-
Ντάξει ας μην τα παίρνουμε και όλα τοις μετρητοίς. Πράγματι φημίζονται για την ανοργανωσιά και την προχειρότητά τους, αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο ερασιτέχνες. Ότι και να είναι παραμένουν τεράστιο γκρουπ που αποκλείεται να λειτουργεί με πρακτικές τύπου ελληνικού δημοσίου...
-
Εννοειται οτι ειναι απιστευτα δυσκολο να συλλαβουμε τον τροπο λειτουργιας ενος κολοσσου οπως το gruppo fiat,τις συνθηκες που επικραττουν καθε στιγμη και οδηγουν σε ληψη συγκεκριμενων αποφασεων αλλα το μονο που βγαινει προς τα εξω ειναι μια σπασμωδικοτητα κινησεων ανευ προηγουμενου.Καταργει την 147 και την ξαναβγαζει μετα απο 1 μηνα,καταργει την 159,αποφασιζει να ξαναεκκινησει τη παραγωγη και την ξανακαταργει,καρατομει τις brera/spider οταν τους εβαλε το μοτερ/στησιμο που τους αξιζε και αφηνει τη μαρκα χωρις coupe/spider για 4-5 χρονια...Η alfa romeo να μην εχει ενα coupe στους καταλογους της....Πειτε μου πραγματικα,και τι δεν θα κανατε για να αποκτησετε ενα κουπε της alfa romeo στο προτυπα του toyobarou (συνεργασια toyta-subaru) που ετοιμαζεται να βγει μεσα στο 2012.
Σιγουρα δεν ειμαστε στο κεντρο των αποφασεων για να γνωριζουμε εκ των εσω τις συνθηκες αλλα θεωρω οτι τα πραγματα θα μπορουσαν να εχουν εξελιχθει καλυτερα...Ισως η ιταλικη αυτοκινητοβιομηχανια να αντικατοπτριζει αυτη τη στιγμη τη γενικοτερη οικονομικοπολιτικη κατασταση στην Ιταλια και φυσικα το προβλημα τους δεν ειναι μερικες brera που πηγαν για scrap.
Κακα τα ψεματα,περα απο τη ferrari το μονα μοντελα που καρατουν ψηλα τον πηχη ειναι τα 500,punto,MiTo,Giulietta..Aς ελπισουμε σε ανακαμψη εως τοτε θα συνεχιζω να αφηνω χαρτακια σε παρμπριζ διαφορων παρατημενων spider και giulia gt μηπως και δεησει καποιος να με παρει τηλεφωνο!
-
Η διάλυση αυτοκινήτων που είναι για τον ένα ή τον άλλο λόγο ασύμφορα δεν είναι κάτι νέο, ούτε κάτι που γίνεται μόνο από την Fiat. Το να λέμε γιατί δεν τα χαρίζανε κλπ είναι αποσπασματική εικόνα και μόνο. Αν η διάλυση έχει κόστος Α και η δωρεά κόστος Β (και δεν είναι πάντα μηδέν), τότε εφόσον το Β είναι μεγαλύτερο του Α τα αυτοκίνητα διαλύονται.
Διάσημα περιστατικά είναι τα GM EV1 που μετά την μίσθωση διαλύθηκαν ή πρίν λίγα χρόνια ένα Subaru Imprezza 22B demo που διαλύθηκε από την Subaru US γιατί το κόστος μεταφοράς εκτός ΗΠΑ αλλά και το κόστος ομολογκαρίσματος ήταν πολύ μεγαλύτερο της αξίας του κ.ο.κ.
-
Το θέμα δεν είναι αν είναι συχνό το φαινόμενο ή όχι. Το θέμα είναι να αποτελεί έσχατη λύση. Έχεις ένα αμάξι έτοιμο να τσουλήσει στους δρόμους (έστω diesel, έστω Ευρο 4, έστω οτιδήποτε) και μάλιστα future classic (προσωπική εκτίμηση) και το ρίχνεις ελαφρά τη καρδία στον κουβά? Σιγά το κόστος για ένα τέτοιο κολοσσό να αποθηκεύσει ή να χαρίσει σε εργαζόμενους του 180 αμάξια.
Υπεραπλουστευμένα όλα αυτά να χαμε να λέγαμε, αλλά τέσπα...
-
Ο χρήστης JIM A3 έγραψε:
Καταργει την 147 και την ξαναβγαζει μετα απο 1 μηνα,καταργει την 159,αποφασιζει να ξαναεκκινησει τη παραγωγη και την ξανακαταργειAυτά δεν συνέβησαν ποτέ
..... και αφηνει τη μαρκα χωρις coupe/spider για 4-5 χρονια...Η alfa romeo να μην εχει ενα coupe στους καταλογους της....Πειτε μου πραγματικα,και τι δεν θα κανατε για να αποκτησετε ενα κουπε της alfa romeo στο προτυπα του toyobarou (συνεργασια toyta-subaru) που ετοιμαζεται να βγει μεσα στο 2012.
