-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά θεωρίες, είναι λάθος θεωρίες θα σου πω το εξής απλό:Η 100άρα αντέχει παραπάνω σε συμπίεση σε σχέση με την 95άρα, αν ο κινητήρας ασκεί πίεση στο μίγμα τέτοια ώστε ακόμα και με 95άρα να μην υπάρχει προανάφλεξη, τότε είτε βάζεις 95, είτε 100 οκτανίων βενζίνη θα έχεις ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια ισχύ.
Γενικά οι συλλογισμοί σου παραπάνω έχουν έντονα και σημαντικότατα κενά, οπότε θα σου πρότεινα να τα καλύψεις πριν αραδιάσεις θεωρίες για τέτοια θέματα, όπως η πχ η παρακάτω χοντράδα:
Επιπλεον εαν μπορουσαμε να εχουμε επιβεβαιωμενα, μετα απο εργαστηριακες μετρησεις, διαθεσιμες καθαρη 95αρα vs καθαρη 100αρα δοκιμασμενες σε διαφορα αυτοκινητα, ΣΙΓΟΥΡΑ θα βλεπαμε διαφορες, ιδιαιτερα σε αυτα που εχουν αυξημενη συμπιεση (ανω του 10:1).
Ενα τυχαιο παραδειγμα που βρηκα απο το internet εδω:
http://www.bmw-driver.net/forum/showthread.php?t=7204Σωστός ο ΙΚΕ! Κάτι που δεν έχει επισημάνει κανείς χονδρικά από την αρχή και νοιώθω λες και κάνω Ανώτερη Χημεία... Η βασική διαφορά ανάμεσα στις βενζίνες 95-100 οκτανίων είναι η εκρηκτικότητα. Στην ουσία, όσο λιγότερα οκτάνια, τόσο μεγαλύτερη έκρηξη στον θάλαμο καύσης. Όσο περισσότερα οκτάνια, λοιπόν, τόσο μικρότερη η έκταση της έκρηξης στον θάλαμο καύσης, που σημαίνει ότι το έμβολο θα ταξιδέψει πιο πάνω. Και εδώ είναι το όλο θέμα. Γιατί είναι κάποιοι κινητήρες (συνήθως οι υψηλών επιδόσεων, όπως ο T5 της Volvo που φοράει και το Focus ST) που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για βενζίνη 100 οκτανίων. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει το έμβολο στο Άνω Νεκρό Σημείο του (για να διατηρηθεί η απαιτούμενη διαδρομή του εμβόλου και κατ' επέκταση η συμπίεση), χρειάζεται συγκεκριμένη εκρηκτικότητα του καυσίμου. Αν λοιπόν, κάποιος βάλει βενζίνη 98 οκτανίων σε κινητήρα που είναι κατασκευασμένος για 100, σίγουρα θα χάσει σε επιδόσεις (αφού το έμβολο λόγω της υψηλότερης εκρηκτικότητας του καυσίμου θα διανύει μικρότερη, από την απαιτούμενη διαδρομή), ενώ υπάρχει και θέμα φθοράς. Από την άλλη πλευρά, σε ένα κινητήρα που έχει σχεδιαστεί και μπορεί να καίει βενζίνη 98 οκτανίων, δεν συντρέχει κανένας λόγος να του βάζεις 100αρα, αφού δεν κερδίζεις τίποτα. Την ίδια συζήτηση την είχα κάνει με μηχανολόγο-μηχανικό και μου είχε πει αυτά τα πράγματα, απ' όπου κι άρχισαν να μου φαίνονται και λογικά. Και προσωπικά θεωρώ ότι είναι εμπορικά τρικ των εταιριών όλα αυτά που λένε περί μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου ή αύξησης επιδόσεων.
Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2012!!!
