-
@w202-amg said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
@alexandros-k said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Έχω βάλει λάδια για βαριά ντίζελ 80-100.000κμ διαφημίζουν
Για φορτηγα ειναι αυτο το λαδι ? Δεν εχουν αντιαφριστικα και σε ενα βενζινης/υγραεριου, αφριζει
Όχι μόνο φορτηγά, έτσι και αλλιώς τα ντίζελ πλέον στροφαρουν και αυτά αρκετά. Είχα τσεκαρει στην αρχή για αφρισμό,δεν υπήρχε τίποτα.
Αν καίει λάδια το αμάξι είναι πλήρως ακατάλληλα για τον καταλύτηΓι αυτο ρωτησα αν ειναι για φορτηγα. Αυτα δεν στροφαρουν και πολυ
-
@otso said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
@alexandros-k said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Έχω βάλει λάδια για βαριά ντίζελ 80-100.000κμ διαφημίζουν
Για φορτηγα ειναι αυτο το λαδι ? Δεν εχουν αντιαφριστικα και σε ενα βενζινης/υγραεριου, αφριζει
Όχι μόνο φορτηγά, έτσι και αλλιώς τα ντίζελ πλέον στροφαρουν και αυτά αρκετά. Είχα τσεκαρει στην αρχή για αφρισμό,δεν υπήρχε τίποτα.
Αν καίει λάδια το αμάξι είναι πλήρως ακατάλληλα για τον καταλύτηΕιμαι ο μονος που προτεινω να αλαχτει ενδιαμεσα της αλλαγης λαδιων το φιλτρο ; ιδιαιτερα στα ντηζελ .
Και πιστευω οτι 10 000 χλμ ειναι η χρυση τομη για αλλαγη λαδιων .
Το δε φιλτρο ειναι 5 λεπτα δουλεια να το αλλαξεις μονος και δεν κοστιζει τιποτα .Το είχα σκεφτεί όταν τα κρατούσα 30κ , γιατί ήταν χάρτινο και κανονικά χρειάζεται fleece( δεν έβρισκα).... ωστόσο το εγκατέλειψα γιατί έβγαινε σε άψογη κατάσταση.
Για τότε μιλάω εκ του ασφαλούς για 30κ ..... Σήμερα στο 2.7biturbo της Audi που για να αλλάξεις τούρμπο πρέπει να κατεβάσεις κινητήρα, παρήγγειλα mobil 5w50 και αλλαγές 7-8.000κμ πάρα το Engine bay με απίστευτη ζεστή. -
μήπως έχει κανείς άποψη για τα λάδια 5w30 που έχει το Lidl;
-
@mesastou said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Aν θυμασαι παλια ο 21-quadra εβαζε λαδια απο το lidl και το ειχε αιτιολογησει και για τα χαρακτηριστικα τους και ποιας γερμανικης εταιρειας ηταν , ρωτα τον στο φεισμπουκ .
-
@otso said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
@mesastou said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Aν θυμασαι παλια ο 21-quadra εβαζε λαδια απο το lidl και το ειχε αιτιολογησει και για τα χαρακτηριστικα τους και ποιας γερμανικης εταιρειας ηταν , ρωτα τον στο φεισμπουκ .
Αλλαξαν προμηθευτή απο τότε αλλά και πάλι ειναι μια χαρά
-
Φιλε Οτσο είναι πολύ λίγα τα 10000 χλμ πια. Τα λάδια εχουν εξελιχθεί. Περιττό κοστος η συχνότερη αντικατάσταση τους .
-
Έχω KIA Ceed '08 1.4 βενζίνη. Κάνω αλλαγές στον χρόνο ή και λίγο παραπάνω λόγω λίγων χιλιομέτρων. Συνήθως αλλάζω στα 8Κ-10Κ.