Η Alfa επαναπροσδιορίζει την εικόνα της και το μελλοντικό της target group,το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που μέχρι πριν μερικά χρόνια ακολουθούσε πιστά τη μάρκα.Το μελλοντικό της κοινό ελπίζει ότι θα είναι ευρύτερο,αλλά από την άλλη θα έχει μικρότερη 'βαρύτητα' και σαν πορτοφόλι και από άποψη απαιτήσεων και προσδοκιών. Παρόλα αυτά γεννιέται το ερώτημα: γιατί κάποιος θα πρέπει να αγοράσει στο μέλλον μια Alfa τη στιγμή που θα μπορεί να 'βολευτεί' σε μια DS4...ξοδεύοντας ταυτόχρονα λιγότερα;
-
Θυμαμαι το 2009 οτι τερματιστηκε η παραγωγη των 147,βγηκε απο τους καταλογους και ξαφνικα την βγαζουν ως 5θ ti 120hp με τιμη 16900! Μαλλον ξεστοκαρισμα ηταν,σιγουρα θα ξερεις περισσοτερα απο μενα.
Παντως μου κανει εντυπωση πως 180 brera διαλυθηκαν ενω η εταιρεια εδωσε περιοδο χαριτος και στις gt και στις 147 προκειμενου να πουλησει ολες οσες αφησαν τη γραμμη παραγωγης.
Περα απο τις προδιαγραφες euro κλπ μηπως εχει να κανει με το ιδιο το εργοστασιο του pininfarina και στην αποτομη διακοπη συνεργασιας τους στη κατασκευη των brera-spider το οποιο οδηγησε ουσιαστικα ελλειψει αλλων ''πελατων'' στο κλεισιμο του? Μηπως τα εστειλε ο pininfarina για scrap μην εχοντας τι να τα κανει αντι για την alfa romeo?Oλο και κατι θα εβγαλε...
Μπορει να λεω και βλακειες βεβαια συγχωρεστε με,απλα μου φαινεται αδιανοητο μια εταιρεια να μην εχει τι να κανει τα αυτοκινητα της...
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
γιατί κάποιος θα πρέπει να αγοράσει στο μέλλον μια Alfa τη στιγμή που θα μπορεί να 'βολευτεί' σε μια DS4...ξοδεύοντας ταυτόχρονα λιγότερα;Για τον απλούστατο λόγο ότι πιθανότατα θα παίρνει καλύτερο αυτοκίνητο και με όνομα που, όσο κι αν έχει χάσει την αίγλη του, μετράει ακόμα στα αυτοκινητιστικά δρώμενα. Τόσο απλά.
-
http://auto.corriere.it/Automobili/dett ... ign=trovit
http://auto.trovit.it/index.php/cod.fra ... r_id.1/t.1
http://www.autosaloneweb.net/scheda/alf ... 34162.html
http://auto.corriere.it/Automobili/dett ... ign=trovit
http://milano.bakeca.it/auto/vendesi-al ... ef30139186
http://annunci.motorionline.com/scheda/ ... 210cv-km-0
Όταν η εικόνα της αγοράς του μοντέλου είναι αυτή (Km 0 κάποια εκ των οποίων πινακιδωμένα από το 2007 και το 2008,τα οποία το δίκτυο προσπαθεί να ξεφορτωθεί με μεγάλη ζημιά, σε τιμές που κυμαίνονται στο 1/2 των τιμών καταλόγου και αντίστοιχες με μεταχειρισμένα μοντέλα τριετίας)είναι δύσκολο για τη Fiat να φορτώσει τους εμπόρους με περισσότερα αυτοκίνητα που δεν έχουν πελάτη από όσο μπορούν να αντέξουν ....όσο και αν τους χρησιμοποιεί παγίως ως αμορτισέρ των οικονομικών της προβλημάτων.
Από την άλλη τα πλεονάζοντα αυτοκίνητα δεν μπορούν ούτε να χαριστούν,ούτε να μπουν στη λοτταρία,ούτε να προσφερθούν σε τιμές κόστους,γιατί κάτι τέτοιο εκτός από την εικόνα της εταιρείας και τις πωλήσεις, πλήττει την παράλληλη αγορά των μεταχειρισμένων....την οποία έχουν ως μπούσουλα για τις επιλογές τους (μελετώντας το ποσοστό απαξίας) οι εταιρείες leasing και μακροχρόνιας μίσθωσης.
Τα πράγματα δηλ. πέρα από την οικονομοτεχνική τους πλευρά είναι αρκετά πιο πολύπλοκα.Ο κανόνας είναι ότι τα κομμάτια που για οποιοδήποτε λόγο έμειναν αδιάθετα, μόλις το μοντέλο βγει από τις επίσημες λίστες της εταιρείας, φορτώνονται στις νταλίκες και οδηγούνται στην πρέσα,συνοδεία ενός επιθεωρητή της Fiat,που βεβαιώνει ότι η πρέσα 'γέννησε' τον ίδιο αριθμό μεταλλικών κύβων 1χ3m με αυτόν των αυτοκινήτων που παραδόθηκαν προς διάλυση (αν είναι ευσυνείδητος....αν όχι θα μείνει το κατιτίς και στον demolitore).
Παλιότερα υπήρχε ένα άλλο κολπάκι (δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται ακόμα).Σε έναν αριθμό πλεοναζόντων αυτοκινήτων,για τον οποίο φοβούνταν ότι θα τους μείνουν στις αποθήκες περιμένοντας παραγγελία για μήνες ή και χρόνια, προξενούσαν υλικές ζημιές,που υποτίθεται ότι έγιναν ακούσια κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης, προκειμένου η Fiat να εισπράξει το σχετικό ασφάλιστρο,οδηγώντας κατόπιν τα στραπατσαριμένα αυτοκίνητα στην πρέσα (περίπτωση ολοκαίνουργιων Lancia Thesis που οδηγήθηκαν σε demolitore στη Bologna).
