-
Ανοίγω αυτό το θέμα μη υπάρχοντος εξειδικευμένου αντίστοιχου, παρά μόνο σποραδικών δημοσιεύσεων στο topic Επέμβαση Laser στα μάτια...
Είναι γεγονός ότι πλέον άπειροι/ες συνάνθρωποί μας φοράνε τακτικά φακούς επαφής (μαλακούς κυρίως) κατά βάση μυωπίας, ειδικά δε στις ηλικίες κάτω των 35-40, σε βαθμό που τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια οι διοπτροφόροι/ες να έχουν σχεδόν (αισθητικά) εξαφανιστεί και να κυκλοφορούν λίγοι και κυρίως ώριμης (και άνω ηλικίας) με γυαλιά οράσεως.
Αυτό δε την ίδια στιγμή που λόγω παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών, internet κλπ τεχνολογικών gadgets λογικά μεγάλο μέρος της νεολαίας κι όχι μόνο πάσχει από ήπιες διαταραχές οράσεως.Προσωπικά η πρώτη μου επαφή με φακούς επαφής έγινε το 1998 αγοράζοντας από ένα κατάστημα της πλατείας Κάνιγγος ένα ζεύγος φακών μηνιαίας αντικατάστασης της εταιρείας Sauflon. Η τιμή αν θυμάμαι ήταν 10.000δρχ, ήτοι 30 σημερινά ευρώπουλα που αν βάλουμε τον πληθωρισμό μιλάμε για χαλαρά 60 ευρώ σημερινά. Για περίπου ενάμιση χρόνο τότε χρησιμοποιούσα ανελλιπώς αυτού του τύπου τους φακούς τους οποίους παρεπιπτόντως τους άλλαζα σχεδόν στο τετράμηνο παρότι μηνιαίοι (φτώχεια καταραμένη). Παρόλα αυτά δεν είχα σε αυτό το διάστημα καμία μόλυνση/ενόχληση στα μάτια. Μεσολάβησε το στρατιωτικό όπου δεν ήταν τόσο πρακτική η χρήση τους και μοιραία γύρισα στα κλασικά γυαλιά μυωπίας (έχω 2,5 βαθμούς σε κάθε μάτι). Επί πολλά χρόνια φορούσα μόνο γυαλιά μέχρι που το καλοκαίρι του 2009, αφού πλέον πείστηκα ότι δεν πήγαινε άλλο χωρίς χρήση γυαλιών ηλίου, αποφάσισα προκειμένου να αποκτήσω και να φορώ γυαλιά ηλίου να αγοράσω και φακούς επαφής μηνιαίας αντικατάστασης για να τους συνδυάζω με τη χρήση των γυαλιών ηλίου. Αρχικά τους φόραγα λίγες ώρες κι όχι κάθε μέρα. Τους κράταγα γύρω στο δίμηνο - τρίμηνο πάλι χωρίς εμφανείς δυσάρεστες συνέπειες για τα μάτια μου. Σε αυτό το διάστημα έτυχε να αγοράσω από 2 διαφορετικά συνοικιακά μαγαζιά διαφορετικές μάρκες/τύπους.
Ειδικότερα κάποιο βασικό μοντέλο της Ciba Vision και αντίστοιχο της Bausch & Lomb. Τιμή για αμφότερους τους τύπους 10 ευρώ το ζεύγος. Μετά από λίγο καιρό χρήσης συνειδητοποίησα ότι οι της Ciba Vision ήταν σαφώς πιο λεπτοί κι ευαίσθητοι (κανά 2 φορές μου είχαν σκιστεί κατά το βάλε-βγάλε) ενώ παράλληλα οι της Bausch & Lomb ήταν σαφώς πιο χονδροί κι ανθεκτικοί στη χρήση. Ταυτόχρονα όμως οι Ciba Vision είχαν καλύτερη συμπεριφορά σε πολύωρη χρήση σε αντίθεση με τους Bausch & Lomb οι οποίοι είχαν την τάση να ξεραίνονται σχετικά πιο εύκολα. Εδώ να τονίσω ότι τα μάτια μου έχουν σχετικά καλή συμπεριφορά ως προς τη χρήση φακών επαφής (επίπεδα ξηρότητας) αλλά όχι τη μεγαλύτερη δυνατή.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα συνειδητοποίησα ότι αφενός και στην Ελλάδα πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τύπων και ποιοτήτων φακών επαφής και μάλιστα ακόμα και αστιγματικών, πολυεστιακών κλπ, κι αφετέρου ότι γίνεται το έλα να δεις σε ότι αφορά τις τιμές. Πολύ μεγάλες αποκλίσεις όχι τόσο μεταξύ καταστημάτων αλλά κυρίως μεταξύ καταστημάτων και eshops, είτε εγχώριων είτε ξένων με τα eshops να έχουν μέχρι και 40%-50% χαμηλότερες τιμές από τα φυσικά καταστήματα σε αρκετές περιπτώσεις.
