-
Καλως η κακως ειναι πολλοι ανθρωποι που αρνουνται να δεχτουν την κατασταση που εχει δημιουργηθει και προσπαθουν να ζουνε οπως πριν και να κανουν πως δεν τους αγγιζει τιποτα. Απ την αλλη υπαρχουν ανθρωποι που τους εχει πιασει μαυριλα και ενω εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να ζουν σχεδον οπως πριν απο το φοβο και το κλιμα που εχει δημιουργηθει εχουν περασει στο αντιθετο ακρο και δεν χαλανε μια. Το θεμα ειναι να βρεθει μια ισορροπια ωστε και να ξοδευουμε λεφτα σε πραγματα που μας κανουν να ειμαστε καλα αλλα παραλληλα να ειμαστε και σπαταλοι. Προσωπικα ειμαι στη δευτερη κατηγορια που μ εχει πιασει εδω και καιρο μια μαυριλα και γενικα δεν εχω ορεξη για τιποτα οποτε ετσι εχει μειωθει και δραστικα η καταναλωτικη μου δραση.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Συζήταγα με φίλη μου που ενώ λίγο πολύ το καταλαβαίνει ότι πλέον τα έσοδά της μάλλον είναι λιγότερα από τα έξοδα ζορίζεται πολύ να τροποποιήσει την καταναλωτική της συμπεριφορά. Δηλαδή θέλει τα κομμωτήρια, τις εξόδους, τα ταξίδια κλπ. Στεναχωριέται γιατί καταλαβαίνει ότι τρώει από την αποταμίευση σλλά παρόλα αυτά δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί. Της έλεγα κόψε πχ λίγο κομμωτήριο, πρόσεχε τις υπερβολές στο σούπερμάρκετ, τον τρόπο οδήγησης, να βγαίνεις λιγότερο συχνά και να κάνεις μικρότερη κατανάλωση και μην πηγαίνεις ταξίδια πχ εκτός Ελλάδας επιπλέον των καλοκαιρινών σου διακοπών. Με άκουγε αλλά μάλλον από το ένα αυτί έμπαινε από το άλλο έβγαινε, έμοιαζε σαν αυτό που της έλεγα να ήταν αδύνατα.
Σίγουρα ένα μέρος του προβλήματος είναι συμπλέγματα κοινωνικά (μη φανεί ότι δυσκολευόμαστε) αλλά μάλλον υπάρχει σε κάποιους ανθρώπους δυσκολία αντίδρασης και προσαρμογής μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι οπότε αναγκαστικά προσαρμόζεσαι...Μη χαλιεσαι.. αστην λιγο καιρο ακομα και θα προσαρμοστει απο μονη της αναγκαστικα
-
Ενδυση: Στα... αζήτητα τα παιδικά ρούχα
Οι περιορισμένες αγορές από τους καταναλωτές και η στροφή τους σε φθηνότερα προϊόντα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του κλάδου παιδικών ειδών, οι οποίοι ανησυχούν για το τι τους επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112815614 -
Λογικό δεν είναι? Ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους για ένα ρούχο που θα φορεθεί τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή μπορώ να βρω κάτι αντίστοιχο, αλλα προηγούμενης σαιζόν (χέστηκα κιόλας δηλαδή) σε κάποιο outlet, σε ξεφτίλα τιμή. Άσε που παίζει και πολύ το να δίνουν οι φίλοι/συγγενείς στο πιο μικρό παιδί αυτά που φορούσε το δικό τους που μεγάλωσε, τα οποία επειδή ακριβώς φορέθηκαν σκάρτες 5-6 φορές (είπαμε, τριμηνο) είναι σαν καινούρια.Προσωπικά, όταν θέλω να ψωνίσω για την ανηψιά μου, με μια βόλτα στα factory βρίσκω καλά πραγματάκια, γνωστές μάρκες, σε μια χαρά τιμές. Γιατί να πάω στον έμπορο που ζητάει όσα του λείπουν?
-
+1000000
Εκμεταλλευση μεχρι εκει που δεν παει, την πατησαν κι αυτοι.
-
Πιστευω τους εχει τσακισει το lidl
Βγαζει πολυ φτηνα παιδικα ρουχα,συνηθως καλης ποιοτητας και πάντα πιστοποιημενα.