ΥΓ.Τrivial γύρω από τη σχέση Fiat- επισήμου ιταλικού δικτύου (την ιστορία την έμαθα πρόσφατα).Το 2003 η Fiat προκειμένου να βγάλει στην παραγωγή τη Fulvia concept,που θα ήταν μάννα εξ ουρανού για τους εμπόρους Lancia,απαίτησε από τους dealers του επίσημου δικτύου (πολλοί εκ των οποίων τότε ήταν μονόμαρκοι και όχι FGA ή σύγχρονα super markets)να αγοράσουν για start up της παραγωγής, από 10 κομμάτια ο καθένας (ένα κόστος δηλ. 30.000 ευρώ χ 10 για κάθε dealer και όλα αυτά χωρίς ακόμα το αυτοκίνητο να έχει πατήσει στο δρόμο).Αν ο εκβιασμός έπιανε,η Fiat θα περιόριζε στο ελάχιστο δυνατό το κόστος του εγχειρήματος (οι dealers θα είχαν πληρώσει)σε περίπτωση εμπορικής αποτυχίας.Αν η ζήτηση ήταν αυξημένη τόσο το καλύτερο για όλους (η παραγωγή θα συνεχιζόταν).Το κόστος για κάποιους από τους dealers ήταν δυσβάσταχτο (300.000 ευρώ επένδυση το 2003 μπορούσε να το αντέξει ένας Fassina,αλλά σίγουρα όχι ο μονόμαρκος dealer που επεβίωνε πουλώντας Ypsilon).
Tελικά το δίκτυο αντιπρότεινε την αγορά 5 κομματιών ανά dealer.Η Fiat τους απάντησε ότι δεν προχωρά στην παραγωγή. -
Ο χρήστης JIM A3 έγραψε:
Θυμαμαι το 2009 οτι τερματιστηκε η παραγωγη των 147,βγηκε απο τους καταλογους και ξαφνικα την βγαζουν ως 5θ ti 120hp με τιμη 16900! Μαλλον ξεστοκαρισμα ηταν,σιγουρα θα ξερεις περισσοτερα απο μενα.Παντως μου κανει εντυπωση πως 180 brera διαλυθηκαν ενω η εταιρεια εδωσε περιοδο χαριτος και στις gt και στις 147 προκειμενου να πουλησει ολες οσες αφησαν τη γραμμη παραγωγης.
Περα απο τις προδιαγραφες euro κλπ μηπως εχει να κανει με το ιδιο το εργοστασιο του pininfarina και στην αποτομη διακοπη συνεργασιας τους στη κατασκευη των brera-spider το οποιο οδηγησε ουσιαστικα ελλειψει αλλων ''πελατων'' στο κλεισιμο του? Μηπως τα εστειλε ο pininfarina για scrap μην εχοντας τι να τα κανει αντι για την alfa romeo?Oλο και κατι θα εβγαλε...
Μπορει να λεω και βλακειες βεβαια συγχωρεστε με,απλα μου φαινεται αδιανοητο μια εταιρεια να μην εχει τι να κανει τα αυτοκινητα της...
Από τους ευρωπαϊκούς καταλόγους δεν βγήκε ποτέ ούτε η 147 ούτε η 159.
Η παραγωγή των Brera/spider γινόταν από την Pininfarina τα αυτοκίνητα όμως (όπως και η απόφαση για την τύχη τους)ανήκαν όμως στη Fiat.
Η γέννηση ,τo positioning στην αγορά,η εξέλιξη της GT, το γιατί μετέφεραν την παραγωγή από την αρχικά σχεδιαζόμενη στην Bertone, στο Pomigliano είναι μια άλλη (πολύ ενδιαφέρουσα) ιστορία
-
Ίσως δεν έχω και πολλές απαιτήσεις απο ένα απλό αυτοκίνητο (σαν αυτά που αγοράζω). Θέλω να έχει καλό κράτημα, φρένα, ζωντανό κινητήρα...όλα αυτά θα τα ήθελα σε ένα περιτύλιγμα που να μην προσβάλλει την αισθητική μου, αλλά να έχει σαν σχέδιο αυτό το κάτι παραπάνω χωρίς 'φρου-φρου' , 'λα-λα' και αρώματα. Θέλω βγαίνοντας απο το σπίτι μου να το βλέπω και να μου ανεβάζει την διάθεση. Θέλω να έχει την εργονομία που έχω συνηθίσει. Θέλω να μου συγχωρήσει πιθανό λάθος. Θέλω να το σκίζω ξέροντας ότι δεν θα πάθει τίποτα. Θέλω να αισθάνομαι ότι αυτοί που το σχεδίασαν το έκαναν με τα πουλιά τους σηκωμένα και όχι προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα ανισόρροπα. Θέλω ο κώλος να ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία της μούρης και να μην μου δείχνει ότι εκεί στο τέλος ο σχεδιαστής βαρέθηκε και το έκανε αγγαρεία.
