-
@nolimit14 said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Συνήθως όταν αλλάζω λάδι παίρνω 1 λίτρο επιπλέον να το έχω για συμπλήρωμα απλώς έτυχε 2-3 φορές να βάλω διαφορετική μάρκα αλλά πάντα ίδιο ιξώδες.Ιξώδες δεν έχω ανακατέψει ποτέ.
Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τα παραφλού.Αν βάλεις πχ ένα G12 της Valeo μετά πρέπει να συμπληρώσεις με G12 της Valeo πάλι.Εννοείται πως δεν ανακατεύω χρώματα σε καμία περίπτωση πχ να έχω μέσα ροζ παραφλού και να συμπληρώσω με πράσινο.Ούτε νερό βρύσης.
Διαφορετικά ιξώδη,διαφορετικά χρώματα και νερό βρύσης σε ΠΟΛΥ μεγάλη ανάγκη(εγώ προσωπικά δεν έχω βρεθεί ακόμα).
Οπότε θα αγοράσω 5 λίτρα GTX 10W40 και θα κρατήσω αυτό για συμπλήρωμα.Διαφορετικα ιξωδη ή λαδια (πχ castrol edge 5-40 με magnatech 5-40) δεν θα αναμιγνυα αν δεν υπηρχε σοβαρος λογος.
Αλλα παραφλου, αν ειναι ιδιας κατηγοριας (πχ g12+) αναμιγνυεις αφοβα και διαφορετικων εταιρειων.Eπισης, αν ο κινητηρας ειναι μεταβλητου χρονισμου καλο ειναι η σταθμη να βρισκεται οσο πιο κοντα γινεται στο μαξ. Σε αλλους κινητηρες αρκει να ειναι πανω απο το μιν.
-
@driver-m said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Eπισης, αν ο κινητηρας ειναι μεταβλητου χρονισμου καλο ειναι η σταθμη να βρισκεται οσο πιο κοντα γινεται στο μαξ. Σε αλλους κινητηρες αρκει να ειναι πανω απο το μιν.
Γιατι ?
-
@alexandros-k said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
@driver-m said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Eπισης, αν ο κινητηρας ειναι μεταβλητου χρονισμου καλο ειναι η σταθμη να βρισκεται οσο πιο κοντα γινεται στο μαξ. Σε αλλους κινητηρες αρκει να ειναι πανω απο το μιν.
Γιατι ?
Δεν γνωριζω ακριβως. Παντως το εχω διαβασει παλαιοτερα σε αυτοκινητιστικο site (οχι γνωμη σε φορουμ) κι απ'οταν αρχισα να το παρατηρω και στο 207 μου που εχει τετοιο κινητηρα, οταν η σταθμη ειναι στο μαξ το στροφαρισμα και η γενικη λειτουργια ειναι καλυτερα σε σχεση με οταν πεφτει κατω απ'τη μεση, σε σημειο να καταλαβαινω πλεον απ'την αποδοση του αυτοκινητου και μονο ποτε χρειαζεται συμπληρωμα. Απ'την προσωπικη μου εμπειρια ισχυει λοιπον.
-
Παιδιά καλησπέρα σε ολους σας παρακαλω κάποιος μια συμβουλή... Εχω ενα Hyundai coupe του 1999 tuscani που ηταν παρατημενο περιπου 2 χρόνια... Το εκανα σερβις και ολα τα σχετικά και παρατηρούσα οτι εχανα λαδια... Ενα συνεργειο μου ειπε οτι τα καιει αλλα δεν βγαζει ούτε καπνο ουτε γενικα ρεταρισματα μυρωδιες και τιποτα.. Προσφατα αλλαξα καπακι βαλβιδων λογω οτι ηταν ραγισμενο και παλι βλεπω μια πιο μικρη πτωση εσεις τι πιστεύετε ευχαριστώ για τον χρονο σας!
-
Αν δεν έχει εξωτερικές διαρροές τότε σίγουρα το μοτέρ καίει λαδάκι. Το πιθανότερο απο τα τσιμουχακια των βαλβίδων.
Οτιδήποτε άλλο πούμε απο το πληκτρολόγιο είναι εικασίες,όπως και αυτό που έγραψα εγώ. -
Φιλε μ αλλαξα τσιμουχακια μαζι με το καπακι βαλβιδων
-
@21clown said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Πόσα χλμ έχει το αυτοκίνητο;;;;
-
@ggab said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
122 χιλιάδες... Εβλεπα ότι απο ρο καπακι έσταζε και γεμιζε ολο το αμαξι απο κατω λαδι τρ πλεον δεν βλεπω απο κει τπτ καμια διαρροη ομως σε καποια σημεια κατω ειναι γυαλιστερό... Τα συνεργεια με τυραννανε 2 μηνες τώρα και δεν μπορούν να βρουν τι εχει
-
Αν έχει διαχωριστή λαδιού το αυτοκίνητο τον αλλάζεις. Δεν νομίζω όμως να υπήρχε τέτοιο εξάρτημα το '99.