Επισης αν γυρισεις κατι στο lidl (καθολου σπανιο για παδικο ρουχο), πεφτει το παραδακι ταγκα-ταγκα, οχι να σας κοψουμε πιστωτικο και ιστοριες. -
Έκατσα κάτω, έβαλα χαρτί και μολύβι κι υπολόγισα τα έξοδα που κάνει μια συνάδελφος για το αυτοκίνητό της. Πρόκειται για 40+, χωρισμένη, με δύο παιδιά, η οποία μένει στη Φιλοθέη και έρχεται τις καθημερινές στα Καλύβια μέσω Αττικής Οδού. Όχημα: Fiat Grande Punto 1.4, με τάσια, τίποτα δραματικό. Συνολικά ετήσια χιλιόμετρα: περί τις 30Κ.
Έχοντας ως βάση το περσινό της εισόδημα (κάπου στα 14Κ, φέτος θα είναι κάτω από 12Κ), υπολογίσαμε ότι δίνει πάνω από τα μισά (7.5Κ για την ακρίβεια) για το αυτοκίνητο. Με το φετινό μισθό, η αναλογία θα βρίσκεται περίπου στα 2/3.Σημείωση: μιλάμε για εξαιρετικά συντηρητική οδηγό, που οδηγεί όσο πιο οικονομικά γίνεται. Βέβαια, όλη η συντήρηση γίνεται στην επίσημη αντιπροσωπεία, έχει μικτή ασφάλεια γιατί δε θα μπορέσει να πληρώσει την παραμικρή ζημιά που θα γίνει. Αυτά που πρέπει να συντηρήσει μόνη της (π.χ. ελαστικά), τα αργεί όσο περισσότερο γίνεται. (π.χ. αντικατάσταση εργοστασιακών ελαστικών στις 74Κ χλμ).
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Έκατσα κάτω, έβαλα χαρτί και μολύβι κι υπολόγισα τα έξοδα που κάνει μια συνάδελφος για το αυτοκίνητό της. Πρόκειται για 40+, χωρισμένη, με δύο παιδιά, η οποία μένει στη Φιλοθέη και έρχεται τις καθημερινές στα Καλύβια μέσω Αττικής Οδού. Όχημα: Fiat Grande Punto 1.4, με τάσια, τίποτα δραματικό. Συνολικά ετήσια χιλιόμετρα: περί τις 30Κ.
Έχοντας ως βάση το περσινό της εισόδημα (κάπου στα 14Κ, φέτος θα είναι κάτω από 12Κ), υπολογίσαμε ότι δίνει πάνω από τα μισά (7.5Κ για την ακρίβεια) για το αυτοκίνητο. Με το φετινό μισθό, η αναλογία θα βρίσκεται περίπου στα 2/3.Σημείωση: μιλάμε για εξαιρετικά συντηρητική οδηγό, που οδηγεί όσο πιο οικονομικά γίνεται. Βέβαια, όλη η συντήρηση γίνεται στην επίσημη αντιπροσωπεία, έχει μικτή ασφάλεια γιατί δε θα μπορέσει να πληρώσει την παραμικρή ζημιά που θα γίνει. Αυτά που πρέπει να συντηρήσει μόνη της (π.χ. ελαστικά), τα αργεί όσο περισσότερο γίνεται. (π.χ. αντικατάσταση εργοστασιακών ελαστικών στις 74Κ χλμ).
Απλούστατα , η συνάδελφός σου είναι αναγκασμένη να γυρίσει καμιά 20αριά χρόνια πίσω, όταν οι γονείς μου για να μετακινηθούν προς την δουλειά το κάναν εναλλάξ με τους συναδέλφους που δούλευαν δίπλα τους ή σε γειτονικά χωριά.
Θυμάμαι τα κόστη για το αυτοκίνητο ήταν δυσβάσταχτα και τότε , παρόλο που δεν χρησιμοποιείτο καθημερινά, πχ αλλαγή ελαστικών σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ τα χιλιόμετρα γρήγορα γίνονταν πολλά (και μιλάμε για αυτοκινητάκια 1100 ή 1200 κ.εκ τότε ε; ).
Πρέπει να βρει άλλον τρόπο μετακίνησης, αλλιώς θα πεινάσει, τόσο απλό είναι.