Και έχοντας αλλάξει-σκίσει-ξεζουμίσει αρκετά απο τέτοιου είδους αυτοκίνητα (Ιταλικά) και μη έχοντας πέσει ποτέ σε αυτοκίνητο της Δευτέρας...με λίγα λόγια δεν είχα ποτέ παράπονο σε θέματα αξιοπιστίας, δεν βλέπω τον λόγο να μην αγοράσω μία Αλφα και να πάρω κάτι άλλο (που μπορεί να είναι καλύτερο σε κάποια σημεία στα χαρτιά και να είναι και κανα δύο χιλιάρικα φθηνότερο) που δεν θα το ξέρω και δεν θα μου αρέσει περισσότερο, στην καλύτερη περίπτωση...
Τώρα θα μου πεις γιατί δεν πήρες την Ιουλιέτα που είχες δηλώσει?
Τελικά αυτό που φοβόμουν συνέβει...προτιμώ κάποια λεφτουδάκια να τα κάνω λίρες και όχι λαμαρίνες (έστω και όμορφες). Ερχονται και γεράματα... -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Ίσως δεν έχω και πολλές απαιτήσεις απο ένα απλό αυτοκίνητο (σαν αυτά που αγοράζω). Θέλω να έχει καλό κράτημα, φρένα, ζωντανό κινητήρα...όλα αυτά θα τα ήθελα σε ένα περιτύλιγμα που να μην προσβάλλει την αισθητική μου, αλλά να έχει σαν σχέδιο αυτό το κάτι παραπάνω χωρίς 'φρου-φρου' , 'λα-λα' και αρώματα. Θέλω βγαίνοντας απο το σπίτι μου να το βλέπω και να μου ανεβάζει την διάθεση. Θέλω να έχει την εργονομία που έχω συνηθίσει. Θέλω να μου συγχωρήσει πιθανό λάθος. Θέλω να το σκίζω ξέροντας ότι δεν θα πάθει τίποτα. Θέλω να αισθάνομαι ότι αυτοί που το σχεδίασαν το έκαναν με τα πουλιά τους σηκωμένα και όχι προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα ανισόρροπα. Θέλω ο κώλος να ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία της μούρης και να μην μου δείχνει ότι εκεί στο τέλος ο σχεδιαστής βαρέθηκε και το έκανε αγγαρεία.
Και έχοντας αλλάξει-σκίσει-ξεζουμίσει αρκετά απο τέτοιου είδους αυτοκίνητα (Ιταλικά) και μη έχοντας πέσει ποτέ σε αυτοκίνητο της Δευτέρας...με λίγα λόγια δεν είχα ποτέ παράπονο σε θέματα αξιοπιστίας, δεν βλέπω τον λόγο να μην αγοράσω μία Αλφα και να πάρω κάτι άλλο (που μπορεί να είναι καλύτερο σε κάποια σημεία στα χαρτιά και να είναι και κανα δύο χιλιάρικα φθηνότερο) που δεν θα το ξέρω και δεν θα μου αρέσει περισσότερο, στην καλύτερη περίπτωση...
Τελικά αυτό που φοβόμουν συνέβει...προτιμώ κάποια λεφτουδάκια να τα κάνω λίρες και όχι λαμαρίνες (έστω και όμορφες). Ερχονται και γεράματα...αρκετά ρομαντικά αυτά που λες... μάλλον περασμένων δεκαετιών...
-
Η Alfa επαναπροσδιορίζει την εικόνα της και το μελλοντικό της target group,το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που μέχρι πριν μερικά χρόνια ακολουθούσε πιστά τη μάρκα.Το μελλοντικό της κοινό ελπίζει ότι θα είναι ευρύτερο,αλλά από την άλλη θα έχει μικρότερη 'βαρύτητα' και σαν πορτοφόλι και από άποψη απαιτήσεων και προσδοκιών. Παρόλα αυτά γεννιέται το ερώτημα: γιατί κάποιος θα πρέπει να αγοράσει στο μέλλον μια Alfa τη στιγμή που θα μπορεί να 'βολευτεί' σε μια DS4...ξοδεύοντας ταυτόχρονα λιγότερα;
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Η Alfa μπορεί να είχε μία σπουδαία ιστορία την εποχή του προκάμβριου αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει μία περιορισμένη γκάμα μεσαίων/μικρομεσαίων μοντέλων με επίπεδο πολυπλοκότητας αντάξιο στην καλύτερη περίπτωση με αυτό ενός Honda Accord. Είναι μια μέση μάρκα όπως όλες και ο όποιος επαναπροσδιορισμος θα είχε νόημα προς τα επάνω με μεγάλη επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Η σημερινή ή αυριανή -όποια- Alfa σαν ανταγωνιστής του -όποιου- DS4 δεν είναι επαναπροσδιορισμός, είναι ορισμός (ίσως και αισιόδοξος).
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Τελικά αυτό που φοβόμουν συνέβει...προτιμώ κάποια λεφτουδάκια να τα κάνω λίρες και όχι λαμαρίνες (έστω και όμορφες). Ερχονται και γεράματα...αρκετά ρομαντικά αυτά που λες... μάλλον περασμένων δεκαετιών...