-
Ο χρήστης Crektis έγραψε:
Σωστός ο ΙΚΕ! Κάτι που δεν έχει επισημάνει κανείς χονδρικά από την αρχή και νοιώθω λες και κάνω Ανώτερη Χημεία... Η βασική διαφορά ανάμεσα στις βενζίνες 95-100 οκτανίων είναι η εκρηκτικότητα. Στην ουσία, όσο λιγότερα οκτάνια, τόσο μεγαλύτερη έκρηξη στον θάλαμο καύσης. Όσο περισσότερα οκτάνια, λοιπόν, τόσο μικρότερη η έκταση της έκρηξης στον θάλαμο καύσης, που σημαίνει ότι το έμβολο θα ταξιδέψει πιο πάνω. Και εδώ είναι το όλο θέμα. Γιατί είναι κάποιοι κινητήρες (συνήθως οι υψηλών επιδόσεων, όπως ο T5 της Volvo που φοράει και το Focus ST) που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για βενζίνη 100 οκτανίων. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει το έμβολο στο Άνω Νεκρό Σημείο του (για να διατηρηθεί η απαιτούμενη διαδρομή του εμβόλου και κατ' επέκταση η συμπίεση), χρειάζεται συγκεκριμένη εκρηκτικότητα του καυσίμου. Αν λοιπόν, κάποιος βάλει βενζίνη 98 οκτανίων σε κινητήρα που είναι κατασκευασμένος για 100, σίγουρα θα χάσει σε επιδόσεις (αφού το έμβολο λόγω της υψηλότερης εκρηκτικότητας του καυσίμου θα διανύει μικρότερη, από την απαιτούμενη διαδρομή), ενώ υπάρχει και θέμα φθοράς. Από την άλλη πλευρά, σε ένα κινητήρα που έχει σχεδιαστεί και μπορεί να καίει βενζίνη 98 οκτανίων, δεν συντρέχει κανένας λόγος να του βάζεις 100αρα, αφού δεν κερδίζεις τίποτα. Την ίδια συζήτηση την είχα κάνει με μηχανολόγο-μηχανικό και μου είχε πει αυτά τα πράγματα, απ' όπου κι άρχισαν να μου φαίνονται και λογικά. Και προσωπικά θεωρώ ότι είναι εμπορικά τρικ των εταιριών όλα αυτά που λένε περί μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου ή αύξησης επιδόσεων.
Δεν σου λεει αυτο ο ΙΚΕ.
Τα περισσοτερα οκτανια θα αντεξουν περισσοτερο πιεση μεσα στο θαλαμο καυσης ωστε να μην αυταναφλεγουν πριν απο το σημειο που θελεις. -
Η βασική διαφορά ανάμεσα στις βενζίνες 95-100 οκτανίων είναι η εκρηκτικότητα. Στην ουσία, όσο λιγότερα οκτάνια, τόσο μεγαλύτερη έκρηξη στον θάλαμο καύσης.Δεν ισχύει αυτό (για την ακρίβεια είναι παράφραση αυτού που ισχύει)
Octane rating or octane number is a standard measure of the performance of a motor or aviation fuel. The higher the octane number, the more compression the fuel can withstand before detonating
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Οπότε καταλήγουμε στο ότι είναι θέμα κατασκευής και ρυθμίσεων του κάθε κινητήρα. Η Ferrari λέει ότι τα μοτέρ της έχουν μέγιστη απόδοση με 98+ οκτάνια και το ίδιο και η BMW για την Μ3. Μάλιστα. Προφανώς στον δικό μου επιτάφιο με συμπίεση 11:1 και ειδική απόδοση 62,5 ίππων στο λίτρο ( ) η 100άρα είναι χαζή σπατάλη χρημάτων. Ίσως μόνο ένα γέμισμα τον μήνα να αξίζει απλά και μόνο για τις καθαριστικές ιδιότητες που οι εταιρείες ευαγγελίζονται πως έχουν αυτά τα καύσιμα. Όμως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ακόμα και αυτό είναι χαζό!Καλή χρονιά όπως είπε και ο ΙΚΕ!
Αλεξανδρε, εχεις βρει καλη 100αρα, εχεις κανει τουλαχιστον 2συνεχομενα γεμισματα, και δεν εχεις δει καμμια διαφορα στον κινητηρα σου με συμπιεση 11:1 ?
-
Επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά θεωρίες, είναι λάθος θεωρίες θα σου πω το εξής απλό:
Η 100άρα αντέχει παραπάνω σε συμπίεση σε σχέση με την 95άρα, αν ο κινητήρας ασκεί πίεση στο μίγμα τέτοια ώστε ακόμα και με 95άρα να μην υπάρχει προανάφλεξη, τότε είτε βάζεις 95, είτε 100 οκτανίων βενζίνη θα έχεις ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια ισχύ.
