-
Τα υποχρεωτικά (τέλη & ασφάλειες) είναι κάπου €800-1000 το χρόνο.
-
Είχα ένα συνάδελφο που διορίστηκε σε ένα σχολείο στο Κιάτο Κορινθίας. Κάθε μέρα πηγαινοερχόταν με το ολοκαίνουργό του Σιβίκ. Αυτό κράτησε ...6 χρόνια. Στο τέλος της εξαετίας το αυτοκίνητο είχε 350.000 και το έδωσε για ψίχουλα.
Κάθισε και τα έβαλε κάτω, το αμάξι, τους διαφυγόντες τόκους, τις βενζίνες, τα σέρβις, τα τέλη, την ασφάλεια, τα διόδια, τα πλυντήρια κ.α.
Αποδείχτηκε αυτό που υποψιαζόταν καιρό, ότι 6 χρόνια δεν έβγαλε μία δραχμή από τη δουλειά του. Ζούσε από τους γονείς του, την αρραβωνιαστικιά του, και τη ...δεύτερη δουλειά του. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τα υποχρεωτικά (τέλη & ασφάλειες) είναι κάπου €800-1000 το χρόνο.Μα αυτά θα τα είχες ούτως ή άλλως από τη στιγμή που κατέχεις αυτοκίνητο. Αν και πάλι πολλά βάζεις. Εγώ προσωπικά είμαι στα 645 το χρόνο για 1600 κυβικά.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Είχα ένα συνάδελφο που διορίστηκε σε ένα σχολείο στο Κιάτο Κορινθίας. Κάθε μέρα πηγαινοερχόταν με το ολοκαίνουργό του Σιβίκ. Αυτό κράτησε ...6 χρόνια. Στο τέλος της εξαετίας το αυτοκίνητο είχε 350.000 και το έδωσε για ψίχουλα.
Κάθισε και τα έβαλε κάτω, το αμάξι, τους διαφυγόντες τόκους, τις βενζίνες, τα σέρβις, τα τέλη, την ασφάλεια, τα διόδια, τα πλυντήρια κ.α.
Αποδείχτηκε αυτό που υποψιαζόταν καιρό, ότι 6 χρόνια δεν έβγαλε μία δραχμή από τη δουλειά του. Ζούσε από τους γονείς του, την αρραβωνιαστικιά του, και τη ...δεύτερη δουλειά του.Μου θυμίζει την περίοδο που έκανα κι εγώ 40.000+ το χρόνο. Θεσσαλονίκη-Πολύκαστρο καθημερινά.
-
To Juke εχει νομιζω 120 τελη.... και ασφαλεια 500 απο τον 1ο μηνα καταναλωση περιπου 9.5 οχι στο eco αλλα στο νορμαλ, θα δειξει... για την θεση σπορτ!!!!
-
Η απαξιωση πρεπει παντα να υπολογιζεται, εκτος αν το επομενο αυτοκινητο μας το παρουν δωρο...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Η απαξιωση πρεπει παντα να υπολογιζεται, εκτος αν το επομενο αυτοκινητο μας το παρουν δωρο...Έχει μεγάλη διαφορά αν θα πουλήσεις το παλιό 2000 ή 2500 μετά από 10-15 χρόνια; Αυτά θα σε σώσουν; Προσωπικά το αυτοκίνητο το βλέπω σαν αυτό που είναι, δηλαδή διαρκές καταναλωτικό αγαθό. Το αγοράζεις, το καταναλώνεις και όταν θέλεις και μπορείς παίρνεις άλλο. Μιλάμε για καθημερινά κάρα βέβαια.
