει λόγος! -
η dacia ειναι της reunault καταρχην!
η daihatsu δεν θα εχει καμια σχεση με το after sales service της toyota, καθως εχουν διαφορετικους εισαγωγεις η καθεμια, ασχετα με το αν η daihatsu ειναι της toyota! οποτε μετα απο καποια χρονια θα 'εξαφανιστει' και το after sales της daihatsu...
νομιζω οτι και για τα ανταλλακτικα ευθυνη θα εχει ο εισαγωγεας για καποια χρονια, που ειναι η agripan αν δεν απατωμαι!
-
Σιγά τα ωά. Από τη στιγμή που η τεχνολογία που κουβαλάνε είναι γνωστή (Toyota) οποιοδήποτε συνεργείο φτιάχνει Toyota θα μπορεί να φτιάξει και Diahatsu. Ίσως έχουν και κοινά διαγνωστικά αλλά και να μην έχουν θα υπάρχουν πολλά συνεργεία εξειδικευμένα. Εδώ ακόμα και σήμερα κάνεις άνετα service σε Rover και ας μην υπάρχει καν σαν κατασκευαστής πλέον.
-
Ας μην επικεντρωθούμε στο θέμα της Daihatsu, απ΄όσο έχω δει έχει συζητηθεί αρκετά κι εδώ και αλλού. Εμένα προσωπικά δεν πρόκειται να με αποτρέψει.
Onyx όσον αφορά την προτεινόμενη χρήση έγραψα κάποια πράγματα.
Όσον αφορά σε χαρακτηριστικά σκέψου ότι το Vitara είναι αυτή την στιγμή το benchmark μας. Μας ικανοποιεί ως αυτοκίνητο αλλά με την έλευση της κόρης δεν θα είναι αρκετά μεγάλο και βολικό. Στριμόκωλο και με 3 πόρτες μόνο δεν θα το έλεγες και οικογενειακό. Επίσης θέλουμε πλέον κάτι πιο φρέσκο, πιο ασφαλές και ήσυχο, και πιο οικονομικό, τόσο σε τέλη όσο και κατανάλωση. Το Vitara καίει γύρω στα 10 ό,τι και να του κάνω.
Το Terios μοιάζει μονόδρομος επομένως, κυρίως λόγω μεγέθους. Απλώς δέχομαι και αντιπροτάσεις επειδή δεν ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα κι επειδή ακόμα και αν οι προτάσεις δεν πιάσουν τόπο είναι χρήσιμες.
Απλώς δεν το έχω ξανακάνει, να μπω σε αυτή την διαδικασία.
Ας πούμε ένα αμάξι με 60.000 του 2008 θα μπορούσε ποτέ να είναι σε άριστη κατάσταση; Η γυναίκα θα προτιμούσε να αγοράσουμε καινούργιο, εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι βλέπω τι θα κερδίζαμε με δίνοντας 5-6Κ παραπάνω.
-
Γιατί όχι QQ ?
Γιατί να μπλέξεις με τo Terios ? .
Όλες οι πληροφορίες που θα έπρεπε να έχεις στην διάθεση σου για να το απορρίψεις σου είναι γνωστές.
Αλλά σε τρώει να δώσεις 20K για Terios ?Αν από την άλλη δεν χωρά κουβέντα στο θέμα ... μην το συζητάς χτύπα το ... καλοτάξιδο και ασφαλή χιλιόμετρα εύχομαι .
-
Κερδίζεις ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο χωρίς καμία φθορά (στα 60.000 χλμ αρχίζουν να ζητάνε... αμορτισερ, λίγο μετά ιμάντες, κανένα ηλεκτρικό, πλησιάζει ίσως και η ώρα του συμπλέκτη κλπ κλπ) και με όλες τις εγγυήσεις του.
-
Ο χρήστης tzoutz έγραψε:
Χαιρετώ την τετράτροχη παρέα!Το Vitara να το πουλήσω ή να το αποσύρω. Είναι Full Extra που λένε, με 92Κ πραγματικά χιλιόμετρα, μηχανικά άριστο αλλά κάπως ταλαιπωρημένο εξωτερικά λόγω παρκαρίσματος στο κέντρο. Κάποιος που ψάχνει φθηνό αλλά υπερμάχιμο άνετο τζιπάκι να αντέξει για πολλά χρόνια ακόμα σε σκληρή χρήση θα το αγόραζε πιστεύω.
!
