-
Μετο δικο μου... W204 C220 CDI είναι ταξί..
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/235.7_en.html
με σιγουρια δε ξερω να σου απαντησω, αλλα οι περισσοτερες απο αυτες αναγραφουν οτι ειναι συμβατες και με 'απλα' συμβατικα διαφορικα.
Αυτην εβαλες http://www.salube.co.za/downloads/tds/axle-z-limited-slip-90.pdf ? -
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
:svivhaha: Μετο δικο μου... W204 C220 CDI είναι ταξί..
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/235.7_en.html
με σιγουρια δε ξερω να σου απαντησω, αλλα οι περισσοτερες απο αυτες αναγραφουν οτι ειναι συμβατες και με 'απλα' συμβατικα διαφορικα.
Αυτην εβαλες http://www.salube.co.za/downloads/tds/axle-z-limited-slip-90.pdf ?Ωραιος!Να το χαιρεσαι!
Ναι αυτην εβαλα...πως την βλέπεις?Ο μηχανικος ειχε και 75w90 αλλα λεει πως σε αγροτικα π.χ. δεν βγαζει ουτε μηνα σε διαφορικο που ζοριζεται. -
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις! Αρα θα παω σε καποιο λιπαντικο που να καλυπτει την 229.5. Οι 25000 χλμ μου φαινονται πολλες. Και τωρα που τα εχω αφησει 15000 η ο κινητηρας εχει γινει πολυ τραχυς
-
Ο χρήστης costtsiolakkis έγραψε:
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις! Αρα θα παω σε καποιο λιπαντικο που να καλυπτει την 229.5. Οι 25000 χλμ μου φαινονται πολλες. Και τωρα που τα εχω αφησει 15000 η ο κινητηρας εχει γινει πολυ τραχυςΒάλε της mercedes 5/40 πλεον είναι φθηνά
http://pmb.gr/el/mercedes-benz-lipantika/1-litro.html -
Με βαση
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
εδω
http://sas-origin.onstreammedia.com/ori ... index.htmlσυγκρινει λαδια και προδιαγραφες...
και
Βάλε της mercedes 5/40 πλεον είναι φθηνά
http://pmb.gr/el/mercedes-benz-lipantika/1-litro.htmlαμα βαλω πχ 229.5 'θα γαμει και θα δερνει' ή κατι χανω?
(δεν συζηταμε για 229.51 που ειναι ακομα καλυτερα) -
Απο οτι ξερω τα λαδια της μερσεντες ειναι Petronas.
-
το λαδι και καλα για AMG τι εχει μεσα που το κανει τοσο ξεχωριστο?Εχει βαλει ποτε κανεις να μας πει εντυπώσεις????
-
Μαλλον προκειται για το συγκεκριμενο[url]
https://www.pli-petronas.com/petronas-s ... ntium-7000[/url] -
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
Η μείωση κατανάλωσης, δεν έρχεται βασικά από την μειωμένη τριβή, αλλά περισσότερο από το χαμηλό κινηματικό ιξώδες του λαδιού.Aν το μοτέρ σου, δεν αναφέρει** ρητά**, ότι δέχεται λάδια, που μειώνουν την κατανάλωση ACEA A1, Α5, ILSAC GF-5 + , και εσύ τα βάλεις, τότε θα κάνεις κακό στο μοτέρ σου.
Τώρα, λάδια που έιναι A3/C3 κτλ και υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση, μάλλον μάρκετινγ τρικ είναι.
τι προδιαγραφές ζητάει η Toyota ;
Επιστρεφω σε αυτο που μου ειπανε: Η μείωση κατανάλωσης, δεν έρχεται βασικά από την μειωμένη τριβή, αλλά περισσότερο από το χαμηλό κινηματικό ιξώδες του λαδιού.
