-
Γεια σας
Ας θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα κοινό αυτοκίνητο περίπου 1ου σταδίου πχ φίλτρο, εξάτμιση χωρίς καμία άλλη επέμβαση, κοινώς όπως το έκανε το εργοστάσιο. Ουσιαστικά ένα νορμάλ αυτοκίνητο, όχι πιεσμένο μοτερικά.
Ποτέ καταπονείται περισσότερο ο κινητήρας ?- Σε μια διαδρομή εθνική πχ Αθήνα-Πατρα με ταχύτητες περίπου 100-140 χλμ (μέση ταχύτητα 120χλμ) χωρίς διακοπή και νορμάλ οδήγηση (ούτε σπάσιμο ταχυτήτων, ούτε κόφτες, ουτε απότομα ανοίγματα, όλη η διαδρομή με την τελευταία ταχύτητα κλπ)
ή
- Σε μια κόντρα ας πούμε σταση-1000+ μετρά οπου θα ξεκινήσουμε με αρκετές στροφές , θα πλησιάσουμε τα κόκκινα στις αλλαγές, τέρμα γκάζι παντου και για 5-6 δευτερόλεπτα ουσιαστικά θα τερματίσει το κοντέρ μας και πηγαίνουμε τέρμα οσο παει
Δεν μας ενδιαφέρουν οποιοδήποτε άλλες καταπονήσεις πχ (αναρτήσεις, κιβώτιο ταχυτήτων) παρα μόνο το μέρος του κινητήρα (μπλοκ, πιστόνια, μπιέλες κλπ)
Τι γνώμη έχετε ? Ισχυει το ιδιο για ατμοσφαιρικο και turbo ?
Ευχαριστώ
-
Γεια σας
Ας θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα κοινό αυτοκίνητο περίπου 1ου σταδίου πχ φίλτρο, εξάτμιση χωρίς καμία άλλη επέμβαση, κοινώς όπως το έκανε το εργοστάσιο. Ουσιαστικά ένα νορμάλ αυτοκίνητο, όχι πιεσμένο μοτερικά.
Ποτέ καταπονείται περισσότερο ο κινητήρας ?- Σε μια διαδρομή εθνική πχ Αθήνα-Πατρα με ταχύτητες περίπου 100-140 χλμ (μέση ταχύτητα 120χλμ) χωρίς διακοπή και νορμάλ οδήγηση (ούτε σπάσιμο ταχυτήτων, ούτε κόφτες, ουτε απότομα ανοίγματα, όλη η διαδρομή με την τελευταία ταχύτητα κλπ)
ή
- Σε μια κόντρα ας πούμε σταση-1000+ μετρά οπου θα ξεκινήσουμε με αρκετές στροφές , θα πλησιάσουμε τα κόκκινα στις αλλαγές, τέρμα γκάζι παντου και για 5-6 δευτερόλεπτα ουσιαστικά θα τερματίσει το κοντέρ μας και πηγαίνουμε τέρμα οσο παει
Δεν μας ενδιαφέρουν οποιοδήποτε άλλες καταπονήσεις πχ (αναρτήσεις, κιβώτιο ταχυτήτων) παρα μόνο το μέρος του κινητήρα (μπλοκ, πιστόνια, μπιέλες κλπ)
Ευχαριστώ
-
Γεια σας
ή
Ευχαριστώ
-
Στην πρώτη περίπτωση ο κινητήρας δουλεύει στο 30% και στην δεύτερη στο 100%. Είναι αυταπόδεικτο που καταπονείται περισσότερο...
-
Για να ανοίγεις θέμα φίλε μου ,ίσως η απορία σου να είναι και διαφωνία με κάποιον.Ασχετο αυτό φυσικά.
Στην πρώτη περίπτωση δεν μας λές τις βάσεις δεδομένων δηλ κυβικά και ιπποδύναμη καθώς και κατηγορία αυτοκινήτου.
Έτσι απλά θα πω ότι μάλλον ο ατμοσφαιρικός καταπονείται περισσότερο αφού θα δουλεύει σε μεγαλύτερο φάσμα στροφων,άρα περισσότερες τριβές μεταξύ των κινούμενων μερών του κινητήρα.Αυτό είναι σίγουρο.
Το τούρμπο ουτε θερμοκρασία θα έχει σηκώσει σωστή σε αυτά τα χιλ ενώ ίσως σε μεγαλης ιπποδύναμης κινητήρες να μην δουλέυει στο ωφέλιμο φορτίο καν.