-
Αυτο που σου λενε ζεα και ειναι σωστο, ειναι οτι το κοστος του αμαξιου δεν ειναι μονο χρησης αλλα και απαξιωσης. Αυτο γιατι το αμαξι δε ζει για παντα. Δεν μιλαμε για 2000 αντι 2500 . Αν σε διευκολυνει εστω οτι το κρατας 20 χρονια κ στο τελος το πουλας 0. Αν το ειχες παρει 24000 ευρω, τοτε το κοστος σου ηταν 100 ευρω το μηνα... Αν δεν εκανα λαθος πραξεις
-
Το 'Ζέα', έχει να κάνει με την γνωστή μαρίνα;
Κατανοώ πολύ καλά την έννοια της απαξίωσης, έχω σπουδάσει οικονομικά, απλά διαφωνώ στην χρησιμοποίηση της σε αυτή την περίπτωση. Αν αγόραζες ένα πλυντήριο θα σκεφτόσουν την απαξίωση; Το αυτοκίνητο δεν είναι επένδυση (πλην εξαιρέσεων)!
-
Το να ζητήσει μετάθεση είναι λίγο ριψοκίνδυνο, επειδή η οργανική της θέση είναι στα Καλύβια και στην περιοχή που μένει, δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην πάρει οργανική θέση, να σταλεί μεν σε κάποιο σχολείο αλλά διοικητικά, να ανήκει στη διάθεση του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν μια χρονιά δεν υπάρξει κενό στη συγκεκριμένη περιφέρεια, σύμφωνα με δήλωση της Διαμαντοπούλου (όποιος περισσεύει, άσχετα με το αν έχει μόνιμη θέση, θα απολύεται), έφαγε σουτ. Δεν το ρισκάρει λοιπόν.Τις έχω προτείνει κάποιες λύσεις, με κυριότερη το να μη διασχίζει την Αττική Οδό. Λέει πως ό,τι γλιτώνει από τις διελεύσεις, θα το πληρώνει σε βενζίνη. Δε συμφωνώ, αλλά δε νομίζω ότι θα κάνει και την απίστευτη διαφορά. Μοιρασιά δεν είναι εύκολο να κάνει, γιατί κανείς δε μένει προς τα εκεί. Θα έπρεπε να ψάξει και σε άλλα σχολεία της περιοχής, αλλά είναι αυτό που είπε κάποιος νωρίτερα: δεν έχουμε πιάσει πάτο ακόμα, ώστε να ρίξουμε τόσο τα μούτρα μας.
Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τις λύσεις και ας δούμε τα κόστη, που χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνηση. Δε σας κακολογώ. Αν δεν τα είχα υπολογίσει, δε θα πίστευα ότι μια δασκάλα θέλει το 1/2 (και πλέον τα 2/3) του μισθού της μόνο για το αυτοκίνητο. Κι όχι καμία Maserati βέβαια...
Λοιπόν, 30Κ χλμ Χ 7 λίτρα/100 χλμ = 2.100 λίτρα. Με μέση τιμή 1.65, έχουμε 3.465 ευρώ, πες 3.5Κ.
Αν υποθέσουμε ότι οι εργάσιμες μέρες του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι περίπου 210, ας βάλουμε άλλο ένα χιλιάρικο για την Αττική Οδό.
400τόσα δίνει το εξάμηνο για τη μικτή, ένα 900άρι το χρόνο για εκεί. Άλλα 240 για τα τέλη.
Αν το αυτοκίνητό της κοστίζει καινούριο 13Κ, στην πενταετία (κι έχοντας 150Κ χλμ), θα πιάσει ένα τριχίλιαρο. Άρα, έχει 10Κ απαξίωση στα πέντε χρόνια. Ήτοι 2 χιλιάρικα το χρόνο.