Aν το μοτέρ σου, δεν αναφέρει ρητά, ότι δέχεται λάδια, που μειώνουν την κατανάλωση ACEA A1, Α5, ILSAC GF-5 + , και εσύ τα βάλεις, τότε θα κάνεις κακό στο μοτέρ σου.Τώρα, λάδια που έιναι A3/C3 κτλ και υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση, μάλλον μάρκετινγ τρικ είναι.και λεω λοιπον οτι μηπως το να βαζουμε λαδια νεωτερων προδιαγραφών (παρολο που υπερκαλυπτουν τις παλαιες) και ιδιαιτερα μειωμενων τριβων ILSAC κανουμε κακο; ** Γιατι πουθενα δε λεει στο μανουαλ οτι ο κινητηρας μου μπορει να δουλεψει με λαδια χαμηλων τριβων!** Πολυ περισσοτερο για τον δικο μου κινητήρα που αυτα τα λαδια μειωσης καταναλωσης καυσιμου δεν υπήρχαν τοτε! Εμενα λεει: λαδια 5-30 και API SL εως SM, αλλαγη μαζι με φιλτρο καθε 15000. Ουτε ACEA, ουτε τιποτε αλλο
-
Ο χρήστης antonn έγραψε:
Η μείωση κατανάλωσης, δεν έρχεται βασικά από την μειωμένη τριβή, αλλά περισσότερο από το χαμηλό κινηματικό ιξώδες του λαδιού.
Aν το μοτέρ σου, δεν αναφέρει** ρητά**, ότι δέχεται λάδια, που μειώνουν την κατανάλωση ACEA A1, Α5, ILSAC GF-5 + , και εσύ τα βάλεις, τότε θα κάνεις κακό στο μοτέρ σου.
Τώρα, λάδια που έιναι A3/C3 κτλ και υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση, μάλλον μάρκετινγ τρικ είναι.
τι προδιαγραφές ζητάει η Toyota ;
Επιστρεφω σε αυτο που μου ειπανε: Η μείωση κατανάλωσης, δεν έρχεται βασικά από την μειωμένη τριβή, αλλά περισσότερο από το χαμηλό κινηματικό ιξώδες του λαδιού.
Aν το μοτέρ σου, δεν αναφέρει ρητά, ότι δέχεται λάδια, που μειώνουν την κατανάλωση ACEA A1, Α5, ILSAC GF-5 + , και εσύ τα βάλεις, τότε θα κάνεις κακό στο μοτέρ σου.Τώρα, λάδια που έιναι A3/C3 κτλ και υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση, μάλλον μάρκετινγ τρικ είναι.και λεω λοιπον οτι μηπως το να βαζουμε λαδια νεωτερων προδιαγραφών (παρολο που υπερκαλυπτουν τις παλαιες) και ιδιαιτερα μειωμενων τριβων ILSAC κανουμε κακο; ** Γιατι πουθενα δε λεει στο μανουαλ οτι ο κινητηρας μου μπορει να δουλεψει με λαδια χαμηλων τριβων!** Πολυ περισσοτερο για τον δικο μου κινητήρα που αυτα τα λαδια μειωσης καταναλωσης καυσιμου δεν υπήρχαν τοτε! Εμενα λεει: λαδια 5-30 και API SL εως SM, αλλαγη μαζι με φιλτρο καθε 15000. Ουτε ACEA, ουτε τιποτε αλλο
Σε μια ΜΕΚ το ιδανικο θα ηταν καθολου τριβες.....δυστυχως υπαρχουν.Οσο μειωνει το λαδι την τριβη τοσο το καλυτερο.....την τριβη αναμεσα στις συνεργαζόμενες επιφάνειες.....ΟΧΙ την δικια του....δλδ το ιξωδες του.Εχω διαφωνησει και παραπανω......Όταν ενας κινητήρας βγηκε από το εργοστασιο για λιπαντικο 10-40 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να πας και να του βαζεις 30αρι λιπαντικο.....Εχει άλλες ανοχες....είναι πολύ απλο αλλα καποιοι αδυνατουν να το καταλαβουν
υ.γ. δεν αναφέρομαι σε εσενα.