Δεν θα διαφωνήσω ότι με διακατέχει ένας ρομαντισμός στο θέμα των αυτοκινήτων (ευτυχώς μόνο εκεί), όπως επίσης δεν θα διαφωνήσω ότι οι σκέψεις μου ξεκινάνε προ δεκαετιών και αναπροσαρμόζονται κατα διαστήματα, στο μέτρο του εφικτού βέβαια. Μάλλον όμως έχεις διαβάσει παλαιότερα μου ποστ, γιατί στο συγκεκριμένο δεν θα βρεις ούτε μία φράση που να δείχνει ρομαντική διάθεση.
Ειδικά η τελευταία παράγραφος παραείναι ρεαλιστική και χωρίς ίχνος συναισθήματος... -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Η Alfa μπορεί να είχε μία σπουδαία ιστορία την εποχή του προκάμβριου αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει μία περιορισμένη γκάμα μεσαίων/μικρομεσαίων μοντέλων με επίπεδο πολυπλοκότητας αντάξιο στην καλύτερη περίπτωση με αυτό ενός Honda Accord. Είναι μια μέση μάρκα όπως όλες και ο όποιος επαναπροσδιορισμος θα είχε νόημα προς τα επάνω με μεγάλη επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Η σημερινή ή αυριανή -όποια- Alfa σαν ανταγωνιστής του -όποιου- DS4 δεν είναι επαναπροσδιορισμός, είναι ορισμός (ίσως και αισιόδοξος).
συμφωνω. θεωρω πως η αλφα εχει μια σοβαρη κριση ταυτοτητας τα τελευταια 20 χρονια (και παραπανω ισως).
το γεγονος οτι μονο μια 156 και μια 147 ταραξαν τα ''λιμναζοντα'' νερα δεν αναστρεφει το ολο κλιμα.
τα λαθη που εχουν γινει ειναι τεραστια και πολλες φορες φαινονται επιπολαια.
η 156 για μενα παραμενει επανασταση
η 147 ειναι ναι μεν αλλα...(3 αστερια σε crash test ειναι ακυρο...)
βγαινει μια κουκλα 159 και μονο τα 2 τελευταια χρονια εχει το κινητητρα που της αρμοζει
μονο η μιτο φαινεται να ειναι προιον σοβαρης δουλειας απο το Α εως το Ω γι αυτο και παει καλα..
η giulietta θα δειξει... -
Ο χρήστης theo13 έγραψε:
βγαινει μια κουκλα 159 και μονο τα 2 τελευταια χρονια εχει το κινητητρα που της αρμοζει
μονο η μιτο φαινεται να ειναι προιον σοβαρης δουλειας απο το Α εως το Ω γι αυτο και παει καλα..
η giulietta θα δειξει...Mito και Giulietta είναι τέκνα της ίδιας λογικής,η κυριότερη πρακτική της οποίας συνοψίζεται στο ξοδεύω όσο το δυνατόν λιγότερα...προσδοκώντας περισσότερα.Η πρακτική αυτή,που μετά τα 'μαύρα' χρόνια της δεκαετίας του 90, είχε μπει εν μέρει στην άκρη με την 156 family, επανέκαμψε με την 159,αυξήθηκε με την Mito και έγινε σχεδόν εγκληματική με την Giulietta.
Eκείνο που διασώζει τη Mito έναντι της Giulietta,είναι ότι αποτελεί ένα αυτοκίνητο πόλης,στο οποίο μπορούν να συγχωρεθούν κάποιες προχειρότητες (από τις οποίες πάσχει αναμφισβήτητα),ενώ από την άλλη δεν υπάρχει προηγούμενο σύγκρισης (αντικαθιστούμενο μοντέλο) μέσα στους κόλπους της εταιρείας.Το μεγαλύτερο ελάττωμά της παραμένει ο σχεδιασμός του εμπρός μέρους και αυτό γιατί για λόγους κόστους κράτησαν ατόφια την μετωπική τραβέρσα του Punto.
Aντίθετα η 940 πέραν από την εξοικονόμηση μιας χούφτας ευρώ ανά κομμάτι,που δεν επέτρεψε τη δημιουργία μιας αποκλειστικής μπροστινής ανάρτησης,πέφτει θύμα της αντιπαράθεσης με την 147,ένα αυτοκίνητο κακοσυναρμολογημένο,αλλά με ποιότητα υλικών ανώτερη (το εσωτερικό πάνελ των θυρών μιας 147 κοστίζει τριπλάσια από αυτό της Giulietta).
Eπιπλέον η 940 έχει μια σχεδιαστική κυοφορία πολύ πιο περίπλοκη.Ξεκίνησε από την Pininfarina (καθόλου τυχαίο αφού από εκεί προερχόταν ο νεοδιορισθείς direttore stile Fiat, Ramacciotti...ο οποίος θυμήθηκε ότι έπρεπε να δώσει δουλειά στους παλιούς του συναδέλφους).....για να ξαναγυρίσει στο centro stile,όπου και ασχολήθηκαν μόνο με τη διαμόρφωση του κεντρικού τμήματος'...προσπαθώντας να τροποποιήσουν το πλαίσιο των παραθύρων (giroporta) του Bravo,ενώ οπίσθιο και εμπρόσθιο μέρος έμειναν στην Pininfarina και μόνο στο τέλος έγινε προσπάθεια ρετουσαρίσματός τους από το centro stile.....