Η εξαθλίωση είναι η νέα συνταγή, οπότε ο πάτος έχει ακόμη απόσταση! -
7.5 K € το χρόνο για Punto με 30.000 χλμ το χρόνο ;
Δεν κάθησα να κάνω υπολογισμούς αλλά σαν πολλά δεν είναι ;
Για κάντα λιανά... -
Έκατσα κάτω, έβαλα χαρτί και μολύβι κι υπολόγισα τα έξοδα που κάνει μια συνάδελφος για το αυτοκίνητό της. Πρόκειται για 40+, χωρισμένη, με δύο παιδιά, η οποία μένει στη Φιλοθέη και έρχεται τις καθημερινές στα Καλύβια μέσω Αττικής Οδού.Στη θέση της, θα ζητούσα μετάθεση κοντά στο σπίτι μου. Αν δεν γινόταν με τίποτα, θα πούλαγα το σπίτι στη Φιλοθέη και θα αγόραζα στο Κορωπί.
Έχω ακούσει και πολύ χειρότερες ιστορίες. -
Φιλοθέη-Καλύβια δεν θα είναι κάνα 60άρι χλμ; Βάλε 120χλμ καθημερινά, είσαι στα 600χλμ την εβδομάδα για την δουλειά. Βάλε και άλλα 100 για λοιπές δουλειές μίνιμουμ (έχει και 2 παιδιά), πας στα 700. Επί 4, πας στα 2800 το μήνα. Βάζω και άλλα 200 για να στρογγυλέψω το νούμερο και γιατί θα σκάσει και κάνα ταξίδι, κάνα έκτακτο, πας στα 3000 το μήνα, και το βάζω επί 9 μήνες γιατί αν κατάλαβα καλά είναι δασκάλα ή καθηγήτρια, οπότε πάμε στα 27Κ χλμ.
Βάλε κατανάλωση 7 λτ/100, θέλεις σχεδόν 1900 λίτρα βενζίνη, επί 1.65€, είσαι σχεδόν στα 3150€
Βάλε και Αττική Οδό, 10 διελεύσεις την εβδομάδα, άρα 40 το μήνα, επί 8 μήνες για να είμαι δίκαιος, είσαι:
2.8408~ (σχεδόν) 900€ το χρόνο για διόδια.
Βάλε και μια αλλαγή λαδιών και ένα σέρβις ετήσιο γιατί τα χιλιόμετρα είναι πάρα πολλά, τσίπικο εννοείται, στα 150€.
Ασφάλεια μεικτή και τέλη, 1000€ νομίζω είναι λογικό.
Για να κάνω την σούμα τώρα:
3150+900+1000=5000€.Δεν έφτασα στα 7.5Κ, αλλά και 5Κ είναι πολλά για κάποιον με λιγότερα από 12Κ εισόδημα.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Φιλοθέη-Καλύβια δεν θα είναι κάνα 60άρι χλμ;τα μισά από αυτά είναι.
-
Το αυτοκίνητο θα γίνει πολυτέλεια. Αστικό ή θα παίρνει ένας αμάξι και κάθε μέρα θα αλλάζουν.
Έβλεπα παλιά κάτι Αγγλίδες γριές που νοίκιαζαν ένα δωμάτιο από το σπίτι που έμεναν κι αναρωτιόμουνα πόσο ανάγκη τα είχαν αυτά τα παραπάνω λεφτά.
Τώρα θα το μάθουμε καλά. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Φιλοθέη-Καλύβια δεν θα είναι κάνα 60άρι χλμ;
τα μισά από αυτά είναι.
Γράψε λάθος, δεν το είχα δει στο Google Maps. Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, μπορεί να κάνει πολλά χιλιόμετρα και πέρα από την δουλειά της, ή να χάνουμε στον υπολογισμό εμείς κάνα 10άρι χιλιόμετρα από αυτά που υπολογίζει το Google.