-
μπορείς να διευκρινήσεις πως εννοείς το 'έχει άλλες ανοχές';
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
μπορείς να διευκρινήσεις πως εννοείς το 'έχει άλλες ανοχές';Οι συνεργαζόμενες επιφάνειες στον δικο μου κινητηρα που βγηκε το 1993 απεχουν μια Χ αποσταση=ανοχες και βγηκε με 10w40 (και αναλογα το κλιμα εχει πινακακι το μανουαλ για το ιξωδες)....Ένα χοντα της τελευταιας 10ετιας ως γνωστον εχει πολύ μικρες ανοχες δηλαδή οι συνεργαζόμενες επιφάνειες είναι πολύ πιο κοντα εξου και τα λεπτορευστα λιπαντικα.
Στον δικομου τον κινητηρα λοιπον.....αν παω να βαλω 30αρι ή και 20αρι(για να γινει πιο κατανοητο) θα συμβουν τα εξης:
Το λιπαντικο φιλμ θα είναι σημαντικα μικροτερο σε ολο τον κινητηρα με αποτέλεσμα να σπαει ευκολοτερα...
Σημεια που λιπαινονται λογω δημιουργιας πιεσης λαδιου π.χ. κουζινετα στροφαλου.....θα γινουν ένα μικρο χαλι σε ένα ευλογο χιλιομετρικο δαστημα....Γιατι?Επειδη ξεκάθαρα στην περιοχη κουζινετου-στροφαλου αποτρέπεται η επαφη=φθορα λογω της πιεσης λαδιου που δημιουργείται όταν το λαδι επιχειρεί να περασει από μεσα.....υπαρχει ροη υπαρχει και πιεση.Με το λεπτορευστο λιπαντικο θα υπαρχει μεγαλυτερη ροη και μικροτερη πιεση...Είναι πολύ απλο.
Το ότι κερδίζεις σε καταναλωση με το λεπτορευστο λιπαντικο δεν σημαινει ότι ο κινητήρας χαιρεται μαζι του....
Στο διαφορικο γιατι βαζουμε βαλβολινη και δεν βαζουμε ATF και βαζουμε βαλβολινη?
Όταν η χοντα βγαλει το 10αρι(νομιζω) 0w10 θα σημαινει ότι τα προηγουμενα χοντα μπορουν να το βαλουν???Θυμαμαι χαρακτηριστηκα που υπεύθυνος της χοντα μιλουσε για τις μικρες ανοχες που δοθηκαν στους κινητήρες τοτε για να χρησιμοποιουν λεπτορευστα λιπαντικα τυπου 30αρι(20αρι ισως όχι...ή δεν το θυμαμαι) -
Και εδώ μια ωραια αναλυση του leonp σχετικα με το ότι τα λεπτορευστα δεν είναι πανακεια....εξηγει τους λογους.
viewtopic.php?f=6&t=550&start=105 -
Όπως έχω ξαναπεί σε αυτό το θέμα, τα λίγα PSI πίεσης του λιπαντικού δεν κλ@νουν μια στις πιέσεις που δέχονται μπιέλες κλπ.
Η πείρα από όσους το έχουν δοκιμάσει να βάλουν χαμηλότερο ιξώδες είναι θετική. Αρκεί να μην πέφτει η πίεση του λαδιού κάτω από τα όρια του κατασκευαστή, και από όσο έχω εγώ δει δεν πέφτει.
Από την άλλη, όπως πάντα, κάτι τέτοιο είναι πείραμα και καλό είναι όποιος δεν έχει τέτοια διάθεση να ακολουθεί πιστά την οδηγία του κατασκευαστή.
Όπως έχω πει (καταντάω βαρετός το ξέρω) βρείτε μου αναφορά από ένα μοτέρ που χάλασε από πιο λεπτόρευστο λιπαντικό. Δε λέω πως δεν γίνεται. Εγώ όμως δεν έχω βρει και θα ήταν ωραία βάση για συζήτηση.Το γεγονός είναι πως συχνά οι κατασκευαστές επιτρέπουν σε παλαιότερα μοτέρ να βάλουν πιο λεπτόρευστα λάδια. Δεν είναι όμως ο κανόνας. (ο κανόνας μάλλον είναι ότι δεν ασχολούνται με παλαιότερα μοτέρ για να τους πιστοποιήσουν τα νεότερα λάδια...)