Στην δεύτερη περίπτωση αφού αυτός με το τούρμπο θα έχει φτάσει πρώτος το χιλ/ρο και θα έχει πάρει φραπέ σε πλαστικό ,θα κοιτά να δουλεύει ρελαντί ο κινητήρας αγωνιώντας αν έζησε .Ο άλλος θα έρθει και θα πληρώσει τον φραπέ του πρώτου και θα πάει για ύπνο ενω ο άλλος για επιθεωρηση κινητηρα και συμπλήρωση λαδιού ,αλλαγή μπιέλας ή ενα σέρβις στο τούρμπο για φρεσκάρισμα ..... -
Ο χρήστης fdragos έγραψε:
Γεια σαςΑς θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα κοινό αυτοκίνητο περίπου 1ου σταδίου πχ φίλτρο, εξάτμιση χωρίς καμία άλλη επέμβαση, κοινώς όπως το έκανε το εργοστάσιο. Ουσιαστικά ένα νορμάλ αυτοκίνητο, όχι πιεσμένο μοτερικά.
ή
Ευχαριστώ
κάνεις πλάκα η το ρωτάς πραγματικά??
-
Ποιο καλα θα εστεκε η ερωτηση αν ρωταγες, εθνικη με τερμα γκαζι και τελικη για ωρες ή σπασιμο στις κοντρες?
Ε τωρα αυτο που ρωτας δεν υπαρχει.
-
Δεν τερματίζει το δικό μου στο χλμ φίλε, πόσο μάλλον για 5-6 δπλτα. Δεν ξέρω να σου πω.
-
ο κινητηρας καταπονειτε αν τον δουλευουμε σε υψηλες στροφες απλα.σε κοντρες συνηθως καταπονειτε το σασμαν με λιγα λογια οι γρηγορες αλλαγες χωρις να πεφτουν οι στροφες τουκινητηρα του αλλαζουν τα φωτα.νορμαλ οδηγηση με 100-120 χλμ και ο κινητηρας κραταει πολλα χρονια η γνωμη μου.
-
Το παλικάρι ρωτάει: Είναι καλύτερα να κάνεις 200 χλμ υπό νορμάλ συνθήκες ή 1000 μέτρα κόντρα?
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλή η απάντηση. -
Ο χρήστης junior gt έγραψε:
Το παλικάρι ρωτάει: Είναι καλύτερα να κάνεις 200 χλμ υπό νορμάλ συνθήκες ή 1000 μέτρα κόντρα?
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλή η απάντηση.H ερώτηση υφίσταται αλλά ..για ποιο λόγο;
Τι να διαλέξω ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι;
-
Εγώ λέω να την κάνουμε πιο δύσκολη την ερώτηση:
200 χιλιόμετρα χαλαρά σε αμμοθύελλα χωρίς φίλτρο αέρα ή 1000 μέτρα κόντρα, στους -10 βαθμούς κελσίου και χωρίς να το έχουμε ζεστάνει καθόλου? -
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλή η απάντηση.Σαφώς η κόντρα των 1000 μέτρων είναι μικρότερη καταπόνηση από το ταξίδι των 200χλμ!
Κόντρα με -10 θα είναι μεγάλη καταπόνηση αλλά ο κινητήρας θα επιβιώσει. Σε αμμοθύελλα χωρίς φίλτρο δε θα επιβιώσειΑν το ερώτημα όμως γίνει κόντρα 1000 μέτρων vs ταξίδι 10-20 χιλιομέτρων το πράγμα γίνεται όντως γκρίζο.
Η πλήρης απάντηση είναι ότι άλλα πράγματα καταπονούνται στην κόντρα και άλλα πράγματα στο φθείρονται σε νορμάλ ταξίδι. Αν ο κινητήρας είναι παλαιός/ταλαιπωρημένος πιθανώς σε μια κόντρα να καταστραφεί και ας μην έχει πειραχθεί.
-
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλή η απάντηση.Δέστο αλλιώς, 1000 διαδρομές (200.000 ήσυχα χλμ) ή 1000 κόντρες του χιλιόμετρου?
-
Ποσο μ αρεσει αυτο το forum τελικα..