Θα ήθελα εδώ οι φίλοι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής να γράψουν τις εμπειρίες τους τόσο ως προς την ποιότητα/χαρακτηριστικά αλλά όσο και σε ότι αφορά με τη σχέση ποιότητας/τιμής για διάφορες μάρκες και τύπους που δοκίμασαν όπως επίσης και για θέματα αγορών (καταστήματα, eshops με καλές τιμές, ποικιλία κλπ). Αναφέρθηκα πριν σε σχέση ποιότητας τιμής δεδομένου ότι εφόσον κάποιος τηρήσει σχολαστικά τη συχνότητα αλλαγής των μηνιαίων φακών επαφής, μιλάμε για 12 ζεύγη το χρόνο που σημαίνει από 100 έως και 200 ή και πλέον ευρώ ανά έτος δαπάνη ανάλογα την ποιότητα και τον τύπο, δηλαδή σημαντική δαπάνη για κάτι που εκ φύσεως είναι αναλώσιμο.
Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εμπειρίες και τις απόψεις σας. Επίσης καλό θα ήταν συμπληρωματικά να αναφέρουμε στο παρόν θέμα και τις όποιες εμπειρίες μας από υγρά φακών επαφής (χαρακτηριστικά, ποιότητα, σχέση ποιότητας/τιμής) καθώς και συναφή προιόντα.
-
Ανοίγω αυτό το θέμα μη υπάρχοντος εξειδικευμένου αντίστοιχου, παρά μόνο σποραδικών δημοσιεύσεων στο topic Επέμβαση Laser στα μάτια...
Είναι γεγονός ότι πλέον άπειροι/ες συνάνθρωποί μας φοράνε τακτικά φακούς επαφής (μαλακούς κυρίως) κατά βάση μυωπίας, ειδικά δε στις ηλικίες κάτω των 35-40, σε βαθμό που τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια οι διοπτροφόροι/ες να έχουν σχεδόν (αισθητικά) εξαφανιστεί και να κυκλοφορούν λίγοι και κυρίως ώριμης (και άνω ηλικίας) με γυαλιά οράσεως.