Γενικά οι συλλογισμοί σου παραπάνω έχουν έντονα και σημαντικότατα κενά, οπότε θα σου πρότεινα να τα καλύψεις πριν αραδιάσεις θεωρίες για τέτοια θέματα, όπως η πχ η παρακάτω χοντράδα:
Επιπλεον εαν μπορουσαμε να εχουμε επιβεβαιωμενα, μετα απο εργαστηριακες μετρησεις, διαθεσιμες καθαρη 95αρα vs καθαρη 100αρα δοκιμασμενες σε διαφορα αυτοκινητα, ΣΙΓΟΥΡΑ θα βλεπαμε διαφορες, ιδιαιτερα σε αυτα που εχουν αυξημενη συμπιεση (ανω του 10:1).
Ενα τυχαιο παραδειγμα που βρηκα απο το internet εδω:
http://www.bmw-driver.net/forum/showthread.php?t=7204Σωστός ο ΙΚΕ! Κάτι που δεν έχει επισημάνει κανείς χονδρικά από την αρχή και νοιώθω λες και κάνω Ανώτερη Χημεία... Η βασική διαφορά ανάμεσα στις βενζίνες 95-100 οκτανίων είναι η εκρηκτικότητα. Στην ουσία, όσο λιγότερα οκτάνια, τόσο μεγαλύτερη έκρηξη στον θάλαμο καύσης. Όσο περισσότερα οκτάνια, λοιπόν, τόσο μικρότερη η έκταση της έκρηξης στον θάλαμο καύσης, που σημαίνει ότι το έμβολο θα ταξιδέψει πιο πάνω. Και εδώ είναι το όλο θέμα. Γιατί είναι κάποιοι κινητήρες (συνήθως οι υψηλών επιδόσεων, όπως ο T5 της Volvo που φοράει και το Focus ST) που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για βενζίνη 100 οκτανίων. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει το έμβολο στο Άνω Νεκρό Σημείο του (για να διατηρηθεί η απαιτούμενη διαδρομή του εμβόλου και κατ' επέκταση η συμπίεση), χρειάζεται συγκεκριμένη εκρηκτικότητα του καυσίμου. Αν λοιπόν, κάποιος βάλει βενζίνη 98 οκτανίων σε κινητήρα που είναι κατασκευασμένος για 100, σίγουρα θα χάσει σε επιδόσεις (αφού το έμβολο λόγω της υψηλότερης εκρηκτικότητας του καυσίμου θα διανύει μικρότερη, από την απαιτούμενη διαδρομή), ενώ υπάρχει και θέμα φθοράς. Από την άλλη πλευρά, σε ένα κινητήρα που έχει σχεδιαστεί και μπορεί να καίει βενζίνη 98 οκτανίων, δεν συντρέχει κανένας λόγος να του βάζεις 100αρα, αφού δεν κερδίζεις τίποτα. Την ίδια συζήτηση την είχα κάνει με μηχανολόγο-μηχανικό και μου είχε πει αυτά τα πράγματα, απ' όπου κι άρχισαν να μου φαίνονται και λογικά. Και προσωπικά θεωρώ ότι είναι εμπορικά τρικ των εταιριών όλα αυτά που λένε περί μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου ή αύξησης επιδόσεων.
κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά...
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Οπότε καταλήγουμε στο ότι είναι θέμα κατασκευής και ρυθμίσεων του κάθε κινητήρα. Η Ferrari λέει ότι τα μοτέρ της έχουν μέγιστη απόδοση με 98+ οκτάνια και το ίδιο και η BMW για την Μ3. Μάλιστα. Προφανώς στον δικό μου επιτάφιο με συμπίεση 11:1 και ειδική απόδοση 62,5 ίππων στο λίτρο ( ) η 100άρα είναι χαζή σπατάλη χρημάτων. Ίσως μόνο ένα γέμισμα τον μήνα να αξίζει απλά και μόνο για τις καθαριστικές ιδιότητες που οι εταιρείες ευαγγελίζονται πως έχουν αυτά τα καύσιμα. Όμως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ακόμα και αυτό είναι χαζό!
Καλή χρονιά όπως είπε και ο ΙΚΕ!
Αλεξανδρε, εχεις βρει καλη 100αρα, εχεις κανει τουλαχιστον 2συνεχομενα γεμισματα, και δεν εχεις δει καμμια διαφορα στον κινητηρα σου με συμπιεση 11:1 ?