-
έτσι υπολογίζετε και τις χρεώσεις για τα έργα;
Τα 30χλμ γίνονται 60 επειδή μπορεί να χάνουμε και καμιά 10ριά και δεν ξέρουμε κι όλας
αρχ μηχ[δεν το κοίταξα στο maps, αλλά 50 είναι το κέντρο - αγ. νικόλαος]
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
έτσι υπολογίζετε και τις χρεώσεις για τα έργα;
Τα 30χλμ γίνονται 60 επειδή μπορεί να χάνουμε και καμιά 10ριά και δεν ξέρουμε κι όλας
αρχ μηχ[δεν το κοίταξα στο maps, αλλά 50 είναι το κέντρο - αγ. νικόλαος]
O υπολογισμός στα έργα είναι ακόμη πιο παιδαριώδης, πίστεψέ με...
Εγώ το υπολόγισα γιατί τελευταία έχω αναλάβει και δουλειά πεδίου, στα Ελ. Πετρέλαια στην Ελευσίνα, και είναι 110χλμ πήγαινε-έλα!
Μιλάμε, αν κάνεις τέτοιες αποστάσεις καθημερινά και δεν σου πληρώνουν βενζίνες, τον ήπιες! -
Εδώ και χρόνια όσοι καθηγητές ξέρω από άλλα μέρη, συνμετακινούνται. Ακόμα και προ κρίσης.
Ακόμα και οι διευθυντές των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα ανάλογα. Υπάρχουν καθηγητές που κάνουν 200χλμ πάνε-έλα από την κατοικία στο σχολείο τους.
Το γενικό λύκειο της περιχής μας, έχει 6 ή 7 καθηγητές από Θεσσαλονίκη που καθημερινά κάνουν αυτή τη διαδρομή. Φίλος από Θεσσαλονίκη πήγαινε καθημερινά στο Κιλκίς, μέχρι που πήρε μετάθεση.
Αυτό δεν είναι θέμα κρίσης. Είναι θέμα σπατάλης. Ποιος ο λόγος να πηγαίνουν 5 αυτοκίνητα και όχι 1;; -
Κάνω παραπάνω χλμ καθημερινά προς και από τη δουλειά (αν ισχύει το 30 που έγραψε ο mjacob) αλλά 7500 € δεν είναι με καμία κυβέρνηση, ούτε με Παπαδήμ(ι)ου! Κάτι δεν πάει καλά... Τα δικά μου έξοδα είναι κάτω από 3000.
Κάποτε έκανα 150 την ημέρα προς και από τη δουλειά... αλλά τότε η βενζίνη είχε και κάτω από 1 € και ο μισθός έπεφτε στις 21 του μηνού (sic) και τα επιδόματα δεν είχαν κοπεί ακόμα.
-
Δοθέντος ότι τα καύσιμα είναι το 40-50% των εξόδων ενός τυπικού ΙΧ αν γίνει ανάλυση life cycle cost, αν υπολογίζετε με βάση τι καίει πέφτετε πολύ έξω. Πρόχειρα για 27.000 χλμ. το χρόνο, το κοστολόγιο σε βάθος χρόνου είναι περί τα 8.000 ευρά, με όλα μέσα, ακόμη και την απαξίωση για ένα 1400άρι.
Χώρια τα διόδια της Αττικής οδού που έχουν καταστρέψει κόσμο και κόσμο που πήρε σπίτι στα Μεσόγεια και χρειάζεται 3-4 ΙΧ μια τετραμελή οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της. -
Δημήτρη την απαξίωση δεν έχει νόημα να την υπολογίζουμε, ειδικά αν σκοπεύουμε να κρατήσουμε το αυτοκίνητο πολλά χρόνια. Ούτως η άλλως ψίχουλα θα στοιχίζει σε 10+ χρόνια, είτε κάνεις χιλιόμετρα, είτε όχι! Τα διόδια όντως είναι σημαντικό έξοδο, αλλά αν μπορείς να τα αποφύγεις ή δεν τα έχεις καν στην διαδρομή σου, γιατί να τα υπολογίσεις; Τα έξοδα συντήρησης εξαρτώνται από το αυτοκίνητο, αλλά με ένα σχετικά οικονομικό, είναι περί τα 200 € τον χρόνο, πλην των βλαβών και της βαριάς συντήρησης (ιμάντες, δίσκος κλπ), που εκεί μπορεί να πας και στα 500-600 τον χρόνο, αλλά αυτά δεν αλλάζονται συχνά ούτως ή άλλως. Τα λάστιχα είναι 300 € κάθε 3-4 χρόνια.
Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την καταναλωτική σας συμπεριφορά;