-
Καλησπέρα στο forum.
Έχω ένα παλιό αυτοκίνητο και θέλω να κάνω κάποιες επισκευές για να το ξαναβάλω στην κυκλοφορία.
Ο κινητήρας απ την παλαιότητα και την ακινησία έχει πιάσει μια μαύρη μούργα και θέλω να τον καθαρίσω. Έχω πάρει καθαριστικά Liqui moly αλλά θέλω πρώτα να το δουλέψω με ένα καλό λάδι που να έχει κυρίως πολύ καλές καθαριστικές ιδιότητες. Έχετε να προτείνετε κάποιο; Η ρευστότητα 5w-40.
Επίσης, ενδείκνυται να ανοίξω το καπάκι και να τον καθαρίσω με πινέλο και βενζίνη;
Κάποια στιγμή θα αφαιρεθεί το κάρτερ για καθαρισμό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων -
Τι γνώμη έχετε για τα λάδια FEG;
Έβαλα τελευταία GOLD SAE 5W40 - 100% SYNTHETIC
σε RENAULT TCE 130
Τα αλλάζω πάντα στα 10.000-11.000 Χιλ και όχι
στα 30.000 που λέει το μανουαλ. -
5 χρονια που τα δουλευω προβλημα δεν αντιμετωπισα, καποια αυτοκινητα ξεπερασαν τις 100000km με αυτα.
-
Καλημέρα, προγραμματίζω να αλλάξω λαδια στο polo της γυναίκας.
Ένα συνεργείο-e-shop (σε μια κάθετο της Κατεχάκη) που είχε αναφερθεί εδώ πριν αρκετούς μήνες συνεχίζει να είναι προτεινόμενο?
Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης fotis1960 έγραψε:
Τι γνώμη έχετε για τα λάδια FEG;
Έβαλα τελευταία GOLD SAE 5W40 - 100% SYNTHETIC
σε RENAULT TCE 130 7
Τα αλλάζω πάντα στα 10.000-11.000 Χιλ και όχι
στα 30.000 που λέει το μανουαλ.Τώρα φίλε μου λάδια ελληνικά βάζεις. Θα τα προτιμούσα μόνο αν ήταν σε τιμή χώμα. Πόσα τα πήρες αν επιτρεπεται;
-
https://www.4troxoi.gr/diafora/tairiaze ... aytokinita
-
Στη δουλεια έχουμε ενα doblo 2017 μοντελο 1.6 multijet 2 120hp, αλλαγές λαδιών λέει το μανουαλ καθε 35.000 με 0-30 selenia.
Έχει κανει σε ενα έτος 140.000 με 4 αλλαγές λαδιών και συνεχίζουμε. Αν μπιελωσει θα σας γράψω.
-
Τα 140000 χλμ. στο έτος σε τι συνθήκες τα έχει κάνει; Εντός πολης;
-
Τα έχει κανει σε εθνική οδο, και με ατέλειωτες ώρες ρελαντί. Δουλεύει βάρδιες το αμάξι 24 ωρες. Ελάχιστα σβήνει κατα τη διαρκεια της μέρας και δεν έχει κρυώσει ποτε.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Τα έχει κανει σε εθνική οδο, και με ατέλειωτες ώρες ρελαντί. Δουλεύει βάρδιες το αμάξι 24 ωρες. Ελάχιστα σβήνει κατα τη διαρκεια της μέρας και δεν έχει κρυώσει ποτε.Ε, δε θα πεθάνει και ποτέ!
Πόσα χρόνια πιστεύεις θα μείνει στην εταιρεία? Πριν από αυτό τί είχατε ξέρεις?
-
Θα μείνει 3 χρόνια περιπου. Πριν είχαν vw caddy με 400.000 χλμ μερικά ακόμη δουλεύουν αν και τα αποσύρουν σιγά σιγά, χωρίς πρόβλημα όμως.
-
Παιδιά για το Mobil super3000 5-30 τι γνώμη έχετε?
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Παιδιά για το Mobil super3000 5-30 τι γνώμη έχετε?Τι εννοεις γνωμη?
Αν τα βάλεις σε αμάξι που καλύπτει τις προδιαγραφές του κομπλε, αν τα βάλεις σε τρακτερ δύσκολα τα πραματα. -
καλησπέρα σε όλους
Θέλω να μάθω την διαφορά μεταξύ τον λαδιών 5w30 - 5w40 για πετρελαιοκινητήρες, πιο προτείνετε και γιατί;
Έχω το αμάξι που αναφέρεται στην υπογραφή.Ευχαριστώ.