Στα εξουσιοδοτημένα μου έβαζαν ό,τι ήθελαν. Από 5W-30, 10W-30, 10W-40 και ποτέ ENEOS που υποτίθεται προτείνει η ελληνική αντιπροσωπεία. Σε δικές μου αλλαγές βάζω συνήθως 5W-30 ή 5W-40Έψαξα τα manuals και το service manual για να δω τι ισχύει με τις προδιαγραφές αλλά μπερδεύτηκα περισσότερο:
API SL ACEA A3 ILSAC GF-3 Αγγλικό manual για 1.4/1.6 ✓ ✓ Ελληνικό manual: 1.4/1.6 ✓ ✓ service manual 1.4/1.6 ✓ ✓ service manual 2.0 ✓ ✓ Στο site της Castrol για τον κινητήρα μου, βγάζει ως σύσταση το EDGE 5W-30 C3 και ως εναλλακτικές τα EDGE και MAGNATEC σε 0W-40, 5W-30, 5W-40 με προδιαγραφές C3 ή A3/B4 ή A5.
Τελικά έχω ευελιξία να βάλω ό,τι προδιαγραφή θέλω από τις παραπάνω; Στην τελευταία αλλαγή έβαλα MAGNATEC 5W-40 C3 (συμβατό σύμφωνα με Castrol). Το C3 το αναφέρει η KIA ως κατάλληλο για πετρέλαιο με CPF. Το ερώτημα είναι: υπερκαλύπτει το C3 της Castrol τις προδιαγραφές Α3 ή έκανα λάθος που το έβαλα;
-
Να διακόψω το τελευταίο μήνυμα και να γράψω για αυτά που διάβασα στα προηγούμενα.
Δεν ξέρω τι λένε οι έρευνες για τα λάδια των αυτοκινήτων που μπορεί να γίνονται από ανεξάρτητους ή από κάποιους που να έχουν συμφέροντα στον κλάδο.
Η δικιά μου εμπειρία μέχρι τώρα λέει ότι η συχνή αλλαγή λαδιών βοηθάει στη μακροζωία του κινητήρα.
Nissan Sunny ελληνικό, το πρώτο μου αυτοκίνητο, που το πήρα στα 70.000 χμ. και το έφτασα σχεδόν στις 500.000 χμ. δεν είχε κανένα πρόβλημα. Αλλαγή λαδιών κάθε 3.500 χμ., δεν έβαζα ούτε συνθετικά ούτε ημισυνθετικά λάδια. Αυτό που χρειαζόταν ήταν λίγο συμπλήρωμα λαδιού, όχι κάτι υπερβολικό όπως αυτά που γίνονται σήμερα.
Που οι κατασκευαστές θεωρούν φυσιολογικό ένα αυτοκίνητο να καίει 1 λίτρο στα 1.000 χμ. και δεν τους κάνει κανείς τίποτα. Που οι ίδιοι δίνουν στην Αμερική το μισό σαν φυσιολογικό, 1 quart, αν το γράφω σωστά, στα 1.000 μίλια.
Honda Civic που όταν η βενζίνη ήταν φτηνή και δούλευε σε αρκετά υψηλές στροφές ήθελε λίγο συμπλήρωμα. Όταν η βενζίνη πήγε στα δύο ευρώ και άρχισα να κινούμαι με μικρότερες ταχύτητες δεν ήθελε καθόλου συμπλήρωμα μετά από 15 χρόνια. Δε θυμάμαι ποτέ να έκανα αλλαγή μετά από πολλά χιλιόμετρα πχ 15-20.000.
Αυτό που έχω τώρα λέει ο υπολογιστής του αυτοκινήτου πότε να γίνει αλλαγή, πολύ πιθανόν στα 30.000 χμ. Ζήτησα να μου τα αλλάξουν στις 15.000.
Αν σκέφτομαι ότι ένα αυτοκίνητο θα το κρατήσω για πολλά χρόνια, αυτό που φροντίζω είναι να αλλάζω τα λάδια συχνά. Ξοδεύω κάτι παραπάνω αλλά μπορεί να με γλιτώσει από μεγαλύτερα προβλήματα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]