-
Οι ρώσοι πειραματίζονται πολύ με τα λάδια.
Να ένα βιντεάκι σε citroen c4 με λάδι Total 0w30 ineo first.Αλλαγή όπως λέει κάθε 10,000χλμ και στα τελευταία 15,000 ανά 5,000 χλμ.
Χάλι μάγκες.
Youtube Video -
Σε hyundai elantra με 25,000 χλμ και αλλαγές κάθε 6,000χλμ με λάδι Shell helix ultra 5w30.
Και σε mercedes M113 με 85,000χλμ και άγνωστο λάδι:
Youtube Video -
Ο χρήστης japanese1 έγραψε:
Το έφαγες το μοτέρ cson!
Jtdm2 μοτέρ και να καίει λάδι, πάρα πολύ σπάνιο.
Αν έκανες τις αλλαγές στις 20,000 από τις 35,000, πιστεύω, στις 230,000 που έχει τώρα, θα έκαιγε αμελητέα ποσότητα.
Και η suzuki ftp-jtdm2 φοράει και στο δικό μου στα 150,000 δε καίει σταγόνα αλλά οι αλλαγές γίνονται στις 8-9-10,000 χλμ ανάλογα τα κέφια. Αυστηρά, κόφτης στις 10,000χλμ για αλλαγή λαδιού.
Αυτό το 0w30 είναι φοβερό, αλλά αδερφέ μετά τις 10,000 αν το δεις πως είναι θα πεις, καλύτερα να ρίξω μέσα ΕΛΑΪΣ παρά να αφήσω με αυτά τα λάδια.
Είναι κρίμα cson, γιατί αυτά τα μοτεράκια είναι πάρα πολύ δυνατά.Είναι σαν να του ζητάς την ευθύνη. Έγραψε ποιο πάνω ότι αν το είχε ο ίδιος θα είχε ασχοληθεί.
-
Ωπ,δεν το διάβασα καλά, συγχωρα με cson.
-
Ο χρήστης japanese1 έγραψε:
Το έφαγες το μοτέρ cson!
Jtdm2 μοτέρ και να καίει λάδι, πάρα πολύ σπάνιο.
Αν έκανες τις αλλαγές στις 20,000 από τις 35,000, πιστεύω, στις 230,000 που έχει τώρα, θα έκαιγε αμελητέα ποσότητα.Και η suzuki ftp-jtdm2 φοράει και στο δικό μου στα 150,000 δε καίει σταγόνα αλλά οι αλλαγές γίνονται στις 8-9-10,000 χλμ ανάλογα τα κέφια. Αυστηρά, κόφτης στις 10,000χλμ για αλλαγή λαδιού.
Αυτό το 0w30 είναι φοβερό, αλλά αδερφέ μετά τις 10,000 αν το δεις πως είναι θα πεις, καλύτερα να ρίξω μέσα ΕΛΑΪΣ παρά να αφήσω με αυτά τα λάδια.
Είναι κρίμα cson, γιατί αυτά τα μοτεράκια είναι πάρα πολύ δυνατά.Το ξέρω ότι είναι φοβερό μοτέρ. Αποδίδει καλύτερα από καινούριο παρόλο που έχει βγάλει κάποια σοβαρα περιφερειακά προβλήματα . Εγώ το ακούω πως δουλεύει μετά τις 20.000 χλμ και πονάω. Αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι, άλλοι έχουν τα βαλάντια, στη κούτα είναι το νέο μοτέρ έρχεται σε 10 εργάσιμες όποτε και εαν χρειαστει. Σιγά μη σκάσω κιόλας, δεν μου πέφτει και λόγος.
Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
ό,τι γράφει το manual σε θέμα συντήρησης είναι τεσταρισμένο (αναφέρομαι πάντα σε μοντέλα μαζικής παραγωγής).
Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από εσένα
Πάντως φιλτραρε και τίποτα από αυτά που λένε οι κατασκευαστές, όχι όλα αμασητα!!!!!Με τί φίλτρο να τα φιλτράρω για πες?
Του Μήτσου ή του Τζίμυ του μηχανικού που ξέρει από λάδια?Αν το αυτοκίνητο οδηγείται όπως λέτε με πλήρη φορτία και φορτωμένο συνέχεια, τότε εμπίπτει στο σέρβις για ακραίες συνθήκες όπως συνήθως το ορίζει ο κατασκευαστής.