-
Στην κόντρα θα καταπονηθεί περισσότερο και αυτό γιατί :
- θα την 'ακουσουν ' περισσότερα μηχανηκά μέρη του αυτοκινήτου όπως κιβώτιο και δίσκος
- Περνώντας τις στροφές του κινητήρα που ορίζει ο κατασκευαστής ώς ωφέλιμες μεγαλώνεις κατακόρυφα τις φθορές στο κινητήρα και δει μπιστόνια στροφαλο
-εξαρτάται και την κατάσταση που είσαι πριν την κόντρα, ζεστος ή κρύος κινητήρας , φρενα κλπ.
-εξαρτάται και απο την αποθεραπεία του κινητήρα μετά την κόντρα. Αν σταματήσεις τον κινητήρα χωρίς να τον βοηθήσεις να ψυχθεί με χαλαρη βολτα μετα για να έχει ροή αέρα προκαλεί μεγαλύτερες φθορές.
Αντίθετα η σταθερή πορεία σε εθνική είναι η μορφή για την οποία ειναι σχεδιασμένος ο κινητήρας και αν υπάρχει η (σωστή) άποψη ότι πρέπει σε ταχύτητες κοντά στην τελική να μην διατηρουμε για πολύ ώρα το φορτίο στο κινητήρα αλλά να προκαλούμε αυξομειώσεις κόβωντας και ανεβάζοντας ταχύτητα.
-
Την Δευτερα ανοιγουν τα σχολεια παλι;
-
Eυχαριστώ όσους απάντησαν η έκαναν τον κόπο τουλάχιστον να συμβάλουν. Φυσικά περιμένω και άλλες απαντήσεις, γιατί ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη, γιατί όπως βλέπεται υπάρχουν διιστάμενες απόψεις (nickolas vs asteris,Greek, sacracer) . Και έμενα είναι αυτό που με ώθησε να κάνω την ερώτηση, 'περισσότερος χρόνος ομαλής λειτουργιάς vs μικρότερος χρόνος και τέρμα' που λέει ο junior gt . Το 30% που λεει ο asteris είναι για περισσότερο χρόνο μήπως συνεπώς η αναλόγια κλείνει στην εθνική και όχι στην κοντρα ?
Επίσης δεν αναφέρω κυβικά κλπ απλώς λέω κοινό αυτοκίνητο, δηλαδή θεωρήστε το δικό σας αρκεί να μην είναι βελτιωμένο. Τα 1000+ μέτρα τα έβαλα για το αν θέλετε να τερματίσετε να πάτε και παραπάνω (DANAOS_master). Δηλαδή μιλαω για μια «κοντρα» όπου θα πατέ τέρμα το αυτοκίνητο από την αρχή ως το τέλος (μέχρι όπου είναι αυτό) . Φυσικά μιλώ να είμαστε τυπικοί οδηγοί το αφήνουμε να ζεσταθεί πριν ξεκινήσουμε και το αφήνουμε να παγώσει πριν σταματήσει και όχι για συνθήκες Σαχάρας και ανταρκτικής.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τον λόγο όπου κάποιοι κοροϊδεύεται. Έχετε δει ποτέ να μπω και να προσβάλλω κανένα τοπικ ? Αν δεν έχετε δουλεία να κάνετε δεν σας φταίει κάνεις και να απαντάται ότι γουστάρετε η να απαντάται με ερώτηση. Εγώ έτσι έμαθα αν δεν ξέρω κάτι να ρώτα και να περιμένω μια σωστή και δομημένη απάντηση.
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Την Δευτερα ανοιγουν τα σχολεια παλι;Ποιο σχολειό ? είσαι και moderaror . Οδηγώ μηχανή και αυτοκίνητο 16 χρόνια λες να πηγαίνω ακόμα σχολειό? Η ερώτηση είναι καθαρή δική μου εγκυκλοπαιδική. Απλώς τυχαίνει και κάνω και εθνική και κανα πάτημα και μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία. Και εδω το φόρουμ λέει 'Τεχνικά Θέματα', αλλά θα το ξέρεις καλυτέρα . Ούτε το αυτοκίνητο μου έχει χαλάσει, ούτε έχει σπάσει ούτε έχω διαφωνία με κάποιον ευτυχώς, ούτε είναι καμία εργασία που μου βαλαν. Για αυτό πάμε κατά διαόλου γιατί ο καθένας κάνει τον εξυπνάκια και προσβάλει χωρίς να ξέρει.
Ευχαριστω
-
Γιατι θιχτηκες δεν καταλαβα.Τελως παντων ,καλη καρδια.
-
Δεν απευθύνονταν σε σένα φίλε μου ο Bill.
Καταπόνηση κινητήρα: "εθνική vs κόντρα"