Η άλλη προφανής αιτία είναι ότι έχουν καταρρεύσει λόγω παλαιότητας κάποιο ή κάποια ελατήρια στα έμβολα. Και το λάδι καίγεται με τη βενζίνη. -
@ggab said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
122 χιλιάδες... Εβλεπα ότι απο ρο καπακι έσταζε και γεμιζε ολο το αμαξι απο κατω λαδι τρ πλεον δεν βλεπω απο κει τπτ καμια διαρροη ομως σε καποια σημεια κατω ειναι γυαλιστερό... Τα συνεργεια με τυραννανε 2 μηνες τώρα και δεν μπορούν να βρουν τι εχει
Πήγαινε να κάνεις ένα πλύσιμο του μοτέρ,ώστε αν υπάρχει εξωτερική διαρροή να είναι πιο εύκολα αντιληπτή.
Επίσης μπορεί λόγω της μακροχρόνιας ακινησίας να έχει κολλήσει κάποιο ελατήριο στα έμβολα. Ίσως με λίγο στροφάρισμα ψηλά για λίγες μέρες έρθει στα ίσα του. -
Αααααπ...
-
Έχει συμβεί σε κανέναν λάδι atf από κόκκινο να γίνει γκρί χωρίς ρινίσματα , χωρίς οσμή καμμένου? Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η χρωστική άλλαξε χρώμα.
-
@w202-amg said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Έχει συμβεί σε κανέναν λάδι atf από κόκκινο να γίνει γκρί χωρίς ρινίσματα , χωρίς οσμή καμμένου? Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η χρωστική άλλαξε χρώμα.
Θυμήθηκα ότι έριξα xado που είναι μπλε...... Λάθος συναγερμός
-
Λάδι mobil delvac 10w40 xhp Extra σε δύο κινητήρες ίδιους με υγραέριο
1ος 230.000κμ οδήγηση καθημερινή 25+25 χιλιόμετρα ευθεία χωρίς φανάρια. Σχεδόν καθόλου κάρβουνο στο φίλτρο λαδιού.
2ος 600.000κμ οδήγηση σχεδόν καθημερινή αλλά οδήγηση τύπου ανάβαση-καταβαση με το γκάζι σε μορφή on-off απλά δεν το στροφαρω τέρμα μέχρι 3500σαλ επιτάχυνση. Αρκετό κάρβουνο,όχι τραγικό αλλά πολλαπλάσιο του άλλου.
Ο 2ος κινητήρας δεν έχει blow by, συμπίεση σαν καινούργιος και μοιράζει φαπες στον 1ο σε επιτάχυνση.
Λάδια δεν καίει κανένας και ο 2ος παίζει να είναι πιο καθαρός εσωτερικά. -
Λοιπόν να πω και γω την ιστορία μου .
Hyundai Tucson με 330.000 χλμ (κάπου τα 290-300Κ με υγραέριο) , καιει λαδακι στα 10.000 1.2 λίτρα. Αυτή τη κατανάλωση την έχω από τις 180.000 χλμ περίπου. Τότε έβαζα λάδια πάντα 5w-40 συνήθως eneos ή motul και από τις 250.000 περίπου Mobil 1 0w-40.
Μάλλον θα πάω για αλλαγή στα τσιμουχακια , αλλά πριν από αυτό έκανα μια δοκιμή με το προσθετο liqui moly oil saver να δω αν κόψει καθόλου κατανάλωση.
Επίσης κάθε 3η αλλαγή λαδιών βάζω και motorkote αντιτριβικο. Ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά καλά και έχει σαφώς πιο πολύ δύναμη και οικονομία από όταν ήταν καινούριο το αμάξι. Αυτό είναι κάτι που δεν το περίμενα σε αυτά τα χιλιόμετρα. Πιο πολύ πίστευα ότι θα είναι ετοιμόρροπος και ένα στάδιο πριν κάποια γενική ή μερική επισκευή. -
@cson said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Hyundai Tucson με 330.000 χλμ (κάπου τα 290-300Κ με υγραέριο) , καιει λαδακι στα 10.000 1.2 λίτρα. Αυτή τη κατανάλωση την έχω από τις 180.000 χλμ περίπου. Τότε έβαζα λάδια πάντα 5w-40 συνήθως eneos ή motul και από τις 250.000 περίπου Mobil 1 0w-40.
Μάλλον θα πάω για αλλαγή στα τσιμουχακια , αλλά πριν από αυτό έκανα μια δοκιμή με το προσθετο liqui moly oil saver να δω αν κόψει καθόλου κατανάλωση.