Ανοίγω την παρένθεση για να πω ότι με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν δύο χρόνια, θα ήταν φυσιολογικό ένας μικρομεσαίος να αντικαταστήσει το αυτοκίνητό του στις 150Κ χλμ. Τώρα, αναμενόμενο είναι ότι θα φτάσουμε σε παλιότερα δεδομένα, που ιο 250Κ και 300Κ χλμ ήταν φυσιολογικά. Ως εκ τούτου, μπορώ να δεχτώ ότι δε θα το ξεφορτωθεί στις 150Κ, αλλά θα το κρατήσει παραπάνω. Όμως, η απαξίωση δεν πέφτει στα μισά, γιατί ούτε θα πιάσει τα ίδια στο τέλος, αλλά κι οι έκτακτες βλάβες που θα βγάλει ένα όχημα μετά τις 150Κ χλμ, θα φάνε μέρος από το όφελος της μη πώλησής του.Μέχρι στιγμής, 3.5 + 1 + 0.9 + 0.24 + 2 = έχουμε ξεπεράσει τα 7.5. Κι ακόμα δεν έχω προσθέσει το κόστος της συντήρησης, των ελαστικών, του ΚΤΕΟ και ό,τι άλλο έκτακτο προκύψει (ένα σετ καθαριστήρες, ένα πλύσιμο, ένα μικροτρακάρισμα που θα χρεωθείς την απαλλαγή της μικτής).
Έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί μου.
-
Πριν μερικές ημέρες μάς ανακοίνωσαν από την εταιρεία ότι μας μειώνουν την 'επιδότηση' της βενζίνης κι ότι σταματούν να μας πληρώνουν τα διόδια της Αττικής Οδού! Οπότε για λόγους πειραματισμού την εβδομάδα που μας πέρασε πήγαινα στους πελάτες από εναλλακτικές διαδρομές (χωρίς Αττική Οδό) και κατέληξα στο ότι τα πράγματα δεν είναι όσο τραγικά τα περίμενα σε κάποιες από τις διαδρομές:
-> Νέα Σμύρνη-Χαλάνδρι (Κηφισίας): Αντί για 30λεπτά (ξεκινούσα στις 09:30) έκανα 45 λεπτά (ξεκινώντας λίγο νωρίτερα). Αντί για Νέα Σμύρνη-Κηφισός-Αττική Οδός-Δαχτυλίδι-Κηφισίας (28,5km) με Νέα Σμύρνη-Κηφισός-Νέα Ιωνία(Καποδιστρίου)-Κηφισίας (24km). Ακόμα και με το TypeR μπορώ να πάω και να γυρίσω με 9lt/100km. Η μείωση στην απόσταση εξισώνεται με την αύξηση στην κατανάλωση (θεωρώντας ότι στην Αττική Οδό δε θα έτρεχα, γιατί αν έτρεχα, μείωσα και την κατανάλωση ), και δεν επιβαρύνομαι με τα έξοδα της Αττικής Οδού. Σίγουρα αξίζει!
-> Νέα Σμύρνη-Παιανία: Πήγα από Φιλολάου-Υμηττού-Ούλωφ Πάλμε-...-Μεσογείων-Λαυρίου: Τα 'κατάφερα' με 10lt/100km χωρίς μείωση, όμως της απόστασης (για την ακρίβεια, αυξάνεται ελαφρά σε σχέση με την Περιφερειακή Υμηττού). Άρα η αύξηση της κατανάλωσης εξανεμίζει σε κάποιο βαθμό την αποφυγή των διοδίων και ο χρόνος της διαδρομής από κανά 40-45λεπτο ανέβηκε στη 1ώρα10λεπτά. Πρέπει να δοκιμάσω και μέσω της περιφερειακής Υμηττού με έξοδο στην Κατεχάκη-Μεσογείων-κτλ...
Γενικότερα, νομίζω ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ η κυκλοφορία στους δρόμους. Παλαιότερα δε θα τολμούσα να χρησιμοποιήσω τέτοιες εναλλακτικές διαδρομές. Θα ήμουν μονίμως ακινητοποιημένος...