Από την άποψη αυτή αισθητικά παραμένει ένα αυτοκίνητο λιγότερο 'συνεπές' από τη Mito.Πάντως τα νούμερα πωλήσεων δεν δικαιώνουν τη Mito,η οποία στη δεύτερη μόλις χρονιά της από το ταβάνι των πωλήσεων της (2009)που ήταν και η πρώτη πλήρης χρονιά της στην αγορά,καταγράφει ένα -40%.
Κεντρική ιδέα με την οποία συμφωνώ,αλλά επανπροδσιορισμός προς τα κάτω επιχειρείται σήμερα,τουλάχιστον σε σχέση με εκείνο το minimum που επιτεύχθηκε με την οικογένεια των 156/147,minimum που θα έπρεπε να είναι η αφετηρία και όχι ο προορισμός.Και μάλιστα στο μέλλον ο επαναπροσδιορισμός θα έχει τα χαρακτηριστικά της πλήρους απεμπόλισης του όποιου sport προσανατολισμού υπήρχε,προς χάριν της 'άνεσης' και της 'ογκομετρίας'...με τεχνική βάση κάποια 'world cars'.
O επαναπροσδιορισμός προς τα επάνω (που θα έιχε και νόημα) δεν μπορεί να γίνει υπό ένα καθεστώς που
-σε επίπεδο λήψης αποφάσεων δεν ενδιαφέρεται ούτε για δημιουργία sport αυτοκινήτων,ούτε sport οδήγησης,αλλά για παραγωγή με το κιλό (την οποία πρέπει να μπορείς να κάνεις καλά βέβαια)
-αποψιλώνει το τεχνικό επιτελείο,αναγκάζοντας τους πιο ανήσυχους να αλλάξουν πόστο ή εταιρεία
-ανακυκλώνει το σχεδιαστικό team..χρησιμοποιώντας αυτόν που σχεδιάζε κατ'αποκλειστικότητα LCV στον τομέα των επιβατικών
-εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία δεν αντιμετώπιζει απλά μια κρίση που τελικά θα ξεπερασθεί,αλλά μια αποφασιστική αλλαγή ρυθμού βήματος (η οποία για την επιβίωση απαιτεί είτε τη συνεχή βελτίωση μέσω της εξειδίκευσης....σε στυλ BMW,είτε το να πουλάς πάρα πολύ,καλύπτοντας κάθε μορφή της αγοράς...σε στυλ VW),προκειμένου να προσκολληθεί μέσω ενός αμερικανού κατασκευαστή, σε μια γιγάντια και προς το παρόν οικονομικά εύρωστη αγορά (ΗΠΑ),που παραμένει terra incognita και με καλά εδραιωμένο τον ανταγωνισμό (τόσο στο τομέα της 'πολυτέλειας' όσο και σε αυτόν του χαμηλού κόστους).Το μελλοντικό positioning της Maserati αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας 'αναγέννησης' της AR.
-
Το μελλοντικό positioning της Maserati αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας 'αναγέννησης' της AR.
γιατί δεν την πουλά ...διάολε; γιατί την χαραμίζει έτσι η Φιατ;
-
η giulietta θα δειξει...Mito και Giulietta είναι τέκνα της ίδιας λογικής,η κυριότερη πρακτική της οποίας συνοψίζεται στο ξοδεύω όσο το δυνατόν λιγότερα...προσδοκώντας περισσότερα.Η πρακτική αυτή,που μετά τα 'μαύρα' χρόνια της δεκαετίας του 90, είχε μπει εν μέρει στην άκρη με την 156 family, επανέκαμψε με την 159,αυξήθηκε με την Mito και έγινε σχεδόν εγκληματική με την Giulietta.
Eκείνο που διασώζει τη Mito έναντι της Giulietta,είναι ότι αποτελεί ένα αυτοκίνητο πόλης,στο οποίο μπορούν να συγχωρεθούν κάποιες προχειρότητες (από τις οποίες πάσχει αναμφισβήτητα),ενώ από την άλλη δεν υπάρχει προηγούμενο σύγκρισης (αντικαθιστούμενο μοντέλο) μέσα στους κόλπους της εταιρείας.Το μεγαλύτερο ελάττωμά της παραμένει ο σχεδιασμός του εμπρός μέρους και αυτό γιατί για λόγους κόστους κράτησαν ατόφια την μετωπική τραβέρσα του Punto.
Aντίθετα η 940 πέραν από την εξοικονόμηση μιας χούφτας ευρώ ανά κομμάτι,που δεν επέτρεψε τη δημιουργία μιας αποκλειστικής μπροστινής ανάρτησης,πέφτει θύμα της αντιπαράθεσης με την 147,ένα αυτοκίνητο κακοσυναρμολογημένο,αλλά με ποιότητα υλικών ανώτερη (το εσωτερικό πάνελ των θυρών μιας 147 κοστίζει τριπλάσια από αυτό της Giulietta).