Επίσης κάθε 3η αλλαγή λαδιών βάζω και motorkote αντιτριβικο. Ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά καλά και έχει σαφώς πιο πολύ δύναμη και οικονομία από όταν ήταν καινούριο το αμάξι. Αυτό είναι κάτι που δεν το περίμενα σε αυτά τα χιλιόμετρα. Πιο πολύ πίστευα ότι θα είναι ετοιμόρροπος και ένα στάδιο πριν κάποια γενική ή μερική επισκευή.
Λάδια μπορεί να καίει από τσιμουχακια ή λόγω του 3ου ελατηρίου του εμβόλου. Αν συμπίεση είναι όπως πρέπει και δεν έχει blow by δεν υπάρχει λόγος να έχασε άλογα παράμονο από τα περιφερειακά του.
Το mobil 0w40 ωραίο λάδι απλά το έκαναν κι αλλο λεπτό, κοντεύει στην κλίμακα του 30. -
Επίσης κάθε 3η αλλαγή λαδιών βάζω και motorkote αντιτριβικο. Ο κινητήρας λειτουργεί εξαιρετικά καλά και έχει σαφώς πιο πολύ δύναμη και οικονομία από όταν ήταν καινούριο το αμάξι. Αυτό είναι κάτι που δεν το περίμενα σε αυτά τα χιλιόμετρα. Πιο πολύ πίστευα ότι θα είναι ετοιμόρροπος και ένα στάδιο πριν κάποια γενική ή μερική επισκευή.Mε 330.000 χλμ και 0-40 λαδι ειναι θαυμα οτι σου καιει μονο λιγο πανω απο 1 λιτρο ανα 10.000 χλμ και σε καμια περιπτωση με τοσο μικρη καταναλωση με τοσο λεπτο λαδι δεν θα εμπαινα σε διαδικασια για τσιμουχακια βαλβιδων.
-
Μια ερωτηση για επιλογη λιπαντικου. Οταν ο κατασκευαστης προτεινει Api SH και ανω ή ILSAC GF1 και ανω τα οποια ειναι πολυ παλιες προδιαγραφες(Σημερα εχουμε SM,SN, SP), και δινει διαφορα ιξωδη αναλογα τις θερμοκρασιες χωρις καποια αλλη πληροφορια προδιαγραφης, εστω οτι καταληγω σε 5w-40 που οτι κυκλοφορει σημερα σιγουρα υπερκαλυπτει αυτες τις προδιαγραφες σε API, εγω τι να επιλεξω μεταξυ acea A3-B4 και C3;;
Υπαρχουν και πολλες αλλες κατηγοριες acea για πιο συγχρονα μοντελα Α5-Β5, C2.... -
Μια ερωτηση για επιλογη λιπαντικου. Οταν ο κατασκευαστης προτεινει Api SH και ανω ή ILSAC GF1 και ανω τα οποια ειναι πολυ παλιες προδιαγραφες(Σημερα εχουμε SM,SN, SP), και δινει διαφορα ιξωδη αναλογα τις θερμοκρασιες χωρις καποια αλλη πληροφορια προδιαγραφης, εστω οτι καταληγω σε 5w-40 που οτι κυκλοφορει σημερα σιγουρα υπερκαλυπτει αυτες τις προδιαγραφες σε API, εγω τι να επιλεξω μεταξυ acea A3-B4 και C3;;
Υπαρχουν και πολλες αλλες κατηγοριες acea για πιο συγχρονα μοντελα Α5-Β5, C2....Εξαρταται τον κινητηρα . Αν εχεις diesel και θες να προστατεψεις το dpf θα βαλεις C2/C3 . Aν εχεις βενζινης , θα βαλεις Α3/Β4 που ειναι η προδιαγραφη για κινητηρες βενζινης που "τρωνε ξυλο"
-
@alexandros-k said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Υπαρχουν και πολλες αλλες κατηγοριες acea για πιο συγχρονα μοντελα Α5-Β5, C2....Εξαρταται τον κινητηρα . Αν εχεις diesel και θες να προστατεψεις το dpf θα βαλεις C2/C3 . Aν εχεις βενζινης , θα βαλεις Α3/Β4 που ειναι η προδιαγραφη για κινητηρες βενζινης που "τρωνε ξυλο"
Και εγώ εκεί είχα καταλήξει , ότι τα Α3/Β4 είναι απλά λάδια με εξαιρετική λίπανση αλλά μολύνουν τα σύγχρονα αντιρρυπαντικα μεσα γιατί είναι full saps Παντως υπάρχει μεγάλη παρανόηση με αυτό το θέμα και ο καθένας βάζει κυριολεκτικά ότι θέλει . Δηλαδή πολλοί βάζουν mid ή low saps λάδια σε κινητήρες που δεν απαιτουν τετοια προδιαγραφή γιατί αυτά βρίσκουν ετοιμοπαραδοτα ή σε προσφορά . Εκτός εάν και αυτά παρέχουν εξαιρετική ποιότητα λιπανσης και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]