Προσωπικά βάζω το πιο λεπτόρευστο λάδι που μου επιτρέπει ο κατασκευαστής.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Όπως έχω ξαναπεί σε αυτό το θέμα, τα λίγα PSI πίεσης του λιπαντικού δεν κλ@νουν μια στις πιέσεις που δέχονται μπιέλες κλπ.Η πείρα από όσους το έχουν δοκιμάσει να βάλουν χαμηλότερο ιξώδες είναι θετική. Αρκεί να μην πέφτει η πίεση του λαδιού κάτω από τα όρια του κατασκευαστή, και από όσο έχω εγώ δει δεν πέφτει.
Από την άλλη, όπως πάντα, κάτι τέτοιο είναι πείραμα και καλό είναι όποιος δεν έχει τέτοια διάθεση να ακολουθεί πιστά την οδηγία του κατασκευαστή.
Όπως έχω πει (καταντάω βαρετός το ξέρω) βρείτε μου αναφορά από ένα μοτέρ που χάλασε από πιο λεπτόρευστο λιπαντικό. Δε λέω πως δεν γίνεται. Εγώ όμως δεν έχω βρει και θα ήταν ωραία βάση για συζήτηση.Το γεγονός είναι πως συχνά οι κατασκευαστές επιτρέπουν σε παλαιότερα μοτέρ να βάλουν πιο λεπτόρευστα λάδια. Δεν είναι όμως ο κανόνας. (ο κανόνας μάλλον είναι ότι δεν ασχολούνται με παλαιότερα μοτέρ για να τους πιστοποιήσουν τα νεότερα λάδια...)
Προσωπικά βάζω το πιο λεπτόρευστο λάδι που μου επιτρέπει ο κατασκευαστής.
Τωρα δεν απορριπτεις καποιο από τα επιχειρηματα που αναφερω παραπανω...
Εγω απορω γιατι οι κατασκευαστες στο πινακακι με τα δυνατα ιξωδη σου δινουν ευρος περιβαλλοντικων θερμοκρασίων....
Ισως επειδή με 3η(που πιανει 150χαω) σε ανηφορικη διαδρομή και 50χαω ταχυτητα ,το λεπτορευστο 30αρι θα γινει σαν νερο και υπο τεραστιο φορτιο ο στρόφαλος θα κοπανάει πανω στα κουζινετα του?
Υ.Γ. και αν βαζεις πολύ παχυρευστο λιπαντικο ταλαιπωρεις τα ελατήρια των πιστονιών αλλα ο κινητήρας δεν σπαει σε 50κ χιλιόμετρα... -
εμενα συστηνε ετσι και αλλιως 5-30. Αυτο βαζω, αλλα το θεμα ειναι αν μπορω να βαλω λαδια μειωμενων τριβων
-
Ο χρήστης W202 AMG'
[b έγραψε:
Εγω απορω γιατι οι κατασκευαστες στο πινακακι με τα δυνατα ιξωδη σου δινουν ευρος περιβαλλοντικων θερμοκρασίων....[/b:16zwoeeu]
Ισως επειδή με 3η(που πιανει 150χαω) σε ανηφορικη διαδρομή και 50χαω ταχυτητα ,το λεπτορευστο 30αρι θα γινει σαν νερο και υπο τεραστιο φορτιο ο στρόφαλος θα κοπανάει πανω στα κουζινετα του?
Υ.Γ. και αν βαζεις πολύ παχυρευστο λιπαντικο ταλαιπωρεις τα ελατήρια των πιστονιών αλλα ο κινητήρας δεν σπαει σε 50κ χιλιόμετρα...το πινακακι ειναι για να καλυπτει ολα τα γουστα
συνεργειο ειχε βαρελι 15w/40 και το εβαζε σε καθε λογης αυτοκινητο, συστηνοντας οτι το δικο του ειναι το καλυτερο, σιγουρα το μονο καλυτερο θα ηταν το κερδος που θα του εμενε....