Αυτό δε την ίδια στιγμή που λόγω παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών, internet κλπ τεχνολογικών gadgets λογικά μεγάλο μέρος της νεολαίας κι όχι μόνο πάσχει από ήπιες διαταραχές οράσεως.Προσωπικά η πρώτη μου επαφή με φακούς επαφής έγινε το 1998 αγοράζοντας από ένα κατάστημα της πλατείας Κάνιγγος ένα ζεύγος φακών μηνιαίας αντικατάστασης της εταιρείας Sauflon. Η τιμή αν θυμάμαι ήταν 10.000δρχ, ήτοι 30 σημερινά ευρώπουλα που αν βάλουμε τον πληθωρισμό μιλάμε για χαλαρά 60 ευρώ σημερινά. Για περίπου ενάμιση χρόνο τότε χρησιμοποιούσα ανελλιπώς αυτού του τύπου τους φακούς τους οποίους παρεπιπτόντως τους άλλαζα σχεδόν στο τετράμηνο παρότι μηνιαίοι (φτώχεια καταραμένη). Παρόλα αυτά δεν είχα σε αυτό το διάστημα καμία μόλυνση/ενόχληση στα μάτια. Μεσολάβησε το στρατιωτικό όπου δεν ήταν τόσο πρακτική η χρήση τους και μοιραία γύρισα στα κλασικά γυαλιά μυωπίας (έχω 2,5 βαθμούς σε κάθε μάτι). Επί πολλά χρόνια φορούσα μόνο γυαλιά μέχρι που το καλοκαίρι του 2009, αφού πλέον πείστηκα ότι δεν πήγαινε άλλο χωρίς χρήση γυαλιών ηλίου, αποφάσισα προκειμένου να αποκτήσω και να φορώ γυαλιά ηλίου να αγοράσω και φακούς επαφής μηνιαίας αντικατάστασης για να τους συνδυάζω με τη χρήση των γυαλιών ηλίου. Αρχικά τους φόραγα λίγες ώρες κι όχι κάθε μέρα. Τους κράταγα γύρω στο δίμηνο - τρίμηνο πάλι χωρίς εμφανείς δυσάρεστες συνέπειες για τα μάτια μου. Σε αυτό το διάστημα έτυχε να αγοράσω από 2 διαφορετικά συνοικιακά μαγαζιά διαφορετικές μάρκες/τύπους.
Ειδικότερα κάποιο βασικό μοντέλο της Ciba Vision και αντίστοιχο της Bausch & Lomb. Τιμή για αμφότερους τους τύπους 10 ευρώ το ζεύγος. Μετά από λίγο καιρό χρήσης συνειδητοποίησα ότι οι της Ciba Vision ήταν σαφώς πιο λεπτοί κι ευαίσθητοι (κανά 2 φορές μου είχαν σκιστεί κατά το βάλε-βγάλε) ενώ παράλληλα οι της Bausch & Lomb ήταν σαφώς πιο χονδροί κι ανθεκτικοί στη χρήση. Ταυτόχρονα όμως οι Ciba Vision είχαν καλύτερη συμπεριφορά σε πολύωρη χρήση σε αντίθεση με τους Bausch & Lomb οι οποίοι είχαν την τάση να ξεραίνονται σχετικά πιο εύκολα. Εδώ να τονίσω ότι τα μάτια μου έχουν σχετικά καλή συμπεριφορά ως προς τη χρήση φακών επαφής (επίπεδα ξηρότητας) αλλά όχι τη μεγαλύτερη δυνατή.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα συνειδητοποίησα ότι αφενός και στην Ελλάδα πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τύπων και ποιοτήτων φακών επαφής και μάλιστα ακόμα και αστιγματικών, πολυεστιακών κλπ, κι αφετέρου ότι γίνεται το έλα να δεις σε ότι αφορά τις τιμές. Πολύ μεγάλες αποκλίσεις όχι τόσο μεταξύ καταστημάτων αλλά κυρίως μεταξύ καταστημάτων και eshops, είτε εγχώριων είτε ξένων με τα eshops να έχουν μέχρι και 40%-50% χαμηλότερες τιμές από τα φυσικά καταστήματα σε αρκετές περιπτώσεις.
Θα ήθελα εδώ οι φίλοι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής να γράψουν τις εμπειρίες τους τόσο ως προς την ποιότητα/χαρακτηριστικά αλλά όσο και σε ότι αφορά με τη σχέση ποιότητας/τιμής για διάφορες μάρκες και τύπους που δοκίμασαν όπως επίσης και για θέματα αγορών (καταστήματα, eshops με καλές τιμές, ποικιλία κλπ). Αναφέρθηκα πριν σε σχέση ποιότητας τιμής δεδομένου ότι εφόσον κάποιος τηρήσει σχολαστικά τη συχνότητα αλλαγής των μηνιαίων φακών επαφής, μιλάμε για 12 ζεύγη το χρόνο που σημαίνει από 100 έως και 200 ή και πλέον ευρώ ανά έτος δαπάνη ανάλογα την ποιότητα και τον τύπο, δηλαδή σημαντική δαπάνη για κάτι που εκ φύσεως είναι αναλώσιμο.
Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εμπειρίες και τις απόψεις σας. Επίσης καλό θα ήταν συμπληρωματικά να αναφέρουμε στο παρόν θέμα και τις όποιες εμπειρίες μας από υγρά φακών επαφής (χαρακτηριστικά, ποιότητα, σχέση ποιότητας/τιμής) καθώς και συναφή προιόντα.
-
-
Kαι εγώ χρήστης από το '98. Δύο φορές είχα πάρει 2τείς και τώρα μόνο μηνιαίους. Οι μάρκες όντως έχουν πολλασιαστεί αλλά έχει υποβαθμιστεί και η ποιότητα. Πολλές φορές με ενοχλούν από την αρχή οπότε παίρνουν πόδι άμεσα. Επίσης να πω ότι καλό είναι να μην επιμηκύνεις τόσο πολύ τη χρήση τους λόγω των μικροοργανισμών (μπορείς να πάθεις από επιπεφυκιτιδα και πάνω.
-
Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα φακούς επαφής. Μεγάλο το κόμπλεξ μου με τα γυαλιά. Τους θεωρούσα ότι καλύτερο, εξαρχής τους έβαζα πολύ ευκολα, τους χρησιμοποιούσα και στην θάλασσα. Ενα θέμα είχα μόνο. Παραπάνω από ένα 8ωρο δεν τους άντεχα. Οπότε ... πάλι γυαλιά!
Σιγά σιγά τους βαρέθηκα και πλέον η χρήση τους είναι μόνο καλοκαιρινή. Ενα ζευγάρι μηνιαίους μου βγάζουν το 3μηνο του καλοκαιριού.
Για καθαρισμό στους φακούς χρησιμοποιούσα φυσιολογικό ορό που άλλαζα στο μπουκαλάκι κάθε μέρα.
Μια φορά μου έδωσαν ένα μπλε μπουκάλι με υγρό καθαρισμού και το κάψιμο που έννιωσα στα μάτια ... ακόμα το θυμάμαι! -
φοράω καθημερινά - με εξαίρεση και εγώ το στρατό- από το 2000.
Εχω μεγάλη μυωπία (10 βαθμούς έκαστο μάτι) και είναι ότι πιο άνετο για τα σπορ (ορεινή ποδηλασία) και για τις καθημερινές μετακινήσεις ( κράνος μοτο κλπ). Ωστόσο πλέον που δουλευω αρκετές ώρες (>10) αρχίζω και κουράζομαι. Βρίσκω ευκαιρία τα σκ να βάζω τα γυαλιά μου. Αν δεν είχα την οδήγηση της μοτό, ίσως να είχα ξαναγυρίσει σε γυαλί....Γράφτε μας e-shop με σχετικό υλικό!
-
Πρώτη χρήση 1997-2000 περίπου. (Σε ηλικία 12-15 ετών) Εταιρίες δεν θυμάμαι πλέον. Δύο ζευγάρια διετών φακών, που δεν χρησιμοποιήθηκαν όμως σε καθημερινή βάση. Δεν ήταν και οι πιο άνετοι σε αίσθηση, δεν ψάχτηκα και παραπάνω και σιγά-σιγά ξαναγύρισα στα αγαπημένα μου γυαλιά. Η μυωπία μου -που εξακολουθούσε να ανεβαίνει- σταθεροποιήθηκε τελικά γύρω στο 10 και στα δύο μάτια.
-
Εγώ την έχω καταβρει με τους φακούς. Δεν με ενοχλούν καθόλου ευτυχώς.
Χτες τους φόραγα από τις 04:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδι.Τα γυαλιά δεν τα καταργείς καλώς ή κακώς. Είναι εναλλακτικά όμως από δω κ στο εξής.
Και επιτέλους θα αγοράσω τα γυαλιά ηλίου που γουστάρω και όχι αυτά που μου επιβάλει ο περιορισμός των φακών μυωπίας.ΕΡΩΤΗΣΗ: σήμερα δεν θα τους βάλω τους φακούς επαφής. Μέχρι πόσο μπορώ να τους κρατώ στην θηκούλα τους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Χτες τους φόραγα από τις 04:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδι.
Αν το έκανες χωρίς διακοπή, σύμφωνα με τον οπτικό μου, είναι μεγάλο λάθος και μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον.