Όσο για τη συνάδελφο του dimsabas, τα 7500ευρώ δεν είναι εκτός πραγματικότητας:
- Βενζίνη: 60χλμ τις εργάσιμες. Έστω άλλα τόσα και τα ΣΚ (που και να μην τα κάνει, θα κάνει μερικά ακόμα χιλιόμετρα τις καθημερινές): 60365 = 21900χλμ/έτος. Έστω κατανάλωση περί τα 8lt/100km (τόση είχα με το Corolla 1.4): 219000,08lt/έτος = 1752lt/έτος. Έστω 1,7ευρώ/lt -> 2978,4ευρώ/έτος, δηλαδή περίπου 3000ευρώ/έτος. Μικτή ασφάλεια (700ευρώ έδινα για το Corolla) + τέλη = 1000ευρώ/έτος. Πάμε στα 4000ευρώ/έτος. 22εργάσιμες/μήνα11μήνες/έτος5ευρώ/εργάσιμη = 1210ευρώ/έτος για Αττική Οδό. Πάμε στα 5200ευρώ. Αν βάλουμε και 300ευρώ/έτος για τακτικά service + 200-300ευρώ/έτος για έκτακτες ζημιές/ελαστικά/κτλ, πάμε στα 5700-5800ευρώ. Έστω ότι το αυτοκίνητο καινούργιο έκανε 12-13χιλ ευρώ κι ότι θα το κρατήσει 15 χρόνια (με μηδενική αξία τότε). Άρα μιλάμε για επιπλέον 800ευρώ/έτος κόστος και φτάνουμε στα 6500ευρώ. Και μπορεί να ξεχνάω και κάτι. Για κάποιον που βγάζει 12000-14000ευρώ κι έχει δύο παιδιά είναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά!
Για αρχή θα της πρότεινα να υπολογίσει μέση κατανάλωση από Αττική Οδό και μέση κατανάλωσηχωρίς Αττική Οδό (Καποδιστρίου, Παπανικολή, Μεσογείων, Λαυρίου). Να δει τι διαφορά υπάρχει στα έξοδα της μετακίνησης ημερησίως με δεδομένη και την αποφυγή των διοδίων. Να αξιολογήσει και τον επιπλέον χρόνο που θα της παίρνει η μετακίνηση χωρίς Αττική Οδό και να αποφασίσει. Προφανώς, αν τη βολεύει να πηγαίνει με κάποιον συνάδελφό της εναλλάξ, πρέπει να το κανονίσει. Εκτός από τη μεγάλη μείωση σε έξοδα βενζίνης/Αττικής οδού, θα μειώσει και τον αριθμό των απαιτούμενων service, το ρυθμό εμφάνισης βλαβών, φθορών, κτλ...
-
Την απαξιωση δεν την πλρωνει παντως καθε χρονο.Δε φευγουν τα λεφτα απο τη τσεπη της καθε χρονο ωστε να τη δυσκολευουν επιπλεον.
Τα πολλα χιλιομετρα της ανεβαζουν το κοστος χρησης πολυ. -
Έχω την άποψη ότι αυτά που είχαν γραφτεί εδώ, σήμερα αποτελούν ήδη υπερβολές !
-
Από τότε ήταν υπερβολές Δημήτρη...
-
Πόσοι όμως τα είχαν σχολιάσει ως 'κατάντια' και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους !
Σήμερα, θα εύχονται να μπορούσαν να ζήσουν έστω και έτσι !
Κρίμα βέβαια για όλους μας, που έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. -
Πράγματι, η μετακίνηση στον τόπο εργασίας είναι πρόβλημα. Γνωστοί το αντιμετωπίζουν με το μοίρασμα των αυτοκινήτων. Έτσι, για μια διαδρομή με κόστος βενζίνης 20 ευρώ την μοιράζονται στα τέσσερα, οπότε υπάρχει μεγάλη οικονομία. Αντί για να πληρώνουν 100 ευρώ την εβδομάδα (20 ευρώ την ημέρα επί 5 ημέρες), πληρώνουν μόνο 25. Yποχρεωτικά, ωστόσο, ταξιδεύεις με άλλους, κάτι που σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι την ασφάλεια της μετακίνησης σε άλλον. Κάποιοι από αυτούς έβαλαν και υγραέριο (τα 20 ευρώ που ανέφερα έχουν υπολογιστεί με βενζίνη), και γλυτώνουν κι από εκεί χρήματα - το κόστος εγκατάστασης υγραερίου το κάλυψαν γρήγορα, επειδή διανύουν πολλά χλμ. μηνιαίως.