-
Όποιο λέει ο κατασκευαστής.
-
Εννοείται οποίο προτείνει ο κατασκευαστής όπως ανέφερε ο Φάνης παραπάνω.
Η διαφορά μεταξύ των δύο σε πολύ γενικές γραμμές - μιλάμε τώρα με όρους καφενείου και όχι εξειδικευμένα - είναι πως το πρώτο θα είναι καλύτερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και στην αρχική λειτουργία του κινητήρα , ενώ το δεύτερο είναι καλύτερο σε υψηλές θερμοκρασίες και πίεση του κινητήρα σε τέτοιες συνθήκες περιβάλλοντος.
Παίζουν δεκάδες παράγοντες σημασια για την σωστή επιλογή του λαδιού , παράγοντες που τους έχει λάβει υπόψη του ο κατασκευαστής καθώς αυτός είναι ο απόλυτος γνωστής του τρόπου κατασκευής των μηχανικών μερών , των σημείων που περνά το λάδι , τις πιέσεις , θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κλπ.
Μόνο σε περιπτώσεις που κινούμαστε σε πάρα πολύ κρύα ή πολυ ζεστά κλίματα ίσως να είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάτι διαφορετικό σε ιξώδες , αν και ακόμη και αυτό το έχουν προβλέψει οι κατασκευαστές.
Πχ. αν εχεις ένα τούρμπο S3 και μένεις στον Καναδά τον χειμώνα και παρκάρεις στο δρόμο δεν μπορεί να το αφήνεις με 10-40W αν θες να το πιέζεις.Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
-
Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο κατασκευαστής δίνει περισσότερα από ένα ιξώδη. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση το manual γράφει 5-30 ή 5-40 αν δε μένεις κάπου ορεινά καλύτερη επιλογή θα ήταν το 5w40.
Aν ο κατασκευαστής έχει μόνο μια επιλογή τότε ακολουθείς αυτήν. -
Ο χρήστης VAGKIRK έγραψε:
Η διαφορά μεταξύ των δύο σε πολύ γενικές γραμμές - μιλάμε τώρα με όρους καφενείου και όχι εξειδικευμένα - είναι πως το πρώτο θα είναι καλύτερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και στην αρχική λειτουργία του κινητήρα...Μια μικρή διόρθωση. Θεωρητικά σε χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα ίδια, γιατί έχουν το ίδιο ιξώδες για Winter. Πρακτικά ίσως υπάρχει μια απειροελάχιστη διαφορά. Για τις υψηλές θερμοκρασίες συμφωνώ.
Επίσης, χαμηλότερο ιξώδες στους 100oC (η 2η τιμή), εφόσον είναι εντός προδιαγραφών του κατασκευαστή, σημαίνει λιγότερες τριβές και μεγαλύτερη οικονομία. Εάν όμως ο κινητήρας έχει φθορές, τότε ίσως να καίει λίγο λάδι.
Πάντως, σε κλίματα που δεν είναι ακραία (π.χ. Έρημος ή Αλάσκα), δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ιξώδες, εφόσον είναι εντός προδιαγραφών του κατασκευαστή. Η Ford π.χ. δίνει 5W-20 για τους Ecoboost, ενώ η BMW αναφέρει ότι εκτός ακραίων θερμοκρασιών το ιξώδες δεν έχει σημασία εφόσον το λάδι είναι προδιαγραφών LL-04.
Όλα αυτά σε ανάλυση 'καφενείου', γιατί είναι εκατοντάδες οι παράμετροι και δεν είναι κάτι τόσο απλό. Για αυτό είπα εξαρχής, ό,τι προτείνει ο κατασκευαστής.
-
Ο χρήστης Andree έγραψε:
καλησπέρα σε όλους
Θέλω να μάθω την διαφορά μεταξύ τον λαδιών 5w30 - 5w40...
Ευχαριστώ.Έχει να κάνει με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Δες https://clavisound.no-ip.info/minisites ... cocity.png -
Σας ευχαριστώ για τιν γρήγορη ανταπόκριση σας.
Στο μέρος το οποίο μένω πλέον (ΒΕ) είναι πιο δροσερές οι θερμοκρασίες. πχ καλοκαίρι συνήθως 22-27 μαξ - 30 και χειμώνα %8μηνες που κρατει ) συνήθως +/- 0. Κάνω και κανένα ταξίδι Ιταλία-Ελλάδα
Τόσο καιρό έβαζα 5w40 αλλά τώρα είπα να δοκιμάσω το 5w30
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]