Δεν ρωτάς οφθαλμίατρο/οπτικό της εμπιστοσύνης σου; -
Θα ρωτήσω τον οφθαλμίατρο μου αλλά όταν μου είπε τι πρέπει να προσέξω δεν μου ανέφερε αυτό που λες.
Επίσης ξέρω πάρα πολλούς που τους φορούν ~15-20 ώρες. Αν είναι να τους φοράω 1 ώρα , φοράω και γυαλιά.
Φορέθηκαν τόσες ώρες αναγκαστικά γιατί έλειπα εκτός αθηνών σε ταξίδι για δουλειά. Δεν γίνεται καθημερινά.
Συνήθως τους φοράω από τις 06:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδι. Δεν έχω καμία φαγούρα, ενόχληση ή κοκκινίλα.
Ούτε ξηραίνονται τα μάτια μου thank god γιατί με βολεύουν ΠΟΛΥ!Για αυτό που ρωτάω ξέρουμε κάτι:
ΕΡΩΤΗΣΗ: σήμερα δεν θα τους βάλω τους φακούς επαφής. Μέχρι πόσο μπορώ να τους κρατώ στην θηκούλα τους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα;
ΥΓ. οι οπτικοί λένε πολλές παπαριές, εξακριβωμένο πλέον.
-
@Σάββα
Πιθανό να είναι κι έτσι.
Εξαρτάται από το τι προσπαθεί να πουλήσει ο καθένας, οπτικός ή οφθαλμίατρος.
Εμένα οφθαλμίατρος μου έκανε διαφήμιση για το laser με τρόπο κάπως πιεστικό (αναλαμβάνει ο ίδιος...), ο οπτικός φυσικά ούτε να τ'ακούει ( ).
Η αλήθεια είναι ότι έχω συμφιλιωθεί με τα γυαλιά, δεν μ' ενοχλούν, χώρια που η υπερμετρωπία δεν με 'στραβώνει' ακόμα κι αν βρεθώ χωρίς αυτά για κάποιο λόγο.
Το θέμα είναι να επιλέγει κανείς το καλύτερο για την υγεία των ματιών του. Αν φτάσεις στο σημείο να έχεις τσούξιμο, είναι αργά - δηλ. έχεις θέμα που πρέπει να θεραπεύσεις, είτε με αποχή κάποιων ημερών, είτε χειρότερα. Το πιο επικίνδυνο είναι ο συνδυασμός φακών-θάλασσας/πισίνας, λόγω των βακτηριδίων που κόβουν βόλτες στο μη αποστειρωμένο νερό.
Λένε ότι το ασφαλές όριο είναι το τετράωρο, μετά ξεκούραση 1-2 ώρες και μετά πάλι χρήση.
Επίσης έχω ακούσει ότι μακροχρόνια, εντατική χρήση φακών μπορεί να φθείρει τον αμφιβληστροειδή ή κερατοειδή (κάτι τέτοιο), ώστε μετά να είναι αδύνατη η επέμβαση με laser. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εγώ την έχω καταβρει με τους φακούς. Δεν με ενοχλούν καθόλου ευτυχώς.
Χτες τους φόραγα από τις 04:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδι.Τα γυαλιά δεν τα καταργείς καλώς ή κακώς. Είναι εναλλακτικά όμως από δω κ στο εξής.
Και επιτέλους θα αγοράσω τα γυαλιά ηλίου που γουστάρω και όχι αυτά που μου επιβάλει ο περιορισμός των φακών μυωπίας.ΕΡΩΤΗΣΗ: σήμερα δεν θα τους βάλω τους φακούς επαφής. Μέχρι πόσο μπορώ να τους κρατώ στην θηκούλα τους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα;
Τα περισσότερα υγρά που ξέρω στις οδηγίες λένε ότι μπορείς να τους φυλάξεις στο ίδιο υγρό το πολύ για 30 ημέρες...Ε εσύ μην τους κρατάς για πάνω από 1 βδομάδα στο ίδιο υγρό και αν το θυμηθείς άλλαξέ το, αν δεν το θυμηθείς δεν τρέχει και τίποτα αν και όπως αντιλαμβάνεσαι - εφόσον μιλάμε για μηνιαίους - είναι μάλλον μεγάλα διαστήματα αυτά για να μην τους φοράς και το πιο πιθανό είναι να σου τυχαίνει σπάνια, οπότε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.