πουλα το σε μενα να παρεις παραπανω απο την αποσυρση, φυσικα. Ψαχνω τζηπακι παληο για ειδικη χρηση 2-3 μηνες το χρονο. Η εξωτερικη εμφανιση δεν με ενδιαφερει. ΠΜ me αν εισαι ΑΤΤΙΚΗ η περιξ αυτης.
-
απο εμπειρια προσωπικη και απο φιλους αν ειναι το μονο αυτοκινητο σας, 4-πορτο. Δες το καροτσακι να χωραει ομορφα χωρις να σπαταλαει χωρους...μπορει για 2-3 εκατοστα να πρεπει να το βαζεις λοξα η οτιδηποτε και ειναι μανουρα σε τακτικη βαση.
-
Συνήθως τα εταιρικά/νοικιάρικα (όχι μόνο Terios, γενικά) έχουν πινακίδες Αττικής ή νησιών και πωλούνται σε μάντρες. Κυρίως βασικά εξοπλισμένα. Οπότε, προτιμάς πάντα ιδιώτες, κατά προτιμηση 1ο χέρι και -γιατί όχι?- με επαρχιώτικες πινακίδες.
Επίσης, καλύτερα θα ήταν να ψαχτείς για το 1500αρι και να αποφύγεις το απλό 1.3.
Ως εναλλακτική επιλογή θα σου πρότεινα και το SX4 1.6 4WD, όπως και το Fiat Sedici (αλλάζει μόνο το σήμα στο τιμόνι και η μάσκα).
Ό,τι κι αν επιλέξεις, καλοτάξιδο -
Kαλησπέρα και απο μένα,Ευγένιε συμφωνα με τις ανάγκες σας το τεριος υπερέχει απο τα υπόλοιπα.Οσο αφορά την κατανάλωση με προσεκτική οδήγηση ίσως δεις και κάτω απο 8.5λτ/100 για μόνιμη τετρακίνηση όταν πχ το 4χ2 kia sportage 1.6 έχει μέση κατανάλωση 10λτ.Με 16400 εχει τεριος ευρο4 ενω για ευρο 5 πας στα 19800 στην έκδοση ομως sx plus vsc η οποία έχει αντι lsd το σύστημα ευστάθειας(δεν συνδιάζονται μαζί).Και στις 2 περιπτώσεις τα τέλη τσούζουν -αγγίζουν τα 390 ευρώ αν ψάξεις μεαταχειρισμένο μέχρι 10-2010 υπολογίζονται τα τέλη με παλιό σύστημα αρα 240 περΙπου.Οι εκδόσεις sx -sx plus διαφέρουν ως εξής ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών-προβολείς ομίχλης-αυτόματο κλιματισμό και λεπτομέρειες χρωμίου-4 αερόσακοι υπέρ του sx plus.Me FACELIFT εσωτερικά τα οργανα απο κυκλικά έγιναν πάλι ενιαία στο ταμπλό.Το αμάξι είναι τέρας αξιοπιστίας made in japan και εκτός δρόμου δεν έχει σχέση με άλλα τετρακίνητα με αυτοματη τετρακίνηση!
-
Κύριοι σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές!
Πιο συγκεκριμένα:
@ sprsk
QQ απορρίπτεται κυρίως λόγω μεγέθους αφού είναι 30 πόντους μακρύτερο από το Τέριος. Το 2WD έρχεται στα 16,3Κ χωρίς πινακίδες, λίγο φθηνότερο από το Τέριος και υστερεί και στα εκτός δρόμου.
Δεν πρόκειται να δώσω 20Κ για Τεριος. In fact είναι 20,5Κ με το κλειδί στο χέρι για SX PLUS Euro5.
Απλώς τους έχουν ξεμείνει μερικά SX Euro4 με πινακίδες 2011 τα οποία διαθέτουν σε μεταλλικό χρώμα για 17,5Κ με το κλειδί στο χέρι. Αυτό με βάζει σε κάποιες σκέψεις αφού μεταχειρισμένα Terios SX PLUS παίζουν στα 12-14 και έχουν όλα 50Κ km, μείον τα όσα βγάλω από την πώληση του VITARA.
To Terios είναι με διαφορά το φαβορί, απλώς όλες οι αποφάσεις πρέπει να τεστάρονται, ιδίως αν δεν υπάρχει εμπειρία στην αγορά αυτοκινήτου.
Βρίσκομαι Αθήνα και να είσαι σίγουρος ότι αν τελικά πωληθεί το VITARA θα είσαι ο πρώτος που θα το έχει δει!