Έκατσα και κατέβασα το service manual του Doblo.
Αν παρατηρήσετε στην αλλαγή λαδιών δεν βάζει κουκίδα στα 35000 χλμ. αλλά σου έχει αστεράκια και από κάτω διευκρινίζει ότι η αλλαγή λαδιού και φίλτρου να γίνεται όποτε βγαίνει η ένδειξη. Επίσης πιο κάτω ορίζει τί εμπίπτει σε 'βαριά χρήση' όπου μεταξύ άλλων αναφέρει το παρατεταμένο ρελαντί. Εκεί αναφέρει πως πρέπει να γίνεται '❒ έλεγχος και πιθανή αντικατάσταση λαδιού του κινητήρα και φίλτρου λαδιού' ... 'πιο συχνά από ό,τι αναφέρεται στο Πλάνο της Προγραμματισμένης Συντήρησης'.
Το οποίο βεβαίως είναι μια γενικόλογη μπούρδα.
Τέλος πιο πάνω λέει να γίνεται έλεγχος στάθμης ανά 3000χλμ. και ότι κατανάλωση μέχρι 400ml είναι νορμάλ (γενικά ένα μοτέρ έχει 1 λίτρο μεταξύ min/max αλλά συνήθως πρέπει να πέσει η στάθμη τουλάχιστον μισό λίτρο κάτω από το min για να υπάρξει πρόβλημα).Οπότε: Μηδενίζετε την ένδειξη αλλαγής λιπαντικού σε κάθε σέρβις και οπωσδήποτε αλλάξτε λάδι/φίλτρο όποτε βγει η ένδειξη. Από ότι καταλαβαίνω σας κόβω για αλλαγές κοντά στα 20.000χλμ. που δεν είναι και πολύ άσχημα.
Τα 35.000χλμ. είναι σίγουρα πολλά για το προφίλ χρήσης του Doblo. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Σαφέστατα οι αλλαγές ανά 35Κ χλμ συνέβαλαν στην κατανάλωση λαδιού. Οι περισσότεροι αυτά τα χλμ τα κάνουμε σε 15-20 χρόνια, οπότε ούτε εγγύηση παίζει, ούτε γάτα, ούτε ζημιά!!! Βάζουν και ότι 3λ λάδι ανά 10Κ χλμ είναι φυσιολογικό και έτοιμη η λαδιερα.......
Κανονικά η εταιρεία θα πρέπει να πιέσει για επισκευή. Με αυτό το ρυθμό δεν βγάζει 3ετια.ιΚαμία σχέση όμως. Φυσιολογικότατη κατανάλωση για τέτοιο μοτέρ. Δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, αρκεί να έχει επαρκές έλαιο μέσα. Θέλεις να ξέρεις πόσο λάδι βάζαμε στα άρματα κάθε Παρασκευή;
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τωρα θυμήθηκα και το εταιρικο Seat Leon 1.6 ντιζελ , φιλου που καιει κανα 2λτ/10,000 χλμ
Αλλαγες όποτε λεει η SeatΟπως θα εχετε παρατηρησει σε οσους καιει λαδι το μοτερ τους, συνηθως στα πρωτα χλμ μετα την αλλαγη λαδιων δεν καιει
Οταν παλιωσει το λαδι,τοτε αρχιζει και το καιει
Δλδ αλλαζεις λαδι τωρα και στα πρωτα 5,000χλμ δεν καιει τιποτα . Μετα αρχιζει και καιει λιγο λιγο . Και οταν περασει τα 10,000χλμ το πινει σαν νεροEγώ ποτέ δεν το έχω δει αυτό. Από την άλλη έχω δει μόνο ένα αμάξι να καίει και ήρθε έτσι στα χέρια μου και ο ρυθμός που καίει μου φαίνεται σταθερός.
Πάντα υπάρχει και το θέμα του μούφα λάδι έτσι? Για αυτό προτιμώ αντιπροσωπεία, αν και εκεί έχουν υπάρξει κρούσματα σε κάποια θέματα, κυρίως μη αναγκαίων επισκευών.
Ούτε εγώ το έχω δει αυτό. Το μοτέρ ή καίει λάδι ή δεν καίει.