-
Μανωλ'
δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα λες ρε.
καταρχάς δεν υπάρχει περίπτωση να αθλούμαι-κολυμπάω-κάνω μπάνιο (σπίτι) με φακούς.
μετά ξέρω άτομα που φοράνε ΠΟΛΛΑ χρόνια για πολλές ώρες φακούς γιατί με μυωπία 6-7-8 βαθμών τα γυαλιά δεν είναι εναλλακτική. Ποια γυαλιά δηλ τα πατομπούκαλα από Κοκα-κόλες.
προσέχω πολύ την υγιεινή και φυσικά ακολουθώ τις οδηγίες του οφθαλμίατρου μου. Μάλιστα μου είπε να ξαναπάω να με δει και με τους φακούς. Αλλωστε 1.5 βαθμό έχω τελικά και στα 2 μάτια. Δεν σκέπτομαι επέμβαση επουδενί. Ασχετα αν η πρώτη κουβέντα του γιατρού (που είναι κ γνωστός των γονιών μου) ήταν για επέμβαση, τυχαίο δεν νομίζω!η κουβέντα του επι λέξει για το θέμα γενικά της χρήσης των φακών επαφής ήταν, είναι risk alert ομάδα για αυτό με την παραμικρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά σταματάμε να τους φοράμε και επισκεπτόμαστε οφθαλμίατρο.
δεν είναι τόσο τραγικά αν προσέχεις πάντως.
ΥΓ. γυαλάκιας και εσύ;
@ koutsan, merci.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Θα ρωτήσω τον οφθαλμίατρο μου αλλά όταν μου είπε τι πρέπει να προσέξω δεν μου ανέφερε αυτό που λες.
Επίσης ξέρω πάρα πολλούς που τους φορούν ~15-20 ώρες. Αν είναι να τους φοράω 1 ώρα , φοράω και γυαλιά.
Φορέθηκαν τόσες ώρες αναγκαστικά γιατί έλειπα εκτός αθηνών σε ταξίδι για δουλειά. Δεν γίνεται καθημερινά.
Συνήθως τους φοράω από τις 06:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδι. Δεν έχω καμία φαγούρα, ενόχληση ή κοκκινίλα.
Ούτε ξηραίνονται τα μάτια μου thank god γιατί με βολεύουν ΠΟΛΥ!Για αυτό που ρωτάω ξέρουμε κάτι:
ΕΡΩΤΗΣΗ: σήμερα δεν θα τους βάλω τους φακούς επαφής. Μέχρι πόσο μπορώ να τους κρατώ στην θηκούλα τους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα;
ΥΓ. οι οπτικοί λένε πολλές παπαριές, εξακριβωμένο πλέον.
Εφόσον γνωρίζεις και αποδέχεσαι ότι οι φακοί επαφής είναι μια πιθανή εστία μόλυνσης μέσα στο μάτι σου και εξ'ορισμού όσες περισσότερες ώρες τους φοράς στη ζωή σου τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες να πάθεις 'κάτι' δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία αν θα τους φορέσεις 8 ή 15 ώρες συνεχόμενες...Φόρα τους όσο θες (δηλ. τόσο όσο ώστε να 'εκπληρώσουν' το σκοπό για τον οποίο τους αγόρασες και τους ήθελες) φρόντιζε την καθαριότητά τους όσο πιο προσεκτικά μπορείς και αυτό είναι όλο.