Το Terios έχει βολέψει πάρα πολύ έναν μπαμπά που ξέρω για χρήση πολύ παρόμοια με αυτή που το προορίζω.
Το SX4 / Sedici είναι και αυτά στα υπ΄όψιν. Άπαξ και μπήκε η ιδέα να δώσω 17Κ για καινούργιο Terios προφανώς και έπρεπε να δω τι άλλο καινούργιο θα έπαιρνα. Όπως προείπα τα QQ και ASX μας πέφτουν πολύ ογκώδη για το κέντρο, έχοντας το έξτρα μειονέκτημα ότι χτυπούν στο μάτι και μπορεί να αρπάξουν καμία μολότωφ, ας είναι και ιαπωνικά.
Ακόμα και το Fiat QUBO που είδα στον δρόμο και μου άρεσε είναι στα υπ΄όψιν. Ξεφεύγει κάπως βέβαια αλλά είναι ένα διαφορετικό οικογενειακό με μεγάλους χώρους και χαρακτήρα το οποίο μοιάζει να μπορεί να ανταπεξέλθει και σε χωματόδρομους καλύτερα από ένα συμβατικό επιβατικό, κάτι το οποίο θα ήθελα να αποφύγω.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, γενικά μου φαίνεται ότι προσανατολίζομαι για την απλή έκδοση.
Οι ατσάλινες ζάντες είναι και αυτές 16άρες; Με κατάλληλα ελαστικά η διάμετρος τροχού η ίδια δεν είναι; Απ΄όσο διάβασα η διάσταση 235 που προσφέρουν οι αλουμινένιες είναι υπερβολική για το Terios. Με την διάμετρο τι γίνεται....
Το LSD εξακολουθεί να είναι καλύτερο από τα άλλα 4WD που εξετάζω οπότε συμβιβάζομαι.
Τα χρώμια και τα ρέστα δεν με πολυενδιαφέρουν, οι αερόσακοι απ΄την άλλη είναι σημαντικό πράγμα.
Το απλό SX έχει 2 ή 4, ξέρεις;Όσον αφορά στα τέλη τι να πω, το μεγαλείο της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή μου δίνουν το κίνητρο να αγοράσω μεταχειρισμένο και όχι καινούργιο το ίδιο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνω οικονομία €150 το χρόνο. Αν είναι δυνατόν.
Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ όλους και σόρι αν η αναποφασιστικότητα μου κουράζει λίγο. Φαντάζομαι πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στην ίδια κατάσταση κάποτε. Το αυτοκίνητο αυτό θα μείνει για πολλά χρόνια και δεν υπάρχει το οικονομικό περιθώριο για λάθος επιλογές. Προφανώς θα προσπαθήσω να εξοικονομήσω όσο περισσότερα χρήματα γίνεται οπότε το μεταχειρισμένο ακούγεται καλή ιδέα αφού μοιάζει να μου γλυτώνει 4-6Κ [give or take a few extras]. Μην την πατήσω φοβάμαι μιας και δεν έχω ξαναμπεί σε τέτοια διαδικασία.
-
Στη θέση σου θα κοιτούσα το καινούργιο panda 4x4, που θα κυκλοφορήσει όπου να ναι..σε dieselaki κατά προτίμηση.κάπου στο 15άρι θα βγεί, είναι στα λεφτά που κοιτάς και θα σε βολέψει πάρα πολύ σε αυτά που ψάχνεις, εκτός από τους χώρους που παίζει να χρειαστεί να παίξεις και μία μπαγκαζιέρα για πολυήμερα ταξιδάκια με τη φαμίλια.
Απ ότι λες θα κάνεις αρκετά χλμ το χρόνο, το Terios θα σου κάψει πολύ βενζίνη, ειδικά μες την Αθήνα..κάπου στα 10Lit/χλμ θα παίζει,όπως και το vitara σου ενώ με το panda θα είσαι στα 5lit diesel.Βάλε και αυτά που θα γλιτώσεις από τέλη,νομίζω θα το κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα-επίσης μην ξεχνάς ότι το Terios έχει πρόβλημα με πράσινο δακτύλιο οπότε πακέτο..ενώ με το pandaki θα είσαι μια χαρά.
Ακόμα το Panda θα βολέψει πολύ περισσότερο και την κυρά λόγω όγκου,βασικά για Αθήνα κέντρο είναι το ιδανικό όχημα, με μόνο μείον ότι παίζει να της αρέσει τόσο πολύ που να μην σ άφήνει να το πάρεις καθόλου και να μείνεις πάλι μόνο με το μηχανάκι..
