Ανοίγω αυτό το θέμα μη υπάρχοντος εξειδικευμένου αντίστοιχου, παρά μόνο σποραδικών δημοσιεύσεων στο topic Επέμβαση Laser στα μάτια...
Είναι γεγονός ότι πλέον άπειροι/ες συνάνθρωποί μας φοράνε τακτικά φακούς επαφής (μαλακούς κυρίως) κατά βάση μυωπίας, ειδικά δε στις ηλικίες κάτω των 35-40, σε βαθμό που τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια οι διοπτροφόροι/ες να έχουν σχεδόν (αισθητικά) εξαφανιστεί και να κυκλοφορούν λίγοι και κυρίως ώριμης (και άνω ηλικίας) με γυαλιά οράσεως.
Αυτό δε την ίδια στιγμή που λόγω παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών, internet κλπ τεχνολογικών gadgets λογικά μεγάλο μέρος της νεολαίας κι όχι μόνο πάσχει από ήπιες διαταραχές οράσεως.
Προσωπικά η πρώτη μου επαφή με φακούς επαφής έγινε το 1998 αγοράζοντας από ένα κατάστημα της πλατείας Κάνιγγος ένα ζεύγος φακών μηνιαίας αντικατάστασης της εταιρείας Sauflon. Η τιμή αν θυμάμαι ήταν 10.000δρχ, ήτοι 30 σημερινά ευρώπουλα που αν βάλουμε τον πληθωρισμό μιλάμε για χαλαρά 60 ευρώ σημερινά. Για περίπου ενάμιση χρόνο τότε χρησιμοποιούσα ανελλιπώς αυτού του τύπου τους φακούς τους οποίους παρεπιπτόντως τους άλλαζα σχεδόν στο τετράμηνο παρότι μηνιαίοι (φτώχεια καταραμένη). Παρόλα αυτά δεν είχα σε αυτό το διάστημα καμία μόλυνση/ενόχληση στα μάτια. Μεσολάβησε το στρατιωτικό όπου δεν ήταν τόσο πρακτική η χρήση τους και μοιραία γύρισα στα κλασικά γυαλιά μυωπίας (έχω 2,5 βαθμούς σε κάθε μάτι). Επί πολλά χρόνια φορούσα μόνο γυαλιά μέχρι που το καλοκαίρι του 2009, αφού πλέον πείστηκα ότι δεν πήγαινε άλλο χωρίς χρήση γυαλιών ηλίου, αποφάσισα προκειμένου να αποκτήσω και να φορώ γυαλιά ηλίου να αγοράσω και φακούς επαφής μηνιαίας αντικατάστασης για να τους συνδυάζω με τη χρήση των γυαλιών ηλίου. Αρχικά τους φόραγα λίγες ώρες κι όχι κάθε μέρα. Τους κράταγα γύρω στο δίμηνο - τρίμηνο πάλι χωρίς εμφανείς δυσάρεστες συνέπειες για τα μάτια μου. Σε αυτό το διάστημα έτυχε να αγοράσω από 2 διαφορετικά συνοικιακά μαγαζιά διαφορετικές μάρκες/τύπους.
Ειδικότερα κάποιο βασικό μοντέλο της Ciba Vision και αντίστοιχο της Bausch & Lomb. Τιμή για αμφότερους τους τύπους 10 ευρώ το ζεύγος. Μετά από λίγο καιρό χρήσης συνειδητοποίησα ότι οι της Ciba Vision ήταν σαφώς πιο λεπτοί κι ευαίσθητοι (κανά 2 φορές μου είχαν σκιστεί κατά το βάλε-βγάλε) ενώ παράλληλα οι της Bausch & Lomb ήταν σαφώς πιο χονδροί κι ανθεκτικοί στη χρήση. Ταυτόχρονα όμως οι Ciba Vision είχαν καλύτερη συμπεριφορά σε πολύωρη χρήση σε αντίθεση με τους Bausch & Lomb οι οποίοι είχαν την τάση να ξεραίνονται σχετικά πιο εύκολα. Εδώ να τονίσω ότι τα μάτια μου έχουν σχετικά καλή συμπεριφορά ως προς τη χρήση φακών επαφής (επίπεδα ξηρότητας) αλλά όχι τη μεγαλύτερη δυνατή.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα συνειδητοποίησα ότι αφενός και στην Ελλάδα πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τύπων και ποιοτήτων φακών επαφής και μάλιστα ακόμα και αστιγματικών, πολυεστιακών κλπ, κι αφετέρου ότι γίνεται το έλα να δεις σε ότι αφορά τις τιμές. Πολύ μεγάλες αποκλίσεις όχι τόσο μεταξύ καταστημάτων αλλά κυρίως μεταξύ καταστημάτων και eshops, είτε εγχώριων είτε ξένων με τα eshops να έχουν μέχρι και 40%-50% χαμηλότερες τιμές από τα φυσικά καταστήματα σε αρκετές περιπτώσεις.
Θα ήθελα εδώ οι φίλοι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής να γράψουν τις εμπειρίες τους τόσο ως προς την ποιότητα/χαρακτηριστικά αλλά όσο και σε ότι αφορά με τη σχέση ποιότητας/τιμής για διάφορες μάρκες και τύπους που δοκίμασαν όπως επίσης και για θέματα αγορών (καταστήματα, eshops με καλές τιμές, ποικιλία κλπ). Αναφέρθηκα πριν σε σχέση ποιότητας τιμής δεδομένου ότι εφόσον κάποιος τηρήσει σχολαστικά τη συχνότητα αλλαγής των μηνιαίων φακών επαφής, μιλάμε για 12 ζεύγη το χρόνο που σημαίνει από 100 έως και 200 ή και πλέον ευρώ ανά έτος δαπάνη ανάλογα την ποιότητα και τον τύπο, δηλαδή σημαντική δαπάνη για κάτι που εκ φύσεως είναι αναλώσιμο.
Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εμπειρίες και τις απόψεις σας. Επίσης καλό θα ήταν συμπληρωματικά να αναφέρουμε στο παρόν θέμα και τις όποιες εμπειρίες μας από υγρά φακών επαφής (χαρακτηριστικά, ποιότητα, σχέση ποιότητας/τιμής) καθώς και συναφή προιόντα.