Είναι προφανές ότι κάποιος που δεν φοράει φακούς είναι σε καλύτερη μοίρα από κάποιον που τους φοράει 1500 ώρες το χρόνο ο οποίος με τη σειρά του είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν που τους φοράει 3.000 ώρες αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρεις από την πρώτη στιγμή που αγοράζεις φακούς.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επίσης έχω ακούσει ότι μακροχρόνια, εντατική χρήση φακών μπορεί να φθείρει τον αμφιβληστροειδή ή κερατοειδή (κάτι τέτοιο), ώστε μετά να είναι αδύνατη η επέμβαση με laser.έχουν δημοσιευτεί κάποιες έρευνες με αυτά τα αποτελέσματα. Κάπου τις είχα πετύχει στο Pubmed or smthng.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
...δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία αν θα τους φορέσεις 8 ή 15 ώρες συνεχόμενες...(Λένε ότι) έχει σημασία, ακριβώς επειδή μετά από κάποιες ώρες ξηραίνεται το 'σκεπασμένο' τμήμα του ματιού κι αρχίζει το τρίψιμο, που μακροπρόθεσμα κάνει κακό. Δηλαδή δεν είναι ίδιο το να φοράς συνεχόμενα το φακό για πολλές ή λίγες ώρες, ανεξαρτήτως αν συνολικά τον φοράς με διακοπές πολλές ώρες ημερησίως.
-
ακριβώς αυτό είναι το θέμα των φακών, όσο και να προσέχεις, έχεις αυξημένες πιθανότητες να πάθεις κάποια μόλυνση, όπως και να αναπτύξεις χρόνια επιπεφυκίτιδα. Όπως και να το κάνεις, είναι ένα ξένο σώμα μεσα στο μάτι σου.
Στα δικά μου, ψιλο απογοήτευση Τους φοράω γύρω στις 5 ώρες, μετά το γραφείο δλδ, χτες στην πρόβα που έπρεπε να βλέπω τις παρτιτούρες, έπαιζα λίγο απ έξω
επιπλέον νοιώθω ενοχλήσεις και πολλές φορές βλέπω θολά -
Το να βγάζεις τους φακούς κάθε 4 ώρες και να ξεκουράζεις τα μάτια 1-2 ώρες τούς καθιστά - στην συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών - απλά άχρηστους, οπότε καλύτερα να μην έχεις καθόλου..Αυτή η 'απαίτηση' δεν γίνεται να ακολουθηθεί σε πρακτικό επίπεδο, οπότε αν σε απασχολούν τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να φοράς φακούς.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εφόσον γνωρίζεις και αποδέχεσαι ότι οι φακοί επαφής είναι μια πιθανή εστία μόλυνσης μέσα στο μάτι σου και εξ'ορισμού όσες περισσότερες ώρες τους φοράς στη ζωή σου τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες να πάθεις 'κάτι' δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία αν θα τους φορέσεις 8 ή 15 ώρες συνεχόμενες...Φόρα τους όσο θες (δηλ. τόσο όσο ώστε να 'εκπληρώσουν' το σκοπό για τον οποίο τους αγόρασες και τους ήθελες) φρόντιζε την καθαριότητά τους όσο πιο προσεκτικά μπορείς και αυτό είναι όλο.
Είναι προφανές ότι κάποιος που δεν φοράει φακούς είναι σε καλύτερη μοίρα από κάποιον που τους φοράει 1500 ώρες το χρόνο ο οποίος με τη σειρά του είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν που τους φοράει 3.000 ώρες αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρεις από την πρώτη στιγμή που αγοράζεις φακούς.
Καλή υγιεινή και προσοχή. Και πάντα παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρο. Δεν νομίζω να είναι τόσο τραγικά.
Αλλωστε όπως το είπες, τους ξεκίνησα γιατί ήθελα να περιορίσω την χρήση των κουραστικών γυαλιών. Αν είναι να τους φοράω για 2 ώρες καλύτερα να μείνω στα γυαλιά. -
Για έναν έφηβο/-η που πηγαίνει στο σχολείο και θέλει ν' αποφύγει το 'στιγματισμό' ή να δείχνει πιο ωραίος/-α, το σχολικό 6ωρο είναι μάλλον ΟΚ (αν τηρεί τους κανόνες υγιεινής). Μετά γυαλιά.
Για την έξοδο, επίσης 4-5 ώρες φτάνουν συνήθως.
Από εκεί και πέρα, καθένας κάνει το κουμάντο του.
Περί φακών επαφής