Eπιπλέον η 940 έχει μια σχεδιαστική κυοφορία πολύ πιο περίπλοκη.Ξεκίνησε από την Pininfarina (καθόλου τυχαίο αφού από εκεί προερχόταν ο νεοδιορισθείς direttore stile Fiat, Ramacciotti...ο οποίος θυμήθηκε ότι έπρεπε να δώσει δουλειά στους παλιούς του συναδέλφους).....για να ξαναγυρίσει στο centro stile,όπου και ασχολήθηκαν μόνο με τη διαμόρφωση του κεντρικού τμήματος'...προσπαθώντας να τροποποιήσουν το πλαίσιο των παραθύρων (giroporta) του Bravo,ενώ οπίσθιο και εμπρόσθιο μέρος έμειναν στην Pininfarina και μόνο στο τέλος έγινε προσπάθεια ρετουσαρίσματός τους από το centro stile.....
Από την άποψη αυτή αισθητικά παραμένει ένα αυτοκίνητο λιγότερο 'συνεπές' από τη Mito.Πάντως τα νούμερα πωλήσεων δεν δικαιώνουν τη Mito,η οποία στη δεύτερη μόλις χρονιά της από το ταβάνι των πωλήσεων της (2009)που ήταν και η πρώτη πλήρης χρονιά της στην αγορά,καταγράφει ένα -40%.
Κεντρική ιδέα με την οποία συμφωνώ,αλλά επανπροδσιορισμός προς τα κάτω επιχειρείται σήμερα,τουλάχιστον σε σχέση με εκείνο το minimum που επιτεύχθηκε με την οικογένεια των 156/147,minimum που θα έπρεπε να είναι η αφετηρία και όχι ο προορισμός.Και μάλιστα στο μέλλον ο επαναπροσδιορισμός θα έχει τα χαρακτηριστικά της πλήρους απεμπόλισης του όποιου sport προσανατολισμού υπήρχε,προς χάριν της 'άνεσης' και της 'ογκομετρίας'...με τεχνική βάση κάποια 'world cars'.
O επαναπροσδιορισμός προς τα επάνω (που θα έιχε και νόημα) δεν μπορεί να γίνει υπό ένα καθεστώς που
-σε επίπεδο λήψης αποφάσεων δεν ενδιαφέρεται ούτε για δημιουργία sport αυτοκινήτων,ούτε sport οδήγησης,αλλά για παραγωγή με το κιλό (την οποία πρέπει να μπορείς να κάνεις καλά βέβαια)
-αποψιλώνει το τεχνικό επιτελείο,αναγκάζοντας τους πιο ανήσυχους να αλλάξουν πόστο ή εταιρεία
-ανακυκλώνει το σχεδιαστικό team..χρησιμοποιώντας αυτόν που σχεδιάζε κατ'αποκλειστικότητα LCV στον τομέα των επιβατικών
-εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία δεν αντιμετώπιζει απλά μια κρίση που τελικά θα ξεπερασθεί,αλλά μια αποφασιστική αλλαγή ρυθμού βήματος (η οποία για την επιβίωση απαιτεί είτε τη συνεχή βελτίωση μέσω της εξειδίκευσης....σε στυλ BMW,είτε το να πουλάς πάρα πολύ,καλύπτοντας κάθε μορφή της αγοράς...σε στυλ VW),προκειμένου να προσκολληθεί μέσω ενός αμερικανού κατασκευαστή, σε μια γιγάντια και προς το παρόν οικονομικά εύρωστη αγορά (ΗΠΑ),που παραμένει terra incognita και με καλά εδραιωμένο τον ανταγωνισμό (τόσο στο τομέα της 'πολυτέλειας' όσο και σε αυτόν του χαμηλού κόστους).Το μελλοντικό positioning της Maserati αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας 'αναγέννησης' της AR.
Και πού είναι το πρόβλημα;
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει η alfa romeo σήμερα είναι η παράδοση και το πελατολόγιό της.
Είναι ο λόγος που η VW θα δεχόταν να αγοράσει μόνο το brand name.
Υπάρχει αμφιβολία ότι ο τύπος πάντα θα εξακολουθεί να μιλάει για το πιο καλοστημένο αμάξι της κατηγορίας του
και οι φίλοι της μάρκας θα σκίζουν τα ιμάτιά τους για το πόσο ψαγμένα οδηγικά είναι τα μοντέλα της;
Όσο θα υπάρχει ειδικό κοινό να γουστάρει να μασουλάει παράδοση και όσο το gruppo θα καταφέρνει να το κάνει με το μικρότερο κόστος,
τόσο μεγάλη επιτυχία θα γνωρίσει η alfa και θα μπορέσει να φέρει τα πολυπόθητα μαύρα νούμερα.Κακά τα ψέμματα, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες η alfa κινούνταν στην κατηγορία των μαζικών κατασκευαστών λχ Mazda (κάτι 33, 145 κλπ τιμολογιακά ποτέ δεν τοποθετήθηκαν αντάξια ενός premium μοντέλου πχ της BMW-Mercedes)
και μόνο με τις 159 (κυρίως τιμολογιακά) επιχείρησαν να κάνουν κάπως το άλμα προς τα πάνω.
Η αγορά δεν ενέκρινε την επιχειρούμενη νέα τοποθέτηση του brand και δεν απορρόφησε τις αυξήσεις των τιμών,
όσο και αν πλασαρίστηκε η premiumοσύνη από τον τύπο και του fans της μάρκας (θύμιζε κάτι ανάμεσα σε αρχοντοχωριάτη και Μαντάμ-Σουσού).