Το είχα κάνει κάποτε αλλά το 2003 νομίζω δεν υπήρχε ακόμα 100άρα και έτσι ήταν 98άρα BP. Γεμίζω και ξεκινάω από Αθήνα Παρασκευή απόγευμα, φτάνω Θεσσαλονίκη, Κυριακή βράδυ ξαναγεμίζω σε BP 98άρα και κατεβαίνω πάλι Αθήνα. Διαφορά δεν θυμάμαι να είδα ιδιαίτερη.
-
Με τι αυτοκίνητο? Διαφορά στα περισσότερα δεν φαίνεται επειδή διαφορά δεν υπάρχει. Επίσης όλες αυτές οι υπερβολές (25% μεγαλύτερη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ σε ΣΚΟΥΤΕΡ!!! LOL) δεν θα υπήρχαν αν γινόταν ένα απλό τεστ όπου ο οδηγός δεν θα γνώριζε αν έχει απλή ή σουπερ αμόλυβδη για να 'ανιχνεύσει' τις τερατώδεις διαφορές.
Ακόμα και στα αυτοκίνητα που υπάρχει διαφορά είναι ελάχιστη και συνήθως μη ανιχνεύσιμη.
Επίσης δεν έχω καταλάβει τι σχέση έχει το μήκος της μπιέλας ή ο αριθμός κυλίνδρων με τα οκτάνια. Αν ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος για να μη χτυπάει πυράκια με 95άρα, ακόμα και αν είναι μονοκύλινδρος 3λιτρος και με συμπίεση 14:1 τότε εφόσον δεν έχει άμμεσο ψεκασμό, ελεγχόμενη υπερτροφοδότηση εξελιγμένη ηλεκτρονική ανάφλεξη κλπ δεν θα εκμεταλλευτεί ΚΑΘΟΛΟΥ τα 100 οκτάνια, θα αποδώσει την ίδια ακριβώς ισχύ.
-
Ford Focus Mk1 1.6, 100 PS.
-
100ps με απλή αμόλυβδη, 100ps με 100άρα
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
100ps με απλή αμόλυβδη, 100ps με 100άραΔεν ειναι απολυτο, δεν ισχυει παντα.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Οπότε καταλήγουμε στο ότι είναι θέμα κατασκευής και ρυθμίσεων του κάθε κινητήρα. Η Ferrari λέει ότι τα μοτέρ της έχουν μέγιστη απόδοση με 98+ οκτάνια και το ίδιο και η BMW για την Μ3. Μάλιστα. Προφανώς στον δικό μου επιτάφιο με συμπίεση 11:1 και ειδική απόδοση 62,5 ίππων στο λίτρο ( ) η 100άρα είναι χαζή σπατάλη χρημάτων. Ίσως μόνο ένα γέμισμα τον μήνα να αξίζει απλά και μόνο για τις καθαριστικές ιδιότητες που οι εταιρείες ευαγγελίζονται πως έχουν αυτά τα καύσιμα. Όμως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ακόμα και αυτό είναι χαζό!
Καλή χρονιά όπως είπε και ο ΙΚΕ!
Το είχα κάνει κάποτε αλλά το 2003 νομίζω δεν υπήρχε ακόμα 100άρα και έτσι ήταν 98άρα BP. Γεμίζω και ξεκινάω από Αθήνα Παρασκευή απόγευμα, φτάνω Θεσσαλονίκη, Κυριακή βράδυ ξαναγεμίζω σε BP 98άρα και κατεβαίνω πάλι Αθήνα. Διαφορά δεν θυμάμαι να είδα ιδιαίτερη.
Δοκιμασε το αλλες δυο φορες να γεμισεις επαναλαμβανομενα, καλη 100αρα (οχι απαραιτητα πανακριβη, απλως καποια απο πρατηριο που να εχει δοκιμασει αρκετες πχ φορες προσφατα γνωστος σου, και να ειναι ευχαριστημενος...) χωρις να κανεις ταξιδι, αλλα και χωρις να πεφτεις σε μποτιλιαρισμα παντα.