Είχα κάνει test το απλό σε diesel και μου άρεσε πάρα πολύ, τελικά δεν κατέληξα σε αυτό, αλλά εάν υπήρχε το 4χ4 θα το είχα πάρει σίγουρα..
Στο χώμα πρέπει να είναι πολύ αξιόλογο, θα σε πάει παντού εκτός από hard core off road αλλά είπες ότι δεν θέλεις τέτοια πράγματα..
Για να μην παρεξηγηθώ, το terios μου αρέσει πολύ,είναι το μόνο πραγματικό jeep που μπορείς να πάρεις σε αυτά τα λεφτά, απλά δεν νομίζω ότι είναι για τη χρήση που το θέλεις.Αν μου λεγες ότι πας για κυνήγι, ή ότι έχεις κι άλλους φίλους με jeep και θέλεις να οργώνεις τα βουνά τότε θα άλλαζε το πράγμα. Άλλα για οικογένεια και κάπου κάπου κανένα χωματόδρομο βατό ή καμιά παραλία άδικα θα το χαραμίσεις το Terios και θα πληρώνεις χωρίς λόγω τα πολλά παραπάνω έξοδα του.
Και τέλος, με τα 5 χιλιάρικα που θα σου έχουν μείνει, δίνεις το drz ένα 3χίλιαρο και παίρνεις και ένα GAS GAS 450cc, και είστε όλοι ευχαριστημένοι.
Άντε βρε, καλοτάξιδα όλα να είναι!
-
Με τις προτεραιότητες που έχεις για 'εκτός δρόμου' χρήση είναι όντως καλύτερο . Αλλά πόσο θα είναι αυτή η χρήση. στα % που έδωσες στο πρώτο ποστ δεν έβαλες ποσοστό . Για να μην το ψειρίζω απλά λέω ότι μήπως είναι λάθος το 5% της χρήσης να κάνει κουμάντο στο υπόλοιπο 95%. Αν είναι ανάγκη ... τότε πάω πάσο .
Φαντάζομαι ότι έχεις υπολογίσει πέραν του προφανούς (εταιρεία-μεταπώληση) , τον παράγοντα κόστος χρήσης .
Το αναφέρω επειδή μιλάς για οικογένεια.
Άλλο 1,5 ατμοσφαιρα με 4κίνηση και βενζίνες μέσα στην πόλη και άλλο 1,5DCi dieselaki.
Η κατανάλωση θα πιάσει άνετα τα 3,5 - 4 λίτρα διαφορά. Κάνα 1.000-1.200άρι euro το χρόνο.
Τα τέλη είναι +170 euro το χρόνο.
Τα ανταλλακτικά (εφόσον υποθέσουμε ότι υπάρχουν) είναι από τα ακριβά.
Και το βασικότερο για την οικογένεια μ δεν είναι ιδιαίτερα άνετο , για να είμαι σωστός θα το έλεγα σκληρό με κακή ποιότητα κύλισης. Αν δεν κάνω λάθος το ομολόγησες και εσύ.Αλλά όλα τα προηγούμενα δεδομένα είναι προσωπικές επιλογές . Σε άλλους ταιριάζουν σε άλλους όχι.
Καλή αγορά εύχομαι και πάνω από όλα απροβλημάτιστα και ασφαλή χιλιόμετρα . -
easy_tiger και sprsk ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Με βοηθάτε να συνυπολογίσω πράγματα τα οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν με απασχόλησαν. Μάλιστα διαπιστώνω ότι ούτε εγώ ο ίδιος δεν είχα ακριβή εικόνα της χρήσης που κάνω, ακριβώς επειδή ποτέ δεν με απασχόλησε το θέμα της αγοράς μέχρι τώρα.
Τελικά πιστεύω ότι τα χιλιόμετρα που κάνουμε ετησίως είναι κάτω από 10Κ, γύρω στα 8Κ.
Επιπροσθέτως τα αστικά μας χιλιόμετρα είναι λιγότερα από τα μισά καθότι ούτε εγώ ούτε η σύζυγος χρησιμοποιούμε καθημερινά αμάξι για να πάμε στην δουλειά.
Επειδή παίζουν διάφορα οικογενειακά σπίτια [μεγάλη οικογένεια, πολλά τα χωριά ], παίζουν αρκετά ΣΚ εκτός των τοιχών σε σχετικά μικρές αποστάσεις όπου το αυτοκίνητο παίρνει φόρτωμα. Τώρα θα προστεθεί ένα παιδικό κάθισμα και όλα τα μωρουδιακά συμπράγκαλα.