Πολλοί από αυτούς που ο τόπος εργασίας είναι μακριά από το σπίτι τους επιλέγουν να μείνουν στον τόπο εργασίας, εάν αυτό είναι εφικτό ως προς οικογενειακές υποχρεώσεις, κλπ. Γλυτώνεις έξοδα (όχι απαραίτητα πολλά), αλλά και ο χρόνος μετάβασης στην εργασία σου είναι πολύ μικρότερος (έχει μεγάλη διαφορά να έχεις μιάμισι ώρα επιπλέον το πρωί διαθέσιμη για ύπνο, και το μεσημέρι να είσαι σε ένα τέταρτο το πολύ στο σπίτι, αντί σε μια-μιάμισι ώρα). Επίσης και γλυτώνεις τον κίνδυνο που φυσιολογικά συνεπάγεται μια μετακίνηση νωρίς το πρωί με κούραση/νύστα, και το μεσημέρι με κούραση/βιασύνη να επιστρέψεις στο σπίτι.
Σε σχέση με το ρίξιμο των μούτρων που αναφέρθηκε, πολλοί δεν έχουν, πλέον, πρόβλημα. Σε γνωστό μου χώρο εργασίας, όλοι φαγητό από το σπίτι και καφέ είτε από το σπίτι, είτε τον παρασκευάζουν οι ίδιοι (αγόρασαν καφετιέρες). Σημαντική οικονομία, και δεν σου λείπει και τίποτα - αντίθετα, τουλάχιστον ως προς το φαγητό, τρως πιο υγιεινά και ό,τι θέλεις εσύ και μαγειρευμένο σύμφωνα με τα γούστα σου.
Jacob
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Τις έχω προτείνει κάποιες λύσεις, με κυριότερη το να μη διασχίζει την Αττική Οδό. Λέει πως ό,τι γλιτώνει από τις διελεύσεις, θα το πληρώνει σε βενζίνη. Δε συμφωνώ, αλλά δε νομίζω ότι θα κάνει και την απίστευτη διαφορά. Μοιρασιά δεν είναι εύκολο να κάνει, γιατί κανείς δε μένει προς τα εκεί. Θα έπρεπε να ψάξει και σε άλλα σχολεία της περιοχής, αλλά είναι αυτό που είπε κάποιος νωρίτερα: δεν έχουμε πιάσει πάτο ακόμα, ώστε να ρίξουμε τόσο τα μούτρα μας.Η μοιρασιά δεν είναι απαραίτητο να γίνει με κάποιον που μένει Φιλοθέη/Χαλάνδι/Μαρούσι. Ας γίνει με κάποιον που μένει Αγία Παρασκευή/Γέρακα. Τη μία ημέρα θα πηγαίνει μέχρι την Αγία Παρασκευή/Γέρακα, θα παρκάρει και θα πηγαίνει με το συνάδελφο. Την επομένη θα περνάει από το συνάδελφο, θα τον 'μαζεύει' και θα συνεχίζει! Αν τώρα θέλει ντε και καλά να χρησιμοποιήσει την Αττική Οδό, είναι προφανές ότι περιορίζονται οι επιλογές carpooling και θα πρέπει να 'ζήσει' με τα επιπλέον έξοδα που της κοστίζει η επιμονή της...