-
Δεν καίγοναι πάντα τα λάδια από το μοτέρ, πχ από φθορά σε χιτώνια, έμβολα, ελατήρια, τσιμουχάκια βαλβίδων οδηγούς βαλβίδων, τα λεπτόρευστα λάδια σε μια γρήγορη διαδρομή διαφεύγουν από τον στροφαλοθάλαμο με την μορφή νέφους και καίγονται στους θαλάμους καύσης λόγω ανακύκλωσης τους μέσω της οδού της αναπνοής του στροφαλοθαλ'άμου, όχι όμως ότι αυτό είναι υπαιτιότητα του κινητήρα όταν αυτός δεν έχει φθορές.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν καίγοναι πάντα τα λάδια από το μοτέρ, πχ από φθορά σε χιτώνια, έμβολα, ελατήρια, τσιμουχάκια βαλβίδων οδηγούς βαλβίδων, τα λεπτόρευστα λάδια σε μια γρήγορη διαδρομή διαφεύγουν από τον στροφαλοθάλαμο με την μορφή νέφους και καίγονται στους θαλάμους καύσης λόγω ανακύκλωσης τους μέσω της οδού της αναπνοής του στροφαλοθαλ'άμου, όχι όμως ότι αυτό είναι υπαιτιότητα του κινητήρα όταν αυτός δεν έχει φθορές.Δεν υπάρχει βέβαια απλή άμεση σχέση μεταξύ ιξώδους και εξάτμισης του λαδιού.
Το Sport 5W40 για παράδειγμα εξατμίζεται λιγότερο από το 5W50.
Το Χclean 5W30 λιγότερο από το 300V 0W40.Σαφώς αν όλα είναι ίδια, το πιο παχύρευστο λιπαντικό θα αντισταθεί περισσότερο στην εξάτμιση. Αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και η τεχνολογία του λιπαντικού.
edit: Εδώ βλέπουμε ότι το Mobil 1 0W20 έχει NOACK 10,1 που είναι κοντά στα 40άρια της λίστας της Amsoil (υποθέτω πως χρησιμοποιούν ίδια μεθοδολογία βέβαια...)
-
Τα προσθετα για ανοιγμα του ιξωδους σε σχέση με τη βάση του λαδιου δεν παιζουν ρολο στο ποσο γρήγορα εξατμιζεται το λάδι?
Τουλάχιστον ως προς τα motul φαίνεται σχετικά αυτό.(δεν ξέρουμε τι βαση χρησιμοποιηθηκε βέβαια 10-60 και 15-50 είναι αντίστροφα, αλλά πρέπει να είναι χαμηλότερη ποιοτικα σειρα η 4100 σε σχέση με την 8100) -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δεν καίγοναι πάντα τα λάδια από το μοτέρ, πχ από φθορά σε χιτώνια, έμβολα, ελατήρια, τσιμουχάκια βαλβίδων οδηγούς βαλβίδων, τα λεπτόρευστα λάδια σε μια γρήγορη διαδρομή διαφεύγουν από τον στροφαλοθάλαμο με την μορφή νέφους και καίγονται στους θαλάμους καύσης λόγω ανακύκλωσης τους μέσω της οδού της αναπνοής του στροφαλοθαλ'άμου, όχι όμως ότι αυτό είναι υπαιτιότητα του κινητήρα όταν αυτός δεν έχει φθορές.
Δεν υπάρχει βέβαια απλή άμεση σχέση μεταξύ ιξώδους και εξάτμισης του λαδιού.
Το Sport 5W40 για παράδειγμα εξατμίζεται λιγότερο από το 5W50.
Το Χclean 5W30 λιγότερο από το 300V 0W40.Σαφώς αν όλα είναι ίδια, το πιο παχύρευστο λιπαντικό θα αντισταθεί περισσότερο στην εξάτμιση. Αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και η τεχνολογία του λιπαντικού.
edit: Εδώ βλέπουμε ότι το Mobil 1 0W20 έχει NOACK 10,1 που είναι κοντά στα 40άρια της λίστας της Amsoil (υποθέτω πως χρησιμοποιούν ίδια μεθοδολογία βέβαια...)
Ένα 0-20 είναι σαφώς πιο επιρρεπές στην δημιουργία νέφωσης στον στροφαλοθάλαμο από ένα 10-60, ακραίες καταστάσεις και τα 2 αλλά υπαρκτές ειδικά σε ένα μοτέρ πχ Honda με το γκάζι στο πάτωμα.