Back to reality λοιπόν...Η μόνη ελπίδα της alfa είναι οι μαζικές πωλήσεις σε μια μεγάλη αγορά (με όσο το δυνατόν χαμηλά κόστη εξέλιξης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους) και όχι η επίκληση μιας premiumοσύνης που για τον πολύ κόσμο φαντάζει σαν ανέκδοτο.
-
Στον σπορ βραχίονα του ομίλου υπάρχει πλέον και η Άμπαρθ, ας μην το ξεχνάμε. Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι που λέει ο λόγος από την συνέντευξη του εμπορικού της διευθυντή στους 4Τ, όπου διαρρήγνυε τα ιμάτιά του λέγοντας ότι οι δύο φίρμες δεν σκοντάφτουν μεταξύ τους για τον απλούστατο λόγο ότι η Άμπαρθ φτιάχνει μικρότερα αμάξια από την Άλφα , και τώρα οι φήμες μιλάνε για κουπεδιά στην περιοχή των 200-250 αλόγατων, παράλληλα χρονικά αλλά ανεξάρτητα από το 4C και φθηνότερα από αυτό.
http://www.autoblog.com/2011/12/25/abarth-working-up-new-sportscar-separate-from-alfa-4c/
-
Ο χρήστης IasonasPeri έγραψε:
Και πού είναι το πρόβλημα;
Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει η alfa romeo σήμερα είναι η παράδοση και το πελατολόγιό της.
..............................................................................................
Όσο θα υπάρχει ειδικό κοινό να γουστάρει να μασουλάει παράδοση και όσο το gruppo θα καταφέρνει να το κάνει με το μικρότερο κόστος,
τόσο μεγάλη επιτυχία θα γνωρίσει η alfa και θα μπορέσει να φέρει τα πολυπόθητα μαύρα νούμερα.Η μόνη ελπίδα της alfa είναι οι μαζικές πωλήσεις σε μια μεγάλη αγορά (με όσο το δυνατόν χαμηλά κόστη εξέλιξης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους) και όχι η επίκληση μιας premiumοσύνης που για τον πολύ κόσμο φαντάζει σαν ανέκδοτο.
Για την ώρα και την τελευταία δεκαετία μετ' ιδιαίτερης επιτάσεως,περισσότεροι από μισή ντουζίνα CEOs με τα task forces τους ψάχνουν τόσο το πελατολόγειο,όσο και τις μαζικές πωλήσεις...οι οποίες παραπέμπονται υπό την μορφή στόχων και μόνον...από product plan σε product plan (100-150K πωλήσεις το χρόνο κάθε άλλο παρά μαζικές είναι,όταν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,ένα 30% των ετησίων ταξινομήσεων του brand στην ιταλική αγορά,είναι αυτοκίνητα που αναζητούν ιδιοκτήτη,πινακιδωμένα το τελευταίο 3ημερο κάθε μήνα).
Mέχρι τότε η πολυπόθητη κερδοφορία αναζητείται επί ματαίω (την τελευταία εικοσαετία επετεύχθη μια μόνο φορά το 2000-2001),ο δε μέσος όρος ποσοστού κέρδους ανά πωλούμενη μονάδα δεν υπερβαίνει το 1,5% (όσο ακριβώς και στο brand της Fiat.....συνεπώς ουδεμία αναγνώριση υπεραξίας στο προϊόν της AR από πλευράς αγοράς).
Στο νεό κόσμο η AR τεκμαίρεται ότι εκτιμάται μεταξύ των αυτοκινητόφιλων (αν και ο αριθμός των μελών του AROC δέον όπως εκληφθεί με επιφύλαξη ως στοιχείο που συνεπάγεται μια ευρύτερη αποδοχή,και πάντα με το σκεπτικό ότι τα πιο πρόσφατα αυτοκίνητά του... έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 20 ετών).Τόσο τα μέλη του AROC όμως,όσο και η αγορά,όταν κληθούν να εκταμιεύσουν ένα σεβαστό ποσό στην αγορά αυτοκινήτου,την υπεραξία θα την αναγνωρίσουν στη Maserati και όχι στην AR.
Κατά τα λοιπά κανένα πρόβλημα
.... και τώρα οι φήμες μιλάνε για κουπεδιά στην περιοχή των 200-250 αλόγατων, παράλληλα χρονικά αλλά ανεξάρτητα από το 4C και φθηνότερα από αυτό.
http://www.autoblog.com/2011/12/25/abarth-working-up-new-sportscar-separate-from-alfa-4c/
Άρθρο χωρίς ίχνος αλήθειας.Αν υπάρξει εκδοχή Abarth (η ιδέα του κεντρομήχανου εξάλλου γεννήθηκε με σκοπό την Abarth και παρεμπιπτόντως μετακυλήθηκε στην AR για λόγους επιμερισμού του κόστους)τότε αυτή δεν θα είναι ούτε ανεξάρτητη,ούτε τεχνικά διαφοροποιημένη από την 4c.
-
Ε δε μπορείς παρά να αναγνωρίσεις ότι η alfa έχει από τα πιο δυναμικά κοινά στο internet.
Στα αυτοκινητιστικά forum οι μισοί που γράφουν οδηγούν κάποια alfa
...και οι υπόλοιποι κάποιο skoda, μαζί με τους alfisti ίσως τα δύο πιο δραστήρια κοινά του internet!
ΑLFA ROMEO FORUM