Διαλεξε και μια ευχαριστη διαδρομη που να την ξερεις, να την εχεις κανει αρκετες φορες. Εκει τσεκαρε και υπο πιεση, αλλα και σε στυλ 'ταριφα' με μια ή και δυο σχεσεις πανω 'μπουκωμενο' το μοτερ, να δεις πως τραβαει σε σχεση με πριν.Παροτι σε καποιους κινητηρες η ηλεκτρονικη διαχειριση δεν αναγνωριζει ή δεν επιτρεπει την 'αξιοποιηση' καλυτερης ποιοτητας βενζινης, εχω την αισθηση οτι στον κινητηρα σου που εχει και υψηλη συμπιεση, μπορει να δειξει αν οχι βελτιωμενη ευστροφια σε ολο το φασμα στροφων, τουλαχιστον καλυτερη ελαστικοτητα... -
2 ερωτήσεις:
-
όταν λες 'τσεκαρε και υπο πιεση' εννοείς off-balance?
-
έχεις λινκ?
-
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Επίσης όλες αυτές οι υπερβολές (25% μεγαλύτερη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ σε ΣΚΟΥΤΕΡ!!! LOL) δεν θα υπήρχαν αν γινόταν ένα απλό τεστ όπου ο οδηγός δεν θα γνώριζε αν έχει απλή ή σουπερ αμόλυβδη για να 'ανιχνεύσει' τις τερατώδεις διαφορές.Στο σκούτερ βάζω ΜΟΝΟ απλή αμόλυβδη και κρατάω πλήρες αρχείο με όλες τις πληροφορίες.
Και εμένα μου φάνηκε υπερβολικό να πέσει η αυτονομία με την απλή 95άρα τόσο πολύ, αλλά τι να κάνουμε;;
Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό εμένα μου αρκεί. Τα υπόλοιπα με αφήνουν παγερά αδιάφορο. -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Δεν ειναι απολυτο, δεν ισχυει παντα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απόλυτο και ισχύει πάντα.
-
Storm μία είναι η αλήθεια, πως δεν ξέρεις να κάνεις σωστά τη συγκεκριμένη μέτρηση.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Επίσης όλες αυτές οι υπερβολές (25% μεγαλύτερη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ σε ΣΚΟΥΤΕΡ!!! LOL) δεν θα υπήρχαν αν γινόταν ένα απλό τεστ όπου ο οδηγός δεν θα γνώριζε αν έχει απλή ή σουπερ αμόλυβδη για να 'ανιχνεύσει' τις τερατώδεις διαφορές.
Στο σκούτερ βάζω ΜΟΝΟ απλή αμόλυβδη και κρατάω πλήρες αρχείο με όλες τις πληροφορίες.
Και εμένα μου φάνηκε υπερβολικό να πέσει η αυτονομία με την απλή 95άρα τόσο πολύ, αλλά τι να κάνουμε;;
Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό εμένα μου αρκεί. Τα υπόλοιπα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.Πόσες φορές έγινε αυτό;
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Δεν ειναι απολυτο, δεν ισχυει παντα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απόλυτο και ισχύει πάντα.
Nope...
-
Είστε σίγουροι οτι τα 95οκ που βάζετε είναι σίγουρα 95οκ και όχι λιγότερα οπότε αν βάλεις πιο πολλά έρχεται στα ίσα του;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Επίσης όλες αυτές οι υπερβολές (25% μεγαλύτερη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ σε ΣΚΟΥΤΕΡ!!! LOL) δεν θα υπήρχαν αν γινόταν ένα απλό τεστ όπου ο οδηγός δεν θα γνώριζε αν έχει απλή ή σουπερ αμόλυβδη για να 'ανιχνεύσει' τις τερατώδεις διαφορές.
Στο σκούτερ βάζω ΜΟΝΟ απλή αμόλυβδη και κρατάω πλήρες αρχείο με όλες τις πληροφορίες.
Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό εμένα μου αρκεί. Τα υπόλοιπα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.Πόσες φορές έγινε αυτό;
2 φορές και έχω πάει και τις δύο φορές στο συνεργείο για να διαβάσουμε τον εγκέφαλο. Και τις δύο φορές τα alarms και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο εγκέφαλος ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Και φυσικά στο συνεργείο μου είπαν να παρακολουθώ την ποιότητα της 95άρας βενζίνης γιατί μπορεί να μου προκύψουν και άλλα θέματα.
Storm μία είναι η αλήθεια, πως δεν ξέρεις να κάνεις σωστά τη συγκεκριμένη μέτρηση.
ok. ότι πεις.
-
Εννοώ πόσες φορές έβαλες 100αρα και είδες αυτήν τη διαφορά κατανάλωσης.
Περί σούπερ αμόλυβδης