Όσο για τη διαφορά στα έξοδα της βενζίνης με/χωρίς Αττική Οδό:
- Με: Έστω 7lt/100km (δεξιά με 90χαώ) -> 4,2lt (για 60km) -> 7,14ευρώ (1,7ευρώ/lt) + 4,20ευρώ (πρόγραμμα bonus για 40διελεύσεις/μήνα) = 11,34ευρώ
- Χωρίς: Έστω 9lt/100km (υπερβολικό για μένα, αλλά δεν ξέρω τι 'παίζει' από κίνηση εκείνη την ώρα) -> 5,4lt -> 9,18ευρώ (1,7ευρώ/lt)
2+ ευρώ την ημέρα (δηλαδή 45ευρώ/μήνα) για κάποιον που είναι σε οριακή κατάσταση ΔΕΝ είναι σωτήρια, αλλά είναι κάτι... Επιμένω ότι το carpooling, έστω και για τη μισή διαδρομή, σε συνδυασμό με την αποφυγή της Αττικής Οδού) μπορεί να της προσφέρει μια σχετικά καλή οικονομία σε μηνιαία βάση.
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Σε γνωστό μου χώρο εργασίας, όλοι φαγητό από το σπίτι και καφέ είτε από το σπίτι, είτε τον παρασκευάζουν οι ίδιοι (αγόρασαν καφετιέρες). Σημαντική οικονομία, και δεν σου λείπει και τίποτα - αντίθετα, τουλάχιστον ως προς το φαγητό, τρως πιο υγιεινά και ό,τι θέλεις εσύ και μαγειρευμένο σύμφωνα με τα γούστα σου.Το περίεργο είναι ότι δεν το έκανα όλοι αυτό μια ζωή! Εγώ πάντως ποτέ σχεδόν δεν αγόραζα/παρήγγελνα παρά μόνον αν πηγαίναμε έξω για φαγητό με τους συναδέλφους. Για ποιον λόγο να πάρω το βρώμικο και να μην φάω ένα σπιτικό σαντουιτσάκι;
Πόσοι όμως τα είχαν σχολιάσει ως 'κατάντια' και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους !
Αν δεις όμως τα τότε γραφόμενά μου, ήταν σεμνά και ταπεινά και προ κρίσης.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σε γνωστό μου χώρο εργασίας, όλοι φαγητό από το σπίτι και καφέ είτε από το σπίτι, είτε τον παρασκευάζουν οι ίδιοι (αγόρασαν καφετιέρες). Σημαντική οικονομία, και δεν σου λείπει και τίποτα - αντίθετα, τουλάχιστον ως προς το φαγητό, τρως πιο υγιεινά και ό,τι θέλεις εσύ και μαγειρευμένο σύμφωνα με τα γούστα σου.
Το περίεργο είναι ότι δεν το έκανα όλοι αυτό μια ζωή! Εγώ πάντως ποτέ σχεδόν δεν αγόραζα/παρήγγελνα παρά μόνον αν πηγαίναμε έξω για φαγητό με τους συναδέλφους. Για ποιον λόγο να πάρω το βρώμικο και να μην φάω ένα σπιτικό σαντουιτσάκι;
Έλα ντε, κάποια αυτονόητα πράγματα (για ορισμένους) κάποιοι χρειάστηκε να 'πεινάσουν' για να τα υιοθετήσουν...
-
Στο εξωτερικο τα κανουν ...απο παντα.Μιλαω βεβαια για τις προσωπικες μου εμπειριες.Οταν ειχαν ερθει κατι Γερμανοι συναδελφοι πριν χρονια,ειχαν παθει πλακα που παραγγελναμε το fredo στο νοσοκομειο απο εξω και τον πληρωναμε και 2 -2,5 ευρω.Επισης παθαιναν πλακα που τρωγαμε σουβλακια στην εφημερια και δε τρωγαμε απο το δωρεαν φαγητο του νοσοκομειου.(ενταξει οταν το δοκιμασαν μας δικαιολογησαν )
Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την καταναλωτική σας συμπεριφορά;