Το καλοκαίρι παίζει κάνας μήνας σε κακοτράχαλο νησί, με φόρτωμα στο πήγαινε, και καθημερινές διαδρομές πάνω-κάτω παραλία με συμπράγκαλα. In-fact αυτός είναι και ο μήνας που το αμάξι γράφει τα περισσότερα χιλιόμετρα!Βάσει όλων των παραπάνω το Panda Diesel 4X4, παρόλο που μου τρέχουν τα σάλια όταν το βλέπω και το θεωρώ καταπληκτικό μηχανολογικά/σχεδιαστικά, κρίνεται ιδιαιτέρως μικρό ως το μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας. Ακόμα και αν αυτό μετριαστεί κάπως μέσω μπαγκαζιέρας, μου δημιουργεί και μία ανασφάλεια, λόγω μικρού μεγέθους, σχετικά με την ασφάλεια του σε σύγκρουση με μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Εγώ προσέχω, οι άλλοι;
Βέβαια οι συμβουλές σας με έφεραν μπροστά σε ένα άλλο αυτοκίνητο το οποίο πλέον είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής του Terios για εμάς, το Sedici/SX4 και το οποίο για κάποιο λόγο είχα ξεχάσει.
Καινούργιο, με 120 άλογα, πιο ασφάλτινο προσανατολισμό, καλύτερο ταξίδι, 'έξυπνη' τετρακίνηση, μπλοκέ, 19 πόντους απόσταση από το έδαφος, ESP, δίσκους πίσω και αποθηκευτικούς χώρους σχεδόν όσους το Terios, ακούγεται σαν μία πιθανή, και μάλλον πιο λογική λύση. Χάνουμε την αγριάδα και την στιβαρότητα που προσφέρει το Terios, την δυνατότητα για κίνηση σε πιο δύσκολες καταστάσεις και πληρώνουμε και €100 τέλη παραπάνω τον χρόνο.
Το δίλημμα πλέον είναι καινούργιο Sedici/SX4 4Χ4 ή για λίγο έως αρκετά λιγότερα λεφτά ένα μεταχειρισμένο Terios με 20Κ-60Κ χλμ [€17Κ για καινούργιο δεν δίνω], SX ή SΧ Plus δεν μας κάνει και τόση διαφορά.
Στην πρώτη περίπτωση εξαντλούμε το budget μας και απολαμβάνουμε καινουργίλα ξέροντας ότι έχουμε κάνει την λογική επιλογή, στην δεύτερη περίπτωση μας μένουν λεφτά και έχουμε επιλέξει και οι δύο αυτό που λέει η καρδιά.
Sounds like a no brainer, but it isn't!
Αν κάποιος έχει καμία άποψη για το SX4/Sedici ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ και πάλι μάγκες, με βοηθάτε πραγματικά!
ΥΓ. easy_tiger είτε είσαι εξόχως παρατηρητικός είτε με έχεις πετύχει στους παραδίπλα ιντερνετοκαφενέδες.
Σε κάθε περίπτωση κάτι ξέρεις εσύ.....
Το DRZ λοιπόν δεν το πουλάω. Έχει βαρέσει μπιέλα και αντί να το σπρώξω για ανταλλακτικά για κάνα 1500άρι υπερίσχυσε η αγάπη μου για εκείνο και το φτιάχνω ωστέ να γίνει το καλύτερο DRZ που έχει πατήσει στα βουνά μας.Αν κατάφερνα να εξοικονομήσω €4Κ από την αγορά αυτοκινήτου, και να τα κρύψω από την γυναίκα μου, θα έπαιρνα Gas Gas αλλά όχι 450. Είτε θα έπαιρνα ένα 250 2Τ είτε πιο πιθανόν ένα καινούργιο TX 125 Randonne και θα με ψάχνατε στους βραχόκηπους του Υμηττού!
Επειδή όμως η γυναίκα μου δεν είναι μπούφος με τα λεφτά [αν και ίσως να την έπειθα ότι το ΤΧ 125 κοστίζει ένα 1000άρικο μωρέ το παλιοχρέπι το κινέζικο το 125], θα πρέπει να μοιραστούμε τα λάφυρα και πέφτω αυτομάτως στα €2Κ.
Αγορά [Οικογενειακού] Terios