Aκραίο είναι και αυτό το παράδειγμα σε κινητήρα μοτό αλλά συμβαίνει καθημερινά, κάπως έτσι είναι και στα αυτοκίνητα, αν και εδώ μας δείχνει τη νέφωση στο ψευτοκάπακο αλλά και εδώ έχουμε απώλεια και κάψιμο λαδιού.
-
Καλησπέρα, σε πρόσφατο σέρβις μου έβαλαν στην αντιπροσωπεία λάδια ENEOS 5w 30 ACEA C2, σε κινητήρα βενζίνης της hyundai ατμοσφαιρικό 1.25 84 ps του 2017. Στο βιβλιαράκι για τον δικό μου κινητήρα γράφει για λάδια Α5 ή παραπάνω. Από όσο ξέρω τα Α5 με C2 έχουν το ίδιο μίνιμουμ ΗΤΗS 2.9, απλά τα C2 είναι για αυτοκίνητα με DPF και ΤWC. Υπάρχει κανένα θέμα με αυτά τα λάδια που μου έβαλαν?
-
ειχαμε πάει για ψώνια σήμερα με φίλο στο lidl ,
αυτός αγόρασε για τον αδελφό του στην επαρχία , 2 συσκευασίες τών 5 λίτρων λάδι W5 - 10w40 (τα ειχε προσφορά στα 14.99 euro το 5λιτρο )
κ αυτό πού πρόσεξα ηταν ημερομηνία παραγωγής πρόσφατη 20/2/2019 και με προδιαγραφές ACEA Α3/Β4 API SN /cf .... ,
ιδιες ακριβώς προδιαγραφές με αυτό τής pennasol ...http://www.pennasol.com/products/motor- ... ae-10w-40/ -
Ο χρήστης manolis67 έγραψε:
ειχαμε πάει για ψώνια σήμερα με φίλο στο lidl ,
αυτός αγόρασε για τον αδελφό του στην επαρχία , 2 συσκευασίες τών 5 λίτρων λάδι W5 - 10w40 (τα ειχε προσφορά στα 14.99 euro το 5λιτρο )
κ αυτό πού πρόσεξα ηταν ημερομηνία παραγωγής πρόσφατη 20/2/2019 και με προδιαγραφές ACEA Α3/Β4 API SN /cf .... ,
ιδιες ακριβώς προδιαγραφές με αυτό τής pennasol ...http://www.pennasol.com/products/motor- ... ae-10w-40/Φαντάζεσαι να είναι ίσως η ίδια εταιρία που το φτιάχνει για τα Lidl;
-
Αυτό θέλει να πει ο άνθρωπος [emoji39]
Sent from my JAT-L29 using Tapatalk
-
Παίδες καλησπέρα.Ευτυχης κάτοχος fiat bravo 2001 1.2v 16v.
Την άλλη βδομάδα θα αλλάξω λάδια.
Μέχρι σήμερα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (οικογενειάρχης, άσχετος με αυτοκίνητα) έβαζε 10-40 ότι έβρισκε.
Εγώ σκέφτομαι να πάω σε 5-40 full synthetic (μάλλον castrol magnatec).
Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό και αν πρέπει να παραμείνω στα 10-40.
Άλλη ερώτηση , προτείνετε κάποια άλλα λάδια?
Το αυτοκίνητο έχει 220.000 χλμ.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας -
Θα μείνω μόνο στο ιξώδες. Κατ αρχήν ο κατασκευαστής τι λέει; Αν λέει 5-40 τότε δοκίμασε και παρακολούθα το συνεχώς για να δεις αν καίει λάδια. Αν ισχύει τότε συνέχισε με το 10-40 και ελπίζω να μη φτάσεις σε κανένα 20-50
-
Ο κατασκευαστής λέει μόνο 10-40 αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο το 2001 υπήρχε κάτι καλύτερο.Εαν μείνω στο 10-40 ποια προτείνετε?
-
Αυτά που έχουν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ένα αρκετά καλό 10w-40, βασει χαρακτηριστικών, είναι το liqui moly MoS2 και το Total Quartz 7000
Sent from my JAT-L29 using Tapatalk
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]