σημερινο καλυτερο λαδι κατα τη γνωμη μου το 0w/16
για το δικο σου το μοντελο θα εβαζα αφοβα 5w/30 η 0w/30 -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
Εγω απορω γιατι οι κατασκευαστες στο πινακακι με τα δυνατα ιξωδη σου δινουν ευρος περιβαλλοντικων θερμοκρασίων....[/b:96xgn31s]
Υ.Γ. και αν βαζεις πολύ παχυρευστο λιπαντικο ταλαιπωρεις τα ελατήρια των πιστονιών αλλα ο κινητήρας δεν σπαει σε 50κ χιλιόμετρα...το πινακακι ειναι για να καλυπτει ολα τα γουστα
συνεργειο ειχε βαρελι 15w/40 και το εβαζε σε καθε λογης αυτοκινητο, συστηνοντας οτι το δικο του ειναι το καλυτερο, σιγουρα το μονο καλυτερο θα ηταν το κερδος που θα του εμενε....
σημερινο καλυτερο λαδι κατα τη γνωμη μου το 0w/16
για το δικο σου το μοντελο θα εβαζα αφοβα 5w/30 η 0w/30Τα συνεργεια βαζουν και το οπελολαδο που εχει 2+ ευρω το λιτρο...δεν σημαινει ότι είναι σωστο.
Το πινακακι δεν είναι για να καλυπτει γουστα....εχει να κανει καθαρα με περιβαλλοντικες θερμοκρασίες....εχω βαλει αισθητηρα θερμοκρασίας στο μπλοκ του κινητηρα...Η μονη περιπτωση που το 30αρι θα ηταν καλο είναι το χειμωνα με θερμοκρασια κοντα στο μηδεν και με οδηγηση γυρω στα 80 χαω...Σε οποιαδήποτε άλλη περιπτωση μιλαμε για θερμοκρασίες λειτουργιας εως +20 βαθμούς παραπανω από την περιπτωση που αναφερω με οδηγηση σε επιπεδο δρομο.....Αν παρω τα βουνα με βαρος και πηγαίνοντας με 3η και 50 χαω για ωρα το 30αρι θα εχει γινει νερο.
Τα 30αρια παντα υπηρχαν δεν βγηκαν τωρα .....
Εμενα το μανουαλ στις θερμοκρασίες για το κάθε ιξωδες δινει και μεγιστη και ελαχιστη περιβαλλοντικη θερμοκρασια.Ο κινητήρας μου είναι από τους κλασσικους χοντροκομμένους της μερκ.
Υ.Γ. δεν εχω λεφτα να πεταξω να βαλω μια φορα 30αρι και σε 2-3000 χιλιόμετρα να σας βγαλω βιντεο πως θα κουδουνιζει η καδενα στο ρελαντί... -
Στο tucson το βιβλιο λεει το εξης. Οτι σε περιπτωση χρησης 15-50 σε ακρως ζεστα κλιματα πιθανον να δημιουργηθει προβλημα στον μεταβλητο χρονισμο cvvt.
Επειτα για τα ψυγρα κλιματα λεει το εξης. Σε περιπτωση χρησης ιξωδους κατω απο 10-30( προτεινει 0-30, 5-20) να μην οδηγητε παρατεταμενα με υψηλες ταχυτητες.
Νομιζω τα ειπε ολα ο κατασκευαστης.
Οσο αφορα το οπελολαδο, μην το εχετε σε τοσο χαμηλη εκτιμηση. Και το 10-40 και το dexos2 5-30 ειναι εξαιρετικα εφοσον καλυπτουν τις προδιαγραφες του μοτερ μας.
Κανω χρηση τουλαχιστον 10 ετη το 10-40 στο favorit το δικο μου, και φιλος το 5-30 καμια 10 ετια σε corsa c. Οι κινητηρες λειτουργουν υποδειγματικα και ειναι πεντακαθαροι. -
Ο χρήστης cson έγραψε:
Στο tucson το βιβλιο λεει το εξης. Οτι σε περιπτωση χρησης 15-50 σε ακρως ζεστα κλιματα πιθανον να δημιουργηθει προβλημα στον μεταβλητο χρονισμο cvvt.Επειτα για τα ψυγρα κλιματα λεει το εξης. Σε περιπτωση χρησης ιξωδους κατω απο 10-30( προτεινει 0-30, 5-20) να μην οδηγητε παρατεταμενα με υψηλες ταχυτητες.
Νομιζω τα ειπε ολα ο κατασκευαστης.
+1
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]